INSIDE OUT

Τρικυμία Αυγενάκη στη ΝΔ, Ήθελε πραγματικά να επενδύσει την κρατική επιχορήγηση στις δουλειές του ο Κασσελάκης;

Μαρία Νταλιάνη
04-07-2024 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρικυμία Αυγενάκη στη ΝΔ, Ήθελε πραγματικά να επενδύσει την κρατική επιχορήγηση στις δουλειές του ο Κασσελάκης;

Θα ήταν άλλη μια ευχάριστη μέρα στην ζωή του Λευτέρη Αυγενάκη εάν είχε συγκρατήσει τα νεύρα του και δεν είχε ξεσπάσει πάνω σε έναν εργαζόμενο αεροπορικής εταιρείας που απλώς έκανε την δουλειά του την περασμένη Παρασκευή το πρωί. Επίσης θα ήταν άλλη μια ευχάριστη και συνηθισμένη μέρα για τον (πρώην πλέον) βουλευτή της ΝΔ εάν δεν υπήρχαν καταγεγραμμένα σε βίντεο όσα συνέβησαν εκείνο το πρωινό, έξι μέρες πριν στο gate της πτήσης προς Ηράκλειο. Θα ήταν μια μέρα που ίσως η κατάληξή της να ήταν στους κήπους της Πρεσβείας για τους καθιερωμένους εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας. Όμως αυτή την φορά όλα πήγαν στραβά με την κατάληξη να βγάζει στον αφρό έναν καλά κρυμμένο αψύ βουλευτή από τη Μεσαρά. Δεν είναι αψύς μόνο ο κρητικός του Συριζα λοιπόν.

Λιποθύμησε

Το τι μεσολάβησε από το πρωϊνό που ο βουλευτής έκανε να φτάσει σε λιποθυμία ο εργαζόμενος στο gate που τόλμησε να του πει ότι θα έλεγε στον καθέναν, ότι δηλαδή η πτήση έκλεισε και δεν γίνεται να επιβιβαστεί, έως χθες το πρωί που κυκλοφόρησε το βίντεο, ίσως δεν γίνει ποτέ γνωστό. Η φαντασία θα οργιάζει. Πιέσεις προς τον υπάλληλο να μην μιλήσει; Πιέσεις προς τον εργοδότη του να τα κουκουλώσει; Πιέσεις προς αυτόπτες μάρτυρες να μην τολμήσουν; Η απόλυτη σιωπή πέντε ημερών για το βαρύ περιστατικό είναι εντυπωσιακή σε μια χώρα που τίποτα δεν μένει κρυφό.

Γεγονός είναι ότι η συγγνώμη του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή έγινε κατόπιν εορτής κι αφού κυκλοφόρησε το βίντεο που τον δείχνει να έχει μπει πίσω από το γραφείο και να αρπάζει το κινητό από τα χέρια του υπαλλήλου -προφανώς για να διακόψει την συνομιλία που ίσως ήταν προς τις αρμόδιες αρχές.

Διαγραφή

Η συμπεριφορά Αυγενάκη δεν άφησε κανένα περιθώριο χειρισμών. Και ήταν μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Ο γαλάζιος βουλευτής δεν ήταν τυχαίος. Εξελέγη το 2007. Όμως από τον Απρίλιο του 2016 έως το 2019 έγινε Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Δηλαδή ήταν το στέλεχος που ο Κυριάκος ως Αρχηγός της ΝΔ εμπιστεύτηκε γιαα την θέση του Γραμματέα. Διαδέχτηκε τον σαμαρικό Ανδρέα Παπαμιμίκο. Είναι η δεύτερη φορά που ο βουλευτής Ηρακλείου διαγράφεται από τη ΝΔ. Η πρώτη ήταν το 2010 από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς μετά την εκλογή του ως Προέδρου της ΝΔ στηρίζει την κίνηση της Ντόρας να κάνει κόμμα. Επανήλθε το 2012.

Οι σχέσεις Αυγενάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν πολύ στενές, -ενώ με τον κ. Σαμαρά το αντίθετο-, καθώς υπήρξε βασικό στέλεχος της Ντόρας. Μετά τη νίκη του Κυριάκου το 2019 και καθ’ όλη την πρώτη τετραετία ανέλαβε την βαριά καρέκλα του υφυπουργού Αθλητισμού. Μετά τις εκλογές του 2023 το rotation τον βρήκε στο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου, παρά την πρωθυπουργική εμπιστοσύνη, οι χειρισμοί του σε ότι αφορά την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας και τους αγρότες του κάμπου κρίθηκαν μη επαρκείς. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός κυβέρνησης. Από χθες και εκτός ΝΔ. Η καρατόμηση Αυγενάκη έχει αντίκτυπο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό καθώς θεωρείται στέλεχος εμπιστοσύνης.

Και η Φωτίου κύριε;

Ουδείς γνωρίζει εάν και από πότε έγινε γνωστό το περιστατικό στο Μαξίμου. Από την στιγμή που κυκλοφόρησε το βίντεο πάντως η αντίδραση ήταν ακαριαία. Εκλήθη σε απολογία, ανέλαβαν τα όργανα του κόμματος και της Βουλής, και η ΝΔ έχασε έναν βουλευτή στο Ηράκλειο. Μοναδική «γραμμή» εξισορρόπησης από το πρωτοφανές περιστατικό, η επίσης αψιά (αλλά στα λόγια μόνο) βουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργός του Συριζα, καθ. Θεανώ Φωτίου, η οποία είπε «αει στο διάολο» την υπουργό Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Και στην κ. Φωτίου επιβλήθηκαν μέτρα από την Βουλή, αλλά σε ότι αφορά το κόμμα της δεν ακούστηκε κιχ από τους κ.κ. Τζανακόπουλο, Ηλιόπουλο, Χαρίτση και την κ. Αχτσιόγλου. Είναι γνωστή η ευαισθησία της αριστεράς σε θέματα συμπεριφοράς των άλλων.

Καμία άδεια

Kάτι έχει η Κρήτη, αρχίζω ν’ αναρωτιέμαι. «Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να έχουμε μια κυβέρνηση για το λαό. Ως πρωθυπουργός δε θα χρειάζεται να παίρνω κανενός την άδεια για να κάνω ό,τι χρειάζεται. Θα είμαστε ανεξάρτητοι», είπε ο πλέον αξύριστος Στέφανος Κασσελάκης στον economist, όπου μίλησε αγγλικά.

Για Μπάιντεν

Ο Κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε και τα των ΗΠΑ και επισήμανε πως παρ’ ότι αγαπά τον Πρόεδρο Μπάιντεν, και είναι σκληρό να μπαίνει θέμα ηλικίας, θα πρέπει ανοίξει στις ΗΠΑ η συζήτηση ηλικιακού ορίου και για τους Προέδρους. Όπως υπάρχει το όριο να είσαι τουλάχιστον 30 ετών για να εκλεγείς στην Γερουσία και 35 για να βάλεις υποψηφιότητα για Πρόεδρος, έτσι θα πρέπει να θεσπιστεί και ανώτατο όριο, δηλαδή μέχρι ποια ηλικία μπορεί κάποιος να είναι Πρόεδρος.

Όρια και στον Συριζα

Τα όρια είναι στο μυαλό του Προέδρου Κασσελάκη και για τον Συριζα, καθώς ετοιμάζεται για τις κινήσεις που θα αφήσουν το κόμμα «καθαρό» από παλιά στελέχη. Μια ιδέα είναι οι θητείες βουλευτών, μια άλλη είναι και η ηλικία. Βέβαια εάν το προχωρήσει, η μπάλα πχ των θητειών βουλευτών θα πάρει και δικούς του υποστηρικτές, αλλά ο Στέφανος είναι αποφασισμένος να φτιάξει «τον δικό του Συριζα».

Σήμερα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή θα ξεκαθαρίσει ίσως ο οδικός χάρτης μέχρι το Καταστατικό Συνέδριο του φθινοπώρου.

Οικονομικά στοιχεία

Εκτός από τα πολιτικά, όπως αποκάλυψε στην συνέντευξη του Alpha, στις συνεδριάσεις «θα γίνουν όπου θα παρουσιαστούν τα οικονομικά στοιχεία και προφανώς και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει αυτό το οποίο έπρεπε να είχαμε ήδη: μια οικονομική επιτροπή από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία να μπορεί και να ελέγχει και να συναποφασίζει ποια είναι η κατάσταση». Δηλαδή μετά τις μπαλωθιές για μαύρα, και τις απολύσεις μετακλητών (Θεοχαρόπουλος, Τεμπονέρας, Γ. Τσίπρας) κλπ αποφάσισε να «μοιράσει» την ευθύνη.

Μισθοδοσία 1,5 εκ τον χρόνο

«Η κατάσταση είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση μας μειώθηκε από τα 8 εκατομμύρια στα 4, λόγω των μειωμένων ποσοστών του κόμματος. Από τα 4 εκατομμύρια που έχουμε το χρόνο κρατική χρηματοδότηση, τρεισήμισι πάνε προς την Αυγή και το Κόκκινο. Άρα λοιπόν υπάρχει μόνο μισό εκατομμύριο ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα κόμμα, το οποίο έχει μισθοδοσία περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Άρα μόνο και μόνο, χωρίς καμία κομματική δραστηριότητα, είμαστε μείον ένα εκατομμύριο. Και υπάρχουν και ανοίγματα σε προμηθευτές από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, συν, προφανώς, την εσωκομματική διαδικασία».

Κι ενώ ο Κασσελάκης ζητάει από βουλευτές να βάλουν βαθιά το χέρι για να ενισχυθούν τα κομματικά ΜΜΕ, βουλευτές ζητούν καταλόγους με την μισθοδοσία της «Αυγής».

Η επιχορήγηση

Την ίδια στιγμή στα σόσιαλ υπάρχουν μαρτυρίες για τα «ουρλιαχτά του πρώην οικονομικού οικονομικού διευθυντή του Συριζα Θύμιου Γεωργόπουλου, που έλεγε στον Καπνισάκη διευθυντή του Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να γίνει, δηλαδή είχαν την φαεινή ιδέα τα λεφτά της κρατικής επιχορήγησης να επενδυθούν στις επιχειρήσεις Κασσελάκη έτσι ώστε να αβγατίσουν. Εν τω μεταξύ η Αυγή κλείνει γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και οι νέες προσλήψεις συνεχίζονται στην Κουμουνδούρου και στο ίδρυμα Πουλαωτζάς».

Μια ιδέα είχε ο Πρόεδρος να τους κάνει όλους πλούσιους κι αυτοί τον σνομπάρουν!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ιράκ: Εκτέλεση δι' απαγχονισμού 10 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στον ISIS

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; -Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

21:11

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

20:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι λεπτές «πράσινες ισορροπίες» και ο ρόλος της Μελόνι

20:28

Κασσελάκης: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» η Attica Bank

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο