INSIDE OUT

Το ηπειρώτικο φλέγμα Τασούλα και ο διακριτικός Χατζηβασιλείου - Σε πορτοκαλί συναγερμό για εκλογή Ούρσουλα ο Κυριάκος

Μαρία Νταλιάνη
03-07-2024 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ηπειρώτικο φλέγμα Τασούλα και ο διακριτικός Χατζηβασιλείου - Σε πορτοκαλί συναγερμό για εκλογή Ούρσουλα ο Κυριάκος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η επόμενη μέρα από το συντονισμένο και πρωτοφανές «κατηγορώ» δύο πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων του κόμματος κατά του σημερινού Πρωθυπουργού και Προέδρου, βρήκε τη ΝΔ ζαλισμένη. Γνωστή για την τερατώδη ψυχραιμία της η Ντόρα η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση όπου μίλησαν οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς, βγήκε μπροστά ρίχνοντας φαρμακερό καρφί για τον δεύτερο και επιχειρώντας να τον διαχωρίσει από τον πρώτο. «Δεν τον παίζουν» ήταν η ετυμηγορία. Περισσότερο έξυπνο το ασυναγώνιστο χιούμορ του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, όταν τον στρίμωξαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες για να σχολιάσει τα του Πολεμικού Μουσείου.

«Γιατί είστε τόσο σκεπτικός;» τον ρώτησαν.

«Nα, απλά σκέπτομαι τον επόμενο πρωθυπουργό, που θα έχει να αντιμετωπίσει τρεις πρώην πρωθυπουργούς και τον μεθεπόμενο, που θα έχει να αντιμετωπίσει... τέσσερις...!» απάντησε με την αισιοδοξία ότι ο επόμενος κι ο μεθεπόμενος θα είναι στο ίδιο κόμμα με τον σημερινό!

Κοινή συνισταμένη

Ελάχιστοι είχαν το θάρρος να βγουν σήμερα για το θέμα, όπως και ελάχιστοι από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου παραβρέθηκαν στην εκδήλωση με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή. Για την ακρίβεια ένας και μοναδικός, ο αθόρυβος βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Στη Νέα Δημοκρατία οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα» τόνισε (Σκάι). «Δεν σχολιάζω τις θέσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όμως στη ΝΔ τις συνθέτουμε και βρίσκουμε κοινή συνισταμένη». Ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε λαμβάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό το 2023 απ’ ότι το 2019.

Άνεση

Αυτός που μοιάζει να αγχώθηκε λιγότερο από τις αιχμηρές και πρωτοφανείς τοποθετήσεις των δύο πρώην Προέδρων και Πρωθυπουργών είναι ο ίδιος ο Κυριάκος. Με το χέρι στις τσέπες

χαιρέτισε ανέμελα κατά την είσοδό του στο Γκολφ της Γλυφάδας. Λίγο αργότερα συμμετείχε σε συζήτηση με έναν άλλο πρώην Πρωθυπουργό, τον Ενρίκο Λέτα της Ιταλίας, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου Συνεδρίου του Economist.

Αποδείξαμε

«Το 2023 πήραμε 41%. Αποδείξαμε ότι είναι εφικτό να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με πολύ ευρεία απήχηση και την δυνατότητα να συσπειρώσει τόσο πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, όσο και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί κεντρώοι. Πιστεύω ότι αυτό έχει αποδειχθεί μάλλον δύσκολο για πολλά άλλα παραδοσιακά μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα», ήταν το έμμεσο σχόλιο του ίδιου του Πρωθυπουργού σε ότι του καταμαρτυρούν στο Πολεμικό Μουσείου.

Στα ευρωπαϊκά ο ΠΘ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή να διατηρηθεί η λειτουργική πλειοψηφία στην ευρωβουλή ώστε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν να φτάσει το όριο των 361 ψήφων.

Συνεχάρη τον κ. Λέτα για την περίφημη έκθεσή του για το πώς να λειτουργήσει η ενιαία αγορά, και τόνισε για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη σημασία έχει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, να εγκριθεί η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επιλογή των Επιτρόπων. «Με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα λύσουμε τα εναπομείναντα ζητήματα , τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη». Ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα να γίνουν εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2027, ενώ δήλωσε αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής.

Επέστρεψε!

Στην καυτή πολιτικά Αθήνα επέστρεψε μετά από ταξίδι σχεδόν δύο εβδομάδων στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος του Συριζα Στέφανος Κασσελάκης. Αύριο ξεκινούν τα όργανα στον Συριζα, ωστόσο με μια συνέντευξη (Alpha, Σρόιτερ) ο αξύριστος Πρόεδρος με υποψία πρησμένου δοντιού

εδωσε ήδη ένα στίγμα.

Καταρχήν αποσαφήνισε ότι σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν οι διακοπές μετά τις ευρωεκλογές, όπως σκέφτηκαν οι κακές γλώσσες της Κουμουνδούρου αλλά «να σχεδιάσω την υποδομή που χρειαζόμαστε στο κομμάτι των επαφών για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του προοδευτικού κόσμου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

Υποθέτω πως το σχέδιο θα φανερωθεί το επόμενο διάστημα.

Επίσης ο Πρόεδρος έκανε σαφές ότι έχει σχέδιο για τον Συριζα. «Πως αυτό το κόμμα θα γίνει ένα ανεξάρτητο, αυτόνομο, κυβερνητικό, με αξιοκρατία, με εκσυγχρονισμό εσωτερικά. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμείς μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας, πως θα εμπνεύσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα;».

Εκλογές γιοκ

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν εσωκομματικές εκλογές, ενώ για μια σειρά θεμάτων που άνοιξε ο ίδιος (μαύρα χρήματα όχι στον δικό του Συριζα, αν γίνουν εκλογές θα είναι υποψήφιος, Αλέξη πάμε, κλπ) αντέδρασε με τον κλασικό τρόπο της

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θ’ αλλάξει τα όργανα και γι’ αυτό, όπως είπε, «η αλλαγή φέρνει τριβές».

Μέχρι ν’ αλλάξουν όμως μένουν ίδια. ΠΓ αύριο Πέμπτη και Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:05

Σούπερ μάρκετ: Πώς «ξαναμοιράζει την τράπουλα» το deal Μασούτης - Κρητικός

08:01

Πόσα ζητά για το σπίτι του ο Πιτ Ντέιβιντσον

07:59

Γιατί ο Τραμπ ανέβασε συνέντευξη του Στ. Παπασταύρου στο Truth Social

07:49

Κλοπές βοοειδών στη Γερμανία: Δεν είναι μόνο το ακριβό κρέας αλλά και τα γενετικά χαρακτηριστικά

07:47

Πώς μπορούν να πάρουν σύνταξη 50.000 «εγκλωβισμένοι» οφειλέτες του ΕΦΚΑ

07:42

ΜΕΤΚΑ: «Βλέπει» EBITDA 140-150 εκατ. ευρώ το 2026 – Οι «πυλώνες» ανάπτυξης

07:38

Ο λογαριασμός του πολέμου έρχεται στη Βουλή

07:26

Εφορία: Ψηφιακό «μάτι» σε 4,8 εκατ. φορολογούμενους με χρέη - Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα που βαθμολογεί τους οφειλέτες

07:23

Το «ότι είπαμε, το κάναμε» του Κυριάκου - O «διάλογος» Άδωνι-Χατζηδάκη - H καρατόμηση Πολάκη για χάρη του Αλέξη

07:08

Μετά το RRF τι - Μια ενδιαφέρουσα διάταξη - Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

23:58

Ρόδος: Δύο γυναίκες νεκρές σε τροχαίο δυστύχημα

23:38

Ιράν: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής και πρόεδρος του κοινοβουλίου διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για την Κίνα

23:15

Ρωσία: Ένας Ινδός εργαζόμενος νεκρός από την επίθεση ουκρανικών drones στην περιφέρεια της Μόσχας

22:46

Ν.Κορέα: Ζήτησε εξηγήσεις απ' το Ιράν για επίθεση κατά νοτιοκορεατικού πλοίου στο Ορμούζ

22:18

Σκυλακάκης: Η ΤΝ απειλεί την εργασία - Ώρα πολιτικής αφύπνισης για την Ελλάδα του 2030

21:48

Τζιτζικώστας: Η μεγάλη μάχη τώρα είναι η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη

21:17

Χαρακόπουλος: Το Συνέδριο της ΝΔ εφαλτήριο για διεκδίκηση τρίτης αυτοδυναμίας

21:00

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μπαντρ Αμπντελατί

20:23

Τραμπ: Ο χρόνος τελειώνει για το Ιράν

20:03

Τι αγόρασε αλλά και τι πούλησε η Berkshire Hathaway

19:45

ΗΑΕ: Kαταγγέλλουν επικίνδυνη κλιμάκωση μετά το πλήγμα με drone σε πυρηνική εγκατάσταση

19:26

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς το Ισραήλ και τα στρατεύματά του στον Λίβανο

19:10

Νόσος Έμπολα: Νέος έκτακτος συναγερμός από τον ΠΟΥ, με 246 ύποπτα κρούσματα και 80 θανάτους απ' τον ιό Μπουντιμπουγκιό

19:00

Βρετανία σε πολιτική δίνη: Πέντε πρωθυπουργοί σε επτά χρόνια και φόβοι νέας κρίσης εξουσίας

18:54

Ανδρουλάκης από την Καππαδοκία: Έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές

18:35

Διαδήλωση στα Χανιά και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βάση στο Ακρωτήρι

18:29

ΑΠΘ: Ξεκίνησε το Aristotle Innovation Forum

18:11

Κούβα: «Στεγνό» από καύσιμα το νησί - Το καθεστώς θα επιβιώσει;

17:26

Ν. Κορέα-ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Τραμπ - Σι

17:00

Πόσο ακόμα πρέπει να ανέβει το πετρέλαιο;