INSIDE OUT

Το ηπειρώτικο φλέγμα Τασούλα και ο διακριτικός Χατζηβασιλείου - Σε πορτοκαλί συναγερμό για εκλογή Ούρσουλα ο Κυριάκος

Μαρία Νταλιάνη
03-07-2024 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ηπειρώτικο φλέγμα Τασούλα και ο διακριτικός Χατζηβασιλείου - Σε πορτοκαλί συναγερμό για εκλογή Ούρσουλα ο Κυριάκος

Η επόμενη μέρα από το συντονισμένο και πρωτοφανές «κατηγορώ» δύο πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων του κόμματος κατά του σημερινού Πρωθυπουργού και Προέδρου, βρήκε τη ΝΔ ζαλισμένη. Γνωστή για την τερατώδη ψυχραιμία της η Ντόρα η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση όπου μίλησαν οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς, βγήκε μπροστά ρίχνοντας φαρμακερό καρφί για τον δεύτερο και επιχειρώντας να τον διαχωρίσει από τον πρώτο. «Δεν τον παίζουν» ήταν η ετυμηγορία. Περισσότερο έξυπνο το ασυναγώνιστο χιούμορ του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, όταν τον στρίμωξαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες για να σχολιάσει τα του Πολεμικού Μουσείου.

«Γιατί είστε τόσο σκεπτικός;» τον ρώτησαν.

«Nα, απλά σκέπτομαι τον επόμενο πρωθυπουργό, που θα έχει να αντιμετωπίσει τρεις πρώην πρωθυπουργούς και τον μεθεπόμενο, που θα έχει να αντιμετωπίσει... τέσσερις...!» απάντησε με την αισιοδοξία ότι ο επόμενος κι ο μεθεπόμενος θα είναι στο ίδιο κόμμα με τον σημερινό!

Κοινή συνισταμένη

Ελάχιστοι είχαν το θάρρος να βγουν σήμερα για το θέμα, όπως και ελάχιστοι από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου παραβρέθηκαν στην εκδήλωση με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή. Για την ακρίβεια ένας και μοναδικός, ο αθόρυβος βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Στη Νέα Δημοκρατία οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα» τόνισε (Σκάι). «Δεν σχολιάζω τις θέσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όμως στη ΝΔ τις συνθέτουμε και βρίσκουμε κοινή συνισταμένη». Ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε λαμβάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό το 2023 απ’ ότι το 2019.

Άνεση

Αυτός που μοιάζει να αγχώθηκε λιγότερο από τις αιχμηρές και πρωτοφανείς τοποθετήσεις των δύο πρώην Προέδρων και Πρωθυπουργών είναι ο ίδιος ο Κυριάκος. Με το χέρι στις τσέπες

χαιρέτισε ανέμελα κατά την είσοδό του στο Γκολφ της Γλυφάδας. Λίγο αργότερα συμμετείχε σε συζήτηση με έναν άλλο πρώην Πρωθυπουργό, τον Ενρίκο Λέτα της Ιταλίας, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου Συνεδρίου του Economist.

Αποδείξαμε

«Το 2023 πήραμε 41%. Αποδείξαμε ότι είναι εφικτό να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με πολύ ευρεία απήχηση και την δυνατότητα να συσπειρώσει τόσο πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, όσο και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί κεντρώοι. Πιστεύω ότι αυτό έχει αποδειχθεί μάλλον δύσκολο για πολλά άλλα παραδοσιακά μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα», ήταν το έμμεσο σχόλιο του ίδιου του Πρωθυπουργού σε ότι του καταμαρτυρούν στο Πολεμικό Μουσείου.

Στα ευρωπαϊκά ο ΠΘ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή να διατηρηθεί η λειτουργική πλειοψηφία στην ευρωβουλή ώστε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν να φτάσει το όριο των 361 ψήφων.

Συνεχάρη τον κ. Λέτα για την περίφημη έκθεσή του για το πώς να λειτουργήσει η ενιαία αγορά, και τόνισε για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη σημασία έχει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, να εγκριθεί η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επιλογή των Επιτρόπων. «Με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα λύσουμε τα εναπομείναντα ζητήματα , τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη». Ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα να γίνουν εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2027, ενώ δήλωσε αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής.

Επέστρεψε!

Στην καυτή πολιτικά Αθήνα επέστρεψε μετά από ταξίδι σχεδόν δύο εβδομάδων στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος του Συριζα Στέφανος Κασσελάκης. Αύριο ξεκινούν τα όργανα στον Συριζα, ωστόσο με μια συνέντευξη (Alpha, Σρόιτερ) ο αξύριστος Πρόεδρος με υποψία πρησμένου δοντιού

εδωσε ήδη ένα στίγμα.

Καταρχήν αποσαφήνισε ότι σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν οι διακοπές μετά τις ευρωεκλογές, όπως σκέφτηκαν οι κακές γλώσσες της Κουμουνδούρου αλλά «να σχεδιάσω την υποδομή που χρειαζόμαστε στο κομμάτι των επαφών για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του προοδευτικού κόσμου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

Υποθέτω πως το σχέδιο θα φανερωθεί το επόμενο διάστημα.

Επίσης ο Πρόεδρος έκανε σαφές ότι έχει σχέδιο για τον Συριζα. «Πως αυτό το κόμμα θα γίνει ένα ανεξάρτητο, αυτόνομο, κυβερνητικό, με αξιοκρατία, με εκσυγχρονισμό εσωτερικά. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμείς μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας, πως θα εμπνεύσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα;».

Εκλογές γιοκ

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν εσωκομματικές εκλογές, ενώ για μια σειρά θεμάτων που άνοιξε ο ίδιος (μαύρα χρήματα όχι στον δικό του Συριζα, αν γίνουν εκλογές θα είναι υποψήφιος, Αλέξη πάμε, κλπ) αντέδρασε με τον κλασικό τρόπο της

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θ’ αλλάξει τα όργανα και γι’ αυτό, όπως είπε, «η αλλαγή φέρνει τριβές».

Μέχρι ν’ αλλάξουν όμως μένουν ίδια. ΠΓ αύριο Πέμπτη και Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

02:19

«Βουτιά» 19% για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

01:43

Εκεχειρία δύο εβδομάδων με το Ιράν ανακοίνωσε ο Τραμπ - Ο όρος για το Ορμούζ, συμφώνησε το Ισραήλ

23:57

Η Ρωσία επιβεβαιώνει τον θάνατο 16 Καμερουνέζων που πολεμούσαν στην Ουκρανία

23:45

Πακιστάν - Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 188 νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας

23:32

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί διερωτώνται για την ψυχική υγεία του Τραμπ μετά τις ακραίες δηλώσεις του

23:20

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Η πρόταση του Πακιστάν αναπτέρωσε το ηθικό

23:10

Η Ρωσία ανέβαλε ως το 2036 την εκτόξευση τριών αποστολών προς τη Σελήνη

22:55

Το έργο GREGY στο 7ο Συνέδριο «Power & Gas Forum» του Energypress

22:44

Τραμπ: «Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με το Ιράν» - Θετικά εξετάζει η Τεχεράνη την πρόταση του Πακιστάν

22:34

Μπαχρέιν: Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του την Τετάρτη

22:23

Πετρέλαιο: Άνοδος για WTI, πτώση για Brent λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ

22:09

Το Κουβέιτ καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους τη νύχτα «για προληπτικούς λόγους»

21:56

Η Apple σχεδιάζει foldable iPhone που θα κοστίζει πάνω από 2.000 δολάρια

21:42

Ιράκ: Απελευθερώνεται η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που είχε απαχθεί από την Καταέμπ Χεζμπολάχ

21:26

Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού για νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν

21:15

Ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις του με τον Έπστιν

21:00

Η Πορτογαλία ανοίγει τη βάση Λάζες σε αμερικανικά αεροσκάφη υπό έναν όρο

20:49

ΟΗΕ: Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου

20:37

Τραμπ Τζούνιορ: «Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη»

20:22

Ο ρόλος της Κίνας στο Ιράν - Η γεωπολιτική «σκακιέρα» του πετρελαίου

20:08

Κυρανάκης: «Η Ελλάδα δημιουργεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας - Η νέα στρατηγική φέρνει αποτελέσματα»

19:58

Ουγγαρία: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «πλέκει το εγκώμιο» του Όρμπαν πριν τις εκλογές

19:52

Foodlink: Στα 97,38 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 με αύξηση 2,04%

19:49

AS Company: Αύξηση 56% για τα EBITDA το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,19 ευρώ/μετοχή

19:45

ΝΔ: Την άρση της ασυλίας του ζητά ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου

19:25

Νέες απειλές Τραμπ στην Τεχεράνη: Προειδοποιεί για επίθεση που δεν έχουν ξαναδεί - «Στις 8 θα συμβεί»

19:23

ΣΑ ΟΗΕ: Βέτο Κίνας - Ρωσίας σε σχέδιο για προστασία της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

19:12

Ρωσία: Διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μετά από ουκρανικές επιθέσεις

19:11

Το τελεσίγραφο για το Ιράν «αναστάτωσε» τις ευρωαγορές

19:06

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων