INSIDE OUT

Ελάτε να αγοράσετε υποδομές φυσικού αερίου και... σταθμούς LNG, λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε τουρκικές εταιρείες 

Μαρία Νταλιάνη
20-06-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελάτε να αγοράσετε υποδομές φυσικού αερίου και... σταθμούς LNG, λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε τουρκικές εταιρείες 

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται με αίτημα ανάδειξης νέας ηγεσίας, κι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον Πρόεδρό του κάθε τρεις και μια να πετάγεται στη Νέα Υόρκη για δουλειές, υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που δεν ησυχάζουν ποτέ. Μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, σεμνά και ταπεινά, παράγουν έργο. Παράδειγμα ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO της Enterprise Greece. Πρόκειται για εταιρία εποπτευόμενη από το υπουργείο Εξωτερικών. Την ώρα που οι προβολείς είναι στραμμένοι στην υπόθεση Λύτρα, ο CEO έδωσε γραπτή συνέντευξη στο Anadolu λέγοντας ενδιαφέροντα πράγματα για το πως εννοεί την «ενεργειακή συνεργασία» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ευκαιρίες

Μεταξύ αυτών τα εξής:

- Η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες σε διάφορους υποτομείς της ενέργειας, και ειδικά η Τουρκία είναι καλό να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας που αναπτύσσονται και τον καθοριστικό ρόλο της στο δυναμικό του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ και την πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της ΕΕ.

- Πραγματικές ευκαιρίες είναι οι νέες υποδομές στη μεταφορά φυσικού αερίου, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αγωγοί, διασυνδέσεις και συστήματα διανομής φυσικού αερίου, αλλά και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά και γεωθερμία.

- Επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι το πράσινο υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα, η αποθήκευση ενέργειας, τα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα βιώσιμης ενέργειας για τα νησιά, καθώς και η αναβάθμιση και ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ταλαντούχος κ. Γιαννόπουλος ο οποίος σύμφωνα με το αναρτημένο βιογραφικό του ηγήθηκε της ομάδας του Ελλάδα 2.0, δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξιοποιώντας διάφορες επερχόμενες ευκαιρίες, όπως οι άμεσες επενδύσεις, η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με ελληνικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια, έβαλε πωλητήριο σε καθετί ενεργειακό από δίκτυα και υποδομές, μέχρι φυσικό πλούτου και κάλεσε τουρκικές εταιρείες να επωφεληθούν.

Καλές προοπτικές

Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί εάν αυτό είναι επιτελική επιλογή, ή ο κ. Γιαννόπουλος το σκέφτηκε μόνος του. Πάντως ο CEO επικαλείται την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη θετική ατζέντα και τη δέσμευση για διπλασιασμό των διμερών οικονομικών υποθέσεων μεταξύ των γειτονικών μας χωρών εντός των επόμενων 5 ετών». Και πρόσθεσε: «θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς για συνεργασία και ανάπτυξη κοινών έργων και στις δύο χώρες. Είμαστε θετικοί ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, όπως διαπιστώσαμε και συζητήσαμε και κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας στο πρώτο Ενεργειακό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας».

Παιδί του Σμυρλή

Εκτός από ηγετικό ρόλο στην ομάδα του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Μαρίνος Γιαννόπουλος ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνος των θεμάτων συνεργασίας μεγάλου εγχώριου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Ανάπτυξης και σχετικούς Εθνικούς Φορείς. Επίσης υπήρξε σύμβουλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. κατά τα έτη 2013-2019,

δηλαδή είναι «παιδί» του νυν Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή. Ο κ. Σμυρλής ήταν Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ, την περίοδο 2013-2019, ενώ στην συνέχεια διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Προώθησης Εξαγωγών- Enterprise Greece, (2020-2022).

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Εάν πράγματι τα καταφέρει ο CEO να πουλήσει (αυτό σημαίνει επενδυτική ευκαιρία άχρηστοι!), κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας σε τουρκικές εταιρείες, αμφιβάλλω ότι το νέο ΠΑΣΟΚ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς βρουν κάτι για να κυβερνήσουν εάν και εφόσον κερδίσει εκλογές το 2027. Βέβαια θα έχουν πάντα το Δημόσιο, να τα λέμε κι αυτά.

Από την χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (περίπου 30 μέλη) και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (άλλοι 31) βγήκε μια μεγάλη αναταραχή. Όμως εισήγηση οργάνου που θα δεσμεύει τον Πρόεδρο, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη Κυριακή, δεν βγήκε. Όπως έλεγαν τα στελέχη χαμηλόφωνα, η κοινή συνεδρίαση οργανώθηκε επί τούτου, ώστε να εκτονωθούν βουλευτές και στελέχη, και να μην είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να ανοίξει τα χαρτιά του -κάτι που θα κάνει την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Οπερ και εγένετο. Αναλυτική Πασοκιάδα αύριο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:44

«Ναι» από Δανία στη νέα στρατηγική πυρηνικής αποτροπής του Μακρόν

23:36

Τουσκ: «Η Πολωνία εξοπλίζεται με τους φίλους της για να αποτρέψει τους εχθρούς της»

23:33

Ιράν: «Θα χτυπήσουμε όποιο πλοίο επιχειρήσει να περάσει το Στενό του Ορμούζ»

23:21

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, ΗΑΕ και Σ. Αραβία

23:13

«Ασκήσεις ηρεμίας» στη Wall Street εν μέσω ανάφλεξης στον Περσικό

22:56

Εισαγωγές καυσίμων από ΗΠΑ στην Κούβα ξεκίνησαν ιδιωτικές εταιρίες

22:48

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ χτύπησαν 1.250 στόχους από το Σάββατο - Σε 9 χώρες έχει επεκταθεί η σύγκρουση

22:35

«Η Ουκρανία μπορεί να βοηθήσει στην κατάρριψη των ιρανικών drones» λέει ο ΥΠΕΞ Σιμπίχα

22:27

Ράλι άνω του 5% για το πετρέλαιο με το Ιράν στο «ραντάρ»

22:16

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε αίτημα της κυβέρνησης να καθυστερήσει η καταβολή αποζημιώσεων σε εταιρείες για τους δασμούς

22:02

Πάνω από τα 5.200 δολάρια ο χρυσός με «άρωμα» Μέσης Ανατολής

21:53

Ισραήλ: Ο στρατός δεν αποκλείει χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

21:46

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμβάσεις με τις Chevron - Helleniq για τους υδρογονάνθρακες

21:41

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Κόστα με έμφαση στην Κύπρο

21:30

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 9 οικισμούς στο μέτωπο της Ζαπορίζια

21:15

Ερντογάν: «Γνωρίζουμε τα σενάρια για το Ιράν και τους ύπουλους υπολογισμούς που γίνονται»

21:14

Το Ισραήλ έπληξε οικονομική εταιρεία στον Λίβανο επειδή «χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ»

21:05

Σούδα: Προσήχθη Γεωργιανός για κατασκοπεία

20:59

Φρουροί Επανάστασης: «Οι εχθροί του Ιράν δεν θα είναι πλέον ασφαλείς πουθενά στον κόσμο»

20:53

Ρούτε: «Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράν»

20:38

Μιχαηλίδου: «Οι πολιτικές για την οικογένεια και τη στέγαση πρέπει να προχωρούν μαζί»

20:29

Bloomberg: ΗΑΕ και Κατάρ πιέζουν παρασκηνιακά τον Τραμπ για λύση στο θέμα του Ιράν

20:25

Ανθεκτικά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρά τις μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

20:11

Μέχρι τις 6 Μαρτίου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία προς τα κράτη Κόλπου λόγω Ιράν

19:56

Στην Κύπρο τέσσερα ελληνικά F-16: Μέχρι αύριο οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά»

19:49

Νετανιάχου: «Πλησιάζει η μέρα που ο ιρανικός λαός θα αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας»

19:35

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ιρανικά αεροσκάφη τύπου SU24

19:29

Κομισιόν για Μ. Ανατολή: «Προτεραιότητες η υποστήριξη των κρατών μελών και η προστασία των πολιτών της ΕΕ»

19:16

Η κυβέρνηση του Ιράν καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν με την Ισλαμική Δημοκρατία

19:13

Ομάδα υψηλού επιπέδου για την πυρηνική άμυνα από Γαλλία και Γερμανία