INSIDE OUT

Ελάτε να αγοράσετε υποδομές φυσικού αερίου και... σταθμούς LNG, λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε τουρκικές εταιρείες 

Μαρία Νταλιάνη
20-06-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελάτε να αγοράσετε υποδομές φυσικού αερίου και... σταθμούς LNG, λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε τουρκικές εταιρείες 

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται με αίτημα ανάδειξης νέας ηγεσίας, κι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον Πρόεδρό του κάθε τρεις και μια να πετάγεται στη Νέα Υόρκη για δουλειές, υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που δεν ησυχάζουν ποτέ. Μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, σεμνά και ταπεινά, παράγουν έργο. Παράδειγμα ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO της Enterprise Greece. Πρόκειται για εταιρία εποπτευόμενη από το υπουργείο Εξωτερικών. Την ώρα που οι προβολείς είναι στραμμένοι στην υπόθεση Λύτρα, ο CEO έδωσε γραπτή συνέντευξη στο Anadolu λέγοντας ενδιαφέροντα πράγματα για το πως εννοεί την «ενεργειακή συνεργασία» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ευκαιρίες

Μεταξύ αυτών τα εξής:

- Η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες σε διάφορους υποτομείς της ενέργειας, και ειδικά η Τουρκία είναι καλό να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας που αναπτύσσονται και τον καθοριστικό ρόλο της στο δυναμικό του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ και την πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της ΕΕ.

- Πραγματικές ευκαιρίες είναι οι νέες υποδομές στη μεταφορά φυσικού αερίου, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αγωγοί, διασυνδέσεις και συστήματα διανομής φυσικού αερίου, αλλά και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά και γεωθερμία.

- Επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι το πράσινο υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα, η αποθήκευση ενέργειας, τα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα βιώσιμης ενέργειας για τα νησιά, καθώς και η αναβάθμιση και ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ταλαντούχος κ. Γιαννόπουλος ο οποίος σύμφωνα με το αναρτημένο βιογραφικό του ηγήθηκε της ομάδας του Ελλάδα 2.0, δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξιοποιώντας διάφορες επερχόμενες ευκαιρίες, όπως οι άμεσες επενδύσεις, η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με ελληνικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια, έβαλε πωλητήριο σε καθετί ενεργειακό από δίκτυα και υποδομές, μέχρι φυσικό πλούτου και κάλεσε τουρκικές εταιρείες να επωφεληθούν.

Καλές προοπτικές

Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί εάν αυτό είναι επιτελική επιλογή, ή ο κ. Γιαννόπουλος το σκέφτηκε μόνος του. Πάντως ο CEO επικαλείται την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη θετική ατζέντα και τη δέσμευση για διπλασιασμό των διμερών οικονομικών υποθέσεων μεταξύ των γειτονικών μας χωρών εντός των επόμενων 5 ετών». Και πρόσθεσε: «θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς για συνεργασία και ανάπτυξη κοινών έργων και στις δύο χώρες. Είμαστε θετικοί ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, όπως διαπιστώσαμε και συζητήσαμε και κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας στο πρώτο Ενεργειακό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας».

Παιδί του Σμυρλή

Εκτός από ηγετικό ρόλο στην ομάδα του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Μαρίνος Γιαννόπουλος ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνος των θεμάτων συνεργασίας μεγάλου εγχώριου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Ανάπτυξης και σχετικούς Εθνικούς Φορείς. Επίσης υπήρξε σύμβουλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. κατά τα έτη 2013-2019,

δηλαδή είναι «παιδί» του νυν Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή. Ο κ. Σμυρλής ήταν Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ, την περίοδο 2013-2019, ενώ στην συνέχεια διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Προώθησης Εξαγωγών- Enterprise Greece, (2020-2022).

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Εάν πράγματι τα καταφέρει ο CEO να πουλήσει (αυτό σημαίνει επενδυτική ευκαιρία άχρηστοι!), κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας σε τουρκικές εταιρείες, αμφιβάλλω ότι το νέο ΠΑΣΟΚ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς βρουν κάτι για να κυβερνήσουν εάν και εφόσον κερδίσει εκλογές το 2027. Βέβαια θα έχουν πάντα το Δημόσιο, να τα λέμε κι αυτά.

Από την χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (περίπου 30 μέλη) και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (άλλοι 31) βγήκε μια μεγάλη αναταραχή. Όμως εισήγηση οργάνου που θα δεσμεύει τον Πρόεδρο, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη Κυριακή, δεν βγήκε. Όπως έλεγαν τα στελέχη χαμηλόφωνα, η κοινή συνεδρίαση οργανώθηκε επί τούτου, ώστε να εκτονωθούν βουλευτές και στελέχη, και να μην είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να ανοίξει τα χαρτιά του -κάτι που θα κάνει την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Οπερ και εγένετο. Αναλυτική Πασοκιάδα αύριο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:02

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός τομέας

17:43

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά και προϋπόθεση για να συνεχίσει, είναι η πολιτική σταθερότητα

17:29

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ

17:23

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση

17:00

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο δράσης 7 σημείων για το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

16:49

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι κερδίζει τις εκλογές - Αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς

16:09

Παπανδρέου: Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Έπστιν - Τέλος η λάσπη

15:57

Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο

15:34

Τρύπα από τη μολότοφ στη στολή του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ

15:18

Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης

15:04

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις εξετάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών

14:49

Μελόνι: Eχθροί της Ιταλίας διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων

14:43

Κεραμέως: Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις

14:29

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη δύο οικισμών στα ανατολικά της Ουκρανίας

14:18

Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας για τα επεισόδια του Σαββάτου πέριξ του ΑΠΘ

14:09

Κύκλος Ιδεών: Εκδήλωση με θέμα «οι προϋποθέσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος»

13:58

Βενιζέλος: Η παγίδα του αναθεωρητικού λαϊκισμού

13:44

Επεισοδιακή καταδίωξη χθες βράδυ στον Άγιο Δημήτριο - Συνελήφθη 17χρονος

13:41

Ινδία: Ξεκόβει απ' το ρωσικό πετρέλαιο εν όψη της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

13:21

Τα ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης για επιχειρηματικές ομάδες

13:10

Ουκρανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

13:00

Ακίνητα: Η αύξηση τιμών «μικραίνει» το μέγεθος κατοικιών – Ο πήχης των 250.000 ευρώ σε Αττική, Θεσσαλονίκη

12:57

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

12:54

Pragma IoT: H ελληνική spinoff που κάνει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία πιο «έξυπνες

12:45

Τσουκαλάς: Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πιο αντιθεσμικός πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης

12:36

ΕΕ: Το «28ο Καθεστώς» κλειδί για τις επιχειρήσεις

12:25

Κοντογεώργης: Η Ελλάδα είναι ισχυρή, μπορεί να συζητά με την Τουρκία και να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

12:14

Πρυτανικές αρχές ΑΠΘ: Ίσως ήρθε τελικά η ώρα της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου

12:09

Αυστραλία: Σε συναγερμό από την έλευση του κυκλώνα Μίτσελ

12:00

Κίνα: Τουλάχιστον επτά νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο στην επαρχία Σανσί