INSIDE OUT

Ελάτε να αγοράσετε υποδομές φυσικού αερίου και... σταθμούς LNG, λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε τουρκικές εταιρείες 

Μαρία Νταλιάνη
20-06-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελάτε να αγοράσετε υποδομές φυσικού αερίου και... σταθμούς LNG, λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε τουρκικές εταιρείες 

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται με αίτημα ανάδειξης νέας ηγεσίας, κι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον Πρόεδρό του κάθε τρεις και μια να πετάγεται στη Νέα Υόρκη για δουλειές, υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που δεν ησυχάζουν ποτέ. Μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, σεμνά και ταπεινά, παράγουν έργο. Παράδειγμα ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO της Enterprise Greece. Πρόκειται για εταιρία εποπτευόμενη από το υπουργείο Εξωτερικών. Την ώρα που οι προβολείς είναι στραμμένοι στην υπόθεση Λύτρα, ο CEO έδωσε γραπτή συνέντευξη στο Anadolu λέγοντας ενδιαφέροντα πράγματα για το πως εννοεί την «ενεργειακή συνεργασία» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ευκαιρίες

Μεταξύ αυτών τα εξής:

- Η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες σε διάφορους υποτομείς της ενέργειας, και ειδικά η Τουρκία είναι καλό να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας που αναπτύσσονται και τον καθοριστικό ρόλο της στο δυναμικό του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ και την πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της ΕΕ.

- Πραγματικές ευκαιρίες είναι οι νέες υποδομές στη μεταφορά φυσικού αερίου, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αγωγοί, διασυνδέσεις και συστήματα διανομής φυσικού αερίου, αλλά και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά και γεωθερμία.

- Επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι το πράσινο υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα, η αποθήκευση ενέργειας, τα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα βιώσιμης ενέργειας για τα νησιά, καθώς και η αναβάθμιση και ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ταλαντούχος κ. Γιαννόπουλος ο οποίος σύμφωνα με το αναρτημένο βιογραφικό του ηγήθηκε της ομάδας του Ελλάδα 2.0, δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξιοποιώντας διάφορες επερχόμενες ευκαιρίες, όπως οι άμεσες επενδύσεις, η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με ελληνικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια, έβαλε πωλητήριο σε καθετί ενεργειακό από δίκτυα και υποδομές, μέχρι φυσικό πλούτου και κάλεσε τουρκικές εταιρείες να επωφεληθούν.

Καλές προοπτικές

Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί εάν αυτό είναι επιτελική επιλογή, ή ο κ. Γιαννόπουλος το σκέφτηκε μόνος του. Πάντως ο CEO επικαλείται την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη θετική ατζέντα και τη δέσμευση για διπλασιασμό των διμερών οικονομικών υποθέσεων μεταξύ των γειτονικών μας χωρών εντός των επόμενων 5 ετών». Και πρόσθεσε: «θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς για συνεργασία και ανάπτυξη κοινών έργων και στις δύο χώρες. Είμαστε θετικοί ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, όπως διαπιστώσαμε και συζητήσαμε και κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας στο πρώτο Ενεργειακό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας».

Παιδί του Σμυρλή

Εκτός από ηγετικό ρόλο στην ομάδα του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Μαρίνος Γιαννόπουλος ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνος των θεμάτων συνεργασίας μεγάλου εγχώριου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Ανάπτυξης και σχετικούς Εθνικούς Φορείς. Επίσης υπήρξε σύμβουλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. κατά τα έτη 2013-2019,

δηλαδή είναι «παιδί» του νυν Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή. Ο κ. Σμυρλής ήταν Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ, την περίοδο 2013-2019, ενώ στην συνέχεια διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Προώθησης Εξαγωγών- Enterprise Greece, (2020-2022).

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Εάν πράγματι τα καταφέρει ο CEO να πουλήσει (αυτό σημαίνει επενδυτική ευκαιρία άχρηστοι!), κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας σε τουρκικές εταιρείες, αμφιβάλλω ότι το νέο ΠΑΣΟΚ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς βρουν κάτι για να κυβερνήσουν εάν και εφόσον κερδίσει εκλογές το 2027. Βέβαια θα έχουν πάντα το Δημόσιο, να τα λέμε κι αυτά.

Από την χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (περίπου 30 μέλη) και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (άλλοι 31) βγήκε μια μεγάλη αναταραχή. Όμως εισήγηση οργάνου που θα δεσμεύει τον Πρόεδρο, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη Κυριακή, δεν βγήκε. Όπως έλεγαν τα στελέχη χαμηλόφωνα, η κοινή συνεδρίαση οργανώθηκε επί τούτου, ώστε να εκτονωθούν βουλευτές και στελέχη, και να μην είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να ανοίξει τα χαρτιά του -κάτι που θα κάνει την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Οπερ και εγένετο. Αναλυτική Πασοκιάδα αύριο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:50

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για κοινωφελείς περιουσίες, ιδρύματα, σχολάζουσες κληρονομίες και δωρεές

09:40

Μέτρα για πληγέντες σε Μάτι και Μάνδρα: Ειδική μηνιαία σύνταξη 1.700 ευρώ - Όλες οι ρυθμίσεις

09:40

67 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σ’ έναν χρόνο, σχεδόν οι μισοί στη Γάζα

09:31

Μπρατάκος: Η άμυνα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο με ισχυρή εθνική συμμετοχή

09:22

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για Μέτρο 23 και αυτόχθονες φυλές - Στήριξη άνω των 175 εκατ. ευρώ

09:12

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 τραυματίες μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι

09:09

Συνεδριάζει στις 11:30 το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη

09:06

Ο Τραμπ επιτρέπει στην Nvidia να εξάγει τσιπ H200 στην Κίνα υπό έναν όρο

08:57

Θεοχάρης: Η Ελλάδα περνά από την ανάκαμψη στην επιτάχυνση

08:46

Θεοδωρικάκος: Εμβάθυνση της σχέσης με ΗΠΑ και παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας

08:42

Copernicus: Το 2025 οδεύει να γίνει το δεύτερο θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ

08:41

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί με ασύμμετρο πολιτικό σύστημα

08:33

Αγρότες: Πάνω από 50 μπλόκα σε όλη τη χώρα - Γενική συνέλευση σήμερα στη Νίκαια

08:29

Νέα παρέμβαση Σαμαρά για τους αγρότες στα μπλόκα

08:22

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες - Αναλυτικός οδηγός

08:17

Stranger Things όπως Star Wars; Φλέβα χρυσού 2 δισ. δολαρίων για το Netflix

08:11

Τραμπ: Η Ευρώπη ακολουθεί ορισμένες λανθασμένες κατευθύνσεις

08:06

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι αγανακτισμένοι της Κρήτης - Λ. Καρχιμάκης: Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

08:01

Λάιεν - Κόστα για συνάντηση με Ζελένσκι: Η ασφάλεια της Ουκρανίας πρέπει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα

07:56

ΗΠΑ - ΕΕ: Στο τέλος κερδίζει ο ρεαλισμός

07:49

Ο Τραμπ απειλεί το Μεξικό με επιπλέον δασμούς 5% εξαιτίας διένεξης για το νερό

07:42

PPF: Η πρώτη σύμβαση που ωριμάζει για την αναβάθμιση του Σιδηρόδρομου - Τα τεχνολογικά συστήματα

07:38

«Ήλιος»: Συντάξεις έως 940€ καθαρά λαμβάνει το 55% των συνταξιούχων - Στα 794,5€ το μέσο ποσό

07:31

Prodea Investments: «Πωλητήρια» αξίας 1,27 δισ. ευρώ - Τα real estate deals με Παπαλέκα, ETE

07:28

Ραζής (ΕΕΑΑ): 426 εκατ. επενδύσεις, αλλά το 44% των αποβλήτων μένει εκτός ανακύκλωσης - Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν

07:23

Χατζηδάκης: H Eλλάδα βασική πύλη εισόδου Αμερικανικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική και Κ. Ευρώπη

07:19

CCS: Τα ορόσημα για την αποθήκη CO2 στον Πρίνο - Πώς προχωρούν επενδύσεις 4 δισ. ευρώ

07:14

AKTOR: Τι σημαίνει και πού στοχεύει το «ντεμπούτο» αξίας 140 εκατ. στην αγορά ομολόγων

07:11

Φόροι: Συνεπείς στις πληρωμές 9 στις 10 επιχειρήσεις και 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων

07:06

Τράπεζες: «Μαξιλάρι» (προς ώρας) τα ακίνητα για τα υψηλά δάνεια Σταδίου 2