INSIDE OUT

Ελάτε να αγοράσετε υποδομές φυσικού αερίου και... σταθμούς LNG, λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε τουρκικές εταιρείες 

Μαρία Νταλιάνη
20-06-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελάτε να αγοράσετε υποδομές φυσικού αερίου και... σταθμούς LNG, λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε τουρκικές εταιρείες 

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται με αίτημα ανάδειξης νέας ηγεσίας, κι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον Πρόεδρό του κάθε τρεις και μια να πετάγεται στη Νέα Υόρκη για δουλειές, υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που δεν ησυχάζουν ποτέ. Μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, σεμνά και ταπεινά, παράγουν έργο. Παράδειγμα ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO της Enterprise Greece. Πρόκειται για εταιρία εποπτευόμενη από το υπουργείο Εξωτερικών. Την ώρα που οι προβολείς είναι στραμμένοι στην υπόθεση Λύτρα, ο CEO έδωσε γραπτή συνέντευξη στο Anadolu λέγοντας ενδιαφέροντα πράγματα για το πως εννοεί την «ενεργειακή συνεργασία» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ευκαιρίες

Μεταξύ αυτών τα εξής:

- Η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες σε διάφορους υποτομείς της ενέργειας, και ειδικά η Τουρκία είναι καλό να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας που αναπτύσσονται και τον καθοριστικό ρόλο της στο δυναμικό του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ και την πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της ΕΕ.

- Πραγματικές ευκαιρίες είναι οι νέες υποδομές στη μεταφορά φυσικού αερίου, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αγωγοί, διασυνδέσεις και συστήματα διανομής φυσικού αερίου, αλλά και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά και γεωθερμία.

- Επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι το πράσινο υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα, η αποθήκευση ενέργειας, τα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα βιώσιμης ενέργειας για τα νησιά, καθώς και η αναβάθμιση και ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ταλαντούχος κ. Γιαννόπουλος ο οποίος σύμφωνα με το αναρτημένο βιογραφικό του ηγήθηκε της ομάδας του Ελλάδα 2.0, δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξιοποιώντας διάφορες επερχόμενες ευκαιρίες, όπως οι άμεσες επενδύσεις, η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με ελληνικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια, έβαλε πωλητήριο σε καθετί ενεργειακό από δίκτυα και υποδομές, μέχρι φυσικό πλούτου και κάλεσε τουρκικές εταιρείες να επωφεληθούν.

Καλές προοπτικές

Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί εάν αυτό είναι επιτελική επιλογή, ή ο κ. Γιαννόπουλος το σκέφτηκε μόνος του. Πάντως ο CEO επικαλείται την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη θετική ατζέντα και τη δέσμευση για διπλασιασμό των διμερών οικονομικών υποθέσεων μεταξύ των γειτονικών μας χωρών εντός των επόμενων 5 ετών». Και πρόσθεσε: «θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς για συνεργασία και ανάπτυξη κοινών έργων και στις δύο χώρες. Είμαστε θετικοί ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, όπως διαπιστώσαμε και συζητήσαμε και κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας στο πρώτο Ενεργειακό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας».

Παιδί του Σμυρλή

Εκτός από ηγετικό ρόλο στην ομάδα του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Μαρίνος Γιαννόπουλος ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνος των θεμάτων συνεργασίας μεγάλου εγχώριου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Ανάπτυξης και σχετικούς Εθνικούς Φορείς. Επίσης υπήρξε σύμβουλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. κατά τα έτη 2013-2019,

δηλαδή είναι «παιδί» του νυν Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή. Ο κ. Σμυρλής ήταν Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ, την περίοδο 2013-2019, ενώ στην συνέχεια διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Προώθησης Εξαγωγών- Enterprise Greece, (2020-2022).

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Εάν πράγματι τα καταφέρει ο CEO να πουλήσει (αυτό σημαίνει επενδυτική ευκαιρία άχρηστοι!), κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας σε τουρκικές εταιρείες, αμφιβάλλω ότι το νέο ΠΑΣΟΚ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς βρουν κάτι για να κυβερνήσουν εάν και εφόσον κερδίσει εκλογές το 2027. Βέβαια θα έχουν πάντα το Δημόσιο, να τα λέμε κι αυτά.

Από την χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (περίπου 30 μέλη) και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (άλλοι 31) βγήκε μια μεγάλη αναταραχή. Όμως εισήγηση οργάνου που θα δεσμεύει τον Πρόεδρο, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη Κυριακή, δεν βγήκε. Όπως έλεγαν τα στελέχη χαμηλόφωνα, η κοινή συνεδρίαση οργανώθηκε επί τούτου, ώστε να εκτονωθούν βουλευτές και στελέχη, και να μην είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να ανοίξει τα χαρτιά του -κάτι που θα κάνει την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Οπερ και εγένετο. Αναλυτική Πασοκιάδα αύριο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:48

ΥΠΠΟ: Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στους Φιλίππους το 2025

22:17

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 20χρονη η οποία εμπλέκεται σε περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της συντρόφου του

21:18

Σχεδόν 18 χιλιάδες φορτία ελέγχθηκαν το 2025 στους Συνοριακούς Σταθμούς Κτηνιατρικού Ελέγχου

21:06

Παρέμβαση Ταγιάνι στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

20:59

Αυστρία: Η Austrian Airlines απομακρύνει από το Ομάν εργαζόμενους της Lufthansa

20:30

Ιράν: Διακόπηκε η μετάδοση της κρατικής τηλεόραση της οποίας η έδρα στην Τεχεράνη έγινε στόχος πληγμάτων

20:23

Αραγτσί: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις

20:12

ΗΠΑ: Μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς τάσσεται υπέρ των επιθέσεων στο Ιράν

20:01

Ρωσία: Μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ θα οδηγήσει σε σημαντικές ανισορροπίες στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

19:42

Τραμπ: Οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν και βύθισαν» εννέα ιρανικά πολεμικά πλοία

19:24

Νετανιάχου: Οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες

19:16

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε μπαρ στο Όστιν του Τέξας

18:44

Τραμπ: Έχω συμφωνήσει να μιλήσω με τους Ιρανούς - Οι προηγούμενοι έκαναν τον έξυπνο

18:29

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Με την αποχώρηση του Χαμενεΐ, αναδύεται μια ανανεωμένη ελπίδα για τον λαό του Ιράν

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από τον «κόκκινο Φλεβάρη» στον εμπόλεμο Μάρτιο

17:52

Κικίλιας: Σε αυξημένη επιφυλακή το υπ. Ναυτιλίας για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ

17:46

Συνελήφθη ο σύντροφός της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή στον Κολωνό

17:22

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σύγκρουση

17:14

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Ισραήλ, το Ιράκ, τον Λίβανο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία

16:34

Μειώσεις έως 23% στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάρτιο

16:24

ΑΑΕΑ&ΠΚ: Άμεση και εντατική παρέμβαση στην αγορά καυσίμων

16:16

«Πάγωσε» η μεταφορά LNG και πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ - Νεκρός από πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο

16:04

Τσουκαλάς: Πρώτη φορά παρακολουθούμε κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή κάποιοι ιδιώτες πιθανώς έκαναν πάρτι κατασκοπείας στη χώρα

15:56

Σκέρτσος: Οργανωμένο κράτος απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

15:45

Ισραήλ: Εννιά νεκροί στα κεντρικά της χώρας από πλήγμα ιρανικού πυραύλου

15:39

ΥΠΕΞ: Ενεργοποιεί 10 τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες στη Μέση Ανατολή

15:28

Αγορές: «Βλέπουν» το χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο από την κρίση της Μέσης Ανατολής στο άνοιγμα της Δευτέρας

14:49

Βέλγιο: Αναχαίτισε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας

14:45

Τηλεφωνική επαφή Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας