INSIDE OUT

Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα

Μαρία Νταλιάνη
17-06-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα

Εάν ο ανασχηματισμός της Παρασκευής δείχνει ότι ένα μήνυμα (των εκλογών) πέρασε και δεν ακούμπησε, ας μην ανησυχεί ο Πρωθυπουργός. Δεν συμβαίνει μόνο σ’ αυτόν. Το ίδιο σύνδρομο φαίνεται πως διακατέχει τον Δήμαρχο Αθηναίων, έναν καθηγητή του ΕΜΠ για τον οποίο κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό, πριν αποφασίσει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης να τον κατεβάσει ως υποψήφιο για την Δημαρχία της Αθήνας. Το χαμόγελο της θεάς τύχης τον έστειλε πράγματι στην πλατεία Κοτζιά, αλλά ο κ. Δούκας εκτιμά πως το κοστούμι του Δημάρχου, το οποίο φορά μόλις έξι μήνες, είναι μικρό για τα ταλέντα του.

Έτσι χθες δήλωσε τα εξής (Καθημερινή):

«Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας», τόνισε.

Αυτό το συμμετοχικό σοκ κάτι μου θυμίζει.

Όπως Σιράκ

Υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία εκτιμούν πως ο Χάρης Δούκας έχει το μομέντουμ και θέλουν να τον δουν να κατεβαίνει σε εσωκομματικές. Πρώην και νυν υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές συγκαταλέγονται σε αυτή την ομάδα. Το σκεπτικό αρκετών είναι απλό: ο Χάρης Δούκας μπορεί να τα καταφέρει και στον Δήμο και στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το έκαναν στη Γαλλία.

Γιατί δηλαδή ικανότερος ήταν ο Ζακ Σιράκ; Δήμαρχος και Πρόεδρος μαζί. Κι επιπροσθέτως, πως κατάφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι ευρωβουλευτής και Πρόεδρος ταυτόχρονα για ένα διάστημα, ε;

Δύσκολη σχέση

Η εξέλιξη αυτή ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ανακοίνωνε τον κ. Δούκα, καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στο ΕΜΠ. Σε αντίθεση με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και άλλα στελέχη, η παρουσία Δούκα ήταν σχεδόν αθόρυβη στο επιτελείο Ανδρουλάκη τα προηγούμενα χρόνια.

Τη χαρά για την απρόσμενη νίκη στο Δήμο της Αθήνας, σύντομα διαδέχτηκαν τα φίδια που έζωσαν τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο Δήμαρχος, αντί να συνεχίσει να μιλά για το πως θα μειώσει κατά 5 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στην πόλη -ενεργειακός ειδικός γαρ- και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, μίλαγε περισσότερο για την κεντροαριστερά. Κι έπειτα λένε να εμπιστευτείς τεχνοκράτες.

Θα σηκώσει το γάντι

Το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ζορισμένο, και τον Χάρη αεράτο με σίγουρη καρέκλα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεν θα κρυφτώ. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ζήτησε το χρησμό μου. Εκλογές τώρα, του είπα ξεκάθαρα, και νομίζω θα το κάνει. Παρά τις εκτιμήσεις αρκετών στελεχών ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση. Μεθαύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ σήμερα ο Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Παρουσίες

Εκτός από τη συνέντευξη το γεγονός της ημέρας είναι η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ και γίνεται με αφορμή τα έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διήμερη εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών έχει προκαλέσει θόρυβο για τις παρουσίες αλλά και τις απουσίες, ενώ θα γίνει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρω τα ονόματα ορισμένων από τους ομιλητές: Ολάντ, Τζέφρι Πάιατ (ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα), Σουλτς, Τζεντιλόνι, Μάθιου Νίμιτς (θα βραβευτεί), Βούκοβιτς, Παπανδρέου, Σχοινάς, Ρουσόπουλος, Ιμάμογλου και Γκουτέρες (βίντεο), ενώ το παρών θα δώσει ακόμα ποιος; Ο Χάρης Δούκας! Θα μιλήσει αύριο σε πάνελ για την κλιματική κρίση.

Και φυσικά οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ και οι υπουργοί τους, Κοτζιάς κι Δημητρόφ.

Παρών κι ο Κασσελάκης

Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές στις Σπέτσες, γεμάτη μέρα με διεθνείς επαφές έχει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Το πρωί θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου (ήρθε για την εκδήλωση Τσίπρα), μετά με τον βουλευτή Magnus Skjold, υπεύθυνο διεθνών υποθέσεων της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας της Ισλανδίας (ήρθε για την εκδήλωση Τσίπρα), το μεσημέρι με τον Παλαιστίνιο Dr. Bassim Khoury, former minister of National Economy σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στη διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα και στη βράβευση του κ. Τσίπρα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres στο Ωδείο Αθηνών.

Το βράδυ θα δώσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κασσελάκης δεν πιέζεται όπως ο Ανδρουλάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή δεν υπάρχουν δελφίνοι. Τέλος του μήνα θα γίνει μια Κεντρική Επιτροπή, μετά τα μπάνια του λαού, και οι βαρόνοι του κόμματος έχουν μεγαλύτερη άνεση να κόψουν το πρώτο ενικό του υπερκινητικού Προέδρου. Πάντως αν κανονίσει τελικά τον γάμο με τον Τάιλερ τέλος Αυγούστου στην Κρήτη, βλέπω μεγάλο ανταγωνισμό από τον γάμο του

Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Costa Navarino και την έλευση των μεγαλύτερων σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού (ΛεΜπρον, Εμπαπέ, Σερένα Γουίλιαμς κλπ). Φυσικά είμαι καλεσμένη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:38

ΟΗΕ: Υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών στην ΛΔ του Κονγκό τάχθηκε η Ελλάδα

22:24

Μικρή πτώση για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά

22:12

Δεκάδες μετανάστες εισήλθαν στην Πολωνία μέσω κρυφής σήραγγας με τη Λευκορωσία

21:55

Γαλλία: Εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία πριν γίνουν διαπραγματεύσεις για το εδαφικό

21:42

Συνάντηση Πιερρακάκη - Κόστα: Σταθερότητα, ανάπτυξη, ανθεκτικότητα οι προτεραιότητες

21:28

«Βουτιά» 3% για το ασήμι μετά το ρεκόρ - Σε υψηλό επτά εβδομάδων ο χρυσός

21:14

Ο Τραμπ λέει ότι Καμπότζη και Ταϊλάνδη συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες

20:59

Πιερρακάκης: Ο προϋπολογισμός του 2026 είναι το θεμέλιο της επόμενης φάσης

20:54

ΕΕ: «Παγώνουν» επ' αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισ. ευρώ

20:42

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας

20:32

Μαρινάκης και Αγγελικούση στις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας

20:19

Ουκρανία: Η ένταξη στην ΕΕ από το 2027 προβλέπεται στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

20:08

Τουρκία: Ξεκινά στις 9 Μαρτίου η δίκη του Ιμάμογλου για διαφθορά

20:02

Η νέα στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ: Ιδεολογικές εμμονές και διεθνείς κίνδυνοι

19:48

Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στη βιώσιμη αεροπορική ανάπτυξη

19:35

ΑΑΔΕ: Νέα σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα - Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια

19:26

Ισπανία: Επικρίσεις στους Σοσιαλιστές για τον χειρισμό καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης

19:20

Ουκρανία: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο έφθασαν τους 155.368 νεκρούς

19:09

Κλιμακώνουν οι αγρότες: Κλειστή η Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη Νίκαια, αύριο η κρίσιμη σύσκεψη

19:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με την απεσταλμένη ΟΗΕ για την Κύπρο

18:53

Πτωτικό κλείσιμο στις ευρωαγορές με το focus σε νέα μάκρο

18:45

Q&R: ΑΜΚ με μετρητά ύψους 2,249 εκατ. ευρώ - Στα 1,10 ευρώ οι νέες μετοχές

18:32

Τζιτζικώστας: Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο στην Ελλάδα

18:19

ΧΑ: «Μαγνήτης» για τον Γενικό Δείκτη οι 2.100 μονάδες

18:16

Φίτσο για Ουκρανία: Δεν θα υποστηρίξω τίποτα - Ας καθίσουμε στις Βρυξέλλες και Πρωτοχρονιά

18:12

ΥΠΑΑΤ: 96 εκατ. ευρώ για μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες

18:08

AS Company: Διανομή έκτακτου μερίσματος 0,06 ευρώ/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

18:06

Τουρκικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο επλήγη από πύραυλο σε λιμάνι της Οδησσού

18:05

Ο πιο ατάραχος άνθρωπος στο δωμάτιο για το τρίγωνο Netflix, Warner Bros και Paramount

17:58

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόστα με ηγέτες της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο