INSIDE OUT

Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα

Μαρία Νταλιάνη
17-06-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εάν ο ανασχηματισμός της Παρασκευής δείχνει ότι ένα μήνυμα (των εκλογών) πέρασε και δεν ακούμπησε, ας μην ανησυχεί ο Πρωθυπουργός. Δεν συμβαίνει μόνο σ’ αυτόν. Το ίδιο σύνδρομο φαίνεται πως διακατέχει τον Δήμαρχο Αθηναίων, έναν καθηγητή του ΕΜΠ για τον οποίο κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό, πριν αποφασίσει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης να τον κατεβάσει ως υποψήφιο για την Δημαρχία της Αθήνας. Το χαμόγελο της θεάς τύχης τον έστειλε πράγματι στην πλατεία Κοτζιά, αλλά ο κ. Δούκας εκτιμά πως το κοστούμι του Δημάρχου, το οποίο φορά μόλις έξι μήνες, είναι μικρό για τα ταλέντα του.

Έτσι χθες δήλωσε τα εξής (Καθημερινή):

«Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας», τόνισε.

Αυτό το συμμετοχικό σοκ κάτι μου θυμίζει.

Όπως Σιράκ

Υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία εκτιμούν πως ο Χάρης Δούκας έχει το μομέντουμ και θέλουν να τον δουν να κατεβαίνει σε εσωκομματικές. Πρώην και νυν υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές συγκαταλέγονται σε αυτή την ομάδα. Το σκεπτικό αρκετών είναι απλό: ο Χάρης Δούκας μπορεί να τα καταφέρει και στον Δήμο και στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το έκαναν στη Γαλλία.

Γιατί δηλαδή ικανότερος ήταν ο Ζακ Σιράκ; Δήμαρχος και Πρόεδρος μαζί. Κι επιπροσθέτως, πως κατάφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι ευρωβουλευτής και Πρόεδρος ταυτόχρονα για ένα διάστημα, ε;

Δύσκολη σχέση

Η εξέλιξη αυτή ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ανακοίνωνε τον κ. Δούκα, καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στο ΕΜΠ. Σε αντίθεση με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και άλλα στελέχη, η παρουσία Δούκα ήταν σχεδόν αθόρυβη στο επιτελείο Ανδρουλάκη τα προηγούμενα χρόνια.

Τη χαρά για την απρόσμενη νίκη στο Δήμο της Αθήνας, σύντομα διαδέχτηκαν τα φίδια που έζωσαν τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο Δήμαρχος, αντί να συνεχίσει να μιλά για το πως θα μειώσει κατά 5 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στην πόλη -ενεργειακός ειδικός γαρ- και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, μίλαγε περισσότερο για την κεντροαριστερά. Κι έπειτα λένε να εμπιστευτείς τεχνοκράτες.

Θα σηκώσει το γάντι

Το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ζορισμένο, και τον Χάρη αεράτο με σίγουρη καρέκλα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεν θα κρυφτώ. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ζήτησε το χρησμό μου. Εκλογές τώρα, του είπα ξεκάθαρα, και νομίζω θα το κάνει. Παρά τις εκτιμήσεις αρκετών στελεχών ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση. Μεθαύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ σήμερα ο Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Παρουσίες

Εκτός από τη συνέντευξη το γεγονός της ημέρας είναι η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ και γίνεται με αφορμή τα έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διήμερη εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών έχει προκαλέσει θόρυβο για τις παρουσίες αλλά και τις απουσίες, ενώ θα γίνει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρω τα ονόματα ορισμένων από τους ομιλητές: Ολάντ, Τζέφρι Πάιατ (ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα), Σουλτς, Τζεντιλόνι, Μάθιου Νίμιτς (θα βραβευτεί), Βούκοβιτς, Παπανδρέου, Σχοινάς, Ρουσόπουλος, Ιμάμογλου και Γκουτέρες (βίντεο), ενώ το παρών θα δώσει ακόμα ποιος; Ο Χάρης Δούκας! Θα μιλήσει αύριο σε πάνελ για την κλιματική κρίση.

Και φυσικά οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ και οι υπουργοί τους, Κοτζιάς κι Δημητρόφ.

Παρών κι ο Κασσελάκης

Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές στις Σπέτσες, γεμάτη μέρα με διεθνείς επαφές έχει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Το πρωί θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου (ήρθε για την εκδήλωση Τσίπρα), μετά με τον βουλευτή Magnus Skjold, υπεύθυνο διεθνών υποθέσεων της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας της Ισλανδίας (ήρθε για την εκδήλωση Τσίπρα), το μεσημέρι με τον Παλαιστίνιο Dr. Bassim Khoury, former minister of National Economy σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στη διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα και στη βράβευση του κ. Τσίπρα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres στο Ωδείο Αθηνών.

Το βράδυ θα δώσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κασσελάκης δεν πιέζεται όπως ο Ανδρουλάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή δεν υπάρχουν δελφίνοι. Τέλος του μήνα θα γίνει μια Κεντρική Επιτροπή, μετά τα μπάνια του λαού, και οι βαρόνοι του κόμματος έχουν μεγαλύτερη άνεση να κόψουν το πρώτο ενικό του υπερκινητικού Προέδρου. Πάντως αν κανονίσει τελικά τον γάμο με τον Τάιλερ τέλος Αυγούστου στην Κρήτη, βλέπω μεγάλο ανταγωνισμό από τον γάμο του

Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Costa Navarino και την έλευση των μεγαλύτερων σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού (ΛεΜπρον, Εμπαπέ, Σερένα Γουίλιαμς κλπ). Φυσικά είμαι καλεσμένη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:42

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 14 έως 18 Σεπτεμβρίου

14:37

Τραμπ: Την Ιρλανδία επισκέπτεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

14:31

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι μεταβαίνει στην Ινδία για τη σύνοδο των BRICS

14:17

Ναυτιλία: Απογειώνουν τους ναύλους στα ξηρά φορτία οι μεγάλες αποστάσεις

14:09

Δήμας: 670 σχολεία αλλάζουν όψη μέσα σε δύο χρόνια με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

14:00

Από τον Οκτώβριο ξεκινά το «myKataggelies»

13:47

Χατζηδάκης: Τα 5 συμπεράσματα από την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

13:31

Σκέρτσος: Συμφωνία προόδου και ευημερίας για την Ελλάδα του 2030

13:21

ΕΛΑΣ: Έγινε προσπάθεια να διαγραφούν στοιχεία στην υπόθεση Μαζωνάκη

13:13

Κοντογεώργης: Υψηλού εθνικού συμβολισμού αλλά και στήριξης των ακριτικών περιοχών η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελλόριζο

13:00

Η Ελλάδα απέναντι στο διπλό σοκ της ΕΚΤ: Ενέργεια και δάνεια πιέζουν ανάπτυξη και πληθωρισμό

12:58

Ανδρουλάκης: Συμβόλαιο τιμής με τον ελληνικό λαό

12:44

Πετραλιάς: Τα μέτρα στήριξης της ΔΕΘ ήταν μια άσκηση ισορροπίας με βάση το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο

12:23

Nvidia: Σε διαπραγματεύσεις με την Anthropic για την IPO της - Θέλει θέση στρατηγικού επενδυτή

11:56

Μαρινάκης: Ο Κουτεντάκης «άδειασε» τον Τσίπρα – «Τα 7,5 δισ. είναι ετήσιες δαπάνες»

11:44

Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε Ρω και Στογγυλή

11:39

Δένδιας: Με τη νέα θητεία οι Πρώτες Βοήθειες εντάσσονται στην εκπαίδευση των Οπλιτών

11:31

Μελόνι: Βλέπει στο 1% την ανάπτυξη στην Ιταλία για το 2026

11:20

Σκέρτσος για φωτιές: Η Ελλάδα άντεξε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο το καλοκαίρι

11:04

Ford: Ανακαλεί 223.472 οχήματα στις ΗΠΑ λόγω προβλήματος στο ρεζερβουάρ καυσίμων

10:52

Ενισχύεται σημαντικά ο κλιματικός κίνδυνος του καύσωνα στην Αττική έως το 2060

10:33

Αγαπηδάκη: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος σε όλο τον πληθυσμό

10:21

ΗΠΑ στο ΣA του OHE: Αναφορά στις επιθέσεις της 17 Νοέμβρη στην Ελλάδα

09:55

Πούτιν: Τα συστηματικά λάθη των δυτικών κρατών υπεύθυνα για την άνοδο του AfD

09:49

Σομαλία: Πειρατές άφησαν ελεύθερο φορτηγό πλοίο που κρατούσαν από τον Απρίλιο

09:43

Γαλλία: 44 τραυματίες από εκτροχιασμό τραίνου

09:30

Τραμπ: Θα ήταν εντάξει αν η Κίνα κατασκεύαζε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

09:16

Β. Κορέα: Νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μετά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας

09:06

Απόδραση κρατούμενου από το νοσοκομείο Σερρών - Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛ.ΑΣ.

08:55

ΜΕΓΑ: Μια ανάσα από τα 300 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις – Επενδύσεις και εξαγωγές τα «δυνατά χαρτιά»