INSIDE OUT

Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα

Μαρία Νταλιάνη
17-06-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εάν ο ανασχηματισμός της Παρασκευής δείχνει ότι ένα μήνυμα (των εκλογών) πέρασε και δεν ακούμπησε, ας μην ανησυχεί ο Πρωθυπουργός. Δεν συμβαίνει μόνο σ’ αυτόν. Το ίδιο σύνδρομο φαίνεται πως διακατέχει τον Δήμαρχο Αθηναίων, έναν καθηγητή του ΕΜΠ για τον οποίο κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό, πριν αποφασίσει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης να τον κατεβάσει ως υποψήφιο για την Δημαρχία της Αθήνας. Το χαμόγελο της θεάς τύχης τον έστειλε πράγματι στην πλατεία Κοτζιά, αλλά ο κ. Δούκας εκτιμά πως το κοστούμι του Δημάρχου, το οποίο φορά μόλις έξι μήνες, είναι μικρό για τα ταλέντα του.

Έτσι χθες δήλωσε τα εξής (Καθημερινή):

«Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας», τόνισε.

Αυτό το συμμετοχικό σοκ κάτι μου θυμίζει.

Όπως Σιράκ

Υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία εκτιμούν πως ο Χάρης Δούκας έχει το μομέντουμ και θέλουν να τον δουν να κατεβαίνει σε εσωκομματικές. Πρώην και νυν υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές συγκαταλέγονται σε αυτή την ομάδα. Το σκεπτικό αρκετών είναι απλό: ο Χάρης Δούκας μπορεί να τα καταφέρει και στον Δήμο και στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το έκαναν στη Γαλλία.

Γιατί δηλαδή ικανότερος ήταν ο Ζακ Σιράκ; Δήμαρχος και Πρόεδρος μαζί. Κι επιπροσθέτως, πως κατάφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι ευρωβουλευτής και Πρόεδρος ταυτόχρονα για ένα διάστημα, ε;

Δύσκολη σχέση

Η εξέλιξη αυτή ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ανακοίνωνε τον κ. Δούκα, καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στο ΕΜΠ. Σε αντίθεση με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και άλλα στελέχη, η παρουσία Δούκα ήταν σχεδόν αθόρυβη στο επιτελείο Ανδρουλάκη τα προηγούμενα χρόνια.

Τη χαρά για την απρόσμενη νίκη στο Δήμο της Αθήνας, σύντομα διαδέχτηκαν τα φίδια που έζωσαν τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο Δήμαρχος, αντί να συνεχίσει να μιλά για το πως θα μειώσει κατά 5 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στην πόλη -ενεργειακός ειδικός γαρ- και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, μίλαγε περισσότερο για την κεντροαριστερά. Κι έπειτα λένε να εμπιστευτείς τεχνοκράτες.

Θα σηκώσει το γάντι

Το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ζορισμένο, και τον Χάρη αεράτο με σίγουρη καρέκλα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεν θα κρυφτώ. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ζήτησε το χρησμό μου. Εκλογές τώρα, του είπα ξεκάθαρα, και νομίζω θα το κάνει. Παρά τις εκτιμήσεις αρκετών στελεχών ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση. Μεθαύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ σήμερα ο Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Παρουσίες

Εκτός από τη συνέντευξη το γεγονός της ημέρας είναι η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ και γίνεται με αφορμή τα έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διήμερη εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών έχει προκαλέσει θόρυβο για τις παρουσίες αλλά και τις απουσίες, ενώ θα γίνει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρω τα ονόματα ορισμένων από τους ομιλητές: Ολάντ, Τζέφρι Πάιατ (ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα), Σουλτς, Τζεντιλόνι, Μάθιου Νίμιτς (θα βραβευτεί), Βούκοβιτς, Παπανδρέου, Σχοινάς, Ρουσόπουλος, Ιμάμογλου και Γκουτέρες (βίντεο), ενώ το παρών θα δώσει ακόμα ποιος; Ο Χάρης Δούκας! Θα μιλήσει αύριο σε πάνελ για την κλιματική κρίση.

Και φυσικά οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ και οι υπουργοί τους, Κοτζιάς κι Δημητρόφ.

Παρών κι ο Κασσελάκης

Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές στις Σπέτσες, γεμάτη μέρα με διεθνείς επαφές έχει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Το πρωί θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου (ήρθε για την εκδήλωση Τσίπρα), μετά με τον βουλευτή Magnus Skjold, υπεύθυνο διεθνών υποθέσεων της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας της Ισλανδίας (ήρθε για την εκδήλωση Τσίπρα), το μεσημέρι με τον Παλαιστίνιο Dr. Bassim Khoury, former minister of National Economy σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στη διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα και στη βράβευση του κ. Τσίπρα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres στο Ωδείο Αθηνών.

Το βράδυ θα δώσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κασσελάκης δεν πιέζεται όπως ο Ανδρουλάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή δεν υπάρχουν δελφίνοι. Τέλος του μήνα θα γίνει μια Κεντρική Επιτροπή, μετά τα μπάνια του λαού, και οι βαρόνοι του κόμματος έχουν μεγαλύτερη άνεση να κόψουν το πρώτο ενικό του υπερκινητικού Προέδρου. Πάντως αν κανονίσει τελικά τον γάμο με τον Τάιλερ τέλος Αυγούστου στην Κρήτη, βλέπω μεγάλο ανταγωνισμό από τον γάμο του

Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Costa Navarino και την έλευση των μεγαλύτερων σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού (ΛεΜπρον, Εμπαπέ, Σερένα Γουίλιαμς κλπ). Φυσικά είμαι καλεσμένη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:33

Από το κυνήγι των εκπτώσεων στις οικονομικές διακοπές: Ο νέος χάρτης της καταναλωτικής συμπεριφοράς

09:17

Εξωδικαστικός και για χρέη από 5.000 ευρώ: Πώς θα λειτουργήσει και πώς ωφελούνται 1 εκατ. οφειλέτες

09:09

Ουκρανία: 'Ενας νεκρός από πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

09:01

Γερμανία: Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών προειδοποιεί ότι σχέδιο της κυβέρνησης Μερτς απειλεί την ίδια την επιβίωσή του

08:52

5 πανέμορφα νησιά της Ιταλίας που δεν είχατε σκεφτεί να επισκεφθείτε

08:43

Όγδοη νύχτα με αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

08:30

Οι πραγματικοί νικητές του Μουντιάλ

08:24

Νέα πρόταση από τον ΣΕΦ για την ανακύκλωση φωτοβολταϊκών – Ενστάσεις από την ΠΟΣΠΗΕΦ

08:19

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Όταν δέκα εστίες γίνονται πιο δύσκολες από μία μεγάλη φωτιά - Στην πρώτη γραμμή η Αττική, η Εύβοια και τα νησιά

08:10

Οι 5 επαγγελματικοί κλάδοι που «χρυσώνουν» τους υπαλλήλους τους με έως 10.000 ευρώ το μήνα

08:04

Η Ευρωζώνη σε τροχιά ασθενικής ανάπτυξης

08:00

Γεμίζει το «καλάθι της ΔΕΘ» - Ο πήχης των 2 δισ. ευρώ και ο στόχος για μέρισμα ανάπτυξης

23:58

Τρία εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν από το ΥΠΠΟ και αποδόθηκαν από τον ΠτΔ στην τοπική κοινωνία

23:37

Καζακστάν: Ο τερματικός σταθμού πετρελαίου της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας λειτουργεί κανονικά έπειτα από επίθεση με drones

23:15

Συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Καστοριά

22:46

Χαρακόπουλος: Με πίστη στις δυνάμεις μας, κοιτάμε μπροστά

22:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος για παράνομη μεταφορά τριών αλλοδαπών

21:47

Πατούλης: Ο ΙΣΑ συνεχίζει την πορεία ψηφιακού εκσυγχρονισμού

21:18

Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι παραβάτες οδηγοί που εμπόδιζαν την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με αναπηρίες

20:59

Ο Νίκος Παππάς νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

20:48

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ιρανική επίθεση στην Ιορδανία, ένας αγνοείται

20:39

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το μέτωπο της αντίστασης θα δώσει αξέχαστα μαθήματα στις ΗΠΑ

20:30

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ υπέγραψε τη συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία τερματίζεται η θητεία του

20:19

Μποτσουάνα: Ανησυχητικά υψηλός αριθμός νέων ανδρών στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

20:09

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

20:01

Μουντιάλ 2026: Η FIFA εντόπισε 7 εκατομμύρια υβριστικά σχόλια κατά παικτών και μελών ομάδων

19:30

Το πρώτο «ομοσπονδιακό» βήμα της ΕΕ για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

19:23

Γαλλία: Ο δήμος του Παρισιού διπλασίασε τον φόρο επί των κενών κατοικιών - Ελπίζει να μπουν στην αγορά 20.000 σπίτια

19:15

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, αφού εντοπίστηκε ένα εργαστήριο παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

19:08

Οι χώρες του Κόλπου αποκαλούν «εγκλήματα πολέμου» τις ιρανικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές