INSIDE OUT

Τάση επιστροφής του δικομματισμού, ή φρούδες ελπίδες; Βρήκε λύση, αλλά ξέχασε τους ομήρους

Μαρία Νταλιάνη
28-05-2024 | 07:26
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Επιστροφή στα συνηθισμένα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη μετά το, εκτός προεκλογικού προγράμματος, ταξίδι στη Βηθλεέμ και την Ραμάλα. Σήμερα θα ξεκινήσει με το βανάκι από Τρίπολη, θα πάει Σπάρτη, θα κατέβει Καλαμάτα, θ’ ανέβει Πύργο και θα κάνει και μια στάση Αμαλιάδα τις επόμενες δύο μέρες. Ο πρωθυπουργός πάλι, επέστρεψε από Κέρκυρα, και σήμερα πάει Φάληρο, ενώ το βράδυ θα δώσει άλλη μια τηλεοπτική συνέντευξη (Star- Μάρα Ζαχαρέα). Στο πάλαι ποτέ πασοκικό άντρο, στη Ρόδο, θα βρεθεί σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνοντας κι αυτός τη δική του μάχη για ανόρθωση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο έμπειροι αναγνώστες διαφόρων δημοσκοπήσεων βλέπουν μια τάση ανόρθωσης του κλασσικού δικομματισμού, πίσω από τις ανοδικές τάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Υποψιάζομαι πως πρόκειται για φαν του Κασσελάκη περισσότερο, αλλά στο τέλος αρμόδια να μιλήσει θα είναι η κάλπη και μόνο.

Μηνύματα

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι Κασσελάκη στη Ραμάλα σχολιάστηκε εντός κι εκτός. Είχαν προηγηθεί αναφορές του ίδιου του Κασσελάκη για την καλή και κακή Χαμάς, που προκάλεσαν αντιδράσεις. Ποιος ήταν τελικά ο σκοπός; Άλλο ένα photo opportunity όπως λένε στη ΝΔ, ή κάτι βαθύτερο;

Για τον άλλο πρόεδρο του κόμματος, τον Σωκράτη Φάμελλο που εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή επειδή ο Στέφανος δεν είναι βουλευτής, τα πράγματα είναι σαφή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στο ρόλο της αντιπολίτευσης, στέλνει μηνύματα ειρήνης στη διεθνή κοινότητα» είπε (Κόκκινο Θεσσαλονίκης). «Είμαστε υπέρ της εκεχειρίας και της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών αλλά και της απελευθέρωσης των ομήρων». Τελεία.

Η Βούλα

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά. «Ο σκοπός του ταξιδιού, είναι να σταλεί ένα μήνυμα ειρήνης και δικαιοσύνης να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, να απελευθερωθούν οι όμηροι, τονίζοντας ότι σ’ αυτήν την κατεύθυνση οφείλει να εργάζεται όλος ο δυτικός κόσμος», τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και η Ρένα

Ακριβώς το ίδιο και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η οποία σε περιεκτική ανάρτηση για τα του ταξιδιού σημείωσε «την ανάγκη για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επιστροφή όλων των ομήρων, απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, άμεση επανεκκίνηση αξιόπιστων συνομιλιών στο Παλαιστινιακό, αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, υλοποιώντας και την απόφαση της Ελληνικής Βουλής το 2015».

Κι ο Στέφανος;

Για το ταξίδι μίλησε όμως και ο ίδιος ο πρόεδρος Κασσελάκης στο άλλο «Κόκκινο», της Αθήνας. «Πώς θα υπάρξει ειρήνευση, εάν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός; Αυτό ακριβώς πρέπει να απαιτήσει η Ευρώπη. Και αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν κι ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης και υπέρ των κανόνων του διεθνούς δικαίου» τόνισε σε τηλεφωνική συνέντευξη, κι ενώ είχε ολοκληρώσει πλέον τις επαφές του με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ραμάλα,

επαφές με απλό κόσμο, αλλά και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Η αίσθηση μετά από τις συνομιλίες που είχε είναι ότι «εδώ πέρα δημιουργείται μια μάζα ανθρώπων, δύο εκατομμυρίων, στη Λωρίδα της Γάζας, που πραγματικά είναι σε κατάσταση -η λέξη απόγνωση δεν επαρκεί. Και πού θα στραφεί, λοιπόν, στο μέλλον ειδικά τόσος νέος κόσμος; Θα στραφεί στον εξτρεμισμό και σε μια πολύ χειρότερη, ίσως, έκφανση αυτών των οποίων έχουμε δει στην περιοχή» τόνισε.

Λύση η στήριξη της PLO

Την ώρα που ΗΠΑ, ΕΕ, και Αραβικές χώρες ψάχνουν τη διάδοχη λύση για την ηγεσία για τους Παλαιστίνιους, ο αριστερός εφοπλιστής που ήρθε στην Ελλάδα με καλοκαιρινά ρούχα πριν ένα χρόνο, και κατόρθωσε να ηγηθεί του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει λύση: «Άρα λοιπόν ένα πάρα πολύ σημαντικό να στηριχτεί και η PLO και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά συγχρόνως να μπορέσουμε να δούμε κατάπαυση του πυρός άμεσα» τόνισε, αγνοώντας ότι οι ίδιοι Παλαιστίνιοι στράφηκαν στην Χαμάς λόγω κατηγοριών για διαφθορά της Παλαιστινιακής Αρχής, και είναι αμφίβολο εάν θέλουν να ξαναμπλέξουν.

Τα κονδύλια!

-«Αυτή είναι η αίσθησή σου, Πρόεδρε, αυτό ζητάει η Παλαιστινιακή Αρχή; Άμεση κατάπαυση του πυρός; Τι είναι αυτό που σου ζητάνε;» τον ρώτησε ο έμπειρος Σπ. Σουρμελίδης.

-«Ναι, βεβαίως. Την απελευθέρωση των κονδυλίων που έχουν στείλει για ανθρωπιστική βοήθεια και επίσης να σταματήσει η πίεση που δέχονται από το Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη. Κι εδώ δέχονται πιέσεις, που καθιστά πολύ πιο δύσκολο για εκείνους να συνεχίσουν να υπάρχουν. Άρα λοιπόν, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν ωφελεί τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ, αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή» απάντησε με βεβαιότητα ο κ. Κασσελάκης.

Και οι όμηροι;

Οι επαφές και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πέρασαν απαρατήρητες. Όπως πρόσεξε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην άνευ όρων απελευθέρωση τω ομήρων.

«Θα ήλπιζα ότι πέρα από τη συμπάθεια προς τους Παλαιστίνιους, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρισκόταν στη Ραμάλα, θα καταδίκαζε τις θηριωδίες της Χαμάς, θα ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Ότι ο κ. Κασσελάκης κατά τη διέλευση στο Ισραήλ θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να συναντηθεί επίσης με τις οικογένειες των 125 ομήρων στο Ισραήλ και να επισκεφθεί τα Κιμπούτς στα νότια της χώρας, όπου η Χαμάς διέπραξε τη σφαγή της», δήλωσε ο κ. Κατς.

Σε αντίθεση με τους προσεκτικούς Φάμελλο, Δούρου, και Κεχαγιά, ο πρόεδρος Στέφανος έχει πολλά ακόμα να μάθει στον δύσκολο δρόμο της πολιτικής.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:46

Αυτοψία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε σταθμούς του ΟΣΕ

17:44

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: «Ο Χίτλερ της εποχής μας» - Επίθεση και κατά του αμερικανικού Κογκρέσου

17:19

Άνοδος με το μέτρο στο Χρηματιστήριο - Τέταρτη ημέρα απωλειών για τράπεζες

17:16

Μπρατάκος: Η επιχειρηματικότητα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας θα ενισχυθεί περαιτέρω

17:12

Δίκη για το Μάτι: Ευθύνες στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία, επιρρίπτουν οι μάρτυρες

17:06

Συνολικά 33 βραβεία στα φετινά Effie και DΙΜΕ Awards και Digital Brand of the Year η COSMOTE

17:04

Wall Street: Rebound μετά από τριήμερο αρνητικό σερί - Κέρδη 1% για τον Dow

16:54

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές γίνονται αγοροπωλησίες στην Αττική – Οι ακριβότερες και φθηνότερες κατοικίες

16:25

Φωτιά στα Καλύβια Θορυκού - Διεκόπη η κυκλοφορία στο Σούνιο

16:18

Έκτακτες επιθεωρήσεις σε πλοία από το Λιμενικό Σώμα

16:15

Φωτιά τώρα στην Πρέβεζα - Μήνυμα από το 112

15:54

Χατζηδάκης: Βαθιά αντιλαϊκή πολιτική η προσήλωση στο «άγιο» Δημόσιο

15:52

ΗΠΑ: Ελαφριά επιβράδυνση του πληθωρισμού - Στο 2,5% ο PCE τον Ιούνιο

15:51

Δήμαρχος Παρισιού για Ολυμπιακούς Αγώνες: Το σαμποτάζ δεν θα επηρεάσει την τελετή έναρξης

15:44

Μενδώνη: Περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε έργα πολιτισμού στα Δωδεκάνησα

15:26

Στο 18% τα επιτόκια στη Ρωσία: Νέα αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης - Σε υψηλό 2 ετών

15:08

Τσιάρας: Η Κρήτη θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της

14:49

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία Τσάνταλης

14:44

Κλουκίνας – Λάππας: Στην Βιολέττα Λάππα το 40% της Wonder Nest έναντι 2 εκατ. ευρώ

14:33

Τέσσερις νεκροί σε σοβαρό τροχαίο στη Μεσσηνία - Νταλίκα «δίπλωσε» και έπεσε σε τρία ΙΧ

14:25

Nέα υπηρεσιακή γραμματέας του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης η Όλγα Λουκανίδου

14:21

Πύρινα μέτωπα σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

14:03

Ουγγαρία για Ουκρανία: Μας εκβιάζει με τις παραδόσεις πετρελαίου

13:45

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για το Σάββατο 27 Ιουλίου

13:41

Δίκη Καραϊβάζ: Απολογήθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι ως εκτελεστές του δημοσιογράφου

13:37

Κασσελάκης: Τι νόημα έχει η δημοσιογραφία όταν σου έχουν χαρίσει 26 εκατ. ευρώ από τα δάνειά σου;

13:35

ΥΠΕΘΑ σε Τουρκία: Ουδείς «σεβασμός» σε παράνομες ενέργειες

13:30

Καμπανάκι BofA για Βig Tech και αποθέρμανση της οικονομίας

13:27

Υπεγράφη η σύμβαση για τα νέα χειρουργεία στο ΓΝ Νίκαιας «Άγ. Παντελεήμων»

13:13

Nestle Ελλάς: Νέες ευκαιρίες γεννά η εξαγορά της Solgar