INSIDE OUT

Οι επιλογές της ΕΟΕ για τα ρούχα της Αφής, Το ποίημα του Δούκα για την Αθήνα, Τα χρέη της κυβέρνησης στα Τρίκαλα

Μαρία Νταλιάνη
20-03-2024 | 07:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιλογές της ΕΟΕ για τα ρούχα της Αφής, Το ποίημα του Δούκα για την Αθήνα, Τα χρέη της κυβέρνησης στα Τρίκαλα

Από τη στιγμή που τα παρουσίασε η Μαίρη Κατράντζου μαζί με την ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν μπορώ να τα βγάλω απ’ τη σκέψη. Τα κοιτάζω ξανά και ξανά, και ξανά. Προσπαθώ να σκεφτώ αν αύριο θα επιλέξω να κάνω εμφάνιση φορώντας του δωρικού, ή του ιωνικού. Καταλήγω στο πρώτο, αν και στο event θα ταίριαζε πολύ και του ιωνικού. Προσπερνώ τον νεαρό στο κέντρο, τον «αμφιθαλή παι», -δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του και η συμμετοχή του στην Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία είναι να κόβει ένα κλαδί ελιάς σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης-, καθώς ο ρόλος του α) είναι επουσιώδης, και β) είναι θέμα χρόνου να τεθεί ζήτημα ως προς την γονεϊκότητα (αν οι γονείς του είναι ο Αρίσταρχος και ο Νικόστρατος άραγε θα προσμετρώνται;).

Εμφάνιση

Η πρόταση της Κατράντζου για να ντύσει τις ιέρειες στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, χαρακτηρίστηκε ως κιτς από τους αδαείς.

Δε θ’ ασχοληθώ με μικρότητες. Η Μαίρη μού έστειλε ήδη στους Δελφούς αυτό που διάλεξα και είμαι πανέτοιμη για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αύριο στην εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Θα ξεκινήσει από το πρωί, από τις 10:00 και όποιος θέλει (φοιτητές, εργαζόμενοι, καθηγητές, αλλά και απλοί περαστικοί των Προπυλαίων) θα έχουν την δυνατότητα να απαγγείλουν ποίηση. Εκτός από το φόρεμα διάλεξα και ποιητή (όχι ακριβώς, αλλά το ‘χει κι αυτό): Αριστοφάνη. Θ’ απαγγείλω Σφήκες.

Έργο στο οποίο ο ποιητής λοιδορεί το δικαστικό σύστημα της Αθήνας.

Και ο Δούκας

Εννοείται πως στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ενώ εάν δεν ήταν φαντάρος στην Θήβα πιστεύω πως θα πήγαινε και ο Κασσελάκης. Αυτός που δε θα πήγαινε νομίζω είναι ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης.

Ελπίζω ο Δούκας ν ’απαγγείλει. Δεν θ’ ακούσουμε την Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, αλλά κάτι από το ευρύ φάσμα του παντοιόγλωσσου ποιητικού λόγου, με σκοπό την ανάδειξη ήχων και φωνών στην καθημερινότητα, που μεταμορφώνουν το ηχοτοπίο της πόλης», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Αν και δεν έχω ψευδαισθήσεις ως προς το εάν καταφέρει να φτάσει το επίπεδο ενός Θεοδόση Πελεγρίνη

ομολογώ πως η λεπτομέρεια για τους ήχους και τις φωνές της καθημερινότητας στο Δήμο της Αθήνας με προκαλεί. Λες να είναι τα απορριμματοφόρα που αγκομαχούν στις ανηφόρες του Πολυγώνου; Οι ακαθόριστες φωνές ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο στις γειτονιές κάτω απ’ την Ομόνοια; Η τα πουλάκια στο Ζάππειο;

Στην κεντρική εκδήλωση το βράδυ (19:00-20:00) η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θ’ απαγγείλει Ελύτη υπό τους ήχους κλασικής μουσικής που αγαπούσε ο ποιητής. Εδώ ο ήχος θα είναι πιάνο σε ερμηνεία της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.

Το ΕΚΠΑ στην πόλη

Ο Μαραθώνιος Ποίησης αποτελεί την έναρξη ενός κύκλου επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τον γενικό τίτλο το ΕΚΠΑ στην Πόλη». Όπως εξηγεί ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αχ. Χαλδαιάκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου «η συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, εξασφαλίζει, με εκατέρωθεν εποικοδομητική διάθεση εξωστρέφειας, τη διάχυση της πολυδιάστατης μαρτυρίας του ΕΚΠΑ στο κλεινό άστυ των Αθηνών».

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα προσπαθεί να βρει τα πατήματά του ο νέος Δήμαρχος στην Αθήνα, και φοβάμαι πως θα περάσει κι αυτή η φυτευτική περίοδος. Το υπενθυμίζω διακριτικά, καθώς οι κάτοικοι περιμένουν την πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς, όπως τους έταξε.

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

Ο μήνας του μέλιτος του Δούκα στον Δήμο φαίνεται πως θα τραβήξει σε μάκρος. Νέος είναι στην πολιτική, έχει χρόνο να μάθει. Χρόνο άπλετο έχουν και οι μπαρουτοκαπνισμένοι. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας, υπενθυμίζει στους φίλους ότι τον Οκτώβριο έρχεται το νέο του βιβλίο. Ο Κοτζιάς,

που έχει ήδη ανταλλάξει απόψεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον Πρόεδρο Στέφανο, αποκαλύπτει ότι μόλις τελείωσε μετά από εντατική εργασία πέντε ετών, τα χειρόγραφα στην έκτη διόρθωση του καινούργιου του βιβλίου.

Τι αφορά

Εδώ παίρνω βαθιά ανάσα.

«Μελέτησα τα έργα των 240 τόμων των Μαρξ και Ενγκελς, όλες τις συζητήσεις στην Αριστερά του 19ου αιώνα και τα έργα των συμμετεχόντων, όπως, Λασάλ, Μπέμπελ, Μπακούνιν, Προυντόν κλπ, καθώς και τα πρακτικά συνεδριάσεων και συνεδρίων των οργανώσεων τους, όπως της Πρώτης Διεθνούς. Ένα σύνολο 2.500 τίτλων. Το βιβλίο θα έχει ως τίτλο: "Ο Μαρξ ως διεθνολόγος" και υπότιτλο "Ο Καρλ Μαρξ για την διεθνή πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Θεωρία και Πρακτική". Όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ανάλογο βιβλίο διεθνώς για το έργο του Μαρξ. Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα και έργα για τον Μαρξισμό, κύρια θεωρίες Ιμπεριαλιασμού, νεογκραμσιανές θεωρίες, θεωρίες παγκόσμιων συστημάτων, Διεθνής Πολιτικής Οικονομίας και πάμπολλες μονογραφίες κοκ. Για τον Μαρξ, όμως, δεν υπάρχει επεξεργασία των αναλύσεων και απόψεων του πάνω στο θέμα».

Και υποκλίνομαι στην επιμονή του Νίκου με τον Μαρξ.

Η ερώτηση της Μαρίνας

Ο χώρος της Αριστεράς εκτείνεται από προσωπικότητες σαν του Κοτζιά και φτάνει μέχρι την Μαρίνα Κοντοτόλη. Η επιμελεστατη βουλευτής Τρικάλων, η οποία έγινε μέλος του Συριζα μόλις πριν έναν χρόνο και εξελέγη βουλευτής του, είναι ένα παράδειγμα αυτοδημιούργητης και σκληρά εργαζόμενης γυναίκας.

Ξεχωρίζω την επίκαιρη ερώτηση της σχετικά με την καταστροφή της κακοκαιρίας Ντάνιελ γιατί είναι συγκεκριμένη.

Ούτε ευρώ

«Δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφεραν για την αντιμετώπιση των καταστροφών, είτε μέσω της σίτισης (catering), είτε μέσω της φιλοξενίας (ξενοδοχεία), είτε θέτοντας τα μηχανήματά τους στη διάθεση των τοπικών αρχών του Ν. Τρικάλων για να καθαριστούν οι δρόμοι και να γίνει η περισυλλογή φερτών υλικών. Έξι μήνες μετά και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν, έβαλαν ένα μεγάλο κεφάλαιο, έχουν να πληρώσουν τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους τους και δέχονται πιέσεις από παντού. Πώς θα συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους; Πώς θα ανταποκριθούν στα πάγια έξοδα; Το μόνο που ζητούν είναι η αποπληρωμή των υπηρεσιών που παρείχαν, τη στιγμή που η κυβέρνηση ήταν απούσα» καταλήγει η κ. Κοντοτόλη.

Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση γιατί θα πρέπει να είναι εξίσου συγκεκριμένη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:24

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων άνω των 187 εκατ. σε 679.652 δικαιούχους

13:17

Βουλή: Αντιδράσεις για την τροπολογία που εισάγει ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

13:09

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ 15% - Πότε μπαίνει σε ισχύ

13:08

Όμιλος Fourlis: Επεκτείνεται με νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, INTERSPORT και Holland & Barrett

13:03

Κασσελάκης: Προεκλογικό πριμ το μπόνους Μητσοτάκη - Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

12:46

Μπλίνκεν: «Μετρήσιμη πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

12:44

ΟΣΕ: Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Ελέγχου

12:44

Sato: Αυξημένος κατά 6,67% ο κύκλος εργασιών το 2023

12:42

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος: Στο 80% η πρόοδος εργασιών μέχρι το τέλος του 2024

12:31

Ισπανία: Δεν παραιτείται ο Σάντσεθ

12:28

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την ΕΕ από το 2019 - Τα καυτά ζητήματα

12:19

ΡΑΑΕΥ: Λειτουργεί από σήμερα το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτροκίνησης

12:18

«Πράσινο φως σε νέα θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α

12:11

AΣΕΠ: Προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ

12:00

Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 

11:56

Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 45% της μετοχής

11:53

Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι

11:50

Τροποποιούνται τα δρομολόγια των τρένων τη Μ. Τετάρτη λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς

11:47

Μητσοτάκης: Ειδικός μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους

11:46

Αιμοδοσία στην Κυψέλη: Έλα να Σώσεις Ζωές με την ομάδα του Bloode!

11:40

Πρόεδρος WEF: Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους χρέος από τους Ναπολεόντειους Πολέμους

11:29

Αποεπενδύει από την ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - Έπεσαν οι υπογραφές για το 25%

11:02

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Απρίλιο

10:55

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

10:50

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Εκτόξευση 45% της Philips, στο +17% η Atos

10:34

Ξεκινά το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου

10:29

ΔΥΠΑ: 55 εργαστήρια συμβουλευτικής σε 41 ΚΠΑ2 τον Μάιο

10:24

ΔΑΑ: Στα 28,5% τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Αύξηση εσόδων 15,3%

10:19

Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου μετά από την αθώωσή της για την τραγωδία στο Μάτι

10:11

Eurobank: Χρηματοδότηση με 15,34 εκατ. ευρώ του Φ/Β σταθμού της Lightsource bp