INSIDE OUT

Ανάχωμα στις καραβιές μεταναστών η Αίγυπτος - Η ανάλυση της Βούλτεψη - Οι ευχές του Ναρέντρα Μόντι στον Πούτιν

Μαρία Νταλιάνη
19-03-2024 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανάχωμα στις καραβιές μεταναστών η Αίγυπτος - Η ανάλυση της Βούλτεψη - Οι ευχές του Ναρέντρα Μόντι στον Πούτιν

Η αποστολή της ΕΕ στο Κάιρο φαίνεται πως πήγε καλά. Επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η σημασία που έχει για την ΕΕ η Αίγυπτος, και η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει ένα πακέτο βοήθειας ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Το 1 δισ. θα δοθεί άμεσα. Με τα χρήματα αυτά η ΕΕ βοηθάει εμπράκτως τη χώρα που κυβερνά ο κ. Σίσι να εξισορροπήσει κάπως τις απώλειες 50% από τα έσοδα διέλευσης των πλοίων (διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι), αλλά και να κατασκευάσει φυλάκια και φράχτες και άλλα αναχώματα στην πίεση που δέχεται από τα νότια, από το πληττόμενο από την ξηρασία Σουδάν. Ολ’ αυτά θα τα εξηγήσει αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στη σημερινή τακτική μηνιαία συνάντηση που έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά κανονικά θα έπρεπε να τα μοιράζεται και με την αντιπολίτευση.

Παρών

Η συμβολή του Έλληνα Πρωθυπουργού στην πολυμερή σύσκεψη που έγινε στο Κάιρο αποτυπώνεται στη θέση του: Ακριβώς δίπλα από την κ. φον ντερ Λάιεν. Παρόντες ακόμα οι Μελόνι της Ιταλίας, ο Χριστοδουλίδης της Κύπρου και οι ηγέτες Βελγίου και Αυστρίας. Αυτό που τους καίει όλους είναι το μεταναστευτικό. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι διακινητές που εκμεταλλεύονται την απελπισία αθώων ανθρώπων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλες, νέες οδοί παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης για τους νέους Αιγύπτιους που αναζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο Κυριάκος.

Έρχονται οι Αιγύπτιοι

Και υπογραμμίζοντας το ειδικό βάρος που έπαιξε η Ελλάδα στη διαμόρφωση της πρότασης, σημείωσε ότι υποδεχόμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες Αιγύπτιους που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι η συνεργασία μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί ως αποτέλεσμα αυτής της νέας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Όπως όλοι ξέρουμε, εκτός από τους δικούς μου Αιγύπτιους του Μαντείου, τους καλύτερους σκλάβους ever, η κυβέρνηση εργάζεται για να φέρει και εκατοντάδες-χιλιάδες μέσω ειδικής συμφωνίας προκειμένου να καλύψει κάπως τις ανάγκες στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, αλλά και στον αγροτικό τομέα.

Η Ευρώπη επιστρέφει;

Βρήκα εύστοχη την ανάλυση της Σοφίας Βούλτεψη, υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου (Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ). «Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη αραβική χώρα αλλά και το μοναδικό προπύργιο, το μοναδικό ανάχωμα στην Αφρική, αφού η Αφρική έχει εγκαταλειφθεί από την Αμερική από τον καιρό του Τραμπ και από την Ευρώπη όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Βλέπετε ότι φεύγει η Γερμανία, έφυγε και η Γαλλία, διώχνουν και τον ΟΗΕ.

Είναι τολμηρό να πούμε ότι η Ευρώπη «επιστρέφει» στην Αφρική, από την άποψη ότι έχουν γίνει οκτώ πραξικοπήματα μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Οι πραξικοπηματίες δεν θέλουν την Ευρώπη, ή εκεί έχει αυξήσει την επιρροή της η Ρωσία και κάνουν άλλου είδους συμμαχίες δυστυχώς. Όμως ο κόσμος δεινοπαθεί και από τον εμφύλιο, γιατί υπάρχουν οι πραξικοπηματίες, υπάρχουν και οι αντίθετοί τους».

Πραξικόπημα με εκλογές

Εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην Αφρική η οποία έχει αφεθεί σε Κίνα, Ρωσία ακόμα και Τουρκία, θα φανεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Πραξικοπηματίες βέβαια υπάρχουν παντού, ακόμα και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα θερμά συγχαρητήρια του Κιμ Γιονγκ Ουν εισέπραξε χθες ο Πούτιν, μετά την ανακοίνωση ότι εξελέγη ξανά Πρόεδρος της Ρωσίας με 87,97%! Είναι ο μοναδικός ηγέτης παγκοσμίως που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει ραγδαία τα ποσοστά του. Το 2018, είχε ανακοινώσει 76,69%, το 2012 63,6%, το 2004 71,31% και το 2000 βγήκε οριακά, μόλις 52,9%. Του Πούτιν του αρέσει πολύ να λέει ότι κάνει εκλογές, ενώ υπάρχουν κι άλλες χώρες, η Βόρεια Κορέα καλή ώρα, που έχουν ξεπεράσει τα προσχήματα εδώ και δεκαετίες. Άλλοι ηγέτες που έσπευσαν να τον συγχαρούν είναι ο κ. Μαδούρο της Βενεζουέλας (επίσης του αρέσει να λέει ότι κάνει εκλογές), της Νικαράγουας, της Κούβας, της Βολιβίας.

Όμως τα πιο ποθητά συγχαρητήρια τα πήρε από τον κ. Σι τη Κίνας, και τον κ. Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας.

Όπως φρόντισε να μας θυμίσει η δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Κυριάκο στο επίσημο ταξίδι του στη χώρα του κ. Μόντι, η Ινδία καλύπτει με εξαιρετικά χαμηλό κόστος τις ενεργειακές τις ανάγκες από τη Ρωσία του κ. Πούτιν. Κι ο κ. Μόντι δεν είναι αγνώμων. «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε ακόμη περαιτέρω την ειδική και προνομιακή εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε Χ.

Α! Μην το ξεχάσω. Και το Ιράν έστειλε συγχαρητήρια στον κ. Πούτιν. Για τον κ. Ερντογάν προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι.

Μήνυμα

Από τον πόλεμο του μεταναστευτικού, και του ενεργειακού, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει άκρη και με τον συνεχιζόμενο «πόλεμο» των γνωστών αγνώστων σε πανεπιστημιακούς χώρους. Λίγο πριν απολαύσει την φύση της Καθαρής Δευτέρας κάνοντας ποδήλατο με την κόρη του Δάφνη, ανέβασε το τακτικό σημείωμα στα σόσιαλ.

«Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής» έγραψε. «Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί» συνέχισε πετώντας το καυτό μπαλάκι στους Πρυτάνεις.

Υποψιάζομαι επίσης ότι οι Πρυτάνεις, όπως και η κυβέρνηση, πέρασαν την μέρα τους πετώντας αετό.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:22

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα για την Τετάρτη

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,5 εκατ. ευρώ

21:48

Καναδικά ΜΜΕ: Ο στρατός μελετά το σενάριο της εισβολής από τις ΗΠΑ

21:39

Νέες κορυφές για χρυσό και ασήμι με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις - «Βουτιά» στα crypto

21:32

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 42 εκατ. ευρώ

21:24

Τουσκ: Ο κατευνασμός αποτελεί ένδειξη αδυναμίας - Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αυτοπεποίθηση

21:17

Υψηλό 15ετίας για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - 184.200 στρατιώτες

21:09

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

21:00

Η Αρκτική σε σταυροδρόμι: Η Γροιλανδία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία

20:57

Μείωση 9,4% για τις γερμανικές εξαγωγές προς ΗΠΑ στο 11μηνο του 2025 - Στα 135,8 δισ. ευρώ

20:50

Τραμπ: Βοήθησα να αποφευχθεί η απόδραση Ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία

20:41

Ισπανία: Στους 42 οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ανδαλουσία

20:32

Δήμαρχος Κιέβου: 600.000 κάτοικοι έχουν φύγει από τις 9 Ιανουαρίου

20:25

Τηλεργασία στο Δημόσιο την Τετάρτη - Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

20:15

Γαλλία: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

20:06

Η Telekom παγκόσμιος ηγέτης στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

20:00

Δούκας για Ανδρουλάκη: Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέτυχε - Ανησυχώ για το κόμμα

19:50

Dimand: Ο Δ. Ανδριόπουλος πούλησε μετοχές αξίας 4,47 εκατ. ευρώ

19:47

Ο μεγάλος φόβος του Τραμπ για το ΝΑΤΟ - «365 Νίκες σε 365 Ημέρες»

19:35

Νταβός: Ο Κάρνεϊ εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Καναδά στη Γροιλανδία και τη Δανία

19:25

Λάιεν: Η ΕΕ προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν

19:22

Ο Μπέσεντ προειδοποιεί την Ευρώπη να μην προβεί σε αντίποινα για τη Γροιλανδία

19:16

Οι επαφές Κυρ. Πιερρακάκη στις Βρυξέλλες στο πρώτο Eurogroup/Ecofin για το 2026

19:10

Υπ. Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

19:06

Δεύτερη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

18:55

Πιερρακάκης: Πυξίδα μας οι μειώσεις φόρων και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος

18:54

Γαλλία: Ο προϋπολογισμός του 2026 θα εγκριθεί χωρίς να περάσει από τη Βουλή

18:47

Κεφαλογιάννης για κακοκαιρία: «Μέγιστη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την ασφάλεια όλων»

18:42

Η Πολωνία θέλει να καταργήσει την έκτακτη βοήθεια που χορηγεί στους Ουκρανούς πρόσφυγες

18:30

Λευκορωσία: Ο πρόεδρος Λουκασένκο θα μετέχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ