INSIDE OUT

Το παιχνίδι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο - Ξαφνική επιθυμία Κυριάκου για συνάντηση με Μπάιντεν - Οι δέκα μικρές εκθέσεις του Στέφανου

Μαρία Νταλιάνη
15-03-2024 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το παιχνίδι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο - Ξαφνική επιθυμία Κυριάκου για συνάντηση με Μπάιντεν - Οι δέκα μικρές εκθέσεις του Στέφανου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένα μήνα μετά τη συνάντηση κορυφής Ερντογάν - Σίσι και την αποκατάσταση των σχέσεών τους ξαφνικά η Ελλάδα ζει ένα déjà vu. Μόνο που το επίκεντρο δεν είναι τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία, αλλά η νότια Κρήτη και απέναντι οι ακτές της Αιγύπτου. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν μαζί με Μελόνι, Κυριάκο και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, σε συνδυασμό με την πληροφορία για 1.500 παράτυπους μετανάστες οι οποίοι έφτασαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη, σήμανε συναγερμό. Θα γίνει το μικροσκοπικό νησάκι της Γαύδου με λιγότερο από εκατό κατοίκους, η ελληνική Λαμπεντούζα;

Τον Απρίλιο

«Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυξάνονται μέρα με τη μέρα» είχε υπογραμμίσει ο Αλ Σίσι πριν από έναν μήνα, υποδεχόμενος τον Ερντογάν μετά από 12 χρόνια.

«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας με σοβαρές δυνατότητες. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό. Μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Και οι δυο, αλλά ιδιαίτερα ο Σίσι, δήλωσε πως δεν βλέπει την ώρα να επισκεφτεί την Άγκυρα, τον Απρίλη που πλησιάζει. Η ατζέντα της Τουρκο-Αιγυπτιακής προσέγγισης περιλαμβάνει ενέργεια, εξοπλισμούς και Λιβύη.

Προς το παρόν ο κ. Σίσι, θα υποδεχτεί την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ΕΕ μαζί με τους ηγέτες των χωρών στους οποίους είναι έτοιμοι να φτάσουν χιλιάδες μετανάστες από το λιμάνι του Τομπρούκ. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Αίγυπτο μοιάζει κάπως με της Τουρκίας. Ανοίγει το πουγκί, με αντάλλαγμα να μην επιτρέπεται ο διάπλους. Φυσικά η ΕΕ επιθυμεί μετανάστες, αλλά αυτό να γίνει οργανωμένα, με σχέδιο και κανόνες.

Τέλος Μαρτίου

Μετά το σημαντικό ταξίδι στην Αίγυπτο και τα ενδιάμεσα, ο Κυριάκος έχει Σύνοδο Κορυφής 21-22 Μαρτίου και καυτό θέμα στην ατζέντα τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη διαχείριση των ροών. Η ενίσχυση των ευρώ-αιγυπτιακών σχέσεων παραμένει ψηλά, καθώς η χώρα περιλαμβάνεται στα ενεργειακά σχέδια της γηραιάς ηπείρου, η οποία σε λίγο δεν θα ξέρει προς τα που να στραφεί. Σε κάθε περίπτωση η Αίγυπτος είναι κλειδί για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή (ΑΟΖ) ενώ ή ΕΕ τρέχει να προλάβει καθώς ο διάπλους Τομπρούκ-Γαύδος κοντεύει να γίνει κανονικό δρομολόγιο, ενώ ακόμα η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο βρίσκεται στα χαρτιά.

Και οι ΗΠΑ;

Είναι άραγε η σύσφιξη των σχέσεων Ερντογάν - Σίσι ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν; Την αποκάλυψη ότι υπάρχουν συζητήσεις για επικείμενη συνάντηση των δύο στην Ουάσινγκτον έκανε ο πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης, κι ενώ ακόμα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο.

«Είναι αλήθεια ότι είναι στα σκαριά η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε την τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησής του» σημείωσε ο βουλευτής και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου (ΕΡΑ). «Σας μιλώ ειλικρινά, υπάρχει συζήτηση και αμοιβαία βούληση. Από εκεί και πέρα μακάρι να βρεθεί κοινός χρονικός τόπος και όλα να πάνε καλά», έκλεισε το θέμα καθώς προφανώς δεν υπάρχει κάτι άλλο αν ειπωθεί.

Στον Καναδά

Μια από τις ημερομηνίες που ίσως γίνει η συνάντηση είναι κοντά στην 4η Απριλίου καθώς τότε θα γιορταστεί στον Λευκό Οίκο η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Το Συνέδριο της ΝΔ θα γίνει στο Ζάππειο 5-7, άρα με κάποιο τρόπο όλα γίνονται. Όμως η 4η Απριλίου δεν βολεύει καθώς μια εβδομάδα νωρίτερα ο Κυριάκος θα βρεθεί στον Καναδά και άνευ απροόπτου θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ομογένειας στο Τορόντο την 25η Μαρτίου.

Αυτό που έχει κλείσει σίγουρα είναι η μεγάλη περιοδεία του Τάκη Θεοδωρικάκου στον Καναδά μήπως και ζεστάνει το κλίμα για την επιστολική ψήφο. Ο πρώην υπουργός θα ξεκινήσει από Μόντρεαλ αύριο Σάββατο, θα συνεχίσει με Οττάβα και θα καταλήξει Μόντρεαλ για την 25η.

10 μικρές εκθέσεις ιδεών

Αυτός που θα περάσει την εθνική επέτειο σε στρατώνα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζεται σήμερα στη Θήβα, αφού δώσει μια τελευταία συνέντευξη στον ΑΝΤ-1. Το βράδυ της Πέμπτης πρωταγωνίστησε σε εκδήλωση με θέμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Για μια άλλη Ευρώπη». Επειδή ο τίτλος ήταν πολλά υποσχόμενος τον παρακολούθησα καθήμενη σεμνά σε μια από τις πίσω σειρές της πασαρέλας εεε, της σκηνής του Ελληνικού Κόσμου. Όμως αντί για 10 «μεγάλους στόχους για μια νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για την «δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που μας αξίζει», άκουσα μάλλον δέκα μικρές εκθέσεις ιδεών. Ακολουθεί παράδειγμα που αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:

«Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Προτείνουμε την ανάληψη από την ΕΕ σοβαρής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την προώθηση συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ».

Δηλαδή;

Προκριματικές

Μη πολυλογώ, στο μόνο που ο πρόεδρος φαντάρος Κασσελάκης ήταν συγκεκριμένος ήταν στον οδικό χάρτη για την επιλογή των ευρωβουλευτών του κόμματος. Το deadline για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προκριματικές των ευρωεκλογών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι η 17η Μαρτίου, δηλαδή μεθαύριο, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Στις 22 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου. Αυτονόητο ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γραφτούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λες οι προκριματικές να βγάλουν κι άλλους Στέφανους; Το μοντέλο γοητεύει τη βάση του κόμματος.

Το στοίχημα του Ανδρέα

Οι ευρωεκλογές εκτός από κρίσιμες για το πολιτικό κύρος των κ.κ. Κασσελάκη-Ανδρουλάκη, αποτελούν στοίχημα και για τον έμπειρο Ανδρέα Λοβέρδο.

Η δημοσκόπηση της GPO (Star) του δίνει μεγάλες ελπίδες για να σπάσει το όριο του 3% και να μπει ευρωβουλή, αν και οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι. Η «δεξαμενή» των «Δημοκρατών» φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του Κυριάκου, και πιστοί του πρώην υπουργού που δεν χωνεύουν με τίποτα τον Ανδρουλάκη. Το τι θα την κάνει την έδρα ο Ανδρέας είναι μια άλλη υπόθεση.

Πάω για χαρταετό

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:52

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε πόλεμο και τον θάνατο 3.000 ανθρώπων

19:46

ElvalHalcor: Νέο επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2030

19:31

Μ. Ανατολή: Εκρήξεις στα νησιά Κεσμ και Κις στο Ιράν, αναφορές για πλήγματα στο Κουβέιτ

19:23

ΣΥΡΙΖΑ: Παρελθόν από την ΚΟ και ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός - Η τρίτη αποχώρηση σε μία ημέρα

19:20

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές

19:17

Η Seanergy Maritime αντλεί 100 εκατ. ευρώ μέσω εταιρικού ομολόγου στη Euronext Athens

19:15

Εμπρησμός Marfin: Στην φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι - Εκδίδεται στην Ελλάδα η 46χρονη

19:07

Μπαμπ ελ Μαντέμπ: Το Ιράν μετατρέπει σε «όπλο» το στενό που ελέγχει την είσοδο στην Ερυθρά

18:59

Κούβα: Τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών στο νησί

18:53

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από την Air Transport Research Society

18:48

Η αναδίπλωση Τραμπ «ψαλίδισε» τα κέρδη του πετρελαίου

18:47

Η Ρωσία επικρίνει τον καγκελάριο Μερτς σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

18:32

Στη βόρεια Εύβοια την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:25

Ισπανία: Ώθηση στην οικονομία από την αύξηση των τουριστικών δαπανών παρά το γεωπολιτικό περιβάλλον

18:23

Υπαναχώρηση Τραμπ για τα «διόδια» 20% στα Στενά του Ορμούζ - «Εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες»

18:22

Meta: Κατηγορίες για χρήση AI που εντόπιζε ιατρικά προβλήματα κατά την επιλογή ατόμων για απολύσεις

18:22

Βρετανία: Δέχεται την εκδόση της στην Ελλάδα η 46χρονη που κατηγορείται για τον εμπρησμό της Marfin

18:13

Συστάσεις ΕΟΔΥ μετά τα κρούσματα σαλμονέλας στη Λαμία: «Μην καταναλώσετε συσκευασμένο κοτόπουλο»

18:11

STIRIXIS Group: Νέες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης για «ευφυή» κτίρια

17:56

Χρηματιστήριο: «Μάζεψε» τις απώλειες και κράτησε τις 2.500 μονάδες

17:54

Νετανιάχου σε Ιράν: Δεν θα έχετε ηρεμία εάν μας επιτεθείτε

17:52

CrediaBank: Στο 11,5% η διάθεση ποσοστού από Thrivest λόγω ισχυρής ζήτησης

17:38

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας ο Πόρος για τρεις μήνες

17:24

Επιχείρηση «Παπουτσωμένος Γάτος»: Πώς η Μοσάντ προσπάθησε να στρατολογήσει πρώην πρόεδρο του Ιράν

17:23

Κώτσηρας: Σε πλήρη εξέλιξη η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων - Στην κυκλοφορία 125 νέα ηλεκτρικά

17:17

Λίβανος-Ισραήλ: Στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη ξεκίνησε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων

17:14

Πυρκαγιά σε εργοτάξιο στις Βρυξέλλες - Τουλάχιστον 2 νεκροί

17:13

Οι περιοχές της Ελλάδας με τον πιο μολυσμένο αέρα - Αρνητική πρωτιά για τη Λαμία

17:06

Το SMERemediumCap επενδύει 22 εκατ. ευρώ στον Όμιλο Πλακεντία

17:01

Άνοδος στη Wall Street με ώθηση από πληθωρισμό - Κατρακύλα για IBM