INSIDE OUT

Το παιχνίδι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο - Ξαφνική επιθυμία Κυριάκου για συνάντηση με Μπάιντεν - Οι δέκα μικρές εκθέσεις του Στέφανου

Μαρία Νταλιάνη
15-03-2024 | 07:19
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το παιχνίδι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο - Ξαφνική επιθυμία Κυριάκου για συνάντηση με Μπάιντεν - Οι δέκα μικρές εκθέσεις του Στέφανου

Ένα μήνα μετά τη συνάντηση κορυφής Ερντογάν - Σίσι και την αποκατάσταση των σχέσεών τους ξαφνικά η Ελλάδα ζει ένα déjà vu. Μόνο που το επίκεντρο δεν είναι τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία, αλλά η νότια Κρήτη και απέναντι οι ακτές της Αιγύπτου. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν μαζί με Μελόνι, Κυριάκο και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, σε συνδυασμό με την πληροφορία για 1.500 παράτυπους μετανάστες οι οποίοι έφτασαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη, σήμανε συναγερμό. Θα γίνει το μικροσκοπικό νησάκι της Γαύδου με λιγότερο από εκατό κατοίκους, η ελληνική Λαμπεντούζα;

Τον Απρίλιο

«Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυξάνονται μέρα με τη μέρα» είχε υπογραμμίσει ο Αλ Σίσι πριν από έναν μήνα, υποδεχόμενος τον Ερντογάν μετά από 12 χρόνια.

«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας με σοβαρές δυνατότητες. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό. Μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Και οι δυο, αλλά ιδιαίτερα ο Σίσι, δήλωσε πως δεν βλέπει την ώρα να επισκεφτεί την Άγκυρα, τον Απρίλη που πλησιάζει. Η ατζέντα της Τουρκο-Αιγυπτιακής προσέγγισης περιλαμβάνει ενέργεια, εξοπλισμούς και Λιβύη.

Προς το παρόν ο κ. Σίσι, θα υποδεχτεί την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ΕΕ μαζί με τους ηγέτες των χωρών στους οποίους είναι έτοιμοι να φτάσουν χιλιάδες μετανάστες από το λιμάνι του Τομπρούκ. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Αίγυπτο μοιάζει κάπως με της Τουρκίας. Ανοίγει το πουγκί, με αντάλλαγμα να μην επιτρέπεται ο διάπλους. Φυσικά η ΕΕ επιθυμεί μετανάστες, αλλά αυτό να γίνει οργανωμένα, με σχέδιο και κανόνες.

Τέλος Μαρτίου

Μετά το σημαντικό ταξίδι στην Αίγυπτο και τα ενδιάμεσα, ο Κυριάκος έχει Σύνοδο Κορυφής 21-22 Μαρτίου και καυτό θέμα στην ατζέντα τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη διαχείριση των ροών. Η ενίσχυση των ευρώ-αιγυπτιακών σχέσεων παραμένει ψηλά, καθώς η χώρα περιλαμβάνεται στα ενεργειακά σχέδια της γηραιάς ηπείρου, η οποία σε λίγο δεν θα ξέρει προς τα που να στραφεί. Σε κάθε περίπτωση η Αίγυπτος είναι κλειδί για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή (ΑΟΖ) ενώ ή ΕΕ τρέχει να προλάβει καθώς ο διάπλους Τομπρούκ-Γαύδος κοντεύει να γίνει κανονικό δρομολόγιο, ενώ ακόμα η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο βρίσκεται στα χαρτιά.

Και οι ΗΠΑ;

Είναι άραγε η σύσφιξη των σχέσεων Ερντογάν - Σίσι ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν; Την αποκάλυψη ότι υπάρχουν συζητήσεις για επικείμενη συνάντηση των δύο στην Ουάσινγκτον έκανε ο πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης, κι ενώ ακόμα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο.

«Είναι αλήθεια ότι είναι στα σκαριά η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε την τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησής του» σημείωσε ο βουλευτής και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου (ΕΡΑ). «Σας μιλώ ειλικρινά, υπάρχει συζήτηση και αμοιβαία βούληση. Από εκεί και πέρα μακάρι να βρεθεί κοινός χρονικός τόπος και όλα να πάνε καλά», έκλεισε το θέμα καθώς προφανώς δεν υπάρχει κάτι άλλο αν ειπωθεί.

Στον Καναδά

Μια από τις ημερομηνίες που ίσως γίνει η συνάντηση είναι κοντά στην 4η Απριλίου καθώς τότε θα γιορταστεί στον Λευκό Οίκο η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Το Συνέδριο της ΝΔ θα γίνει στο Ζάππειο 5-7, άρα με κάποιο τρόπο όλα γίνονται. Όμως η 4η Απριλίου δεν βολεύει καθώς μια εβδομάδα νωρίτερα ο Κυριάκος θα βρεθεί στον Καναδά και άνευ απροόπτου θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ομογένειας στο Τορόντο την 25η Μαρτίου.

Αυτό που έχει κλείσει σίγουρα είναι η μεγάλη περιοδεία του Τάκη Θεοδωρικάκου στον Καναδά μήπως και ζεστάνει το κλίμα για την επιστολική ψήφο. Ο πρώην υπουργός θα ξεκινήσει από Μόντρεαλ αύριο Σάββατο, θα συνεχίσει με Οττάβα και θα καταλήξει Μόντρεαλ για την 25η.

10 μικρές εκθέσεις ιδεών

Αυτός που θα περάσει την εθνική επέτειο σε στρατώνα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζεται σήμερα στη Θήβα, αφού δώσει μια τελευταία συνέντευξη στον ΑΝΤ-1. Το βράδυ της Πέμπτης πρωταγωνίστησε σε εκδήλωση με θέμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Για μια άλλη Ευρώπη». Επειδή ο τίτλος ήταν πολλά υποσχόμενος τον παρακολούθησα καθήμενη σεμνά σε μια από τις πίσω σειρές της πασαρέλας εεε, της σκηνής του Ελληνικού Κόσμου. Όμως αντί για 10 «μεγάλους στόχους για μια νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για την «δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που μας αξίζει», άκουσα μάλλον δέκα μικρές εκθέσεις ιδεών. Ακολουθεί παράδειγμα που αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:

«Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Προτείνουμε την ανάληψη από την ΕΕ σοβαρής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την προώθηση συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ».

Δηλαδή;

Προκριματικές

Μη πολυλογώ, στο μόνο που ο πρόεδρος φαντάρος Κασσελάκης ήταν συγκεκριμένος ήταν στον οδικό χάρτη για την επιλογή των ευρωβουλευτών του κόμματος. Το deadline για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προκριματικές των ευρωεκλογών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι η 17η Μαρτίου, δηλαδή μεθαύριο, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Στις 22 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου. Αυτονόητο ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γραφτούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λες οι προκριματικές να βγάλουν κι άλλους Στέφανους; Το μοντέλο γοητεύει τη βάση του κόμματος.

Το στοίχημα του Ανδρέα

Οι ευρωεκλογές εκτός από κρίσιμες για το πολιτικό κύρος των κ.κ. Κασσελάκη-Ανδρουλάκη, αποτελούν στοίχημα και για τον έμπειρο Ανδρέα Λοβέρδο.

Η δημοσκόπηση της GPO (Star) του δίνει μεγάλες ελπίδες για να σπάσει το όριο του 3% και να μπει ευρωβουλή, αν και οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι. Η «δεξαμενή» των «Δημοκρατών» φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του Κυριάκου, και πιστοί του πρώην υπουργού που δεν χωνεύουν με τίποτα τον Ανδρουλάκη. Το τι θα την κάνει την έδρα ο Ανδρέας είναι μια άλλη υπόθεση.

Πάω για χαρταετό

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:24

ΔΑΑ: Στα 28,5% τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Αύξηση εσόδων 15,3%

10:19

Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου μετά από την αθώωσή της για την τραγωδία στο Μάτι

10:11

Eurobank: Χρηματοδότηση με 15,34 εκατ. ευρώ του Φ/Β σταθμού της Lightsource bp

10:08

Στους 18 οι προφυλακιστέοι για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Δικογραφία «μαμούθ» με 167 κατηγορούμενους

10:07

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να μας θυμίσει τη σημασία της Δημοκρατίας – Η νέα καμπάνια για τις Ευρωεκλογές

09:58

Παπαθανάσης: Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης στην Πεντέλη

09:51

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Περισσότερες από 178.000 εγγραφές - Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

09:43

Στο «κυνήγι» υψηλότερων αποτιμήσεων το Χρηματιστήριο

09:34

Απρόσμενη επίσκεψη του Έλον Μασκ στο Πεκίνο - Άρση περιορισμών για τα Tesla

09:19

Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι από τους 21 - Αθώοι Ψινάκης και Δούρου

09:10

Η Χαμάς απαντά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ - Ο Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

08:59

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοινώνει αν παραιτείται ή όχι

08:53

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 το γεν έναντι του δολαρίου

08:50

Κρήτη: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

08:30

Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές ΗΠΑ - Τουλάχιστον 5 νεκροί

08:23

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

08:10

Στην τελική ευθεία ο πολυετής προϋπολογισμός – Οι προβλέψεις για το 2024

08:03

Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως

08:00

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

07:59

Συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

07:50

Πράσινα τιμολόγια: Προς μικρή μείωση τον Μάιο – Στα 10 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή

07:42

Μία πρόταση από τον Λέτα με μεγάλο ενδιαφέρον. Αρκεί να συζητηθεί

07:40

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η ηγετική θέση και το Ελληνικό

07:35

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα - Στόχος εισπράξεις 1,7 δισ.

07:28

Οι προβλέψεις του Γεράκη - Κέντρο και γυναίκες κρίνουν το αποτέλεσμα - Δωρεά Λάτση στο υπουργικό

07:16

Πάρε δώσε για τα μερίσματα – Στα παρά ένα τα αποτελέσματα – Πιέσεις στους servicers

07:15

Νοσοκομεία: Ποιες είναι οι πιο συχνές καταγγελίες των πολιτών στα γραφεία «παραπόνων»

07:10

Οι αμπελώνες της Νεμέας εκτός από κρασί, παράγουν και... κοσμήματα!

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα