INSIDE OUT

Πως κινήθηκαν τα νήματα για την εκλογή Ρουσόπουλου - Ομόφυλα μένουν πίσω λόγω γρίπης - Τρέχουν οι ΗΠΑ για ενεργειακά μέσω Ελλάδας

23-01-2024 | 07:24
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως κινήθηκαν τα νήματα για την εκλογή Ρουσόπουλου - Ομόφυλα μένουν πίσω λόγω γρίπης - Τρέχουν οι ΗΠΑ για ενεργειακά μέσω Ελλάδας

Ημέρα του Θοδωρή Ρουσόπουλου και της Νίκης Κεραμέως η χθεσινή. Ο βουλευτής της ΝΔ είναι είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η υπουργός Εσωτερικών πάλι, δεν εξελέγη κάπου αλλά με την τροπολογία που επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, υλοποίησε τέλεια ένα μακιαβελικό της κυβέρνησης στην Βουλή, φέροντας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα αυτά που είχαν συμφωνήσει με την επιστολική στις ευρωεκλογές και τώρα είναι αμφίβολο τι θα πράξουν.

Θρίαμβος

Ξεκινάω απ’ τα καλά. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι κάπως ψιλοάγνωστο στην Ελλάδα αν και πρόκειται «για τον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια από μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης όπως οι Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πωλ Ρεϊνό, Μωρίς Σουμάν, Αλτιέρο Σπινέλι, Ρειμόντ Αρόν, Άντονι Ήντεν και Φρανσουά Μιτεράν» όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της ΝΔ. Σίγουρα είναι το παλαιότερο, και σίγουρα έχει την σημασία του, καθώς σε αυτό συμμετέχουν 46 χώρες και αντίστοιχα 612 βουλευτές- δηλαδή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ΕΕ, πόσο μάλλον της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου είναι σημαντικός θεσμός, γιατί δίνει την δυνατότητα στα κράτη να συνομιλούν, ανεξαρτήτως της συμμετοχής στα ευρωπαϊκά όργανα. Και η ζύμωση είναι πάντα σημαντική, κι ας μην πρόκειται για όργανο που έχει την σημασία πχ της Κομισιόν, ή του ευρωκοινοβουλίου.

Παρασκήνιο

Η υποψηφιότητα Ρουσόπουλου δουλεύτηκε μήνες πριν και φέρει την υπογραφή της Ντόρας. Η ψηλή έχει πάθος με το Συμβούλιο της Ευρώπης, και κινήθηκε επίσης με πάθος για την εκλογή του Έλληνα βουλευτή, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέρριψε ευγενικά πρόταση του Πρωθυπουργού για να καταλάβει υπουργικό θώκο.

Ο Κυριάκος δεν πειράχτηκε καθόλου, ίσα ίσα που υποστήριξε την εκλογή, στέλνοντας θερμή συστατική επιστολή στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τη δουλειά εντός του ΕΛΚ πάντως την καθάρισε ο αγαπημένος Χατζηβασιλείου,

ένας απλός βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, με επιρροή στα ευρωπαϊκά σαλόνια και αλώνια.

Rotation

Οι κινήσεις στο ΕΛΚ ήταν καθοριστικές, καθώς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ωραίο Στρασβούργο, είθισται η προεδρία να πηγαίνει rotation κάθε διετία. Πριν ήταν ο Ολλανδός της Αριστεράς Τ. Κοξ. Τώρα ήταν η σειρά του ΕΛΚ, εξ ου και η σπουδαιότητα της δουλειάς εντός του: απέναντι στον Θοδωρή κατέβηκε μόνο ένας Λιθουανός. Η εκλογή Ρουσόπουλου έγινε ομόφωνα από όλες τις πολιτικές ομάδες του Συμβουλίου: Ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD), Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).

Ακυρώθηκαν οι ΗΠΑ

Ο γαλάζιος βουλευτής Βορείου Τομέα θα αναγκαστεί να λείπει αρκετές μέρες για τα καθήκοντά του από την Αθήνα, αλλά πιστεύω θα τα καταφέρει. Αυτός που δεν θα τα καταφέρει τις επόμενες μέρες, είναι ο Πρωθυπουργός. Ακυρώθηκε η αναχώρησή του αύριο Τετάρτη για τις ΗΠΑ, αλλά και η ομιλία του στη Βουλή για την επιστολική, και το υπουργικό για το νομοσχέδιο του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών.

Μίλησε με Μπλίνκεν

Παρά τον πυρετό, κατάφερε και μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ενδιαφέρον έχει η ατζέντα της έναρξης του 5ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον, στον ουρανό της οποίας πλανιέται ήδη η σκιά του απρόβλεπτου Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ μπαίνουν σε τροχιά Προεδρικών εκλογών. Από ελληνικής πλευράς το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ενέργεια και άμυνα

Μια ιδέα, έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης μιλώντας στο συνέδριο του Economist "THE WORLD AHEAD 2024: ATHENS GALA DINNER".

Ο κ. Τσούνης αποκάλυψε ότι μόλις επέστρεψε από ταξίδι-αστραπή σε Μολδαβία, Ρουμανία και Βουλγαρία «προκειμένου να διερευνήσει πώς η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τους γείτονες της για να αυξήσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα» (ΑΠΕ). Στις χώρες αυτές είχε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο) με την «δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ΗΠΑ τρέχουν να λοκάρουν ασφαλείς ενεργειακούς διαδρόμους στα Βαλκάνια και την ΕΕ μέσω Ελλάδας, πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Apple: Βουτιά 4% στα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση 10% στις πωλήσεις iPhone

23:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θεωρεί άσκοπες τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ελβετία

23:22

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street

23:07

Έξοδος Πάσχα: 84.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική σε 12 ώρες

22:52

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:37

Γκιουλέρ (Τούρκος υπ. Άμυνας): Θα χαρούμε εάν η Ελλάδα αποκτήσει F-35

22:22

Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς

22:07

Στη Μητρόπολη Αθηνών ο Μητσοτάκης

21:52

Η αβεβαιότητα για τα επιτόκια οδήγησε σε απώλειες τον χρυσό

21:37

Moderna: Βουτιά εσόδων στα 167 εκατ. δολάρια από σχεδόν 2 δισ. το 2023

21:22

Μπάιντεν για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

21:07

Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη στη Βούλα

20:53

«Παράθυρο» Τραμπ για αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών εάν ηττηθεί

20:38

Ερντογάν: Υποκρισία από ΗΠΑ και Δύση στον πόλεμο της Γάζας

20:29

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης

20:29

Alpha Bank: Διαθέτει 2,76 εκατ. μετοχές σε στελέχη ως stock award για τη χρήση 2023

20:20

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

20:11

Austriacard: Σε ειδικούς επενδυτές το 15,05% - Αυξήθηκε το ποσοστό διασποράς

20:02

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

19:53

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Μαΐου

19:44

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

19:35

ΔΕΗ: Στο 10% το έμμεσο ποσοστό της CVC μετά την εταιρική αναδιοργάνωση

19:29

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

19:21

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

19:12

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

18:59

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία σε 24 χρόνια - «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

18:45

Οι πιο... δουλευταράδες στην Ευρώπη οι Έλληνες: Το 11,6% εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

18:32

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

18:23

Mytilineos: Στις 4 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

18:11

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ