INSIDE OUT

Ριζοσπαστική φροντίδα και ετεροκανονική αντίληψη φύλου στο Πουλαντζάς - Όλα 11 ο Κασσελάκης - Στη Βουλή ο Γεραπετρίτης για Ερντογάν

19-12-2023 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο χειμώνας στα καλύτερά του. Μέσα στο Μαντείο εννοείται η ζέστη είναι άφθονη χάρις τους σκλάβους μου από την Αίγυπτο. Είναι στις υπηρεσίες μου για πάντα εννοείται, δεν έχω ανάγκη κανέναν Καιρίδη να βάλει τάξη σε ό, τι αφορά τα του οίκου μου. Αυτά με τους μετανάστες που δουλεύουν στα χωράφια και τις μηχανές είναι για τους πληβείους. Εγώ ανήκω στην αριστοκρατία του πνεύματος κι αυτά τα’ χω λυμένα αιώνες τώρα. Έτσι, τις κρύες νύχτες του χειμώνα που δεν έχει πολύ δουλειά μπορώ να αφιερωθώ σε πνευματικές απολαύσεις, απλησίαστες στους κοινούς θνητούς οι οποίοι ασχολούνται μέρα νύχτα με τα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος.

Χθες την προσοχή μου τράβηξε η 17η Ετήσια Διάλεξη του Ινστιτούτου Πουλαντζά. Καλεσμένη η Lynne Segal, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας και Σπουδών Φύλου στο Birkbeck, και θέμα «η πολιτική της ριζοσπαστικής φροντίδας».

H Segal είναι ιέρεια στο χώρο της αριστεράς και του φεμινισμού. Αυστραλέζα, εβραϊκής καταγωγής με γονείς Φυσικούς, αδελφό Μαθηματικό και αδελφή baroque dancer, σπούδασε ψυχολογία στο Σίδνεϊ και εντάχθηκε στα αριστερά κινήματα. Κάποια στιγμή έμεινε έγκυος και παντρεύτηκε τον σύντροφό της, καλλιτέχνη J. Clifford, ο οποίος μετά έκανε come out ως gay. Στη συνέχεια πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου κάνει ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ είναι ενταγμένη στους Εργατικούς.

Ετεροκανονική αντίληψη φύλου

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του Πουλαντζά, η Lynne «τάχθηκε υπέρ της συμμαχίας μεταξύ συνδικαλιστών, φεμινιστριών και των οργανώσεων της Αριστεράς, αμφισβήτησε έμφυλα στερεότυπα που αναπαράγονταν και μεταξύ φεμινιστριών σε προηγούμενες δεκαετίες, περιλαμβανομένων των αντιλήψεων περί θηλυκότητας και ανδρισμού στο πλαίσιο μιας ετεροκανονικής αντίληψης, υπερασπίστηκε τη ρευστότητα της σεξουαλικής εμπειρίας και προώθησε μια περισσότερο συμπεριληπτική εκδοχή αριστερού φεμινισμού.

Εξαιρετική η επιλογή του Ινστιτούτου που θεωρητικά ανήκει πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ειλικρινά απορώ πως δεν το έκανε ήδη tiktok o Κασσελάκης.

Όλα 11

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά και χάνει όλη την απόλαυση του να περιπλανιέσαι στα χωράφια της σκέψης, της υψηλής διανόησης και της ριζοσπαστικής φροντίδας. Πάει βέβαια κι αυτός γυρεύοντας, την μία με τον Ηρόδοτο, την άλλη με τον Ηράκλειτο. Όμως φαίνεται πως έχει βρει ένα σχέδιο για τους Νέους Αριστερούς (πρώην «11», από το γεγονός ότι αποτελούνται από 11 βουλευτές που αποχώρησαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ): παρουσιάζει τα πάντα σε 11 τεμάχια. Χθες παρουσίασε στον ΣΕΠΕ

τους 11 άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Δίκαιη Ψηφιακή μετάβαση. Ενώ προχθές μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος αναφέρθηκε στους 11 άξονες για μια ισχυρή Ελλάδα.

Ροζ σημαία

Βέβαια μπελάδες με την woke κουλτούρα, την οποία εννοείται στη χώρα εκπροσωπεί πλέον η Νέα Αριστερά, αλλά πινελιές υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα κόμματα, έχει και η κυβέρνηση, εκεί που δεν το περιμένει.

Μια ροζ ελληνική σημαία

η οποία φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο εικαστικής έκθεσης-δρώμενο στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, έβαλε σε μπελάδες τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Κι εκεί που προετοίμαζε την παρουσία του σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, βρέθηκε ν’ ασχολείται με το θέμα της σημαίας.

Τελικά η εικαστική εκδοχή του συμβόλου της χώρας, κατέβηκε άρον άρον από τους τοίχους του προξενείου, ενώ ο πρόξενος που φωτογραφήθηκε περιχαρής, χρειάζεται να επιστρατεύσει κάθε διπλωματικό ελιγμό για το γεγονός προς την καλλιτέχνιδα Τζόρτζια Λάλε.

Συστήνω μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με το Πουλαντζάς, ώστε η έκθεση που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες να παρουσιαστεί σε κατάλληλο χώρο στην Ελλάδα.

Η επίμαχη σημαία -την οποία λάτρεψα-, «δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα». Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, «αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους».

Φυσικά το έργο θα ήταν ακόμα στη θέση του εάν δεν υπήρχαν οι επικριτικές αναφορές στη Βουλή του περίφημου Νατσιού της «Νίκης». Ένα μικρό κόμμα με μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα που κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:11

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

08:00

O Τσίπρας στη ζυγαριά του Μαξίμου - Επέκταση των ΣΣΕ και αντιπολιτευτική σιγή - Μήνυμα Γιούνκερ στο γαλάζιο Συνέδριο

07:56

Προσλήψεις σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Στρασβούργο με αρχικό μισθό €6.863 - Πως να κάνετε αίτηση

07:43

ΔΕΗ: Στο επίκεντρο η ΑΜΚ των 4 δισ. ευρώ και το νέο επενδυτικό άλμα

07:36

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι επιδοτήσεις, οι δαπάνες και η κρίσιμη τελική ευθεία - Το γράφημα της εβδομάδας

07:27

Noval Property (Viohalco): Πώς προχωρούν τα μεγάλα projects σε Μαρούσι και Ταύρο - Προβλέπει άνοδο μεγεθών

07:24

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντάσσεται στον MSCI Greece - Τι έδειξε η νέα προσομοίωση του οίκου για τις ελληνικές μετοχές

07:10

Ψηφιακό μπλόκο ΑΑΔΕ σε σύνορα και λιμάνια: GPS, κάμερες κατά του λαθρεμπορίου

07:05

Οι δεσμοί της Credia - Το νέο στοίχημα του Μαρινάκη - Η σταθερή τηλεφωνία και η ΔΕΗ

23:50

Πρέσινγκ από Γαλλία στην ΕΕ για Ελβετία - Τι ζητά

23:37

Έρευνα ξενοδόχων για Αθήνα: Αύξηση 10% της ημερήσιας δαπάνης από τουρίστες - «Αγκάθι» οι υποδομές

23:23

NBA: Πέθανε ξαφνικά στα 29 του ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις

23:11

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό - Πιέσεις στους ημιαγωγούς

22:58

Επίσκεψη Γκίλφοϊλ στην αμερικανική βάση της Σούδας

22:49

Νέα έρευνα Fed για το ιδιωτικό χρέος στις ΗΠΑ: Στα 1,25 τρισ. δολάρια οι οφειλές των πιστωτικών καρτών

22:38

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10,3 εκατ. ευρώ

22:30

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο: Στα 107 δολάρια το Brent - Άλμα 4,2% για WTΙ

22:22

Ντάιμον (JP Morgan): Οι «ανόητες» εμπορικές διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης βλάπτουν την ανάπτυξη

22:10

ΥΠΕΘΟΟ: Το «Ελλάδα 2.0» προχωρά με ισχυρές επιδόσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα

22:01

«Φοβήθηκε» το 6x6 κερδών ο χρυσός

21:53

Η Λιθουανία θα μπορούσε να συνδράμει στην αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ

21:40

Τραμπ: «Το Ιράν είτε θα κάνει το σωστό, είτε θα τελειώσουμε τη δουλειά» - Τι είπε για Ουκρανία

21:29

FDA: Παραιτείται από Επίτροπος ο Μάρτι Μάκαρι - Ποιος αναλαμβάνει προσωρινά

21:16

Ζελένσκι: Το Κίεβο έπληξε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Όρενμπουργκ της Ρωσίας

21:08

Καταλύτης στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου το Ινστιτούτο Νευροαγγειακής Καινοτομίας

20:56

Κάλας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποστολή Aspides να επεκταθεί στο Ορμούζ

20:45

Qualco, Cenobe, Mysten Labs και xMoney ενώνουν δυνάμεις για ενιαίο ψηφιακό fintech οικοσύστημα

20:36

Τραμπ - Σι: Συνάντηση υψηλού ρίσκου στο Πεκίνο με φόντο Ιράν, Ταϊβάν και παγκόσμια ισχύ

20:29

Μία ανάσα από την προεδρία της Fed ο Γουόρς

20:20

Austriacard: Αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη το α΄ τρίμηνο