INSIDE OUT

Λάθος κατεύθυνση, πολλά χρώματα - Υπερ-κυρίαρχο κόμμα του Κυριάκου - Γερουλάνος: Kαι για αδύναμους, και για συνεπείς δανειολήπτες

01-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λάθος κατεύθυνση, πολλά χρώματα - Υπερ-κυρίαρχο κόμμα του Κυριάκου - Γερουλάνος: Kαι για αδύναμους και για συνεπείς δανειολήπτες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κρατάω στο ένα χέρι το επιστολικό ψηφοδέλτιο και στο άλλο τις οδηγίες για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

και σκέφτομαι ποιο απ’ τα δύο θα μου πάρει λιγότερο χρόνο: H επιλογή κόμματος στις ευρωεκλογές, ή χρώματος για το ρεύμα; Καταλήγω πως το πρώτο θα είναι σαφώς ευκολότερο, αν και μέχρι τις 9 Ιουνίου που θ’ ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές, έχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει το ίδιο περιθώριο για το ρεύμα, καθώς οι άτυχοι πολίτες που εξαρτώνται απ’ αυτό πρέπει να επιλέξουν σε λίγες μέρες. Ήδη τους λυπάμαι. Δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουν άκρη.

Αήττητος

Όμως αυτές είναι λεπτομέρειες μπροστά στη μεγάλη εικόνα η οποία παραμένει ακίνητη: O Κυριάκος και οι άλλοι.

Άλλη μια φωτογραφία της στιγμής που θα φτιάξει το κέφι του Κυριάκου, ο οποίος πετάει ήδη για Ντουμπάι προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28). Με δημοσκοπικό αέρα στα φτερά του, θα δώσει άλλη μια συνέντευξη το πρωί στο Bloomberg, θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ το Σάββατο θα μιλήσει στην Ολομέλεια.

Για το Κλίμα ρε γαμώτο

Με την κλιματική αλλαγή θα ασχοληθούν και οι «11», όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου (Ant1, Χατζηνικολάου). Στην πρώτη συνέντευξή της μετά τις εσωκομματικές τραγωδίες, η πρώην υπουργός ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου κόμματος, κι έτσι θα μπορεί να συμπεριληφθεί και στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Ομολογώ πως με εξέπληξε όταν ιεράρχησε τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθούν:

«Τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι η κλιματική κρίση, ζητήματα εργασίας, ζητήματα λειτουργίας του Κράτους και ζητήματα οικονομίας, ώστε να εκφράσουμε με έναν ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό τρόπο την εναλλακτική πρόταση για τους πολίτες».

Κι αυτό, γιατί ως κυβέρνηση, αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο 2019-2023, τόσο η κ. Αχτσιόγλου, όσο και τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν δώσει κανένα ιδιαίτερο στίγμα σε ότι αφορά το θέμα της κλιματικής κρίσης. Μόνος του τις έδινε τις μάχες στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Τέλος Πάντων. Χαιρετίζω τη στροφή σε θέματα κλιματικής κρίσης των κ.κ. Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου, Ευκλείδη, της Σίας, της Μερόπης Τζούφης, της Θεανούς, και των δύο μουσουλμάνων βουλευτών Ξάνθης και Ροδόπης.

Υπερ-κυρίαρχο κόμμα

Το νεοσύστατο κόμμα των «11» δεν πρόλαβε να εμφανιστεί στην έρευνα της Metron, καθώς όπως είπε ο Φαναράς, ένα δεν έχει όνομα, τι να ζητήσουμε τους πολίτες να απαντήσουν.

Όπως είπε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας (Mega), «είμαστε μπροστά στο φαινόμενο που οι πολιτική επιστήμη ονομάζει σύστημα του υπερ-κυρίαρχου κόμματος». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε δομική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε τρίτο κόμμα, καταγράφει απώλειες κυρίως προς ΚΚΕ και λίγο προς ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση στην ερώτηση που έδωσαν οι ερωτώμενοι που αυτοπροδιορίστηκαν στο αριστερό φάσμα «Τί πιστεύετε θα γίνει το επόμενο διάστημα». Η απάντηση ήταν ότι θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ (40%), ενώ ένα άλλο 46% απάντησε «ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ».

Κι όλ’ αυτά ενώ η πλειοψηφία (57%) εξακολουθεί να απαντά πως τα πράγματα πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνση.

Κινείται το ΠΑΣΟΚ

Κάποιοι αποδίδουν την μικρή, αλλά ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική «ακινησία» και την επένδυση στην γνωστή θεωρία του «ώριμου φρούτου». Όμως είναι έτσι τα πράγματα; Η εμφάνιση του εισηγητή Παύλου Γερουλάνου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεως της Βουλής, για τα ο ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, άλλα δείχνει.

Υπογραμμίζω τα εξής:

- Για τα χρέη σε εφορία - ΕΦΚΑ: Ρύθμιση 120 δόσεων για όλους και κούρεμα 30%, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.

- Για τους συνεπείς δανειολήπτες-οφειλέτες (μία κατηγορία που κανείς δεν αναφέρει): Πρόβλεψη για γενναία μείωση προκαταβολής φόρου (μέτρο χωρίς δημοσιονομική επίπτωση) και επιδότηση τής αύξησης τού επιτοκίου με πόρους που θα προέλθουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

- Για την προστασία τής κύριας κατοικίας: Επαναφορά τού νόμου τού ΠΑΣΟΚ τού 2010 (νόμου Κατσέλη), με επικαιροποιημένα κριτήρια και ένα πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους, αποδεδειγμένα, είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση, λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων.

«Μπορούμε να απεγκλωβίσουμε πολύ κόσμο από τον φαύλο κύκλο και εμείς μόνο αυτό είχαμε και έχουμε σαν άμεσο στόχο» υπογράμμισε ο Γερουλάνος.

Ο Παύλος είναι gentleman. Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τον τομεάρχη Ιδιωτικού Χρέους του κόμματος Δ. Σπυράκο.

Διαγραφές

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε επίσης στις βασικές προτάσεις, επαναφέροντας στο τραπέζι την γνωστή ιδέα για διαγραφές.

Πόσο; «Σε πολύ μεγάλο ποσοστό» όπως είπε ο κ. Κασσελάκης. Η ιδέα είναι η εξής: «Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ).

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά.

Τα δάνεια θα διαγράφονται (κουρεύονται) σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει».

Τα υπόλοιπα στα μαρμαρένια αλώνια της Ολομέλειας, σε λίγες ημέρες. Ανυπομονώ για την πρόταση των «11». Ελπίζω να βρουν λίγο χρόνο και για το ιδιωτικό χρέος, μην πέσουν με τα μούτρα στην κλιματική κρίση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό

19:03

Έπεσαν οι υπογραφές για το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ - Ιράν

18:45

Την Τρίτη θα επισκεφθεί τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο Μητσοτάκης

18:40

HELLENiQ ENERGY: Επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Chevron και στο "Block 10"

18:37

Γεραπετρίτης - Χαφτάρ: Ελλάδα και Ανατολική Λιβύη ενισχύουν τη συνεργασία τους

18:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκόπελο και Δυτική Αχαΐα

18:16

Νέο κόμμα για να ενώσει τους εξόριστους Ρώσους ιδρύει ο Γιάσιν

18:05

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με αυξημένο τζίρο - Τριήμερο άλμα 7,12% στις τράπεζες

18:00

Ένας νεκρός από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο - Πρώτη θανατηφόρα επίθεση μετά την ανακοίνωση συμφωνίας

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Χαφτάρ, υπαρχηγό Γενικής Διοίκησης Λιβυκού Εθνικού Στρατού

17:50

Σε ΦΕΚ η παράταση καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων έως τις 22 Ιουνίου 2026

17:37

Βρετανία: Το Εφετείο επικύρωσε την απαγόρευση της Palestine Action

17:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Από 26 έως 29 Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών

17:22

Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση στη Σιβηρία - Επέζησε το πλήρωμα

17:15

Έρευνα Public και Truberries: 85% των Ελλήνων στρέφονται στα βιβλία για να αποδράσουν από την καθημερινότητα

17:13

ΝΒΑ: Πόσα χρήματα θα κερδίσει κάθε παίκτης των Νικς για την κατάκτηση του τίτλου

16:58

Wall Street: Ρεκόρ χτυπά ο Dow Jones με «καύσιμο» από Ιράν - Άλμα 8% για SpaceX

16:50

Κεραμέως: Τα 10 πιο σημαντικά ορόσημα της διετίας στο υπουργείο Εργασίας

16:43

Maersk: Χαιρετίζει συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ, χωρίς όμως αλλαγές στις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή

16:43

Βρετανία: Ένοχος Ουκρανός για εμπρηστικές επιθέσεις σε κατοικία που σχετίζεται με τον Στάρμερ

16:40

Θεοδωρικάκος: Δύο χρόνια δημιουργικού έργου με αποτελέσματα - 915 επενδύσεις, 15.000 νέες θέσεις εργασίας

16:36

Επιστρέφει στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

16:29

Μιχαηλίδου: Στα 525 ευρώ το μήνα το επίδομα αναδοχής παιδιού έως την ενηλικίωση

16:26

ENOTHTA: Πάνω από 27% η παραβατικότητα στην εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας

16:25

Εγκρίθηκαν τα αιτήματα Chevron - HELLENiQ ENERGY για το Block 10

16:20

Επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός: Το «πώς» το ξέρουμε, το «πόσα» συζητάμε

16:19

Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πολιτικούς και επιχειρήσεις μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

16:16

Τραμπ: Πλοία με πετρέλαιο βγαίνουν από Στενά του Ορμούζ - Τι επιδιώκει η Τεχεράνη

16:14

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ χαιρετίζει το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν