INSIDE OUT

Λάθος κατεύθυνση, πολλά χρώματα - Υπερ-κυρίαρχο κόμμα του Κυριάκου - Γερουλάνος: Kαι για αδύναμους, και για συνεπείς δανειολήπτες

01-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λάθος κατεύθυνση, πολλά χρώματα - Υπερ-κυρίαρχο κόμμα του Κυριάκου - Γερουλάνος: Kαι για αδύναμους και για συνεπείς δανειολήπτες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κρατάω στο ένα χέρι το επιστολικό ψηφοδέλτιο και στο άλλο τις οδηγίες για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

και σκέφτομαι ποιο απ’ τα δύο θα μου πάρει λιγότερο χρόνο: H επιλογή κόμματος στις ευρωεκλογές, ή χρώματος για το ρεύμα; Καταλήγω πως το πρώτο θα είναι σαφώς ευκολότερο, αν και μέχρι τις 9 Ιουνίου που θ’ ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές, έχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει το ίδιο περιθώριο για το ρεύμα, καθώς οι άτυχοι πολίτες που εξαρτώνται απ’ αυτό πρέπει να επιλέξουν σε λίγες μέρες. Ήδη τους λυπάμαι. Δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουν άκρη.

Αήττητος

Όμως αυτές είναι λεπτομέρειες μπροστά στη μεγάλη εικόνα η οποία παραμένει ακίνητη: O Κυριάκος και οι άλλοι.

Άλλη μια φωτογραφία της στιγμής που θα φτιάξει το κέφι του Κυριάκου, ο οποίος πετάει ήδη για Ντουμπάι προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28). Με δημοσκοπικό αέρα στα φτερά του, θα δώσει άλλη μια συνέντευξη το πρωί στο Bloomberg, θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ το Σάββατο θα μιλήσει στην Ολομέλεια.

Για το Κλίμα ρε γαμώτο

Με την κλιματική αλλαγή θα ασχοληθούν και οι «11», όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου (Ant1, Χατζηνικολάου). Στην πρώτη συνέντευξή της μετά τις εσωκομματικές τραγωδίες, η πρώην υπουργός ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου κόμματος, κι έτσι θα μπορεί να συμπεριληφθεί και στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Ομολογώ πως με εξέπληξε όταν ιεράρχησε τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθούν:

«Τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι η κλιματική κρίση, ζητήματα εργασίας, ζητήματα λειτουργίας του Κράτους και ζητήματα οικονομίας, ώστε να εκφράσουμε με έναν ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό τρόπο την εναλλακτική πρόταση για τους πολίτες».

Κι αυτό, γιατί ως κυβέρνηση, αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο 2019-2023, τόσο η κ. Αχτσιόγλου, όσο και τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν δώσει κανένα ιδιαίτερο στίγμα σε ότι αφορά το θέμα της κλιματικής κρίσης. Μόνος του τις έδινε τις μάχες στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Τέλος Πάντων. Χαιρετίζω τη στροφή σε θέματα κλιματικής κρίσης των κ.κ. Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου, Ευκλείδη, της Σίας, της Μερόπης Τζούφης, της Θεανούς, και των δύο μουσουλμάνων βουλευτών Ξάνθης και Ροδόπης.

Υπερ-κυρίαρχο κόμμα

Το νεοσύστατο κόμμα των «11» δεν πρόλαβε να εμφανιστεί στην έρευνα της Metron, καθώς όπως είπε ο Φαναράς, ένα δεν έχει όνομα, τι να ζητήσουμε τους πολίτες να απαντήσουν.

Όπως είπε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας (Mega), «είμαστε μπροστά στο φαινόμενο που οι πολιτική επιστήμη ονομάζει σύστημα του υπερ-κυρίαρχου κόμματος». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε δομική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε τρίτο κόμμα, καταγράφει απώλειες κυρίως προς ΚΚΕ και λίγο προς ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση στην ερώτηση που έδωσαν οι ερωτώμενοι που αυτοπροδιορίστηκαν στο αριστερό φάσμα «Τί πιστεύετε θα γίνει το επόμενο διάστημα». Η απάντηση ήταν ότι θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ (40%), ενώ ένα άλλο 46% απάντησε «ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ».

Κι όλ’ αυτά ενώ η πλειοψηφία (57%) εξακολουθεί να απαντά πως τα πράγματα πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνση.

Κινείται το ΠΑΣΟΚ

Κάποιοι αποδίδουν την μικρή, αλλά ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική «ακινησία» και την επένδυση στην γνωστή θεωρία του «ώριμου φρούτου». Όμως είναι έτσι τα πράγματα; Η εμφάνιση του εισηγητή Παύλου Γερουλάνου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεως της Βουλής, για τα ο ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, άλλα δείχνει.

Υπογραμμίζω τα εξής:

- Για τα χρέη σε εφορία - ΕΦΚΑ: Ρύθμιση 120 δόσεων για όλους και κούρεμα 30%, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.

- Για τους συνεπείς δανειολήπτες-οφειλέτες (μία κατηγορία που κανείς δεν αναφέρει): Πρόβλεψη για γενναία μείωση προκαταβολής φόρου (μέτρο χωρίς δημοσιονομική επίπτωση) και επιδότηση τής αύξησης τού επιτοκίου με πόρους που θα προέλθουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

- Για την προστασία τής κύριας κατοικίας: Επαναφορά τού νόμου τού ΠΑΣΟΚ τού 2010 (νόμου Κατσέλη), με επικαιροποιημένα κριτήρια και ένα πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους, αποδεδειγμένα, είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση, λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων.

«Μπορούμε να απεγκλωβίσουμε πολύ κόσμο από τον φαύλο κύκλο και εμείς μόνο αυτό είχαμε και έχουμε σαν άμεσο στόχο» υπογράμμισε ο Γερουλάνος.

Ο Παύλος είναι gentleman. Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τον τομεάρχη Ιδιωτικού Χρέους του κόμματος Δ. Σπυράκο.

Διαγραφές

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε επίσης στις βασικές προτάσεις, επαναφέροντας στο τραπέζι την γνωστή ιδέα για διαγραφές.

Πόσο; «Σε πολύ μεγάλο ποσοστό» όπως είπε ο κ. Κασσελάκης. Η ιδέα είναι η εξής: «Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ).

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά.

Τα δάνεια θα διαγράφονται (κουρεύονται) σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει».

Τα υπόλοιπα στα μαρμαρένια αλώνια της Ολομέλειας, σε λίγες ημέρες. Ανυπομονώ για την πρόταση των «11». Ελπίζω να βρουν λίγο χρόνο και για το ιδιωτικό χρέος, μην πέσουν με τα μούτρα στην κλιματική κρίση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:29

Μία ανάσα από την προεδρία της Fed ο Γουόρς

20:20

Austriacard: Αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη το α΄ τρίμηνο

20:09

Σε ενεργειακό συνέδριο των FT ο Μητσοτάκης την Τετάρτη

19:59

Η Ρωσία υποβαθμίζει σε 0,4% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026

19:55

Καταλύτης στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου το Ινστιτούτο Νευροαγγειακής Καινοτομίας

19:46

Ανακατατάξεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών: Νέες άδειες, διεθνείς επενδύσεις και το στοίχημα του online gaming

19:40

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας για βεβαιώσεις διακοπής ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσων μελών

19:31

Τέταρτη παραίτηση υφυπουργού στη Βρετανία - Βαθαίνει η πολιτική κρίση

19:26

Η βρετανική πολιτική κρίση έριξε τη «σκιά» της στις ευρωαγορές

19:13

Άγγιξε ρεκόρ η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στις ΗΠΑ

19:00

Λάμψα: Δάνειο 19,4 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική «ΕΛΑΤΟΣ ΙΚΕ»

18:49

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Μαγιάρ στην Ουγγαρία

18:39

Γερμανία: Το 52% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της

18:28

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν CrediaBank και Περιφέρεια Κρήτης

18:17

Τι προβλέπεται για την ασφάλεια στα ΑΕΙ

18:08

Η Alter Ego αποκτά το 10% στα γυμναστήρια Alterlife έναντι 4,75 εκατ. ευρώ

18:02

ΟΛΘ: Πετυχημένο το 2025 με καθαρό μέρισμα 2,09 ευρώ ανά μετοχή - Σχέδια για επέκταση και ένταξη στον IMEC

17:59

Στα 29 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στο Ιράν για τις ΗΠΑ

17:45

Στουρνάρας: Η αστάθεια θα παραμείνει υψηλή

17:37

Στα 700 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA της ΔΕΗ το α' τρίμηνο

17:30

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επικράτησαν οι πωλητές - Απώλειες άνω του 2,5% για τον τραπεζικό δείκτη

17:21

Βενζίνη και diesel: Το πρώτο σοκ του καλοκαιριού έφτασε στα νησιά - «Καίει» η αμόλυβδη στα 2,25 ευρώ

17:10

Η Alpha Bank παραδίδει ανακαινισμένο το αμφιθέατρο του Χωρέμειου Ερευνητικού Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ

16:55

Αύριο η ψήφιση του φορολογικού ν/σ στην Ολομέλεια

16:52

Έρχεται το Fun Vibes Family Festival 2

16:50

«Βαρίδι» για Wall Street πετρέλαιο και πληθωρισμός

16:49

Πού χτυπάει «κόκκινο» η ρύπανση στην Αθήνα; Δες αν η γειτονιά σου είναι στη λίστα

16:47

Κικίλιας: «Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας σε ενέργεια, ναυτιλία και IMEC»

16:36

Ράλι τιμών και αβεβαιότητα ωθούν τους Γερμανούς στον εσωτερικό τουρισμό

16:31

Νέοι κανόνες για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1 - Νότιες Κυκλάδες