INSIDE OUT

Τι κάνει περήφανο τον Κυριάκο - Έκκληση Ζαχαριάδη για εκεχειρία στα σόσιαλ - Το άρωμα του Κασσελάκη

21-11-2023 | 07:30
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κάνει περήφανο τον Κυριάκο - Έκκληση Ζαχαριάδη για εκεχειρία στα σόσιαλ - Το άρωμα του Κασσελάκη

Απόλαυσε κάθε στιγμή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός. Από κάτω η κομματική και κυβερνητική ελίτ, πρόσωπα χαμογελαστά, χώρος για αστεία και καλές αναμνήσεις, αυτοσαρκασμό και πειράγματα.

Η εκλογή της πρώτης γυναίκας στη θέση της Γενικής Γραμματέως του κόμματος, της σεμνής Μαρίας Συρεγγέλα, είχε πανηγυρικό και ζεστό τόνο. Η Συρεγγέλα προσθέτει αξία στη συνολική εικόνα και σπάει άλλο ένα ρεκόρ εκπροσώπησης φύλου στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κυριάκος στοχεύει πάντα στο Κέντρο και είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την επιλογή του.

Η ομιλία ήταν εφ’ όλης της ύλης. Ξαναείπε το «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός», έννοια και φράση μάλλον δυσκολοχώνευτη για τους γαλάζιους, καθώς δεν θυμάμαι και πολλούς να την χρησιμοποιούν, ως τον στόχο της τετραετίας. Θύμισε ότι μπροστά υπάρχουν οι ευρωεκλογές. Ξαναζήτησε ταπεινότητα και αποτελέσματα. Απαρίθμησε επιτεύγματα και μεταρρυθμιστικούς στόχους. Έριξε μερικά καρφιά προς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Όμως το μεγαλύτερο χειροκρότημα το έλαβε όταν είπε «Φίλες και φίλοι, είμαι υπερήφανος που σήμερα ηγούμαι του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη».

Στην αρχή τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής δεν το κατάλαβαν. Ευτυχώς ο Διονύσης ο Χατζηδάκης το ‘πιασε αμέσως, σηκώθηκε, και με τα χέρια έκανε νόημα και στους υπόλοιπους να σηκωθούν απ’ την καρέκλα και να χειροκροτήσουν όρθιοι. Το έκαναν όλοι με χαρά γιατί ξεμούδιασαν και λιγάκι.

Ο απλός νεοδημοκράτης

«Και αυτό δεν το οφείλουμε μόνο σε εμάς, στην ηγετική ομάδα του κόμματος. Το οφείλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα στα απλά μέλη της παράταξής μας, στη Νεοδημοκράτισσα και στο Νεοδημοκράτη που ζει σε κάθε άκρη του τόπου, πρεσβεύοντας εκεί τις ιδέες μας, μεταφέροντας από εκεί τον παλμό της κοινωνίας» συνέχισε με ενθουσιασμό ο Κυριάκος.

«Ας μην το ξεχνάμε ποτέ: χωρίς την κοινωνία δεν θα υπήρχε η παράταξή μας. Χωρίς την παράταξη ούτε εγώ θα ήμουν Πρωθυπουργός, ούτε εσείς θα ήσασταν στις θέσεις σας.

Θα έχουμε την ευκαιρία, πιστεύω, του χρόνου, σε αυτό το έτος-ορόσημο, να γιορτάσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στη μεγάλη μας οικογένεια τα 50 χρόνια από την ίδρυσή μας. Αλλά είναι ο καθημερινός Νεοδημοκράτης, ο καθημερινός Νεοδημοκράτης της διπλανής πόρτας, ειδικά οι παλαιότεροι, αυτοί που έζησαν τις αγωνίες πέντε δεκαετιών, είναι αυτοί που άντεξαν στις λοιδορίες του διχασμού και του λαϊκισμού. Είναι αυτοί που στάθηκαν όρθιοι μετά από μεγάλες ήττες. Είναι αυτοί που με τον αγώνα τους έστειλαν στο χθες το ψέμα και έκαναν ξανά τη χώρα μας μια χώρα κανονική.

Και αυτός ο Νεοδημοκράτης καλείται τώρα να προστατεύσει τις κατακτήσεις του. Αλλά και να βάλει τη σφραγίδα του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα του ιδίου και των παιδιών του».

Στο σημείο αυτό χειροκρότησε με πάθος από την πρώτη σειρά, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. Άλλωστε σε λίγο, θα δώσει τη μάχη του σταυρού για την ευρωβουλή, ζητώντας καταρχήν την ψήφου του απλού νεοδημοκράτη και νεοδημοκράτισσας, καθώς μέχρι στιγμής, είναι ο μοναδικός του Μαξίμου που έχει λάβει το πράσινο φως.

Έκκληση Ζαχαριάδη

Στον αντίποδα του κλίματος χαράς και ευτυχίας στη συνεδρίαση της Νέας Δημοκρατίας, η ατμόσφαιρα είναι βαριά κι ασήκωτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλοί προσπάθησαν να κάνουν τον κυανόκρανο ανάμεσα στον πρόεδρο Κασσελάκη και στον κλασικό ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ξεχώρισε χθες, και είναι outsider: ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο Ζαχαριάδης απηύθυνε έκκληση λέγοντας ότι «ακόμα και μετά την αποχώρηση πρέπει να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας» (ΣΚΑΪ, Τσίμας). Όπως είπε, κι εγώ μπορεί να έχω πιο κοινά σημεία μ’ αυτούς που φεύγουν, απ’ αυτούς που μένουν, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες. «Θα το παλέψουμε, ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν πρέπει ούτε να μαλώσουμε, ούτε να ξεκατινιαστούμε, ούτε να βγάλουμε τα εσώψυχά μας στο διαδίκτυο γιατί μεγαλώνει η ψυχολογική απόσταση αναιτιολόγητα». Ο Κώστας ζήτησε να υπάρξουν 72 ώρες εκεχειρίας στα σόσιαλ και έβγαλε γνήσια ανησυχία και στεναχώρια για τον χώρο.

Στάθηκε

Το βραδάκι όλος ο κόσμος έστρεψε την προσοχή του στην ΕΣΗΕΑ και στην εκδήλωση των καθηγητών Κοντιάδη-Λιάκου, για την παρουσίαση του βιβλίου που πρώτου με θέμα «Το φαινόμενο Κασσελάκη».

Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης ήταν πως στο πάνελ ήταν και ο πρωταγωνιστής, ο οποίος μίλησε κιόλας.

Από κάτω παλιά και νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Κουρουμπλής, Τσίκας, Πανούσης, Ρεπούση, Καρανίκας, Φαραντούρης), βουλευτές (Ακρίτα, Μπουρνούς, Τζάκρη, Κεδίκογλου), Αυγέρη, Οικονόμου, Αυλωνίτου και πολλοί ακόμα.

Ο Κασσελάκης, κομψότατος,

στάθηκε ακομπλεξάριστα απέναντι στους δύο ψημένους στην πολιτική καθηγητές. Στις παρατηρήσεις τους για αν πρόκειται για φαινόμενο μεταπολιτικής γιατί χρησιμοποίησε πολύ την εικόνα, τους απάντησε αυθόρμητα: «μα τι λέμε! Ο Μητσοτάκης πήγε στο TikTok και κέρδισε!».

Η συνομιλία ήταν ενδιαφέρουσα.

«Μήπως είναι τραμπικός;», αναρωτήθηκε ο καθηγητής Λιάκος (για τον Κασσελάκη). «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Τραμπ μας είναι απεχθής για τις ιδέες του. Μην μπερδεύουμε την επικοινωνία με το μήνυμα».

Γιατί με ψήφισαν

Ο ίδιος ο Κασσελάκης ήταν όπως πάντα αφοπλιστικός. Για τα όσα είπε στην κομβική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πως «δεν αισθάνομαι ότι ήμουν ο εαυτός μου αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης, γύρω από την στάση του για τους διαφωνούντες, και πως αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά, απάντησε πως συμβαίνουν στις επιχειρήσεις. «Δεν πετυχαίνεις στη ναυτιλία αν είσαι μαλακός. Εγώ αντέδρασα στις ύβρεις, δεν το προκάλεσα. Κάποιοι είπαν διαπλεκόμενους όσους είναι στην παράταξη».

Ως ένας «απλός άνθρωπος» πάντως, και όχι «φαινόμενο», έχει ξεκάθαρη άποψη γιατί τον ψήφισαν τα μέλη στις εσωκομματικές. «Με ψήφισαν γιατί πιστεύουν ότι εγώ μπορώ να κάνω τις τομές που χρειάζεται το κόμμα», είπε.

Και μετά από λίγο, ζήτησε συγγνώμη, κι έφυγε σαν σίφουνας, αφήνοντας πίσω του ένα σύννεφο φρέσκιας γοητείας, ανακατεμένο με την μυστηριώδη αύρα του άγνωστου που σε ελκύει αλλά δεν ξέρεις αν πρέπει να υποκύψεις ή όχι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:59

Ευρωαγορές: Σε υψηλό ενός μηνός με ώθηση από τις ΗΠΑ

18:58

Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια»

18:44

Οι επιπτώσεις της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία

18:40

Μαρινάκης: Οι καταναλωτές από τους οποίους ζητείται επιστροφή ενισχύσεων αντιστοιχούν στο 1,7 τις χιλίοις επί του συνόλου

18:36

Επίσκεψη Ράπτη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη

18:30

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμο 136.000 ευρώ για προϊόντα «μαϊμού» στο κέντρο της Αθήνας

18:21

Eurostat: 1 στους 10 Ευρωπαίους δεν μπορεί να τραφεί σωστά - Η θέση της Ελλάδας

18:11

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έναρξη υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024

18:01

Μίνως Μάτσας: Τα Ρεμπέτικα+ στις 2/09 στο Ηρώδειο

17:49

Πετρόπουλος: Συμφωνία εξαγοράς της ΤΕΜΜΑ ΑΕ έναντι 2,35 εκατ.

17:39

Η UBS υποβάθμισε σε «sell» την μετοχή της Tesla

17:29

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 8 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο

17:26

Χρηματιστήριο: «Ρεύμα» και ώθηση στις τράπεζες δια χειρός HSBC

17:15

H εποχικότητα του κορονοϊού – Νέα μοτίβα δραστηριότητας

17:04

Unilever: Ετοιμάζει έως και 3.200 απολύσεις στην Ευρώπη

16:54

Wall Street: Aνοδικές κινήσεις με φόντο τα αποτελέσματα των τραπεζών

16:53

Παπαθανάσης: Συνάντηση με την Υπ. Προώθησης Εξαγωγών, Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης του Καναδά

16:43

Ρωσία: Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους - 3 νεκροί στη Μόσχα

16:33

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Αύξηση κερδών, μείωση των κόκκινων δανείων και ισχυρή ρευστότητα

16:20

AT&T: Τα δεδομένα «σχεδόν όλων» των πελατών παραβιάστηκαν το 2022

16:18

Ο Μπελέρης έλαβε άδεια να ορκιστεί ευρωβουλευτής μετά τις πιέσεις στον Ράμα

16:09

Σκυλακάκης για επανυπολογισμό επιδοτήσεων στο ρεύμα: Θα δώσουμε στις ΜμΕ πιο πολλά χρήματα από αυτά που θα ζητηθούν πίσω

16:03

Κομισιόν: 126,9 εκατ. ευρώ σε 26 νέα έργα για προστασία ωκεανών και υδάτων έως το 2030

16:00

Ευρωκοινοβούλιο: Πόρτα - πόρτα οι συζητήσεις μέχρι την ψηφοφορία της 18ης Ιουλίου – Πάει πίσω η έκθεση Ντράγκι

15:59

Γερμανία: Ενισχυμένο το «αντι-πράσινο» κλίμα στο εκλογικό σώμα

15:50

Κομισιόν: Το Χ εξαπατά τους χρήστες και παραβιάζει τους κανόνες με τα «μπλε τικ»

15:42

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των προβλέψεων η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) τον Ιούνιο

15:41

Η GEOAXIS στον χώρο της εκτίμησης Έργων Τέχνης

15:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Κρήτης το Σάββατο

15:17

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη - Στο τραπέζι το Κυπριακό