INSIDE OUT

Τι κάνει περήφανο τον Κυριάκο - Έκκληση Ζαχαριάδη για εκεχειρία στα σόσιαλ - Το άρωμα του Κασσελάκη

21-11-2023 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι κάνει περήφανο τον Κυριάκο - Έκκληση Ζαχαριάδη για εκεχειρία στα σόσιαλ - Το άρωμα του Κασσελάκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Απόλαυσε κάθε στιγμή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός. Από κάτω η κομματική και κυβερνητική ελίτ, πρόσωπα χαμογελαστά, χώρος για αστεία και καλές αναμνήσεις, αυτοσαρκασμό και πειράγματα.

Η εκλογή της πρώτης γυναίκας στη θέση της Γενικής Γραμματέως του κόμματος, της σεμνής Μαρίας Συρεγγέλα, είχε πανηγυρικό και ζεστό τόνο. Η Συρεγγέλα προσθέτει αξία στη συνολική εικόνα και σπάει άλλο ένα ρεκόρ εκπροσώπησης φύλου στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κυριάκος στοχεύει πάντα στο Κέντρο και είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την επιλογή του.

Η ομιλία ήταν εφ’ όλης της ύλης. Ξαναείπε το «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός», έννοια και φράση μάλλον δυσκολοχώνευτη για τους γαλάζιους, καθώς δεν θυμάμαι και πολλούς να την χρησιμοποιούν, ως τον στόχο της τετραετίας. Θύμισε ότι μπροστά υπάρχουν οι ευρωεκλογές. Ξαναζήτησε ταπεινότητα και αποτελέσματα. Απαρίθμησε επιτεύγματα και μεταρρυθμιστικούς στόχους. Έριξε μερικά καρφιά προς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Όμως το μεγαλύτερο χειροκρότημα το έλαβε όταν είπε «Φίλες και φίλοι, είμαι υπερήφανος που σήμερα ηγούμαι του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη».

Στην αρχή τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής δεν το κατάλαβαν. Ευτυχώς ο Διονύσης ο Χατζηδάκης το ‘πιασε αμέσως, σηκώθηκε, και με τα χέρια έκανε νόημα και στους υπόλοιπους να σηκωθούν απ’ την καρέκλα και να χειροκροτήσουν όρθιοι. Το έκαναν όλοι με χαρά γιατί ξεμούδιασαν και λιγάκι.

Ο απλός νεοδημοκράτης

«Και αυτό δεν το οφείλουμε μόνο σε εμάς, στην ηγετική ομάδα του κόμματος. Το οφείλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα στα απλά μέλη της παράταξής μας, στη Νεοδημοκράτισσα και στο Νεοδημοκράτη που ζει σε κάθε άκρη του τόπου, πρεσβεύοντας εκεί τις ιδέες μας, μεταφέροντας από εκεί τον παλμό της κοινωνίας» συνέχισε με ενθουσιασμό ο Κυριάκος.

«Ας μην το ξεχνάμε ποτέ: χωρίς την κοινωνία δεν θα υπήρχε η παράταξή μας. Χωρίς την παράταξη ούτε εγώ θα ήμουν Πρωθυπουργός, ούτε εσείς θα ήσασταν στις θέσεις σας.

Θα έχουμε την ευκαιρία, πιστεύω, του χρόνου, σε αυτό το έτος-ορόσημο, να γιορτάσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στη μεγάλη μας οικογένεια τα 50 χρόνια από την ίδρυσή μας. Αλλά είναι ο καθημερινός Νεοδημοκράτης, ο καθημερινός Νεοδημοκράτης της διπλανής πόρτας, ειδικά οι παλαιότεροι, αυτοί που έζησαν τις αγωνίες πέντε δεκαετιών, είναι αυτοί που άντεξαν στις λοιδορίες του διχασμού και του λαϊκισμού. Είναι αυτοί που στάθηκαν όρθιοι μετά από μεγάλες ήττες. Είναι αυτοί που με τον αγώνα τους έστειλαν στο χθες το ψέμα και έκαναν ξανά τη χώρα μας μια χώρα κανονική.

Και αυτός ο Νεοδημοκράτης καλείται τώρα να προστατεύσει τις κατακτήσεις του. Αλλά και να βάλει τη σφραγίδα του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα του ιδίου και των παιδιών του».

Στο σημείο αυτό χειροκρότησε με πάθος από την πρώτη σειρά, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. Άλλωστε σε λίγο, θα δώσει τη μάχη του σταυρού για την ευρωβουλή, ζητώντας καταρχήν την ψήφου του απλού νεοδημοκράτη και νεοδημοκράτισσας, καθώς μέχρι στιγμής, είναι ο μοναδικός του Μαξίμου που έχει λάβει το πράσινο φως.

Έκκληση Ζαχαριάδη

Στον αντίποδα του κλίματος χαράς και ευτυχίας στη συνεδρίαση της Νέας Δημοκρατίας, η ατμόσφαιρα είναι βαριά κι ασήκωτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλοί προσπάθησαν να κάνουν τον κυανόκρανο ανάμεσα στον πρόεδρο Κασσελάκη και στον κλασικό ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ξεχώρισε χθες, και είναι outsider: ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο Ζαχαριάδης απηύθυνε έκκληση λέγοντας ότι «ακόμα και μετά την αποχώρηση πρέπει να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας» (ΣΚΑΪ, Τσίμας). Όπως είπε, κι εγώ μπορεί να έχω πιο κοινά σημεία μ’ αυτούς που φεύγουν, απ’ αυτούς που μένουν, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες. «Θα το παλέψουμε, ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν πρέπει ούτε να μαλώσουμε, ούτε να ξεκατινιαστούμε, ούτε να βγάλουμε τα εσώψυχά μας στο διαδίκτυο γιατί μεγαλώνει η ψυχολογική απόσταση αναιτιολόγητα». Ο Κώστας ζήτησε να υπάρξουν 72 ώρες εκεχειρίας στα σόσιαλ και έβγαλε γνήσια ανησυχία και στεναχώρια για τον χώρο.

Στάθηκε

Το βραδάκι όλος ο κόσμος έστρεψε την προσοχή του στην ΕΣΗΕΑ και στην εκδήλωση των καθηγητών Κοντιάδη-Λιάκου, για την παρουσίαση του βιβλίου που πρώτου με θέμα «Το φαινόμενο Κασσελάκη».

Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης ήταν πως στο πάνελ ήταν και ο πρωταγωνιστής, ο οποίος μίλησε κιόλας.

Από κάτω παλιά και νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Κουρουμπλής, Τσίκας, Πανούσης, Ρεπούση, Καρανίκας, Φαραντούρης), βουλευτές (Ακρίτα, Μπουρνούς, Τζάκρη, Κεδίκογλου), Αυγέρη, Οικονόμου, Αυλωνίτου και πολλοί ακόμα.

Ο Κασσελάκης, κομψότατος,

στάθηκε ακομπλεξάριστα απέναντι στους δύο ψημένους στην πολιτική καθηγητές. Στις παρατηρήσεις τους για αν πρόκειται για φαινόμενο μεταπολιτικής γιατί χρησιμοποίησε πολύ την εικόνα, τους απάντησε αυθόρμητα: «μα τι λέμε! Ο Μητσοτάκης πήγε στο TikTok και κέρδισε!».

Η συνομιλία ήταν ενδιαφέρουσα.

«Μήπως είναι τραμπικός;», αναρωτήθηκε ο καθηγητής Λιάκος (για τον Κασσελάκη). «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Τραμπ μας είναι απεχθής για τις ιδέες του. Μην μπερδεύουμε την επικοινωνία με το μήνυμα».

Γιατί με ψήφισαν

Ο ίδιος ο Κασσελάκης ήταν όπως πάντα αφοπλιστικός. Για τα όσα είπε στην κομβική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πως «δεν αισθάνομαι ότι ήμουν ο εαυτός μου αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης, γύρω από την στάση του για τους διαφωνούντες, και πως αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά, απάντησε πως συμβαίνουν στις επιχειρήσεις. «Δεν πετυχαίνεις στη ναυτιλία αν είσαι μαλακός. Εγώ αντέδρασα στις ύβρεις, δεν το προκάλεσα. Κάποιοι είπαν διαπλεκόμενους όσους είναι στην παράταξη».

Ως ένας «απλός άνθρωπος» πάντως, και όχι «φαινόμενο», έχει ξεκάθαρη άποψη γιατί τον ψήφισαν τα μέλη στις εσωκομματικές. «Με ψήφισαν γιατί πιστεύουν ότι εγώ μπορώ να κάνω τις τομές που χρειάζεται το κόμμα», είπε.

Και μετά από λίγο, ζήτησε συγγνώμη, κι έφυγε σαν σίφουνας, αφήνοντας πίσω του ένα σύννεφο φρέσκιας γοητείας, ανακατεμένο με την μυστηριώδη αύρα του άγνωστου που σε ελκύει αλλά δεν ξέρεις αν πρέπει να υποκύψεις ή όχι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:40

Nvidia: Εκτόξευση 85% των εσόδων, ισχυρό και το guidance β΄τριμήνου

23:23

Βενιζέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να μετατρέψουμε αυτή τη συγκυρία, η οποία φαίνεται να είναι αρνητική, σε ευκαιρία

23:14

Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την Κούβα

23:09

Wall Street: «Άλμα» άνω των 600 μονάδων για τον Dow με φόντο την «βουτιά» πετρελαίου και ομολόγων

22:54

Ινδία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο καύσωνα - Έως τους 48°C έφτασε ο υδράργυρος

22:41

ΔΕΗ: Με συνολικές προσφορές 18 δισ. έκλεισε το βιβλίο της ΑΜΚ – 4,25 δισ. αντλεί η εταιρεία

22:32

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών η κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

22:17

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: «Τα ζητήματα με το Ιράν μπορούν να επιλυθούν»

22:05

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ - «Έχασε» τα 100 δολάρια το WTI

21:47

Χρυσός: Κέρδη 1% καθώς υποχωρούν πετρέλαιο και ομόλογα

21:41

Ιράν: Eξετάζει νέα πρόταση των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του Πακιστανού μεσολαβητή

21:35

ΗΠΑ: Δίωξη στον Ραούλ Κάστρο για την κατάρριψη δύο αεροσκαφών το 1996

21:26

Πρακτικά Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος

21:15

Ευ. Μυτιληναίος: «Θα παράγουμε γάλλιο με χαμηλότερο κόστος από την Κίνα»

20:59

Βρετανία: Στις 18 Ιουνίου οι επαναληπτικές εκλογές με υποψήφιο τον δήμαρχο του Μάντσεστερ

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»

20:26

Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία»

20:08

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στην παγίδα της Τεχεράνης

20:03

Νότια Κορέα: Αναστέλλεται η απεργία στη Samsung Electronics - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις

20:02

Κομισιόν: Χαιρετίζει την πολιτική απόφαση για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19:52

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή της γαλλικής φρεγάτας Amiral Louzeau

19:44

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 62,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

19:42

Το ισοζύγιο της Fed: Γιατί η συρρίκνωση είναι η λάθος απάντηση στο λάθος ερώτημα

19:30

Παπαθανάσης: Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται στο 100%, σύμφωνα με τον προγραμματισμό

19:24

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες με πληθωρισμό και ομόλογα στο επίκεντρο

19:20

Τραμπ για Ιράν: «Ή υπογράφουν συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:04

Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός

18:48

Μπέζος για «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε»

18:31

Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

18:26

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τον στολίσκο: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά προς τους Έλληνες πολίτες»