INSIDE OUT

Το μήνυμα του Σημίτη προς Κυριάκο - Η κακία του Νικήτα - Ο Ευκλείδης έτοιμος για έξοδο

07-11-2023 | 07:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μήνυμα του Σημίτη προς Κυριάκο - Η κακία του Νικήτα - Ο Ευκλείδης έτοιμος για έξοδο

«Το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο - χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι' αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο».

Ήταν ο γνωστός Σημίτης. Ο βαρετός, αντιεπικοινωνιακός, αυστηρός πολιτικός, παλαιάς κοπής οραματιστής που είτε λατρεύεις είτε μισείς. Σε μια βαριά και ουσιαστική εκδήλωση προς τιμήν του με διοργανωτή το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία εξέπεμψε, παραδόξως, αισιοδοξία. Ο ίδιος ο Σημίτης, ως τιμώμενο πρόσωπο, είδε τον εαυτό του σε ένα βίντεο που φέρει την υπογραφή του Σωτήρη Γκορίτσα, από μικρό παιδί, μέχρι επαναστάτη, και μετά στο ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια των μεγάλων αντιφάσεων.

Και άκουσε, υπό τον συντονισμό του Παύλου Τσίμα, τον πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή, τον καθ. Γιάννη Βούλγαρη, και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, να εξιστορούν το παρασκήνιο της πολιτικής, να αποκαλύπτουν πόση δουλειά και πόσο δύσκολο είναι να φέρνεις ένα αποτέλεσμα υψηλού επίπεδου που να αλλάζουν τη μοίρα της χώρας σου.

Δίπλα του βρέθηκαν όλοι οι συνοδοιπόροι εκτός από τους εκλιπόντες Θέμελη και Παπαδημητρίου. Παπαδήμος, Γιαννίτσης, Πικραμένος, ήταν εκεί δίπλα του.

Φυσικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήρθε προς το τέλος της ομιλίας του Γιάννη Βούλγαρη και καταχειροκροτήθηκε. Υποψιάζομαι ότι αόρατες δυνάμεις έκαναν τα μαγικά τους ώστε στην άλλη σημαντική εκδήλωση προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου, να μιλήσει πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, ώστε να μπορέσει να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μουσικής και να φτάσει εγκαίρως στον Ελληνικό Κόσμο. Η άφιξή του έσπασε λίγο το πρωτόκολλο, αλλά νομίζω του συγχωρέθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος μεταφέρθηκε με άνεση ανάμεσα στους δύο κόσμους, σαν τον Χάρι Πότερ στην εξέδρα 9 και ¾. Από τον κόσμο των γαλαζοαίματων Μάγκλ της Νέας Δημοκρατίας παρουσία των δύο Προέδρων και πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στον κόσμο των πασοκικών Μάγων του Κώστα Σημίτη. Ήθελε μαγεία να βάλεις την Ελλάδα στην ευρωζώνη και μάλιστα με το πρώτο κύμα των χωρών, και ακόμα περισσότερη να εντάξεις και την Κύπρο στην ΕΕ χωρίς να λύσεις το Κυπριακό.

Όπως είπε ο Στουρνάρας, ακόμα και όταν αυτό επετεύχθη, (η ένταξη στην ευρωζώνη) η παρατήρηση Σημίτη στο σχόλιο «και τώρα είμαστε στον αυτόματο πιλότο», ήταν ότι «ποτέ δεν θα συμβεί αυτό». «Και είχε δίκιο» σημείωσε ο Διοικητής μιλώντας για την διορατικότητα του ανδρός.

Κακίες

Η απόδραση του Κυριάκου-Χάρι Πότερ από το Μέγαρο Μουσικής και την όλη ΝΔ δεν έμεινε ασχολίαστη. Την μεγαλύτερη κακιούλα την πέταξε ο Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας «στα πρόσωπα των δύο πρώην πρωθυπουργών, που είναι ακόμη στην αίθουσα, να καλωσορίσω την όλη Νέα Δημοκρατία, την παλιά και τη νέα την κεντροφιλελεύθερη και την παραδοσιακή λαϊκή πτέρυγα της”. Νομίζω πως η Μαριέττα δεν θα συμφωνούσε- άσε που μπορεί κι αυτή να πεταγόταν στου Σημίτη.

Σχεδόν το όλον ΠΑΣΟΚ

Φυσικά, ούτε στην άλλη μεγάλη πολιτική οικογένεια είναι όλα ζάχαρη.

Οι διοργανωτές έβαλαν τον Ανδρουλάκη να κάτσει δίπλα στον Βενιζέλο, προσήλθε ακόμα και ο Απόστολος Κακλαμάνης, και οι Ρέππας, Σκανδαλίδης, Λαλιώτης, Γιάννος Παπαντωνίου, οι υπουργοί (του σήμερα) Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης, Μενδώνη, Τσακλόγλου, Στυλιανίδης, πρώην υπουργοί του οικονομικού επιτελείου όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γκίκας Χαρδούβελης , αλλά απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στο Στρασβούργο ο πρώην Πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών επί Σημίτη Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ΓΑΠ έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην εκδήλωση, ακριβώς όπως και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ρομάνο Πρόντι και μέσω συνεργάτη, ο Ζακ Ντελόρ, χωρίς τον φρέντο.

Του κράτησαν καρέκλα

Η έκπληξη της βραδιάς θα ήταν φυσικά εάν πήγαινε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Παρ’ ότι το γραφείο του είχε ενημερώσει σχετικά, και φρόντισαν για μια καρέκλα σε περίοπτη μάλιστα θέση

τελικά προτίμησε να μην εμφανιστεί.

Ούτε στο Μέγαρο Μουσικής για την Μαριέττα πήγε.

Ευτυχώς ούτε στο Τριανόν, για ν’ ακούσει τον Ευκλείδη να λέει πως δεν είναι πια περήφανος για το κόμμα του και να αναρωτιέται φωναχτά «αν με αυτόν τον αρχηγισμό και με αυτό το τοξικό κλίμα μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».

Μάλλον προτίμησε να κάτσει σπίτι με τον Τάιλερ και την Φάρλι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:07

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Πιερρακάκη από Κόστα - Λάιεν

21:00

Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κατασχέσουν περισσότερα τάνκερ στην Βενεζουέλα

20:54

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ να τελειώσει το καθεστώς της ατιμωρησίας - Κάλεσμα για γενναία αναθεώρηση του άρθρου 86

20:41

Παπαθανάσης: Ιστορική απόφαση για την Ελλάδα η Προεδρία του Eurogroup από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

20:34

Ζελένσκι: Το εδαφικό παραμένει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

20:31

AKTOR: Ορόσημο στην ιστορία του oμίλου η υπερκάλυψη του ομολογιακού δανείου

20:24

Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Χατζηδάκη και Τσιάρα με τους αγρότες της Κρήτης

20:04

Το Κογκρέσο μπλοκάρει τον Τραμπ και θωρακίζει την Ευρώπη με πακέτο - μαμούθ 900 δισ. δολαρίων

20:04

Πιερρακάκης: Το πρώτο μήνυμα ως πρόεδρος του Εurogroup - Ανάγκη ενότητας και συνεργασίας για τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ

20:00

Ευρωαγορές: Κέρδη στον απόηχο των αποφάσεων Fed και SNB

19:42

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση εργασιών έως τις 15 Φεβρουαρίου 2026 αποφάσισε η εξεταστική

19:39

Πολωνός Υπ. Δικαιοσύνης: Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι πιο κοντά στη Μόσχα παρά στις Βρυξέλλες

19:37

Τασούλας για εκλογή Πιερρακάκη: Αποτελεί αναγνώριση του κύρους της χώρας μας

19:33

Μαρινάκης για εκλογή Πιερρακάκη: Αντανακλά την αναγνώριση της προόδου της χώρας και τη δικαίωση των θυσιών των πολιτών

19:30

Hellenic Cables: Αναλαμβάνει το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα του έργου BC-Wind της Ocean Winds στην Πολωνία

19:28

Ντομπρόβσκις: Σημαντικός ο συμβολισμός της εκλογής Πιερρακάκη - Η Ελλάδα μια από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις

19:23

Παπασταύρου για Eurogroup: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρωτίστως στην Ελλάδα

19:21

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup λέει μια ωραία ιστορία για την Ελλάδα

19:16

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση διαψεύδει την αλλαγή πολιτεύματος σε προεδρικό ώστε να παραμείνει στην εξουσία ο Όρμπαν

19:14

Στουρνάρας για Πιερρακάκη: Αντανακλά τόσο την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας όσο και τη δική του προσωπική συμβολή

19:06

ΣτΕ: Ευθύνη των δημόσιων νοσοκομείων η ασφάλεια ασθενών, επισκεπτών και προσωπικού

19:00

Politico: Από το Grexit στο Eurogroup, το στόρι ανάκαμψης της Ελλάδας

18:53

Μητσοτάκης για Eurogroup: Ημέρα υπερηφάνειας - Αναγνωρίστηκε η θετική μας πορεία

18:46

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έστειλε στις ΗΠΑ το ενημερωμένο ειρηνευτικό σχέδιο

18:37

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας προς τον Μαδούρο

18:32

Time: «Πρόσωπο της Χρονιάς» οι «πρωτεργάτες» της τεχνητής νοημοσύνης

18:30

Χατζηδάκης για εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup: Mεγάλη επιτυχία πάνω από όλα για την Ελλάδα

18:25

Intralot: Τρεις αγορές μετοχών από την PE Sub του Soohyung Kim

18:19

Πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

18:19

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας: Τρεις προτάσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030