INSIDE OUT

Το μήνυμα του Σημίτη προς Κυριάκο - Η κακία του Νικήτα - Ο Ευκλείδης έτοιμος για έξοδο

07-11-2023 | 07:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μήνυμα του Σημίτη προς Κυριάκο - Η κακία του Νικήτα - Ο Ευκλείδης έτοιμος για έξοδο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο - χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι' αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο».

Ήταν ο γνωστός Σημίτης. Ο βαρετός, αντιεπικοινωνιακός, αυστηρός πολιτικός, παλαιάς κοπής οραματιστής που είτε λατρεύεις είτε μισείς. Σε μια βαριά και ουσιαστική εκδήλωση προς τιμήν του με διοργανωτή το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία εξέπεμψε, παραδόξως, αισιοδοξία. Ο ίδιος ο Σημίτης, ως τιμώμενο πρόσωπο, είδε τον εαυτό του σε ένα βίντεο που φέρει την υπογραφή του Σωτήρη Γκορίτσα, από μικρό παιδί, μέχρι επαναστάτη, και μετά στο ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια των μεγάλων αντιφάσεων.

Και άκουσε, υπό τον συντονισμό του Παύλου Τσίμα, τον πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή, τον καθ. Γιάννη Βούλγαρη, και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, να εξιστορούν το παρασκήνιο της πολιτικής, να αποκαλύπτουν πόση δουλειά και πόσο δύσκολο είναι να φέρνεις ένα αποτέλεσμα υψηλού επίπεδου που να αλλάζουν τη μοίρα της χώρας σου.

Δίπλα του βρέθηκαν όλοι οι συνοδοιπόροι εκτός από τους εκλιπόντες Θέμελη και Παπαδημητρίου. Παπαδήμος, Γιαννίτσης, Πικραμένος, ήταν εκεί δίπλα του.

Φυσικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήρθε προς το τέλος της ομιλίας του Γιάννη Βούλγαρη και καταχειροκροτήθηκε. Υποψιάζομαι ότι αόρατες δυνάμεις έκαναν τα μαγικά τους ώστε στην άλλη σημαντική εκδήλωση προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου, να μιλήσει πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, ώστε να μπορέσει να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μουσικής και να φτάσει εγκαίρως στον Ελληνικό Κόσμο. Η άφιξή του έσπασε λίγο το πρωτόκολλο, αλλά νομίζω του συγχωρέθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος μεταφέρθηκε με άνεση ανάμεσα στους δύο κόσμους, σαν τον Χάρι Πότερ στην εξέδρα 9 και ¾. Από τον κόσμο των γαλαζοαίματων Μάγκλ της Νέας Δημοκρατίας παρουσία των δύο Προέδρων και πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στον κόσμο των πασοκικών Μάγων του Κώστα Σημίτη. Ήθελε μαγεία να βάλεις την Ελλάδα στην ευρωζώνη και μάλιστα με το πρώτο κύμα των χωρών, και ακόμα περισσότερη να εντάξεις και την Κύπρο στην ΕΕ χωρίς να λύσεις το Κυπριακό.

Όπως είπε ο Στουρνάρας, ακόμα και όταν αυτό επετεύχθη, (η ένταξη στην ευρωζώνη) η παρατήρηση Σημίτη στο σχόλιο «και τώρα είμαστε στον αυτόματο πιλότο», ήταν ότι «ποτέ δεν θα συμβεί αυτό». «Και είχε δίκιο» σημείωσε ο Διοικητής μιλώντας για την διορατικότητα του ανδρός.

Κακίες

Η απόδραση του Κυριάκου-Χάρι Πότερ από το Μέγαρο Μουσικής και την όλη ΝΔ δεν έμεινε ασχολίαστη. Την μεγαλύτερη κακιούλα την πέταξε ο Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας «στα πρόσωπα των δύο πρώην πρωθυπουργών, που είναι ακόμη στην αίθουσα, να καλωσορίσω την όλη Νέα Δημοκρατία, την παλιά και τη νέα την κεντροφιλελεύθερη και την παραδοσιακή λαϊκή πτέρυγα της”. Νομίζω πως η Μαριέττα δεν θα συμφωνούσε- άσε που μπορεί κι αυτή να πεταγόταν στου Σημίτη.

Σχεδόν το όλον ΠΑΣΟΚ

Φυσικά, ούτε στην άλλη μεγάλη πολιτική οικογένεια είναι όλα ζάχαρη.

Οι διοργανωτές έβαλαν τον Ανδρουλάκη να κάτσει δίπλα στον Βενιζέλο, προσήλθε ακόμα και ο Απόστολος Κακλαμάνης, και οι Ρέππας, Σκανδαλίδης, Λαλιώτης, Γιάννος Παπαντωνίου, οι υπουργοί (του σήμερα) Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης, Μενδώνη, Τσακλόγλου, Στυλιανίδης, πρώην υπουργοί του οικονομικού επιτελείου όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γκίκας Χαρδούβελης , αλλά απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στο Στρασβούργο ο πρώην Πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών επί Σημίτη Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ΓΑΠ έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην εκδήλωση, ακριβώς όπως και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ρομάνο Πρόντι και μέσω συνεργάτη, ο Ζακ Ντελόρ, χωρίς τον φρέντο.

Του κράτησαν καρέκλα

Η έκπληξη της βραδιάς θα ήταν φυσικά εάν πήγαινε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Παρ’ ότι το γραφείο του είχε ενημερώσει σχετικά, και φρόντισαν για μια καρέκλα σε περίοπτη μάλιστα θέση

τελικά προτίμησε να μην εμφανιστεί.

Ούτε στο Μέγαρο Μουσικής για την Μαριέττα πήγε.

Ευτυχώς ούτε στο Τριανόν, για ν’ ακούσει τον Ευκλείδη να λέει πως δεν είναι πια περήφανος για το κόμμα του και να αναρωτιέται φωναχτά «αν με αυτόν τον αρχηγισμό και με αυτό το τοξικό κλίμα μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».

Μάλλον προτίμησε να κάτσει σπίτι με τον Τάιλερ και την Φάρλι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:43

Ζελένσκι: Ευχαρίστησε την αμερικανική Γερουσία για την υιοθέτηση ν/σ που προβλέπει την επιβολή σημαντικών κυρώσεων στη Ρωσία

10:38

Κολομβία: Ο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

10:31

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 10 έως 14 Αυγούστου

10:21

Health Monitoring: Η εθνική υποδομή για αξιοποίηση δεδομένων υγείας προς όφελος των πολιτών

10:14

ΟΗΕ: Προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος ανανέωσης μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης στην Υεμένη

09:54

Βραζιλία: Σε χαμηλό δεκαετίας υποχώρησε η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

09:45

SEC: Απέσυρε αγωγή για insider trading κατά πρώην στελέχους του κλάδου υγείας που έλαβε χάρη από τον Τραμπ

09:21

Τραμπ: «Εθνική ντροπή» η δικαστική απόφαση που μπλοκάρει την κατασκευή της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

09:08

Γερμανία: «Στημένη προβοκάτσια» το περιστατικό με το drone σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο

09:00

Μαύρη Θάλασσα: Η εμπορική ναυτιλία στην πρώτη γραμμή ενός ακήρυχτου πολέμου

08:50

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με «προίκα» 2 δισ. ευρώ ανοίγει δρόμο για δάνεια έως 5 δισ. σε μικρομεσαίες

08:36

Nvidia: Θα επενδύσει έως και 3 δισ. δολάρια στη Lancium, την εταιρεία ανάπτυξης του κέντρου δεδομένων Stargate

08:31

5 γραφικά ψαροχώρια της Ελλάδας που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα

08:25

ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ

08:11

Τα ανοιχτά μέτωπα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας

08:08

Νέο Χωροταξικό Τουρισμού: Οι νέες «κόκκινες γραμμές» για το περιβάλλον και τι αλλάζει σε ξενοδοχεία, νησιά και επενδύσεις

08:00

Τράπεζες: Στα 55,5 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός από τα δάνεια του ν. Κατσέλη

23:58

Το Περού και το Μεξικό αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

23:53

Ιράν: Ο Αραγτσί επαινεί τον στρατό, προτρέπει σε ενότητα των μουσουλμάνων

23:50

Το Cambridge επανεξετάζει τις διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών

23:44

Συνάντηση Ζελένσκι με Βούτσιτς - Θέματα οικονομίας και ασφάλειας στο επίκεντρο

23:32

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

23:17

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Απρίλιο στη Wall Street - Νέο ρεκόρ για S&P 500

23:03

Η Ισπανία ξεκινά ελέγχους στους ταξιδιώτες από Ιταλία - Έως τις 7 Σεπτεμβρίου

22:45

Αμερικανός αξιωματούχος: «Αναμένεται σύντομα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ»

22:32

Πτώση άνω του 9% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο

22:13

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Χαιρετίζει η Λάιεν

22:10

Axios: Το Ιράν αναμένει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμφωνία ανοίγματος του Ορμούζ

22:00

Εβδομαδιαία κέρδη 7% για τον χρυσό

21:52

Ισπανία: Η αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο διακινητών με κέρδη 24 εκατ. ευρώ