INSIDE OUT

Το μήνυμα του Σημίτη προς Κυριάκο - Η κακία του Νικήτα - Ο Ευκλείδης έτοιμος για έξοδο

07-11-2023 | 07:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μήνυμα του Σημίτη προς Κυριάκο - Η κακία του Νικήτα - Ο Ευκλείδης έτοιμος για έξοδο

«Το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο - χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι' αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο».

Ήταν ο γνωστός Σημίτης. Ο βαρετός, αντιεπικοινωνιακός, αυστηρός πολιτικός, παλαιάς κοπής οραματιστής που είτε λατρεύεις είτε μισείς. Σε μια βαριά και ουσιαστική εκδήλωση προς τιμήν του με διοργανωτή το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία εξέπεμψε, παραδόξως, αισιοδοξία. Ο ίδιος ο Σημίτης, ως τιμώμενο πρόσωπο, είδε τον εαυτό του σε ένα βίντεο που φέρει την υπογραφή του Σωτήρη Γκορίτσα, από μικρό παιδί, μέχρι επαναστάτη, και μετά στο ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια των μεγάλων αντιφάσεων.

Και άκουσε, υπό τον συντονισμό του Παύλου Τσίμα, τον πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή, τον καθ. Γιάννη Βούλγαρη, και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, να εξιστορούν το παρασκήνιο της πολιτικής, να αποκαλύπτουν πόση δουλειά και πόσο δύσκολο είναι να φέρνεις ένα αποτέλεσμα υψηλού επίπεδου που να αλλάζουν τη μοίρα της χώρας σου.

Δίπλα του βρέθηκαν όλοι οι συνοδοιπόροι εκτός από τους εκλιπόντες Θέμελη και Παπαδημητρίου. Παπαδήμος, Γιαννίτσης, Πικραμένος, ήταν εκεί δίπλα του.

Φυσικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήρθε προς το τέλος της ομιλίας του Γιάννη Βούλγαρη και καταχειροκροτήθηκε. Υποψιάζομαι ότι αόρατες δυνάμεις έκαναν τα μαγικά τους ώστε στην άλλη σημαντική εκδήλωση προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου, να μιλήσει πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, ώστε να μπορέσει να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μουσικής και να φτάσει εγκαίρως στον Ελληνικό Κόσμο. Η άφιξή του έσπασε λίγο το πρωτόκολλο, αλλά νομίζω του συγχωρέθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος μεταφέρθηκε με άνεση ανάμεσα στους δύο κόσμους, σαν τον Χάρι Πότερ στην εξέδρα 9 και ¾. Από τον κόσμο των γαλαζοαίματων Μάγκλ της Νέας Δημοκρατίας παρουσία των δύο Προέδρων και πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στον κόσμο των πασοκικών Μάγων του Κώστα Σημίτη. Ήθελε μαγεία να βάλεις την Ελλάδα στην ευρωζώνη και μάλιστα με το πρώτο κύμα των χωρών, και ακόμα περισσότερη να εντάξεις και την Κύπρο στην ΕΕ χωρίς να λύσεις το Κυπριακό.

Όπως είπε ο Στουρνάρας, ακόμα και όταν αυτό επετεύχθη, (η ένταξη στην ευρωζώνη) η παρατήρηση Σημίτη στο σχόλιο «και τώρα είμαστε στον αυτόματο πιλότο», ήταν ότι «ποτέ δεν θα συμβεί αυτό». «Και είχε δίκιο» σημείωσε ο Διοικητής μιλώντας για την διορατικότητα του ανδρός.

Κακίες

Η απόδραση του Κυριάκου-Χάρι Πότερ από το Μέγαρο Μουσικής και την όλη ΝΔ δεν έμεινε ασχολίαστη. Την μεγαλύτερη κακιούλα την πέταξε ο Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας «στα πρόσωπα των δύο πρώην πρωθυπουργών, που είναι ακόμη στην αίθουσα, να καλωσορίσω την όλη Νέα Δημοκρατία, την παλιά και τη νέα την κεντροφιλελεύθερη και την παραδοσιακή λαϊκή πτέρυγα της”. Νομίζω πως η Μαριέττα δεν θα συμφωνούσε- άσε που μπορεί κι αυτή να πεταγόταν στου Σημίτη.

Σχεδόν το όλον ΠΑΣΟΚ

Φυσικά, ούτε στην άλλη μεγάλη πολιτική οικογένεια είναι όλα ζάχαρη.

Οι διοργανωτές έβαλαν τον Ανδρουλάκη να κάτσει δίπλα στον Βενιζέλο, προσήλθε ακόμα και ο Απόστολος Κακλαμάνης, και οι Ρέππας, Σκανδαλίδης, Λαλιώτης, Γιάννος Παπαντωνίου, οι υπουργοί (του σήμερα) Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης, Μενδώνη, Τσακλόγλου, Στυλιανίδης, πρώην υπουργοί του οικονομικού επιτελείου όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γκίκας Χαρδούβελης , αλλά απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στο Στρασβούργο ο πρώην Πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών επί Σημίτη Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ΓΑΠ έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην εκδήλωση, ακριβώς όπως και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ρομάνο Πρόντι και μέσω συνεργάτη, ο Ζακ Ντελόρ, χωρίς τον φρέντο.

Του κράτησαν καρέκλα

Η έκπληξη της βραδιάς θα ήταν φυσικά εάν πήγαινε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Παρ’ ότι το γραφείο του είχε ενημερώσει σχετικά, και φρόντισαν για μια καρέκλα σε περίοπτη μάλιστα θέση

τελικά προτίμησε να μην εμφανιστεί.

Ούτε στο Μέγαρο Μουσικής για την Μαριέττα πήγε.

Ευτυχώς ούτε στο Τριανόν, για ν’ ακούσει τον Ευκλείδη να λέει πως δεν είναι πια περήφανος για το κόμμα του και να αναρωτιέται φωναχτά «αν με αυτόν τον αρχηγισμό και με αυτό το τοξικό κλίμα μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».

Μάλλον προτίμησε να κάτσει σπίτι με τον Τάιλερ και την Φάρλι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Παλαιστινιακή οργάνωση που στηρίζεται από το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

23:45

Δένδιας στο ΕΒΕΠ: Οι δαπάνες για την άμυνα να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της Ελλάδας

23:36

ΗΠΑ: Η Πολιτεία του Ιλινόι μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «επικίνδυνη χρήση βίας»

23:22

Ισραήλ: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος πρώην συμβούλου του Νετανιάχου

23:09

Wall Street: Φρέσκα ρεκόρ στη «σκιά» της έρευνας κατά Πάουελ

22:53

Χατζηδάκης: Οι 11 δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2026

22:25

ΟΗΕ: Η θανατηφόρα βία κατά διαδηλωτών στο Ιράν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

22:12

Τραμπ: «Αν οι δασμοί κριθούν αντισυνταγματικοί, την πατήσαμε»

22:11

Σε υψηλό 5 εβδομάδων το πετρέλαιο με φόντο Ιράν, Βενεζουέλα, Πάουελ

21:56

Διέσπασε τη ζώνη των 4.600 δολαρίων ο χρυσός - Ρεκόρ και για το ασήμι

21:43

Χαμενεΐ: Οι διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος στο Ιράν ήταν μια «προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ»

21:35

Ιταλία: Στις 22 και 23 Μαρτίου το δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

21:18

Λευκός Οίκος: Την Πέμπτη η συνάντηση Τραμπ με Ματσάδο για Βενεζουέλα

21:09

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Φελίπε

21:05

Βιλερουά ντε Γκαλό για Fed: Υπόδειγμα ακεραιότητας ο Πάουελ

21:01

H Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για επιθέσεις με drones εναντίον δύο φορτηγών πλοίων στη Μ. Θάλασσα

20:50

Στον «αέρα» το ραντεβού Μητσοτάκη - αγροτών, ποια μπλόκα δεν κατεβαίνουν στη συνάντηση

20:43

ΗΠΑ: Σχεδόν 15.000 νοσηλευτές απεργούν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης

20:34

Ιράν: Στο ΥΠΕΞ διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία - Τι ζητούν από Τεχεράνη

20:20

Αλέξης Τσίπρας: Πότε θα γίνει η παρουσίαση της «Ιθάκης» στη Θεσσαλονίκη

20:13

Βενεζουέλα: Δύο κινεζικά τάνκερ που επρόκειτο να παραλάβουν πετρέλαιο επιστρέφουν στην Ασία

20:09

Κοινή επένδυση 1 δισ. δολαρίων από Nvidia και Eli Lilly για νέο ερευνητικό εργαστήριο

20:00

H μάχη εξουσίας στην Fed: Τραμπ VS Πάουελ - Tα ακίνητα και τα επιτόκια

19:57

Ουκρανία: Οι απώλειες των αμάχων αυξήθηκαν απότομα το 2025, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

19:48

Kινδυνεύουν με ρεπουμπλικανικό «μπλόκο» οι υποψήφιοι Τραμπ για Fed εάν ασκηθεί δίωξη στον Πάουελ

19:38

Ο Τραμπ απείλησε να αφήσει εκτός την Exxon Mobil από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

19:38

Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται χιονοπτώσεις αύριο

19:33

Χατζηδάκης: Η Θεσσαλονίκη αποκτά μια τελείως διαφορετική εικόνα

19:25

Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το αεροδρόμιο Χίθροου το 2025 - Ξεπέρασε τα 84,5 εκατ. επιβάτες

19:24

Allwyn: Αγορά 635.417 μετοχών της ΟΠΑΠ έναντι 11,77 εκατ. ευρώ στις 8 και 9 Ιανουαρίου