INSIDE OUT

Δέχτηκε πυρά, αλλά στο τέλος του ευχήθηκαν για τον γάμο του - Τι ακριβώς είπε ο Ευκλείδης - Ο Κυριάκος προχωράει με Ερντογάν

19-10-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέχτηκε πυρά, αλλά στο τέλος του ευχήθηκαν για τον γάμο του - Τι ακριβώς είπε ο Ευκλείδης - Ο Κυριάκος προχωράει με Ερντογάν

Κατά τόπους ηλιοφάνεια, θερμοκρασία γύρω στους 18 βαθμούς, fall season στα Hamptons, η αγαπημένη εποχή του Τάιλερ, τέλειος καιρός για ένα γαμήλιο πάρτι. Φυσικά ήμουν εκεί. Για την περίσταση επέλεξα κάτι κομψό και διακριτικό,

κάπως αριστερό να μην προκαλεί, με κόκκινες πινελιές, αλλά να μην είναι και βαρετό όταν βγει το πανωφόρι. Εννοείται πρωινό, όλοι οι sic γάμοι γίνονται με το φως της μέρας. Καλεσμένοι από Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι, Λονδίνο, Σαγκάη, Βοστώνη, και άλλες γωνιές του κόσμου. Θα ερχόταν και ο Πάνος ο Λάμπρου, αλλά δεν τον έβγαζε το τελευταίο του ΗΣΑΠ για Πευκάκια.

Τους αφόπλισε

Το κλίμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκρηκτικό. Οι της «Ομπρέλας» είχαν ετοιμάσει και δώσει στη δημοσιότητα βαρύ κείμενο, ο Ευκλείδης προανήγγειλε διάσπαση λέγοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την ενότητα του κόμματος, έπαιξαν «ξύλο» για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του Συνεδρίου, ο Τζανακόπουλος ζήτησε συγγνώμη από τον Ρήγα για τότε που τον έπιασε από τον λαιμό, μέχρι που ο Στέφανος τους ενημέρωσε ότι παντρεύεται σε λίγες ώρες! Αίφνης διαλύθηκαν όλα, κι έγινε πρώτο θέμα παντού. Φυσικά του ευχήθηκαν, αναγκάστηκαν να του χαμογελάσουν, ο απόλυτος αιφνιδιασμός, ένα κύμα αγάπης ξεχύθηκε από το zoom και γέμισε την καταθλιπτική Κουμουνδούρου. Μήπως η αγάπη είναι η λύση;

Τί κόμμα θέλει

Πριν το καίριο χτύπημα μέσω Hamptons, ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ως προς το τι κόμμα θέλει. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε τη Σύγχρονη, Αυτοδύναμη Αριστερά. «Μια αριστερά σύγχρονη ως προς τις ιδέες, τον τρόπο σκέψης και δράσης. Μια αριστερά που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Το ξεκαθαρίζω: Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ».

Τι ακριβώς είπε ο Ευκλείδης

Μετά από μια στιβαρή τοποθέτηση, στην οποία έθεσε περιεκτικά όλα όσα απασχόλησαν από την εσωκομματική μάχη, τη βραδιά της νίκης, αλλά και έκτοτε, ο Τσακαλώτος είπε τα εξής: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».

Ετοιμάζουν κίνηση

Ουσιαστικά ανήγγειλε πρωτοβουλία από πλευράς της ηττημένης πτέρυγας το επόμενο διάστημα. Αυτό που δεν είπε είναι αν θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (μέσα Νοεμβρίου), ή στο Συνέδριο, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να γίνει 23-25 Φεβρουαρίου. Οι συζητήσεις εντός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν κάθοδο στις ευρωεκλογές, και απόσχιση βουλευτών από την ΚΟ του κόμματος.

Καλή τύχη

Η βαθιά εσωστρέφεια στην οποία έχει περιπέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ίσως ο μόνος λόγος χαμόγελου στο Μαξίμου. Με την γεωπολιτική σκακιέρα ν’ αλλάζει διαρκώς τα γκόλποστ της οικονομίας, (για να θυμηθώ αυτή την ωραία φράση του Σταϊκούρα), την μουρμούρα για το rotation, τον χαμένο Δήμο της Αθήνας, και της Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος πράγματι έχει λόγους να χαμογελάει όταν κοιτάει προς τους πολιτικούς αντιπάλους.

«Μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, "να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης". Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι;» είπε στην συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου (Ant1). «Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να "συριζοποιηθεί". Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους. Σε κάθε περίπτωση, εγώ κοιτάω τα του οίκου μου».

Η ισορροπία του Κυριάκου

Ο πρωθυπουργός, που όπως αναμενόταν ακύρωσε για λόγους ασφαλείας το ταξίδι του στο Ισραήλ, κράτησε ισορροπίες μεταξύ των εμπόλεμων. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό -και το λέει μια χώρα η οποία είναι σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας- αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη» επισήμανε.

Προχωράει κανονικά με Τουρκία

Παράλληλα, παρ’ ότι επέκρινε τη στάση της Τουρκίας που δεν καταδίκασε τη φρικιαστική επίθεση της Χαμάς κατά εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων ισραηλινών, ο ΠΘ τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος και το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Κυριάκος φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τον Ερντογάν στα επόμενα βήματα, και συγκεκριμένα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη αρχές Δεκεμβρίου. Όπως είπε, «πιστεύω ότι θα ήταν λάθος τελικά να οπισθοχωρήσουμε, γιατί, οποιαδήποτε πρόοδος σήμερα σε μία περιοχή όπου στην ουσία υπάρχουν τόσο έντονες διχαστικές γραμμές, παρά τις μεγάλες μας διαφορές με την Τουρκία που προφανώς δεν έχουν γεφυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, νομίζω ότι η διατήρηση αυτού του καλού κλίματος είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένα κοινό από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple

15:05

Σλοβακία: Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ο Φίτσο - Προφυλακίστηκε ο 71χρονος δράστης

14:50

Κασσελάκης: «Ήρθα για να μείνω» – Καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο