INSIDE OUT

Ερωτηματικά για δύο μεγάλους Δήμους - Οι αρχιτέκτονες του 43% της πρώτης Κυριακής - Γεροβασίλη απέναντι στον Πρόεδρο

06-10-2023 | 07:26
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερωτηματικά για δύο μεγάλους Δήμους - Οι αρχιτέκτονες του 43% της πρώτης Κυριακής - Γεροβασίλη απέναντι στον Πρόεδρο

Κοιτάω το δέντρο με ελπίδα. Θα τα καταφέρει άραγε; Θ’ απλώσει ρίζες, κλωνάρια, και φυλλωσιές να μετριάζουν τις σκληρές θερμοκρασίες το καλοκαίρι στην Πανεπιστημίου; Το κρατούν με σχοινιά από τον στύλο, έφτιαξαν και πασσάλους για κόντρα στήριξη, το προσέχουν καθημερινά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με νύχια και με δόντια το δέντρο θα μείνει όρθιο τώρα που φτάσαμε στις κάλπες.

Ο πρώτος Δήμος της χώρας είναι στην κόψη του ξυραφιού και οι πιθανότητες για δεύτερη Κυριακή είναι αρκετές. Χάρης Δούκας και Κώστας Ζαχαριάδης δίνουν την μάχη της δεύτερης κάλπης, με τον δεύτερο να έχει δηλώσει ευθέως πως θα στηρίξει στον πρώτο, αλλά όχι και το αντίστροφο. Ψηλά, και ο συνεπής με τα καθήκοντά του Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ. Κάποια πράσινα περιστεράκια επιμένουν ότι ο Δούκας θα δώσει μεγάλη χαρά στο Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τον οποίο έδωσε μεγάλη μάχη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και η Θεσσαλονίκη;

Εν τω μεταξύ ο Ανδρουλάκης θα βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα προγραμματίσει περιοδεία στο κέντρο της πόλης. Όμως στο πλευρό του δεν θα υπάρχει υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χρήστος Παπαστεργίου. Θα είναι μια ωραία στιγμή, εύχομαι να την απολαύσει ο υποψήφιος, γιατί δεν βλέπω να απολαμβάνει τίποτ’ άλλο. Την ίδια στιγμή, ο πασοκικών καταβολών

Στέλιος Αγγελούδης, καλπάζει προς την κάλπη, κοιτώντας στα μάτια τον Ζέρβα, ενώ αξιόλογη είναι και η προσπάθεια Πέγκα. Ο πάντα πιστός φίλος του Βενιζέλου, συγκεντρώνει ισχυρές πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητα και αν η κάλπη δώσει δεύτερη Κυριακή, η Θεσσαλονίκη αλλάζει χέρια. Όμως δεν θα είναι τα χέρια του Προέδρου Ανδρουλάκη, εκτός κι αν επέλθει ιστορικός συμβιβασμός.

Νόμος Βορίδη-Πέτσα

Οι αλλαγές στα αυτοδιοικητικά έχουν την σφραγίδα του προνοητικού διδύμου Βορίδη-Πέτσα (Μάρτιος 2021). Τότε το βάρος έπεσε κυρίως στο γεγονός ότι ο νόμος που βάζει τάξη στην ακυβερνησία του νόμου ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική και στους ΟΤΑ. Εκτός από την τάξη όμως, κατέβασε σημαντικά το όριο εκλογής Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή. Από το 50%+1, στο 43%+1 ψήφο. Επίσης επανέφερε την 5ετη θητεία σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες, η οποία θα ξεκινήσει από την 1η Γενάρη 2024. Άρα η κάλπη θα βγάλει τοπικούς άρχοντες μέχρι και το 2029!

Πρεμιέρα με pause

Την ευνοϊκή συγκυρία πάντως δεν φαίνεται να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμα κι ο νέος της Πρόεδρος κάνοντας σαρδάμ είπε ότι ξεκινάει αγώνα για τις εκλογές «από αύριο», για να το διορθώσει αμέσως μετά σε «από σήμερα». Πρόεδρε Στέφανε, και χθες να ξεκινούσες δεν αρκεί.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πρεμιέρα σε pause. Στην αρχή πίστεψα πως δεν θα πάρει ούτε ένα χειροκρότημα. Όμως τα κατάφερε. Πήρε περισσότερα από ένα, από ένα ακροατήριο που τον κοίταζε σαν εξωτικό φρούτο, αδυνατώντας να πιστέψουν ακόμα πως ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής από το Μαϊάμι στέκεται εκεί μπροστά τους, και με γοητευτική αμερικανική προσφορά τους αποκάλεσε συντρόφους.

Τσίπρας - Παππάς

Στην παρθενική ομιλία στους βουλευτές, αναγνώρισα το στυλ των Γιώργου Τσίπρα και Νίκου Παππά. Στα έδρανα ο άλλος Τσίπρας, ο Αλέξης, μπήκε ευδιάθετος, χειροκροτήθηκε, και κάθισε κάπου στη μέση δίπλα στον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, δύο θέσεις μακριά από Δημήτρη Τζανακόπουλο. Εννοείται πως δεν χειροκρότησε ούτε μια φορά τον λαμπερό διάδοχό του, κάνοντας τον ναύαρχο Αποστολάκη να γυρνάει συχνά προς την πλευρά του για να το διαπιστώσει. Στο τέλος αποχώρησε χωρίς να ψηφίσει. Οι αλλαγές Κασσελάκη πέρασαν με 28 θετικές ψήφους, 16 λευκά και τρεις απόντες. Εκτός του Αλέξη, απουσίαζε με κορονοϊό ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο επικεφαλής του Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος του Χάρβαρντ, που δήλωσε προσφάτως ότι δεν θα παραιτηθεί από την βουλευτική έδρα.

Οι απέναντι

Λευκό στις επιλογές του νέου Προέδρου για τις θέσεις των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, (Ν. Παππάς, Θ. Ξανθόπουλος, Δ. Καλαματιανός), Γραμματέα ΚΟ (Θ. Τζάκρη), Δ/ντη ΚΟ (Γ. Τσίπρα) και συντονιστή Τομεαρχών Παύλο Πολάκη, έριξε όλη η ομάδα Αχτσιόγλου: Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, η ίδια η Έφη, καθώς και οι, Ευκλείδης, Αναγνωστοπούλου, Φωτίου, Φερχάτ, Χουσεϊν, Ψυχογιός, Πέρκα, Μπάρκας, Τζούφη, Κοντοτόλη, Νοτοπούλου.

Επίσης η Όλγα Γεροβασίλη. Η ηχηρή αμφισβήτηση από περίπου το ένα τρίτο της ΚΟ αποτελεί μήνυμα προς την ηγεσία, η οποία το επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί είτε να διαπραγματευτεί, είτε να διαχειριστεί τη δυσκολία της συνεννόησης μέχρι το Συνέδριο, που πιθανότατα να γίνει τον Μάρτιο.

Σαλπάρω

Επειδή ο καιρός θα ’ναι καλός πάντως αποφάσισα να φύγω για τριήμερο. Κάπου κοντά, με κλίμα εκλογών όπως παλιά. Θα πάω με τον Αχιλλέα, το μοναδικό πλοίο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που ανήκει σε εταιρεία λαϊκής βάσης (σε πάνω από 2000 μετόχους-κατοίκους), να στηρίξω τον Γιάννη Ευγενικό που κατεβαίνει Δήμαρχος στη Σκύρο.

Ο λόγος είναι ένας. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος, ο οποίος στην κεντρική προεκλογική του ομιλία μίλησε για την ομάδα του, «που μπορεί να χτίσει, αλλά και να γκρεμίσει», όπου χρειάζεται.

Ελπίζω να το κάνει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple