INSIDE OUT

Σωσίβιο Βελόπουλου στην κυβέρνηση για ΑΔΑΕ - Όταν έκλαψε η Ευαγγελία - Δυνατός Κουτσούμπας - Τα καρφιά του Οδυσσέα

29-09-2023 | 07:30
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σωσίβιο Βελόπουλου στην κυβέρνηση για ΑΔΑΕ - Όταν έκλαψε η Ευαγγελία - Δυνατός Κουτσούμπας - Τα καρφιά του Οδυσσέα

Υπάρχουν στιγμές που ακόμα και μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση 158 βουλευτών χρειάζεται στήριξη κι από αλλού. Μια τέτοια στήριξη έλαβε χθες με ικανοποίηση, από το κόμμα του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, την «Ελληνική Λύση». Το ζητούμενο ήταν η αλλαγή μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), οι αλλαγές στην οποία απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Οι αλλαγές στα πρόσωπα που εισηγήθηκε η ΝΔ κατάφεραν να περάσουν με 14 ψήφους ΝΔ και 2 του Βελόπουλου, κάνοντας την υπόλοιπη αντιπολίτευση ν’ ανέβει στα κάγκελα. Το επίδικο σύμφωνα με την αντιπολίτευση είναι ότι οι αλλαγές έγιναν προκειμένου να επηρεαστεί η σημερινή συνεδρίαση της Αρχής, που είχε στην ατζέντα την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών.

Συγκάλυψη

Τόσο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ΠΑΣΟΚ έγινε λόγος για συνταγματικό πραξικόπημα και σκάνδαλο. Η Ευαγγελία Λιακούλη, σημείωσε πως «δεν πρόκειται για ένα σκάνδαλο απλά των υποκλοπών, αλλά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των υποκλοπών. «Ζητήσαμε αντί σήμερα να ψηφίσουμε για τα νέα μέλη τη Δευτέρα με ομοψυχία. Η συνεδρίαση αποτελεί πλήγμα στους θεσμούς, στη διαφάνεια και στη δημοκρατία». Βέβαια, μένει ν’ αποδειχθεί τι θα γίνει, μέχρι να γίνει.

Έβαλε τα κλάματα

Πριν φτάσει στη Διάσκεψη των Προέδρων και τη σύγκρουση με ΝΔ και Βελόπουλο, η αγαπημένη Λιακούλη, πέρασε δύσκολες στιγμές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του δικού της κόμματος. Η πίεση που δέχτηκε εξαιτίας παρέμβασης κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο μεγάλη που έβαλε τα κλάματα. Νωρίτερα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είχε ασκήσει κριτική για την προετοιμασία του κόμματος στο εργασιακό νομοσχέδιο. Μάλιστα, έβαλε ευθέως ζήτημα αν ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Μουλκιώτης μίλησε με εκπροσώπους στην εστίαση (500.000 εργαζόμενοι) τους οποίους αφορά άμεσα. Η Γραμματέας της ΚΟ, πήγε να υπερασπιστεί τον κ. Μουλκιώτη λέγοντας ότι (The Toc) «η απόφαση για την επιφύλαξη ήταν του αρμόδιου βουλευτή και τομεάρχη Γ. Μουλκιώτη, ο οποίος διαβουλεύτηκε με τον τομέα του κόμματος και τους νομικούς συμβούλους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν στενή σχέση με τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Στη συνέχεια, κορυφαίο στέλεχος μίλησε απότομα στην κ. Λιακούλη» με αποτέλεσμα η τελευταία να καταρρεύσει. Φυσικά, πηγές του ΠΑΣΟΚ διαψεύδουν ότι η γενναία Λιακούλη έβαλε τα κλάματα, τα οποία κλάματα, ακόμα κι αν τα έβαλε, έχουν πλέον στεγνώσει, οπότε δύσκολο να αποδειχθεί τι έγινε ακριβώς.

Πίεση

Σημαντικότερο κι από το αν έκλαψε ή όχι η κ. Λιακούλη, ήταν το θέμα κεντρικής πολιτικής που έβαλε και πάλι ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Ο Οδυσσέας ζήτησε από την ηγεσία να θέσει ψηλά τον πήχη για τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα να τεθεί ως στόχος η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Επίσης έκανε κριτική για το timing της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου του Προέδρου η οποία πήγε άπατη επικοινωνιακά.

Η σημασία του timing

Είναι μεγάλη. Σε καθετί. Για παράδειγμα ο Κασσελάκης. Πρόκειται για χαρισματικό ηγέτη που απλά θέλει λίγο χρόνο εξοικείωσης για να μάθει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική πολιτική σκηνή, ή για ταλαντούχο showman; Αν ο Κασσελάκης είναι φούσκα, έχει πάντως μεγάλη σημασία το πότε θα ξεφουσκώσει. Το timing είναι φοβερό. Όπως σημείωνε κάποτε και ο Πιζανί, όλοι περιμένανε ότι η πρώτη χώρα που θα έσκαγε θα ήταν η Ιρλανδία. Κι αν συνέβαινε αυτό, η στάση της ΕΕ θα ήταν εντελώς διαφορετική γιατί η Ιρλανδία ήταν το αγαπημένο παιδί των θεσμών. Δυστυχώς όμως κατέρρευσε πρώτα η Ελλάδα και μετά η Ιρλανδία κι όλοι οι δαίμονες εμφανίστηκαν πάνω της. Αν ο Κασσελάκης αντέξει μέχρι τις ευρωεκλογές, τις ζημιές θα τις υποστεί το ΠΑΣΟΚ.

Κουτσούμπας!

Εν τω μεταξύ, καρπούς από τον αιματηρό εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ, και τη δυσκολία Ανδρουλάκη «να βγάλει συναίσθημα» -όπως υπαινίχθη ο Οδυσσέας-, δρέπει ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας!

Σύμφωνα με την Metron Analysis (Mega) ο κ. Κουτσούμπας έχει εκτοξευτεί στη δεύτερη θέση της δημοφιλίας μετά τον μακράν πρώτο Κυριάκο Μητσοτάκη, αναπτερώνοντας τις κομμουνιστικές ελπίδες για κέρδη στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι ο Στέφανος Αριστερός

Μόνο που το επόμενο διάστημα θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ΚΑΙ τον Στέφανο. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε (Star) «βεβαίως και είμαι αριστερός». Μάλιστα έχει έτοιμη και μια πρόταση, που περιμένω πως και πως να θέσει επίσημα. «Οταν π.χ. πήγα στη Μακρόνησο με τον ναύαρχο Αποστολάκη, αναρωτήθηκα για ποιο λόγο τόσα παιδιά της ηλικίας μου και μικρότερα δεν έχουν δει ποτέ αυτό το νησί. Για ποιο λόγο; Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τις πληγές που έχουμε στην ιστορία μας; Το να είσαι αριστερός είναι μια στάση ζωής, είναι ένας αξιακός κώδικας».

Υποθέτω η πρόταση είναι να ανοίξει η Μακρόνησος για επισκέψεις.

Με τον άνθρωπο

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε επίσης ότι το να είσαι αριστερός «είναι επίσης πολιτική. Η πολιτική το ότι στην οικονομία στην οποία ζούμε σήμερα, πρέπει να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Η πυξίδα μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος, όχι η πολιτική που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, που είναι ο καθένας στη μοίρα του και εσύ ευθύνεσαι για τα αποτελέσματα στη ζωή σου. Δεν είναι αυτό σωστή πολιτική. Πρέπει να έχουμε ένα κοινωνικό κράτος».

Ξεχωρίζω ακόμα την υπόσχεσή του «θα σεβαστώ 100% και το καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα» η οποία έκανε τους συντρόφους τους να ανατρέξουν στο ντουλάπι με τα χάπια. Και τη συνταγή της δικής του πολιτικής. Είναι πιο απλή κι από φανουρόπιτα. Μόνο τέσσερα συστατικά: Στέγη, Αποκέντρωση, Πράσινη Μετάβαση, και Κοινωνικό Κράτος.

Ψάχνουν για σοβαρούς

Την ώρα που, οι της, «Ομπρέλας» την βγάζουν με χάπια, μη νομίζετε πως και οι του Στέφανου είναι σε καλή κατάσταση. Λογικά ούτε κι αυτοί πίστευαν πως θα το πάρουν το κόμμα, κι έτσι έχουν βρεθεί να μην έχουν κόσμο να κάνει την δουλειά. Ο Tyler προσπαθεί αλλά δεν τον βοηθούν τα ελληνικά του, ο ναύαρχος προσπαθεί αλλά ανοίγει θέματα (π.χ. με ΑΝΕΛ και Καμένο), ο Πολάκης προσπαθεί, αλλά η θέση του Συντονιστή των Κοινοβουλευτικών Τομέων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι τόσο εύκολη όσο το ψαροντούφεκο. Ενώ ο Νίκος Παππάς κάπως έχει ξεφύγει από τον αφρό της επικαιρότητας. Την ίδια ώρα η πίεση για παραγωγή πολιτικής, και χειρισμό της νέας κατάστασης στην Κουμουνδούρου δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο στο ολιγομελές επιτελείο του νέου Προέδρου που δεν έχει καταφέρει ακόμα να φέρει ούτε τα χειμωνιάτικα από το Μαϊάμι. Και σε μια εβδομάδα έχει εκλογές. Πρέπει να βρει και νέο κτίριο για το Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καλλιθέα που έταξε στους μαθητές ΑΜΕΑ.

Αγχώθηκα ήδη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:23

Μεσανατολικό: Τις 17.700 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

22:54

ΗΠΑ: Έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης στο Ισραήλ

22:22

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε επαρκής στην πρόληψη της οπαδικής βίας

21:50

Ελλ. Λύση: Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. αποδεικνύει ότι λειτουργεί με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας

21:29

Ηράκλειο: Σύλληψη αστυνομικού που οδηγούσε ιδιωτικό ασθενοφόρο

20:53

Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί

20:41

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 62χρονος δίπλα σε στάση λεωφορείου στη Μενεμένη

20:37

COP28: «Καταγράφουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα»

20:16

Αιτωλοακαρνανία: Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Θέρμο

20:00

Πατήσια: Επεισόδια από νεαρούς που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το «Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων»

19:49

Το αυχενικό προτιμά γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή

19:30

Πληθωρισμός απληστίας και υπερκέρδη: «Χορηγοί» της ακρίβειας τα «καρτέλ» σε τρόφιμα - ενέργεια

19:23

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ισραήλ

19:00

Με υψηλές ταχύτητες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Πότε βγαίνει, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο

18:54

Microsoft: Αρνείται ότι κατέχει μερίδιο του OpenAI

18:29

Γιαννούλης: Απροστάτευτοι απέναντι στην ακρίβεια παραμένουν οι πολίτες

18:15

Ν. Παππάς: Η σύγχρονη Αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος

17:48

Ανδρουλάκης: Τη Λάρισα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

17:27

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί

17:14

Γερμανία: Αυξήσεις 11% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

17:00

Πώς θα γίνουν «πράσινα» τα ελληνικά λιμάνια – Επενδύσεις εκατομμυρίων για την ηλεκτροδότηση των πλοίων

16:55

Ο νέος δικαστικός χάρτης και οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα τα κυρίαρχα θέματα της συνέλευσης της ΕΔΕ

16:43

Ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

16:25

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζονται με όρους εννέα κρατούμενοι για οπαδικό επεισόδιο

16:16

Κικίλιας: Δημιουργούμε 10 νέες μονάδες δασοκομάντος σε ισάριθμες περιοχές της χώρας

16:05

Ισραήλ: Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την επίθεσή του στη Γάζα

15:56

Υπ. Εργασίας: Μπαράζ ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

15:43

Προς ανανέωση ο ακτοπλοϊκός στόλος – Η πράσινη μετάβαση

15:31

Παλαιστινιακή Αρχή: Οι ΗΠΑ συνεργός στα «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ

15:23

Προμαχώνας: Σύλληψη δύο αλλοδαπών με 1.200 πακέτα λαθραία τσιγάρα