INSIDE OUT

Σωσίβιο Βελόπουλου στην κυβέρνηση για ΑΔΑΕ - Όταν έκλαψε η Ευαγγελία - Δυνατός Κουτσούμπας - Τα καρφιά του Οδυσσέα

29-09-2023 | 07:30
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σωσίβιο Βελόπουλου στην κυβέρνηση για ΑΔΑΕ - Όταν έκλαψε η Ευαγγελία - Δυνατός Κουτσούμπας - Τα καρφιά του Οδυσσέα

Υπάρχουν στιγμές που ακόμα και μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση 158 βουλευτών χρειάζεται στήριξη κι από αλλού. Μια τέτοια στήριξη έλαβε χθες με ικανοποίηση, από το κόμμα του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, την «Ελληνική Λύση». Το ζητούμενο ήταν η αλλαγή μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), οι αλλαγές στην οποία απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Οι αλλαγές στα πρόσωπα που εισηγήθηκε η ΝΔ κατάφεραν να περάσουν με 14 ψήφους ΝΔ και 2 του Βελόπουλου, κάνοντας την υπόλοιπη αντιπολίτευση ν’ ανέβει στα κάγκελα. Το επίδικο σύμφωνα με την αντιπολίτευση είναι ότι οι αλλαγές έγιναν προκειμένου να επηρεαστεί η σημερινή συνεδρίαση της Αρχής, που είχε στην ατζέντα την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών.

Συγκάλυψη

Τόσο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ΠΑΣΟΚ έγινε λόγος για συνταγματικό πραξικόπημα και σκάνδαλο. Η Ευαγγελία Λιακούλη, σημείωσε πως «δεν πρόκειται για ένα σκάνδαλο απλά των υποκλοπών, αλλά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των υποκλοπών. «Ζητήσαμε αντί σήμερα να ψηφίσουμε για τα νέα μέλη τη Δευτέρα με ομοψυχία. Η συνεδρίαση αποτελεί πλήγμα στους θεσμούς, στη διαφάνεια και στη δημοκρατία». Βέβαια, μένει ν’ αποδειχθεί τι θα γίνει, μέχρι να γίνει.

Έβαλε τα κλάματα

Πριν φτάσει στη Διάσκεψη των Προέδρων και τη σύγκρουση με ΝΔ και Βελόπουλο, η αγαπημένη Λιακούλη, πέρασε δύσκολες στιγμές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του δικού της κόμματος. Η πίεση που δέχτηκε εξαιτίας παρέμβασης κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο μεγάλη που έβαλε τα κλάματα. Νωρίτερα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είχε ασκήσει κριτική για την προετοιμασία του κόμματος στο εργασιακό νομοσχέδιο. Μάλιστα, έβαλε ευθέως ζήτημα αν ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Μουλκιώτης μίλησε με εκπροσώπους στην εστίαση (500.000 εργαζόμενοι) τους οποίους αφορά άμεσα. Η Γραμματέας της ΚΟ, πήγε να υπερασπιστεί τον κ. Μουλκιώτη λέγοντας ότι (The Toc) «η απόφαση για την επιφύλαξη ήταν του αρμόδιου βουλευτή και τομεάρχη Γ. Μουλκιώτη, ο οποίος διαβουλεύτηκε με τον τομέα του κόμματος και τους νομικούς συμβούλους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν στενή σχέση με τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Στη συνέχεια, κορυφαίο στέλεχος μίλησε απότομα στην κ. Λιακούλη» με αποτέλεσμα η τελευταία να καταρρεύσει. Φυσικά, πηγές του ΠΑΣΟΚ διαψεύδουν ότι η γενναία Λιακούλη έβαλε τα κλάματα, τα οποία κλάματα, ακόμα κι αν τα έβαλε, έχουν πλέον στεγνώσει, οπότε δύσκολο να αποδειχθεί τι έγινε ακριβώς.

Πίεση

Σημαντικότερο κι από το αν έκλαψε ή όχι η κ. Λιακούλη, ήταν το θέμα κεντρικής πολιτικής που έβαλε και πάλι ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Ο Οδυσσέας ζήτησε από την ηγεσία να θέσει ψηλά τον πήχη για τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα να τεθεί ως στόχος η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Επίσης έκανε κριτική για το timing της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου του Προέδρου η οποία πήγε άπατη επικοινωνιακά.

Η σημασία του timing

Είναι μεγάλη. Σε καθετί. Για παράδειγμα ο Κασσελάκης. Πρόκειται για χαρισματικό ηγέτη που απλά θέλει λίγο χρόνο εξοικείωσης για να μάθει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική πολιτική σκηνή, ή για ταλαντούχο showman; Αν ο Κασσελάκης είναι φούσκα, έχει πάντως μεγάλη σημασία το πότε θα ξεφουσκώσει. Το timing είναι φοβερό. Όπως σημείωνε κάποτε και ο Πιζανί, όλοι περιμένανε ότι η πρώτη χώρα που θα έσκαγε θα ήταν η Ιρλανδία. Κι αν συνέβαινε αυτό, η στάση της ΕΕ θα ήταν εντελώς διαφορετική γιατί η Ιρλανδία ήταν το αγαπημένο παιδί των θεσμών. Δυστυχώς όμως κατέρρευσε πρώτα η Ελλάδα και μετά η Ιρλανδία κι όλοι οι δαίμονες εμφανίστηκαν πάνω της. Αν ο Κασσελάκης αντέξει μέχρι τις ευρωεκλογές, τις ζημιές θα τις υποστεί το ΠΑΣΟΚ.

Κουτσούμπας!

Εν τω μεταξύ, καρπούς από τον αιματηρό εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ, και τη δυσκολία Ανδρουλάκη «να βγάλει συναίσθημα» -όπως υπαινίχθη ο Οδυσσέας-, δρέπει ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας!

Σύμφωνα με την Metron Analysis (Mega) ο κ. Κουτσούμπας έχει εκτοξευτεί στη δεύτερη θέση της δημοφιλίας μετά τον μακράν πρώτο Κυριάκο Μητσοτάκη, αναπτερώνοντας τις κομμουνιστικές ελπίδες για κέρδη στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι ο Στέφανος Αριστερός

Μόνο που το επόμενο διάστημα θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ΚΑΙ τον Στέφανο. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε (Star) «βεβαίως και είμαι αριστερός». Μάλιστα έχει έτοιμη και μια πρόταση, που περιμένω πως και πως να θέσει επίσημα. «Οταν π.χ. πήγα στη Μακρόνησο με τον ναύαρχο Αποστολάκη, αναρωτήθηκα για ποιο λόγο τόσα παιδιά της ηλικίας μου και μικρότερα δεν έχουν δει ποτέ αυτό το νησί. Για ποιο λόγο; Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τις πληγές που έχουμε στην ιστορία μας; Το να είσαι αριστερός είναι μια στάση ζωής, είναι ένας αξιακός κώδικας».

Υποθέτω η πρόταση είναι να ανοίξει η Μακρόνησος για επισκέψεις.

Με τον άνθρωπο

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε επίσης ότι το να είσαι αριστερός «είναι επίσης πολιτική. Η πολιτική το ότι στην οικονομία στην οποία ζούμε σήμερα, πρέπει να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Η πυξίδα μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος, όχι η πολιτική που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, που είναι ο καθένας στη μοίρα του και εσύ ευθύνεσαι για τα αποτελέσματα στη ζωή σου. Δεν είναι αυτό σωστή πολιτική. Πρέπει να έχουμε ένα κοινωνικό κράτος».

Ξεχωρίζω ακόμα την υπόσχεσή του «θα σεβαστώ 100% και το καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα» η οποία έκανε τους συντρόφους τους να ανατρέξουν στο ντουλάπι με τα χάπια. Και τη συνταγή της δικής του πολιτικής. Είναι πιο απλή κι από φανουρόπιτα. Μόνο τέσσερα συστατικά: Στέγη, Αποκέντρωση, Πράσινη Μετάβαση, και Κοινωνικό Κράτος.

Ψάχνουν για σοβαρούς

Την ώρα που, οι της, «Ομπρέλας» την βγάζουν με χάπια, μη νομίζετε πως και οι του Στέφανου είναι σε καλή κατάσταση. Λογικά ούτε κι αυτοί πίστευαν πως θα το πάρουν το κόμμα, κι έτσι έχουν βρεθεί να μην έχουν κόσμο να κάνει την δουλειά. Ο Tyler προσπαθεί αλλά δεν τον βοηθούν τα ελληνικά του, ο ναύαρχος προσπαθεί αλλά ανοίγει θέματα (π.χ. με ΑΝΕΛ και Καμένο), ο Πολάκης προσπαθεί, αλλά η θέση του Συντονιστή των Κοινοβουλευτικών Τομέων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι τόσο εύκολη όσο το ψαροντούφεκο. Ενώ ο Νίκος Παππάς κάπως έχει ξεφύγει από τον αφρό της επικαιρότητας. Την ίδια ώρα η πίεση για παραγωγή πολιτικής, και χειρισμό της νέας κατάστασης στην Κουμουνδούρου δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο στο ολιγομελές επιτελείο του νέου Προέδρου που δεν έχει καταφέρει ακόμα να φέρει ούτε τα χειμωνιάτικα από το Μαϊάμι. Και σε μια εβδομάδα έχει εκλογές. Πρέπει να βρει και νέο κτίριο για το Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καλλιθέα που έταξε στους μαθητές ΑΜΕΑ.

Αγχώθηκα ήδη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:30

Χάρβαρντ: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το hangover - Πώς θα το προλάβετε

23:58

Βρέθηκε όπλο σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού

23:17

Κετρική Μακεδονία: Υπερδιπλάσια θανατηφόρα τροχαία τον Απρίλιο σε σχέση με πέρσι

23:16

Στην πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης» και στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου Μεγίστης ο Ν. Δένδιας

22:50

Ροϊλός: Μόνο οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες μπορούν να δώσουν ένα καινούργιο όραμα στον άνθρωπο

22:19

Γερμανία: Ένας 17χρονος παραδόθηκε στις αρχές σε σχέση με την επίθεση σε ευρωβουλευτή του SPD

21:47

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.683 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης

21:02

ΗΠΑ: Συνιστούν αυξημένη προσοχή στους πολίτες τους που επισκέπτονται την Γερμανία

20:49

Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Φοίβο Ιωαννίδη

20:32

Σι Τζινπίνγκ: Σκοπεύει να αναλάβει δράση με την Γαλλία και την διεθνή κοινότητα για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

20:02

Χαμάς: Επιστροφή στο Κάιρο την Τρίτη για νέες διαπραγματεύσεις

19:30

Συνελήφθη ένας 27χρονος στο Νέο Κόσμο για ρίψη μολότοφ

19:19

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ

19:09

Κατεπειγόντως στη Ντόχα ο διευθυντής της CIA μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις Χαμάς - Ισραήλ

19:00

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη - Τα σενάρια για την ΕΚΤ

18:38

Αίγυπτος: Ξανά χωρίς «λευκό καπνό» οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Χαμάς, αδύνατη η εκεχειρία

17:44

Ισραήλ: Έκοψε το Al Jazeera από τις τηλεοράσεις - Έφοδος της αστυνομίας

17:39

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

17:30

Πέθανε ο θρυλικός τραγουδιστής των Socrates Αντώνης Τουρκογιώργης

17:16

Βραζιλία: Ο απολογισμός των νεκρών απ' τις πλημμύρες έφθασε τους 66

17:02

Πάτρα: Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο βόρειο λιμάνι της πόλης

16:57

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

16:05

DW: Γυναίκες, το μέλλον της… αμπελουργίας

15:55

Γάζα: Η Χαμάς χτύπησε με ρουκέτες το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας

15:31

Συλλυπητήρια δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη για τον θάνατο του Φ. Ιωαννίδη

14:58

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακκοίνωσε την κατάληψη ενός χωριού στην ανατολική Ουκρανία

14:55

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης

14:50

Βατικανό: Eυχές του πάπα Φραγκίσκου για το Ορθόδοξο Πάσχα

14:37

Μπάφετ: Ο Γκρεγκ Άμπελ θα έχει τον τελευταίο λόγο στις επενδυτικές αποφάσεις όταν φύγω