INSIDE OUT

Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

05-07-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Να έχει πτυχία, γνώσεις και καλλιέργεια. Να είναι άνετος πολίτης του κόσμου, ταξιδεμένος, και εξοικειωμένος μ’ αυτόν. Να έχει κατανόηση των δομών της οικονομίας, να ξέρει οικονομικά. Και φυσικά να είναι ελκυστικός στην εμφάνιση, και να ασκεί γοητεία. Στην αρχή σκέφτηκα τον Όθων Ηλιόπουλο. Έχει πτυχία, είναι του Χάρβαρντ, ευπαρουσίαστος. Όμως ασκεί γοητεία στα πλήθη; Μετά την Έφη. Έχει πτυχίο, είναι πανέμορφη και γοητευτική, αλλά μπερδεύει τα φορολογικά έσοδα με τους φόρους. Μετά τον Χαρίτση. Γοητευτικός, μορφωμένος, κάτι ξέρει από οικονομικά, αλλά δεν τον έχω ακούσει ποτέ να μιλάει αγγλικά σε κοινό. Πολάκης αποκλείεται, νομίζω δεν έχει πάει ποτέ Βρυξέλλες. Νίκος Παππάς ίσως; Γιατί όχι! Έχει πτυχία, καταλαβαίνει οικονομικά, σπούδασε Εδιμβούργο, έχει εμπειρία Βρυξελλών, και ασκεί μια κάποια γοητεία.

Ποιόν;

Μήπως αυτόν φωτογράφιζε ο έμπειρος Δημήτρης Μαύρος της MRB -και πρώην σύμβουλος του Αλέξη-, όταν περιέγραφε χθες (Open) τον επόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Πρώτον, ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να είναι περίπου ή εξίσου γοητευτικός όσο ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα απ' ό,τι ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει εσωτερικά, μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει. Άρα, βρείτε εσείς με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα τον κατάλληλο...»

Στην επισήμανση καλεσμένου του πάνελ μήπως εννοεί τον παρόντα Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Μαύρος απάντησε αυθόρμητα χωρίς να σκεφτεί.

«Όχι, όχι, δεν εννοώ τον κ. Σπίρτζη. Θα πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο κι ο κ. Τσίπρας».

Μαχαιριά στην ευαίσθητη καρδιά του Χρήστου έμπηξε απερίσκεπτα ο κ. Μαύρος.

Ο Σπίρτζης δεν έδειξε να πληγώνεται από τα περί γοητείας. Έχει άλλα ν’ ασχοληθεί. Στην προχθεσινή μπηχτή του για τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ευκλείδης) ότι «δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση», άρα άφησε την ηγεσία να νομίζει ότι είναι όλα μαύρα στην οικονομία, απάντησε με εξίσου φαρμακερή μπηχτή ο Πάνος Σκουρλέτης χθες.

Όπως είπε ο Πάνος, μα ο Σπίρτζης ήταν κομμάτι του στενού επιτελείου του κόμματος.

Κουίζ

Στο σημείο αυτό βάζω κουίζ μέτριας δυσκολίας. Ποιος στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έγραψε αυτό;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αν δεν στελεχωθεί από πραγματικούς εργαζόμενους της σημερινής αγοράς εργασίας & της υγιούς επιχειρηματικότητας τότε δεν θα γειωθεί και θα παράγει την πολιτική της πλειοψηφίας των σημερινών στελεχών που είναι άσχετοι όπως είδαμε με την πραγματικότητα καθώς δεν μετέχουν σ αυτήν αλλά σε μια κομματική και κρατική γυάλα άλλων εποχών».

Ο ίδιος, πιστεύει πως πολλά από όσα έπαθε ο Αλέξης οφείλονται στο ότι είναι ο ίδιος δημοκράτης, και δεν επέβαλε τις θέσεις του σε κόμμα και στελέχη. Έτσι γέμισε το κόμμα από «άσχετους γραφειοκράτες και στελέχη της αυτοαναπαραγωγής»

Κάπως έτσι θα βγει αυτό το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι στη Βουλή

Μέχρι αρχές Αυγούστου που θα κλείσει για λίγες μέρες, σε ενδιαφέροντες τόνους θα κυλήσει το καλοκαίρι και στη Βουλή. Χθες ο Πρόεδρος Κωσταντίνος Τασούλας, έλαβε 249 ψήφους. Η ψηφοφορία δημιούργησε αμέσως αμέσως ένα μέτωπο κατά της πολυχρωμίας στα έδρανα, καθώς υπέρ Τασούλα ψήφησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βελόπουλος. Ενώ κατά, το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Ζωή. Οι τρεις, «μπλοκαρίστηκαν» από το μέτωπο και δεν εξέλεξαν Αντιπρόεδρο, κάτι που πετυχαίνει παραδοσιακά το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εισπράττει σκληρή κριτική από μερίδα της βάσης για την επιλογή να υπερψηφίσει Τασούλα.

Καθηλωτικός

Ο ΠτΒ, κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή αρκετών με την μακρά, αλλά πολλαπλών επιπέδων ομιλία του. Δεν θα σταθώ στις πνευματώδεις αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή, τον Αλέξανδρο Σβώλο, Πλούταρχο, και στους Τσάτσο-Καραμανλή, αλλά στην δική του έκκληση προς τους «300»:

«Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο».

Επικροτώ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

19:43

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν - Προσέφερε βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

19:33

Η σημασία του έργου GREGY για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

19:28

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές σε αυστηρώς πολιτικό φόντο

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας

17:24

Ρωσία: «Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

17:15

«Πράσινο φως» στην επένδυση παραγωγής γαλλίου από το υπ. Ανάπτυξης

17:08

Μπέσεντ: Ο Τραμπ θα μιλήσει περισσότερο για την Ταϊβάν μέσα «στις επόμενες ημέρες»

17:06

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Klarna στο πρώτο τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο τζίρος

17:00

Wall Street: Το ράλι της Cisco ωθεί τον Dow ξανά πάνω από τις 50.000 μονάδες

16:57

Τουρκία: Απέπλευσε για τη Γάζα ο τρίτος κατά σειρά στολίσκος Global Sumud

16:54

Μακρόν: «Δείγμα της ρωσικής υποκρισίας οι τελευταίες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας»

16:46

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16:41

Μελέτη ΙΟΒΕ: Κίνητρα αποταμίευσης μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη