INSIDE OUT

Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

05-07-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

Να έχει πτυχία, γνώσεις και καλλιέργεια. Να είναι άνετος πολίτης του κόσμου, ταξιδεμένος, και εξοικειωμένος μ’ αυτόν. Να έχει κατανόηση των δομών της οικονομίας, να ξέρει οικονομικά. Και φυσικά να είναι ελκυστικός στην εμφάνιση, και να ασκεί γοητεία. Στην αρχή σκέφτηκα τον Όθων Ηλιόπουλο. Έχει πτυχία, είναι του Χάρβαρντ, ευπαρουσίαστος. Όμως ασκεί γοητεία στα πλήθη; Μετά την Έφη. Έχει πτυχίο, είναι πανέμορφη και γοητευτική, αλλά μπερδεύει τα φορολογικά έσοδα με τους φόρους. Μετά τον Χαρίτση. Γοητευτικός, μορφωμένος, κάτι ξέρει από οικονομικά, αλλά δεν τον έχω ακούσει ποτέ να μιλάει αγγλικά σε κοινό. Πολάκης αποκλείεται, νομίζω δεν έχει πάει ποτέ Βρυξέλλες. Νίκος Παππάς ίσως; Γιατί όχι! Έχει πτυχία, καταλαβαίνει οικονομικά, σπούδασε Εδιμβούργο, έχει εμπειρία Βρυξελλών, και ασκεί μια κάποια γοητεία.

Ποιόν;

Μήπως αυτόν φωτογράφιζε ο έμπειρος Δημήτρης Μαύρος της MRB -και πρώην σύμβουλος του Αλέξη-, όταν περιέγραφε χθες (Open) τον επόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Πρώτον, ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να είναι περίπου ή εξίσου γοητευτικός όσο ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα απ' ό,τι ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει εσωτερικά, μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει. Άρα, βρείτε εσείς με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα τον κατάλληλο...»

Στην επισήμανση καλεσμένου του πάνελ μήπως εννοεί τον παρόντα Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Μαύρος απάντησε αυθόρμητα χωρίς να σκεφτεί.

«Όχι, όχι, δεν εννοώ τον κ. Σπίρτζη. Θα πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο κι ο κ. Τσίπρας».

Μαχαιριά στην ευαίσθητη καρδιά του Χρήστου έμπηξε απερίσκεπτα ο κ. Μαύρος.

Ο Σπίρτζης δεν έδειξε να πληγώνεται από τα περί γοητείας. Έχει άλλα ν’ ασχοληθεί. Στην προχθεσινή μπηχτή του για τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ευκλείδης) ότι «δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση», άρα άφησε την ηγεσία να νομίζει ότι είναι όλα μαύρα στην οικονομία, απάντησε με εξίσου φαρμακερή μπηχτή ο Πάνος Σκουρλέτης χθες.

Όπως είπε ο Πάνος, μα ο Σπίρτζης ήταν κομμάτι του στενού επιτελείου του κόμματος.

Κουίζ

Στο σημείο αυτό βάζω κουίζ μέτριας δυσκολίας. Ποιος στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έγραψε αυτό;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αν δεν στελεχωθεί από πραγματικούς εργαζόμενους της σημερινής αγοράς εργασίας & της υγιούς επιχειρηματικότητας τότε δεν θα γειωθεί και θα παράγει την πολιτική της πλειοψηφίας των σημερινών στελεχών που είναι άσχετοι όπως είδαμε με την πραγματικότητα καθώς δεν μετέχουν σ αυτήν αλλά σε μια κομματική και κρατική γυάλα άλλων εποχών».

Ο ίδιος, πιστεύει πως πολλά από όσα έπαθε ο Αλέξης οφείλονται στο ότι είναι ο ίδιος δημοκράτης, και δεν επέβαλε τις θέσεις του σε κόμμα και στελέχη. Έτσι γέμισε το κόμμα από «άσχετους γραφειοκράτες και στελέχη της αυτοαναπαραγωγής»

Κάπως έτσι θα βγει αυτό το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι στη Βουλή

Μέχρι αρχές Αυγούστου που θα κλείσει για λίγες μέρες, σε ενδιαφέροντες τόνους θα κυλήσει το καλοκαίρι και στη Βουλή. Χθες ο Πρόεδρος Κωσταντίνος Τασούλας, έλαβε 249 ψήφους. Η ψηφοφορία δημιούργησε αμέσως αμέσως ένα μέτωπο κατά της πολυχρωμίας στα έδρανα, καθώς υπέρ Τασούλα ψήφησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βελόπουλος. Ενώ κατά, το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Ζωή. Οι τρεις, «μπλοκαρίστηκαν» από το μέτωπο και δεν εξέλεξαν Αντιπρόεδρο, κάτι που πετυχαίνει παραδοσιακά το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εισπράττει σκληρή κριτική από μερίδα της βάσης για την επιλογή να υπερψηφίσει Τασούλα.

Καθηλωτικός

Ο ΠτΒ, κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή αρκετών με την μακρά, αλλά πολλαπλών επιπέδων ομιλία του. Δεν θα σταθώ στις πνευματώδεις αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή, τον Αλέξανδρο Σβώλο, Πλούταρχο, και στους Τσάτσο-Καραμανλή, αλλά στην δική του έκκληση προς τους «300»:

«Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο».

Επικροτώ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:28

ΥΠΑ: Αναβαθμίστηκαν οι υποδομές στα κρατικά αεροδρόμια Νάξου και Ηρακλείου

10:18

Ρόλο στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος μέσω ΑΙ διεκδικεί η Ελλάδα

10:18

Bitcoin: «Καταρρέει» μετά την δήλωση Μπέσεντ ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα σώσει τα crypto

10:13

AKTOR - Metlen: «Μπαίνουν» σε Παραχώρηση - Κατασκευή στον ΒΟΑΚ, ποια μερίδια έχουν - Ποσοστό 40% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

10:07

Σύμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας - Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση

10:03

Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις κοινής λογικής για να σταματήσουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας

10:02

Τέλος η «χαρτούρα» για 30 δικαιολογητικά

09:49

Πρόεδρος Ταϊβάν: Η συνεργασία με ΗΠΑ «δεν θα αλλάξει» παρά την προειδοποίηση του Σι

09:44

BBVA: Ρεκόρ κερδών ύψους 10,5 δισ. ευρώ το 2025

09:43

BNP Paribas: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα κέρδη δ' τριμήνου

09:36

Κόκκινα δάνεια: Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τον τρόπο ανατοκισμού των δόσεων

09:30

Η Huawei αναδεικνύεται Top Employer 2026 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα

09:27

Shell: Έχασαν τις προβλέψεις τα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο

09:26

Πιερρακάκης: Το πολιτικό μήνυμα μιας γενιάς είναι ότι δεν θα περάσει το χρέος στην επόμενη

09:25

Οι καπνοί των πυρκαγιών σκοτώνουν πάνω από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ κάθε χρόνο

09:18

ΔΑΑ: Αυξημένη κατά 8,6% η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο 2026

09:12

Νέο roller coaster στα μέταλλα: «Βουτιά» 6% το ασήμι, flat ο χρυσός

09:04

Άτυπη διακομματική στο ΥΠΕΣ για επιστολική ψήφο και εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

09:03

Νέα interline συνεργασία Emirates - με την αφρικανική Air Peace

08:48

OHE για τη λήξη της New START για πυρηνικό αφοπλισμό: «Δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή»

08:29

Η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει πετρέλαιο στην Κούβα

08:27

Βακάκης: Γιατί η Jumbo δεν φοβάται την ολλανδική Action - Η στρατηγική επέκτασης στη Ρουμανία

08:10

Εξωδικαστικός: Νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο με 773 εκατ. ευρώ ρυθμισμένες οφειλές

07:56

Τα πιο συναρπαστικά ρολόγια και το κοινό χαρακτηριστικό τους

07:51

Η βιώσιμη μετακίνηση μένει πίσω: Τι δείχνει για την Ελλάδα η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

07:46

Χάσμα στις αμοιβές των μισθωτών: Στα 1.292,65 ευρώ ο μέσος μισθός στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα 853,82 ευρώ στις μικρομεσαίες

07:43

ΔΕΗ & Motor Oil: Τους επόμενους μήνες το «πράσινο φως» για τη μονάδα υδρογόνου – Στα 50-60 εκατ. η επένδυση στη Μακεδονία

07:41

Υποδομές: Σε ποια μέτωπα «μπαίνουν» μπουλντόζες, ποια έργα προχωρούν

07:37

Ακίνητα: Εξπρές μεταβιβάσεις χωρίς γραφειοκρατικό λαβύρινθο - Ξεμπλοκάρουν κατασχεμένα ακίνητα

07:35

Γαλάζιες αναταράξεις ενόψει συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν - Δεν θα γίνω εργαλείο, διαμηνύει ο Ανδρουλάκης στους δημοσκόπους