INSIDE OUT

Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

05-07-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

Να έχει πτυχία, γνώσεις και καλλιέργεια. Να είναι άνετος πολίτης του κόσμου, ταξιδεμένος, και εξοικειωμένος μ’ αυτόν. Να έχει κατανόηση των δομών της οικονομίας, να ξέρει οικονομικά. Και φυσικά να είναι ελκυστικός στην εμφάνιση, και να ασκεί γοητεία. Στην αρχή σκέφτηκα τον Όθων Ηλιόπουλο. Έχει πτυχία, είναι του Χάρβαρντ, ευπαρουσίαστος. Όμως ασκεί γοητεία στα πλήθη; Μετά την Έφη. Έχει πτυχίο, είναι πανέμορφη και γοητευτική, αλλά μπερδεύει τα φορολογικά έσοδα με τους φόρους. Μετά τον Χαρίτση. Γοητευτικός, μορφωμένος, κάτι ξέρει από οικονομικά, αλλά δεν τον έχω ακούσει ποτέ να μιλάει αγγλικά σε κοινό. Πολάκης αποκλείεται, νομίζω δεν έχει πάει ποτέ Βρυξέλλες. Νίκος Παππάς ίσως; Γιατί όχι! Έχει πτυχία, καταλαβαίνει οικονομικά, σπούδασε Εδιμβούργο, έχει εμπειρία Βρυξελλών, και ασκεί μια κάποια γοητεία.

Ποιόν;

Μήπως αυτόν φωτογράφιζε ο έμπειρος Δημήτρης Μαύρος της MRB -και πρώην σύμβουλος του Αλέξη-, όταν περιέγραφε χθες (Open) τον επόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Πρώτον, ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να είναι περίπου ή εξίσου γοητευτικός όσο ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα απ' ό,τι ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει εσωτερικά, μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει. Άρα, βρείτε εσείς με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα τον κατάλληλο...»

Στην επισήμανση καλεσμένου του πάνελ μήπως εννοεί τον παρόντα Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Μαύρος απάντησε αυθόρμητα χωρίς να σκεφτεί.

«Όχι, όχι, δεν εννοώ τον κ. Σπίρτζη. Θα πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο κι ο κ. Τσίπρας».

Μαχαιριά στην ευαίσθητη καρδιά του Χρήστου έμπηξε απερίσκεπτα ο κ. Μαύρος.

Ο Σπίρτζης δεν έδειξε να πληγώνεται από τα περί γοητείας. Έχει άλλα ν’ ασχοληθεί. Στην προχθεσινή μπηχτή του για τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ευκλείδης) ότι «δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση», άρα άφησε την ηγεσία να νομίζει ότι είναι όλα μαύρα στην οικονομία, απάντησε με εξίσου φαρμακερή μπηχτή ο Πάνος Σκουρλέτης χθες.

Όπως είπε ο Πάνος, μα ο Σπίρτζης ήταν κομμάτι του στενού επιτελείου του κόμματος.

Κουίζ

Στο σημείο αυτό βάζω κουίζ μέτριας δυσκολίας. Ποιος στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έγραψε αυτό;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αν δεν στελεχωθεί από πραγματικούς εργαζόμενους της σημερινής αγοράς εργασίας & της υγιούς επιχειρηματικότητας τότε δεν θα γειωθεί και θα παράγει την πολιτική της πλειοψηφίας των σημερινών στελεχών που είναι άσχετοι όπως είδαμε με την πραγματικότητα καθώς δεν μετέχουν σ αυτήν αλλά σε μια κομματική και κρατική γυάλα άλλων εποχών».

Ο ίδιος, πιστεύει πως πολλά από όσα έπαθε ο Αλέξης οφείλονται στο ότι είναι ο ίδιος δημοκράτης, και δεν επέβαλε τις θέσεις του σε κόμμα και στελέχη. Έτσι γέμισε το κόμμα από «άσχετους γραφειοκράτες και στελέχη της αυτοαναπαραγωγής»

Κάπως έτσι θα βγει αυτό το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι στη Βουλή

Μέχρι αρχές Αυγούστου που θα κλείσει για λίγες μέρες, σε ενδιαφέροντες τόνους θα κυλήσει το καλοκαίρι και στη Βουλή. Χθες ο Πρόεδρος Κωσταντίνος Τασούλας, έλαβε 249 ψήφους. Η ψηφοφορία δημιούργησε αμέσως αμέσως ένα μέτωπο κατά της πολυχρωμίας στα έδρανα, καθώς υπέρ Τασούλα ψήφησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βελόπουλος. Ενώ κατά, το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Ζωή. Οι τρεις, «μπλοκαρίστηκαν» από το μέτωπο και δεν εξέλεξαν Αντιπρόεδρο, κάτι που πετυχαίνει παραδοσιακά το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εισπράττει σκληρή κριτική από μερίδα της βάσης για την επιλογή να υπερψηφίσει Τασούλα.

Καθηλωτικός

Ο ΠτΒ, κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή αρκετών με την μακρά, αλλά πολλαπλών επιπέδων ομιλία του. Δεν θα σταθώ στις πνευματώδεις αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή, τον Αλέξανδρο Σβώλο, Πλούταρχο, και στους Τσάτσο-Καραμανλή, αλλά στην δική του έκκληση προς τους «300»:

«Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο».

Επικροτώ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:47

Η TELEKOM συνεργάζεται με την Starlink για κάλυψη παντού στην Ευρώπη

18:43

Υπερταμείο: Ενδιαφέρον από 9 σχήματα για το πλειοψηφικό ποσοστό στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ

18:34

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για έναρξη διαπραγματεύσεων με ΕΕ»

18:31

Ο Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στο Ιράν με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

18:26

Παρατείνεται το lockdown στο Ισραήλ - Κλείσιμο σχολείων και χώρων εργασίας έως 7 Μαρτίου

18:25

ΟΠΑΠ: Επιτυχημένο το 2025 με ρεκόρ στα καθαρά έσοδα προ εισφορών

18:22

Κύπρος: Από τον Λίβανο τα drones κατά της βρετανικής βάσης του Ακρωτηρίου

18:18

ΤτΕ: Στα 257,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2025 - Μέρισμα 13,3 εκατ. ευρώ

18:13

Σε διαβούλευση το ν/σ για βαθύ κράτος και γραφειοκρατία: Οι 14 παρεμβάσεις - Το μήνυμα Χατζηδάκη

18:12

Αναταράξεις σε αερομεταφορές και τουρισμό φέρνει η σύγκρουση στο Ιράν

18:11

ΥΠΕΞ Ιράν: «Δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς τις χώρες του Κόλπου»

17:59

Ελλάκτωρ: Αγορά ακινήτου από Prodea - Στα 44 εκατ. ευρώ το τίμημα

17:59

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ΗΠΑ: «Θα χρειαστεί χρόνος για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων στο Ιράν»

17:58

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ – Πτώση 5% για τις τράπεζες

17:58

Mermeren Kombinat: Στα 30,48 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Μείωση 4%

17:53

Noval Property: Λειτουργική κερδοφορία 26,2 εκατ. ευρώ το 2025 - Ετήσια άνοδος 27%

17:46

Eνδιαφέρον από 5 επενδυτικά σχήματα στον διαγωνισμό για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου

17:41

Τραμπ για Ιράν: «Τους διαλύσαμε - Το μεγάλο κύμα επιθέσεων δεν ήρθε ακόμα»

17:37

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς προβάτων στην Ήπειρο

17:34

Κυβερνητικές πηγές: O πρωθυπουργός είναι ανοικτός για κατ’ ιδίαν ενημέρωση όποιου πολιτικού αρχηγού

17:31

Ιράν: Νεκρή και η σύζυγος του Χαμενεΐ - «Πλήξαμε 500 στόχους που συνδέονται με ΗΠΑ, Ισραήλ»

17:22

Μακρόν: Το δεύτερο μισό του αιώνα που έρχεται, θα είναι η εποχή των πυρηνικών όπλων

17:17

Λίβανος: Σειρά πληγμάτων στα περίχωρα της Βηρυτού - «Φύγετε αμέσως» καλεί η πρεσβεία των ΗΠΑ

17:13

Επανεκκινούν περιορισμένες πτήσεις από Ντουμπάι - Παρατείνει την αναστολή η Air France

17:12

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στις 4 Μαρτίου

17:11

Πάνω από 25 γερμανικά πλοία εγκλωβισμένα στον Περσικό - Ανάμεσά τους 2 κρουαζιερόπλοια

17:02

Νέος γύρος απωλειών στη Wall Street - Σε υψηλό για το 2026 ο δείκτης φόβου

16:47

Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: «Η πρόληψη δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση»

16:43

Στρατηγός Iράν: «Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους κατά της Κύπρου για να φύγουν οι Αμερικανοί»

16:42

Η Inditex Ελλάδας πιστοποιείται ως Top Employer 2026 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά