INSIDE OUT

Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

05-07-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

Να έχει πτυχία, γνώσεις και καλλιέργεια. Να είναι άνετος πολίτης του κόσμου, ταξιδεμένος, και εξοικειωμένος μ’ αυτόν. Να έχει κατανόηση των δομών της οικονομίας, να ξέρει οικονομικά. Και φυσικά να είναι ελκυστικός στην εμφάνιση, και να ασκεί γοητεία. Στην αρχή σκέφτηκα τον Όθων Ηλιόπουλο. Έχει πτυχία, είναι του Χάρβαρντ, ευπαρουσίαστος. Όμως ασκεί γοητεία στα πλήθη; Μετά την Έφη. Έχει πτυχίο, είναι πανέμορφη και γοητευτική, αλλά μπερδεύει τα φορολογικά έσοδα με τους φόρους. Μετά τον Χαρίτση. Γοητευτικός, μορφωμένος, κάτι ξέρει από οικονομικά, αλλά δεν τον έχω ακούσει ποτέ να μιλάει αγγλικά σε κοινό. Πολάκης αποκλείεται, νομίζω δεν έχει πάει ποτέ Βρυξέλλες. Νίκος Παππάς ίσως; Γιατί όχι! Έχει πτυχία, καταλαβαίνει οικονομικά, σπούδασε Εδιμβούργο, έχει εμπειρία Βρυξελλών, και ασκεί μια κάποια γοητεία.

Ποιόν;

Μήπως αυτόν φωτογράφιζε ο έμπειρος Δημήτρης Μαύρος της MRB -και πρώην σύμβουλος του Αλέξη-, όταν περιέγραφε χθες (Open) τον επόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Πρώτον, ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να είναι περίπου ή εξίσου γοητευτικός όσο ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα απ' ό,τι ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει εσωτερικά, μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει. Άρα, βρείτε εσείς με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα τον κατάλληλο...»

Στην επισήμανση καλεσμένου του πάνελ μήπως εννοεί τον παρόντα Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Μαύρος απάντησε αυθόρμητα χωρίς να σκεφτεί.

«Όχι, όχι, δεν εννοώ τον κ. Σπίρτζη. Θα πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο κι ο κ. Τσίπρας».

Μαχαιριά στην ευαίσθητη καρδιά του Χρήστου έμπηξε απερίσκεπτα ο κ. Μαύρος.

Ο Σπίρτζης δεν έδειξε να πληγώνεται από τα περί γοητείας. Έχει άλλα ν’ ασχοληθεί. Στην προχθεσινή μπηχτή του για τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ευκλείδης) ότι «δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση», άρα άφησε την ηγεσία να νομίζει ότι είναι όλα μαύρα στην οικονομία, απάντησε με εξίσου φαρμακερή μπηχτή ο Πάνος Σκουρλέτης χθες.

Όπως είπε ο Πάνος, μα ο Σπίρτζης ήταν κομμάτι του στενού επιτελείου του κόμματος.

Κουίζ

Στο σημείο αυτό βάζω κουίζ μέτριας δυσκολίας. Ποιος στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έγραψε αυτό;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αν δεν στελεχωθεί από πραγματικούς εργαζόμενους της σημερινής αγοράς εργασίας & της υγιούς επιχειρηματικότητας τότε δεν θα γειωθεί και θα παράγει την πολιτική της πλειοψηφίας των σημερινών στελεχών που είναι άσχετοι όπως είδαμε με την πραγματικότητα καθώς δεν μετέχουν σ αυτήν αλλά σε μια κομματική και κρατική γυάλα άλλων εποχών».

Ο ίδιος, πιστεύει πως πολλά από όσα έπαθε ο Αλέξης οφείλονται στο ότι είναι ο ίδιος δημοκράτης, και δεν επέβαλε τις θέσεις του σε κόμμα και στελέχη. Έτσι γέμισε το κόμμα από «άσχετους γραφειοκράτες και στελέχη της αυτοαναπαραγωγής»

Κάπως έτσι θα βγει αυτό το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι στη Βουλή

Μέχρι αρχές Αυγούστου που θα κλείσει για λίγες μέρες, σε ενδιαφέροντες τόνους θα κυλήσει το καλοκαίρι και στη Βουλή. Χθες ο Πρόεδρος Κωσταντίνος Τασούλας, έλαβε 249 ψήφους. Η ψηφοφορία δημιούργησε αμέσως αμέσως ένα μέτωπο κατά της πολυχρωμίας στα έδρανα, καθώς υπέρ Τασούλα ψήφησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βελόπουλος. Ενώ κατά, το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Ζωή. Οι τρεις, «μπλοκαρίστηκαν» από το μέτωπο και δεν εξέλεξαν Αντιπρόεδρο, κάτι που πετυχαίνει παραδοσιακά το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εισπράττει σκληρή κριτική από μερίδα της βάσης για την επιλογή να υπερψηφίσει Τασούλα.

Καθηλωτικός

Ο ΠτΒ, κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή αρκετών με την μακρά, αλλά πολλαπλών επιπέδων ομιλία του. Δεν θα σταθώ στις πνευματώδεις αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή, τον Αλέξανδρο Σβώλο, Πλούταρχο, και στους Τσάτσο-Καραμανλή, αλλά στην δική του έκκληση προς τους «300»:

«Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο».

Επικροτώ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:16

Φιντάν: Λανθασμένη στρατηγική η επίθεση του Ιράν στις χώρες του Κόλπου

00:09

Διεθνή ΜΜΕ: Νέος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν ο Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ

23:58

Η Ιρλανδία θα στείλει για πρώτη φορά στρατιωτικούς ακολούθους σε πρεσβείες της

23:47

Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: «Ο πόλεμος δεν ήταν η επιλογή μας» - «Πυρά» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

23:35

Ανδρουλάκης: «Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κράτος και πολίτη»

23:22

Γλύτωσε τα χειρότερα η Wall Street μετά την πρωτοβουλία Τραμπ

23:10

Μαρινάκης: Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό

22:57

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε υπόγεια εγκατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

22:44

Growth Awards 2026: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις βραβεύτηκαν για επενδύσεις και καινοτομία

22:31

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,2 εκατ. ευρώ

22:19

Πιερρακάκης: Οι 3 βασικές προτεραιότητες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

22:07

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:56

Χατζηδάκης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

21:45

Ιράν: Το υπ. Άμυνας διαβεβαιώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει τα πλέον προηγμένα όπλα του

21:34

Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε αμυντικά συστήματα στην Κύπρο

21:25

Δολάριο, ομόλογα και επιτόκια έστειλαν τον χρυσό σε χαμηλό 2 εβδομάδων

21:12

Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ του Ιράκ - Έκκληση Ομάν για κατάπαυση πυρός

21:10

Πάνω από 58.000 εκτοπισμένοι στον Λίβανο - Το Τελ Αβίβ θα πλήξει νέους στόχους της Χεζμπολάχ

21:03

Νέο ράλι για το πετρέλαιο με ώθηση από τα Στενά του Ορμούζ

20:57

ΗΠΑ: Ο υφυπουργός για την Αμυντική Πολιτική απέδωσε τον θάνατο του Χαμενεΐ στο Ισραήλ

20:44

Ισραήλ: Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ετοιμάζεται για να επανεκκινήσει τις πτήσεις

20:31

Μητράκος (ΤτΕ): Στα 3 δισ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια το 2026 - Δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στα επιτόκια

20:30

Πυρηνική ομπρέλα Μακρόν: Πώς ξεδιπλώνεται το νέο δόγμα - Επιταχυντής η Μέση Ανατολή

20:23

Κικίλιας: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου»

20:14

Από τα στενά του Ορμούζ στο καλάθι της νοικοκυράς

20:11

Καραβίας (Eurobank): Χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

20:07

Ρούτε: «Στήριξη στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ»

19:54

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για την επιστολική ψήφο την Τετάρτη

19:53

Η TotalEnergies θα λάβει μέτρα για επαναπατρισμό των υπαλλήλων της από τη Μέση Ανατολή

19:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία