INSIDE OUT

Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

05-07-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όμορφος, γοητευτικός, να ξέρει γλώσσες κι οικονομικά - Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; 

Να έχει πτυχία, γνώσεις και καλλιέργεια. Να είναι άνετος πολίτης του κόσμου, ταξιδεμένος, και εξοικειωμένος μ’ αυτόν. Να έχει κατανόηση των δομών της οικονομίας, να ξέρει οικονομικά. Και φυσικά να είναι ελκυστικός στην εμφάνιση, και να ασκεί γοητεία. Στην αρχή σκέφτηκα τον Όθων Ηλιόπουλο. Έχει πτυχία, είναι του Χάρβαρντ, ευπαρουσίαστος. Όμως ασκεί γοητεία στα πλήθη; Μετά την Έφη. Έχει πτυχίο, είναι πανέμορφη και γοητευτική, αλλά μπερδεύει τα φορολογικά έσοδα με τους φόρους. Μετά τον Χαρίτση. Γοητευτικός, μορφωμένος, κάτι ξέρει από οικονομικά, αλλά δεν τον έχω ακούσει ποτέ να μιλάει αγγλικά σε κοινό. Πολάκης αποκλείεται, νομίζω δεν έχει πάει ποτέ Βρυξέλλες. Νίκος Παππάς ίσως; Γιατί όχι! Έχει πτυχία, καταλαβαίνει οικονομικά, σπούδασε Εδιμβούργο, έχει εμπειρία Βρυξελλών, και ασκεί μια κάποια γοητεία.

Ποιόν;

Μήπως αυτόν φωτογράφιζε ο έμπειρος Δημήτρης Μαύρος της MRB -και πρώην σύμβουλος του Αλέξη-, όταν περιέγραφε χθες (Open) τον επόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Πρώτον, ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να είναι περίπου ή εξίσου γοητευτικός όσο ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα απ' ό,τι ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει εσωτερικά, μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει. Άρα, βρείτε εσείς με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα τον κατάλληλο...»

Στην επισήμανση καλεσμένου του πάνελ μήπως εννοεί τον παρόντα Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Μαύρος απάντησε αυθόρμητα χωρίς να σκεφτεί.

«Όχι, όχι, δεν εννοώ τον κ. Σπίρτζη. Θα πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο κι ο κ. Τσίπρας».

Μαχαιριά στην ευαίσθητη καρδιά του Χρήστου έμπηξε απερίσκεπτα ο κ. Μαύρος.

Ο Σπίρτζης δεν έδειξε να πληγώνεται από τα περί γοητείας. Έχει άλλα ν’ ασχοληθεί. Στην προχθεσινή μπηχτή του για τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ευκλείδης) ότι «δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση», άρα άφησε την ηγεσία να νομίζει ότι είναι όλα μαύρα στην οικονομία, απάντησε με εξίσου φαρμακερή μπηχτή ο Πάνος Σκουρλέτης χθες.

Όπως είπε ο Πάνος, μα ο Σπίρτζης ήταν κομμάτι του στενού επιτελείου του κόμματος.

Κουίζ

Στο σημείο αυτό βάζω κουίζ μέτριας δυσκολίας. Ποιος στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έγραψε αυτό;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αν δεν στελεχωθεί από πραγματικούς εργαζόμενους της σημερινής αγοράς εργασίας & της υγιούς επιχειρηματικότητας τότε δεν θα γειωθεί και θα παράγει την πολιτική της πλειοψηφίας των σημερινών στελεχών που είναι άσχετοι όπως είδαμε με την πραγματικότητα καθώς δεν μετέχουν σ αυτήν αλλά σε μια κομματική και κρατική γυάλα άλλων εποχών».

Ο ίδιος, πιστεύει πως πολλά από όσα έπαθε ο Αλέξης οφείλονται στο ότι είναι ο ίδιος δημοκράτης, και δεν επέβαλε τις θέσεις του σε κόμμα και στελέχη. Έτσι γέμισε το κόμμα από «άσχετους γραφειοκράτες και στελέχη της αυτοαναπαραγωγής»

Κάπως έτσι θα βγει αυτό το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι στη Βουλή

Μέχρι αρχές Αυγούστου που θα κλείσει για λίγες μέρες, σε ενδιαφέροντες τόνους θα κυλήσει το καλοκαίρι και στη Βουλή. Χθες ο Πρόεδρος Κωσταντίνος Τασούλας, έλαβε 249 ψήφους. Η ψηφοφορία δημιούργησε αμέσως αμέσως ένα μέτωπο κατά της πολυχρωμίας στα έδρανα, καθώς υπέρ Τασούλα ψήφησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βελόπουλος. Ενώ κατά, το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Ζωή. Οι τρεις, «μπλοκαρίστηκαν» από το μέτωπο και δεν εξέλεξαν Αντιπρόεδρο, κάτι που πετυχαίνει παραδοσιακά το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εισπράττει σκληρή κριτική από μερίδα της βάσης για την επιλογή να υπερψηφίσει Τασούλα.

Καθηλωτικός

Ο ΠτΒ, κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή αρκετών με την μακρά, αλλά πολλαπλών επιπέδων ομιλία του. Δεν θα σταθώ στις πνευματώδεις αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή, τον Αλέξανδρο Σβώλο, Πλούταρχο, και στους Τσάτσο-Καραμανλή, αλλά στην δική του έκκληση προς τους «300»:

«Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο».

Επικροτώ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:17

Τασούλας: Επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος

21:48

Διάσωση 24 αλλοδαπών νότια του Ταίναρου με συνδρομή της Frontex

21:29

Έντονη ανησυχία των ξενοδόχων της Μαγνησίας απ' τη συνέχιση των αγροτικών μπλόκων

21:18

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

20:58

Έλληνες αστρονόμοι ανατρέπουν θεμελιώδη παραδοχή για τον τρόπο που τρέφονται οι μαύρες τρύπες

20:54

Σκρέκας: Η ΝΔ είναι σήμερα πόλος έλξης για όλους τους πολίτες

20:49

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι έπληξε σήμερα με drone τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

20:42

Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Να θεσπιστεί κοινός Κώδικας Δεοντολογίας δικαστών - δικηγόρων

20:37

Αγαπηδάκη: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2026 με 600 εκατ. ευρώ επιπλέον

20:27

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Κύπρου

20:09

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας

19:56

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα

19:45

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες

19:41

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU

19:36

Χαρακόπουλος: Με τους αγρότες δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα

19:23

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών που στέλνουν στο Μαξίμου

19:10

Ρίσκο για τις αγορές το αυξημένο κόστος ζωής – Από τη Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών

19:05

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στην Παλμύρα

18:45

Πετραλιάς: Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου απ' την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη 4ετία

18:18

Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

18:10

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε ισχυρό τροχό ανάπτυξης

17:41

Μαρινάκης προς αγρότες: Ναι σε διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους

17:25

Τσουκαλάς: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αφήνει καμία σκιά ενώ ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό

17:00

Τα SOS της ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τα κριτήρια και ποιοι θα ωφεληθούν

16:47

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

16:41

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 πολιτικοί κρατούμενοι

16:20

Αγρότες: «Όχι» στο ραντεβού με Μητσοτάκη - Ετοιμάζουν λίστα αιτημάτων

16:14

Bloomberg: Η ΕΕ φοβάται ρωσικό «Δούρειο Ίππο» στην Ουκρανία

16:01

Αμερικανικό και συριακό στρατιωτικό κομβόι δέχθηκε επίθεση στην κεντρική Συρία

15:48

Τραμπ: Διέταξε την άμεση άρση των κυρώσεων για τα λιπάσματα ποτάσας της Λευκορωσίας