INSIDE OUT

Πρώτα πρόεδρος και μετά θέσεις αποφάσισαν οι επίγονοι του Αλέξη - Συστάσεις Πολάκη - Ψηφιακή η ψηφοφορία 

03-07-2023 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτα πρόεδρος και μετά θέσεις αποφάσισαν οι επίγονοι του Αλέξη - Συστάσεις Πολάκη - Ψηφιακή η ψηφοφορία 

Fast track διαδικασίες για την εκλογή προέδρου αποφάσισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα θα βγάλουν πρόεδρο και μετά θα κάνουν κανονικό συνέδριο. Στην αρχή μου φάνηκε παράξενο για κόμμα της αριστεράς και δεν το πίστεψα. Είναι οι ίδιοι που έψεγαν τον Τσίπρα για μετατροπή του κόμματος σε «προσωποπαγές», χωρίς θέσεις και συλλογικές διαδικασίες; Έψαξα για επιβεβαίωση στον μόνο άνθρωπο που λέει τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη εκεί μέσα. Στον Μπίστη.

«Στην πρώτη της συνεδρίαση χωρίς την καταλυτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επέδειξε υπευθυνότητα και ενότητα. Αποφάσισε: συνεδρίαση για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ΚΕ 15-16 Ιουλίου για κατάθεση υποψηφιοτήτων, εκλογή προέδρου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου, έκτακτο Συνέδριο αμέσως μετά τις δημοτικές. Ανανέωση εμπιστοσύνης στη Ράνια και τον Γιώργο. Όσοι διερωτώνται αν υπάρχει σφυγμός πήραν απάντηση. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε».

Κερδισμένοι/χαμένοι

Όντως. Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται τελικά να εκλεγεί πρώτα πρόεδρος και μετά συνέδριο. Την fast track διαδικασία επιθυμούν σφόδρα οι «53», ενώ οι «Προεδρικοί» έσπρωχναν το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω. Στους «χαμένους» οι πασοκογενείς, καθώς η διαδικασία διαδοχής για άλλη μια φορά μένει στην οικογένεια του πάλαι ποτέ Συνασπισμού. Μεταξύ τους θα τα βρουν ΚΑΙ πάλι.

Σε κάθε περίπτωση οι πασοκογενείς είναι πληγωμένοι αφού πρωτοκλασάτα στελέχη τους (Μαριλίζα, Ραγκούσης κλπ) δεν κατάφεραν να εκλεγούν, ενώ η πρόταση Σπίρτζη για οδικό χάρτη εκλογής προέδρου και οργάνων, καταψηφίστηκε στην ΠΓ. Ο Σπίρτζης παραιτήθηκε από τα όργανα. Μόνο αυτός.

Τον «έκοψαν» και τα ‘ριξε

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, αίσθηση δημιούργησε η διαφοροποίηση Τεμπονέρα. Νέο στέλεχος, με την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα που τον τοποθέτησε στην εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τον έβγαλε στη βιτρίνα. Ο πατρινός εργατολόγος, της ΡΕΝΕ (σ’ αυτή ανήκει ο Π. Ρήγας που τον έπιασε απ’ το λαιμό ο Τζανακόπουλος), εμφανίστηκε για λίγα 24ωρα ως πρόσωπο που θα μπορούσε να παίξει για ψηλά, μαζί με Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Δούρου, Τσακαλώτο. Όμως, όπως κατάλαβε απ’ τους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, επειδή δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής κλπ κλπ κλπ δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Βγήκε λοιπόν κι αυτός και τα ‘ριξε.

Το κατηγορώ Τεμπονέρα προς κομματικούς ΣΥΡΙΖΑ

«Παραμέρισε ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ουσιαστικά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και δεν θα παραμερίσουμε εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι;

Αλλά πάλι, πως γίνεται σε ένα κόμμα να χωράνε όλοι; Πως γίνεται να χωράνε όλες οι ιδέες, ακόμα και όταν κάποιοι δηλώνουν, ότι δεν δεσμεύονται από αυτές; «Είμαι με τον Τσίπρα ή τον εκάστοτε Πρόεδρο» σημαίνει δεν δεσμεύομαι από τίποτα. Πρόκειται για τον ορισμό του πολιτικού χυλού! Αυτό το κόμμα φτιάξαμε».

Η πρόταση Τεμπονέρα

- Να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας.

- Να ανοίξει ο αριστερός και δημοκρατικός διάλογος, που θα αγκαλιάσει και άλλες δυνάμεις της κοινωνίας. Το συνέδριο να γίνει ο ιμάντας αντιστοίχισης της ανάγκης, με την φυγή προς τα εμπρός.

- Μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες.

«Το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για τις διαδικασίες. Δεν αλλάζει δραματικά το σκηνικό, όποιος και αν παραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις».

Ποιος θα παραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις την Πέμπτη;

Ο Σωκράτης Φάμελλος! Μετά την άρνηση της Όλγας Γεροβασίλη, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να είναι ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου από τη βάση αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Φάμελλος, («γεμάτα τα μπαράκια της Θεσσαλονίκης από Φάμελλους» όπως είχε πει με χαιρεκακία σύντροφός του, όταν ο κ. Τσίπρας τον έκανε βουλευτή και υπουργό), είναι ο άνθρωπος που τον ρωτούν (libre) αυτό:

«Ως υπουργός ασχοληθήκατε με θέματα περιβάλλοντος. Ωστόσο κατά την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ανέδειξε ούτε στο ελάχιστο την «πράσινη ατζέντα». Περιορίστηκε στο να περιγράψει την ανέχεια και την φτώχεια που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τι συνέβη τελικά;»

Κι απαντά έτσι:

«Έχετε δίκιο. Παρότι η πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη και η σύνδεσή της με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αποτελούσε βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν πετύχαμε να το αναδείξουμε προεκλογικά. Αναδείχθηκαν βέβαια, σε μικρότερο βαθμό κάποια κρίσιμα θέματα της ενεργειακής μετάβασης».

Για δες!

Η Συριζιάδα θα είναι το σίκουελ του καλοκαιριού αναμφίβολα. Μεταξύ των πρωταγωνιστών ο Παύλος ο Πολάκης, τον οποίο διέσωσε τελικά ο Αλέξης βάζοντάς τον στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, μετά την διαγραφή του από τον τομέα Διαφάνειας. Χθες, ο Πολάκης συνέστησε «προς όλα τα μέλη και τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ψυχραιμία και όχι αποφάσεις με πίκρα ή με θυμό. Η ιστορία ούτε σταματά ούτε τελειώνει, συνεχίζει να γράφεται από τη δράση των ανθρώπων, των κινημάτων ,των νέων ηγετών».

Ενημερωτικά, εάν ανησυχεί του λέω ότι ο Αλέξης είναι ψύχραιμος. Έχει πάρει ποπ κορν.

Η ψηφοφορία

Αυτό που θ’ απολαύσει περισσότερο είναι η εκλογή νέου Προέδρου από την βάση των μελών, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Πάει η εποχή που η Κουμουνδούρου θεωρούσε τεχνοφασισμό πχ την εκλογή ηλεκτρονικά καθηγητών στα ΑΕΙ. Τώρα είναι έτοιμοι να καβαλήσουν το κύμα της AI. Εχουν τα μέλη, έχουν και τα τηλέφωνά τους, άρα δεν λείπει τίποτα.

Το ψηφιακό εγχείρημα λογικά θα αναλάβει η Μάγκυ Δούση (ο Πιερρακάκης του ΣΥΡΙΖΑ) και ίσως τη βοηθήσει η Διάνα Βουτυράκου της ρομποτικής. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνει ο Φλαμπουράρης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple