INSIDE OUT

Πρώτα πρόεδρος και μετά θέσεις αποφάσισαν οι επίγονοι του Αλέξη - Συστάσεις Πολάκη - Ψηφιακή η ψηφοφορία 

03-07-2023 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρώτα πρόεδρος και μετά θέσεις αποφάσισαν οι επίγονοι του Αλέξη - Συστάσεις Πολάκη - Ψηφιακή η ψηφοφορία 

Fast track διαδικασίες για την εκλογή προέδρου αποφάσισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα θα βγάλουν πρόεδρο και μετά θα κάνουν κανονικό συνέδριο. Στην αρχή μου φάνηκε παράξενο για κόμμα της αριστεράς και δεν το πίστεψα. Είναι οι ίδιοι που έψεγαν τον Τσίπρα για μετατροπή του κόμματος σε «προσωποπαγές», χωρίς θέσεις και συλλογικές διαδικασίες; Έψαξα για επιβεβαίωση στον μόνο άνθρωπο που λέει τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη εκεί μέσα. Στον Μπίστη.

«Στην πρώτη της συνεδρίαση χωρίς την καταλυτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επέδειξε υπευθυνότητα και ενότητα. Αποφάσισε: συνεδρίαση για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ΚΕ 15-16 Ιουλίου για κατάθεση υποψηφιοτήτων, εκλογή προέδρου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου, έκτακτο Συνέδριο αμέσως μετά τις δημοτικές. Ανανέωση εμπιστοσύνης στη Ράνια και τον Γιώργο. Όσοι διερωτώνται αν υπάρχει σφυγμός πήραν απάντηση. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε».

Κερδισμένοι/χαμένοι

Όντως. Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται τελικά να εκλεγεί πρώτα πρόεδρος και μετά συνέδριο. Την fast track διαδικασία επιθυμούν σφόδρα οι «53», ενώ οι «Προεδρικοί» έσπρωχναν το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω. Στους «χαμένους» οι πασοκογενείς, καθώς η διαδικασία διαδοχής για άλλη μια φορά μένει στην οικογένεια του πάλαι ποτέ Συνασπισμού. Μεταξύ τους θα τα βρουν ΚΑΙ πάλι.

Σε κάθε περίπτωση οι πασοκογενείς είναι πληγωμένοι αφού πρωτοκλασάτα στελέχη τους (Μαριλίζα, Ραγκούσης κλπ) δεν κατάφεραν να εκλεγούν, ενώ η πρόταση Σπίρτζη για οδικό χάρτη εκλογής προέδρου και οργάνων, καταψηφίστηκε στην ΠΓ. Ο Σπίρτζης παραιτήθηκε από τα όργανα. Μόνο αυτός.

Τον «έκοψαν» και τα ‘ριξε

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, αίσθηση δημιούργησε η διαφοροποίηση Τεμπονέρα. Νέο στέλεχος, με την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα που τον τοποθέτησε στην εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τον έβγαλε στη βιτρίνα. Ο πατρινός εργατολόγος, της ΡΕΝΕ (σ’ αυτή ανήκει ο Π. Ρήγας που τον έπιασε απ’ το λαιμό ο Τζανακόπουλος), εμφανίστηκε για λίγα 24ωρα ως πρόσωπο που θα μπορούσε να παίξει για ψηλά, μαζί με Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Δούρου, Τσακαλώτο. Όμως, όπως κατάλαβε απ’ τους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, επειδή δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής κλπ κλπ κλπ δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Βγήκε λοιπόν κι αυτός και τα ‘ριξε.

Το κατηγορώ Τεμπονέρα προς κομματικούς ΣΥΡΙΖΑ

«Παραμέρισε ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ουσιαστικά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και δεν θα παραμερίσουμε εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι;

Αλλά πάλι, πως γίνεται σε ένα κόμμα να χωράνε όλοι; Πως γίνεται να χωράνε όλες οι ιδέες, ακόμα και όταν κάποιοι δηλώνουν, ότι δεν δεσμεύονται από αυτές; «Είμαι με τον Τσίπρα ή τον εκάστοτε Πρόεδρο» σημαίνει δεν δεσμεύομαι από τίποτα. Πρόκειται για τον ορισμό του πολιτικού χυλού! Αυτό το κόμμα φτιάξαμε».

Η πρόταση Τεμπονέρα

- Να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας.

- Να ανοίξει ο αριστερός και δημοκρατικός διάλογος, που θα αγκαλιάσει και άλλες δυνάμεις της κοινωνίας. Το συνέδριο να γίνει ο ιμάντας αντιστοίχισης της ανάγκης, με την φυγή προς τα εμπρός.

- Μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες.

«Το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για τις διαδικασίες. Δεν αλλάζει δραματικά το σκηνικό, όποιος και αν παραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις».

Ποιος θα παραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις την Πέμπτη;

Ο Σωκράτης Φάμελλος! Μετά την άρνηση της Όλγας Γεροβασίλη, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να είναι ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου από τη βάση αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Φάμελλος, («γεμάτα τα μπαράκια της Θεσσαλονίκης από Φάμελλους» όπως είχε πει με χαιρεκακία σύντροφός του, όταν ο κ. Τσίπρας τον έκανε βουλευτή και υπουργό), είναι ο άνθρωπος που τον ρωτούν (libre) αυτό:

«Ως υπουργός ασχοληθήκατε με θέματα περιβάλλοντος. Ωστόσο κατά την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ανέδειξε ούτε στο ελάχιστο την «πράσινη ατζέντα». Περιορίστηκε στο να περιγράψει την ανέχεια και την φτώχεια που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τι συνέβη τελικά;»

Κι απαντά έτσι:

«Έχετε δίκιο. Παρότι η πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη και η σύνδεσή της με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αποτελούσε βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν πετύχαμε να το αναδείξουμε προεκλογικά. Αναδείχθηκαν βέβαια, σε μικρότερο βαθμό κάποια κρίσιμα θέματα της ενεργειακής μετάβασης».

Για δες!

Η Συριζιάδα θα είναι το σίκουελ του καλοκαιριού αναμφίβολα. Μεταξύ των πρωταγωνιστών ο Παύλος ο Πολάκης, τον οποίο διέσωσε τελικά ο Αλέξης βάζοντάς τον στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, μετά την διαγραφή του από τον τομέα Διαφάνειας. Χθες, ο Πολάκης συνέστησε «προς όλα τα μέλη και τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ψυχραιμία και όχι αποφάσεις με πίκρα ή με θυμό. Η ιστορία ούτε σταματά ούτε τελειώνει, συνεχίζει να γράφεται από τη δράση των ανθρώπων, των κινημάτων ,των νέων ηγετών».

Ενημερωτικά, εάν ανησυχεί του λέω ότι ο Αλέξης είναι ψύχραιμος. Έχει πάρει ποπ κορν.

Η ψηφοφορία

Αυτό που θ’ απολαύσει περισσότερο είναι η εκλογή νέου Προέδρου από την βάση των μελών, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Πάει η εποχή που η Κουμουνδούρου θεωρούσε τεχνοφασισμό πχ την εκλογή ηλεκτρονικά καθηγητών στα ΑΕΙ. Τώρα είναι έτοιμοι να καβαλήσουν το κύμα της AI. Εχουν τα μέλη, έχουν και τα τηλέφωνά τους, άρα δεν λείπει τίποτα.

Το ψηφιακό εγχείρημα λογικά θα αναλάβει η Μάγκυ Δούση (ο Πιερρακάκης του ΣΥΡΙΖΑ) και ίσως τη βοηθήσει η Διάνα Βουτυράκου της ρομποτικής. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνει ο Φλαμπουράρης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΟΗΕ: Ανησυχία σχετικά με τα νέα ισραηλινά μέτρα για την Δυτική Όχθη

23:45

Μαχμούντ Αμπάς: Ζητά «αποφασιστική αντίδραση» των ΗΠΑ

23:34

Υπόθεση κατασκοπείας: «Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα - Η πρώτη επαφή με τον σμήναρχο

23:30

Η γαλλική κυβέρνηση προτρέπει τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα του Έπστιν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη

23:29

McDonald's: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το τέταρτο τρίμηνο

23:20

Πέθανε ο Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ, πρωταγωνιστής του «Dawson’s Creek»

23:12

Wall Street: Δεν έκανε το 4X4 o Dow - «Φρέναρε» η χαρά της ισχυρής αγοράς εργασίας

22:57

Γαλλία: Αυξήθηκαν στα τρία τα μωρά που πέθαναν αφού κατανάλωσαν ύποπτο βρεφικό γάλα

22:38

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ

22:35

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1% έφερε η συνεχιζόμενη τριβή ΗΠΑ-Ιράν

22:20

Συνάντηση Δήμα με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου - Στην ατζέντα η ενίσχυση συνδεσιμότητας των δύο χωρών

22:13

95 χρόνια Παπαστράτος: Νέες επενδύσεις και διεθνής εξωστρέφεια

22:07

Τραμπ: Επέμεινα στον Νετανιάχου ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

21:56

Ιταλία: Αυστηρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό, μόνο όμως με την έγκριση του κοινοβουλίου

21:53

Χρυσός: Ενισχύθηκε περισσότερο από 1% - Εκτόξευση για το ασήμι

21:29

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Έλλειμμα συγκροτημένης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης

21:11

Ζελένσκι για εκλογές στην Ουκρανία: «Είναι πολύ εύκολο να γίνουν: Εφαρμόστε μια εκεχειρία με την Ρωσία»

20:59

Πώς η Ευρώπη επιχειρεί το μεγάλο «άλμα» στις άμεσες πληρωμές

20:58

ΣΕΒ: Χωρίς «δυνατή» βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει ανθεκτική και ασφαλής Ευρώπη

20:48

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εκκένωσαν τη βάση Αλ Τανφ

20:40

Βενεζουέλα: Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας στο Καράκας για συναντήσεις με τον πετρελαϊκό τομέα

20:36

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Άντριου φέρεται να παρέδωσε απόρρητα οικονομικά έγγραφα στον Έπστιν

20:23

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζάκυνθος και Κεφαλονιά λόγω κακοκαιρίας

20:06

Το πρώτο σίριαλ αποκλειστικά με ΑΙ χαρακτήρες για την Αμερικανική ανεξαρτησία διχάζει

20:04

Θεοδωρικάκος: Συνεργασία αμοιβαίου συμφέροντος Ελλάδας-Τουρκίας σε έρευνα, καινοτομία και βιομηχανία

19:59

Μακρόν: Η έκδοση ευρωομολόγων η μοναδική λύση απέναντι στις «οικονομικές απειλές» Κίνας και ΗΠΑ

19:47

Πτώση στις ευρωαγορές, «έλαμψε» μόνο ο FTSE 100 - Άλμα σχεδόν 8,5% για Siemens Energy

19:37

Η Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

19:23

Τζιτζικώστας: «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα σηκώνεται drone στην ΕΕ αν δεν ξέρουμε τον χειριστή του» - Δέσμη τριών δράσεων

19:15

Κάλας: Ευελιξία στο δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία