INSIDE OUT

Τηρεί τις υποσχέσεις για rotation και γερές αλλαγές στο υπουργικό ο Κυριάκος - Γαλάζιοι εντός κι εκτός - Μέσα ο Πολάκης

26-06-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τηρεί τις υποσχέσεις για rotation και γερές αλλαγές στο υπουργικό ο Κυριάκος - Γαλάζιοι εντός κι εκτός - Μέσα ο Πολάκης

Με περσινό Dior θα εμφανιστώ στην ορκωμοσία των υπουργών, έτσι όπως τα κατάφερε ο Κυριάκος. Δηλαδή, επειδή θέλει να πάει Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη-Παρασκευή πρέπει να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης; Κι αυτό με χίλια ζόρια βγήκε. Ευτυχώς που παρακολουθώ σαν σκιά τον νέο ισχυρό άνδρα στην οικονομία, τον άνθρωπο που θα χειριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τον επόμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και νεοεκλεγέντα βουλευτή βορείου τομέα Αθηνών με τη ΝΔ.

«Η ανακοίνωση θα γίνει αύριο», είπε ο κ. Παπαθανάσης πάρα πολύ γρήγορα, σ’ ένα κανάλι με αυτά τα τεράστια πάνελ που ξεχνάς ποιος βρίσκεται που, και από ένα σημείο και μετά βαριούνται και οι ίδιοι (στον Ant1 μάλλον), χθες. Αυτός είναι ο άνθρωπός μου σκέφτηκα αμέσως. Ο Νίκος Παπαθανάσης, ο νέος ισχυρός άνδρας στο υπουργείο Οικονομικών, είναι το πολιτικό στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και θα αναλάβει νευραλγικό τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικός και ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών με τον Κωστή Χατζηδάκη να ετοιμάζεται μετά από μια περίοδο αρκετών ετών ξανά για πυκνά ταξίδια στις Βρυξέλλες, για επαφές και τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Έτοιμο

Αφού γέμισαν μια χαρά οι κάλπες με 158 βουλευτές, ο Κυριάκος δεν χάνει χρόνο. Το υπουργικό είναι έτοιμο, γνωστό σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών (Σκέρτσος, Παπασταύρου, Γεραπετρίτης, Μπρατάκος), και τα τηλέφωνα έγιναν επίσης από καιρό. Ο Παπαθανάσης, απλά επιβεβαίωσε αυθόρμητα ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, και όχι αύριο όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Αμετακίνητοι

Πιστός σε όσα είπε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, θα υπάρχει γερό rotation με δύο απ’ ότι φαίνεται αμετακίνητους. Την χαμηλών τόνων και υψηλής αποτελεσματικότητας υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

και τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου.

Στη δύσκολη καρέκλα του υπουργού Εργασίας πηγαίνει ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ένας καθηγητής στο ΥΠΕΞ

Στο νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών οδεύει ο εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου από το 2016, ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης είχε περάσει και παλαιότερα από το ίδιο κτίριο, ως σύμβουλος, και όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει την εξωτερική πολιτική της χώρας σε μια κρίσιμη καμπή σε σχέση πάντα με τα ελληνοτουρκικά, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Διαδέχεται τον Νίκο Δένδια, στέλεχος με χιλιόμετρα πολιτικής και κυβερνητικής εμπειρίας, ο οποίος αναλαμβάνει το Εθνικής Άμυνας.

ΠΑΣΟΚ για τα δύσκολα

Στους παραδοσιακά δύσκολους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει δύο στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ: τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υγείας, και τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Παιδείας. Και οι δύο έσκισαν στις εκλογές στις οποίες κατέβηκαν για πρώτη φορά με τη ΝΔ.

Εκτός

Η κατανομή των εδρών χάρισε χαμόγελα και θλίψη ακόμα και στους γαλάζιους: εκτός οι Τάσος Γαϊτάνης και Ιωάννα Γκελεστάθη από τον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα από τον Βόρειο, η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή από την Ανατολική Αττική, ο Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος, (αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), στη Β' Θεσσαλονίκης, ο Σάββας Αναστασιάδης, στην Α' Αθηνών η Φωτεινή Πιπιλή), και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών η Μαρία Συρεγγέλα.

Εντός

Αντίθετα, μεγάλες χαρές είχαν οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς (Φθιώτιδα), Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα (Τρίκαλα), Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης Σέρρες, στα Ιωάννινα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά και ο Γιώργος Αμυράς, στην Ημαθία Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Καρδίτσα οι Ασημίνα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς, Μεσσηνία Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, Β' Πειραιώς ο Γιάννης Τραγάκης, στα Δωδεκάνησα ο Βασίλειος Υψηλάντης, στην Καβάλα η Αγγελική Δεληκάρη και στις Κυκλάδες ο Μιχάλης Καφούρος. Επίσης στη Δυτική Αττική Βαγγέλης Λιάκος, στον Έβρο ο Σταύρος Κελέτσης και στα Χανιά ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Πίκρα

Μακριά από τον ευχάριστο πονοκέφαλο του Κυριάκου για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τους βουλευτές της ΝΔ που μπαίνουν στη Βουλή, απόλυτη πίκρα κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου. Η νέα ήττα, προκάλεσε λιγότερο σοκ απ’ τον Μάιο, αλλά η ελπίδα για ένα αξιοπρεπές ποσοστό ήταν μεγάλη.

Μένει

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι παραμένει και θέτει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος. Ο ίδιος μίλησε για το κλείσιμο ενός «ιστορικού κύκλου» και την ανάγκη «συλλογικότητας» με στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος με ορίζοντα τις ευρωεκλογές σε ένα χρόνο. Βέβαια όλ’ αυτά τα έχει ξαναπεί.

Πολάκης μένει

Εκτός από τον Αλέξη στον ΣΥΡΙΖΑ μένει και ο Παύλος Πολάκης, αφού τελικά κρατάει την έδρα στα Χανιά. Ήδη όμως στη λεβεντομάνα ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την καυτή ανάσα του Ανδρουλάκη, με το ΠΑΣΟΚ να περνάει δεύτερος στους μισούς νομούς. Ο Πολάκης και οι φίλοι του το χάρηκαν ιδιαιτέρως, κάτι που δεν ισχύει για τους επώνυμους κι ανώνυμους που εξαερώθηκαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης: από 71 το Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στους 47 χθες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:38

Ανελκυστήρες: Τα ατυχήματα στην Ελλάδα και τον κόσμο και το στοίχημα της πιστοποίησης

08:28

Από τα μπλόκα… στην Agrotica το Μάρτιο

08:20

155 προσλήψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης για διοικητικούς υπαλλήλους και φύλακες - Αιτήσεις έως 9/2

08:13

Η Ευρωζώνη γίνεται ολοένα και πιο «cashless»

08:09

Νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού -112 σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

08:00

Σε ποιες ελληνικές μετοχές «ποντάρει» το μεγαλύτερο κρατικό fund του κόσμου

23:58

Στους 32 έφτασαν οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

23:27

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Σε στιγμές πένθους προέχει η ευθύνη και η αξιοπρέπεια

23:16

Χαρακόπουλος: Αυξήσεις μισθών έφεραν οι φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ

22:46

Οι πολιτικές που θα φέρουν πίσω τους Έλληνες επιστήμονες, στο επίκεντρο της 110ης Συνόδου Πρυτάνεων

22:16

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί για διπλάσια ταχύτητα από την επιτρεπόμενη

21:47

Ιταλία: Αστυνομικοί και λιμενικοί δικάζονται για πολύνεκρο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες

21:18

Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκε το 2025 ο αριθμός των οδηγών που εμπόδιζαν την ελεύθερη κίνηση των πεζών και των ατόμων με αναπηρίες

20:57

Ιράν: Διαμορφώνεται πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

20:47

Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου στο Ιατρικό Διαβαλκανικό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

20:27

Συλλυπητήρια δήλωση του ΠΑΣΟΚ για τον θάνατο του Νίκου Ακριτίδη

20:21

Αμερικανοί και Ρώσοι απεσταλμένοι χαιρετίζουν μια «εποικοδομητική» συνάντηση στη Φλόριντα για την Ουκρανία

19:43

Ιράν: Ένας νεκρός από έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών στο Μπαντάρ Αμπάς

19:32

Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) αύριο Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική - Θα εκδηλωθούν ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα

19:21

8ο Greek Investment Day: Έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις ελληνικές εισηγμένες

18:53

Ποιες χώρες θέλουν να επαναπατρίσουν τον χρυσό τους – Γιατί αμφισβητούν τη φύλαξη στις ΗΠΑ

18:30

Ανάρτηση Κυρ. Μητσοτάκη για τη συμμετοχή του στη συνάντηση ηγετών του ΕΛΚ

18:29

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

18:25

Βιολάντα: «Σε στιγμές πένθους προέχει η ευθύνη και η αξιοπρέπεια»

17:46

Πιερρακάκης: Η δύναμη της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ η τελειότητα, ήταν η επιμονή

17:18

Guardian: Μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ;

17:03

Κλιματική αλλαγή: Ποιες πόλεις βυθίζονται – Ο κίνδυνος στην Ελλάδα

16:13

ΕΛΑΣ: Eξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

16:08

Γάζα: Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν 12 ανθρώπους

16:00

Πεζεσκιάν: Τραμπ, ο Νετανιάχου και Ευρωπαίοι ηγέτες υποδαύλισαν τις εντάσεις στις διαδηλώσεις στο Ιράν