INSIDE OUT

Τηρεί τις υποσχέσεις για rotation και γερές αλλαγές στο υπουργικό ο Κυριάκος - Γαλάζιοι εντός κι εκτός - Μέσα ο Πολάκης

26-06-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τηρεί τις υποσχέσεις για rotation και γερές αλλαγές στο υπουργικό ο Κυριάκος - Γαλάζιοι εντός κι εκτός - Μέσα ο Πολάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με περσινό Dior θα εμφανιστώ στην ορκωμοσία των υπουργών, έτσι όπως τα κατάφερε ο Κυριάκος. Δηλαδή, επειδή θέλει να πάει Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη-Παρασκευή πρέπει να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης; Κι αυτό με χίλια ζόρια βγήκε. Ευτυχώς που παρακολουθώ σαν σκιά τον νέο ισχυρό άνδρα στην οικονομία, τον άνθρωπο που θα χειριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τον επόμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και νεοεκλεγέντα βουλευτή βορείου τομέα Αθηνών με τη ΝΔ.

«Η ανακοίνωση θα γίνει αύριο», είπε ο κ. Παπαθανάσης πάρα πολύ γρήγορα, σ’ ένα κανάλι με αυτά τα τεράστια πάνελ που ξεχνάς ποιος βρίσκεται που, και από ένα σημείο και μετά βαριούνται και οι ίδιοι (στον Ant1 μάλλον), χθες. Αυτός είναι ο άνθρωπός μου σκέφτηκα αμέσως. Ο Νίκος Παπαθανάσης, ο νέος ισχυρός άνδρας στο υπουργείο Οικονομικών, είναι το πολιτικό στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και θα αναλάβει νευραλγικό τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικός και ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών με τον Κωστή Χατζηδάκη να ετοιμάζεται μετά από μια περίοδο αρκετών ετών ξανά για πυκνά ταξίδια στις Βρυξέλλες, για επαφές και τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Έτοιμο

Αφού γέμισαν μια χαρά οι κάλπες με 158 βουλευτές, ο Κυριάκος δεν χάνει χρόνο. Το υπουργικό είναι έτοιμο, γνωστό σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών (Σκέρτσος, Παπασταύρου, Γεραπετρίτης, Μπρατάκος), και τα τηλέφωνα έγιναν επίσης από καιρό. Ο Παπαθανάσης, απλά επιβεβαίωσε αυθόρμητα ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, και όχι αύριο όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Αμετακίνητοι

Πιστός σε όσα είπε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, θα υπάρχει γερό rotation με δύο απ’ ότι φαίνεται αμετακίνητους. Την χαμηλών τόνων και υψηλής αποτελεσματικότητας υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

και τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου.

Στη δύσκολη καρέκλα του υπουργού Εργασίας πηγαίνει ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ένας καθηγητής στο ΥΠΕΞ

Στο νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών οδεύει ο εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου από το 2016, ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης είχε περάσει και παλαιότερα από το ίδιο κτίριο, ως σύμβουλος, και όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει την εξωτερική πολιτική της χώρας σε μια κρίσιμη καμπή σε σχέση πάντα με τα ελληνοτουρκικά, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Διαδέχεται τον Νίκο Δένδια, στέλεχος με χιλιόμετρα πολιτικής και κυβερνητικής εμπειρίας, ο οποίος αναλαμβάνει το Εθνικής Άμυνας.

ΠΑΣΟΚ για τα δύσκολα

Στους παραδοσιακά δύσκολους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει δύο στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ: τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υγείας, και τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Παιδείας. Και οι δύο έσκισαν στις εκλογές στις οποίες κατέβηκαν για πρώτη φορά με τη ΝΔ.

Εκτός

Η κατανομή των εδρών χάρισε χαμόγελα και θλίψη ακόμα και στους γαλάζιους: εκτός οι Τάσος Γαϊτάνης και Ιωάννα Γκελεστάθη από τον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα από τον Βόρειο, η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή από την Ανατολική Αττική, ο Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος, (αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), στη Β' Θεσσαλονίκης, ο Σάββας Αναστασιάδης, στην Α' Αθηνών η Φωτεινή Πιπιλή), και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών η Μαρία Συρεγγέλα.

Εντός

Αντίθετα, μεγάλες χαρές είχαν οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς (Φθιώτιδα), Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα (Τρίκαλα), Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης Σέρρες, στα Ιωάννινα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά και ο Γιώργος Αμυράς, στην Ημαθία Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Καρδίτσα οι Ασημίνα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς, Μεσσηνία Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, Β' Πειραιώς ο Γιάννης Τραγάκης, στα Δωδεκάνησα ο Βασίλειος Υψηλάντης, στην Καβάλα η Αγγελική Δεληκάρη και στις Κυκλάδες ο Μιχάλης Καφούρος. Επίσης στη Δυτική Αττική Βαγγέλης Λιάκος, στον Έβρο ο Σταύρος Κελέτσης και στα Χανιά ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Πίκρα

Μακριά από τον ευχάριστο πονοκέφαλο του Κυριάκου για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τους βουλευτές της ΝΔ που μπαίνουν στη Βουλή, απόλυτη πίκρα κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου. Η νέα ήττα, προκάλεσε λιγότερο σοκ απ’ τον Μάιο, αλλά η ελπίδα για ένα αξιοπρεπές ποσοστό ήταν μεγάλη.

Μένει

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι παραμένει και θέτει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος. Ο ίδιος μίλησε για το κλείσιμο ενός «ιστορικού κύκλου» και την ανάγκη «συλλογικότητας» με στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος με ορίζοντα τις ευρωεκλογές σε ένα χρόνο. Βέβαια όλ’ αυτά τα έχει ξαναπεί.

Πολάκης μένει

Εκτός από τον Αλέξη στον ΣΥΡΙΖΑ μένει και ο Παύλος Πολάκης, αφού τελικά κρατάει την έδρα στα Χανιά. Ήδη όμως στη λεβεντομάνα ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την καυτή ανάσα του Ανδρουλάκη, με το ΠΑΣΟΚ να περνάει δεύτερος στους μισούς νομούς. Ο Πολάκης και οι φίλοι του το χάρηκαν ιδιαιτέρως, κάτι που δεν ισχύει για τους επώνυμους κι ανώνυμους που εξαερώθηκαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης: από 71 το Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στους 47 χθες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο Αγαθονησίου

23:36

Ισπανία: Η πυρκαγιά κοντά στην Κόστα Μπράβα έχει ήδη κάψει 22.000 στρέμματα

23:15

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Εκκενώνεται προληπτικά το Ίδρυμα Άγιος Παντελεήμων

23:15

Ρέθυμνο: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία ως ταυτότητα, πολιτισμό και τουριστική εμπειρία

22:47

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία

22:16

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά

21:47

Ν. Παπανδρέου: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «φάρος» για τους Έλληνες και Ορθοδόξους της Αφρικής

21:18

Σημαντικά έργα του ΥΠΠΟ στη Σάμο: Ξεκινά η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

20:53

Τραμπ: Θα μπορούσαμε να τους εξουδετερώσουμε όλους με μια βολή στη κηδεία του Χαμενεΐ

20:33

Πορτογαλία: Τουλάχιστον 1000 πυροσβέστες επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά στα βόρεια της χώρας

20:21

Κιλκίς: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κρηστώνη

20:16

ΕΟΤ: Roαd Show της Ελλάδας σε πέντε γερμανικές πόλεις

20:05

Ρέθυμνο: Συνελήφθη 64χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων

19:48

Συνελήφθη 22χρονος για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Κηφισιά με λεία άνω των 120.000 ευρώ

19:30

Αγροτική Παραγωγή: Kαύσωνας 40 βαθμών στο χωράφι - «Ανομβρία» στο θεσμικό πλαίσιο…

19:25

Εντοπίστηκαν πάνω από 10,5 κιλά κάνναβης σε πλοίο για τα Δωδεκάνησα

19:18

Κιλκίς: Ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στο Λειψύδριο

18:59

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Καλλικράτεια - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

18:54

Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο

18:38

Ερντογάν: Να μην επιτραπεί στη φιλοπόλεμη κυβέρνησή του Ισραήλ να βυθίσει ξανά την περιοχή σε αιματοχυσία

18:24

Σπείρα με λεία 370.000 ευρώ από κοσμηματοπωλεία εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

18:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες

17:52

Σούπερ μάρκετ: Κορυφώνεται η μάχη στα νησιά – Ποιοι «παίκτες» ανοίγουν νέα καταστήματα και πού

17:37

Γερμανία: Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία της AfD

17:24

Αίγυπτος: Αναμένει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης απ’ την ΕΕ τις επόμενες ημέρες

17:13

Τσουκαλάς: Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα γαλάζιο σκάνδαλο

16:48

Tηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο Ζελένσκι ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

16:43

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Hellenic Train Άνω Λιόσια–Ασπρόπυργος

16:29

Δικηγόροι: Ζητούν την κατάργηση διατάξεων της Κ.Υ.Α. για τη μετανάστευση

16:10

Φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη