INSIDE OUT

Τηρεί τις υποσχέσεις για rotation και γερές αλλαγές στο υπουργικό ο Κυριάκος - Γαλάζιοι εντός κι εκτός - Μέσα ο Πολάκης

26-06-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τηρεί τις υποσχέσεις για rotation και γερές αλλαγές στο υπουργικό ο Κυριάκος - Γαλάζιοι εντός κι εκτός - Μέσα ο Πολάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με περσινό Dior θα εμφανιστώ στην ορκωμοσία των υπουργών, έτσι όπως τα κατάφερε ο Κυριάκος. Δηλαδή, επειδή θέλει να πάει Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη-Παρασκευή πρέπει να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης; Κι αυτό με χίλια ζόρια βγήκε. Ευτυχώς που παρακολουθώ σαν σκιά τον νέο ισχυρό άνδρα στην οικονομία, τον άνθρωπο που θα χειριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τον επόμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και νεοεκλεγέντα βουλευτή βορείου τομέα Αθηνών με τη ΝΔ.

«Η ανακοίνωση θα γίνει αύριο», είπε ο κ. Παπαθανάσης πάρα πολύ γρήγορα, σ’ ένα κανάλι με αυτά τα τεράστια πάνελ που ξεχνάς ποιος βρίσκεται που, και από ένα σημείο και μετά βαριούνται και οι ίδιοι (στον Ant1 μάλλον), χθες. Αυτός είναι ο άνθρωπός μου σκέφτηκα αμέσως. Ο Νίκος Παπαθανάσης, ο νέος ισχυρός άνδρας στο υπουργείο Οικονομικών, είναι το πολιτικό στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και θα αναλάβει νευραλγικό τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικός και ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών με τον Κωστή Χατζηδάκη να ετοιμάζεται μετά από μια περίοδο αρκετών ετών ξανά για πυκνά ταξίδια στις Βρυξέλλες, για επαφές και τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Έτοιμο

Αφού γέμισαν μια χαρά οι κάλπες με 158 βουλευτές, ο Κυριάκος δεν χάνει χρόνο. Το υπουργικό είναι έτοιμο, γνωστό σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών (Σκέρτσος, Παπασταύρου, Γεραπετρίτης, Μπρατάκος), και τα τηλέφωνα έγιναν επίσης από καιρό. Ο Παπαθανάσης, απλά επιβεβαίωσε αυθόρμητα ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, και όχι αύριο όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Αμετακίνητοι

Πιστός σε όσα είπε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, θα υπάρχει γερό rotation με δύο απ’ ότι φαίνεται αμετακίνητους. Την χαμηλών τόνων και υψηλής αποτελεσματικότητας υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

και τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου.

Στη δύσκολη καρέκλα του υπουργού Εργασίας πηγαίνει ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ένας καθηγητής στο ΥΠΕΞ

Στο νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών οδεύει ο εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου από το 2016, ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης είχε περάσει και παλαιότερα από το ίδιο κτίριο, ως σύμβουλος, και όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει την εξωτερική πολιτική της χώρας σε μια κρίσιμη καμπή σε σχέση πάντα με τα ελληνοτουρκικά, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Διαδέχεται τον Νίκο Δένδια, στέλεχος με χιλιόμετρα πολιτικής και κυβερνητικής εμπειρίας, ο οποίος αναλαμβάνει το Εθνικής Άμυνας.

ΠΑΣΟΚ για τα δύσκολα

Στους παραδοσιακά δύσκολους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει δύο στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ: τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υγείας, και τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Παιδείας. Και οι δύο έσκισαν στις εκλογές στις οποίες κατέβηκαν για πρώτη φορά με τη ΝΔ.

Εκτός

Η κατανομή των εδρών χάρισε χαμόγελα και θλίψη ακόμα και στους γαλάζιους: εκτός οι Τάσος Γαϊτάνης και Ιωάννα Γκελεστάθη από τον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα από τον Βόρειο, η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή από την Ανατολική Αττική, ο Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος, (αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), στη Β' Θεσσαλονίκης, ο Σάββας Αναστασιάδης, στην Α' Αθηνών η Φωτεινή Πιπιλή), και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών η Μαρία Συρεγγέλα.

Εντός

Αντίθετα, μεγάλες χαρές είχαν οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς (Φθιώτιδα), Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα (Τρίκαλα), Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης Σέρρες, στα Ιωάννινα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά και ο Γιώργος Αμυράς, στην Ημαθία Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Καρδίτσα οι Ασημίνα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς, Μεσσηνία Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, Β' Πειραιώς ο Γιάννης Τραγάκης, στα Δωδεκάνησα ο Βασίλειος Υψηλάντης, στην Καβάλα η Αγγελική Δεληκάρη και στις Κυκλάδες ο Μιχάλης Καφούρος. Επίσης στη Δυτική Αττική Βαγγέλης Λιάκος, στον Έβρο ο Σταύρος Κελέτσης και στα Χανιά ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Πίκρα

Μακριά από τον ευχάριστο πονοκέφαλο του Κυριάκου για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τους βουλευτές της ΝΔ που μπαίνουν στη Βουλή, απόλυτη πίκρα κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου. Η νέα ήττα, προκάλεσε λιγότερο σοκ απ’ τον Μάιο, αλλά η ελπίδα για ένα αξιοπρεπές ποσοστό ήταν μεγάλη.

Μένει

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι παραμένει και θέτει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος. Ο ίδιος μίλησε για το κλείσιμο ενός «ιστορικού κύκλου» και την ανάγκη «συλλογικότητας» με στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος με ορίζοντα τις ευρωεκλογές σε ένα χρόνο. Βέβαια όλ’ αυτά τα έχει ξαναπεί.

Πολάκης μένει

Εκτός από τον Αλέξη στον ΣΥΡΙΖΑ μένει και ο Παύλος Πολάκης, αφού τελικά κρατάει την έδρα στα Χανιά. Ήδη όμως στη λεβεντομάνα ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την καυτή ανάσα του Ανδρουλάκη, με το ΠΑΣΟΚ να περνάει δεύτερος στους μισούς νομούς. Ο Πολάκης και οι φίλοι του το χάρηκαν ιδιαιτέρως, κάτι που δεν ισχύει για τους επώνυμους κι ανώνυμους που εξαερώθηκαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης: από 71 το Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στους 47 χθες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:04

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής απειλεί το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

21:46

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ), το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

21:43

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»

21:42

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας περιοχές στον νότιο λίβανο

21:33

Άλτμαν: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έφερε την «αποκάλυψη» που φοβόμασταν στις θέσεις εργασίας

21:25

Ιράν: Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου μετά από διακοπή τριών μηνών

21:06

Υπουργικό συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και ισότητα στις αμοιβές μεταξύ όσων συζητήθηκαν

21:04

Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης

20:58

Aegean: Υψηλές πληρότητες πτήσεων για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

20:47

Starlink-Amazon: Πιθανή η είσοδος στο σχέδιο της ΕΕ για το φάσμα δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας

20:44

E.IN.S.: Διπλασιασμός του τζίρου στο εξάμηνο - Στα 13 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

20:35

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συγκαλεί συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

20:26

Viohalco: Εγκρίθηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,27 ευρώ/μετοχή

20:17

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε Αργολίδα και Αττική - 57 συλλήψεις μέσα στο 2026

20:00

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασιών για τον Μάιο - Πνίγηκαν 4 έφηβοι

19:54

H Τσεχία εξασφάλισε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία

19:45

Cenergy Holdings: Διανομή μεικτού μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή - Από 24/6 η καταβολή

19:36

Από τα passwords στα synthetic faces: Πώς η AI αλλάζει τους κανόνες της κυβερνοασφάλειας

19:34

Ρωσία και Καζακστάν θα υπογράψουν συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

19:21

Σπανάκης: Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται τα έργα στον Ιλισσό, ενόψει ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

19:17

Εγκρίθηκε από το υπουργικό η σύμβαση λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας

19:16

Το Ισραήλ καρατόμησε τη στρατιωτική εισαγγελέα για βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστινίων

19:15

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

19:05

Μητσοτάκης: Συμμετοχή σε συζήτηση με θέμα «Το κοινωνικό συμβόλαιο της υγείας: Ο ασθενής στο επίκεντρο»

19:04

ΕΤΑΔ: Ενέργειες αποκατάστασης της νομιμότητας στον αιγιαλό των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας Ρόδου

18:55

Micron: Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση

18:48

Netcompany: Παραδόθηκε το Εθνικό Μητρώο Βιοϊατρικής Έρευνας

18:40

Γαλλία: Ως και 39 βαθμούς ενδέχεται να φτάσει ο υδράργυρος - Προειδοποιούν οι ειδικοί

18:38

Στον δείκτη Large Cap του Χρηματιστηρίου Αθηνών η CrediaBank

18:36

Το 80% των αντηλιακών δεν προσφέρουν επαρκή προστασία - Τα μισά δεν θα έπρεπε να πωλούνται στην ΕΕ