INSIDE OUT

Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

09-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

Έχοντας τραβήξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή στο θέμα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναχώρησε για Βρυξέλλες.

Εκεί θα συμμετέχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο ίδιος αιτιολόγησε την θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι έγινε μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς την συνταγματική της αρτιότητα.

«Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» ήταν η δήλωση του Νίκου.

Ψήφισαν παρών - Βλέπουν ταινία

Την ώρα που στην Βουλή ολοκληρώνονταν η ψήφιση επί της επίμαχης τροπολογίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε «παρών», στο Ευρωκοινοβούλιο είχε οργανωθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων Μας». Διοργανωτές οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πριν την προβολή έβγαλαν λόγο οι κ.κ. Παπαδημούλης, Αρβανίτης, η κ. Martina Michels του Die Linke και η δημιουργός.

17Ν

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, για την τροπολογία που «μπλοκάρει» την κάθοδο στις εκλογές το κόμμα-Κασιδιάρη, ήταν θυελλώδης. Δηλώσεις του υπεύθυνου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθόπουλου πως «η"17Ν", οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία» έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψηφίζει, γιατί «προστατεύει» με αυτό τον τρόπο μια μελλοντική ενασχόληση μελών της 17Ν με τα κοινά.

Δυο άκρα

Ο ανομολόγητος φόβος, όπως αποκαλύφθηκε τελικά, ίσως να μην ήταν η 17Ν, αλλά η θεωρία των δύο άκρων. Το εξήγησε ο Ξανθόπουλος. «Με την δική σας ρύθμιση υπεισέρχεται ο έλεγχος του Αρείου Πάγου στο πρόγραμμα των κομμάτων. Στη Γερμανία το 1952 απαγορεύθηκε το ναζιστικό κόμμα και κατ΄ αντανάκλαση το 1956 απαγορεύτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όσα καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο δεν είναι αποκυήματα φαντασίας αλλά ιστορική πείρα την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης της Βουλής».

Ο ασκός

Το εξήγησε κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύριο ο οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αποκλείσει όχι μόνο τους νεοναζί, αλλά και όποιο άλλο κόμμα κρίνει πως εμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, «επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί, τον κομμουνισμό με τον φασισμό».

Όχι από ΚΚΕ

Τον ίδιο ακριβώς φόβο διατύπωσε και το ΚΚΕ. Ο υπαρξιακός του φόβος διατυπώθηκε από τον Γιάννη Γκιόκα χωρίς περιστροφές. «Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να ανοίξει γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και με μια σειρά γενικεύσεις να στεγαστεί η θεωρία των δύο άκρων, που είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ».

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25

Με το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 (χαρακτήρισε ακρωτηριασμό της δημοκρατίας την τροπολογία), διαμορφώθηκε ένα καθαρό μέτωπο απέναντι σε ΝΔ και, (για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα θέμα αμιγώς ιδεολογικό και βαθιά πολιτικό.

Αλέξης και Νίκος, ίσως τα πουν κι απο κοντά λίγο πριν ή λίγο μετά την οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωσοσιαλιστών. Θα είναι η πρώτη τους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:48

Πιερρακάκης στο Eurogroup: Να επιστρέψουμε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης - «Ο διάλογος με τις ΗΠΑ είναι το κλειδί»

21:36

Τουρκία: Ο Ερντογάν επαινεί τη «μετρημένη» επίθεση του στρατού της Συρίας κατά Κούρδων

21:23

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε εστιατόριο ξενοδοχείου στην Καμπούλ - Επτά νεκροί, αρκετοί τραυματίες

21:11

Ο Νετανιάχου δεν δέχεται Τούρκους και Καταριανούς στρατιώτες στη Γάζα

21:01

Χωρίς ταξί την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη

20:50

Κομισιόν: Πάνω από 160 αιτήσεις για τα στρατηγικά έργα κρίσιμων πρώτων υλών

20:43

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τασούλα την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο

20:37

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Δ. Στερεά - Επιδείνωση την Τετάρτη

20:28

Reuters: Ο Μπόρις Βουίτσιτς ο εκλεκτός του Eurogroup για αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

20:23

Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία

20:12

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Δανία, Γροιλανδία για την ασφάλεια στην Αρκτική

20:12

Μητσοτάκης για αγρότες: Οποιεσδήποτε λύσεις πρέπει να σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας

20:03

Γαλλία: Ο Λεκορνί ενεργοποιεί το άρθρο 49.3 για την έγκριση του προϋπολογισμού

20:01

Opinion Poll: Τι ποσοστό πολιτών θα ψήφιζε ένα κόμμα Καρυστιανού, Τσίπρα ή Σαμαρά

19:53

Βουλγαρία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ράντεφ - Προς πρόωρες κάλπες η χώρα

19:44

ΝΥΤ: Αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομους τους δασμούς, ο Τραμπ θα επιβάλει αμέσως νέους

19:34

Κεφαλογιάννης: Σχέδιο πρόληψης για πλημμύρες, πυρκαγιές - Ενισχύεται ο στόλος των εναέριων

19:29

Δανία και Γροιλανδία προτείνουν αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

19:29

Σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ - Οι επιλογές της Ευρώπης

19:25

Ιταλία: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

19:16

Πτώση στις ευρωαγορές με «βαρίδι» αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες πολυτελείας

19:12

Αύριο οι αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα - «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση»

18:58

Τραμπ: «Ουδέν σχόλιον» σε ερώτηση για τη χρήση βίας ώστε να αποκτήσει τη Γροιλανδία

18:47

Εθνική Τράπεζα: Ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης νέος εκπρόσωπος της ΕΕΣΥΠ στο ΔΣ

18:47

Η MORE ολοκλήρωσε την κατασκευή τριών ανεξάρτητων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα

18:39

Τσιάρας: Παραγωγική η συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων

18:36

Ουγγρική εταιρεία αγοράζει το μερίδιο της Gazprom στη σερβική βιομηχανία πετρελαίου

18:33

ΙΝΣΕΤΕ: Στις top 5 επιλογές των Δυτικοευρωπαίων ταξιδιωτών η Ελλάδα το επόμενο 12μηνο

18:27

Μπέσεντ: Δεν θα ήταν καθόλου συνετό η Ευρώπη να προβεί σε αντίποινα για τη Γροιλανδία

18:24

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 4,6% στην κίνηση της Αττικής Οδού το 2025