INSIDE OUT

Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

09-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

Έχοντας τραβήξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή στο θέμα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναχώρησε για Βρυξέλλες.

Εκεί θα συμμετέχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο ίδιος αιτιολόγησε την θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι έγινε μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς την συνταγματική της αρτιότητα.

«Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» ήταν η δήλωση του Νίκου.

Ψήφισαν παρών - Βλέπουν ταινία

Την ώρα που στην Βουλή ολοκληρώνονταν η ψήφιση επί της επίμαχης τροπολογίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε «παρών», στο Ευρωκοινοβούλιο είχε οργανωθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων Μας». Διοργανωτές οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πριν την προβολή έβγαλαν λόγο οι κ.κ. Παπαδημούλης, Αρβανίτης, η κ. Martina Michels του Die Linke και η δημιουργός.

17Ν

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, για την τροπολογία που «μπλοκάρει» την κάθοδο στις εκλογές το κόμμα-Κασιδιάρη, ήταν θυελλώδης. Δηλώσεις του υπεύθυνου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθόπουλου πως «η"17Ν", οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία» έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψηφίζει, γιατί «προστατεύει» με αυτό τον τρόπο μια μελλοντική ενασχόληση μελών της 17Ν με τα κοινά.

Δυο άκρα

Ο ανομολόγητος φόβος, όπως αποκαλύφθηκε τελικά, ίσως να μην ήταν η 17Ν, αλλά η θεωρία των δύο άκρων. Το εξήγησε ο Ξανθόπουλος. «Με την δική σας ρύθμιση υπεισέρχεται ο έλεγχος του Αρείου Πάγου στο πρόγραμμα των κομμάτων. Στη Γερμανία το 1952 απαγορεύθηκε το ναζιστικό κόμμα και κατ΄ αντανάκλαση το 1956 απαγορεύτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όσα καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο δεν είναι αποκυήματα φαντασίας αλλά ιστορική πείρα την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης της Βουλής».

Ο ασκός

Το εξήγησε κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύριο ο οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αποκλείσει όχι μόνο τους νεοναζί, αλλά και όποιο άλλο κόμμα κρίνει πως εμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, «επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί, τον κομμουνισμό με τον φασισμό».

Όχι από ΚΚΕ

Τον ίδιο ακριβώς φόβο διατύπωσε και το ΚΚΕ. Ο υπαρξιακός του φόβος διατυπώθηκε από τον Γιάννη Γκιόκα χωρίς περιστροφές. «Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να ανοίξει γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και με μια σειρά γενικεύσεις να στεγαστεί η θεωρία των δύο άκρων, που είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ».

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25

Με το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 (χαρακτήρισε ακρωτηριασμό της δημοκρατίας την τροπολογία), διαμορφώθηκε ένα καθαρό μέτωπο απέναντι σε ΝΔ και, (για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα θέμα αμιγώς ιδεολογικό και βαθιά πολιτικό.

Αλέξης και Νίκος, ίσως τα πουν κι απο κοντά λίγο πριν ή λίγο μετά την οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωσοσιαλιστών. Θα είναι η πρώτη τους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:10

Αναδίπλωση από την Παγκόσμια Τράπεζα – Κλείνει το «μάτι» στον κρατικό παρεμβατισμό

18:50

Τραμπ: Θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στον ρόλο των ΗΠΑ ως εγγυητή της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας

18:30

Κίνα: Επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Μόσχα στον ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή

18:05

Ιράκ: Ευχαριστεί την Τεχεράνη για τη διέλευση ιρακινών πετρελαϊκών τάνκερ από τα Στενά του Χορμούζ

17:25

«Άρχοντας των δακτυλιδιών» ξανά ο Πετρούνιας - Χρυσός στο Κάιρο

17:00

Κατώτατος μισθός: Μόλις το 61% της αύξησης καταλήγει στην «τσέπη» του εργαζόμενου - Πώς επιδρά στον μέσο μισθό

16:42

Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από τη βύθιση πλοίου που μετέφερε σιτάρι στην Αζοφική Θάλασσα

16:30

Με Παπασταύρου, Τσάφο, Παληαρούτα, το 7ο Power & Gas Forum του energypress, στις 6 και 7 Απριλίου

16:27

Μητσοτάκης: Πραγματοποιούμε τη δικιά μας έξοδο από μία Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών σε εκείνη των μεγάλων διεκδικήσεων

16:19

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση θα φιλοτιμηθεί να απαντήσει για το predator;

16:07

Τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

15:42

Τραμπ: Μπάσταρδοι ανοίξτε το στενό αλλιώς θα ζείτε στην κόλαση - Πιθανή όμως συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

15:25

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικίνδυνο καθεστώς που θέλει να μείνει γαντζωμένο στην εξουσία

15:20

Πάπας Λέων ΙΔ’: Όποιος φέρει όπλα ας τα καταθέσει

15:09

Σερβία: Εκρηκτικά κοντά σε αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουγγαρία

14:38

Η παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού σανίδα σωτηρίας για την παραπαίουσα ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

14:13

Πιερρακάκης: Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας

13:55

Μέση Ανατολή: Επικοινωνία του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον Στιβ Γουίτκοφ και αξιωματούχους της περιοχής για αποκλιμάκωση της κρίσης

13:49

Ρωσία: Πυρκαγιά ξέσπασε στο διυλιστήριο NORSI έπειτα από επίθεση με drones

13:40

Fuel pass: Ανοίγει τη Μ. Δευτέρα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

13:35

Λίβανος: Έκκληση Αούν για άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

13:31

ΗΑΕ: Ανεστάλη η λειτουργία στο εργοστάσιο της εταιρείας πετροχημικών Borouge

13:24

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πύραυλο κρουζ με στόχο ισραηλινό πλοίο

13:20

Μπαχρέιν: Πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενή πετρελαίου της εταιρείας Bapco έπειτα από ιρανική επίθεση

13:16

Ρωσία: Ζημιές υπέστη αγωγός πετρελαίου στο Πριμόρσκ έπειτα από ουκρανική επίθεση με drones

13:11

Αραμπατζή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής

13:00

Αερομεταφορές: Oι επιπτώσεις της κρίσης στη Μ. Ανατολή για την Ελλάδα - Οι αστερίσκοι για την συνέχεια

12:50

Μεσολόγγι: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων

12:43

ΑΑΔΕ: 8.000 φορολογικοί έλεγχοι αποκάλυψαν 50.000 παραβάσεις στο Α’ τρίμηνο 2026

12:24

WP: Ο οικονομικός «πόνος» του πολέμου θα χειροτερεύσει