INSIDE OUT

Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

09-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έχοντας τραβήξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή στο θέμα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναχώρησε για Βρυξέλλες.

Εκεί θα συμμετέχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο ίδιος αιτιολόγησε την θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι έγινε μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς την συνταγματική της αρτιότητα.

«Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» ήταν η δήλωση του Νίκου.

Ψήφισαν παρών - Βλέπουν ταινία

Την ώρα που στην Βουλή ολοκληρώνονταν η ψήφιση επί της επίμαχης τροπολογίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε «παρών», στο Ευρωκοινοβούλιο είχε οργανωθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων Μας». Διοργανωτές οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πριν την προβολή έβγαλαν λόγο οι κ.κ. Παπαδημούλης, Αρβανίτης, η κ. Martina Michels του Die Linke και η δημιουργός.

17Ν

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, για την τροπολογία που «μπλοκάρει» την κάθοδο στις εκλογές το κόμμα-Κασιδιάρη, ήταν θυελλώδης. Δηλώσεις του υπεύθυνου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθόπουλου πως «η"17Ν", οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία» έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψηφίζει, γιατί «προστατεύει» με αυτό τον τρόπο μια μελλοντική ενασχόληση μελών της 17Ν με τα κοινά.

Δυο άκρα

Ο ανομολόγητος φόβος, όπως αποκαλύφθηκε τελικά, ίσως να μην ήταν η 17Ν, αλλά η θεωρία των δύο άκρων. Το εξήγησε ο Ξανθόπουλος. «Με την δική σας ρύθμιση υπεισέρχεται ο έλεγχος του Αρείου Πάγου στο πρόγραμμα των κομμάτων. Στη Γερμανία το 1952 απαγορεύθηκε το ναζιστικό κόμμα και κατ΄ αντανάκλαση το 1956 απαγορεύτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όσα καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο δεν είναι αποκυήματα φαντασίας αλλά ιστορική πείρα την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης της Βουλής».

Ο ασκός

Το εξήγησε κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύριο ο οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αποκλείσει όχι μόνο τους νεοναζί, αλλά και όποιο άλλο κόμμα κρίνει πως εμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, «επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί, τον κομμουνισμό με τον φασισμό».

Όχι από ΚΚΕ

Τον ίδιο ακριβώς φόβο διατύπωσε και το ΚΚΕ. Ο υπαρξιακός του φόβος διατυπώθηκε από τον Γιάννη Γκιόκα χωρίς περιστροφές. «Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να ανοίξει γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και με μια σειρά γενικεύσεις να στεγαστεί η θεωρία των δύο άκρων, που είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ».

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25

Με το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 (χαρακτήρισε ακρωτηριασμό της δημοκρατίας την τροπολογία), διαμορφώθηκε ένα καθαρό μέτωπο απέναντι σε ΝΔ και, (για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα θέμα αμιγώς ιδεολογικό και βαθιά πολιτικό.

Αλέξης και Νίκος, ίσως τα πουν κι απο κοντά λίγο πριν ή λίγο μετά την οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωσοσιαλιστών. Θα είναι η πρώτη τους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:36

Ταρνανίδου: Σύγχρονα «εργαλεία» για μια αποτελεσματική, ανθεκτική και βιώσιμη αγορά ενέργειας

12:23

Η ΕΛΒΟ και η Rheinmetall MAN Military Vehicles ενισχύουν τη βιομηχανική τους συνεργασία

12:18

Παρίσι: Συνάντηση 37 κρατών για «στρατηγική αφύπνιση» και βοήθεια στην Ουκρανία - Παρών ο Μητσοτάκης

12:17

ΟΛΘ: Ο 6ος Προβλήτας σχηματίζεται στον Θερμαϊκό μετά από 30 χρόνια

12:12

Σχοινάς: Ισχυρή στήριξη της ελληνικής γεωργίας με επιτάχυνση πληρωμών και νέες ενισχύσεις

11:58

Nippon Paint: Προσφορά 7,5 δισ. ευρώ για τον κλάδο διακοσμητικών χρωμάτων της AkzoNobel

11:45

Παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Συμεών Κεδίκογλου - Συντάσσεται με τον Αλέξη Τσίπρα

11:35

Revolut: Νέο εργαλείο για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μέσω AI assistants

11:17

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τη Δημοκρατία της Κορέας

11:10

Η Τουρκία ενημέρωσε τον Καναδά για τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Τράπεζα για την Άμυνα

11:05

Η ΑΑΔΕ εγκαινιάζει το νέο πρότυπο κατάστημα myPoint στον Πειραιά

11:03

Μαρκόπουλος από Ηράκλειο: Υπόδειγμα της παραγωγικής Ελλάδας η Κρήτη

10:54

Μπαταρίες: 530MW + 100 MW ήδη στη «πρίζα» - Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τους επόμενους 12 μήνες

10:54

Επιστρέφει η ανασφάλεια στις ευρωαγορές

10:47

Χρηματιστήριο: Πιέζεται ξανά προς τις 2.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

10:34

H Mitsubishi UFJ έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη της Ιαπωνίας

10:23

Proft taking στη μετοχή της SK Hynix: Η χειρότερη ημέρα στην ιστορία της με πτώση 15,4%

10:13

Eurobank: Κατέχει συνολικά 42.011.285 ίδιες μετοχές

10:07

Συνεργασία ΔΕΗ - Dimand για ανάπτυξη πρότυπου βιοκλιματικού κτιρίου στη Λεωφόρο Μεσογείων

09:59

TSMC: Αύξηση 68% στα έσοδα του Ιουνίου

09:52

Επίτημος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο Απόστολος Ταμβακάκης

09:52

Σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις οφειλών: 72 δόσεις και διευρυμένος εξωδικαστικός μηχανισμός

09:35

Πέθανε ο πρωταγωνιστής του Jurassic Park, Σαμ Νιλ σε ηλικία 78 ετών

09:16

Άνοδος 4% για το πετρέλαιο μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

09:09

H Shein κατάφερε επιτέλους να πάρει έγκριση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

08:57

CURCUMIN C.G: Kουρκουμάς, βιταμίνη C και Ginger, μαζί!

08:53

Νέα εκατέρωθεν χτυπήματα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Άλμα 4% για το πετρέλαιο

08:49

Υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά – Παρών στην τελετή ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:46

Χρηματιστήριο: Το σημείο που θα κρίνει τον μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύκλο

08:37

Τι χρήματα έχει βγάλει από το μπάσκετ ο Τσέντι Όσμαν