INSIDE OUT

Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

09-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έχοντας τραβήξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή στο θέμα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναχώρησε για Βρυξέλλες.

Εκεί θα συμμετέχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο ίδιος αιτιολόγησε την θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι έγινε μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς την συνταγματική της αρτιότητα.

«Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» ήταν η δήλωση του Νίκου.

Ψήφισαν παρών - Βλέπουν ταινία

Την ώρα που στην Βουλή ολοκληρώνονταν η ψήφιση επί της επίμαχης τροπολογίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε «παρών», στο Ευρωκοινοβούλιο είχε οργανωθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων Μας». Διοργανωτές οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πριν την προβολή έβγαλαν λόγο οι κ.κ. Παπαδημούλης, Αρβανίτης, η κ. Martina Michels του Die Linke και η δημιουργός.

17Ν

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, για την τροπολογία που «μπλοκάρει» την κάθοδο στις εκλογές το κόμμα-Κασιδιάρη, ήταν θυελλώδης. Δηλώσεις του υπεύθυνου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθόπουλου πως «η"17Ν", οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία» έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψηφίζει, γιατί «προστατεύει» με αυτό τον τρόπο μια μελλοντική ενασχόληση μελών της 17Ν με τα κοινά.

Δυο άκρα

Ο ανομολόγητος φόβος, όπως αποκαλύφθηκε τελικά, ίσως να μην ήταν η 17Ν, αλλά η θεωρία των δύο άκρων. Το εξήγησε ο Ξανθόπουλος. «Με την δική σας ρύθμιση υπεισέρχεται ο έλεγχος του Αρείου Πάγου στο πρόγραμμα των κομμάτων. Στη Γερμανία το 1952 απαγορεύθηκε το ναζιστικό κόμμα και κατ΄ αντανάκλαση το 1956 απαγορεύτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όσα καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο δεν είναι αποκυήματα φαντασίας αλλά ιστορική πείρα την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης της Βουλής».

Ο ασκός

Το εξήγησε κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύριο ο οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αποκλείσει όχι μόνο τους νεοναζί, αλλά και όποιο άλλο κόμμα κρίνει πως εμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, «επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί, τον κομμουνισμό με τον φασισμό».

Όχι από ΚΚΕ

Τον ίδιο ακριβώς φόβο διατύπωσε και το ΚΚΕ. Ο υπαρξιακός του φόβος διατυπώθηκε από τον Γιάννη Γκιόκα χωρίς περιστροφές. «Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να ανοίξει γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και με μια σειρά γενικεύσεις να στεγαστεί η θεωρία των δύο άκρων, που είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ».

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25

Με το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 (χαρακτήρισε ακρωτηριασμό της δημοκρατίας την τροπολογία), διαμορφώθηκε ένα καθαρό μέτωπο απέναντι σε ΝΔ και, (για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα θέμα αμιγώς ιδεολογικό και βαθιά πολιτικό.

Αλέξης και Νίκος, ίσως τα πουν κι απο κοντά λίγο πριν ή λίγο μετά την οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωσοσιαλιστών. Θα είναι η πρώτη τους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:22

Ολλανδία: Η κυβέρνηση ανακαλεί την άδεια του ακροδεξιού καναλιού Ongehoord Nederland

20:13

Ρούτε: Οι σύμμαχοι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την Ουκρανία

20:04

Η εκλογική επέλαση της AfD αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία

19:55

Στα 263,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης για γεωργικές εκμεταλλεύσεις

19:51

To Ιράν κατέσχεσε αμερικανικό υποβρύχιο drone στα Στενά του Ορμούζ

19:43

Η Σωληνουργεία Κορίνθου αναλαμβάνει την προμήθεια σωλήνων για έργο του ΔΕΣΦΑ

19:36

Στη λίστα των FT με τους κορυφαίους CEO της Βρετανίας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος - Το top 10

19:23

Ρωμανός: Στον πυρήνα της πολιτικής μας η στήριξη των νοικοκυριών

19:12

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - «Βουτιά» άνω του 10% για Novartis

19:06

Υεμένη: Τουλάχιστον 500 νεκροί στις μάχες Χούθι - κυβερνητικών την τελευταία εβδομάδα

18:54

Στα 20,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΒΙΑΝΕΞ το 2025 - Άλμα 97,1%

18:44

Πόσο τοξικά είναι τα fast fashion ρούχα που φοράμε;

18:41

Μέρκελ για νίκη AfD: «Ματώνει η καρδιά μου, χρειάζεται ισχυρότερη επαφή με τους πολίτες»

18:31

Fourlis: Αύξηση 7,6% στις πωλήσεις το α' εξάμηνο

18:19

Κρεμλίνο: «Ο Τραμπ είπε στον Πούτιν ότι θέλει αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας»

18:16

Σαράντης: Καθαρά κέρδη 26,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο - Στα 308,3 εκατ. οι πωλήσεις

18:16

Αντίποινα από Ισραήλ: Κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ λόγω Δ. Όχθης

18:14

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Κανδήλι Μεγάρων

18:09

Star Bulk: Στα 23-25,50 ευρώ η δημόσια προσφορά, στόχος άντλησης έως 112,2 εκατ. ευρώ

18:03

Πώς σχολιάζουν ξένοι οίκοι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία

18:02

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας

17:59

Χρηματιστήριο: Έκανε το 4 στα 4 με συγκρατημένο τζίρο

17:58

Η Google αλλάζει τον τρόπο που εμφανίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Ευρώπη

17:49

Πεντάγωνο: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας»

17:45

ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και οι οικονομικές σχέσεις με την Ιαπωνία

17:44

BriQ Properties: Αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη το 1ο εξάμηνο - Προσωρινό καθαρό μέρισμα 0,10€/μτχ

17:40

ΑΑΔΕ: Νέο πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων για τα ΚΥΔ που διαχειρίζονται Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης

17:39

Πετρόπουλος: Συμφωνία για εξαγορά του 100% της «Τζώρτζης» έναντι 6,5 εκατ. ευρώ

17:36

Βρετανία: Το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 1998 μετά το sell off στα ομόλογα

17:30

Premia: Διατήρηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ΑΑ από την ICAP CRIF για δεύτερη χρονιά