INSIDE OUT

Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

09-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

Έχοντας τραβήξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή στο θέμα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναχώρησε για Βρυξέλλες.

Εκεί θα συμμετέχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο ίδιος αιτιολόγησε την θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι έγινε μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς την συνταγματική της αρτιότητα.

«Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» ήταν η δήλωση του Νίκου.

Ψήφισαν παρών - Βλέπουν ταινία

Την ώρα που στην Βουλή ολοκληρώνονταν η ψήφιση επί της επίμαχης τροπολογίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε «παρών», στο Ευρωκοινοβούλιο είχε οργανωθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων Μας». Διοργανωτές οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πριν την προβολή έβγαλαν λόγο οι κ.κ. Παπαδημούλης, Αρβανίτης, η κ. Martina Michels του Die Linke και η δημιουργός.

17Ν

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, για την τροπολογία που «μπλοκάρει» την κάθοδο στις εκλογές το κόμμα-Κασιδιάρη, ήταν θυελλώδης. Δηλώσεις του υπεύθυνου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθόπουλου πως «η"17Ν", οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία» έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψηφίζει, γιατί «προστατεύει» με αυτό τον τρόπο μια μελλοντική ενασχόληση μελών της 17Ν με τα κοινά.

Δυο άκρα

Ο ανομολόγητος φόβος, όπως αποκαλύφθηκε τελικά, ίσως να μην ήταν η 17Ν, αλλά η θεωρία των δύο άκρων. Το εξήγησε ο Ξανθόπουλος. «Με την δική σας ρύθμιση υπεισέρχεται ο έλεγχος του Αρείου Πάγου στο πρόγραμμα των κομμάτων. Στη Γερμανία το 1952 απαγορεύθηκε το ναζιστικό κόμμα και κατ΄ αντανάκλαση το 1956 απαγορεύτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όσα καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο δεν είναι αποκυήματα φαντασίας αλλά ιστορική πείρα την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης της Βουλής».

Ο ασκός

Το εξήγησε κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύριο ο οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αποκλείσει όχι μόνο τους νεοναζί, αλλά και όποιο άλλο κόμμα κρίνει πως εμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, «επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί, τον κομμουνισμό με τον φασισμό».

Όχι από ΚΚΕ

Τον ίδιο ακριβώς φόβο διατύπωσε και το ΚΚΕ. Ο υπαρξιακός του φόβος διατυπώθηκε από τον Γιάννη Γκιόκα χωρίς περιστροφές. «Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να ανοίξει γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και με μια σειρά γενικεύσεις να στεγαστεί η θεωρία των δύο άκρων, που είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ».

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25

Με το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 (χαρακτήρισε ακρωτηριασμό της δημοκρατίας την τροπολογία), διαμορφώθηκε ένα καθαρό μέτωπο απέναντι σε ΝΔ και, (για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα θέμα αμιγώς ιδεολογικό και βαθιά πολιτικό.

Αλέξης και Νίκος, ίσως τα πουν κι απο κοντά λίγο πριν ή λίγο μετά την οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωσοσιαλιστών. Θα είναι η πρώτη τους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Νέες υπηρεσίες για πολίτες και δήμους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

23:51

Τραμπ: Συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ - «Νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών»

23:47

Γκουτέρες: «Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ για να αποφευχθεί παγκόσμιο οικονομικό σοκ»

23:38

Αύξηση 17% στα έσοδα της Apple - Απογοήτευσε το iPhone

23:30

Τραμπ: «Πιθανή η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιταλία και Ισπανία»

23:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - «Στόχος η αποθήκευση 1 GW το 2027»

23:15

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Ισχυρά κέρδη τον Απρίλιο

22:58

Βουλή: Προς ψήφιση το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταστολή της τρομοκρατίας

22:48

Τέταρτος μήνας κερδών για το πετρέλαιο

22:42

Quality & Reliability: Αύξηση 38% στον κύκλο εργασιών το 2025

22:24

Global Sumud Flotilla: Το ΥΠΕΞ ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή

22:12

Ο Τραμπ αίρει τους δασμούς σε ουίσκι και μπέρμπον μετά την επίσκεψη του Κάρολου

22:05

Πεζεσκιάν: «Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων»

21:50

Η Ιταλία παρατείνει για τρεις ακόμη εβδομάδες τη μείωση φόρου στα καύσιμα

21:38

Έφτασε στο Καράκας η πρώτη απευθείας πτήση από ΗΠΑ μετά από 7 χρόνια

21:27

Δεύτερος «κόκκινος» μήνας για τον χρυσό

21:20

Κίνα: Ζητά «σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη» στις διμερείς σχέσεις από τις ΗΠΑ

21:13

Τραμπ: Ο φοβερότερος από τους βασιλιάδες ο Κάρολος

21:06

Επίσκεψη Κυρανάκη στο Κέντρο Αριστείας της Alstom όπου κατασκευάζονται οι νέοι συρμοί της Hellenic Train

21:04

Λιβανός για προανακριτική ΠΑΣΟΚ: «Άδικη και ανυπόστατη η εμπλοκή μου»

21:02

Y/KNOT Invest: Μείωση 65,24% στα έσοδα πωλήσεων το 2025

20:57

Παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

20:47

Προς την ισραηλινή Rafael «κλειδώνει» το εργοστάσιο της VW στο Όσναμπρουκ

20:45

Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή

20:40

Eπίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Φαραντούρης - Συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη

20:34

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Μπορεί να αναλάβουμε ξανά δράση εναντίον του Ιράν»

20:30

Κορκίδης: «Κρίσιμη η επένδυση στους νέους για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας»

20:27

Κολομβία: Το διεθνές αεροδρόμιο στη Μπογκοτά ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω πτήσης drone

20:22

Το 2027 είναι πολύ κοντά...

20:12

Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5 για αγρότες στο κανονικό καθεστώς