INSIDE OUT

Ο τελευταίος Βασιλιάς στο Τατόι - Τι έκαναν οι Πολιτικοί Αρχηγοί την ημέρα της κηδείας - Τα παπούτσια του Σκέρτσου

17-01-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο τελευταίος Βασιλιάς στο Τατόι - Τι έκαναν οι Πολιτικοί Αρχηγοί την ημέρα της κηδείας - Τα παπούτσια του Σκέρτσου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ήταν ένα περιεκτικό, αλλά χρήσιμο μάθημα ιστορίας. Υπό αυτή την οπτική, θα ήταν καλό να κρατούσε κι άλλο. Ο θάνατος του τελευταίου Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου, η έλευση εκπροσώπων Βασιλικών Οίκων οι οποίοι στις χώρες τους είναι Αρχηγοί Κρατών, οι σχέσεις τους, οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, η στάση πολιτικών προσώπων, οι εξηγήσεις, οι πράξεις και οι σιωπές, όλα, ήταν ένα απίθανο μάθημα ιστορίας για μια σκοτεινή και πυκνή περίοδο της Ελλάδας την οποία προσπερνούν ρηχά τα σχολικά εγχειρίδια. Ακόμα και οι ειδήμονες διαφωνούν ως προς τα γεγονότα. Η περίοδος της Βασιλείας στην Ελλάδα, αποτελεί θέμα-ταμπού και εξαντλείται είτε σε φολκλορικά πιατάκια-φλυτζάνια και προσωπολατρία, είτε σε ανάθεμα.

Το πρόσωπο

Η κηδεία είχε κάτι τραγικό. Κορυφαίο πρόσωπο της τραγωδίας η Άννα Μαρία. Μια πριγκίπισσα που την έφεραν στα 18 της από την Δανία για να παντρευτεί τον τότε διάδοχο. Δεν πήρε αποφάσεις. Δεν υπέδειξε πρωθυπουργούς και υπουργούς. Αθόρυβη και διακριτική στο πλάι του ανδρός.

Το συντετριμμένο της πρόσωπο ήταν η επιτομή της τραγωδίας των μελών μιας οικογένειας που έζησε και ζει, σχεδόν μετέωρη στον χάρτη, αναζητώντας ένα χαμένο βασίλειο.

Η αδελφή της Μαργκρέτε είναι Βασίλισσα της Δανίας.

Ο τόπος

Σαν μαυρόασπρο τοπίο του Δημήτρη Γέρου. Οι κηδείες δεν ήταν ποτέ απλό θέμα για την οικογένεια. Παράδειγμα η κηδεία της μητέρας του Κωνσταντίνου, Φρειδερίκης τον Φλεβάρη του 1981. Η τότε κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη έδωσε ειδική άδεια για να μεταφερθεί η σορός από την Ισπανία. Ο Κωνσταντίνος πρότεινε η νεκρώσιμος ακολουθία στην Μητρόπολη και η κηδεία στο Τατόι να γίνουν την επομένη της μεταφοράς. Ο Ράλλης δήλωσε ότι όλα έπρεπε να γίνουν στο Τατόι την ίδια μέρα, γιατί στη Μητρόπολη ήταν πολύ πιθανό να γίνουν ταραχές ενώ θα έπρεπε να εκδοθεί απόφασης απαγόρευσης της η οποία θα εξέθετε τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κηδεία και ταφή έγιναν αυθημερόν, ενώ ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα για λίγες ώρες.

Ο Κωνσταντίνος είναι ο τελευταίος που κηδεύεται στο Τατόι.

Τάδε έφη Φαναράς

Η κηδεία του τελευταίου Βασιλιά εκτός από μάθημα ιστορίας, αποτέλεσε αφορμή για τοποθετήσεις, αντιδράσεις, ενώ όπως ήταν φυσικό για το αθάνατο ελληνικό DNA, δίχασε πολιτικούς και πολίτες. Για τον Στράτο Φαναρά της Metron Analysis τα πράγματα είναι καθαρά. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές και λειτουργεί συγχωρητικά στις διαθέσεις των ανθρώπων.

Όμως άλλο αυτό, κι άλλο η πολιτική αμνησία.

Πώς είναι δυνατόν να επιτιμούν ορισμένοι την πολιτεία και την Κυβέρνηση διότι δεν φρόντισε να κηδευτεί ο Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους, όταν είναι γνωστό ότι το 1967 όρκισε την ομάδα των πραξικοπηματιών ως επίσημη Κυβέρνηση της χώρας;

Αυτούς που κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα;

Και τέλος, πρόκειται όντως για συγχωρητική διάθεση ή και άμβλυνση της ιστορικής μνήμης ή μήπως για το επόμενο βήμα ενός γενικευμένου ιστορικού αναθεωρητισμού που όλο και ενισχύεται με κάθε ευκαιρία;».

Κανονική εργάσιμη για Κυριάκο

Η κηδεία του Κωνσταντίνου ήταν το γεγονός της ημέρας. Απ’ ότι φαίνεται, μόνο ο Κυριάκος δούλεψε κανονικά. Όσο και να έψαξα δεν βρήκα κάτι που έκαναν είτε ο Αλέξης Τσίπρας, είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες. Τους φαντάζομαι με φίλους και συνεργάτες να κάνουν συσκέψεις-συναντήσεις, ενώ σχολίαζαν τα της Μητρόπολης και του Τατοΐου. Αντιθέτως η μέρα του Κυριάκου ήταν κανονική εργάσιμη.

Ξεκίνησε το πρωί με συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου ανανέωσε για ακόμα ένα έτος της θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Φλώρου, και επιλογή Αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΝ.

Συνέχισε το μεσημέρι με σύσκεψη για το πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας ύψους 700 εκατ. ευρώ. Και κατέληξε το βράδυ με κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ στην Πειραιώς.

Τα υποδήματα του Άκη

Από την σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας , πέρα από την εξαιρετική δουλειά του Σταύρου Μπένου, την προσοχή μου τράβηξαν τα υποδήματα του Άκη Σκέρτσου.

Επειδή μάλλον δεν στάθηκε στην ουρά από τα ξημερώματα για τελευταίο ασπασμό στον Κωνσταντίνο, μάλλον κατέβηκε με τα πόδια στο γραφείο λόγω των μέτρων. Άλλη εξήγηση για Nike στο Μαξίμου, δεν βρίσκω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:58

Ρωσία: Ο ναυτιλιακός όμιλος FESCO ανέστειλε την αποδοχή νέων αιτημάτων μεταφοράς μέσω Μαύρης Θάλασσας

18:57

Δήμας: «Προχωράνε δύο πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα σε Νεστόριο και Σελλάνα»

18:49

Ideal Holdings: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 1,75 εκατ. ευρώ μέσω της Πειραιώς Χρηματιστηριακή

18:48

WWF: Περισσότερα από 180.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων σε λίγες μόλις μέρες

18:47

Η Procter & Gamble εξαγοράζει την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Thorne

18:44

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη που «χτίζει» καλοκαιρινό ράλι

18:36

Παπουτσάνης: Στα 40,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο εξάμηνο, αύξηση 8% στα καθαρά κέρδη

18:31

ΑΒ Βασιλόπουλος-ESG Report 2025: Η σπατάλη τροφίμων μειώθηκε κατά 22% από το 2019

18:20

Ρούμπιο: Η Ουάσινγκτον βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες για το Ορμούζ - Ελπίδες για συμφωνία πολύ σύντομα

18:18

Σε εξέλιξη η διερεύνηση για το αεροπορικό δυστύχημα με τα δύο ελικόπτερα στην Ψάθα

18:15

Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη - Μητσοτάκης: Μας αφήνεις βαριά κληρονομιά

18:14

Γιώργος Οικονόμου: Αρκούν οι καταγγελίες για να διοικήσεις έναν Δήμο;

18:06

Ποδόσφαιρο: Το top10 με τις πιο ακριβές μεταγραφές του καλοκαιριού

17:55

Nα τι έχει να προσφέρει μια ακμάζουσα ύπαιθρος στον νέο Ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την Άμυνα

17:47

Ρωσία: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες της Wilberries, τουλάχιστον 5 νεκροί

17:44

Ισπανία: «Εποικοδομητική» η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

17:29

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον Ισραηλινό υπ. Ενέργειας για Μ. Ανατολή και ενεργειακή συνεργασία

17:24

Στο Μαξίμου αύριο Τετάρτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης

17:03

Red Code για την Τετάρτη: Γιατί ο κρατικός μηχανισμός περνά στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας

16:59

Παράταση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ζητούν ΒΕΑ και ΛΣΑ

16:50

Wall Street: Το μήνυμα Μπέσεντ ωθεί σε νέα ρεκόρ τους δείκτες - «Εκτόξευση» +27% για την Palantir

16:50

Φινλανδία: «Πράσινο φως» για μόνιμη εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων

16:37

Από 5 έως 10 Αυγούστου οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

16:27

Η Caterpillar αυξάνει τις προβλέψεις για τα έσοδα του έτους μετά από ισχυρό β' τρίμηνο

16:25

ΕΕ για μεταναστευτικό: Αλληλεγγύη στην Ισπανία και έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων

16:15

ΗΠΑ: Στα 73,3 δισ. δολάρια μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

16:06

Το Κατάρ κατηγορεί το Ισραήλ ότι καθυστερεί την εφαρμογή του σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα

15:51

Θέουτα: Στους 75 οι νεκροί - «Δεν κινδύνευσε ο χώρος Σένγκεν», λέει η Μαδρίτη

15:43

Goldman Sachs: Το Brent θα κινείται στα 80-90 δολάρια έως ότου υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ή κλιμάκωση της σύγκρουσης

15:32

«Η Ουκρανία δε θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ», λέει ο πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων