INSIDE OUT

Δάκτυλος Άκη και το 2023 - Ο Ευκλείδης έμαθε διαπραγμάτευση όταν ήταν υπουργός - Με τον Πύρρο στη Χειμάρρα ο Κυριάκος

22-12-2022 | 07:23
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Παρατηρούσα το δάχτυλο του Άκη που μου είναι ασφαλώς γνωστό από παλιά.

Με το γνωστό ύφος που σου κόβει το αίμα αν δεν τον ξέρεις, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023. Το σχέδιο περιλαμβάνει από τώρα 19 αναλυτικά σχέδια δράσης για κάθε υπουργείο, σε κάθε πεδίο πολιτικής. Εάν ξέραμε από τώρα και τους υπουργούς που θα το κάνουν πράξη, θα ήταν υπέροχο.

Τουλάχιστον για λίγους μήνες ακόμα κάποιοι, πριν κατεβάσουν μολύβια θα προλάβουν να υλοποιήσουν κάτι από τις 111 νομοθετικές παρεμβάσεις, τους 121 στόχους πολιτικής, τις 486 δράσεις και τα 1913 έργα έως το Δεκέμβριο του 2023. Ρόζιασε το χέρι του Άκη πάνω στο πληκτρολόγιο 3,5 χρόνια τώρα, αλλά έχει ακόμα δυνάμεις.

Ελλείψεις

Να τι λείπει από το επιτελείο του Αλέξη. Ένας Άκης που να κρατάει ζωντανό το excel της σχεδίασης και να τικάρει κάθε δράση/νόμο/έργο/υπουργό πριν, μετά και κατά.

Το σκεφτόμουνα έντονα καθώς τον άκουγα (τον Τσίπρα), στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη.

Ήταν τόσο χαρούμενος που επιτέλους κάποιος κάθισε κι έγραψε κάτι για την 4,5 χρόνια θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είπε ότι αν σήμερα η χώρα είχε Ευκλείδη και Χουλιαράκη, θα είχε ήδη κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Εν τω μεταξύ ο Τσακαλώτος εδώ και τρεισήμισι χρόνια είναι στο πολιτικό ρελαντί, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης, από την στιγμή που μπήκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν τον είδε άνθρωπος. Ναι, ξέρω, υπερβολές - όμως απέχουν τόσο από την πραγματικότητα, όσο η επενδυτική βαθμίδα.

Τα κακά παιδιά

Κατά τα λοιπά ο Αλέξης που δεν ξεχνά, το πέταξε ανέμελα το καρφάκι, λέγοντας «στεκόμαστε εδώ με τα κακά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν αναφέρομαι μόνο στον Ευκλείδη».

Έμαθαν

Ο ίδιος ο συγγραφέας και πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στην περίοδο διακυβέρνησης ’15-’19 ως μια συνολική μάλλον τραυματική εμπειρία. Ο τρόπος που περιέγραψε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αυτό έδειξε τουλάχιστον. «Υπήρχαν δύο είδη συμβιβασμού» είπε.

«Το ένα ήταν στο πάρε-δώσε των φακέλων και το άλλο, κάποια παζάρια ανάμεσα στους φακέλους. Η διαπραγμάτευση γίνονταν υπό την αρχή,”τίποτε δεν θα κλείσει, αν δεν κλείσουν όλα”. Πολύ δύσκολη η συμμετοχή του κόμματος σε αυτό. Ο χρόνος πίεζε και ήταν υπέρ των θεσμών. Και όταν γίνονταν συμφωνία δεν ήταν εύκολο να την αμφισβητήσεις γιατί λέγανε, αφού παίρνεις πίσω αυτό, παίρνω πίσω κάτι άλλο. Και τρέχαμε στο Μαξίμου και λέγαμε “Αλέξη σώσε μας” κι εκείνος έλεγε “μην γυρίσεις αν δώσεις αυτό”».

Καλά εννοείται πως τρέχω αμέσως να πάρω το βιβλίο που ελπίζω να είναι καλογραμμένο και γλαφυρό, όπως ο λόγος του Ευκλείδη.

Και Σοφοκλής

Για να μην το κουράζω, η όλη εκδήλωση εξελίχθηκε σχεδόν σε ομαδική ψυχανάλυση, όπου οι άνθρωποι οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως «ήταν έτοιμοι» και είχαν «σχέδιο», όταν ανέλαβαν την ευθύνη, διαπίστωσαν πως η ετοιμότητα και το σχέδιο είναι σχετικά. Συντάσσομαι με τη ρήση του μεγάλου τραγωδού Σοφοκλή, την οποία επικαλέστηκε ο Αλέξης: κανένα ψέμα δεν ζει για να γεράσει, (κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο).

Σαν την γάτα με το ποντίκι

Ο Κυριάκος τώρα, αφήνοντας στο Μαξίμου Σκέρτσο κλπ, πηγαίνει σήμερα στη Νότια Αλβανία για να επισκεφτεί χωριά της μειονότητας. Στην Αλβανία, παίζουν σαν την γάτα με το ποντίκι: από την μια αγοράζουν bayraktar από την Τουρκία και από την άλλη χτυπούν την πόρτα της Ε.Ε. Το συνυποσχετικό για να πάνε με Ελλάδα στην Χάγη και να οριοθετηθεί ΑΟΖ πάντως δεν το θέλει η Τουρκία με τίποτα, και ο Ράμα το κάνει το χατίρι του Ερντογάν με τον οποίο νιώθει κοντά.

Υπάρχουν όμως και τοπικές εκλογές την άνοιξη και ο πάλαι ποτέ ένδοξος και προοδευτικός Δήμαρχος Τιράνων που κυβερνά δέκα χρόνια τώρα την Αλβανία, κι ένα στυλάκι σαν του Ταγίπ το έχει αποκτήσει, θέλει και τις ψήφους της μειονότητας. Αλλά και η Ελλάδα, την οποία έκαναν πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια, τους θέλει τους περίπου 600.000 Αλβανούς, που ζουν και προκόβουν εδώ. Οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες σε καλή γειτονία.

Με τον Πύρρο

Ο Κυριάκος πάει Νότια Αλβανία έχοντας «άσσο» στο μανίκι. Τον Πύρρο. Ο Δήμας είναι δυνατή προσωπικότητα, όπως όλοι όσοι αγαπούν τις γάτες. Το έχει πει ο ίδιος.

«Αρχές της δεκαετίας του 1990, και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρό, ήρθα στην Ελλάδα, έχοντας μαζί μου μέσα σε έναν αθλητικό σάκο λίγα πράγματα και έναν γάτο. Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 1991. Θυμάμαι την αγωνία και το άγχος που είχα μέχρι να δω τους προβολείς του φυλακίου της Κακαβιάς. Όταν ο έλεγχος έγινε, ο φρουρός μού είπε να περάσω. Έκτοτε, ξεκίνησα μια νέα ζωή. Διασχίσαμε τα σύνορα μαζί με τον ήσυχο και υπομονετικό γάτο μου, έχοντας αφήσει για πάντα πίσω μας την Αλβανία» εξομολογήθηκε παλαιότερα σε συνέντευξή του ο χρυσός ολυμπιονίκης.

Με το Πύρρο στην Χειμάρρα και τα γύρω χωριά ο Κυριάκος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Αλβανοποίηση

Ο ατρόμητος και τρυφερός Πύρρος ήταν ο μόνος που έβαλε στην θέση τους τους Χρυσαυγίτες, τον Ιούνιο του ’14 όταν απείλησαν τον Πέτρο Τατσόπουλο στην Βουλή. Τότε ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 και έγραψε ότι «αρνείται την αλβανοποίηση στην οποία οδηγείται η ελληνική κοινωνία» , έγινε persona non grata για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τον ευρύτερο χώρο. Πόσο μάλλον το ’19 που στήριξε Κυριάκο.

Έχοντας μεγαλώσει στην Αλβανία του Χότζα, κάτι θα ήξερε παραπάνω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί, 74 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

23:41

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα δεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας

23:30

Νεπάλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη μείωση των αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

23:15

Wall Street: Μίνι ράλι και ελπίδες για τα επιτόκια έφερε η αγορά εργασίας

22:46

Λευκωσία: Ανησυχεί για την «προθυμία» της Ρωσίας να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού

22:21

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τριών τελευταίων μηνών

21:59

Η Κίνα εκτόξευσε το Chang'e 6 - Θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

21:45

Σε χαμηλό ενός μήνα ο χρυσός

21:14

WSJ: Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς – «Διορία μία εβδομάδα για εκεχειρία ή εισβάλουμε στη Ράφα»

20:59

ΗΠΑ: Kαταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη και κατηγορεί τη Ρωσία

20:36

Πάσχα: Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα

20:29

Ερντογάν: «Μπλόκο» στο εμπόριο με Ισραήλ για να αναγκαστεί να δεχθεί εκεχειρία

19:57

Bροχερό το Mεγάλο Σάββατο - Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

19:32

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 και τα «καμπανάκια» για την ανάπτυξη του κλάδου

19:17

Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μίας αρνητικής εβδομάδας

18:45

ΜΜΜ: Πώς θα κινούνται έως και την Τετάρτη του Πάσχα

18:37

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; - Στο στόχαστρο τα επιδόματα

18:14

Χούθι: Aπειλούν ότι θα πλήττουν όλα τα πλοία που είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους

17:56

Exxon Mobil: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

17:30

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

17:15

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε 3 ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

16:57

Wall Street: Δυναμική αντίδραση μετά τα νέα για την αγορά εργασίας

16:31

ΟΗΕ: Μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε σφαγή αμάχων

16:08

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Μακρόν και του ΥΠΕΞ Βρετανίας για την Ουκρανία

15:56

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας - Χαμηλό έξι μηνών

15:41

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις Ρώσων κρατικών χάκερς κατά της Γερμανίας

15:21

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα είναι απέναντί μας

15:11

Τουρκία: Ο στρατός εξουδετέρωσε 32 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

14:57

Κασσελάκης: Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά

14:50

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ M. Παρασκευή και Μ. Σάββατο