INSIDE OUT

Δάκτυλος Άκη και το 2023 - Ο Ευκλείδης έμαθε διαπραγμάτευση όταν ήταν υπουργός - Με τον Πύρρο στη Χειμάρρα ο Κυριάκος

22-12-2022 | 07:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παρατηρούσα το δάχτυλο του Άκη που μου είναι ασφαλώς γνωστό από παλιά.

Με το γνωστό ύφος που σου κόβει το αίμα αν δεν τον ξέρεις, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023. Το σχέδιο περιλαμβάνει από τώρα 19 αναλυτικά σχέδια δράσης για κάθε υπουργείο, σε κάθε πεδίο πολιτικής. Εάν ξέραμε από τώρα και τους υπουργούς που θα το κάνουν πράξη, θα ήταν υπέροχο.

Τουλάχιστον για λίγους μήνες ακόμα κάποιοι, πριν κατεβάσουν μολύβια θα προλάβουν να υλοποιήσουν κάτι από τις 111 νομοθετικές παρεμβάσεις, τους 121 στόχους πολιτικής, τις 486 δράσεις και τα 1913 έργα έως το Δεκέμβριο του 2023. Ρόζιασε το χέρι του Άκη πάνω στο πληκτρολόγιο 3,5 χρόνια τώρα, αλλά έχει ακόμα δυνάμεις.

Ελλείψεις

Να τι λείπει από το επιτελείο του Αλέξη. Ένας Άκης που να κρατάει ζωντανό το excel της σχεδίασης και να τικάρει κάθε δράση/νόμο/έργο/υπουργό πριν, μετά και κατά.

Το σκεφτόμουνα έντονα καθώς τον άκουγα (τον Τσίπρα), στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη.

Ήταν τόσο χαρούμενος που επιτέλους κάποιος κάθισε κι έγραψε κάτι για την 4,5 χρόνια θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είπε ότι αν σήμερα η χώρα είχε Ευκλείδη και Χουλιαράκη, θα είχε ήδη κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Εν τω μεταξύ ο Τσακαλώτος εδώ και τρεισήμισι χρόνια είναι στο πολιτικό ρελαντί, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης, από την στιγμή που μπήκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν τον είδε άνθρωπος. Ναι, ξέρω, υπερβολές - όμως απέχουν τόσο από την πραγματικότητα, όσο η επενδυτική βαθμίδα.

Τα κακά παιδιά

Κατά τα λοιπά ο Αλέξης που δεν ξεχνά, το πέταξε ανέμελα το καρφάκι, λέγοντας «στεκόμαστε εδώ με τα κακά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν αναφέρομαι μόνο στον Ευκλείδη».

Έμαθαν

Ο ίδιος ο συγγραφέας και πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στην περίοδο διακυβέρνησης ’15-’19 ως μια συνολική μάλλον τραυματική εμπειρία. Ο τρόπος που περιέγραψε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αυτό έδειξε τουλάχιστον. «Υπήρχαν δύο είδη συμβιβασμού» είπε.

«Το ένα ήταν στο πάρε-δώσε των φακέλων και το άλλο, κάποια παζάρια ανάμεσα στους φακέλους. Η διαπραγμάτευση γίνονταν υπό την αρχή,”τίποτε δεν θα κλείσει, αν δεν κλείσουν όλα”. Πολύ δύσκολη η συμμετοχή του κόμματος σε αυτό. Ο χρόνος πίεζε και ήταν υπέρ των θεσμών. Και όταν γίνονταν συμφωνία δεν ήταν εύκολο να την αμφισβητήσεις γιατί λέγανε, αφού παίρνεις πίσω αυτό, παίρνω πίσω κάτι άλλο. Και τρέχαμε στο Μαξίμου και λέγαμε “Αλέξη σώσε μας” κι εκείνος έλεγε “μην γυρίσεις αν δώσεις αυτό”».

Καλά εννοείται πως τρέχω αμέσως να πάρω το βιβλίο που ελπίζω να είναι καλογραμμένο και γλαφυρό, όπως ο λόγος του Ευκλείδη.

Και Σοφοκλής

Για να μην το κουράζω, η όλη εκδήλωση εξελίχθηκε σχεδόν σε ομαδική ψυχανάλυση, όπου οι άνθρωποι οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως «ήταν έτοιμοι» και είχαν «σχέδιο», όταν ανέλαβαν την ευθύνη, διαπίστωσαν πως η ετοιμότητα και το σχέδιο είναι σχετικά. Συντάσσομαι με τη ρήση του μεγάλου τραγωδού Σοφοκλή, την οποία επικαλέστηκε ο Αλέξης: κανένα ψέμα δεν ζει για να γεράσει, (κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο).

Σαν την γάτα με το ποντίκι

Ο Κυριάκος τώρα, αφήνοντας στο Μαξίμου Σκέρτσο κλπ, πηγαίνει σήμερα στη Νότια Αλβανία για να επισκεφτεί χωριά της μειονότητας. Στην Αλβανία, παίζουν σαν την γάτα με το ποντίκι: από την μια αγοράζουν bayraktar από την Τουρκία και από την άλλη χτυπούν την πόρτα της Ε.Ε. Το συνυποσχετικό για να πάνε με Ελλάδα στην Χάγη και να οριοθετηθεί ΑΟΖ πάντως δεν το θέλει η Τουρκία με τίποτα, και ο Ράμα το κάνει το χατίρι του Ερντογάν με τον οποίο νιώθει κοντά.

Υπάρχουν όμως και τοπικές εκλογές την άνοιξη και ο πάλαι ποτέ ένδοξος και προοδευτικός Δήμαρχος Τιράνων που κυβερνά δέκα χρόνια τώρα την Αλβανία, κι ένα στυλάκι σαν του Ταγίπ το έχει αποκτήσει, θέλει και τις ψήφους της μειονότητας. Αλλά και η Ελλάδα, την οποία έκαναν πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια, τους θέλει τους περίπου 600.000 Αλβανούς, που ζουν και προκόβουν εδώ. Οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες σε καλή γειτονία.

Με τον Πύρρο

Ο Κυριάκος πάει Νότια Αλβανία έχοντας «άσσο» στο μανίκι. Τον Πύρρο. Ο Δήμας είναι δυνατή προσωπικότητα, όπως όλοι όσοι αγαπούν τις γάτες. Το έχει πει ο ίδιος.

«Αρχές της δεκαετίας του 1990, και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρό, ήρθα στην Ελλάδα, έχοντας μαζί μου μέσα σε έναν αθλητικό σάκο λίγα πράγματα και έναν γάτο. Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 1991. Θυμάμαι την αγωνία και το άγχος που είχα μέχρι να δω τους προβολείς του φυλακίου της Κακαβιάς. Όταν ο έλεγχος έγινε, ο φρουρός μού είπε να περάσω. Έκτοτε, ξεκίνησα μια νέα ζωή. Διασχίσαμε τα σύνορα μαζί με τον ήσυχο και υπομονετικό γάτο μου, έχοντας αφήσει για πάντα πίσω μας την Αλβανία» εξομολογήθηκε παλαιότερα σε συνέντευξή του ο χρυσός ολυμπιονίκης.

Με το Πύρρο στην Χειμάρρα και τα γύρω χωριά ο Κυριάκος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Αλβανοποίηση

Ο ατρόμητος και τρυφερός Πύρρος ήταν ο μόνος που έβαλε στην θέση τους τους Χρυσαυγίτες, τον Ιούνιο του ’14 όταν απείλησαν τον Πέτρο Τατσόπουλο στην Βουλή. Τότε ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 και έγραψε ότι «αρνείται την αλβανοποίηση στην οποία οδηγείται η ελληνική κοινωνία» , έγινε persona non grata για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τον ευρύτερο χώρο. Πόσο μάλλον το ’19 που στήριξε Κυριάκο.

Έχοντας μεγαλώσει στην Αλβανία του Χότζα, κάτι θα ήξερε παραπάνω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:26

Η Euroins ξεκινά συνεργασία με την Extra Assistance από 1 Φεβρουαρίου

16:20

Χατζηδάκης: Το Ελληνικό σε μικρογραφία θα θυμίζουν οι αναπλάσεις που θα γίνουν στον Ελαιώνα

16:07

ΗΠΑ: Η οικονομία πρόσθεσε 130.000 νέες θέσεις, υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας

16:07

Ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο της Lukoil στο ρωσικό Βόλγκογκραντ

15:56

Πολωνία και Ιταλία δεν θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

15:50

Μασούτης: Αναβαθμίζεται ο Θ. Γεροστεργιούδης - Αναλαμβάνει καθήκοντα CEO

15:40

Arctic Sentry: Το ΝΑΤΟ ξεκινά την αποστολή για την ενίσχυση της παρουσίας του στην Αρκτική

15:28

Alpha Bank: Γιατί υπάρχει στεγαστική κρίση στην Ελλάδα - «Χάλκινο» στην ΕΕ για κενές κατοικίες

15:25

Καφούνης: Το Εμπόριο «αιμορραγεί» με 5,8 δισ. μικροδέματα στην ΕΕ το 2025

15:10

Γενική Διευθύντρια ΠΟΕ: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις - «Το status quo δεν αποτελεί επιλογή»

15:08

ΒΕΑ: Μόνιμη παθογένεια οι διακοπές ρεύματος – Απαιτούνται θεσμικές λύσεις τώρα

15:07

Ραντεβού κορυφής Τραμπ - Νετανιάχου: Γιατί η ατζέντα διευρύνεται, το μεγάλο διακύβευμα

14:48

Τσικνοπέμπτη: 13% ακριβότερα τα κρέατα - Τι προτιμούν οι καταναλωτές

14:47

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει δέσμη δανείων στήριξης της Ουκρανίας ύψους 90 δισ. ευρώ

14:41

Παπαστεργίου: Η Τεχνητή Νοημοσύνη, στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα

14:36

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

14:31

Microsoft: Για δεύτερη χρονιά κορυφαίος εργοδότης τεχνολογίας στην Ελλάδα

14:15

Παπαθανάσης: Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς να είναι σύννομο

14:15

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής του Instagram θα κατεθέσει σε δικαστήριο για τον εθισμό των νέων

14:09

Ερντογάν: Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς, τους γείτονές μας και όλες τις αδελφές χώρες

14:02

Freedom Holding: Στα 1,7 δισ. δολάρια τα έσοδα στο 9μηνο

13:58

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα παραβιάσει τα όρια της πυρηνικής συνθήκης αν δεν το κάνουν ούτε οι ΗΠΑ

13:44

ΗΠΑ: Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες Τραμπ για φυλακίσεις Δημοκρατικών

13:44

Πεζεσκιάν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις υπερβολικές απαιτήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

13:43

ΗΠΑ: Αναστέλλονται οι πτήσεις σε αεροδρόμιο του Τέξας για «λόγους ασφαλείας»

13:39

Κρεμλίνο: Μετά την επίσκεψη Βανς, θα αναπτύξουμε τις σχέσεις με Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν

13:39

Santa Clara: Γιατί η πόλη του Super Bowl 2026 αξίζει να μπει στην travel list σου

13:33

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,34% η απόδοση από επανέκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ

13:31

Συνεχίζονται τα μέτρα αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

13:26

Euroleague: Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια για το Final Four στην Αθήνα