INSIDE OUT

Ο Δένδιας δε μασάει -  Αλλαγή Συνθηκών προτείνει η Άννα - Πόσα δίνει ο Αμυράς για δωρεάν ξυλεία

18-11-2022 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Δένδιας δε μασάει -  Αλλαγή Συνθηκών προτείνει η Άννα - Πόσα δίνει ο Αμυράς για δωρεάν ξυλεία

Με έξοχα αντανακλαστικά, δεν πάτησε την «μπανανόφλουδα» που του έστρωσε η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης ο Νίκος Δένδιας δείχνοντας ωριμότητα και σοβαρότητα. Ένα παρ’ ολίγον τραυματικό επεισόδιο στα εθνικά μας θέματα, το οποίο θα καθιστούσε την χώρα περίγελο, αποφεύχθηκε. Ο Δένδιας πήγε στην Βεγγάζη, παρέδωσε 30.000 εμβόλια (έχουμε ήδη δώσει 200.000) και παραβρέθηκε σε μια τελετή στο λιμάνι καθώς η Ελλάδα παρέχει σημαντική βοήθεια για την επαναλειτουργία του λιμανιού.

Το λιμάνι της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά σημαντικό. Από εκεί μεταφέρονται όχι μόνο εμπορεύματα, αλλά και ανθρωπιστική βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ. Συναντήθηκε στο Tobruk με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aguila Saleh και δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός να συναντηθεί με την υπηρεσιακή κ. Mangoush, η οποία έκανε το ψευτοdeal με την Τουρκία. Το μήνυμα της Ελλάδας είναι σαφές: η Ελλάδα επιδιώκει καθαρές σχέσεις όπως με όλα τα γειτονικά κράτη και οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Θα το πράξει και με την Λιβύη, όταν επιτέλους γίνουν εκλογές και προκύψει δημοκρατική κυβέρνηση.

Αλλαγή Συνθηκών

Η κατάσταση τριγύρω από τον κήπο του Μπορέλ παραμένει ανησυχητική. Λιβύη, Τουρκία και προπαντός Ρωσία έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό. Αντέχουν οι ευρωπαϊκοί αερόσακοι;

Η Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στο European Employment and Social Reforms Forum επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και τονίζει πως για να συνεχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι πρέπει να γίνουν τρεις αλλαγές. Η μία είναι αλλαγή των Συνθηκών. Τολμηρή πρόταση που αφορά αλλαγές στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας. Επίσης αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, και γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς που αφορούν το κοινωνικό κράτος. «Χρειάζεται να προετοιμάσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές δομές από τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των κρίσεων, που αντιμετωπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Έρχεται κρύο

Μια που το ανέφερε και η Άννα, σε ότι αφορά την διαχείριση των πιθανών αρνητικών συνεπειών των κρίσεων, και την καθημερινότητα, θέλω να υπογραμμίσω πως άλλος έχει το όνομα και άλλος την χάρη. Εξηγούμαι. Πόσα έδωσαν οι κοινωνικά ευαίσθητες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ελεγχόμενη υλοτόμηση και παροχή δωρεάν ξυλείας στους κατοίκους ορεινών περιοχών τον χειμώνα; Από 600.000-900.000 ευρώ. Πόσα δίνει η ανάλγητη δεξιά χούντα του Κυριάκου; 4,5 εκατομμύρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιδοτεί τους δασικούς συνεταιρισμούς να υλοτομούν και να μοιράζουν δωρεάν την ξυλεία στους κατοίκους χωριών στην Φλώρινα, την Καστοριά, την Θράκη, τα Γιάννενα, την Άρτα, την Δράμα, την Κοζάνη, την ορεινή Πελοπόννησο, την Εύβοια, για να βγάλουν το χειμώνα.

Σημαδεμένα δέντρα

Παρένθεση: τα δέντρα που είναι για υλοτόμηση σημαδεύονται με κόκκινη μπογιά ή με ένα μεταλλικό σηματάκι του Δασαρχείου, οπότε μη νομίσετε πως είναι ακτιβισμός ή κάποιο άλλο μυστήριο. Ο Αμυράς, (από τους υπουργούς που κάνουν την δουλειά τους χωρίς πολλά πολλά), ετοιμάζεται να υπογράψει άλλο 1 εκατ. ευρώ! Επίσης, φέτος οι δασεργάτες και οι υλοτόμοι των χωριών θα λάβουν αύξηση μισθού 15% - την πρώτη από το 2009.

Ομιλία στους βουλευτές

Το θέμα της ενεργειακής φτώχειας, της τιμής του πετρελαίου και ίσως των ξύλων θα αποτελέσει σίγουρα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές του. Δεν ξέρω αν θυμηθεί πόσα έδινε η δική του κυβέρνηση για δωρεάν ξυλεία σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά το πιθανότερο είναι να μην έχει ακούσει καν. Αυτές τις λεπτομέρειες τις άφηνε στους υπουργούς του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στις επισυνδέσεις και την ατεκμηρίωτη ονοματολογία. Ο Αλέξης έχει κάνει τρεις φορές σχετική ερώτηση για το θέμα στον ΠΘ, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει το γήπεδο και δεν είναι η Ώρα του Πρωθυπουργού: η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καταρχήν και στη συνέχεια η Ολομέλεια στην οποία θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για το παράνομο λογισμικό και την χρήση του. Την ώρα που ακόμα και ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης λαμβάνει αποστάσεις κάνοντας λόγο για μη ύπαρξη στοιχείων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θεωρεί ένοχο προσωπικά τον Κυριάκο και να επενδύει στη αντιπολίτευση του βούρκου. Θα του βγει;

Ήταν καραμανλικός

Πάντως ο Αλέξης μια ανάσα επαφής με τον κόσμο την πήρε πρόσφατα στο ταξίδι του στις Σέρρες. Τα καλύτερα, του τα ‘πε ο Πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Νιγρίτας, Δημ. Χύτας:

«Σε αδικήσαμε. Και εγώ σε αδίκησα. Τελικά είσαι «εθνικόφρων» με την καλή την έννοια. Αγαπάς την πατρίδα και το κυριότερο δεν είσαι λαμόγιο».

Ο κ. Χύτας είναι γνωστό καραμανλικό στέλεχος στη Νιγρίτα και φέρεται δυσαρεστημένος γιατί περιμένει λέει, 6,5 εκατ. για εγγειοβελτιωτικά έργα αλλά δεν του τα δίνουν. Περίεργο για ένα νομό με 4 βουλευτές της ΝΔ, εκ των οποίων ο ένας ο Κ. Καραμανλής στο Μεταφορών και η άλλη πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Φ. Αραμπατζή). Τώρα ο κ. Χύτας απ’ ότι φαίνεται, κούνησε μαντήλι στη ΝΔ και ελπίζει να του δώσει τα λεφτά ο Αλέξης. Πολύ λογικά μου φαίνονται ολ’ αυτά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

23:45

Σπανάκης: Έρχεται νέος ληξιαρχικός νόμος και αναβάθμιση του Ειδικού Ληξιαρχείου

23:35

Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης του Τραμπ

23:29

Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

23:22

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία περιμένουν «συγκεκριμένα βήματα»

23:10

Απώλειες στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ και τη Fed - Άνοδος μόνο για Dow Jones

22:54

Πακιστάν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας

22:44

Χαμάς: Εμφανίστηκε ξανά ο Γαζί Χαμάντ, ηγετικό στέλεχός της, μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Κατάρ

22:34

Μελόνι για Γάζα: Η αντίδραση του Ισραήλ είναι σαφώς δυσανάλογη

22:20

Πιέσεις στο πετρέλαιο από Fed και αύξηση αποθεμάτων ντίζελ

22:12

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αγορά 4ης φρεγάτας Belharra

22:01

Πάουελ: «Διαχείριση ρίσκου» η σημερινή μείωση επιτοκίων - Δύσκολη εξίσωση απασχόληση και πληθωρισμός

21:57

Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα

21:43

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με double score η ΝΔ - Ποιον θέλουν οι πολίτες για «ηγέτη» της Κεντροαριστεράς

21:34

«Πέταξε» σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός μετά το «ψαλίδι» της Fed

21:28

Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος

21:13

ΕΚΤΕΡ: Μεταβολές στα μεγέθη των ενοποιημένων και ατομικών οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2024

21:00

Μείωση επιτοκίων 0,25% από Fed - «Σήμα» για ακόμη 2 εντός 2025

21:00

Χρυσός: Καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Μπορεί το ράλι να συνεχιστεί;

20:54

Υπ. Παιδείας για ΠΑΣΟΚ: Τεχνητή ένταση γύρω από τις άδειες των μη κρατικών Πανεπιστημίων

20:45

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τροποποιήσεις αύριο Πέμπτη λόγω προγραμματισμένης πορείας

20:36

Microsoft: «Ενοικιάζει» υπολογιστική ισχύ ΑΙ από Νορβηγία για 6,2 δισ. δολάρια

20:34

Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής

20:18

Παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν θεραπεία

20:08

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Καμπανάκι για ελλείψεις φαρμάκων - Δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων

20:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η βουβή πρωτιά της Ελλάδας και οι προκλήσεις - Έρχεται το χωροταξικό

19:56

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής καταρτιζόμενων στις Δημόσιες ΣΑΕΚ

19:45

Ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου - Τι διεκδικεί

19:42

Ε.Ε: «Πράσινο φως» για διαπραγματεύσεις με Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο για το SAFE

19:33

Alpha Bank-Micro universal bank με τοπική τεχνογνωσία και διεθνή πρόσβαση