INSIDE OUT

Όλοι τους και μόνος του - Το δείπνο των Προέδρων - Πόλεμος με το ΠΑΣΟΚ, φλερτ με τους ψηφοφόρους

12-09-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλοι τους και μόνος του - Το δείπνο των Προέδρων - Πόλεμος με το ΠΑΣΟΚ, φλερτ με τους ψηφοφόρους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ήταν η ΔΕΘ των τριών «Σίγμα» και των τριών «Όχι».

Συνέπεια, Συνέχεια Σταθερότητα, το μότο πίσω από τον Πρωθυπουργό στο Βελλίδειο. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός, τα τρία «όχι» με κατεύθυνση κυρίως το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και δυνάμεις που πιέζουν για πρόωρες εκλογές, αλλαγή εκλογικού νόμου, και ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις επιλογές του και να πάρει το ρίσκο. Ειδικά για την αλλαγή στον εκλογικό, άφησε εκτεθειμένα και τα δικά του στελέχη που τσίμπησαν στα όσα είπαν Γεραπετρίτης-Τασούλας και τοποθετήθηκαν ανοιχτά υπέρ της αλλαγής. Η μήπως το έκανε ακριβώς γι’ αυτό;

Το μενού στο Βράχο

Το πριβέ δείπνο των πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων της ΝΔ κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στον «Βράχο» της Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν σε εξέλιξη η ΔΕΘ του Κυριάκου, έχει την δική του σημασία. Τραπέζι για δύο σημαίνει πως ουδείς γνωρίζει πέρα από ολόφρεσκο ψάρι, σαλάτες και ψαρολιχουδιές, τί άλλο περιείχε το μενού. Ακόμα και για τον Μαρσέλο να συζητούσαν, το τραπέζι από μόνο του αποτελεί είδηση. Και οι δύο πάντως σηκώθηκαν όρθιοι όταν ο Κυριάκος αναφέρθηκε στα «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα κύριε Ερντογάν».

Μητσοτάκης ή Τσίπρας

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει τον εαυτό του τόσο πολύ στο κέντρο. Ως τον καπετάνιο που δεν φοβάται τις φουρτούνες και ξέρει να επιλέγει ικανό πλήρωμα και από άλλους πολιτικούς χώρους. Με δύο πολύ δυνατές αναφορές: «Όταν έρθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο Κυβέρνηση, αλλά και Κυβερνήτη του τόπου» η μία.

Και: «Πριν από εμάς έχει προηγηθεί και μια άλλη κυβέρνηση, του κ. Τσίπρα. Άρα το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας είναι κάτι το οποίο ο πολίτης το καταλαβαίνει».

Εμπιστοσύνη

Εμφανής η προσπάθεια να αναδειχθούν οι διαφορές των δύο, χωρίς ευθεία σύγκριση με χειρισμούς του παρελθόντος παρά μόνο με την λέξη «κωλοτούμπα», (δεν θα γίνω κωλοτούμπας). «Έχω χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μέσα από τα καλά που έχουμε κάνει, μέσα από τα λάθη μας, μέσα από την ειλικρινή μου διάθεση, πάντα, να προσπαθώ κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης δεν είμαι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω για κανέναν απολύτως λόγο» τόνισε κατηγορηματικά.

Φουλ επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Ουσιαστικά με την απόφαση να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο – παρά μόνο αν συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γεγονός αδύνατο-, και περιγράφοντας τον πολιτικό κίνδυνο να υπάρξει «τερατογένεση» από την κάλπη της αναλογικής, θα πλαγιοκοπήσει ανελέητα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα. Ακόμα κι αν στο μυαλό του ήταν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν έλεγε το καλοκαίρι πως η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη εάν η δεύτερη κάλπη δεν βγάζει αυτοδυναμία.

«Υπάρχει, η περίπτωση -και θέλω να το γνωρίζουν αυτό οι Έλληνες πολίτες- το πρώτο κόμμα να προηγείται σημαντικά του δεύτερου και να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Κουτσούμπας. Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί» επισήμανε με υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός. «Αυτό θα συνιστά «πολιτική τερατογένεση» και θα πρέπει να το γνωρίζουν καλά οι πολίτες. Και γι’ αυτό και η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».

Φουλ επίθεση αγάπης στους κεντροαριστερούς

Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε φουλ επίθεση αγάπης στους κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που δεν θέλουν ούτε ν’ ακούν για ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα – πόσο μάλλον για Βελόπουλο.

«Η τελευταία τριετία απέδειξε ότι αποτελεί μια πράγματι καινούργια σελίδα στη διαδρομή της χώρας. Όχι απλά μία ακόμα παράγραφος σε ένα γνωστό αφήγημα. Αλλά ένα αληθινά διαφορετικό κεφάλαιο ενός διαφορετικού βιβλίου.

Οι δυνάμεις, συνεπώς, που άρχισαν να το γράφουν από κοινού, το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ανασυνταχθουν. Και το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου να συντονιστεί και πάλι. Παραμερίζοντας τις διαφορές, για να συναντηθούμε στις μεγάλες αλλαγές που τόσο χρειάζεται ο τόπος».

Προεκλογικό σιμουλτανέ υψηλού επιπέδου ή καλώς ήρθαμε στην προεκλογική κόλαση;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Σκέρτσος: Η αναπηρία βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού

23:49

Lululemon: Απογοητευτικό β' τρίμηνο και υποβάθμιση outlook - Κατρακυλά η μετοχή

23:48

Νέος CEO στην Adobe από 1η Δεκεμβρίου

23:37

Ο Νετανιάχου θεωρεί «εφικτή» την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος

23:26

VW: Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης - Καταργούνται άλλες 50.000 θέσεις εργασίας

23:15

Wall Street: Κερδοφόρο δύο στα δύο - Η καλύτερα ημέρα εδώ και 1 μήνα για Dow Jones

23:04

Τζέι Ντι Βανς: Στα προπολεμικά επίπεδα η μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ

22:53

Ανδρουλάκης: «Τώρα ΠΑΣΟΚ για Πολιτική Αλλαγή με Πρόγραμμα και Ήθος»

22:42

ΟΝΝΕΔ: «Τσάμπα το Rebranding - Μια ταινία μικρού μήκους για τον Αλέξη Τσίπρα»

22:30

GPT-6 Astra: Η OpenAI κυκλοφορεί το «πιο ευφυές μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο»

22:19

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι εξαντλούνται τα αποθέματα πυρομαχικών

22:19

Πιερρακάκης: Πολιτική βούληση και αποφάσεις για να κερδίσει η Ευρώπη τον χαμένο χρόνο

22:08

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 6,2 εκατ. ευρώ

21:57

Αμελητέες μεταβολές για το πετρέλαιο - Προς κέρδη 9% στην εβδομάδα

21:43

Πυροσβεστική: Συνολικά 36 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις σε Ναύπλιο και Χαλκίδα

21:30

Νέα προσέγγιση μειώνει δραστικά τις νοσηλείες σε ψυχιατρικές κλινικές

21:17

Άντλησε 200 εκατ. ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική: Υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές - Δηλώσεις από Μεγάλου και Μαζαράκη

21:12

Σερβία: Μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι η σορός του εγκληματία πολέμου Ράτκο Μλάντιτς

21:09

Κάθετος Διάδρομος: Στην Αλεξανδρούπολη οι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου

21:02

«Ράλι» 7% της Tesla καθώς η αγορά προετοιμάζεται για μία «καταιγίδα» από Cybercabs

21:00

Γερμανία: Επιστρέφει η μάχη των 35 ωρών - Το μεγάλο ερώτημα για την Ευρώπη

20:49

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Δύσκολη η επίτευξη αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ έως το 2030

20:41

Ζελένσκι: Σύντομα σε Κίεβο και Μόσχα οι Αμερικανοί διαπραγματευτές

20:31

Κώτσηρας: Νέα εποχή για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

20:30

Σχέδιο εκκένωσης της Γάζας παρουσίασε ο Μπεν-Γκβιρ: «Ώρα να ετοιμάσουν βαλίτσες»

20:27

Υπόθεση Έπστιν: Ο δισεκατομμυριούχος Λίον Μπλακ αρνείται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου

20:20

«Πράσινο 2x2» για χρυσό με ράλι άνω του 2%

20:10

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν τα ομόλογα, ανέκαμψαν οι δείκτες από το χαμηλό μηνός

19:58

Απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί υποδείξεις για την αμυντική της θωράκιση»

19:50

Πιερρακάκης: Ακούγοντας τους πολίτες, σχεδιάζουμε τις πολιτικές για την Ελλάδα του 2030