INSIDE OUT

Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

06-09-2022 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Οι καταστάσεις απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις που να παίρνουν γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Όχι με όρους συνέλευσης πολυκατοικίας».

Χάζευα τη νύχτα, και τον αέρα που έφερε κρύο στο Μαντείο, όταν μια γνώριμη φωνή τράβηξε την προσοχή μου. Είναι η γνώριμη φωνή του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά (ΕΡΤ) για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο χρησμός του ΠτΒ είναι σαφέστατος νομίζω και δεν χωράει παρερμηνειών. Η τοποθέτηση Τασούλα ουσιαστικά δείχνει την στροφή του Μαξίμου ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου. Ακόμα και ο εμπνευστής και φανατικότερος υποστηρικτής της παρούσης, αναλογικότερης, διάταξης, ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλάζει ρότα.

Σύντομα

Καταλύτης στην στροφή του εκλογικού νόμου, η υπόθεση με τις επισυνδέσεις, που έχει κάνει αδύναμο το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας των δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπό τις νέες συνθήκες, ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές εντός των δύο κομμάτων που επιθυμούσαν ένα «μέτωπο της λογικής» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25, το ΚΚΕ και το Βελόπουλο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης βέβαια, τώρα αυτές σίγησαν. Ότι είναι να γίνει με τον εκλογικό πάντως θα γίνει σχετικά σύντομα και σίγουρα πριν τις γιορτές.

3ης του Σεπτέμβρη

Τώρα μην φανταστεί κανείς πως γενικά η Νέα Δημοκρατία λάτρεψε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, το σχόλιο προβεβλημένου στελέχους της και βουλευτή με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, και αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο:

«Αν κάτι είναι καλό είναι που δεν εφάρμοσαν τίποτα απ’ αυτό. Ευτυχώς. Ένα κείμενο εντελώς τρελό και τελείως ρετρό. Αυτό δεν είναι για το γιορτάζεις, είναι για να το ξεχάσεις» τον άκουσα να λέει για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπώ νου ευφυή σε συνδυασμό με γλώσσα δηλητήριο!

Μνήμη ελέφαντα

Γενικά ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο φέτος ξύπνησε μνήμες. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικός φίλος του Προέδρου, ο κρητικός Γιάννης Λίτινας θυμήθηκε ότι την 3η Σεπτέμβρη στο πρόσφατο παρελθόν πήγε να την γιορτάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχολίασε δηκτικά.

«Πριν λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να το παίξει ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε την 3η του Σεπτέμβρη εορταστική εκδήλωση (…) Χθες, είδατε καμία τέτοια «εκδήλωση» από τα «συντρόφια»; Τσου.

Γιατί; Γιατί όταν έκαναν τους εορτασμούς ήταν προσχηματικό, ήταν ευκαιριακό, ήταν απατεωνίστικο, ήταν καθαρά ψηφοθηρικό, όπως οτιδήποτε κάνουν μέχρι σήμερα. Δεν άλλαξαν ποτέ, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον»

Ενέσεις θάρρους

Αυτό το ΠΑΣΟΚ και η γοητεία του όμως ξελογιάζει. Επιστρέφω στο βασικό θέμα που είναι οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο.

Πριν φτάσει η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να τον αλλάξει, θα πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει στην πανεπιστημιακή αστυνομία στου Ζωγράφου. Αν το βρει, τότε θα πάει μ’ άλλον αέρα στον εκλογικό. Απέναντί της έχει ήδη παραταχθεί ένας στρατός από φοιτητικές οργανώσεις, ανένταχτους, κόμματα, διανοούμενους, καθηγητές, φοιτητοπατέρες, και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Ως πρώην υπουργός Παιδείας έχει μεγαλύτερη σημασία ο λόγος του.

Τι έπαθαν;

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενο σε επαναστατικό οίστρο, προχώρησε σε προβλέψεις χθες το βράδυ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Τι έπαθαν; Κάπως απειλητικό ακούγεται πάντως που εκστόμισε με βεβαιότητα ο Νίκος Φίλης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:49

Νέο υψηλό 17ετίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:48

Η Ρωσία προσφεύγει στον ICAO κατά των ουκρανικών προειδοποιήσεων για τον ρωσικό εναέριο χώρο

17:42

Υπουργείο Εξωτερικών και ΣΕΒΕ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας

17:41

Tesla: «Βουτιά» 6% της μετοχής καθώς το λανσάρισμα του Cybercab δεν εντυπωσίασε

17:38

Softweb: Αύξηση 56,97% στον κύκλο εργασιών και 49,24% στο EBITDA το α' εξάμηνο

17:38

Σχοινάς: 20 δισ. ευρώ από νέα ΚΑΠ - «Μεγάλο» σχέδιο για το νερό και λύση στο MyAgro από το 2027

17:37

Νέο ρεκόρ για την τιμή του ντίζελ στις ΗΠΑ

17:25

Η ΕΕ θα στείλει πλοία στη Μάγχη για να βοηθήσουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού

17:20

Επίθεση με μαχαίρι στο ΑΤ Μάνδρας: Αναφορές για τραυματισμένο αστυνομικό - Πυροβολήθηκε ο δράστης

17:15

ByteDance: Εξασφάλισε δάνειο 29,6 δισ. δολ. για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

17:14

Τέταρτη εβδομάδα ανόδου για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

17:13

Δυναμικό «παρών» της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη ΔΕΘ: Από τη στρατηγική στην πράξη, με το βλέμμα στη νέα ενεργειακή εποχή

17:04

Τραμπ προς Fed: «Μειώστε τα επιτόκια ή τέλος οι συναλλαγές με χώρες που έχουμε εμπορικό έλλειμμα»

17:04

Μνημόνιο συνεργασίας για ΕΒΕΑ, Θ.Ε.Α. και Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης

16:50

Εγκαινιάστηκε το νέο ΚΕΦΟΔΕ Θεσσαλονίκης: Δηλώσεις από Πιερρακάκη - Πιτσιλή

16:49

Wall Street: Υποχωρεί ο Dow με φόντο την ισχυρή αγορά εργασίας

16:47

Ρωσική επίθεση στην έδρα της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας - Ο Ζελένσκι υπόσχεται αντίποινα

16:46

Χατζηδάκης: «Το 2030 η Ελλάδα θα βρίσκεται ανάμεσα στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες»

16:41

Ισπανία: Ιστορικό ρεκόρ για τον Σεπτέμβριο με 45,7° Κελσίου στην Ανδαλουσία

16:33

Ταχιάος για Κυψέλη: «Κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια» - Αποκατάσταση ζημιών χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων

16:32

Γεωργιάδης: «Συντελείται μία μικρή επανάσταση στην Υγεία» - Οι αλλαγές στο ΕΣΥ και ο επόμενος στόχος

16:28

Στη Θεσσαλονίκη συνεδρίασαν οι πρόεδροι των έξι εθνικών κοινωνικών εταίρων με την ευκαιρία της ΔΕΘ

16:24

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Στη ΔΕΘ, στις 5, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, με τις προτάσεις και θέσεις μας»

16:13

Ιαπωνία: Όταν η δημογραφική κρίση γίνεται οικονομική απειλή

16:05

Τρίτη συναπτή εβδομάδα κερδών για το Bitcoin

15:59

Πυρκαγιά στις περιοχές Θίνες Ηλείας και Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας

15:52

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει καταστεί ισχυρός παίκτης σε διεθνές επίπεδο

15:47

Ρέγκλινγκ: Προτεραιότητες και «υπαρξιακές» προκλήσεις της ΕΕ - «Εντυπωσιακή η δημοσιονομική πρόοδος της Ελλάδας»

15:47

Η αμερικανική αγορά εργασίας πρόσθεσε 162.000 θέσεις τον Αύγουστο - Στο 4,1% η ανεργία

15:37

Σύμμαχοι της Ουκρανίας θέλουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως διαπραγματευτικό χαρτί