INSIDE OUT

Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

06-09-2022 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

«Οι καταστάσεις απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις που να παίρνουν γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Όχι με όρους συνέλευσης πολυκατοικίας».

Χάζευα τη νύχτα, και τον αέρα που έφερε κρύο στο Μαντείο, όταν μια γνώριμη φωνή τράβηξε την προσοχή μου. Είναι η γνώριμη φωνή του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά (ΕΡΤ) για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο χρησμός του ΠτΒ είναι σαφέστατος νομίζω και δεν χωράει παρερμηνειών. Η τοποθέτηση Τασούλα ουσιαστικά δείχνει την στροφή του Μαξίμου ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου. Ακόμα και ο εμπνευστής και φανατικότερος υποστηρικτής της παρούσης, αναλογικότερης, διάταξης, ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλάζει ρότα.

Σύντομα

Καταλύτης στην στροφή του εκλογικού νόμου, η υπόθεση με τις επισυνδέσεις, που έχει κάνει αδύναμο το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας των δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπό τις νέες συνθήκες, ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές εντός των δύο κομμάτων που επιθυμούσαν ένα «μέτωπο της λογικής» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25, το ΚΚΕ και το Βελόπουλο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης βέβαια, τώρα αυτές σίγησαν. Ότι είναι να γίνει με τον εκλογικό πάντως θα γίνει σχετικά σύντομα και σίγουρα πριν τις γιορτές.

3ης του Σεπτέμβρη

Τώρα μην φανταστεί κανείς πως γενικά η Νέα Δημοκρατία λάτρεψε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, το σχόλιο προβεβλημένου στελέχους της και βουλευτή με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, και αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο:

«Αν κάτι είναι καλό είναι που δεν εφάρμοσαν τίποτα απ’ αυτό. Ευτυχώς. Ένα κείμενο εντελώς τρελό και τελείως ρετρό. Αυτό δεν είναι για το γιορτάζεις, είναι για να το ξεχάσεις» τον άκουσα να λέει για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπώ νου ευφυή σε συνδυασμό με γλώσσα δηλητήριο!

Μνήμη ελέφαντα

Γενικά ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο φέτος ξύπνησε μνήμες. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικός φίλος του Προέδρου, ο κρητικός Γιάννης Λίτινας θυμήθηκε ότι την 3η Σεπτέμβρη στο πρόσφατο παρελθόν πήγε να την γιορτάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχολίασε δηκτικά.

«Πριν λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να το παίξει ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε την 3η του Σεπτέμβρη εορταστική εκδήλωση (…) Χθες, είδατε καμία τέτοια «εκδήλωση» από τα «συντρόφια»; Τσου.

Γιατί; Γιατί όταν έκαναν τους εορτασμούς ήταν προσχηματικό, ήταν ευκαιριακό, ήταν απατεωνίστικο, ήταν καθαρά ψηφοθηρικό, όπως οτιδήποτε κάνουν μέχρι σήμερα. Δεν άλλαξαν ποτέ, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον»

Ενέσεις θάρρους

Αυτό το ΠΑΣΟΚ και η γοητεία του όμως ξελογιάζει. Επιστρέφω στο βασικό θέμα που είναι οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο.

Πριν φτάσει η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να τον αλλάξει, θα πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει στην πανεπιστημιακή αστυνομία στου Ζωγράφου. Αν το βρει, τότε θα πάει μ’ άλλον αέρα στον εκλογικό. Απέναντί της έχει ήδη παραταχθεί ένας στρατός από φοιτητικές οργανώσεις, ανένταχτους, κόμματα, διανοούμενους, καθηγητές, φοιτητοπατέρες, και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Ως πρώην υπουργός Παιδείας έχει μεγαλύτερη σημασία ο λόγος του.

Τι έπαθαν;

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενο σε επαναστατικό οίστρο, προχώρησε σε προβλέψεις χθες το βράδυ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Τι έπαθαν; Κάπως απειλητικό ακούγεται πάντως που εκστόμισε με βεβαιότητα ο Νίκος Φίλης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τανζανία: Πέντε νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στο Κιλιμάντζαρο

23:35

Τουρκία: Ο ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν

23:08

Τζίμι Κίμελ: Το 2025 ήταν «μια πολύ καλή χρονιά για τον φασισμό»

22:39

Σομαλία: Οι κάτοικοι του Μογκαντίσου ψηφίζουν για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια σε άμεσες εκλογές

22:15

Τουρκικό Υπ. Άμυνας: Η ασυνέπεια της ελληνικής προσέγγισης ευθύνεται για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

21:44

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Aμπντελάτι

21:28

Η πρόταση της Μόσχας στο Παρίσι για τον φυλακισμένο στην Ρωσία ερευνητή Λοράν Βινατιέ

20:59

Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

20:36

Θεσσαλονίκη: «Μαϊμού» εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ άρπαξαν από 70χρονη λίρες και κοσμήματα αξίας μισού εκατ. ευρώ

20:13

Μυστήριο στο Λιχνεστάιν: Νεκρά τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας

19:50

Επικοινωνία Ζελένσκι με Γουίτκοφ-Κούσνερ: «Ας είναι ένα ακόμη βήμα για την ειρήνη»

19:29

Ισραήλ: Σύλληψη 5 ατόμων για επίθεση σε σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη – Τραυματίστηκε βρέφος

19:15

Ειδικά χωροταξικά σχέδια: Οι αλλαγές που φέρνει το 2026 στη χρήση γης και τις επενδύσεις

19:03

Ουκρανία: Bρετανικοί πυραύλοι Storm Shadow στα πλήγματα σε ρωσικές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου

18:47

Φουντώνει ο ψηφιακός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ

18:31

Θεσσαλονίκη: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του διοικητή της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων

18:14

Σουηδία: Αστυνομικοί εξουδετέρωσαν νεαρό μετά από επίθεση σε σπίτι - Νεκρή μία 55χρονη, δύο τραυματίες

17:54

CNN: Η σκιά της Ρωσίας πάνω από την Ευρώπη - Ο κίνδυνος πολέμου είναι και πάλι πραγματικός

17:40

Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

17:20

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς στον Λίβανο

17:01

Ζαχάροβα: Αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

16:42

Politico: Πώς η ακροδεξιά «έκλεψε» τα Χριστούγεννα της Ευρώπης

16:29

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «παίζει τον Τζακ Σπάροου» στην Καραϊβική

16:14

Στο Παρίσι το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025

15:59

Βολιβία: Κινητοποιήσεις εργαζόμενων στα ορυχεία μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων

15:39

New York Times: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Ουκρανίας

15:21

Πάπας Λέων: «Αναθέτουμε την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της ειρήνης»

14:59

Δένδιας: Τις Άγιες Ημέρες η σκέψη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

14:49

Πολωνικά μαχητικά αναχαίτισαν επάνω από την Βαλτική ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

14:39

ΜMM: Πώς θα κινηθούν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια