INSIDE OUT

Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

06-09-2022 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Οι καταστάσεις απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις που να παίρνουν γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Όχι με όρους συνέλευσης πολυκατοικίας».

Χάζευα τη νύχτα, και τον αέρα που έφερε κρύο στο Μαντείο, όταν μια γνώριμη φωνή τράβηξε την προσοχή μου. Είναι η γνώριμη φωνή του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά (ΕΡΤ) για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο χρησμός του ΠτΒ είναι σαφέστατος νομίζω και δεν χωράει παρερμηνειών. Η τοποθέτηση Τασούλα ουσιαστικά δείχνει την στροφή του Μαξίμου ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου. Ακόμα και ο εμπνευστής και φανατικότερος υποστηρικτής της παρούσης, αναλογικότερης, διάταξης, ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλάζει ρότα.

Σύντομα

Καταλύτης στην στροφή του εκλογικού νόμου, η υπόθεση με τις επισυνδέσεις, που έχει κάνει αδύναμο το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας των δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπό τις νέες συνθήκες, ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές εντός των δύο κομμάτων που επιθυμούσαν ένα «μέτωπο της λογικής» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25, το ΚΚΕ και το Βελόπουλο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης βέβαια, τώρα αυτές σίγησαν. Ότι είναι να γίνει με τον εκλογικό πάντως θα γίνει σχετικά σύντομα και σίγουρα πριν τις γιορτές.

3ης του Σεπτέμβρη

Τώρα μην φανταστεί κανείς πως γενικά η Νέα Δημοκρατία λάτρεψε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, το σχόλιο προβεβλημένου στελέχους της και βουλευτή με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, και αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο:

«Αν κάτι είναι καλό είναι που δεν εφάρμοσαν τίποτα απ’ αυτό. Ευτυχώς. Ένα κείμενο εντελώς τρελό και τελείως ρετρό. Αυτό δεν είναι για το γιορτάζεις, είναι για να το ξεχάσεις» τον άκουσα να λέει για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπώ νου ευφυή σε συνδυασμό με γλώσσα δηλητήριο!

Μνήμη ελέφαντα

Γενικά ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο φέτος ξύπνησε μνήμες. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικός φίλος του Προέδρου, ο κρητικός Γιάννης Λίτινας θυμήθηκε ότι την 3η Σεπτέμβρη στο πρόσφατο παρελθόν πήγε να την γιορτάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχολίασε δηκτικά.

«Πριν λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να το παίξει ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε την 3η του Σεπτέμβρη εορταστική εκδήλωση (…) Χθες, είδατε καμία τέτοια «εκδήλωση» από τα «συντρόφια»; Τσου.

Γιατί; Γιατί όταν έκαναν τους εορτασμούς ήταν προσχηματικό, ήταν ευκαιριακό, ήταν απατεωνίστικο, ήταν καθαρά ψηφοθηρικό, όπως οτιδήποτε κάνουν μέχρι σήμερα. Δεν άλλαξαν ποτέ, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον»

Ενέσεις θάρρους

Αυτό το ΠΑΣΟΚ και η γοητεία του όμως ξελογιάζει. Επιστρέφω στο βασικό θέμα που είναι οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο.

Πριν φτάσει η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να τον αλλάξει, θα πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει στην πανεπιστημιακή αστυνομία στου Ζωγράφου. Αν το βρει, τότε θα πάει μ’ άλλον αέρα στον εκλογικό. Απέναντί της έχει ήδη παραταχθεί ένας στρατός από φοιτητικές οργανώσεις, ανένταχτους, κόμματα, διανοούμενους, καθηγητές, φοιτητοπατέρες, και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Ως πρώην υπουργός Παιδείας έχει μεγαλύτερη σημασία ο λόγος του.

Τι έπαθαν;

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενο σε επαναστατικό οίστρο, προχώρησε σε προβλέψεις χθες το βράδυ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Τι έπαθαν; Κάπως απειλητικό ακούγεται πάντως που εκστόμισε με βεβαιότητα ο Νίκος Φίλης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πύργος του Άιφελ: Τμήμα της παλιάς σκάλας πουλήθηκε για 450.000 ευρώ σε δημοπρασία

23:47

Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Μπεν Γκβιρ

23:36

Ο Λευκός Οίκος αναβάλλει υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για ΑΙ από Τραμπ

23:24

«Όχι» από Γαλλία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ

23:12

«Πράσινη» η Wall Street με ιστορικό υψηλό για Dow Jones - Απώλειες 1,77% για Nvidia

23:00

Ιμάμογλου, Γιαβάς και CHP για Οζέλ: «Πολιτικό πραξικόπημα» και «παρέμβαση στη δημοκρατία»

22:50

Νέα ζωή στα δημόσια ανενεργά σιδηροδρομικά ακίνητα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

22:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής για Λιβανό και Αραμπατζή

22:30

Ψιλή κυριότητα: Η «σιωπηλή» τάση που αλλάζει την αγορά ακινήτων

22:20

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

22:10

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό

22:00

Η Νορβηγία αίρει τους περιορισμούς στο αλκοόλ τις μέρες του Μουντιάλ

21:51

«Global Sumud»: Επιστροφή 428 ακτιβιστών με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη

21:40

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Με 530 εκατ. ευρώ συμμετέχει στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

21:33

Η οικονομία του διαστήματος «προσγειώνεται» στη Γη - Η SpaceX ανοίγει τον δρόμο

21:21

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για χρηματοδότηση της ICE

21:10

ΕΟΦ: Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθους

21:00

Νέα πτώση για το πετρέλαιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν

20:51

Σκληρό παζάρι ΗΠΑ - Ιράν: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» - Εμπόδια το ουράνιο και τα Στενά του Ορμούζ

20:45

Γαλλία: Ο Λεκορνί αποκλείει ευρείες μειώσεις φόρων στα καύσιμα

20:35

Μητσοτάκης από Μυστρά: Η Ελλάδα μπορεί να χτίζει γέφυρες σε έναν κόσμο που αλλάζει

20:22

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη

20:14

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού

20:09

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν εξετάζουν μόνιμα διόδια - Αντιδρούν Τραμπ και Ρούμπιο

20:02

Το Κρεμλίνο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τους Ευρωπαίους για την Ουκρανία

19:50

Πιερρακάκης: «Δύναμη αξιοπιστίας, σταθερότητας και ανάπτυξης και ανάπτυξης Ελλάδα και Κύπρος»

19:41

Βρεττού (Credia): Αρνητική υπεραξία και κεφαλαιακό όφελος από την Ευρώπη Holdings

19:40

Σε Ημαθία και Πέλλα ο Γεωργιάδης: Εγκαίνια και έργα αναβάθμισης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

19:38

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για εξηγήσεις 11 βουλευτές την Παρασκευή

19:25

Ρούμπιο: «Το ΝΑΤΟ δεν κάνει το παραμικρό για να στηρίξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν»