INSIDE OUT

Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

06-09-2022 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Οι καταστάσεις απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις που να παίρνουν γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Όχι με όρους συνέλευσης πολυκατοικίας».

Χάζευα τη νύχτα, και τον αέρα που έφερε κρύο στο Μαντείο, όταν μια γνώριμη φωνή τράβηξε την προσοχή μου. Είναι η γνώριμη φωνή του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά (ΕΡΤ) για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο χρησμός του ΠτΒ είναι σαφέστατος νομίζω και δεν χωράει παρερμηνειών. Η τοποθέτηση Τασούλα ουσιαστικά δείχνει την στροφή του Μαξίμου ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου. Ακόμα και ο εμπνευστής και φανατικότερος υποστηρικτής της παρούσης, αναλογικότερης, διάταξης, ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλάζει ρότα.

Σύντομα

Καταλύτης στην στροφή του εκλογικού νόμου, η υπόθεση με τις επισυνδέσεις, που έχει κάνει αδύναμο το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας των δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπό τις νέες συνθήκες, ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές εντός των δύο κομμάτων που επιθυμούσαν ένα «μέτωπο της λογικής» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25, το ΚΚΕ και το Βελόπουλο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης βέβαια, τώρα αυτές σίγησαν. Ότι είναι να γίνει με τον εκλογικό πάντως θα γίνει σχετικά σύντομα και σίγουρα πριν τις γιορτές.

3ης του Σεπτέμβρη

Τώρα μην φανταστεί κανείς πως γενικά η Νέα Δημοκρατία λάτρεψε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, το σχόλιο προβεβλημένου στελέχους της και βουλευτή με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, και αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο:

«Αν κάτι είναι καλό είναι που δεν εφάρμοσαν τίποτα απ’ αυτό. Ευτυχώς. Ένα κείμενο εντελώς τρελό και τελείως ρετρό. Αυτό δεν είναι για το γιορτάζεις, είναι για να το ξεχάσεις» τον άκουσα να λέει για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπώ νου ευφυή σε συνδυασμό με γλώσσα δηλητήριο!

Μνήμη ελέφαντα

Γενικά ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο φέτος ξύπνησε μνήμες. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικός φίλος του Προέδρου, ο κρητικός Γιάννης Λίτινας θυμήθηκε ότι την 3η Σεπτέμβρη στο πρόσφατο παρελθόν πήγε να την γιορτάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχολίασε δηκτικά.

«Πριν λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να το παίξει ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε την 3η του Σεπτέμβρη εορταστική εκδήλωση (…) Χθες, είδατε καμία τέτοια «εκδήλωση» από τα «συντρόφια»; Τσου.

Γιατί; Γιατί όταν έκαναν τους εορτασμούς ήταν προσχηματικό, ήταν ευκαιριακό, ήταν απατεωνίστικο, ήταν καθαρά ψηφοθηρικό, όπως οτιδήποτε κάνουν μέχρι σήμερα. Δεν άλλαξαν ποτέ, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον»

Ενέσεις θάρρους

Αυτό το ΠΑΣΟΚ και η γοητεία του όμως ξελογιάζει. Επιστρέφω στο βασικό θέμα που είναι οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο.

Πριν φτάσει η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να τον αλλάξει, θα πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει στην πανεπιστημιακή αστυνομία στου Ζωγράφου. Αν το βρει, τότε θα πάει μ’ άλλον αέρα στον εκλογικό. Απέναντί της έχει ήδη παραταχθεί ένας στρατός από φοιτητικές οργανώσεις, ανένταχτους, κόμματα, διανοούμενους, καθηγητές, φοιτητοπατέρες, και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Ως πρώην υπουργός Παιδείας έχει μεγαλύτερη σημασία ο λόγος του.

Τι έπαθαν;

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενο σε επαναστατικό οίστρο, προχώρησε σε προβλέψεις χθες το βράδυ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Τι έπαθαν; Κάπως απειλητικό ακούγεται πάντως που εκστόμισε με βεβαιότητα ο Νίκος Φίλης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:16

Έκτακτο δελτίο EMY: Κορυφώνεται ο καύσωνας, ποιες περιοχές θα δουν «43άρια»

18:14

Γαλλία: Δύο πυροσβέστες νεκροί κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς κοντά στο Μπορντό

17:57

Ουγγαρία: Εισαγγελική έφοδος στα γραφεία του κόμματος Όρμπαν - Κατασχέθηκαν οι servers

17:49

Τουρκία: Συνελήφθη και πάλι ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle Αλιτζάν Ουλουντάγ

17:48

Τραπεζική εκτίναξη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:44

Η Boeing ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ μετά το δάνειο-ρεκόρ της ΕΕ στην Airbus

17:36

Ισπανία: Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων

17:25

Κέρδη για τον χρυσό: Σε υψηλό άνω των 5 εβδομάδων το ασήμι - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

17:17

Ανδρουλάκης: «Τυχοδιωκτισμός να κάνει μαθήματα το κόμμα που έστησε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς»

17:16

Πειραιώς: Επιβραβεύει τις πληρωμές με IRIS Payments σε φυσικά σημεία πώλησης

17:09

Ρεκόρ 244 δισ. δολαρίων σε ξένες επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ασία - Πρωταγωνιστεί η Σιγκαπούρη

17:01

Νέο μπαράζ ιρανικών πληγμάτων σε Μπαχρέιν, Ιορδανία και Κουβέιτ - Χτυπήθηκε υποδομή της Amazon

16:58

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα τσιπ

16:47

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Βορίζια Ηρακλείου - Επιχειρούν 55 πυροσβέστες και 2 εναέρια

16:45

Δίκη για Τέμπη: Τη Δευτέρα οι τοποθετήσεις συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης

16:42

Σε τροχιά ανάπτυξης η ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ και το 2025

16:41

ΗΠΑ για δασμούς: «Αναμένονται σύντομα κινήσεις» - 60 οικονομίες στο στόχαστρο του Τραμπ

16:37

Στρατηγική συνεργασία Κωτσόβολος - ΚΠΙΣΝ για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στον πολιτισμό

16:34

Ερυθρά Θάλασσα: Δύο τάνκερ επιστρέφουν προς Σουέζ μετά τις απειλές των Χούθι

16:34

Μπρατάκος: Το ΕΠΑ 2026-2030 δημιουργεί προϋποθέσεις για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

16:32

Θεμιστοκλέους: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και το ΕΣΥ για τον καύσωνα

16:30

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς την Τετάρτη

16:28

Ινδία: Ο Ρώσος αξιωματούχος εκλήθη στο ΥΠΕΞ για τους θανάτους τεσσάρων Ινδών ναυτικών

16:28

Nebius: «Άλμα» 8% για τη μετοχή μετά την είσοδο της Nvidia με σχεδόν 10%

16:23

ΥΠΑ: Ορκίστηκαν 45 νέοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

16:22

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος

16:22

Morgan Stanley: Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο – Ποιες ξεχωρίζουν

16:12

Αυτά είναι τα 10 πιο φωτογραφημένα ελληνικά νησιά

16:03

Ντάιμον: «Δεν θα αγόραζα μετοχές, ούτε ομόλογα στις σημερινές τιμές»

15:48

Η Novo Nordisk μηνύει την Eli Lilly - Στα «χαρακώματα» για τα χάπια αδυνατίσματος