INSIDE OUT

Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

06-09-2022 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Οι καταστάσεις απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις που να παίρνουν γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Όχι με όρους συνέλευσης πολυκατοικίας».

Χάζευα τη νύχτα, και τον αέρα που έφερε κρύο στο Μαντείο, όταν μια γνώριμη φωνή τράβηξε την προσοχή μου. Είναι η γνώριμη φωνή του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά (ΕΡΤ) για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο χρησμός του ΠτΒ είναι σαφέστατος νομίζω και δεν χωράει παρερμηνειών. Η τοποθέτηση Τασούλα ουσιαστικά δείχνει την στροφή του Μαξίμου ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου. Ακόμα και ο εμπνευστής και φανατικότερος υποστηρικτής της παρούσης, αναλογικότερης, διάταξης, ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλάζει ρότα.

Σύντομα

Καταλύτης στην στροφή του εκλογικού νόμου, η υπόθεση με τις επισυνδέσεις, που έχει κάνει αδύναμο το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας των δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπό τις νέες συνθήκες, ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές εντός των δύο κομμάτων που επιθυμούσαν ένα «μέτωπο της λογικής» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25, το ΚΚΕ και το Βελόπουλο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης βέβαια, τώρα αυτές σίγησαν. Ότι είναι να γίνει με τον εκλογικό πάντως θα γίνει σχετικά σύντομα και σίγουρα πριν τις γιορτές.

3ης του Σεπτέμβρη

Τώρα μην φανταστεί κανείς πως γενικά η Νέα Δημοκρατία λάτρεψε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, το σχόλιο προβεβλημένου στελέχους της και βουλευτή με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, και αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο:

«Αν κάτι είναι καλό είναι που δεν εφάρμοσαν τίποτα απ’ αυτό. Ευτυχώς. Ένα κείμενο εντελώς τρελό και τελείως ρετρό. Αυτό δεν είναι για το γιορτάζεις, είναι για να το ξεχάσεις» τον άκουσα να λέει για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπώ νου ευφυή σε συνδυασμό με γλώσσα δηλητήριο!

Μνήμη ελέφαντα

Γενικά ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο φέτος ξύπνησε μνήμες. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικός φίλος του Προέδρου, ο κρητικός Γιάννης Λίτινας θυμήθηκε ότι την 3η Σεπτέμβρη στο πρόσφατο παρελθόν πήγε να την γιορτάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχολίασε δηκτικά.

«Πριν λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να το παίξει ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε την 3η του Σεπτέμβρη εορταστική εκδήλωση (…) Χθες, είδατε καμία τέτοια «εκδήλωση» από τα «συντρόφια»; Τσου.

Γιατί; Γιατί όταν έκαναν τους εορτασμούς ήταν προσχηματικό, ήταν ευκαιριακό, ήταν απατεωνίστικο, ήταν καθαρά ψηφοθηρικό, όπως οτιδήποτε κάνουν μέχρι σήμερα. Δεν άλλαξαν ποτέ, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον»

Ενέσεις θάρρους

Αυτό το ΠΑΣΟΚ και η γοητεία του όμως ξελογιάζει. Επιστρέφω στο βασικό θέμα που είναι οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο.

Πριν φτάσει η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να τον αλλάξει, θα πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει στην πανεπιστημιακή αστυνομία στου Ζωγράφου. Αν το βρει, τότε θα πάει μ’ άλλον αέρα στον εκλογικό. Απέναντί της έχει ήδη παραταχθεί ένας στρατός από φοιτητικές οργανώσεις, ανένταχτους, κόμματα, διανοούμενους, καθηγητές, φοιτητοπατέρες, και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Ως πρώην υπουργός Παιδείας έχει μεγαλύτερη σημασία ο λόγος του.

Τι έπαθαν;

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενο σε επαναστατικό οίστρο, προχώρησε σε προβλέψεις χθες το βράδυ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Τι έπαθαν; Κάπως απειλητικό ακούγεται πάντως που εκστόμισε με βεβαιότητα ο Νίκος Φίλης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:08

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον

16:58

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη οι απολογίες των φερόμενων αρχηγών της οργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα

16:58

Κατοχύρωση κερδών στη Wall Street μετά τα ρεκόρ - Διψήφιο άλμα για HPE και Marvel

16:48

Fais Group: Ολοκληρώθηκε η πώληση ξενοδοχειακής μονάδας στη Σαντορίνη έναντι 28,3 εκατ. ευρώ

16:44

Τι κατέγραψαν σεισμογράφοι στις συναυλίες Metallica, Iron Maiden και στο Final Four

16:40

«Εξοικονομώ»: Αντιδράσεις από ΓΣΕΒΕΕ και 7 κλάδους για το on-bill financing

16:37

Σε πάνω από 15 νέες χώρες ανοίγει τα «φτερά» του το Mythos της Anthropic

16:32

Κομισιόν: Συνιστά σε εννέα κράτη-μέλη τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στον χώρο Σένγκεν

16:30

Ο κρίσιμος Ιούνιος στη μάχη κατά της ακρίβειας

16:26

Lidl Ελλάς: Επένδυση 1,9 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό καταστήματος στην Αλεξανδρούπολη

16:25

«Τεχνητή Νοημοσύνη - Η Εκτόπιση της Εργασίας» το νέο βιβλίο του Θόδωρου Σκυλακάκη - Παρουσίαση τη Δευτέρα

16:19

Δίκη για Τέμπη: Αύριο οι τοποθετήσεις συνηγόρων για την εισαγγελική πρόταση

16:18

Η Γαλλία βίωσε την πιο ζεστή άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ

16:15

Victoria's Secret: Αύξηση πωλήσεων και αναβάθμιση guidance - Άλμα 40% για την μετοχή

16:10

Εθνική καμπάνια για πρόληψη πνιγμών στους άνω των 60 ετών στη θάλασσα - Ενημερωτικό SMS από ΗΔΙΚΑ

15:58

Επανήλθε το efood

15:42

Κυρανάκης: «Τον Αύγουστο παραδίδεται το Αθήνα - Θεσσαλονίκη με διπλή γραμμή» - Τι είπε για ΜΜΜ, κάμερες και πατίνια

15:39

Χρυσοχοΐδης: 3.850 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία στο τετράμηνο - Μείωση 12% στα περιστατικά

15:38

Όμιλος AVAX: Πιστοποίηση BIM από την TUV NORD Ελλάδας

15:32

Λαμπερό Charity Gala Dinner από την κοινωνική οργάνωση «Είμαστε Ένα», για τη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”

15:32

ΟΑΣΘ: Στα 100 ευρώ από 36 το πρόστιμο για μετακίνηση χωρίς εισιτήριο στα λεωφορεία

15:29

Στο κλειστό κλαμπ του 1 τρισ. δολ. βλέπει την Marvell ο Χουάνγκ της Nvidia - «Άλμα» 22% της μετοχής

15:28

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο αρχείο η δικογραφία για Αθανασίου, Χατζηβασιλείου και Μελά

15:26

Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των πολιτών που απειλούνται από φτώχεια στη Γερμανία

15:21

Φωτοβολταϊκά: Η έκρηξη των μεγάλων έργων και η «τρύπα» στις στέγες

15:17

Το 66% των Ελλήνων μιλά στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί - Σχεδόν 4 στους 10 δεν φορούν ζώνη

15:16

Γεωργιάδης: Διασφαλίστηκαν 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το «Προλαμβάνω»

15:01

Αναρτήθηκαν οι πίνακες κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ΟΑΕΕ της ΔΥΠΑ

14:40

15 ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφτείτε έστω μια φορά στη ζωή σας

14:36

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προσφορών για τα καλωδιακά έργα διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και βορείου Αιγαίου