INSIDE OUT

Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

06-09-2022 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

«Οι καταστάσεις απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις που να παίρνουν γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Όχι με όρους συνέλευσης πολυκατοικίας».

Χάζευα τη νύχτα, και τον αέρα που έφερε κρύο στο Μαντείο, όταν μια γνώριμη φωνή τράβηξε την προσοχή μου. Είναι η γνώριμη φωνή του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά (ΕΡΤ) για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο χρησμός του ΠτΒ είναι σαφέστατος νομίζω και δεν χωράει παρερμηνειών. Η τοποθέτηση Τασούλα ουσιαστικά δείχνει την στροφή του Μαξίμου ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου. Ακόμα και ο εμπνευστής και φανατικότερος υποστηρικτής της παρούσης, αναλογικότερης, διάταξης, ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλάζει ρότα.

Σύντομα

Καταλύτης στην στροφή του εκλογικού νόμου, η υπόθεση με τις επισυνδέσεις, που έχει κάνει αδύναμο το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας των δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπό τις νέες συνθήκες, ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές εντός των δύο κομμάτων που επιθυμούσαν ένα «μέτωπο της λογικής» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25, το ΚΚΕ και το Βελόπουλο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης βέβαια, τώρα αυτές σίγησαν. Ότι είναι να γίνει με τον εκλογικό πάντως θα γίνει σχετικά σύντομα και σίγουρα πριν τις γιορτές.

3ης του Σεπτέμβρη

Τώρα μην φανταστεί κανείς πως γενικά η Νέα Δημοκρατία λάτρεψε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, το σχόλιο προβεβλημένου στελέχους της και βουλευτή με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, και αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο:

«Αν κάτι είναι καλό είναι που δεν εφάρμοσαν τίποτα απ’ αυτό. Ευτυχώς. Ένα κείμενο εντελώς τρελό και τελείως ρετρό. Αυτό δεν είναι για το γιορτάζεις, είναι για να το ξεχάσεις» τον άκουσα να λέει για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπώ νου ευφυή σε συνδυασμό με γλώσσα δηλητήριο!

Μνήμη ελέφαντα

Γενικά ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο φέτος ξύπνησε μνήμες. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικός φίλος του Προέδρου, ο κρητικός Γιάννης Λίτινας θυμήθηκε ότι την 3η Σεπτέμβρη στο πρόσφατο παρελθόν πήγε να την γιορτάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχολίασε δηκτικά.

«Πριν λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να το παίξει ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε την 3η του Σεπτέμβρη εορταστική εκδήλωση (…) Χθες, είδατε καμία τέτοια «εκδήλωση» από τα «συντρόφια»; Τσου.

Γιατί; Γιατί όταν έκαναν τους εορτασμούς ήταν προσχηματικό, ήταν ευκαιριακό, ήταν απατεωνίστικο, ήταν καθαρά ψηφοθηρικό, όπως οτιδήποτε κάνουν μέχρι σήμερα. Δεν άλλαξαν ποτέ, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον»

Ενέσεις θάρρους

Αυτό το ΠΑΣΟΚ και η γοητεία του όμως ξελογιάζει. Επιστρέφω στο βασικό θέμα που είναι οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο.

Πριν φτάσει η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να τον αλλάξει, θα πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει στην πανεπιστημιακή αστυνομία στου Ζωγράφου. Αν το βρει, τότε θα πάει μ’ άλλον αέρα στον εκλογικό. Απέναντί της έχει ήδη παραταχθεί ένας στρατός από φοιτητικές οργανώσεις, ανένταχτους, κόμματα, διανοούμενους, καθηγητές, φοιτητοπατέρες, και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Ως πρώην υπουργός Παιδείας έχει μεγαλύτερη σημασία ο λόγος του.

Τι έπαθαν;

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενο σε επαναστατικό οίστρο, προχώρησε σε προβλέψεις χθες το βράδυ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Τι έπαθαν; Κάπως απειλητικό ακούγεται πάντως που εκστόμισε με βεβαιότητα ο Νίκος Φίλης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Θάνατος Μάθιου Πέρι: Κάθειρξη 15 ετών στη «Βασίλισσα της κεταμίνης»

23:44

Τέμπη: Δεκτό το πρώτο αίτημα συγγενών για εξετάσεις σε εργαστήρια του εξωτερικού

23:31

Η Ουγγαρία θα αγοράσει έως και 10 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ

23:18

Relief rally στη Wall Street - Η καλύτερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 έτος

23:05

Πετρέλαιο: Ημερήσιες απώλειες εξαετίας για WTΙ με φόντο τα «σύννεφα» στα Στενά του Ορμούζ

22:52

Το Μ. Σάββατο ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με Ιράν - «Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ»

22:39

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,1 εκατ. ευρώ

22:26

Δένδιας: Προγραμματική συμφωνία με ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων

22:13

Πρόεδρος κοινοβουλίου Ιράν: 3 από τα 10 σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί

22:00

«Πυρά» Τραμπ στο NATO και νέο ζήτημα αποχώρησης - «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»

21:47

Shell: «Ρίχνει» τις προβλέψεις για παραγωγή LNG, αλλά τα κέρδη από το πετρέλαιο θα είναι «σημαντικά υψηλότερα» το Q1

21:34

Σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων ο χρυσός με βλέμμα στην εκεχειρία

21:21

Πρακτικά Fed: Επιβεβαίωση για μία μείωση επιτοκίων φέτος - Η ανάγνωση για πόλεμο και δασμούς

21:08

Νετανιάχου: «Δεν είναι το τέλος του πολέμου - Το δάχτυλο παραμένει στη σκανδάλη»

20:55

Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί διόδια στα Στενά του Ορμούζ

20:42

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την εκεχειρία με το Ιράν»

20:26

Λευκός Οίκος: Tο σχέδιο 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ

20:13

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

20:00

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία σε «τεντωμένο σχοινί» - Η διαμεσολάβηση του Πακιστάν και το παρασκήνιο

19:56

Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

19:45

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από Meta - Στην κούρσα απέναντι σε Google και OpenAI

19:36

Prodea: Εκτίναξη για Adjusted EBITDA το 2025 - Πρόταση για συνολικό μέρισμα 420 εκατ. ευρώ

19:34

«Πάρτι» λόγω εκεχειρίας στις ευρωαγορές - Στο +7% ο ταξιδιωτικός κλάδος

19:19

Ουγγαρία: Ο Βανς καταδικάζει τα «σκανδαλώδη» σχόλια Ζελένσκι για τον Όρμπαν

19:13

Τραμπ: Ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

19:03

Κουβέιτ: Καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς

18:52

Επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ: «Το παράθυρο ευκαιρίας δύο εβδομάδων πρέπει να αξιοποιηθεί»

18:45

Αυξήσεις φόρων 80% στα τσιγάρα με πάνω από 6 ευρώ το πακέτο στην Ελλάδα ίσως φέρει οδηγία της ΕΕ

18:32

Bwin: Πασχαλινές δράσεις με νόημα

18:19

Premia: Από 9 Απριλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 150.000 νέων ομολογιών στο ΧΑ