INSIDE OUT

Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

06-09-2022 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

«Οι καταστάσεις απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις που να παίρνουν γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Όχι με όρους συνέλευσης πολυκατοικίας».

Χάζευα τη νύχτα, και τον αέρα που έφερε κρύο στο Μαντείο, όταν μια γνώριμη φωνή τράβηξε την προσοχή μου. Είναι η γνώριμη φωνή του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά (ΕΡΤ) για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο χρησμός του ΠτΒ είναι σαφέστατος νομίζω και δεν χωράει παρερμηνειών. Η τοποθέτηση Τασούλα ουσιαστικά δείχνει την στροφή του Μαξίμου ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου. Ακόμα και ο εμπνευστής και φανατικότερος υποστηρικτής της παρούσης, αναλογικότερης, διάταξης, ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλάζει ρότα.

Σύντομα

Καταλύτης στην στροφή του εκλογικού νόμου, η υπόθεση με τις επισυνδέσεις, που έχει κάνει αδύναμο το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας των δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπό τις νέες συνθήκες, ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές εντός των δύο κομμάτων που επιθυμούσαν ένα «μέτωπο της λογικής» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25, το ΚΚΕ και το Βελόπουλο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης βέβαια, τώρα αυτές σίγησαν. Ότι είναι να γίνει με τον εκλογικό πάντως θα γίνει σχετικά σύντομα και σίγουρα πριν τις γιορτές.

3ης του Σεπτέμβρη

Τώρα μην φανταστεί κανείς πως γενικά η Νέα Δημοκρατία λάτρεψε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, το σχόλιο προβεβλημένου στελέχους της και βουλευτή με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, και αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο:

«Αν κάτι είναι καλό είναι που δεν εφάρμοσαν τίποτα απ’ αυτό. Ευτυχώς. Ένα κείμενο εντελώς τρελό και τελείως ρετρό. Αυτό δεν είναι για το γιορτάζεις, είναι για να το ξεχάσεις» τον άκουσα να λέει για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπώ νου ευφυή σε συνδυασμό με γλώσσα δηλητήριο!

Μνήμη ελέφαντα

Γενικά ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο φέτος ξύπνησε μνήμες. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικός φίλος του Προέδρου, ο κρητικός Γιάννης Λίτινας θυμήθηκε ότι την 3η Σεπτέμβρη στο πρόσφατο παρελθόν πήγε να την γιορτάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχολίασε δηκτικά.

«Πριν λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να το παίξει ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε την 3η του Σεπτέμβρη εορταστική εκδήλωση (…) Χθες, είδατε καμία τέτοια «εκδήλωση» από τα «συντρόφια»; Τσου.

Γιατί; Γιατί όταν έκαναν τους εορτασμούς ήταν προσχηματικό, ήταν ευκαιριακό, ήταν απατεωνίστικο, ήταν καθαρά ψηφοθηρικό, όπως οτιδήποτε κάνουν μέχρι σήμερα. Δεν άλλαξαν ποτέ, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον»

Ενέσεις θάρρους

Αυτό το ΠΑΣΟΚ και η γοητεία του όμως ξελογιάζει. Επιστρέφω στο βασικό θέμα που είναι οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο.

Πριν φτάσει η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να τον αλλάξει, θα πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει στην πανεπιστημιακή αστυνομία στου Ζωγράφου. Αν το βρει, τότε θα πάει μ’ άλλον αέρα στον εκλογικό. Απέναντί της έχει ήδη παραταχθεί ένας στρατός από φοιτητικές οργανώσεις, ανένταχτους, κόμματα, διανοούμενους, καθηγητές, φοιτητοπατέρες, και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Ως πρώην υπουργός Παιδείας έχει μεγαλύτερη σημασία ο λόγος του.

Τι έπαθαν;

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενο σε επαναστατικό οίστρο, προχώρησε σε προβλέψεις χθες το βράδυ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Τι έπαθαν; Κάπως απειλητικό ακούγεται πάντως που εκστόμισε με βεβαιότητα ο Νίκος Φίλης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η Μελάνια Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος επισήμως στα «απειλούμενα» είδη

23:40

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Κύπρο με ειδική πτήση της Aegean

23:36

Ερντογάν προς Πεζεσκιάν: Προτρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη

23:25

Ισραήλ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μιλά για «σκληρό πλήγμα» κατά της Χεζμπολάχ

23:10

Wall Street: H ελπίδα για εκεχειρία διεύρυνε το «relief rally»

23:00

Λονδίνο: Έκλεψε τσάντα με αυγό Φαμπερζέ αξίας 2,2 εκατ. λιρών - Το πούλησε για ναρκωτικά

22:59

Χρυσός: Τρίτη ημέρα κερδών με φόντο την εκεχειρία

22:47

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν γνωστό ερευνητή δημοσιογράφο

22:27

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν - Σε ισχύ από τo Μ. Σάββατο

22:18

ENTSOG: «Οι χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο από τώρα»

22:03

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

21:48

Κέρδη για το πετρέλαιο αλλά με «φρένο» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου

21:34

Λίβανος: Στους 303 οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:20

Το πρώτο μη ιρανικό τάνκερ διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

21:08

Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - Χαμενεΐ: Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας

20:55

Ρωσία: Διαψεύδει τις βρετανικές ανησυχίες για απειλή στις υποθαλάσσιες υποδομές

20:42

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας για Μέση Ανατολή: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων εάν συνεχιστεί η κρίση

20:30

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Δίνει 5 δισ. ευρώ στις οικονομίες που επλήγησαν από τον πόλεμο

20:19

Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την Ευρώπη

20:07

H Βρετανία παρακολουθούσε επί ένα μήνα τρία ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

19:55

Τέσσερις δράσεις του ΠΟΥ για την «Μία Υγεία»

19:45

Ρούτε για πόλεμο στο Ιράν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν όλα όσα έχει ζητήσει ο Τραμπ

19:35

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε ένας περήφανος λαός και όχι ένα κομμάτι πάγου

19:25

Παπουτσάνης: Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο 2026

19:14

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες καθώς δοκιμάζεται η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:00

Τα γεύματα των θρησκευτικών εορτών είναι σε όλο τον κόσμο ακριβά

18:48

Από εβδομάδα οι επαφές Ισραήλ με Λίβανο - Νετανιάχου: Επί τάπητος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

18:38

Μητσοτάκης για social media: «Να βάλουμε στοπ στον εθισμό» - Οι παρεμβάσεις που ακολουθούν

18:26

Μερτς: Χρειάζεται εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να στείλουμε πλοία στα Στενά του Ορμούζ