INSIDE OUT

Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;

06-09-2022 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θ’αλλάξει ο εκλογικός νόμος - Τι έπαθαν οι κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τη νεολαία;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Οι καταστάσεις απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις που να παίρνουν γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Όχι με όρους συνέλευσης πολυκατοικίας».

Χάζευα τη νύχτα, και τον αέρα που έφερε κρύο στο Μαντείο, όταν μια γνώριμη φωνή τράβηξε την προσοχή μου. Είναι η γνώριμη φωνή του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά (ΕΡΤ) για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο χρησμός του ΠτΒ είναι σαφέστατος νομίζω και δεν χωράει παρερμηνειών. Η τοποθέτηση Τασούλα ουσιαστικά δείχνει την στροφή του Μαξίμου ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου. Ακόμα και ο εμπνευστής και φανατικότερος υποστηρικτής της παρούσης, αναλογικότερης, διάταξης, ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλάζει ρότα.

Σύντομα

Καταλύτης στην στροφή του εκλογικού νόμου, η υπόθεση με τις επισυνδέσεις, που έχει κάνει αδύναμο το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας των δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπό τις νέες συνθήκες, ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές εντός των δύο κομμάτων που επιθυμούσαν ένα «μέτωπο της λογικής» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25, το ΚΚΕ και το Βελόπουλο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης βέβαια, τώρα αυτές σίγησαν. Ότι είναι να γίνει με τον εκλογικό πάντως θα γίνει σχετικά σύντομα και σίγουρα πριν τις γιορτές.

3ης του Σεπτέμβρη

Τώρα μην φανταστεί κανείς πως γενικά η Νέα Δημοκρατία λάτρεψε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, το σχόλιο προβεβλημένου στελέχους της και βουλευτή με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, και αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο:

«Αν κάτι είναι καλό είναι που δεν εφάρμοσαν τίποτα απ’ αυτό. Ευτυχώς. Ένα κείμενο εντελώς τρελό και τελείως ρετρό. Αυτό δεν είναι για το γιορτάζεις, είναι για να το ξεχάσεις» τον άκουσα να λέει για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπώ νου ευφυή σε συνδυασμό με γλώσσα δηλητήριο!

Μνήμη ελέφαντα

Γενικά ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο φέτος ξύπνησε μνήμες. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικός φίλος του Προέδρου, ο κρητικός Γιάννης Λίτινας θυμήθηκε ότι την 3η Σεπτέμβρη στο πρόσφατο παρελθόν πήγε να την γιορτάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχολίασε δηκτικά.

«Πριν λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να το παίξει ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε την 3η του Σεπτέμβρη εορταστική εκδήλωση (…) Χθες, είδατε καμία τέτοια «εκδήλωση» από τα «συντρόφια»; Τσου.

Γιατί; Γιατί όταν έκαναν τους εορτασμούς ήταν προσχηματικό, ήταν ευκαιριακό, ήταν απατεωνίστικο, ήταν καθαρά ψηφοθηρικό, όπως οτιδήποτε κάνουν μέχρι σήμερα. Δεν άλλαξαν ποτέ, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον»

Ενέσεις θάρρους

Αυτό το ΠΑΣΟΚ και η γοητεία του όμως ξελογιάζει. Επιστρέφω στο βασικό θέμα που είναι οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο.

Πριν φτάσει η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να τον αλλάξει, θα πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει στην πανεπιστημιακή αστυνομία στου Ζωγράφου. Αν το βρει, τότε θα πάει μ’ άλλον αέρα στον εκλογικό. Απέναντί της έχει ήδη παραταχθεί ένας στρατός από φοιτητικές οργανώσεις, ανένταχτους, κόμματα, διανοούμενους, καθηγητές, φοιτητοπατέρες, και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Ως πρώην υπουργός Παιδείας έχει μεγαλύτερη σημασία ο λόγος του.

Τι έπαθαν;

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενο σε επαναστατικό οίστρο, προχώρησε σε προβλέψεις χθες το βράδυ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Τι έπαθαν; Κάπως απειλητικό ακούγεται πάντως που εκστόμισε με βεβαιότητα ο Νίκος Φίλης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:18

Wall Street: Τρίτη ημέρα πτώσης για τον S&P με φόντο το sell off στα ομόλογα

23:02

Αθώωση Κασσελάκη στην υπόθεση της δήλωσης «πόθεν έσχες» για συμμετοχή του σε εταιρείες

22:48

WSJ: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν τάνκερ στον Ινδικό Ωκεανό που συνδέεται με το Ιράν

22:38

ΗΠΑ: Πτώση 35% στη δημοτικότητα του Τραμπ - Δύο στους δέκα Ρεπουμπλικάνους αποδοκιμάζουν το έργο του

22:35

Ρωσία: Σχεδιάζει την επιστροφή του προσωπικού στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

22:24

Απώλειες άνω του 1% για τον χρυσό

22:15

Φον ντερ Λάιεν προς Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή»

21:58

Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές εν μέσω μπερδεμένων μηνυμάτων για το Ιράν

21:48

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταστήσουν προς το παρόν πυραύλους Tomahawk στη Γερμανία

21:37

Γεωργιάδης: Ανάπτυξη στην περιφέρεια χωρίς αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας δεν γίνεται

21:25

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο με φόντο το σχέδιο ττης Κομισιόν για τα λιπάσματα

21:13

Βανς: Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες τους

20:58

Οι Έλληνες είναι δεύτεροι στην καθιστική ζωή στην Ευρώπη - Οι «πρωταθλητές» στην ακινησία

20:50

Γερμανία: Νέα άνοδος της AfD - Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο

20:37

Βρετανία: Ο αναπληρωτής υπ. Εμπορίου ελπίζει να δει τη χώρα να επανεντάσσεται στην ΕΕ

20:29

e-ΕΦΚΑ: Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

20:15

Τραμπ: «Θα αφήσω τον Γουόρς να κάνει ό,τι θέλει με τα επιτόκια»

20:04

ΗΠΑ: «Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ»

19:53

Ζανιάς (Eurobank): «Οι τράπεζες κάνουν πρωταθλητισμό στη χρηματοδότηση της οικονομίας»

19:49

Χέγκσεθ: «Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη Πολωνία»

19:43

BriQ Properties: Αύξηση 22% στα καθαρά κέρδη για το α' τρίμηνο

19:33

Βερνίκος (ΙΝΣΕΤΕ): «Δυστοπικό το περιβάλλον στις ΜμΕ παρά τη βελτίωση σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες»

19:24

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές περιμένοντας το Ιράν

19:04

ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη στάσης εργασίας αύριο Τετάρτη (20/5)

19:01

Στο Πεκίνο ο Πούτιν για συνάντηση με τον Σι - Η ατζέντα

19:00

Για τις αγορές, το πολιτικό ρίσκο δεν τελειώνει με τις εκλογές

18:57

Ισπανία: Εγγύηση ύψους 1 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο γιος του ιδρυτή της Mango

18:50

Τραμπ: «Ίσως χρειαστεί να χτυπήσουμε ξανά το Ιράν»

18:40

Bloomberg: Το ΝΑΤΟ εξετάζει την ανάπτυξη δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

18:35

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ άνοιξε πυρ εναντίον δύο σκαφών