INSIDE OUT

Οι BRICS οργανώνονται - Πόθεν έσχες, μια δύσκολη ημέρα - Ο κόκορας του Τόσκα

24-06-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι BRICS οργανώνονται - Πόθεν έσχες, μια δύσκολη ημέρα - Ο κόκορας του Τόσκα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Της Συνόδου γίνεται αυτές τις μέρες. Δεν ξέρει προς τα που να κοιτάξει κανείς. Και θα συνεχιστεί με την σημαντική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Τα ευρωπαϊκά λίγο πολύ γνωστά κι αναμενόμενα. Καλά νέα για Ουκρανία και Μολδαβία, υπόσχεση σε Γεωργία, κι ένα βέτο για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία που ευτυχώς δεν αφορά εμάς αλλά την Βουλγαρία. Ο Κυριάκος, τον οποίο υποδέχτηκε στην είσοδο ο νέος ΓΓ του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας (κι ο Χατζηβασιλείου αλλά αυτό δεν είναι είδηση), έγινε δέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων από τους υπόλοιπους ηγέτες για την στάση του στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ενώ εξέθεσε και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Σύνοδος BRICS

Ωστόσο το ίδιο, για να μην σας πω και μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε και η άλλη Σύνοδος, των Brics. Έγινε με τηλεδιάσκεψη. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική συναντήθηκαν και τα είπαν με επίκεντρο -μαντέψτε- τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ( ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς κλπ) στον Πούτιν γιατί αποφάσισε να διαμελίσει μια χώρα. Δυνάμεις συσπειρώνονται, Ινδία και Κίνα δίνουν εμπορικό διέξοδο στον Πούτιν, ενώ το αντι-δυτικό μέτωπο σκέφτεται να διευρυνθεί κι αυτό. Τι, μόνο η ΕΕ θα διευρύνεται;

Υπάρχει όμως μια διαφορά. Στην ΕΕ σπεύδουν παρακαλώντας για να ενταχθούν- κάτι που δεν ισχύει για τους Brics. Γι’ αυτό σκέφτονται να απευθύνουν «προσκλήσεις» σε χώρες όπως Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Καζακστάν, ΗΑΕ, Ταϊλάνδη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη. Το κακό με τις προσκλήσεις είναι πως ότι και να πεις, είναι τοποθέτηση. Παίρνεις θέση. Κι αυτό, από μόνο του μπορεί να παράξει αποτελέσματα.

Πόθεν έσχες- μια δύσκολη μέρα

Η βαθιά πολιτική κουράζει, είναι αλήθεια. Αντίθετα, ιδιαίτερα χαλαρωτική είναι η κλειδαρότρυπα στις ζωές των άλλων, πόσο μάλλον όταν είναι και νόμιμη. Η μέρα ανάρτησης των πόθεν έσχες βουλευτών, υπουργών, Αρχηγών, ευρωβουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών είναι μια εφιαλτική μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους. Το αντίθετο για όσους χαζεύουν. Από μια πλευρά βέβαια, θεωρείται και είναι ύψιστο στοιχείο διαφάνειας του πολιτικού κόσμου. Πάμε λοιπόν.

Εκατομμυριούχοι

Το φράγμα καταθέσεων του 1.000.000 σπάνε, ο Κώστας Καραμανλής (ο υπουργός, με καταθέσεις 568.738,14 και 1.819.260,11), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (1.014.814,81 ευρώ) αλλά και ο απλός βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς. Μάλιστα ο απλός βουλευτής τα έχει σε προθεσμιακό, σε δολάρια τα 1.347.419. Σε δολάριο έχει κάτι ψιλά (120.000) κι ο Γιάνης ο Βαρουφάκης σε ελβετική τράπεζα, κι έτσι δεν φοβάται μην τον βρει κάνα κακό με την πολιτική του Σταϊκούρα.

Στην κατηγορία του εκατομμυριούχου όμως μπαίνει κι ένας απλός δημοσιογράφος που μπήκε γερά στην πολιτική, ο ευρωβουλευτής του Συριζα Στέλιος Κούλογλου, με πάνω από 1.000.000 καταθέσεις.

Επενδυτές

Ο Πάνος ο Καμμένος έβγαλε πάνω από δύο εκατομμύρια από πώληση ακινήτου και μπορεί ν’ απολαμβάνει την ανέμελη ζωή του. Ευτυχώς από μια άποψη γιατί οι μετοχές του δεν πάνε και πολύ καλά. Βιοχάλκο και ΟΤΕ είναι οριακά κάτω από την αξία κτήσης, ενώ οριακά πάνω είναι της Μότορ Οϊλ.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει το επενδυτικό πορτοφόλι του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη, τόσο σε μετοχές όσο και σε αμοιβαία.

Δάνεια

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, φαίνεται να δυσκολεύεται με τα δάνεια που είχε από το 2009: αντί να μειώνονται, αυτά μεγαλώνουν. Τι στο καλό κάνει; Το ένα από 420 και κάτι χιλιάδες ευρώ έγινε 471.000, και το άλλο από 302.00 έγινε 337.000. Μήπως να ρωτήσει τον Γιώργο τον Κύρτσο που τα κατέβασε τα δικά του; Αν μιλάνε, δεν ξέρω γιατί ο Κύρτσος ήταν στην δεξιά, ενώ η Έλενα πάντα ριζοσπαστικά.

Ακίνητα

Όλα τα φώτα εστιάζουν στα 122 δικαιώματα επί ακινήτων του Μιλτιάδη, και κανείς στα 114 της Γεωργίας Μαρτίνου, βουλευτής ΝΔ. Μάλιστα η ιδιαίτερα διακριτική βουλευτής δηλώνει και εισόδημα 390.000 από ακίνητα, κατά πολύ λιγότερο από την βουλευτική αποζημίωση. Μεταξύ μας ζήλεψα σ' ένα από αυτά μια πισίνα 100 τμ. Ελπίζω να την απολαμβάνει. Κι ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης έχει στην Αίγινα -γνωστό χρόνια- αλλά είναι μικρή: μόλις 48 τμ.

Σύζυγοι

Η γυναίκα του Ευκλείδη βγάζει περισσότερα από εκείνον. Αυτή πάνω από 233.000 ευρώ, κι αυτός με το ζόρι καμιά 70.000. Το ίδιο και η σύζυγος Σκυλακάκη (μα τι στο καλό με τους ΥΠΟΙΚ), η οποία έχει πολύ καλό μετοχικό χαρτοφυλάκιο (οι μετοχές στην στην Τιταν αποκτήθηκαν με 19.000 και αποτιμώνται 52.000 για να δώσω ένα παράδειγμα, επειδή είμαστε και οικονομικό site). Ο Τσακαλώτος έχει ακόμα κάτι χαρτιά Blackrock και Morgan Stanley , αλλά δεν τραβάνε. Όμως, ανεβαίνει η Technology της BlackRock. Σας ενημερώνω. Μιλώντας για συζύγους, έπεσε το μάτι μου και στο χαρτοφυλάκια της συζύγου Γεραπετρίτη. Δεν κατάφερε να σηκωθεί ακόμα.

Ο κόκορας του Τόσκα

Φεύγοντας απ’ τα πόθεν έσχες, αλλά μένοντας στον Συριζα, ξεχωρίζω την πολιτική εκτίμηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υποστράτηγου ε.α. Νίκου Τόσκα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία. Ο Τόσκας βλέπει έναρξη καθολικής συνειδητοποίησης των προβλημάτων στη άνοδο της Αριστεράς στην Γαλλία, γεγονός που σημαίνει και επιστροφή της ελπίδας στην Ελλάδα. Η διατύπωση είναι δυνατή:

«Μακάρι ο γαλατικός "φωνακλάς" κόκορας να ξυπνήσει τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό πιο μετρημένο κόκορα και αυτός να φωνάξει στον κόσμο: "Η νίκη μας είναι η ελπίδα σας". Και ο κόσμος να ανταποκριθεί φωνάζοντας: "Η ελπίδα είναι δική μας και κανενός άλλου"».

Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι ο φωνακλάς κόκορας είναι ο Μελανσόν, ενώ ο μετρημένος κόκορας ο Αλέξης Τσίπρας. Σωστά;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Το Λονδίνο χαιρετίζει τις δηλώσεις του ΓΓ ΟΗΕ Γκουτέρες για το Κυπριακό

23:43

Apple: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα, αύξηση 22% στις πωλήσεις iPhone - Γιατί πέφτει η μετοχή

23:25

Amazon: Πέμπτο σερί τρίμηνο αύξησης πωλήσεων στο cloud (+37%) - «Άλμα» 9% της μετοχής

23:14

Wall Street: H Microsoft (+15%) «έσβησε» το sell off της Fed - Ράλι 2,8% o Nasdaq

22:58

Iταλία: Eξετάζει αναστολή των ελεύθερων μετακινήσεων από την Ισπανία μετά την απόβαση μεταναστών στη Θέουτα

22:50

Κύπρος: Πιο κοντά η επικύρωση της υποψηφιότητας του Τζον Μπρέσλοου για τη θέση του νέου πρέσβη ΗΠΑ

22:42

Πιερρακάκης: Τα νησιά δεν είναι η άκρη της Ελλάδας, είναι η καρδιά της - Σε εξέλιξη 504 έργα ύψους 5,2 δισ. στο Νότιο Αιγαίο

22:33

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 1% μετά την πρόταση ναυτικής συμμαχίας για την Ερυθρά Θάλασσα

22:24

ΕΟΔΥ: Έντονη κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική

22:10

Νομοσχέδιο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ενσωμάτωσε ο Στ. Παπασταύρου

21:50

Χρυσός: Κέρδη άνω του 1% με φόντο αδύναμο δολάριο και ήπιο πληθωρισμό

21:45

Iσπανία: Εννέα νεκροί στη μαζική άφιξη μεταναστών από το Μαρόκο - Αναπτύσσεται ο στρατός στη Θέουτα

21:37

Η Πορτογαλία προωθεί νομοσχέδιο για φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

21:30

Κέβιν Γουόρς: Οι αγορές δεν πείστηκαν από τα λόγια του

21:28

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικό πρόσημο καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός - 10,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο εξάμηνο

21:18

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο, Πάρο, Άνδρο, Κάλυμνο - Στάχτη 45.000 στρέμματα στην Κρήτη

21:05

Σαουδική Αραβία: Σχέδια συγκρότησης διεθνούς συμμαχίας για την Ερυθρά - Κοινή ανακοίνωση 14 χωρών

20:52

Ταχιάος για επέκταση Μετρό προς Καλαμαριά: «Απομένουν ελάχιστες εκκρεμότητες»

20:40

Στη Βουλή δύο επείγουσες ρυθμίσεις για τον πρωτογενή τομέα

20:30

Πώς δημιουργήθηκε το SOS;

20:21

Παπαθανάσης: Μηδενιστικές και έωλες οι αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης - Η Ελλάδα δεν θα χάσει ευρώ

20:12

Μυλωνάς (Εθνική): Αναβαθμίζει στόχους, κρατά «πυρομαχικά» για εξαγορές και ποντάρει σε Allianz - Dromeus

20:05

Κυρανάκης: Θα θυμόμαστε για πάντα τους Μ. Στρατιδάκη και Π. Διαμαντάκη για την ανδρεία τους

19:56

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με φόντο αποτελέσματα και παύση BoE

19:42

Λάιεν για την απώλεια των 3 Ελλήνων πυροσβεστών: «Η γενναιότητά τους θα μείνει στην ιστορία»

19:32

Βρετανία: Ο Μπέρναμ δεν αποκλείει να δοθούν νέες άδειες για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα

19:23

Iράν: Υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τρία αμερικανικά F-35 στην Ιορδανία - Διαψεύδει η CENTCOM

19:23

Σε πύρινο κλοιό Ρέθυμνο και Πάρος: Μηδενική ορατότητα - Άνεμοι άνω των 100 χλμ

19:12

Euronext: Αύξηση 100% στα καθαρά κέρδη και 92,8% στα EBITDA το εξάμηνο

19:00

«Στοπ» στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης έως τέλη Ιανουαρίου 2027 από Ρωσία