INSIDE OUT

Οι BRICS οργανώνονται - Πόθεν έσχες, μια δύσκολη ημέρα - Ο κόκορας του Τόσκα

24-06-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι BRICS οργανώνονται - Πόθεν έσχες, μια δύσκολη ημέρα - Ο κόκορας του Τόσκα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Της Συνόδου γίνεται αυτές τις μέρες. Δεν ξέρει προς τα που να κοιτάξει κανείς. Και θα συνεχιστεί με την σημαντική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Τα ευρωπαϊκά λίγο πολύ γνωστά κι αναμενόμενα. Καλά νέα για Ουκρανία και Μολδαβία, υπόσχεση σε Γεωργία, κι ένα βέτο για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία που ευτυχώς δεν αφορά εμάς αλλά την Βουλγαρία. Ο Κυριάκος, τον οποίο υποδέχτηκε στην είσοδο ο νέος ΓΓ του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας (κι ο Χατζηβασιλείου αλλά αυτό δεν είναι είδηση), έγινε δέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων από τους υπόλοιπους ηγέτες για την στάση του στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ενώ εξέθεσε και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Σύνοδος BRICS

Ωστόσο το ίδιο, για να μην σας πω και μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε και η άλλη Σύνοδος, των Brics. Έγινε με τηλεδιάσκεψη. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική συναντήθηκαν και τα είπαν με επίκεντρο -μαντέψτε- τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ( ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς κλπ) στον Πούτιν γιατί αποφάσισε να διαμελίσει μια χώρα. Δυνάμεις συσπειρώνονται, Ινδία και Κίνα δίνουν εμπορικό διέξοδο στον Πούτιν, ενώ το αντι-δυτικό μέτωπο σκέφτεται να διευρυνθεί κι αυτό. Τι, μόνο η ΕΕ θα διευρύνεται;

Υπάρχει όμως μια διαφορά. Στην ΕΕ σπεύδουν παρακαλώντας για να ενταχθούν- κάτι που δεν ισχύει για τους Brics. Γι’ αυτό σκέφτονται να απευθύνουν «προσκλήσεις» σε χώρες όπως Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Καζακστάν, ΗΑΕ, Ταϊλάνδη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη. Το κακό με τις προσκλήσεις είναι πως ότι και να πεις, είναι τοποθέτηση. Παίρνεις θέση. Κι αυτό, από μόνο του μπορεί να παράξει αποτελέσματα.

Πόθεν έσχες- μια δύσκολη μέρα

Η βαθιά πολιτική κουράζει, είναι αλήθεια. Αντίθετα, ιδιαίτερα χαλαρωτική είναι η κλειδαρότρυπα στις ζωές των άλλων, πόσο μάλλον όταν είναι και νόμιμη. Η μέρα ανάρτησης των πόθεν έσχες βουλευτών, υπουργών, Αρχηγών, ευρωβουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών είναι μια εφιαλτική μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους. Το αντίθετο για όσους χαζεύουν. Από μια πλευρά βέβαια, θεωρείται και είναι ύψιστο στοιχείο διαφάνειας του πολιτικού κόσμου. Πάμε λοιπόν.

Εκατομμυριούχοι

Το φράγμα καταθέσεων του 1.000.000 σπάνε, ο Κώστας Καραμανλής (ο υπουργός, με καταθέσεις 568.738,14 και 1.819.260,11), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (1.014.814,81 ευρώ) αλλά και ο απλός βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς. Μάλιστα ο απλός βουλευτής τα έχει σε προθεσμιακό, σε δολάρια τα 1.347.419. Σε δολάριο έχει κάτι ψιλά (120.000) κι ο Γιάνης ο Βαρουφάκης σε ελβετική τράπεζα, κι έτσι δεν φοβάται μην τον βρει κάνα κακό με την πολιτική του Σταϊκούρα.

Στην κατηγορία του εκατομμυριούχου όμως μπαίνει κι ένας απλός δημοσιογράφος που μπήκε γερά στην πολιτική, ο ευρωβουλευτής του Συριζα Στέλιος Κούλογλου, με πάνω από 1.000.000 καταθέσεις.

Επενδυτές

Ο Πάνος ο Καμμένος έβγαλε πάνω από δύο εκατομμύρια από πώληση ακινήτου και μπορεί ν’ απολαμβάνει την ανέμελη ζωή του. Ευτυχώς από μια άποψη γιατί οι μετοχές του δεν πάνε και πολύ καλά. Βιοχάλκο και ΟΤΕ είναι οριακά κάτω από την αξία κτήσης, ενώ οριακά πάνω είναι της Μότορ Οϊλ.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει το επενδυτικό πορτοφόλι του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη, τόσο σε μετοχές όσο και σε αμοιβαία.

Δάνεια

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, φαίνεται να δυσκολεύεται με τα δάνεια που είχε από το 2009: αντί να μειώνονται, αυτά μεγαλώνουν. Τι στο καλό κάνει; Το ένα από 420 και κάτι χιλιάδες ευρώ έγινε 471.000, και το άλλο από 302.00 έγινε 337.000. Μήπως να ρωτήσει τον Γιώργο τον Κύρτσο που τα κατέβασε τα δικά του; Αν μιλάνε, δεν ξέρω γιατί ο Κύρτσος ήταν στην δεξιά, ενώ η Έλενα πάντα ριζοσπαστικά.

Ακίνητα

Όλα τα φώτα εστιάζουν στα 122 δικαιώματα επί ακινήτων του Μιλτιάδη, και κανείς στα 114 της Γεωργίας Μαρτίνου, βουλευτής ΝΔ. Μάλιστα η ιδιαίτερα διακριτική βουλευτής δηλώνει και εισόδημα 390.000 από ακίνητα, κατά πολύ λιγότερο από την βουλευτική αποζημίωση. Μεταξύ μας ζήλεψα σ' ένα από αυτά μια πισίνα 100 τμ. Ελπίζω να την απολαμβάνει. Κι ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης έχει στην Αίγινα -γνωστό χρόνια- αλλά είναι μικρή: μόλις 48 τμ.

Σύζυγοι

Η γυναίκα του Ευκλείδη βγάζει περισσότερα από εκείνον. Αυτή πάνω από 233.000 ευρώ, κι αυτός με το ζόρι καμιά 70.000. Το ίδιο και η σύζυγος Σκυλακάκη (μα τι στο καλό με τους ΥΠΟΙΚ), η οποία έχει πολύ καλό μετοχικό χαρτοφυλάκιο (οι μετοχές στην στην Τιταν αποκτήθηκαν με 19.000 και αποτιμώνται 52.000 για να δώσω ένα παράδειγμα, επειδή είμαστε και οικονομικό site). Ο Τσακαλώτος έχει ακόμα κάτι χαρτιά Blackrock και Morgan Stanley , αλλά δεν τραβάνε. Όμως, ανεβαίνει η Technology της BlackRock. Σας ενημερώνω. Μιλώντας για συζύγους, έπεσε το μάτι μου και στο χαρτοφυλάκια της συζύγου Γεραπετρίτη. Δεν κατάφερε να σηκωθεί ακόμα.

Ο κόκορας του Τόσκα

Φεύγοντας απ’ τα πόθεν έσχες, αλλά μένοντας στον Συριζα, ξεχωρίζω την πολιτική εκτίμηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υποστράτηγου ε.α. Νίκου Τόσκα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία. Ο Τόσκας βλέπει έναρξη καθολικής συνειδητοποίησης των προβλημάτων στη άνοδο της Αριστεράς στην Γαλλία, γεγονός που σημαίνει και επιστροφή της ελπίδας στην Ελλάδα. Η διατύπωση είναι δυνατή:

«Μακάρι ο γαλατικός "φωνακλάς" κόκορας να ξυπνήσει τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό πιο μετρημένο κόκορα και αυτός να φωνάξει στον κόσμο: "Η νίκη μας είναι η ελπίδα σας". Και ο κόσμος να ανταποκριθεί φωνάζοντας: "Η ελπίδα είναι δική μας και κανενός άλλου"».

Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι ο φωνακλάς κόκορας είναι ο Μελανσόν, ενώ ο μετρημένος κόκορας ο Αλέξης Τσίπρας. Σωστά;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σχοινάς για έξοδο από επιτήρηση: Δικαίωση για τις θυσίες των Ελλήνων και την Ευρωπαϊκή Ελλάδα

23:47

Bloomberg: Διπλωματικό άνοιγμα προς Πούτιν από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

23:36

Broadcom: Έχασε την πρόβλεψη για τα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση για τη μετοχή

23:22

ΔΕΗ: Στο 17,17% το ποσοστό της CVC μετά την ΑΜΚ

23:10

Ομολογιακές αποδόσεις και «μαύρος χρυσός»... «κοκκίνισαν» τη Wall Street - «Βαρίδι» η τεχνολογία

22:56

Ο Τραμπ θα πάει στη Γαλλία για τη G7 στις 15 Ιουνίου

22:42

«Πράσινο 3 στα 3» για το πετρέλαιο με κέρδη 2%

22:29

Ο Τραμπ προτείνει τον Τοντ Μπλανς για μόνιμο υπουργό Δικαιοσύνης

22:17

Η ASML έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη στην ιστορία της Ευρώπης

22:11

Συμφωνία Βουδαπέστης - Κιέβου για μειονότητες: Ανοίγει ο δρόμος της ΕΕ για Ουκρανία

21:55

Μπεζ Βίβλος (Fed): Σταθερή η απασχόληση, ανησυχίες για πληθωρισμό λόγω Μέσης Ανατολής

21:53

Μελόνι: Η Ιταλία έδειξε τον δρόμο στην ΕΕ για μεταναστευτικό και ενεργειακή κρίση

21:44

Συνάντηση Σκέρτσου - ΜακΓκραθ: «Αδιάλειπτη η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα»

21:32

Ζητούμενο η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Σχόλια Τραμπ - Τεχεράνης

21:20

Αναβάθμιση σε «Α-» του ΟΤΕ από S&P

21:09

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για ισότητα αμοιβής ανδρών και γυναικών - 12 ερωταπαντήσεις

21:08

Πτώση για τον χρυσό υπό τους φόβους πληθωρισμού και επιτοκίων

20:55

Συνάντηση Πιερρακάκη - Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Τι συζητήθηκε

20:48

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη με 25% η ΝΔ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:37

Πώς οι τσιγκούνηδες «σώζουν» τα χρήματά τους

20:26

Νέο «Ανακαινίζω»: Ανοίγει στις 15 Ιουνίου η διαδικασία επιλεξιμότητας μέσω gov.gr

20:17

Ο Τραμπ θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

20:14

CrediaBank: Από 5/6 σε διαπραγμάτευση οι 2.037 εκατ. νέες μετοχές

20:13

Εurobank: Από τις 15 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος

20:03

Αυστρία και Πορτογαλία εξελέγησαν μη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ

19:46

Ευρωαγορές: Απώλειες στην σκιά των δασμών Τραμπ - Διψήφια πτώση για Akzo Nobel και Partners Group

19:36

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 7 Αυγούστου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους

19:30

Το Ozempic, οι υψηλές τιμές στα κόκκινα κρέατα και η εξαγορά της Νιτσιάκος

19:21

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: «Είμαι ικανοποιημένος διότι η Κομισιόν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας»

19:12

ΕΤΕ: Στις 15 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος