INSIDE OUT

Οι BRICS οργανώνονται - Πόθεν έσχες, μια δύσκολη ημέρα - Ο κόκορας του Τόσκα

24-06-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι BRICS οργανώνονται - Πόθεν έσχες, μια δύσκολη ημέρα - Ο κόκορας του Τόσκα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Της Συνόδου γίνεται αυτές τις μέρες. Δεν ξέρει προς τα που να κοιτάξει κανείς. Και θα συνεχιστεί με την σημαντική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Τα ευρωπαϊκά λίγο πολύ γνωστά κι αναμενόμενα. Καλά νέα για Ουκρανία και Μολδαβία, υπόσχεση σε Γεωργία, κι ένα βέτο για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία που ευτυχώς δεν αφορά εμάς αλλά την Βουλγαρία. Ο Κυριάκος, τον οποίο υποδέχτηκε στην είσοδο ο νέος ΓΓ του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας (κι ο Χατζηβασιλείου αλλά αυτό δεν είναι είδηση), έγινε δέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων από τους υπόλοιπους ηγέτες για την στάση του στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ενώ εξέθεσε και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Σύνοδος BRICS

Ωστόσο το ίδιο, για να μην σας πω και μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε και η άλλη Σύνοδος, των Brics. Έγινε με τηλεδιάσκεψη. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική συναντήθηκαν και τα είπαν με επίκεντρο -μαντέψτε- τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ( ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς κλπ) στον Πούτιν γιατί αποφάσισε να διαμελίσει μια χώρα. Δυνάμεις συσπειρώνονται, Ινδία και Κίνα δίνουν εμπορικό διέξοδο στον Πούτιν, ενώ το αντι-δυτικό μέτωπο σκέφτεται να διευρυνθεί κι αυτό. Τι, μόνο η ΕΕ θα διευρύνεται;

Υπάρχει όμως μια διαφορά. Στην ΕΕ σπεύδουν παρακαλώντας για να ενταχθούν- κάτι που δεν ισχύει για τους Brics. Γι’ αυτό σκέφτονται να απευθύνουν «προσκλήσεις» σε χώρες όπως Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Καζακστάν, ΗΑΕ, Ταϊλάνδη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη. Το κακό με τις προσκλήσεις είναι πως ότι και να πεις, είναι τοποθέτηση. Παίρνεις θέση. Κι αυτό, από μόνο του μπορεί να παράξει αποτελέσματα.

Πόθεν έσχες- μια δύσκολη μέρα

Η βαθιά πολιτική κουράζει, είναι αλήθεια. Αντίθετα, ιδιαίτερα χαλαρωτική είναι η κλειδαρότρυπα στις ζωές των άλλων, πόσο μάλλον όταν είναι και νόμιμη. Η μέρα ανάρτησης των πόθεν έσχες βουλευτών, υπουργών, Αρχηγών, ευρωβουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών είναι μια εφιαλτική μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους. Το αντίθετο για όσους χαζεύουν. Από μια πλευρά βέβαια, θεωρείται και είναι ύψιστο στοιχείο διαφάνειας του πολιτικού κόσμου. Πάμε λοιπόν.

Εκατομμυριούχοι

Το φράγμα καταθέσεων του 1.000.000 σπάνε, ο Κώστας Καραμανλής (ο υπουργός, με καταθέσεις 568.738,14 και 1.819.260,11), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (1.014.814,81 ευρώ) αλλά και ο απλός βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς. Μάλιστα ο απλός βουλευτής τα έχει σε προθεσμιακό, σε δολάρια τα 1.347.419. Σε δολάριο έχει κάτι ψιλά (120.000) κι ο Γιάνης ο Βαρουφάκης σε ελβετική τράπεζα, κι έτσι δεν φοβάται μην τον βρει κάνα κακό με την πολιτική του Σταϊκούρα.

Στην κατηγορία του εκατομμυριούχου όμως μπαίνει κι ένας απλός δημοσιογράφος που μπήκε γερά στην πολιτική, ο ευρωβουλευτής του Συριζα Στέλιος Κούλογλου, με πάνω από 1.000.000 καταθέσεις.

Επενδυτές

Ο Πάνος ο Καμμένος έβγαλε πάνω από δύο εκατομμύρια από πώληση ακινήτου και μπορεί ν’ απολαμβάνει την ανέμελη ζωή του. Ευτυχώς από μια άποψη γιατί οι μετοχές του δεν πάνε και πολύ καλά. Βιοχάλκο και ΟΤΕ είναι οριακά κάτω από την αξία κτήσης, ενώ οριακά πάνω είναι της Μότορ Οϊλ.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει το επενδυτικό πορτοφόλι του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη, τόσο σε μετοχές όσο και σε αμοιβαία.

Δάνεια

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, φαίνεται να δυσκολεύεται με τα δάνεια που είχε από το 2009: αντί να μειώνονται, αυτά μεγαλώνουν. Τι στο καλό κάνει; Το ένα από 420 και κάτι χιλιάδες ευρώ έγινε 471.000, και το άλλο από 302.00 έγινε 337.000. Μήπως να ρωτήσει τον Γιώργο τον Κύρτσο που τα κατέβασε τα δικά του; Αν μιλάνε, δεν ξέρω γιατί ο Κύρτσος ήταν στην δεξιά, ενώ η Έλενα πάντα ριζοσπαστικά.

Ακίνητα

Όλα τα φώτα εστιάζουν στα 122 δικαιώματα επί ακινήτων του Μιλτιάδη, και κανείς στα 114 της Γεωργίας Μαρτίνου, βουλευτής ΝΔ. Μάλιστα η ιδιαίτερα διακριτική βουλευτής δηλώνει και εισόδημα 390.000 από ακίνητα, κατά πολύ λιγότερο από την βουλευτική αποζημίωση. Μεταξύ μας ζήλεψα σ' ένα από αυτά μια πισίνα 100 τμ. Ελπίζω να την απολαμβάνει. Κι ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης έχει στην Αίγινα -γνωστό χρόνια- αλλά είναι μικρή: μόλις 48 τμ.

Σύζυγοι

Η γυναίκα του Ευκλείδη βγάζει περισσότερα από εκείνον. Αυτή πάνω από 233.000 ευρώ, κι αυτός με το ζόρι καμιά 70.000. Το ίδιο και η σύζυγος Σκυλακάκη (μα τι στο καλό με τους ΥΠΟΙΚ), η οποία έχει πολύ καλό μετοχικό χαρτοφυλάκιο (οι μετοχές στην στην Τιταν αποκτήθηκαν με 19.000 και αποτιμώνται 52.000 για να δώσω ένα παράδειγμα, επειδή είμαστε και οικονομικό site). Ο Τσακαλώτος έχει ακόμα κάτι χαρτιά Blackrock και Morgan Stanley , αλλά δεν τραβάνε. Όμως, ανεβαίνει η Technology της BlackRock. Σας ενημερώνω. Μιλώντας για συζύγους, έπεσε το μάτι μου και στο χαρτοφυλάκια της συζύγου Γεραπετρίτη. Δεν κατάφερε να σηκωθεί ακόμα.

Ο κόκορας του Τόσκα

Φεύγοντας απ’ τα πόθεν έσχες, αλλά μένοντας στον Συριζα, ξεχωρίζω την πολιτική εκτίμηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υποστράτηγου ε.α. Νίκου Τόσκα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία. Ο Τόσκας βλέπει έναρξη καθολικής συνειδητοποίησης των προβλημάτων στη άνοδο της Αριστεράς στην Γαλλία, γεγονός που σημαίνει και επιστροφή της ελπίδας στην Ελλάδα. Η διατύπωση είναι δυνατή:

«Μακάρι ο γαλατικός "φωνακλάς" κόκορας να ξυπνήσει τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό πιο μετρημένο κόκορα και αυτός να φωνάξει στον κόσμο: "Η νίκη μας είναι η ελπίδα σας". Και ο κόσμος να ανταποκριθεί φωνάζοντας: "Η ελπίδα είναι δική μας και κανενός άλλου"».

Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι ο φωνακλάς κόκορας είναι ο Μελανσόν, ενώ ο μετρημένος κόκορας ο Αλέξης Τσίπρας. Σωστά;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:42

Νέα Εκτελεστική Γραμματεία και αλλαγές στη δομή της ΝΔ

14:33

Γεραπετρίτης: Στόχος η ένταξη μίας ή περισσότερων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως την ελληνική προεδρία του 2027

14:24

Ισραήλ: Χτύπησε θέσεις της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό

14:10

Reuters: Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο

13:48

ΠΟΜΙΔΑ: Να αποσυρθεί η διάταξη για διαγραφή ακινήτων από το Μητρώο Βραχυχρονίων Μισθώσεων λόγω μεταβίβασης

13:32

Τα αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού δημιουργούν συμφόρηση στα αεροδρόμια του Ισραήλ

13:09

Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ οι πρώτες ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα

13:00

Νέο κυβερνητικό «μήνυμα» για οδικές παρεμβάσεις στο «μποτιλιαρισμένο» Λεκανοπέδιο – Τα «ανοιχτά» μέτωπα

12:54

Κοντογεώργης: Επιστρέφουμε με δίκαιο τρόπο το μέρισμα ανάπτυξης στην κοινωνία χωρίς να θυσιάζουμε το μέλλον των παιδιών μας

12:49

Ιράν: Προβλήματα σε τέσσερις τράπεζες από κυβερνοεπίθεση

12:40

Wall Street και επενδυτές στρέφονται σε ΑΙ μοντέλα υπολογισμού πιθανών πολέμων

12:20

Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ και ξέρει και θέλει και μπορεί να στηρίξει τη δημόσια υγεία

12:10

Περιφερειακά κανάλια: Ο οδικός χάρτης για τις άδειες και η μετάβαση σε HD μετά την ψήφιση του ν/σ

12:06

Ουκρανία: Πλήγματα σε πετρελαϊκή εγκατάσταση και εργοστάσιο χημικών στη Ρωσία

11:54

Amazon: Πρώτη βάρεσε «καμπανάκι» για θέματα κυβερνοασφάλειας για το νέο μοντέλο ΑΙ της Anthropic

11:42

ΠΑΣΟΚ: Το Μ. Μαξίμου οφείλει να απαντήσει - Έχουν εκδοθεί κρατικές συστατικές επιστολές για το Predator;

11:34

NBA: Πρωταθλητές οι Νικς μετά από 53 χρόνια

11:27

Φιλιππίνες: Σε 61 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό

11:18

Bloomberg: Οι διαδικτυακές απάτες θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν τα πράγματα

11:07

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν άβατα στη μάχη με τη διαφθορά

11:04

Βρετανία: Αναχαιτίστηκε πετρελαιοφόρο του ρωσικού σκιώδους στόλου που επιχειρούσε να διασχίσει τη Μάγχη

10:53

Πόλεμος χωρίς μπλόκο στο πετρέλαιο: Πώς αλλάζει ο χάρτης στις ροές «μαύρου χρυσού» στη Μέση Ανατολή

10:45

Οι οικονομολόγοι του μέλλοντος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

10:39

Συμφωνία Βρετανίας–Ιαπωνίας για επενδύσεις και τεχνολογικές συνεργασίες ύψους 24 δισ. δολαρίων

10:25

Ελβετία: Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν ο πληθυσμός της χώρας θα περιοριστεί στα 10 εκατομμύρια

10:19

Ιαπωνία: Σχεδιάζει αποστολή αντιπροσωπείας στη Γροιλανδία για να αξιολογήσει το ενδεχόμενο εξόρυξης σπάνιων γαιών

10:15

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 149 νεκροί επί συνόλου 710 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

10:11

Βόρεια Κορέα: Το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα

10:04

«Δίψα» των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets

09:38

Μουντιάλ 2026: Θα πάρουν 50.000 δολάρια για να δουν όλους τους αγώνες από διάφανο κουτί στην Times Square