INSIDE OUT

Οι BRICS οργανώνονται - Πόθεν έσχες, μια δύσκολη ημέρα - Ο κόκορας του Τόσκα

24-06-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι BRICS οργανώνονται - Πόθεν έσχες, μια δύσκολη ημέρα - Ο κόκορας του Τόσκα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Της Συνόδου γίνεται αυτές τις μέρες. Δεν ξέρει προς τα που να κοιτάξει κανείς. Και θα συνεχιστεί με την σημαντική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Τα ευρωπαϊκά λίγο πολύ γνωστά κι αναμενόμενα. Καλά νέα για Ουκρανία και Μολδαβία, υπόσχεση σε Γεωργία, κι ένα βέτο για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία που ευτυχώς δεν αφορά εμάς αλλά την Βουλγαρία. Ο Κυριάκος, τον οποίο υποδέχτηκε στην είσοδο ο νέος ΓΓ του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας (κι ο Χατζηβασιλείου αλλά αυτό δεν είναι είδηση), έγινε δέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων από τους υπόλοιπους ηγέτες για την στάση του στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ενώ εξέθεσε και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Σύνοδος BRICS

Ωστόσο το ίδιο, για να μην σας πω και μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε και η άλλη Σύνοδος, των Brics. Έγινε με τηλεδιάσκεψη. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική συναντήθηκαν και τα είπαν με επίκεντρο -μαντέψτε- τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ( ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς κλπ) στον Πούτιν γιατί αποφάσισε να διαμελίσει μια χώρα. Δυνάμεις συσπειρώνονται, Ινδία και Κίνα δίνουν εμπορικό διέξοδο στον Πούτιν, ενώ το αντι-δυτικό μέτωπο σκέφτεται να διευρυνθεί κι αυτό. Τι, μόνο η ΕΕ θα διευρύνεται;

Υπάρχει όμως μια διαφορά. Στην ΕΕ σπεύδουν παρακαλώντας για να ενταχθούν- κάτι που δεν ισχύει για τους Brics. Γι’ αυτό σκέφτονται να απευθύνουν «προσκλήσεις» σε χώρες όπως Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Καζακστάν, ΗΑΕ, Ταϊλάνδη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη. Το κακό με τις προσκλήσεις είναι πως ότι και να πεις, είναι τοποθέτηση. Παίρνεις θέση. Κι αυτό, από μόνο του μπορεί να παράξει αποτελέσματα.

Πόθεν έσχες- μια δύσκολη μέρα

Η βαθιά πολιτική κουράζει, είναι αλήθεια. Αντίθετα, ιδιαίτερα χαλαρωτική είναι η κλειδαρότρυπα στις ζωές των άλλων, πόσο μάλλον όταν είναι και νόμιμη. Η μέρα ανάρτησης των πόθεν έσχες βουλευτών, υπουργών, Αρχηγών, ευρωβουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών είναι μια εφιαλτική μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους. Το αντίθετο για όσους χαζεύουν. Από μια πλευρά βέβαια, θεωρείται και είναι ύψιστο στοιχείο διαφάνειας του πολιτικού κόσμου. Πάμε λοιπόν.

Εκατομμυριούχοι

Το φράγμα καταθέσεων του 1.000.000 σπάνε, ο Κώστας Καραμανλής (ο υπουργός, με καταθέσεις 568.738,14 και 1.819.260,11), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (1.014.814,81 ευρώ) αλλά και ο απλός βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς. Μάλιστα ο απλός βουλευτής τα έχει σε προθεσμιακό, σε δολάρια τα 1.347.419. Σε δολάριο έχει κάτι ψιλά (120.000) κι ο Γιάνης ο Βαρουφάκης σε ελβετική τράπεζα, κι έτσι δεν φοβάται μην τον βρει κάνα κακό με την πολιτική του Σταϊκούρα.

Στην κατηγορία του εκατομμυριούχου όμως μπαίνει κι ένας απλός δημοσιογράφος που μπήκε γερά στην πολιτική, ο ευρωβουλευτής του Συριζα Στέλιος Κούλογλου, με πάνω από 1.000.000 καταθέσεις.

Επενδυτές

Ο Πάνος ο Καμμένος έβγαλε πάνω από δύο εκατομμύρια από πώληση ακινήτου και μπορεί ν’ απολαμβάνει την ανέμελη ζωή του. Ευτυχώς από μια άποψη γιατί οι μετοχές του δεν πάνε και πολύ καλά. Βιοχάλκο και ΟΤΕ είναι οριακά κάτω από την αξία κτήσης, ενώ οριακά πάνω είναι της Μότορ Οϊλ.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει το επενδυτικό πορτοφόλι του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη, τόσο σε μετοχές όσο και σε αμοιβαία.

Δάνεια

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, φαίνεται να δυσκολεύεται με τα δάνεια που είχε από το 2009: αντί να μειώνονται, αυτά μεγαλώνουν. Τι στο καλό κάνει; Το ένα από 420 και κάτι χιλιάδες ευρώ έγινε 471.000, και το άλλο από 302.00 έγινε 337.000. Μήπως να ρωτήσει τον Γιώργο τον Κύρτσο που τα κατέβασε τα δικά του; Αν μιλάνε, δεν ξέρω γιατί ο Κύρτσος ήταν στην δεξιά, ενώ η Έλενα πάντα ριζοσπαστικά.

Ακίνητα

Όλα τα φώτα εστιάζουν στα 122 δικαιώματα επί ακινήτων του Μιλτιάδη, και κανείς στα 114 της Γεωργίας Μαρτίνου, βουλευτής ΝΔ. Μάλιστα η ιδιαίτερα διακριτική βουλευτής δηλώνει και εισόδημα 390.000 από ακίνητα, κατά πολύ λιγότερο από την βουλευτική αποζημίωση. Μεταξύ μας ζήλεψα σ' ένα από αυτά μια πισίνα 100 τμ. Ελπίζω να την απολαμβάνει. Κι ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης έχει στην Αίγινα -γνωστό χρόνια- αλλά είναι μικρή: μόλις 48 τμ.

Σύζυγοι

Η γυναίκα του Ευκλείδη βγάζει περισσότερα από εκείνον. Αυτή πάνω από 233.000 ευρώ, κι αυτός με το ζόρι καμιά 70.000. Το ίδιο και η σύζυγος Σκυλακάκη (μα τι στο καλό με τους ΥΠΟΙΚ), η οποία έχει πολύ καλό μετοχικό χαρτοφυλάκιο (οι μετοχές στην στην Τιταν αποκτήθηκαν με 19.000 και αποτιμώνται 52.000 για να δώσω ένα παράδειγμα, επειδή είμαστε και οικονομικό site). Ο Τσακαλώτος έχει ακόμα κάτι χαρτιά Blackrock και Morgan Stanley , αλλά δεν τραβάνε. Όμως, ανεβαίνει η Technology της BlackRock. Σας ενημερώνω. Μιλώντας για συζύγους, έπεσε το μάτι μου και στο χαρτοφυλάκια της συζύγου Γεραπετρίτη. Δεν κατάφερε να σηκωθεί ακόμα.

Ο κόκορας του Τόσκα

Φεύγοντας απ’ τα πόθεν έσχες, αλλά μένοντας στον Συριζα, ξεχωρίζω την πολιτική εκτίμηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υποστράτηγου ε.α. Νίκου Τόσκα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία. Ο Τόσκας βλέπει έναρξη καθολικής συνειδητοποίησης των προβλημάτων στη άνοδο της Αριστεράς στην Γαλλία, γεγονός που σημαίνει και επιστροφή της ελπίδας στην Ελλάδα. Η διατύπωση είναι δυνατή:

«Μακάρι ο γαλατικός "φωνακλάς" κόκορας να ξυπνήσει τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό πιο μετρημένο κόκορα και αυτός να φωνάξει στον κόσμο: "Η νίκη μας είναι η ελπίδα σας". Και ο κόσμος να ανταποκριθεί φωνάζοντας: "Η ελπίδα είναι δική μας και κανενός άλλου"».

Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι ο φωνακλάς κόκορας είναι ο Μελανσόν, ενώ ο μετρημένος κόκορας ο Αλέξης Τσίπρας. Σωστά;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:38

Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

22:25

Ρούτε: Σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

22:12

ΠΟΥ: Στη λίστα προϊόντων υγείας έκτακτης ανάγκης το 1ο διαγνωστικό τεστ για τον ιό BDBV

21:59

Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία σημειώνουν πρόοδο στην αμυντική συνεργασία τους

21:45

Αλγερία: Ρεκόρ αποχής στις βουλευτικές εκλογές - Πρώτο κόμμα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

21:32

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας

21:20

Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνηση της Γάζας - Επιμένει στον αφοπλισμό της το Ισραήλ

21:09

Στην Επ. Οικονομικών η Κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας - Το μήνυμα Μαρκόπουλου

20:57

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μηχανογραφικών από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

20:44

Στην Κομ η σορός του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

20:31

«Απαγκιστρώθηκε» από τα υψηλά 2 εβδομάδων ο χρυσός με ήπιες απώλειες

20:20

ΑΑΔΕ: Ανανέωση της συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας / UNIC Athens

20:12

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ επιμένει στον αφοπλισμό της Χαμάς

20:12

Ελεγχόμενη πτώση για πετρέλαιο μπροστά σε Σαουδική Αραβία, OPEC και Στενά του Ορμούζ

20:00

Πώς ο Τραμπ προκάλεσε το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ στην ιστορία και βγήκε αλώβητος, προς το παρόν

19:55

Γαλλία: Στη Συρία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

19:50

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για Μ. Ανατολή: Η εκεχειρία δεν επαναφέρει την προπολεμική κατάσταση

19:38

Γερμανία: Εγκρίθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 - Περισσότερα χρήματα για την Άμυνα

19:33

Κ. Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ κοινωνικό πακέτο που θα γίνει πράξη

19:23

Ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία μέσω Σιδηροκάστρου

19:17

Επέστρεψαν σε πιο χαμηλές πτήσεις οι ευρωαγορές

19:07

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: 5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και αρχικό επίδομα στους πληγέντες

18:58

Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι ένας σιδηρόδρομος, που οι πολίτες θα εμπιστεύονται ξανά

18:53

Μαρκόπουλος: «Χτίζουμε με τις 72 δόσεις κουλτούρα πληρωμών και ενισχύουμε τα ελληνικά νοικοκυριά»

18:49

Alter Ego Media: Στα 5,80 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από επανεπένδυση του μερίσματος

18:39

Δωδεκάλογος προστασίας από την ζέστη για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα

18:30

Στην Άγκυρα για το ΝΑΤΟ ο Κυρ. Μητσοτάκης - Μαζί και ο Γ. Γεραπετρίτης

18:20

Deal 19 δισ. δολαρίων με Anthropic για TeraWulf - Διψήφιο ράλι για τη μετοχή

18:09

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας

18:08

Τραμπ: Μια λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία «είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζει ο κόσμος»