INSIDE OUT

Η ημερομηνία των εκλογών - Πάρτι to know as better στις πλατείες για τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

21-06-2022 | 07:42
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ημερομηνία των εκλογών - Πάρτι to know as better στις πλατείες για τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο για να ξεφύγει από την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας, και την ασφυκτική κοινωνική δυσαρέσκεια, έκανε σε live ενημέρωση στα σόσιαλ χθες το βράδυ ο βουλευτής Βόρειου Τομέα της ΝΔ και καθ. Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης. Τον άκουσα με πολύ προσοχή όπως πάντα.

Όταν τελείωσε του έστειλα με ένα από τα ταχύτερα χελιδόνια μου, χρησμό: 18 Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω ημερομηνία, Κυριακή απέχει μόλις δεκατρείς εβδομάδες. Του συνιστώ να την λάβει πολύ σοβαρά υπόψη. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι πχ ο Αλέξης θα προλάβει ν’ ανέβει ΔΕΘ φέτος, με τον παραδοσιακό τρόπο. Ο ελληνικός εκλογικός κύκλος θα επηρεάσει και τις αποφάσεις Ερντογάν.

Διεθνή ύδατα

Στα ελληνοτουρκικά, ο Καιρίδης, απαντώντας σε ερώτηση πολίτη, εάν είναι η κατάλληλη στιγμή για άσκηση του δικαιώματος επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο , τόνισε πως τίποτα δεν είναι εύκολο με την Τουρκία. Σημείωσε επίσης, πως η άσκηση του δικαιώματος μειώνει σημαντικά τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, από το 35% στο 10%, και αυξάνει πολύ την ελληνική κυριαρχία. Με άλλα λόγια, η επέκταση δίνει ισχυρό πλεονέκτημα ελέγχου των διελεύσεων στην Ελλάδα, όσα εξτρά τούνελ κι αν φτιάξει στον Βόσπορο ο Ερντογάν.

Αχαρτογράφητα νερά

Την ώρα που την Ελλάδα υπάρχει η πολυτέλεια ενός ακόμα έτους με αυτοδύναμη κυβέρνηση, στην Γαλλία το μετεκλογικό vertigo είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Ο Μακρόν ξεκίνησε διερευνητικές και εισπράττει αρνήσεις, ενώ η μεγάλη Γαλλία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά. Το αποτέλεσμα προκάλεσε προσδοκίες και ενθουσιασμό στην Κουμουνδούρου, και στο Μέρα 25. Από τον Μπίστη , μέχρι τον Φίλη, έγινε δεκτή με ευχαρίστηση η ήττα Μακρόν και η άνοδος Μελανσόν.

Οι θέσεις του Μελανσόν

Επειδή αρκετοί δεν παρακολουθούν στενά τα της Γαλλίας, στο σημείο αυτό παραθέτω μερικά από τα σημεία του προγράμματος Μελανσόν που ενθουσίασαν μεγάλο κομμάτι Γάλλων πολιτών: ανυπακοή σε (μη αρεστές), αποφάσεις της ΕΕ, κατώτατος μισθός 1500 ευρώ, κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων που παράγουν ρεύμα (και δίνουν αυτονομία ενέργειας στη χώρα αυτή την εποχή), ουδέτερη στάση απέναντι στην Ρωσία, και φυσικά σύνταξη στα 60 (και όχι στα 67 όπως έχουν στην υπόλοιπη ΕΕ). Για τα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του ο Μελανσόν , υποσχέθηκε ότι θα εθνικοποιήσει ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οδικές μεταφορές, θα υποτιμήσει το ευρώ, θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και πολύ πιθανό και από την ΕΕ. Το πρόγραμμά του έχει πολλά κοινά σημεία με της Μαρίν Λεπέν.

Σιωπή

Εν τω μεταξύ ψάχνω εναγωνίως να βρω πως διαβάζουν το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και δεν βρίσκω τίποτα. Λογικό. Θα μπορούσε βέβαια να ειπωθεί κάτι πχ για την τερατώδη αποχή και την σύστασή της (νέοι κάτω των 35, μη προνομιούχοι). Όμως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει δυσκολία να ταυτιστεί πχ με τους Γάλλους σοσιαλιστές που έκαναν κολεγιά με τον βοναπαρτίσκο, τροτσκιστή Μελανσόν.

Κρητικός γάμος

Από την άλλη, το πασοκικό βραχυκύκλωμα, μπορεί απλά να προέρχεται από την αναγκαστική καραντίνα Ανδρουλάκη -περαστικά Πρόεδρε-, λόγω κορονοϊού. Ο Νίκος βρέθηκε σε περιοδεία στα Δωδεκάνησα, συνάντησε, χαιρέτησε και φίλησε πολύ κόσμο, όμως πήγε και σ’ έναν γκράντε κρητικό γάμο την περασμένη Πέμπτη. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είχε ξερωγώ 5.000 καλεσμένους, αλλά εκεί στην Κρήτη, δεν τους σταματά κανένας κορονοϊός μετά από δύο χρόνια lockdown. Λογικό ήταν κάπου να κολλήσει.

Άνοιξαν και υποδέχονται

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάλι δεν προλαβαίνουν να τρέχουν τα στελέχη από πλατεία σε πλατεία. Όχι, δεν είναι προεκλογικού τύπου συγκεντρώσεις. Είναι πιο ευφάνταστο. Πρόκειται για τελετές και γιορτές υποδοχής νέων μελών. Στην πραγματικότητα προσπαθούν να μη σοκάρουν τους νέους με τις Οργανώσεις Μελών και τους βγάζουν έξω για ποτάκι. Σήμερα στου Ζωγράφου στο χώρο του «Ρυθμού» στο Πάρκο Γουδή, στην υποδοχή θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, ενώ στην συνέχεια η Βιβή Βουτσελά με τους μουσικούς της θα παίξουν και θα τραγουδήσουν ρεμπέτικα, σμυρνέικα και λαϊκά τραγούδια. Την άλλη εβδομάδα , στην εκδήλωση υποδοχής νέων μελών, ο Συριζα Εύβοιας, διοργανώνει βραδιά στο θέατρο «Ορέστης Μακρής» με ομιλήτρια τη Ρένα Δούρου και μουσική εκδήλωση με φιλική συμμετοχή του Χρήστου Δάντη παρακαλώ. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν γνωριστεί οι παλιοί με τους νέους υποθέτω.

Στην Αγία Παρασκευή

Η αγαπημένη μου υποδοχή νέων μελών μέχρι στιγμής ήταν στην Αγία Παρασκευή. Πρωταγωνιστής στην τελετή to know us better ο Πάνος Σκουρλέτης .

Από την εκδήλωση, για να δει από κοντά τα νέα μέλη του κόμματος που πρόσφατα ψήφισαν για την Κεντρική Επιτροπή, πέρασε κι ο Ευκλείδης. Στο πλευρό του είχε τη Μαριλίζα και την Αννέτα.

Του έδιναν θάρρος; Το σιβυλλικό του χαμόγελο δεν προδίδει κανένα συναίσθημα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,5 εκατ. ευρώ

23:43

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

23:29

Το Netflix νίκησε τις προβλέψεις: Καθαρά κέρδη 2,33 δισ. δολ. το α' τρίμηνο - Άλμα στους συνδρομητές

23:14

Νέες απώλειες στην Wall Street: Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για S&P 500 από Οκτώβριο

22:58

Τσίπρας για Mέση Ανατολή: Η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

22:44

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:30

Βορίδης: «Απόλυτη στήριξη των αγροτών μας και των ελληνικών προϊόντων»

22:18

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

22:04

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό - Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

21:51

Χρυσός: Κέρδη με «άρωμα» Μέσης Ανατολής

21:37

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα - Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

21:24

Πολωνία: Σύλληψη ατόμου που σχεδίαζε τη δολοφονία Ζελένσκι σε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

21:10

Τριαντόπουλος: Δρομολογείται διάταξη για τα κτίρια με ελαφρές βλάβες στο Αρκαλοχώρι

20:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Νέα άνοδος για ΝΔ - Εδραιώνεται στη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

20:46

Μελόνι: Ουκρανία, εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό στα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής

20:37

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες - Οι «πονοκέφαλοι»

20:26

Autohellas: Ενέκρινε μέρισμα 0,665 ευρώ ανά μετοχή

20:15

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εξετάζει εκ νέου μια απαγόρευση του TikTok

20:09

Κικίλιας: Μετά από 50 χρόνια μπαίνουμε στα δάση όλοι οι φορείς μαζί για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

20:01

ΑΑΔΕ: E-mail σε πρατήρια καυσίμων για υποβολή αρχείων λόγω δέουσας επιμέλειας

19:58

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

19:45

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της αποπομπής του Παπανώτα

19:33

Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα αν τηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες

19:30

Jobmatch: Ανοίγει πριν το Πάσχα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό

19:27

Σταϊκούρας: Το ΤΕΕ εδώ και 100 χρόνια ανταποκρίνεται στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις

19:20

Η Αργεντινή «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ

19:10

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

19:01

Δεύτερη ημέρα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:57

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

18:50

Στη Λέσβο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης