INSIDE OUT

Ο «Τσίπρας» αντιπολίτευση του Μακρόν - Η ζήλια Γεροτζιάφα - Ο Σταϊκούρας χαμογελά

17-06-2022 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο «Τσίπρας» αντιπολίτευση του Μακρόν - Η ζήλια Γεροτζιάφα - Ο Σταϊκούρας χαμογελά

Το βλέμμα του Ντράγκι. Καθηλωτικό. Ιστορικό. Αντάξιο των στιγμών. Στο τραίνο για το Κίεβο, Ντράγκι, Μακρόν και Σολτς συνομιλούν με την ιστορία. Τουλάχιστον αυτοί οι τρεις με κάποιο τρόπο μπορούν να συνεννοηθούν αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Τίποτα δεν θα ‘ναι εύκολο. Βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια τις ρωσικές φρικαλεότητες στο Ιρπίν το δίλημμα με την ειρήνη ή με την δικαιοσύνη ίσως βρήκε απάντηση. Ή όχι;

Αντιπολίτευση Μελανσόν

Μία από αυτές, η Γαλλία, δοκιμάζεται συθέμελα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οξύνει κάθε οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Οι λογαριασμοί του ρεύματος, το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και το σούπερ μάρκετ κλονίζουν την κυβέρνηση. Και μπορεί ο Μακρόν να έχει οριακή πλειοψηφία, όμως απέναντί του για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον, έχει αξιωματική αντιπολίτευση την ενωμένη αριστερά του Μελανσόν. Την ώρα που ο «αντίστοιχος» του στην Ελλάδα, ο Αλέξης, αποτασοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βοναπαρτικός και ηγεμονικός Ζαν Λυκ, μαζεύει ότι υπάρχει στα αριστερά και το φέρνει στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν θα καταφέρει να κρατήσει ενωμένες όλες αυτές τις ετερόκλητες ομάδες, και για πόσο, θα δείξει.

Μια κάποια ζήλια

Το γεγονός σχολίασε προσφάτως (Άλφα) όχι χωρίς μια κάποια ζήλια, ο think tank του Τσίπρα, Γρ. Γεροτζιάφας λέγοντας για τους Γάλλους αριστερούς: αντί να σκοτώνονται, και μιλάμε για πολιτικές δυνάμεις από την Ανταρσία, μέχρι τους σοσιαλιστές, κάθισαν όλοι σ ‘ ένα τραπέζι και τα βρήκαν. Δεν ξεκίνησαν τα , «εσύ είσαι προδότης», «εσύ κωλοτούμπας» κλπ. Τα βρήκαν. Και στην Ελλάδα πρέπει να συμβεί το ίδιο. Γενικά πρέπει να τελειώνει η παρελθοντολογία, και οι επιλογές με βάση τι έγινε. Ότι έγινε, έγινε πριν 60 χρόνια, η παρελθοντολογία δεν βοηθάει. Είναι καλή για να μαθαίνουμε, αλλά όχι για να προχωράμε.

Οι σκέψεις του Καιρίδη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλονίζει την ΕΕ, και δημιουργεί ελπίδες στον Ερντογάν που έχει επίσης εκλογές το ’23 και φαίνεται να τις χάνει. Ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, καταθέτει πέντε σκέψεις. Ξεκινώ από την τελευταία: ο Ερντογάν επιδιώκει να ελέγξει την εξαγωγή των ουκρανικών και των ρωσικών δημητριακών στην παγκόσμια αγορά. Στόχος του είναι να εκβιάσει τον Αλ Σίσι και την Αίγυπτο, που εξαρτάται το περισσότερο από την εισαγωγή σιταριού. Κι έτσι να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Αν. Μεσόγειο.

Και υπενθυμίζω την ιστορική συμφωνία Αιγύπτου και Ισραήλ με την ΕΕ. Το Ισραήλ στέλνει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, κι από εκεί στην ΕΕ.

Bank Run στην Τουρκία

Η άλλη σκέψη του Καιρίδη αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας: ένας τραπεζικός πανικός. Το 60% των τουρκικών καταθέσεων είναι σε δολάρια. Τα δολάρια όμως σπανίζουν καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνεται και οι ξένοι έχουν αποσύρει τα κεφάλαιά τους από την Τουρκία. Αν οι Τούρκοι απαιτήσουν μαζικά τα δολάρια τους από τις τράπεζες, αυτές θα κλείσουν. Πολλά μπορούν να προκαλέσουν τραπεζικό πανικό στην Τουρκία και σίγουρα μια στρατιωτική αναμέτρηση είναι ένα από αυτά.

«Ξεφόρτωμα» προσφύγων

Ο Ερντογάν πιέζεται να «ξεφορτωθεί» όσους περισσότερους Σύριους πρόσφυγες μπορεί καθώς η οικονομική κρίση έχει στρέψει την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον τους. Μια πίεση προς δυσμάς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Γι' αυτό η τουρκική διπλωματία επαναφέρει διαρκώς το ζήτημα των «επαναπροωθήσεων» και στο ζήτημα αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ευτυχισμένος Σταϊκούρας

Σπάνια χαμογελούν οι υπουργοί Οικονομικών. Μια τέτοια στιγμή είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Δώδεκα χρόνια μετά τα καταφέραμε. Όμως οι ασύμμετρες απειλές πετάγονται όπως τα πλοκάμια του χταποδιού τριγύρω. Ρωσία και Τουρκία. Πούτιν και Ερντογάν, φροντίζουν γι’ αυτό.

Εν τω μεταξύ από χθες προσπαθώ να συνεφέρω τη μαμά μου. Φυσικά, ακόμα και η Πυθία έχει μαμά. Προσπαθώντας να επιλέξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας διάβασε την γνωμοδότηση της ΡΑΕ του Αθανάσιου Δαγούμα για τα τιμολόγια του μέλλοντος. Πέντε λέει θα είναι οι κατηγορίες: Σταθερά, κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όριο διακύμανσης, κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής και με όριο διακύμανσης, κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και χωρίς όριο διακύμανσης, και κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής με όριο διακύμανσης.

Φαντάζομαι τους πωλητές στα τηλέφωνα να τα εξηγούν ολ’ αυτά στη μαμά. Θέλει με ρήτρα; Με όριο διακύμανσης; Κυμαινόμενο; Τι θα πει δεν μπορεί να αποφασίσει;

Καν’ το όπως ο Κυριάκος

Κλείνοντας, υποκλίνομαι στην αβίαστη τρυφερότητα που βγάζει το body language του Κυριάκου, καθώς συνομιλεί με την ιδιοκτήτρια μανάβικου στην Καλαμάτα.

Μια εικόνα-χίλιες λέξεις προς υποψήφιους βουλευτές. Εάν είναι να πας στη λαϊκή, κάν’ το όπως ο Κυριάκος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:12

ΔΕΔΔΗΕ: Έναρξη θερινού ωραρίου της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης

15:12

Τεχεράνη: Ζημιές σε 131 ιστορικά κτίρια σε όλο το Ιράν από τον πόλεμο

15:08

Αλ Σίσι: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

14:53

Τραμπ: «Συνομιλούμε με ένα νέο, πιο λογικό καθεστώς στο Ιράν» - Νέες απειλές

14:45

Deal 29,1 δισ. δολαρίων στα τρόφιμα: Στα χέρια της Sysco η Jetro Restaurant Depot

14:43

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενεργειακό κόστος

14:37

Οι κλάδοι που ηγούνται της κούρσας των μισθών και οι «χρυσές» ειδικότητες με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ

14:30

Wood για Ελλάδα: Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις - Στάση αναμονής με το βλέμμα στον τουρισμό

14:29

Κοκκινοπηλός Πρέβεζας: Ένα τοπίο που μοιάζει από άλλο πλανήτη

14:28

Η Συρία ανακοίνωσε «εκτεταμένη επίθεση» drones εναντίον των βάσεών της στα σύνορα με Ιράκ

14:26

H Κομισιόν ενέκρινε πακέτο 1,5 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

14:24

Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε με ποιους θα κυβερνήσει και πώς

14:17

Τέλος στην «σιωπή» και την ανοχή - 43% αύξηση των καταγγελιών από εργαζόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης

14:07

Τσιάρας: Αναγκαία η λήψη μέτρων από την ΕΕ για τη στήριξη των παραγωγών απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις

14:06

East Village: Ποιότητα ζωής και έξυπνη διαβίωση μέσα στην Αθήνα

13:53

Το Ιράν θεωρεί «μη ρεαλιστικά, παράλογα και υπερβολικά» τα αιτήματα των ΗΠΑ για συνομιλίες

13:51

Kaspersky: Σε ιστορικό χαμηλό οι κυβερνοεπιθέσεις υψηλής σοβαρότητας

13:49

Ο Ζελένσκι προτείνει ενεργειακή εκεχειρία στη Μόσχα ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση

13:34

Φρένο στην fast fashion βάζει η Γερμανία

13:33

Ανοίγει την Τρίτη 31/3 η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

13:26

Κομισιόν: Δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη της εφαρμογής των νέων κανόνων για τις συσκευασίες

13:13

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία Erminio - Ποιες περιοχές θα πλήξει

13:13

Η Νορβηγία μειώνει προσωρινά τον φόρο στα καύσιμα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

13:10

ΕΣΠ: Η μεταρρύθμιση χρειάζεται ισορροπία- όχι απομάκρυνση από την αγορά

13:05

Youth Pass: Ανοίγει την 1η Απριλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις

12:57

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ο François-Louis Michaud

12:56

Παπαθανάσης: Νέες παρεμβάσεις σε δήμους της Δυτικής Μακεδονίας

12:51

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 1,7% για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

12:47

Πιτσιλής: Οι πέντε τομείς συνεργασίας με τα τουρκικά τελωνεία - Συνάντηση με Υφ. Εμπορίου της Τουρκίας

12:41

Η απειλή του στασιμοπληθωρισμού - Το κακό και το χειρότερο σενάριο για την οικονομία