INSIDE OUT

Ο «Τσίπρας» αντιπολίτευση του Μακρόν - Η ζήλια Γεροτζιάφα - Ο Σταϊκούρας χαμογελά

17-06-2022 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο «Τσίπρας» αντιπολίτευση του Μακρόν - Η ζήλια Γεροτζιάφα - Ο Σταϊκούρας χαμογελά

Το βλέμμα του Ντράγκι. Καθηλωτικό. Ιστορικό. Αντάξιο των στιγμών. Στο τραίνο για το Κίεβο, Ντράγκι, Μακρόν και Σολτς συνομιλούν με την ιστορία. Τουλάχιστον αυτοί οι τρεις με κάποιο τρόπο μπορούν να συνεννοηθούν αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Τίποτα δεν θα ‘ναι εύκολο. Βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια τις ρωσικές φρικαλεότητες στο Ιρπίν το δίλημμα με την ειρήνη ή με την δικαιοσύνη ίσως βρήκε απάντηση. Ή όχι;

Αντιπολίτευση Μελανσόν

Μία από αυτές, η Γαλλία, δοκιμάζεται συθέμελα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οξύνει κάθε οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Οι λογαριασμοί του ρεύματος, το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και το σούπερ μάρκετ κλονίζουν την κυβέρνηση. Και μπορεί ο Μακρόν να έχει οριακή πλειοψηφία, όμως απέναντί του για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον, έχει αξιωματική αντιπολίτευση την ενωμένη αριστερά του Μελανσόν. Την ώρα που ο «αντίστοιχος» του στην Ελλάδα, ο Αλέξης, αποτασοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βοναπαρτικός και ηγεμονικός Ζαν Λυκ, μαζεύει ότι υπάρχει στα αριστερά και το φέρνει στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν θα καταφέρει να κρατήσει ενωμένες όλες αυτές τις ετερόκλητες ομάδες, και για πόσο, θα δείξει.

Μια κάποια ζήλια

Το γεγονός σχολίασε προσφάτως (Άλφα) όχι χωρίς μια κάποια ζήλια, ο think tank του Τσίπρα, Γρ. Γεροτζιάφας λέγοντας για τους Γάλλους αριστερούς: αντί να σκοτώνονται, και μιλάμε για πολιτικές δυνάμεις από την Ανταρσία, μέχρι τους σοσιαλιστές, κάθισαν όλοι σ ‘ ένα τραπέζι και τα βρήκαν. Δεν ξεκίνησαν τα , «εσύ είσαι προδότης», «εσύ κωλοτούμπας» κλπ. Τα βρήκαν. Και στην Ελλάδα πρέπει να συμβεί το ίδιο. Γενικά πρέπει να τελειώνει η παρελθοντολογία, και οι επιλογές με βάση τι έγινε. Ότι έγινε, έγινε πριν 60 χρόνια, η παρελθοντολογία δεν βοηθάει. Είναι καλή για να μαθαίνουμε, αλλά όχι για να προχωράμε.

Οι σκέψεις του Καιρίδη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλονίζει την ΕΕ, και δημιουργεί ελπίδες στον Ερντογάν που έχει επίσης εκλογές το ’23 και φαίνεται να τις χάνει. Ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, καταθέτει πέντε σκέψεις. Ξεκινώ από την τελευταία: ο Ερντογάν επιδιώκει να ελέγξει την εξαγωγή των ουκρανικών και των ρωσικών δημητριακών στην παγκόσμια αγορά. Στόχος του είναι να εκβιάσει τον Αλ Σίσι και την Αίγυπτο, που εξαρτάται το περισσότερο από την εισαγωγή σιταριού. Κι έτσι να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Αν. Μεσόγειο.

Και υπενθυμίζω την ιστορική συμφωνία Αιγύπτου και Ισραήλ με την ΕΕ. Το Ισραήλ στέλνει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, κι από εκεί στην ΕΕ.

Bank Run στην Τουρκία

Η άλλη σκέψη του Καιρίδη αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας: ένας τραπεζικός πανικός. Το 60% των τουρκικών καταθέσεων είναι σε δολάρια. Τα δολάρια όμως σπανίζουν καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνεται και οι ξένοι έχουν αποσύρει τα κεφάλαιά τους από την Τουρκία. Αν οι Τούρκοι απαιτήσουν μαζικά τα δολάρια τους από τις τράπεζες, αυτές θα κλείσουν. Πολλά μπορούν να προκαλέσουν τραπεζικό πανικό στην Τουρκία και σίγουρα μια στρατιωτική αναμέτρηση είναι ένα από αυτά.

«Ξεφόρτωμα» προσφύγων

Ο Ερντογάν πιέζεται να «ξεφορτωθεί» όσους περισσότερους Σύριους πρόσφυγες μπορεί καθώς η οικονομική κρίση έχει στρέψει την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον τους. Μια πίεση προς δυσμάς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Γι' αυτό η τουρκική διπλωματία επαναφέρει διαρκώς το ζήτημα των «επαναπροωθήσεων» και στο ζήτημα αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ευτυχισμένος Σταϊκούρας

Σπάνια χαμογελούν οι υπουργοί Οικονομικών. Μια τέτοια στιγμή είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Δώδεκα χρόνια μετά τα καταφέραμε. Όμως οι ασύμμετρες απειλές πετάγονται όπως τα πλοκάμια του χταποδιού τριγύρω. Ρωσία και Τουρκία. Πούτιν και Ερντογάν, φροντίζουν γι’ αυτό.

Εν τω μεταξύ από χθες προσπαθώ να συνεφέρω τη μαμά μου. Φυσικά, ακόμα και η Πυθία έχει μαμά. Προσπαθώντας να επιλέξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας διάβασε την γνωμοδότηση της ΡΑΕ του Αθανάσιου Δαγούμα για τα τιμολόγια του μέλλοντος. Πέντε λέει θα είναι οι κατηγορίες: Σταθερά, κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όριο διακύμανσης, κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής και με όριο διακύμανσης, κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και χωρίς όριο διακύμανσης, και κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής με όριο διακύμανσης.

Φαντάζομαι τους πωλητές στα τηλέφωνα να τα εξηγούν ολ’ αυτά στη μαμά. Θέλει με ρήτρα; Με όριο διακύμανσης; Κυμαινόμενο; Τι θα πει δεν μπορεί να αποφασίσει;

Καν’ το όπως ο Κυριάκος

Κλείνοντας, υποκλίνομαι στην αβίαστη τρυφερότητα που βγάζει το body language του Κυριάκου, καθώς συνομιλεί με την ιδιοκτήτρια μανάβικου στην Καλαμάτα.

Μια εικόνα-χίλιες λέξεις προς υποψήφιους βουλευτές. Εάν είναι να πας στη λαϊκή, κάν’ το όπως ο Κυριάκος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:24

Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα: Δεν εφησυχάζουμε - Να δοθεί χρόνος για να αποδώσουν όσα έχουν γίνει

19:19

Μιχαηλίδου: 3 στους 10 Έλληνες που δεν έχουν σπίτι είναι νέοι

19:18

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς η Γερμανία «έριξε» στο μισό την ανάπτυξη λόγω Ιράν

19:11

Principia: Ηλεκτρίστηκε το «Θεμέλιο»

19:05

Συνεργάτες Τραμπ στους Δελφούς: Κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - «Το MAGA παραμένει ισχυρό»

18:58

«Απρόβλεπτη η ενεργειακή κρίση - Με έμφαση στον συντονισμό αποθεμάτων το AccelerateEU»

18:53

Autohellas: Καθαρό μέρισμα 0,80 ευρώ ανά μετοχή - Από 30 Απριλίου η πληρωμή

18:52

Philip Morris International: Ανανέωση της αδειοδότησης του IQOS από τον FDA ως Προϊόν Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου

18:45

Συνάντηση Πιερρακάκη – Κοβέσι στην ΑΑΔΕ για τα Τελωνεία

18:28

A. Gul: Από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή δεν κερδίζει καμία πλευρά

18:25

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση μεγαλώνει την πίτα και επιστρέφει πίσω στην κοινωνία τα παραπάνω φορολογικά έσοδα

18:24

Ευ. Μυτιληναίος: Πρόσθετες αγορές 25.000 μετοχών της Metlen

18:20

Τεχνητή Νοημοσύνη και νέο κοινωνικό συμβόλαιο: Οι προκλήσεις για δημοκρατία, εργασία και ισότητα

18:14

Bally’s Intralot: Εξασφαλίζει 15ετή άδεια εποπτείας ηλεκτρονικών παιγνιομηχανών στη Βικτώρια της Αυστραλίας

18:10

Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορίας για Ευρώπη Holdings το 2025

18:10

Risk off στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Αδύναμος τζίρος και νέες απώλειες

18:00

Νέα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος - Άρση κατασχέσεων, διεύρυνση Εξωδικαστικού και ρύθμιση 72 δόσεων

17:49

Τραμπ: «Πιθανές νέες ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και την Παρασκευή με το Ιράν»

17:48

Real Consulting: Αύξηση προσαρμοσμένων EBITDA 31,28% το 2025, στα 46,7 εκατ. τα έσοδα

17:33

Ζελένσκι: Το βήμα της ΕΕ για το ξεμπλοκάρισμα του δανείου 90 δισ. ευρώ στέλνει το «σωστό μήνυμα»

17:29

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη μέχρι το Σάββατο (25/4) - Οι συναντήσεις με Ντομπρόβσκις και Μακρόν

17:20

Στάρμερ: Απορρίπτει ξανά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης Μάντελσον

17:19

Τασούλας: Να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατακερματισμού της Δύσης

17:17

Γεραπετρίτης: Θέμα αξιοπιστίας για την Ευρώπη η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

17:13

ΚΕΔΕ: Eπιφυλάξεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο προσωπικό των κοινωνικών δομών των δήμων

17:09

UNI-PHARMA: Πατενταρισμένη καινοτομία για την υποστήριξη της ανδρικής ευεξίας

17:06

Σκέρτσος: Στήριξη της κοινωνίας με δημοσιονομική υπευθυνότητα

17:00

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την διακοπή των ροών πετρελαίου από το Καζακστάν προς την Γερμανία

16:56

Ενέργεια: Τι αλλάζει με το AccelerateEU για καύσιμα, τιμές και αγορά

16:53

Κεραμέως: Το πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία - Νέα ενίσχυση για συνταξιούχους και ασφαλισμένους