INSIDE OUT

Βαριά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν στο Dumfries - Ο Κάρολος, το Τατόι και το Ταμείο Ανάκαμψης

27-04-2022 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βαριά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν στο Dumfries - Ο Κάρολος, το Τατόι και το Ταμείο Ανάκαμψης

Ήταν μια έξοχη βραδιά. Απολαύσαμε την ήρεμη κομψότητα και τις πραγματικά αναπαυτικές πολυθρόνες , που ο 5ος Κόμης του Dumfries «τσίμπησε» κατευθείαν από το εργαστήριο του Thomas Chippendale κάπου στο 1754, πριν μετακινηθούμε ως πληβείοι στο εστιατόριο του Dumfries για ν’ αδειάσουμε την γωνιά στους πρίγκιπες. Η Αυτού Εξοχότης Πρίγκιπας Κάρολος και ο Κυριάκος, αφού αντάλλαξαν απόψεις με χάρη μπροστά στον φωτογραφικό φακό, στο ίδιο δωμάτιο,

επίσης αποσύρθηκαν προκειμένου να ετοιμαστούν - όχι για το δείπνο- αλλά για κάτι πιο ενδιαφέρον. Οι ανάγκες ξενάγησης στο τεράστιο υποστατικό ανάγκασαν τον Κυριάκο να συνδυάσει αναπαυτικά σπορ υποδήματα με σκούρο τζιν παντελόνι – το οποίο έσωσε με άψογο πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι κατά την συνάντηση με τον διάδοχο του Αγγλικού Θρόνου. Είμαι σίγουρη πως στο δείπνο έκανε ότι πρέπει ένας gentleman, δηλαδή άλλαξε ένδυμα.

Η ιδέα του Πρίγκηπα

Πέρα από την τεχνογνωσία στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος, το ζουμί της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν η τηλεδιάσκεψη με το Ελληνικό Συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative. Το SMI είναι μια ιδέα του Πρίγκιπα Καρόλου, για την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της φύσης και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου, αειφόρου μέλλοντος. στην οποία μέσω της πρωτοβουλίας Terra Carta μετέχει και ο Δήμος Αθηναίων. Ο Κυριάκος , εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει στενή σχέση με την κοινότητα της SMI, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, περί τα 12 δις θα πάνε σε πράσινη ανάπτυξη και σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που είναι πρωτοπόρες στην τεχνολογία, και αποτελούν σημαντικούς χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Βαριά ονόματα

Στην τηλεδιάσκεψη, στο Dumfries έλαβαν μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος του SMI Greek Council Ιωάννης Παράσχης, ο Πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Diana Shipping Inc Σεμίραμις Παληού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ομίλου Viohalco, από το Ίδρυμα Avra οι Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός, ο Αντιπρόεδρος της Bank of America, Paul Donofrio και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Γίνονται πράγματα.

Το Τατόι κι ο Βασιλιάς

Μακριά από το Νησί, η επίσκεψη, η συνάντηση και το βασικό, ο σκοπός της, πάτησαν όλους τους κάλους της εγχώριας αριστεράς. «Αν ο κύριος Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά ιδέες για το κτήμα Τατοΐου, δεν ήταν ανάγκη να τις αναζητήσει στη Σκωτία και σε συναντήσεις με πρίγκιπες. Θα μπορούσε να τις βρει στις προτάσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, που εδώ και χρόνια διεκδικούν την αξιοποίηση του κτήματος προς όφελος του λαού όλου του Λεκανοπεδίου, μαζί με την αποκατάσταση και προστασία του παρακείμενου δάσους» ήταν η αυθεντικότερη κατά την ταπεινή μου γνώμη. Του ΚΚΕ ασφαλώς.

Προς στιγμήν κλονίστηκα, ομολογώ. Αλλά μου πέρασε γρήγορα όταν θυμήθηκα ένα παιδικό πάρτι στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, έναν γνήσια αξιοποιημένο λαϊκό χώρο.

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την αξιωματική αντιπολίτευση περίμενα περισσότερα. Η Κουμουνδούρου μετέφρασε με τόση βεβαιότητα, ότι η αναστήλωση και αξιοποίηση του Τατοϊου σημαίνει επιστροφή της Μοναρχίας στην Ελλάδα, που βλέπω τον κίνδυνο μεθαύριο που θα έρθει το Βασιλικό ζεύγος του Βελγίου στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να οργανώνουν αντιβασιλικές διαδηλώσεις στο Σύνταγμα.

Ξέχασαν τον Καβαλά

Η αντι-βασιλική υστερία, επειδή η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει το εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο Τατόϊ, για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί οι πόροι, συνεχίστηκε με ένταση όλη μέρα χθες. Τόσο, που η Κουμουνδούρου ξεχάστηκε σε ένα πραγματικά μείζον πολιτικό θέμα, την δις ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβαλά από το καθεστώς Ερντογάν. Ο Καβαλά έχει καταγωγή από την Ελλάδα. Ο παππούς του κατάγονταν από την Καβάλα, πλούσιος καπνέμπορας και ο πατέρας του μεταφέρθηκε στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923.

Κυρώσεις

Η πολιτική δίωξη Καβαλά, και ο τρόπος που δικάστηκε έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ΕΕ, ΗΠΑ και Διεθνείς Οργανισμού. Στο Στρασβούργο, είναι τόσο θυμωμένοι με Ερντογάν, που αναστέλλονται ότι συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το ’22 στην γείτονα. Μια από αυτές, ήταν της Επιτροπής Ελέγχου για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη του θεσμικού πλαισίου κράτους Δικαίου κλπ. Θυμίζω ότι από το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ήδη πετάξει έξω την Ρωσία.

Η αντίδραση του Νίκου

Την ώρα που η Κουμουνδούρου σκιαμαχεί με το ’74 απ’ όλες τις απόψεις (πολιτειακό, ομολογημένες επιθυμίες Μανιού), ο Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να λάμψει αντιπολιτευτικά. Και δεν εννοώ το πινγκ-πονγκ με Τσακαλώτο για Μακρόν, αλλά το θέμα Καβαλά.

Με μια καθαρή δήλωση, έκανε την σύνδεση της χειρονομίας Τσαβούσογλου για την γενοκτονία των Αρμενίων, με την καταδίκη Καβαλά και σημείωσε τα εξής: «Τα δύο αυτά πολύ πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι παρά τους όποιους τακτικισμούς, η απουσία κάθε έννοιας κράτους δικαίου, ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ο περιορισμός των ελευθεριών, ο αμετανόητος αναθεωρητισμός, και η επιθυμία επιστροφής σε ένα δήθεν «αυτοκρατορικό» παρελθόν, παραμένουν κύρια στοιχεία της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης».

Και καρφιά

Πέταξε και τα καρφιά του προς την ΕΕ και τον τρόπο που βλέπει την Τουρκία. «Υπάρχουν όμως χώρες που ακόμα και τώρα, στο βωμό οικονομικών συμφερόντων συνεχίζουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Δυστυχώς όπως αποδεικνύουν και τα τραγικά γεγονότα στην καρδιά της Ευρώπης, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, με καταστροφικά αποτελέσματα». Ο Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία κι αυτό έχει το ενδιαφέρον του.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σαουδική Αραβία: Ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις στη Συρία

23:35

Αλγερία: Ενεργοποίησε τη διαδικασία ακύρωσης της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών με το Αμπού Ντάμπι

23:16

Λασίθι: Τρεις συλλήψεις για εκβίαση και πρόκληση σωματικών βλαβών

22:49

Ουκρανία: Τα πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

22:17

Ηράκλειο: Σύλληψη 30χρονου που είχε στο σπίτι του 2,5 κιλά κάνναβης και δενδρύλλια

22:16

Ρωσία: Δύο ύποπτοι στην απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού «θα ανακριθούν σύντομα»

21:18

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 66χρονος με ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά

21:00

Σκάνδαλο Έπστιν: Ο Ζακ Λανγκ παραιτήθηκε από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου

20:45

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο όνομα του κόμματος

20:39

Χίος: Παιδιά με πολλαπλά κατάγματα που τραυματίστηκαν στο τραγικό ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων

20:35

Απειλητικό τηλεφώνημα για εκρηκτικό μηχανισμό στην ΕΡΤ

20:18

Τραμπ: Υποστηρίζει την συγχώνευση μεταξύ Nexstar Media - Tegna

20:04

Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης νεκρός από τις πλημμύρες

19:52

Δανία: Η κατάσταση με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχει βελτιωθεί όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει

19:41

Τσίπρας: Βρίσκομαι ξανά εδώ, για να σας καλέσω να αρματώσουμε το πλοίο για νέα ταξίδια

19:21

Έβρος: Άνοιγμα των θυροφραγμάτων στο Πύθιο με τη στάθμη των υδάτων πάνω από τα όρια του συναγερμού

19:00

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε να φοβίζει τους κολοσσούς του software

18:54

Δένδιας: Συμμετείχε στο 1ο «The India - EUForum» στο Νέο Δελχί

18:41

Ιταλία: Η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στη Μπολόνια

18:28

Σκέρτσος: Είναι η Ελλάδα μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους;

18:19

Πιερρακάκης: Η έλλειψη αποτελεσματικότητας διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες

18:08

Ανδρουλάκης: Έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε όψη του ζητήματος της στέγασης

17:54

Υπ. Παιδείας για επεισόδια: Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες τους

17:42

Anthropic: Αναμένεται να αντλήσει πάνω από 20 δισ. δολάρια χρηματοδότησης

17:17

Μαρινάκης: Διαχρονικά αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας

17:00

Εστίαση: Εναλλακτικούς τρόπους αύξησης τζίρου και μεριδίων αναζητούν οι επιχειρήσεις

16:56

Παπασταύρου: Στόχος της συνεργασίας ΥΠΕΝ - Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

16:47

Πλεύρης: Επί της αρχής, εμπιστεύομαι την έκθεση του Λιμενικού για το δυστύχημα και όχι τους διακινητές

16:40

Τσουκαλάς: Γιατί δεν εφαρμόζει ο πρωθυπουργός την απόφαση του ΣτΕ που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη;

16:10

Bitcoin και υπερτιμημένες τεχνολογικές μετοχές γεννούν ανησυχίες στους επενδυτές