INSIDE OUT

Βαριά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν στο Dumfries - Ο Κάρολος, το Τατόι και το Ταμείο Ανάκαμψης

27-04-2022 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βαριά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν στο Dumfries - Ο Κάρολος, το Τατόι και το Ταμείο Ανάκαμψης

Ήταν μια έξοχη βραδιά. Απολαύσαμε την ήρεμη κομψότητα και τις πραγματικά αναπαυτικές πολυθρόνες , που ο 5ος Κόμης του Dumfries «τσίμπησε» κατευθείαν από το εργαστήριο του Thomas Chippendale κάπου στο 1754, πριν μετακινηθούμε ως πληβείοι στο εστιατόριο του Dumfries για ν’ αδειάσουμε την γωνιά στους πρίγκιπες. Η Αυτού Εξοχότης Πρίγκιπας Κάρολος και ο Κυριάκος, αφού αντάλλαξαν απόψεις με χάρη μπροστά στον φωτογραφικό φακό, στο ίδιο δωμάτιο,

επίσης αποσύρθηκαν προκειμένου να ετοιμαστούν - όχι για το δείπνο- αλλά για κάτι πιο ενδιαφέρον. Οι ανάγκες ξενάγησης στο τεράστιο υποστατικό ανάγκασαν τον Κυριάκο να συνδυάσει αναπαυτικά σπορ υποδήματα με σκούρο τζιν παντελόνι – το οποίο έσωσε με άψογο πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι κατά την συνάντηση με τον διάδοχο του Αγγλικού Θρόνου. Είμαι σίγουρη πως στο δείπνο έκανε ότι πρέπει ένας gentleman, δηλαδή άλλαξε ένδυμα.

Η ιδέα του Πρίγκηπα

Πέρα από την τεχνογνωσία στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος, το ζουμί της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν η τηλεδιάσκεψη με το Ελληνικό Συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative. Το SMI είναι μια ιδέα του Πρίγκιπα Καρόλου, για την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της φύσης και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου, αειφόρου μέλλοντος. στην οποία μέσω της πρωτοβουλίας Terra Carta μετέχει και ο Δήμος Αθηναίων. Ο Κυριάκος , εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει στενή σχέση με την κοινότητα της SMI, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, περί τα 12 δις θα πάνε σε πράσινη ανάπτυξη και σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που είναι πρωτοπόρες στην τεχνολογία, και αποτελούν σημαντικούς χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Βαριά ονόματα

Στην τηλεδιάσκεψη, στο Dumfries έλαβαν μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος του SMI Greek Council Ιωάννης Παράσχης, ο Πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Diana Shipping Inc Σεμίραμις Παληού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ομίλου Viohalco, από το Ίδρυμα Avra οι Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός, ο Αντιπρόεδρος της Bank of America, Paul Donofrio και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Γίνονται πράγματα.

Το Τατόι κι ο Βασιλιάς

Μακριά από το Νησί, η επίσκεψη, η συνάντηση και το βασικό, ο σκοπός της, πάτησαν όλους τους κάλους της εγχώριας αριστεράς. «Αν ο κύριος Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά ιδέες για το κτήμα Τατοΐου, δεν ήταν ανάγκη να τις αναζητήσει στη Σκωτία και σε συναντήσεις με πρίγκιπες. Θα μπορούσε να τις βρει στις προτάσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, που εδώ και χρόνια διεκδικούν την αξιοποίηση του κτήματος προς όφελος του λαού όλου του Λεκανοπεδίου, μαζί με την αποκατάσταση και προστασία του παρακείμενου δάσους» ήταν η αυθεντικότερη κατά την ταπεινή μου γνώμη. Του ΚΚΕ ασφαλώς.

Προς στιγμήν κλονίστηκα, ομολογώ. Αλλά μου πέρασε γρήγορα όταν θυμήθηκα ένα παιδικό πάρτι στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, έναν γνήσια αξιοποιημένο λαϊκό χώρο.

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την αξιωματική αντιπολίτευση περίμενα περισσότερα. Η Κουμουνδούρου μετέφρασε με τόση βεβαιότητα, ότι η αναστήλωση και αξιοποίηση του Τατοϊου σημαίνει επιστροφή της Μοναρχίας στην Ελλάδα, που βλέπω τον κίνδυνο μεθαύριο που θα έρθει το Βασιλικό ζεύγος του Βελγίου στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να οργανώνουν αντιβασιλικές διαδηλώσεις στο Σύνταγμα.

Ξέχασαν τον Καβαλά

Η αντι-βασιλική υστερία, επειδή η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει το εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο Τατόϊ, για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί οι πόροι, συνεχίστηκε με ένταση όλη μέρα χθες. Τόσο, που η Κουμουνδούρου ξεχάστηκε σε ένα πραγματικά μείζον πολιτικό θέμα, την δις ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβαλά από το καθεστώς Ερντογάν. Ο Καβαλά έχει καταγωγή από την Ελλάδα. Ο παππούς του κατάγονταν από την Καβάλα, πλούσιος καπνέμπορας και ο πατέρας του μεταφέρθηκε στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923.

Κυρώσεις

Η πολιτική δίωξη Καβαλά, και ο τρόπος που δικάστηκε έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ΕΕ, ΗΠΑ και Διεθνείς Οργανισμού. Στο Στρασβούργο, είναι τόσο θυμωμένοι με Ερντογάν, που αναστέλλονται ότι συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το ’22 στην γείτονα. Μια από αυτές, ήταν της Επιτροπής Ελέγχου για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη του θεσμικού πλαισίου κράτους Δικαίου κλπ. Θυμίζω ότι από το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ήδη πετάξει έξω την Ρωσία.

Η αντίδραση του Νίκου

Την ώρα που η Κουμουνδούρου σκιαμαχεί με το ’74 απ’ όλες τις απόψεις (πολιτειακό, ομολογημένες επιθυμίες Μανιού), ο Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να λάμψει αντιπολιτευτικά. Και δεν εννοώ το πινγκ-πονγκ με Τσακαλώτο για Μακρόν, αλλά το θέμα Καβαλά.

Με μια καθαρή δήλωση, έκανε την σύνδεση της χειρονομίας Τσαβούσογλου για την γενοκτονία των Αρμενίων, με την καταδίκη Καβαλά και σημείωσε τα εξής: «Τα δύο αυτά πολύ πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι παρά τους όποιους τακτικισμούς, η απουσία κάθε έννοιας κράτους δικαίου, ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ο περιορισμός των ελευθεριών, ο αμετανόητος αναθεωρητισμός, και η επιθυμία επιστροφής σε ένα δήθεν «αυτοκρατορικό» παρελθόν, παραμένουν κύρια στοιχεία της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης».

Και καρφιά

Πέταξε και τα καρφιά του προς την ΕΕ και τον τρόπο που βλέπει την Τουρκία. «Υπάρχουν όμως χώρες που ακόμα και τώρα, στο βωμό οικονομικών συμφερόντων συνεχίζουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Δυστυχώς όπως αποδεικνύουν και τα τραγικά γεγονότα στην καρδιά της Ευρώπης, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, με καταστροφικά αποτελέσματα». Ο Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία κι αυτό έχει το ενδιαφέρον του.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρουμανία: Νέα θραύσματα από drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

23:38

Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα εξετάσει το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

23:15

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου: Τι σημαίνει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

22:49

Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας

22:18

Χαρακόπουλος: Η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταράξεων, παραμένει νησίδα σταθερότητας

21:47

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

21:18

Κομοτηνή: Σύλληψη για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:58

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στον νότιο Λίβανο

20:47

Θεσσαλονίκη: Νεκρός σε τροχαίο 36χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

20:40

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

20:26

Progressive Lab στο Delphi Economic Forum: Απογοητευμένοι αλλά δημοκράτες οι πολίτες σε 5 χώρες

20:17

Πυρά στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: «Ανακουφισμένος» ο βασιλιάς Κάρολος

19:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία

19:42

Ισραήλ: Κοινή κάθοδος Μπένετ - Λαπίντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

19:22

Τραμπ για διαπραγμάτευση: Όποτε θέλει το Ιράν ας μας πάρει τηλέφωνο

19:00

Εκπλήξεις με αστερίσκους από τις τράπεζες

18:53

Commerzbank: «Μήλο της Έριδος» ανάμεσα σε Βερολίνο και UniCredit

18:26

Bloomberg: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων απ' τις κεντρικές τράπεζες των G7

17:41

Δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

17:26

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ

17:10

Μαραθώνιος Λονδίνου: Έγραψε ιστορία ο Σάουε - Τον έτρεξε σε λιγότερο από δύο ώρες

17:00

Από το χωράφι στο ράφι… Ποιος κερδίζει πραγματικά;

16:48

Μητσοτάκης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

16:37

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

16:22

Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

16:12

Θεσσαλονίκη: Θύμα βανδαλισμού η προτομή του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη

16:02

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει παρελθόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:53

Πάπας Λέων: Όσοι διεξάγουν πολέμους και ιδιοποιούνται πόρους είναι κλέφτες - Στερούν από τον κόσμο ένα ειρηνικό μέλλον

15:36

Μητσοτάκης για την επίθεση στο γεύμα στον Λευκό Οίκο: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία

15:32

Στάρμερ: Δηλώνει σοκαρισμένος και καταδικάζει το περιστατικό των πυροβολισμών στη δεξίωση που ήταν παρών ο Τραμπ