INSIDE OUT

Πού σε οδηγεί η ΠΑΣΠ; - Η πρόταση του Θανάση - Η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ

04-04-2022 | 08:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού σε οδηγεί η ΠΑΣΠ; - Η πρόταση του Θανάση - Η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Το γεγονός ότι πέρασε και ένα φεγγάρι από την ΠΑΣΠ το ερμηνεύω ως μια προσωρινή αδυναμία, η οποία ελπίζω να διορθωθεί στην πορεία. Το βέβαιο είναι ότι εξελίχθηκε σε έναν διαλεκτό επιστήμονα, σε έναν υπεύθυνο πολίτη, σε έναν παθιασμένο οπαδό του Άρη». Μ’ αυτό το αθώο πείραγμα, στο οποίο διέκρινα και μια δόση πολιτικής ζήλιας για το που οδηγεί η ΠΑΣΠ, ο Κυριάκος ανέδειξε την πολιτική πλευρά του Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer στην παρουσίαση του βιβλίου του Moonshot. Βραδάκι Παρασκευής στο Μέγαρο έγινε η εκδήλωση παρουσίασής του και το έχω ήδη παραγγείλει.

Τι απάντησε ο Αλμπερτ

Ο Μπουρλά το σήκωσε το γάντι. Απόλαυση να τον ακούς. Όταν του έδειξαν την Biontech, -μια από τις εκατοντάδες εταιρείες με τις οποίες η Pfizer είχε συμβάσεις ανά το κόσμο για καινοτόμα φάρμακα-, η οποία είχε την τεχνολογία m-RNA, δεν δίστασε λεπτό. Επικοινώνησε άμεσα με την Özlem Türeci και τον Uğur Şahin. «Διαπίστωσα πως είχαμε τις αξίες» είπε. Κι έτσι ξεκίνησαν όλα., Τόσο απλά.

Τα επίπεδα

Στο κέντρο με το μουστακάκι ο Μπουρλά, γραμματέας της ΠΑΣΠ Κτηνιατρικής του ΑΠΘ 1982, κοιτάζει τον Ζαχαρία Ραγκούση, φίλο και συμφοιτητή- σημερινό Διευθυντή της Pfizer Ελλάς. Την φωτο δημοσιοποίησε η συμφοιτήτριά τους Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στη συνέχεια ζήτησε ένα σχέδιο υλοποίησης του πολυπόθητου εμβολίου κατά του covid. Του έδωσαν 18 μήνες για εφαρμογή. Ζήτησε να φέρουν νέο. «Ο αριθμός των θανάτων θα ήταν τεράστιος, δεν είχαμε χρόνο. Μείωσα τα επίπεδα διοίκησης από πέντε σε ένα. Έτσι ήταν όλοι στο ίδιο τραπέζι μαζί μου και ο κάτω-κάτω, μπορούσε να μιλήσει απευθείας. Η γραφειοκρατία των πολυεθνικών είναι τρομερή. Χρειάζεται να σκέφτεσαι διαφορετικά, να είσαι και της πιάτσας, για να δώσεις λύσεις. Αν έχεις περάσει κι από αμφιθέατρο βοηθάει». Η κουβέντα συνεχίστηκε και στα πηγαδάκια του Μεγάρου, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου.

Κάπου μάλιστα πήρε το αυτί μου τον παλιό Πασπίτη, να εξαίρει τις ικανότητες του, (επίσης πασπίτη), και αφόρητα χαμηλών τόνων Μάριου Θεμιστοκλέους στη διοργάνωση του σχεδίου «Ελευθερία» από υγειονομικής πλευράς. Τα θυμίζω όλ’ αυτά γιατί δεν είναι καθόλου αυτονόητα. Το αυτονόητο είναι ότι η ΠΑΣΠ σε οδηγεί παντού.

Έρχεται βροχή Συνεδρίων

Απρίλιος κι Μάιος είναι τέλειες εποχές για κομματικά συνέδρια. Ο καιρός καλός, η ηλιοφάνεια ευνοεί ζυμώσεις χωρίς μάσκες σε ανοιχτούς χώρους προσυνεδριακών εκδηλώσεων και συνωστισμούς. Πρώτοι οι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 14 - 17 Απριλίου. Μετά 6-8 Μαΐου οι της ΝΔ και την αυλαία κλείνει στις 20-22 Μαΐου το ΚΙΝΑΛ. Κατά σειρά βαρεμάρας θα έβαζα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τέλος το ΚΙΝΑΛ. Για το τελευταίο το Συνέδριο θα είναι και βαφτίσια αφού ο Πρόεδρος θα ζητήσει να μετονομαστεί σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στην πλατεία

Τον ωραίο καιρό εκμεταλλεύτηκε ο αντ- αυτού, Ανδρέας Σπυρόπουλος

ο οποίος τα είπε στην ωραία πλατεία του Αλμυρού. Στη σύναξη, εκτός από τα μέλη του ΚΙΝΑΛ, προσεχώς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και ο Δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος. Άκουσαν με προσοχή του Ανδρέα να τους εξηγεί, πως το κόμμα στήνεται από την αρχή, με στόχο να υπάρχει «αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο».

Τι λέει ο Πρόεδρος

Λίγο βορειότερα, ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε επίσης στο Συνέδριο. «Στις 8 Μαΐου εκλέγουμε νομαρχιακές, δημοτικές οργανώσεις και συνέδρους για το συνέδριο που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου. Την ίδια μέρα, όπως δεσμεύτηκα και τον Δεκέμβριο, αποφασίζουμε για το σύμβολό μας και το όνομά μας, γιατί το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Είναι η ιστορία μας και αυτή την ιστορία θα τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού». Μετά πήγε με τοπικά στελέχη να πιεί ένα τσίπουρο στον «Βόλο» (της Θεσσαλονίκης). Από μακριά ο Σαουλίδης, κοντύτερα ο Γλαβίνας και η ομάδα φίλων Καμίνη. Οι τρεις ‘ομάδες’ του Νίκου, που δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων για την επικράτηση στην πόλη.

Έρχεται κείμενο

Αυτά βλέπουν και ακούν οι υπόλοιποι στο κόμμα και τους ζώνουν τα φίδια. Τι ακριβώς κάνει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης; Ποια είναι η διαδικασία για τις Νομαρχιακές και πως θα γίνει η εκλογή Συνέδρων; Ποια είναι τα κείμενα του Συνεδρίου; Πως θα γίνουν οι ψηφοφορίες; Με ποια ιδιότητα μιλάει ο Σπυρόπουλος; Τι προβλέπει ακριβώς η «αυτοοργάνωση»; Πότε θα γίνουν αυτά και πως; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα υπάρχουν (ή θα εννοούνται), στο κείμενο με υπογραφές που ετοιμάζουν οι Γαπικοι+ Φωφικοί, απέναντι στην φλου περπατησιά έως το Συνέδριο. Το κείμενο δεν θα ξεχειλίζει από γλυκύτητα. Το γράφω έτσι μαλακά γιατί είναι αρχές εβδομάδας και δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις.

Οργάνωση

Στον αντίποδα, υπάρχει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Άψογα όλα: Επιτροπές Καταστατικού και Θέσεων έχουν ήδη δουλέψει κείμενα, προσυνεδριακές συνελεύσεις παντού, Επιτροπή Συνεδρίου ΟΚ. Συνέδριο μαμούθ 5.000 συνέδρων (χθες τέλειωσε η σχετική ψηφοφορία στις οργανώσεις), θα αποφασίσει τις αλλαγές που εισηγήθηκε ο Αλέξης: εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τα μέλη. του θα αποτελέσουν το σώμα το 3ου Συνεδρίου. Διαδικασία άψογη. Απλά σφάζονται για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και ΚΕ γίνεται η μεγάλη εσωκομματική σφαγή. Με την «Ομπρέλα» να αντιδρά στην πρόταση του Αλέξη.

Η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ

Παρακολουθώντας τις διεργασίες από κοντά, με συνεπήρε η ολοκληρωμένη πρόταση της ΟΜ Μηχανικών Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ για την ΚΕ: Α) το 50% των μελών της να εκλέγεται από το Συνέδριο με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Β) Το υπόλοιπο 50%, να εκλέγεται ταυτόχρονα με τη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων στο Συνέδριο ανά Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ), με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε αριθμό ανάλογο της δύναμης των μελών του κόμματος σε αυτήν, και εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των ΝΕ με τουλάχιστον ένα (1) μέλος. Οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν Βιογραφικό Σημείωμα, το οποίο τίθεται υπόψη όλων των ΟΜ εγκαίρως. Οι εκλεγέντες συμμετέχουν ως αντιπρόσωποι στο Συνέδριο, αφαιρούμενοι ως αριθμός από τον αριθμό που δικαιούται να εκλέξει η ΟΜ στην οποία ανήκουν.

Αναλυτικά

Από το 50% των μελών της ΚΕ (π.χ. 125=250/2), αφαιρείται αριθμός ίσος με το σύνολο των ΝΕ (π.χ. 60).Το υπόλοιπο (Υ=65=125-60), κατανέμεται αναλογικά στις ΝΕ, όπως προκύπτει από το κλάσμα, αριθμός μελών σε κάθε ΝΕ (ΑΜΝΕ), δια του συνολικού αριθμού των μελών του κόμματος (ΑΜΚ), πολλαπλασιαζόμενο επί τον συγκεκριμένο αριθμό, δηλαδή ΑΜΝΕ/ΑΜΚ*Υ. Οι αδιάθετες θέσεις κατανέμονται στις ΝΕ που εμφανίζουν το μεγαλύτερο δεκαδικό υπόλοιπο.

Α ρε Ευκλείδη! Άλλοι έχουν το όνομα κι άλλοι τη χάρη. Αυτά είναι συστήματα!

Η πρόταση του Θανάση

Μέσα στον συνεδριακό κοχλασμό , αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, πουλέν του Φώτη Κουβέλη και νυν Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Θεοχαρόπουλου. Προτείνει να σταματήσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ να μαλώνουν με τους Πασοκους, ν’ αφήσουν πίσω όσα τους χωρίζουν, και να κάνουν προοδευτική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη από την πρώτη Κυριακή.

Εφικτή

«Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τον Μητσοτάκη να κυβερνά για να μαλώνουμε οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για το παρελθόν. Ειδικά όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, τελευταία προτάσσει το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα, που είναι σαφώς πιο κοντά στην Αριστερά από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη. Συνεπώς, με δεδομένο μάλιστα ότι τα μικρότερα κόμματα θα συμπιεστουν σε επαναληπτικές εκλογές, αν δεν κυριαρχήσουν σκοπιμότητες, εμμονές του παρελθόντος και μικρομεγαλισμοί, που δεν στηρίζονται στα δεδομένα του παρόντος, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι εφικτή από την κάλπη της απλής αναλογικής στη βάση της λαϊκής ετυμηγορίας». Φυσικά αυτά τα λέει ο Θανάσης γιατί ούτε στο ΠΑΣΟΚ ήταν, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν έχει μαλώσει ποτέ με κανέναν. Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε από την ΔΗΜΑΡ κατευθείαν σε κυβερνητικό πόστο το ’12.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:02

Μαρινάκης για το ταξίδι Κασσελάκη στη Μέση Ανατολή: Δεν γίνεται εξωτερική πολιτική μόνο με selfies και video

14:44

Ρωμανός: Η χυδαιότητα και ο λαϊκισμός ως συνεκτική ουσία ενώνουν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψεκασμένη ακροδεξιά

14:36

Ευρώπη - Κίνα: Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη εν όψει της απόφασης για επιβολή δασμών σε κινεζικά EV

14:31

Γερμανία: Επίσημη επίσκεψη Εμανουέλ Μακρόν στην Γερμανία

14:25

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας στη διάσκεψη ειρήνης στη Γενεύη

14:21

Ιταλία: Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ή ένα κράτος μέλος δεν αποφασίζει την γραμμή όλων των υπολοίπων

14:17

Ινδία: Σε 27 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε χώρο ψυχαγωγίας

14:13

Επίθεση με μολότοφ στο εργοτάξιο του Μετρό στο Γαλάτσι

14:05

Γάζα: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται από την Αίγυπτο μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ

14:01

Σαντορίνη: Ελεγχόμενη πρόσβαση σε σημεία του νησιού λόγω φόβου κατολισθήσεων

13:54

Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από τη φονική κατολίσθηση

13:47

Σκέρτσος: Αδίστακτος, θρασύς και επικίνδυνος, ο Στ. Κασσελάκης

13:44

Ανδρουλάκης: Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη

13:41

Συμμετοχή του Πράσινου Ταμείο στο Balkan Energy Forum

13:32

Λέκκας: Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε

13:26

Στη Σαγκάη ο Νίκος Χαρδαλιάς για την ITΒ China 2024

13:19

Άγνωστοι επιτέθηκαν σε εθελοντές στην Πάρνηθα

13:12

Ευρωεκλογές 2024: Η Σοφία Μπεκατώρου απαντά στις 6 ερωτήσεις «SOS» του Insider

13:00

ΤΑΙΠΕΔ: Ποια είναι τα επόμενα real estate / τουριστικά projects – Τα ακίνητα, οι μαρίνες, οι διαγωνισμοί και οι εκκρεμότητες

12:52

Επαναστατικές τεχνολογίες στον έλεγχο εντόμων και ασθενειών θερμοκηπιακών καλλιεργειών από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

12:47

Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

12:39

Γερμανία: Η δημοκρατία το κορυφαίο διακύβευμα των ευρωεκλογών

12:33

Προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης «ωριμάζουν» στην Πάτρα, προς όφελος των ελληνικών ΜμΕ

12:28

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Σημαντικές Επενδύσεις για έναν Ασφαλή και Βιώσιμο Κύκλο Νερού

12:21

Στασινός: Η ανθεκτικότητα των υποδομών είναι το σημείο που πρέπει να στοχεύσει η Πολιτεία με τη συνδρομή του ΤΕΕ

12:12

Την ερχόμενη εβδομάδα η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024

12:07

Πυρκαγιά σε γραφεία του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»

11:54

Με τριπλή κρίση αντιμέτωπη η ελληνική βιομηχανία τροφίμων

11:28

ΔΕΗ: Απόσχιση του κλάδου τηλεπικοινωνιών

11:12

Μητσοτάκης: Η μόνιμη αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών είναι και ισχυρή ασπίδα στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας