INSIDE OUT

Απίστευτος Μπόρις, αμήχανος Loro Piana - Η Οδησσός των Φιλικών - Ποιος θα ψωνίζει αέριο

24-03-2022 | 22:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απίστευτος Μπόρις, αμήχανος Loro Piana - Η Οδησσός των Φιλικών - Ποιος θα ψωνίζει αέριο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μουσική. Ούτε τέχνη. Ο λόγος των καλλιτεχνών όμως έχει την δική του σημασία στους πολέμους. Πάντα είχε.

Ο διάσημος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόφσκι ζήτησε στις 10 Μαρτίου να σταματήσει η υποστήριξη προς την Ουκρανία και να της κοπεί η ηλεκτροδότηση ώστε να επιταχυνθεί η πολιορκία της.

«Καταλαβαίνω ότι τους λυπούμαστε, ότι ενεργούμε ήπια, όμως δε θα μπορούσαμε να πάψουμε να νοιαζόμαστε, να τους πολιορκήσουμε και να τους κόψουμε το ηλεκτρικό;», δήλωσε ο διάσημος Ρώσος πιανίστας.

Δύο εβδομάδες μετά η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα στην Μαριούπολη. Οι Ρώσοι εισβολείς τους έκοψαν το ρεύμα, και το νερό. Ένα deja vu της πολιορκίας του Μεσολογγίου ή μια σφαγή της Χίου, live στα σόσιαλ;

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Το αστείο, και τραγικό συνάμα είναι ότι ο Μπερεζόφσκι έχει ευαισθησίες. Το 2018 υπήρχαν διθυραμβικά σχόλια στον ελληνικό τύπο για την παρουσία του σε φιλανθρωπική εκδήλωση με την Ρωσική Κρατική Ορχήστρα Εγχόρδων της Φιλαρμονικής της Μόσχας. Χάρισαν μια μαγική βραδιά με Σοπέν και Τσαϊκόφσκι στο Ηρώδειο. Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, στα κινητικά προβλήματα που έχουν οι παραπληγικοί. Πόσοι επιζώντες άραγε δεν θα μπορούν ποτέ πια να περπατήσουν όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ο Lars Vogt, διευθυντής της Ορχήστρας κλασικής μουσικής του Παρισιού έμεινε άναυδος και το έδειξε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά ήταν τα λόγια του πρώην καλού μου φίλου Μπόρις. Αλλά τα άκουσα απ’ τα ίδια του τα χείλη. Η φιλία μας τελειώνει επισήμως εδώ».

Ηθική και επιχειρηματικότητα

Εκεί που άνθρωποι του πολιτισμού και της Τέχνης δείχνουν να μπερδεύονται, άνθρωποι της επιχειρηματικότητας τα έχουν ξεκαθαρίσει. Ακόμα και κόντρα στα συμφέροντά τους. Ο Pier Luigi Loro Piana, αντιπρόεδρος του γνωστού οίκου μόδας, δήλωσε πως η εικόνα του Πούτιν να φορά το μπουφάν του οίκου τους, «δημιουργεί κάποια αμηχανία από ανθρώπινη σκοπιά.

Είναι ξεκάθαρο σε ποια πλευρά είμαστε. Οι Ουκρανοί θα έχουν όλη την ηθική και πρακτική μας υποστήριξη. Είμαστε απολύτως ενάντια σε αυτό τον πόλεμο και σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο για τον Ρώσο πρόεδρο να εμφανιστεί δημόσια φορώντας ένα ρούχο υψηλής ποιότητας, ενώ ο ρωσικός λαός αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές δυσκολίες λόγω κυρώσεων. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια διαφήμιση που σίγουρα δεν ήταν ευχάριστη, ενώ στην πραγματικότητα βοηθάμε τον ουκρανικό λαό».

Απλά και σαφή. Ούτε σταφίδες, ούτε ειρήνη. Πόση δύναμη χρειάζεται όμως να κάνεις αντι-διαφήμιση σε προϊόν σου;

Ζητούν εμπάργκο πλοίων

Χωρίς μπουφάν Loro Piana , αλλά με 15 δισ κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, εμφανίστηκε ο Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Δύο ώρες τους έστησε μόνο, καθώς νωρίτερα συμμετείχε στους G7 . Αντί για 17:30, η Σύνοδος ξεκίνησε στις 19:30. Στους διαδρόμους το Europa Building, εκτός από δύο Αμερικανούς πεζοναύτες με πλήρη εξάρτηση, κυκλοφορούσαν και οργισμένοι ανατολικο-βαλτικοί ευρωπαίοι, με σημαιοφόρο την Πολωνία. Το αίτημά τους για να σκληρύνουν οι κυρώσεις και να επιβληθεί εμπάργκο στον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων προσκρούει στην σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, λένε οι ευρωπαϊκές πηγές μου.

Σχέδιο ΗΠΑ-Μεγ. Βρετανίας για ΕΕ

Όλοι περιμένουν ν’ ακούσουν το σχέδιο των ΗΠΑ για υγροποιημένο αέριο προς την γηραιά Ήπειρο μέσω μιας χώρας που πρόσφατα εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή οικογένεια: την Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή να φεύγουν τα LNG από Βαλτιμόρη, να φτάνουν UK και από την φωλιά του Brexit να γεμίζουν τις ευρωπαϊκές αποθήκες. Η ανάγκη, αγαπητοί μου, η ανάγκη. Όπως έγραφαν οι αγαπημένοι της εποχής μου, ο Αισχύλος κι ο Ευριπίδης, η Ανάγκη αποτελεί βαρύ ζυγό με δύναμη ακαταμάχητη τόσο για θεούς, όσο και ανθρώπους. Για να δούμε βέβαια και πόσο θα κοστίζει το αμερικανικό αέριο. Ολ’ αυτά θα τα μάθουμε σήμερα, ενώ οι ηγέτες θα τα ξέρουν ήδη από χθες βράδυ.

Με Άλεξ για ενέργεια

Το κεφάλαιο της ενέργειας συζητείται σήμερα, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέφει αργά το απόγευμα, αφού δώσει και συνέντευξη τύπου. Στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες και ο οικονομικός σύμβουλος Άλεξ Πατέλης με λόγο στα ενεργειακά. Το σενάριο θέλει αποφάσεις για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου. «Φαντάσου τις σημαίνει να ψωνίζει φυσικό αέριο η ΕΕ» μου έλεγαν με θαυμασμό οι ευρωπαϊκές πηγές μου. Ποιοι θα «ψωνίζουν»; Λογικά ο Τίμερμανς, Εκτελεστικός Vice President της Κομισιόν και η Εσθονή Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Το πρότζεκτ κοινής παραγγελίας φυσικού αερίου για την ΕΕ είναι πολύπλοκο αλλά μαχητό. Θα πρέπει να βρεθεί το θεσμικό πλαίσιο η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να «αποθηκεύει» για την άλλη, καθώς δεν έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες. Πχ η Ιβηρική (Ισπανία Πορτογαλία), που έχει μεγάλες δυνατότητες, έχει προβλήματα διασύνδεσης. Το ίδιο και η Ιταλία. Στόχος είναι τον Οκτώβριο του 2022 οι χώρες της ΕΕ να έχουν κατά 90% γεμάτες αποθήκες. Η παγκόσμια αγορά έχει προϊόν, (Μέση Ανατολή, Νορβηγία, Ισραήλ, Αλγερία κλπ) και φυσικά οι ΗΠΑ. Όμως το θέμα είναι να μην πέσουν όλοι μαζί , ο καθένας για τον εαυτό του. Αλλά ένας για όλους.

Τί σημαίνει αυτό;

Μια ευρωπαϊκή κοινή παραγγελία θα άλλαζε ραγδαία την λειτουργία της ΕΕ, και θα προκαλούσε συθέμελες αναταράξεις. Ισχυρές χώρες όπως πχ η Γερμανία, ή ακόμα και η Γαλλία που παράγει ηλεκτρισμό από μικρά πυρηνικά, θα «μοιράζονταν» ένα κομμάτι της πολύτιμης ανταγωνιστικότητας και του συγκριτικού τους πλεονεκτήματος. Αν δεν το κάνουν όμως, ίσως να μην υπάρχει καν «αγορά» στο μέλλον. Οι συζήτηση για κοινές προμήθειες γυρίζει γύρω γύρω, αλλά η ενιαία αγορά έχει μεγάλα οφέλη για να σπάσει ένας κρίκος. «Οι Γερμανοί μας έβριζαν στις γωνίες με τις κοινές προμήθειες λόγω covid αλλά το έκαναν τελικά» μου θυμίζει η σοφή μου χήνα.

Αγορά χονδρικής

Σε ότι αφορά παρεμβάσεις στην αγορά χονδρικής, που είναι άμεση λύση, χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία δεν θέλουν καν να το ακούνε. Εκτιμούν πως θ’ ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας με τέτοιου είδους αλλαγές στο σύστημα. Όμως μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανία πιέζουν. Ζητούν επίσης επιτακτικά να μην αποσυρθούν τα μέτρα ελάφρυνσης αλλά να υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις γιατί η εξίσωση δεν βγαίνει. Και στην τελική, εάν υπάρξει διχασμός στην ΕΕ, «όλοι ξέρουμε που θα το βάλεις το Κουτί της Πανδώρας» καταλήγει ευγενικά έξαλλη, άλλη βρυξελλιώτικη χήνα.

Κλείνω επετειακά θυμίζοντας μέρα που είναι, ότι η Φιλική Εταιρεία, η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ουκρανίας. Όταν η ιστορία φέρνει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση αρκεί να είσαι διατεθειμένος να μάθεις από αυτήν, όπως υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, (χρόνια πολλά Πρόεδρε).

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τρία εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν από το ΥΠΠΟ και αποδόθηκαν από τον ΠτΔ στην τοπική κοινωνία

23:37

Καζακστάν: Ο τερματικός σταθμού πετρελαίου της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας λειτουργεί κανονικά έπειτα από επίθεση με drones

23:15

Συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Καστοριά

22:46

Χαρακόπουλος: Με πίστη στις δυνάμεις μας, κοιτάμε μπροστά

22:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος για παράνομη μεταφορά τριών αλλοδαπών

21:47

Πατούλης: Ο ΙΣΑ συνεχίζει την πορεία ψηφιακού εκσυγχρονισμού

21:18

Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι παραβάτες οδηγοί που εμπόδιζαν την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με αναπηρίες

20:59

Ο Νίκος Παππάς νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

20:48

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ιρανική επίθεση στην Ιορδανία, ένας αγνοείται

20:39

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το μέτωπο της αντίστασης θα δώσει αξέχαστα μαθήματα στις ΗΠΑ

20:30

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ υπέγραψε τη συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία τερματίζεται η θητεία του

20:19

Μποτσουάνα: Ανησυχητικά υψηλός αριθμός νέων ανδρών στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

20:09

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

20:01

Μουντιάλ 2026: Η FIFA εντόπισε 7 εκατομμύρια υβριστικά σχόλια κατά παικτών και μελών ομάδων

19:30

Το πρώτο «ομοσπονδιακό» βήμα της ΕΕ για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

19:23

Γαλλία: Ο δήμος του Παρισιού διπλασίασε τον φόρο επί των κενών κατοικιών - Ελπίζει να μπουν στην αγορά 20.000 σπίτια

19:15

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, αφού εντοπίστηκε ένα εργαστήριο παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

19:08

Οι χώρες του Κόλπου αποκαλούν «εγκλήματα πολέμου» τις ιρανικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές

18:59

Ιράν: «Θάνατος στους ξεπουλημένους» - Οι σκληροπυρηνικοί απειλούν τους μετριοπαθείς

18:17

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια

17:55

Κυψέλη: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας σε προχωρημένη σήψη μέσα σε βαλίτσα

17:50

Καναδας: Ο στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει κοινότητα του Οντάριο καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές «πνίγει« τις ΗΠΑ

17:39

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς από πρόθεση σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης

17:35

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ- Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

17:09

Συνελήφθη 68χρονος με πάνω από 55 κιλά κάνναβης σε ΙΧ αυτοκίνητο στη Φλώρινα

17:00

Ρεύμα: Τα «μπλε» τιμολόγια τις προτιμήσεις των καταναλωτών – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους

16:54

Telecom Italia: Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση εξαγοράς από την Poste Italiane

16:28

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Επισκοπή Εύβοίας

15:48

Γερμανία: Ο Γενς Σπαν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU

15:43

Γκάνος (Alpha Real Estate Services): Οι τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν την ελληνική αγορά ακινήτων