INSIDE OUT

Απίστευτος Μπόρις, αμήχανος Loro Piana - Η Οδησσός των Φιλικών - Ποιος θα ψωνίζει αέριο

24-03-2022 | 22:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απίστευτος Μπόρις, αμήχανος Loro Piana - Η Οδησσός των Φιλικών - Ποιος θα ψωνίζει αέριο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μουσική. Ούτε τέχνη. Ο λόγος των καλλιτεχνών όμως έχει την δική του σημασία στους πολέμους. Πάντα είχε.

Ο διάσημος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόφσκι ζήτησε στις 10 Μαρτίου να σταματήσει η υποστήριξη προς την Ουκρανία και να της κοπεί η ηλεκτροδότηση ώστε να επιταχυνθεί η πολιορκία της.

«Καταλαβαίνω ότι τους λυπούμαστε, ότι ενεργούμε ήπια, όμως δε θα μπορούσαμε να πάψουμε να νοιαζόμαστε, να τους πολιορκήσουμε και να τους κόψουμε το ηλεκτρικό;», δήλωσε ο διάσημος Ρώσος πιανίστας.

Δύο εβδομάδες μετά η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα στην Μαριούπολη. Οι Ρώσοι εισβολείς τους έκοψαν το ρεύμα, και το νερό. Ένα deja vu της πολιορκίας του Μεσολογγίου ή μια σφαγή της Χίου, live στα σόσιαλ;

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Το αστείο, και τραγικό συνάμα είναι ότι ο Μπερεζόφσκι έχει ευαισθησίες. Το 2018 υπήρχαν διθυραμβικά σχόλια στον ελληνικό τύπο για την παρουσία του σε φιλανθρωπική εκδήλωση με την Ρωσική Κρατική Ορχήστρα Εγχόρδων της Φιλαρμονικής της Μόσχας. Χάρισαν μια μαγική βραδιά με Σοπέν και Τσαϊκόφσκι στο Ηρώδειο. Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, στα κινητικά προβλήματα που έχουν οι παραπληγικοί. Πόσοι επιζώντες άραγε δεν θα μπορούν ποτέ πια να περπατήσουν όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ο Lars Vogt, διευθυντής της Ορχήστρας κλασικής μουσικής του Παρισιού έμεινε άναυδος και το έδειξε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά ήταν τα λόγια του πρώην καλού μου φίλου Μπόρις. Αλλά τα άκουσα απ’ τα ίδια του τα χείλη. Η φιλία μας τελειώνει επισήμως εδώ».

Ηθική και επιχειρηματικότητα

Εκεί που άνθρωποι του πολιτισμού και της Τέχνης δείχνουν να μπερδεύονται, άνθρωποι της επιχειρηματικότητας τα έχουν ξεκαθαρίσει. Ακόμα και κόντρα στα συμφέροντά τους. Ο Pier Luigi Loro Piana, αντιπρόεδρος του γνωστού οίκου μόδας, δήλωσε πως η εικόνα του Πούτιν να φορά το μπουφάν του οίκου τους, «δημιουργεί κάποια αμηχανία από ανθρώπινη σκοπιά.

Είναι ξεκάθαρο σε ποια πλευρά είμαστε. Οι Ουκρανοί θα έχουν όλη την ηθική και πρακτική μας υποστήριξη. Είμαστε απολύτως ενάντια σε αυτό τον πόλεμο και σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο για τον Ρώσο πρόεδρο να εμφανιστεί δημόσια φορώντας ένα ρούχο υψηλής ποιότητας, ενώ ο ρωσικός λαός αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές δυσκολίες λόγω κυρώσεων. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια διαφήμιση που σίγουρα δεν ήταν ευχάριστη, ενώ στην πραγματικότητα βοηθάμε τον ουκρανικό λαό».

Απλά και σαφή. Ούτε σταφίδες, ούτε ειρήνη. Πόση δύναμη χρειάζεται όμως να κάνεις αντι-διαφήμιση σε προϊόν σου;

Ζητούν εμπάργκο πλοίων

Χωρίς μπουφάν Loro Piana , αλλά με 15 δισ κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, εμφανίστηκε ο Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Δύο ώρες τους έστησε μόνο, καθώς νωρίτερα συμμετείχε στους G7 . Αντί για 17:30, η Σύνοδος ξεκίνησε στις 19:30. Στους διαδρόμους το Europa Building, εκτός από δύο Αμερικανούς πεζοναύτες με πλήρη εξάρτηση, κυκλοφορούσαν και οργισμένοι ανατολικο-βαλτικοί ευρωπαίοι, με σημαιοφόρο την Πολωνία. Το αίτημά τους για να σκληρύνουν οι κυρώσεις και να επιβληθεί εμπάργκο στον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων προσκρούει στην σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, λένε οι ευρωπαϊκές πηγές μου.

Σχέδιο ΗΠΑ-Μεγ. Βρετανίας για ΕΕ

Όλοι περιμένουν ν’ ακούσουν το σχέδιο των ΗΠΑ για υγροποιημένο αέριο προς την γηραιά Ήπειρο μέσω μιας χώρας που πρόσφατα εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή οικογένεια: την Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή να φεύγουν τα LNG από Βαλτιμόρη, να φτάνουν UK και από την φωλιά του Brexit να γεμίζουν τις ευρωπαϊκές αποθήκες. Η ανάγκη, αγαπητοί μου, η ανάγκη. Όπως έγραφαν οι αγαπημένοι της εποχής μου, ο Αισχύλος κι ο Ευριπίδης, η Ανάγκη αποτελεί βαρύ ζυγό με δύναμη ακαταμάχητη τόσο για θεούς, όσο και ανθρώπους. Για να δούμε βέβαια και πόσο θα κοστίζει το αμερικανικό αέριο. Ολ’ αυτά θα τα μάθουμε σήμερα, ενώ οι ηγέτες θα τα ξέρουν ήδη από χθες βράδυ.

Με Άλεξ για ενέργεια

Το κεφάλαιο της ενέργειας συζητείται σήμερα, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέφει αργά το απόγευμα, αφού δώσει και συνέντευξη τύπου. Στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες και ο οικονομικός σύμβουλος Άλεξ Πατέλης με λόγο στα ενεργειακά. Το σενάριο θέλει αποφάσεις για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου. «Φαντάσου τις σημαίνει να ψωνίζει φυσικό αέριο η ΕΕ» μου έλεγαν με θαυμασμό οι ευρωπαϊκές πηγές μου. Ποιοι θα «ψωνίζουν»; Λογικά ο Τίμερμανς, Εκτελεστικός Vice President της Κομισιόν και η Εσθονή Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Το πρότζεκτ κοινής παραγγελίας φυσικού αερίου για την ΕΕ είναι πολύπλοκο αλλά μαχητό. Θα πρέπει να βρεθεί το θεσμικό πλαίσιο η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να «αποθηκεύει» για την άλλη, καθώς δεν έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες. Πχ η Ιβηρική (Ισπανία Πορτογαλία), που έχει μεγάλες δυνατότητες, έχει προβλήματα διασύνδεσης. Το ίδιο και η Ιταλία. Στόχος είναι τον Οκτώβριο του 2022 οι χώρες της ΕΕ να έχουν κατά 90% γεμάτες αποθήκες. Η παγκόσμια αγορά έχει προϊόν, (Μέση Ανατολή, Νορβηγία, Ισραήλ, Αλγερία κλπ) και φυσικά οι ΗΠΑ. Όμως το θέμα είναι να μην πέσουν όλοι μαζί , ο καθένας για τον εαυτό του. Αλλά ένας για όλους.

Τί σημαίνει αυτό;

Μια ευρωπαϊκή κοινή παραγγελία θα άλλαζε ραγδαία την λειτουργία της ΕΕ, και θα προκαλούσε συθέμελες αναταράξεις. Ισχυρές χώρες όπως πχ η Γερμανία, ή ακόμα και η Γαλλία που παράγει ηλεκτρισμό από μικρά πυρηνικά, θα «μοιράζονταν» ένα κομμάτι της πολύτιμης ανταγωνιστικότητας και του συγκριτικού τους πλεονεκτήματος. Αν δεν το κάνουν όμως, ίσως να μην υπάρχει καν «αγορά» στο μέλλον. Οι συζήτηση για κοινές προμήθειες γυρίζει γύρω γύρω, αλλά η ενιαία αγορά έχει μεγάλα οφέλη για να σπάσει ένας κρίκος. «Οι Γερμανοί μας έβριζαν στις γωνίες με τις κοινές προμήθειες λόγω covid αλλά το έκαναν τελικά» μου θυμίζει η σοφή μου χήνα.

Αγορά χονδρικής

Σε ότι αφορά παρεμβάσεις στην αγορά χονδρικής, που είναι άμεση λύση, χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία δεν θέλουν καν να το ακούνε. Εκτιμούν πως θ’ ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας με τέτοιου είδους αλλαγές στο σύστημα. Όμως μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανία πιέζουν. Ζητούν επίσης επιτακτικά να μην αποσυρθούν τα μέτρα ελάφρυνσης αλλά να υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις γιατί η εξίσωση δεν βγαίνει. Και στην τελική, εάν υπάρξει διχασμός στην ΕΕ, «όλοι ξέρουμε που θα το βάλεις το Κουτί της Πανδώρας» καταλήγει ευγενικά έξαλλη, άλλη βρυξελλιώτικη χήνα.

Κλείνω επετειακά θυμίζοντας μέρα που είναι, ότι η Φιλική Εταιρεία, η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ουκρανίας. Όταν η ιστορία φέρνει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση αρκεί να είσαι διατεθειμένος να μάθεις από αυτήν, όπως υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, (χρόνια πολλά Πρόεδρε).

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε ρεκόρ ζέστης με 36,9 βαθμούς Κελσίου

23:35

Η FIFA προειδοποιεί για προσπάθεια υπονόμευσης του Ινφαντίνο

23:15

Την ανατολική κινεζική ακτή έπληξε ο τυφώνας Dolphin με καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους

22:47

Δένδιας: Ο ευπατρίδης Ιω. Βαρβιτσιώτης προσελάμβανε την ενασχόληση με τα κοινά ως χώρο ευθύνης και προσφοράς

22:18

Δύο συλλήψεις στη Θράκη για παράνομη μεταφορά μεταναστών

21:47

Ισπανία: Οι αρμόδιες αρχές έλεγξαν περίπου 200 αφίξεις ταξιδιωτών από την Ιταλία

21:18

Χανιά: Σύλληψη ημεδαπού για ναρκωτικά

21:00

Δανία: Αρκετοί τραυματίες σε περιστατικό με πυροβολισμούς που πιθανόν συνδέεται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών

20:45

Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: Κρίσιμες ελλείψεις αίματος- Έκκληση για άμεση αιμοδοσία

20:40

Το περιστατικό προσγείωσης ιδιωτικού ελικοπτέρου στο Σαρακήνικο της Μήλου διερευνά η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

20:33

Γεωργιάδης για την επίθεση σε νοσηλεύτρια του «Ερυθρού Σταυρού»: Κάτω τα χέρια από το προσωπικό του ΕΣΥ

20:30

Απαγόρευση κυκλοφορίας την Δευτέρα σε δασικές περιοχές σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

20:19

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Κορωπί

20:12

Καβάλα: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 65χρονη από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «Αμμόλοφοι»

20:00

Το μεγάλο ενεργειακό στοίχημα της Ευρώπης: Αναγέννηση ή βιομηχανική παρακμή;

19:57

IISS: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

19:44

Bank of America: Η Gen Z αποταμιεύει λιγότερο από κάθε άλλη γενιά, αλλά συνεχίζει να ξοδεύει

19:33

Δύο συλλήψεις για παραβάσεις πυροπροστασίας και πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια

19:24

Τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ αφαιρέθηκαν από αναρτήσεις του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

19:00

Πύργος: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Μουζάκι

18:49

ΑΑΔΕ: 1.296 φιάλες παράνομου φρέον κατασχέθηκαν σε Κήπους και Δοϊράνη

18:43

Πίσω από τις κινήσεις του Μπέσεντ η Wall Street βλέπει έντονη ανησυχία για την αγορά ομολόγων

18:29

Ηλεία: Φωτιά στο Μουζάκι του Δήμου Πύργου

18:24

Αραγτσί: Συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν θα γίνουν, όσο παραβιάζεται μία μεταβατική συμφωνία

18:02

Κονγκό: Απαγόρευσε τις εξαγωγές συμπυκνωμάτων χαλκού και κοβαλτίου

17:42

Apple: Δοκιμάζει τσιπ μνήμης της κινεζικής CXMT σε iPhone και MacBook

17:27

Πυρκαγιά στη Γιαννούλη Σουφλίου - Κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα

17:12

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Κορωπί

17:00

Όλες οι συναλλαγές σε μία ροή - Το νέο βήμα της ΕΕ προς την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

16:50

Νετανιάχου: Όχι στο σχέδιο των 15 σημείων για τη Γάζα