INSIDE OUT

Απίστευτος Μπόρις, αμήχανος Loro Piana - Η Οδησσός των Φιλικών - Ποιος θα ψωνίζει αέριο

24-03-2022 | 22:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απίστευτος Μπόρις, αμήχανος Loro Piana - Η Οδησσός των Φιλικών - Ποιος θα ψωνίζει αέριο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μουσική. Ούτε τέχνη. Ο λόγος των καλλιτεχνών όμως έχει την δική του σημασία στους πολέμους. Πάντα είχε.

Ο διάσημος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόφσκι ζήτησε στις 10 Μαρτίου να σταματήσει η υποστήριξη προς την Ουκρανία και να της κοπεί η ηλεκτροδότηση ώστε να επιταχυνθεί η πολιορκία της.

«Καταλαβαίνω ότι τους λυπούμαστε, ότι ενεργούμε ήπια, όμως δε θα μπορούσαμε να πάψουμε να νοιαζόμαστε, να τους πολιορκήσουμε και να τους κόψουμε το ηλεκτρικό;», δήλωσε ο διάσημος Ρώσος πιανίστας.

Δύο εβδομάδες μετά η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα στην Μαριούπολη. Οι Ρώσοι εισβολείς τους έκοψαν το ρεύμα, και το νερό. Ένα deja vu της πολιορκίας του Μεσολογγίου ή μια σφαγή της Χίου, live στα σόσιαλ;

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Το αστείο, και τραγικό συνάμα είναι ότι ο Μπερεζόφσκι έχει ευαισθησίες. Το 2018 υπήρχαν διθυραμβικά σχόλια στον ελληνικό τύπο για την παρουσία του σε φιλανθρωπική εκδήλωση με την Ρωσική Κρατική Ορχήστρα Εγχόρδων της Φιλαρμονικής της Μόσχας. Χάρισαν μια μαγική βραδιά με Σοπέν και Τσαϊκόφσκι στο Ηρώδειο. Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, στα κινητικά προβλήματα που έχουν οι παραπληγικοί. Πόσοι επιζώντες άραγε δεν θα μπορούν ποτέ πια να περπατήσουν όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ο Lars Vogt, διευθυντής της Ορχήστρας κλασικής μουσικής του Παρισιού έμεινε άναυδος και το έδειξε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά ήταν τα λόγια του πρώην καλού μου φίλου Μπόρις. Αλλά τα άκουσα απ’ τα ίδια του τα χείλη. Η φιλία μας τελειώνει επισήμως εδώ».

Ηθική και επιχειρηματικότητα

Εκεί που άνθρωποι του πολιτισμού και της Τέχνης δείχνουν να μπερδεύονται, άνθρωποι της επιχειρηματικότητας τα έχουν ξεκαθαρίσει. Ακόμα και κόντρα στα συμφέροντά τους. Ο Pier Luigi Loro Piana, αντιπρόεδρος του γνωστού οίκου μόδας, δήλωσε πως η εικόνα του Πούτιν να φορά το μπουφάν του οίκου τους, «δημιουργεί κάποια αμηχανία από ανθρώπινη σκοπιά.

Είναι ξεκάθαρο σε ποια πλευρά είμαστε. Οι Ουκρανοί θα έχουν όλη την ηθική και πρακτική μας υποστήριξη. Είμαστε απολύτως ενάντια σε αυτό τον πόλεμο και σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο για τον Ρώσο πρόεδρο να εμφανιστεί δημόσια φορώντας ένα ρούχο υψηλής ποιότητας, ενώ ο ρωσικός λαός αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές δυσκολίες λόγω κυρώσεων. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια διαφήμιση που σίγουρα δεν ήταν ευχάριστη, ενώ στην πραγματικότητα βοηθάμε τον ουκρανικό λαό».

Απλά και σαφή. Ούτε σταφίδες, ούτε ειρήνη. Πόση δύναμη χρειάζεται όμως να κάνεις αντι-διαφήμιση σε προϊόν σου;

Ζητούν εμπάργκο πλοίων

Χωρίς μπουφάν Loro Piana , αλλά με 15 δισ κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, εμφανίστηκε ο Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Δύο ώρες τους έστησε μόνο, καθώς νωρίτερα συμμετείχε στους G7 . Αντί για 17:30, η Σύνοδος ξεκίνησε στις 19:30. Στους διαδρόμους το Europa Building, εκτός από δύο Αμερικανούς πεζοναύτες με πλήρη εξάρτηση, κυκλοφορούσαν και οργισμένοι ανατολικο-βαλτικοί ευρωπαίοι, με σημαιοφόρο την Πολωνία. Το αίτημά τους για να σκληρύνουν οι κυρώσεις και να επιβληθεί εμπάργκο στον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων προσκρούει στην σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, λένε οι ευρωπαϊκές πηγές μου.

Σχέδιο ΗΠΑ-Μεγ. Βρετανίας για ΕΕ

Όλοι περιμένουν ν’ ακούσουν το σχέδιο των ΗΠΑ για υγροποιημένο αέριο προς την γηραιά Ήπειρο μέσω μιας χώρας που πρόσφατα εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή οικογένεια: την Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή να φεύγουν τα LNG από Βαλτιμόρη, να φτάνουν UK και από την φωλιά του Brexit να γεμίζουν τις ευρωπαϊκές αποθήκες. Η ανάγκη, αγαπητοί μου, η ανάγκη. Όπως έγραφαν οι αγαπημένοι της εποχής μου, ο Αισχύλος κι ο Ευριπίδης, η Ανάγκη αποτελεί βαρύ ζυγό με δύναμη ακαταμάχητη τόσο για θεούς, όσο και ανθρώπους. Για να δούμε βέβαια και πόσο θα κοστίζει το αμερικανικό αέριο. Ολ’ αυτά θα τα μάθουμε σήμερα, ενώ οι ηγέτες θα τα ξέρουν ήδη από χθες βράδυ.

Με Άλεξ για ενέργεια

Το κεφάλαιο της ενέργειας συζητείται σήμερα, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέφει αργά το απόγευμα, αφού δώσει και συνέντευξη τύπου. Στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες και ο οικονομικός σύμβουλος Άλεξ Πατέλης με λόγο στα ενεργειακά. Το σενάριο θέλει αποφάσεις για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου. «Φαντάσου τις σημαίνει να ψωνίζει φυσικό αέριο η ΕΕ» μου έλεγαν με θαυμασμό οι ευρωπαϊκές πηγές μου. Ποιοι θα «ψωνίζουν»; Λογικά ο Τίμερμανς, Εκτελεστικός Vice President της Κομισιόν και η Εσθονή Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Το πρότζεκτ κοινής παραγγελίας φυσικού αερίου για την ΕΕ είναι πολύπλοκο αλλά μαχητό. Θα πρέπει να βρεθεί το θεσμικό πλαίσιο η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να «αποθηκεύει» για την άλλη, καθώς δεν έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες. Πχ η Ιβηρική (Ισπανία Πορτογαλία), που έχει μεγάλες δυνατότητες, έχει προβλήματα διασύνδεσης. Το ίδιο και η Ιταλία. Στόχος είναι τον Οκτώβριο του 2022 οι χώρες της ΕΕ να έχουν κατά 90% γεμάτες αποθήκες. Η παγκόσμια αγορά έχει προϊόν, (Μέση Ανατολή, Νορβηγία, Ισραήλ, Αλγερία κλπ) και φυσικά οι ΗΠΑ. Όμως το θέμα είναι να μην πέσουν όλοι μαζί , ο καθένας για τον εαυτό του. Αλλά ένας για όλους.

Τί σημαίνει αυτό;

Μια ευρωπαϊκή κοινή παραγγελία θα άλλαζε ραγδαία την λειτουργία της ΕΕ, και θα προκαλούσε συθέμελες αναταράξεις. Ισχυρές χώρες όπως πχ η Γερμανία, ή ακόμα και η Γαλλία που παράγει ηλεκτρισμό από μικρά πυρηνικά, θα «μοιράζονταν» ένα κομμάτι της πολύτιμης ανταγωνιστικότητας και του συγκριτικού τους πλεονεκτήματος. Αν δεν το κάνουν όμως, ίσως να μην υπάρχει καν «αγορά» στο μέλλον. Οι συζήτηση για κοινές προμήθειες γυρίζει γύρω γύρω, αλλά η ενιαία αγορά έχει μεγάλα οφέλη για να σπάσει ένας κρίκος. «Οι Γερμανοί μας έβριζαν στις γωνίες με τις κοινές προμήθειες λόγω covid αλλά το έκαναν τελικά» μου θυμίζει η σοφή μου χήνα.

Αγορά χονδρικής

Σε ότι αφορά παρεμβάσεις στην αγορά χονδρικής, που είναι άμεση λύση, χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία δεν θέλουν καν να το ακούνε. Εκτιμούν πως θ’ ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας με τέτοιου είδους αλλαγές στο σύστημα. Όμως μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανία πιέζουν. Ζητούν επίσης επιτακτικά να μην αποσυρθούν τα μέτρα ελάφρυνσης αλλά να υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις γιατί η εξίσωση δεν βγαίνει. Και στην τελική, εάν υπάρξει διχασμός στην ΕΕ, «όλοι ξέρουμε που θα το βάλεις το Κουτί της Πανδώρας» καταλήγει ευγενικά έξαλλη, άλλη βρυξελλιώτικη χήνα.

Κλείνω επετειακά θυμίζοντας μέρα που είναι, ότι η Φιλική Εταιρεία, η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ουκρανίας. Όταν η ιστορία φέρνει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση αρκεί να είσαι διατεθειμένος να μάθεις από αυτήν, όπως υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, (χρόνια πολλά Πρόεδρε).

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:16

Intracom Holdings: Υπερψηφίστηκε από τη ΓΣ η διανομή μερίσματος 0,18 ευρώ/μετοχή

19:09

ΕΚΤΕΡ: Μέρισμα 0,076 ευρώ/μετοχή - Από 12/06 η καταβολή

19:07

ΙΑΕΑ: Το Καζακστάν δηλώνει ανοιχτό να πάρει τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν

19:02

AVE: Συμμετοχή στην ΑΜΚ της Yalco με ποσό έως 5 εκατ. ευρώ

18:58

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές απώλειες έφθασαν τις 223.539 στρατιωτικούς

18:49

Allwyn: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά της καταστατικής έδρας στην Ελβετία

18:43

Λάρισα: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στους Γόννους Τεμπών - Επιχειρούν εναέρια μέσα

18:39

Παπαθανάσης: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης»

18:33

ΔΕΗ: Στο 33,4% η συμμετοχή του Δημοσίου μετά την ΑΜΚ

18:30

Έλαστρον: Πώληση βιομηχανικού ακινήτου στη Σίνδο έναντι 8,4 εκατ. ευρώ

18:22

Νέο alert: Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ως το 2030

18:16

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να λάβει την «τελική του απόφαση» για μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν

18:07

Σιδηρόδρομοι Ελλάδος: Από 30/6 ξεκινούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Φλώρινα

18:00

Κέρδη 8,41% τον Μάιο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Τζίρος 1 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του μήνα

17:58

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη να προετοιμαστεί για περισσότερα επεισόδια με drone

17:46

Συμφωνία Ελλάδας, ΗΠΑ, Ν. Κορέας: 10.000 θέσεις εργασίας σε νέο ναυπηγικό κόμβο στην Ελευσίνα - Επενδύσεις 1,35 δισ. ευρώ

17:44

Alpha Bank: Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, αύξηση εσόδων και ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα

17:44

Ζαχάροβα: Κανένα στοιχείo για ρωσικά drones στην ΕΕ

17:35

Νετανιάχου: «Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Λιτάνι στον Λίβανο»

17:22

Πηγές ΥΠΕΝ για ανάπτυξη υδρογονανθράκων: Επιπόλαιο το ΠΑΣΟΚ

17:18

Παπασταύρου: Οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

17:15

ΓΣΕΒΕΕ: Να μην αποκλείονται κλάδοι της οικονομίας από τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων

17:10

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Διπλό «δίχτυ» Τροχαίας και υπ. Μεταφορών για τους εκδρομείς

17:10

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ και σε σταθμό άντλησης στο Γιαροσλάβ

17:02

Γιώργος Κώτσηρας: Επεκτείνουμε τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού

17:00

Μπενρουμπή (ΜΕΤΚΑ): Το μεγάλο στοίχημα των υποδομών στην Κρήτη και την Ελλάδα

16:59

Χωρίς φρένα η Wall Street: Πάει για τρίτο τριπλό ρεκόρ - Ισχυρά κέρδη σε Μάιο και εβδομάδα

16:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη οι απολογίες των πρώτων κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

16:49

Ιράν: «Η Τεχεράνη δεν εμπιστεύεται τα λόγια, θα κρίνει από τις πράξεις»

16:42

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Η Κρήτη μπορεί να γίνει το πρότυπο ανθεκτικότητας για όλη την Ελλάδα»