INSIDE OUT

Αλέξης και Ανδρουλάκης κατά συμφερόντων - Ψηφιακά άλογα στο Κάραβελ 

21-03-2022 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλέξης και Ανδρουλάκης κατά συμφερόντων - Ψηφιακά άλογα στο Κάραβελ 

Με σύμμαχο τον κακό καιρό ξεκίνησε η εαρινή ισημερία. Πρόκειται για την έναρξη της πιο χάλια περιόδου του έτους, κατά την οποία η νύχτα μικραίνει, και η μέρα μεγαλώνει. Η κακοκαιρία μου δίνει ελπίδες. Λίγο χιονάκι από δω, κάτι βροχούλες και παγωνιές από εκεί, ελπίζω να καθυστερήσει κάπως αυτή η έκρηξη φωτός κι ελπίδας, της λεγόμενης άνοιξης. Ο άνθρωπος κατακτά την απόλυτη ευτυχία όταν παύει να έχει τον νου στο παρελθόν ή το μέλλον, και βρίσκεται στο εδώ και το τώρα υποστηρίζουν οι βουδιστές. Στο εδώ και τώρα λοιπόν, εκτός μένα, ευτυχισμένος απόλυτα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Χθες, από το γνωστό υπόγειο του Κάραβελ, έκανε το ντεμπούτο του ως Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην Κεντρική Επιτροπή. Όπως κάθε ντεμπούτο Προέδρου, ήταν λοιπόν μια στιγμή απόλυτης ευτυχίας

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ή ΚΙΝΑΛ σκέτο

Ο Πρόεδρος εξήγγειλε Συνέδριο την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου (20-22), και προσπάθησε να βγάλει από το χρονοντούλαπο λίγο πάθος για το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορώ να πω πως το κατάφερε. Γύρω του πρόσωπα κουρασμένα και κάπως καταπονημένα, δεν υπήρξε ρίγος και αν δεν υπάρξει αφήγημα, δεν το βλέπω και να ‘ρχεται. Όσο και να βάζει στην ταμπέλα την αγαπημένη λέξη (ΠΑΣΟΚ),- κάπως αυθαίρετα είναι η αλήθεια, καθώς δεν υπάρχει καμία απόφαση οργάνου, καμία πράξη που να επαναφέρει τη λέξη στη μαρκίζα του κόμματος-, δεν αρκεί. Τώρα με τα, «χρειάζεται μια άλλη πολιτική» δεν θέλω να σχολιάσω. Υπάρχει άφθονη εμπειρία πλέον.

Ψηφιακά άλογα

Το ίδιο και το αυτό, με βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί ψηφιακού κόμματος. Πρόεδρε μας τα ‘παν κι άλλοι. Όχι τόσο τεχνικά όσο ο Καραμανώλης βέβαια, αλλά τόσο ταραταζούμ για την ψηφιακή σύνδεση του κόμματος με τις οργανώσεις, δεν ξέρω. Επιφυλάσσομαι. Ρώτα και τον Αλέξη με τα i-syriza και τον i-sinedro. Στο τέλος της ημέρας είτε πρόκειται για το i-melos είτε για το σκέτο μέλος, το ζητούμενο είναι τα κόμματα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή. Ούτε τα μέλη της ΚΕ δεν παρακολουθούσαν τι έλεγε ο ψηφιακός ποιητής- φαντάσου μιλούσαν μεταξύ τους. Γι’ αυτό η γάτα με πέταλα, ο άνθρωπος-Επιτροπή Βαγγέλης Αργύρης δίνει και σταθερό τηλέφωνο, εκτός απ’ το προσωπικό του gmail. Σου λέει, να θέλει να κατέβει κανένας αξιόλογος και να με ψάχνει στο gmail. Ας βάλω κι ένα τηλέφωνο να είμαι σίγουρος.

Ανδρουλάκης για συμφέροντα

Έδωσα προσοχή όταν είπε «Θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω». Νόμιζα ότι θα το συνδυάσει με το: «Με τη τακτική του κ. Μητσοτάκη οι προμηθευτές ενέργειας κερδοσκοπούν και ζητάμε: Θέσπιση ρήτρας προσαρμογής, φορολόγηση στα υπερκέρδη τους, μείωση του ΦΠΑ κι αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ».

Όμως, όχι. Έμεινε εκεί.

Τσίπρας για συμφέροντα

Έψαξα στη συνέντευξη του Τσίπρα (Βήμα της Κυριακής) να δω τι είπε για το ίδιο θέμα. Ξεκίνησε κι αυτός δυναμικά: «Συνιστά πρόκληση να παραδέχεται ότι κάποιοι αισχροκερδούν - όπως οι εταιρείες παροχής ενέργειας που έχουν βγάλει κοντά 1,5 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη -, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, όπως έχουμε προτείνει όχι μόνο εμείς εδώ και μήνες, αλλά πλέον και η ίδια η Κομισιόν».

Και συνέχισε: «Τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών επίσης θα επιστρέψουν στον καταναλωτή. Αυτό δεν απαιτεί δημοσιονομικό κόστος αλλά πολιτική βούληση να συγκρουστείς με συμφέροντα. Την έχουμε, το έχουμε αποδείξει».

Όμως τελικά κατονόμασε μόνο την ΔΕΗ. «Δε γίνεται το κόστος παραγωγής του ρεύματος να είναι 200 ευρώ και οι παραγωγοί του, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, να διαπραγματεύονται τη χονδρική τιμή του στο χρηματιστήριο ενέργειας στα 400 – 450 ευρώ».

Κατέφυγα στους ποιητές

Μήπως ακούσω κάτι πιο συγκεκριμένο.

«Από το λεξιλόγιο όμως της πολιτικής της,(αλλά εν πολλοίς και της αντιπολίτευσης !), περιέργως απουσιάζουν ορισμένες έννοιες επίκαιρες και εκκωφαντικά παρούσες, ας τις υπενθυμίσουμε μπας και τις αναφέρει κανείς έστω στα πολλά τραπέζια των αναλυτών και διευκολυνθεί η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ανακούφισης και περιορισμού της δυσβάστακτης ακρίβειας που επέρχεται ραγδαίως με ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Κερδοσκοπία = επιδίωξη υπερβολικού κέρδους, μεγαλύτερου από αυτό που είναι νόμιμο η θεωρείται θεμιτό.
Αισχροκέρδεια = επίτευξη παράνομου κέρδους
Λαθρεμπόριο καυσίμων = εμπόριο κατά παράβαση κείμενης νομοθεσίας με απώτερο σκοπό την αποφυγή πληρωμής δασμών».

Τάδε έγραψε ο ποιητής της πολιτικής Τηλέμαχος Χυτήρης

Μην παρεξηγηθεί

Πρέπει επειγόντως να τον συστήσω στο άλλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αυτόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Τηλέμαχος , σίγουρα θα τον βοηθήσει λιγάκι με τις ετυμολογίες ώστε να μην εκτίθεται. Να , τις προάλλες τον ρώτησε ο Χιώτης (Σκάι) «υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας;». «Εννοείτε φαινόμενα αισχροκέρδειας, μην παρεξηγηθώ κιόλας, γιατί η κερδοσκοπία είναι θεμιτή» είπε με γελάκι ο Πρόεδρος Κατρίνης. «Η κερδοσκοπία δεν είναι κακή έννοια, το λέω για να μη με κατηγορήσουνε».

Πρόεδρε, δεν σε κατηγορεί κανένας τώρα. Μετά τις εκλογές θα δείξει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ιράν: Διατηρεί επαφή με το Λίβανο αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της εκεχειρίας σε όλα τα μέτωπα

23:38

Θεσσαλονίκη: Άντρας βρέθηκε νεκρός σε ρέμα στην Ευκαρπία

23:16

Επίσκεψη Ν. Δένδια στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης

22:48

Σαλαμίνα: Κατασχέθηκαν πάνω από 2.000 κροτίδες και φωτοβολίδες - Πέντε συλλήψεις

22:18

Λιβύη: Έγκριση του πρώτου ενοποιημένου προϋπολογισμού πλέον της δεκαετίας

21:47

Τα έθιμα του Πάσχα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες

21:18

Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 20χρονου συνελήφθη άνδρας στη Σταυρούπολη

21:00

Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

20:24

ΗΠΑ: Δύο πολεμικά πλοία διέπλευσαν σήμερα το Στενό του Ορμούζ

20:00

Εκλογές Ουγγαρία: Τα προγνωστικά για νίκη Μαγιάρ – Η «παγίδα» Όρμπαν στις μονοεδρικές

19:47

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

19:22

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή ΙΧ με ξένες πινακίδες

19:17

Γερμανία: Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου

19:10

Κύπρος: Νεκρός ανασύσρθηκε εγκλωβισμένος στο κτίριο που κατέρρευσε στη Γερμασόγεια

18:11

Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε

17:58

Ιράν: Αμερικανικό πολεμικό ανέκρουσε πρύμναν στο Ορμούζ μετά από προειδοποίηση μας - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

17:28

Καβάλα: Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

17:16

Μητσοτάκης: Mπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο, αρκεί να έχουμε ενότητα μεταξύ μας και πίστη στο αύριο

17:00

Το ενεργειακό κόστος βαρίδι για τον τουρισμό

16:54

Τραμπ: Αδεια τάνκερ κατευθύνονται στις ΗΠΑ για να φορτώσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

16:46

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της ελπίδας

16:37

Μακρόν: Βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν

16:19

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν - Αδιέξοδο για το Ορμούζ

16:07

ΒοΕ: Σε επαφές με τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές για το Mythos της Anthropic

15:52

Κύπρος: Κατέρρευσε πολυκατοικία στα Γερμασόγεια - Τρεις τραυματίες

15:42

Μακρόν - Ερντογάν συζήτησαν για Ιράν και Ουκρανία

15:10

Μισισιπής: Αντιδράσεις για την κατασκευή τεράστιου εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας για την xAI

14:47

Καταδίωξη διαρρηκτών με πυροβολισμούς στη Βάρη

14:42

Ουκρανία: Υποδοχή 175 αιχμαλώτων πολέμου και επτά αμάχων από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

14:22

Χατζηδάκης: Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής