INSIDE OUT

Τι θα ζητήσει ο Κυριάκος στη Σύνοδο Κορυφής - Οι συστάσεις Χατζηδάκη στα κανάλια

24-02-2022 | 07:34
Μοιράσου το

Μπες βγες στο αεροπλάνο ο Κυριάκος, μόλις που προλαβαίνω να παρακολουθήσω το πρόγραμμά του. Χθες στη Ρουμανία, είδε Πρωθυπουργό και Πρόεδρο, ενώ έλαβε μέρος και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει ενωμένοι να αντιδράσουν στον ιστορικό αναθεωρητισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Σήμερα το πρωί βλέπει στο Μαξίμου τον Ισραηλινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το απόγευμα πετάει Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για Ουκρανικό. Με την ίδια ατζέντα, και η επίσης άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι 10-11 Μαρτίου. Ένα βήμα μπροστά ο Κυριάκος, θα θέσει το ζήτημα της συγκρότησης ενός Ταμείου Στήριξης Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων για το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης. Λόγω ουκρανικού, ουδείς γνωρίζει πότε και πως θα τελειώσει. Εδώ τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και λένε ότι τ' αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας είναι κάπου στο 30% και επαρκούν μέχρι τέλος Μαρτίου με τις σημερινές ροές. Ιδού η Ρόδος για έμπρακτη αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πρωθυπουργός κομάντο

Στη Ρουμανία έγιναν επαφές και με Πρόεδρο και με Πρωθυπουργό. Η χώρα έχει κυβέρνηση συνασπισμού κεντροδεξιάς και σοσιαλιστικής απόχρωσης, ενώ ο Πρόεδρος Ioahannis Klaus μετέχει στο ΕΛΚ και εκπροσωπεί Ρουμανία στις Συνόδους Κορυφής. Ο δε Πρωθυπουργός με το δυσκολοπρόφερτο όνομα, Nicolae- Ionel Ciouca είναι πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην κομάντο με θητεία σε Αφγανιστάν και Ιράκ παρακαλώ.

Μεγάλος επενδυτής η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ρουμανία και αυτό έχει την σημασία του. Το διμερές εμπόριο είναι ύψους 2,2 δισ. ευρώ αλλά μπορεί ν‘ ανέβει κ' άλλο. Οι Ρουμάνοι, λόγω γεωγραφίας, έχουν ένα άγχος με την Τουρκία, καθώς εξαρτώνται από το πέρασμα στα στενά του Βοσπόρου, όμως την ίδια στιγμή βασίζονται σ’ εμάς για ένταξη στη Σένγκεν, στον ΟΟΣΑ, για κάθετο αγωγό αερίου. Γενικώς ως αρχή, είναι σημαντικό να τα 'χεις καλά με τους γείτονες. Αν ανέβαζαν και το ποσοστό εμβολιασμού τους, που κόλλησε στο 42%...

Στυλιανίδης blame ΕΜΥ

Στη Ρουμανία πήγε κι ο Στυλιανίδης. Το όνομα με γυρίζει πίσω εκείνη τη χιονισμένη Δευτέρα, 24 Γενάρη. Δεν θα σταθώ στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Μεταφορών που ρίχνει όλη την ευθύνη στον παραχωρησιούχο για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό. Θα σταθώ όμως στο ντελικάτο «κατηγορώ» του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κατά της ΕΜΥ. Και τον αριστοτεχνικό τρόπο να μεταφερθούν οι ευθύνες για την παράλυση του κρατικού μηχανισμού το πρωινό της «Ελπίδας», στους μετεωρολόγους.

ΕΜΥ ζητάει ραντάρ

«Είναι διαφορετική η διαχείριση της κρίσης και η πρόληψη και πώς θα αντιμετωπίσεις την κυκλοφορία σε μια πόλη 5 εκατομμυρίων, όταν ξέρεις, δεν λέω ότι θα είσαι ούτε ακριβής στην ώρα, δηλαδή, 10 και τέταρτο, ούτε αν θα ξέρεις ότι ο όγκος χιονιού θα είναι 5 ή 7 ή 8 εκατοστά, αλλά θα ξέρεις τουλάχιστον ότι ο όγκος του χιονιού σε τρεις ώρες μπορεί και σε τέσσερις, δεν θα είναι 5 ή 7 (εκατοστά), αλλά θα είναι 30 ή 40 ή 50 (εκατοστά)», είπε ο πολύς κ. Στυλιανίδης σε μια από τις γνωστές βαρετές συζητήσεις Επιτροπών της Βουλής. «Είναι εντελώς διαφορετική η διαχείριση μιας κρίσης. Που σημαίνει χρειάζεσαι ένα ραντάρ για να σου δώσει αυτή την παράμετρο, για να την εισάγεις στο μοντέλο και να σου πει πώς θα κατευθυνθείς». Καταλάβατε γιατί δεν δόθηκε εντολή να μείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δημοσίου εκείνο το πρωινό της Δευτέρας; Γιατί δεν είχαμε το ραντάρ να ενημερώσει!

Ραντάρ για πολιτικές συγκεντρώσεις

Μάλιστα ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε στην ίδια Επιτροπή, ότι ο κύριος Ζιακόπουλος, του είπε ότι στην ΕΜΥ υπήρχε ένα ραντάρ, όπου το 1992 - 1993 (άκουσαν άκουσαν!), «είχε συμβουλεύσει κάποιον πολιτικό αρχηγό που θα έκανε συγκέντρωση στην Αθήνα. Ήταν σε προεκλογική περίοδο και λόγω της μεγάλης καταιγίδας, απεφεύχθη ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν έγινε αυτή η συγκέντρωση. Σήμερα δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αυτό το ραντάρ στην Εύβοια δεν υπάρχει όπως και το ραντάρ στην Αίγινα». Δυστυχώς ο Στυλιανίδης δεν προχώρησε, και έτσι μείναμε με την απορία. Ποιος ήταν ο πολιτικός Αρχηγός ο οποίος τα χρόνια, των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό», της πολιτικής ρευστότητας και την αντιπαράθεση να χτυπάει «κόκκινο» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ματαίωσε συγκέντρωση λόγω πρόγνωσης της ΕΜΥ;

Συστάσεις στα κανάλια

Δυο πράγματα για το θέμα, είπε ο έμπειρος Διονύσης Χατζηδάκης για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας στην ίδια Επιτροπή, με focus στις πυρκαγιές. Αφού αναρωτήθηκε για τον ρόλο της ΔΕΗ («τελικά, τα βάζει η ΔΕΗ; Έχει ευθύνη; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, ώστε η ΔΕΗ να μην είναι υπεύθυνη για πυρκαγιές; Τι μπορούμε να κάνουμε για την απροσεξία;), κατέληξε με συστάσεις στα κανάλια. «Αντί στα 'πρωινάδικα' να μας βομβαρδίζουν οι καλλίγραμμες εμφανίσεις να δίνουμε το στίγμα τι πρέπει να προσέχουμε. Αυτό χρειαζόμαστε».

Στρατός στα δάση

Η δεύτερη σύσταση του βουλευτή της ΝΔ και επιτυχημένου Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου είναι για την προστασία των δασών. Όπως είπε, επειδή το καλύτερο οργανωμένο Σώμα στην ελληνική κοινωνία είναι ο Στρατός, πρέπει πριν αρχίσει η περίοδος να «απλώσουμε» τους στρατιώτες μας να ελέγχουν τα δάση. «Εγώ δεν μπορώ να ησυχάσω από το γεγονός ότι μέρα Παρασκευή στη Βαρυμπόμπη μπήκανε σαράντα τρεις ταυτόχρονες εστίες. Αυτό δεν μπορώ να το καταπιώ. Κάτι συνέβη και πρέπει να εξασφαλίσουμε να μην ξανασυμβεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ρουμάνοι πυροσβέστες

Κατά τα λοιπά νομίζω πως το φετινό καλοκαίρι θα βρει περισσότερο έτοιμο τον μηχανισμό. Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που έγιναν viral πέρυσι στην Εύβοια, θα μας ξανάρθουν πιο οργανωμένα αυτή την φορά. Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού χθες στο Βουκουρέστι, υπεγράφη σχετικό Memorandum of Understanding με τη ρουμανική Κυβέρνηση. Ενώ γίνονται ευρύτερες συζητήσεις για συνεργασία στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας με την Ελλάδα στο επίκεντρο ως κόμβο του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Στις συζητήσεις μετέχουν Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτος και χώρες της Βαλκανικής εκτός ΕΕ. Σ’ αυτά ειλικρινά δεν τον φοβάμαι τον Στυλιανίδη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:19

Πανελλήνιες: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των βαθμών των Ειδικών Μαθημάτων

21:11

Μενδώνη: Ο φωτισμός του ανελκυστήρα της Ακρόπολης έγινε για λόγους συντήρησής του

21:03

Χρυσός: Νέο χαμηλό για το 2022 με απώλειες άνω του 2%

21:01

Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης λαμβάνουν 5 λίτρα πόσιμου νερού την εβδομάδα

20:35

Grivalia Hospitality: Στις πύλες του Amanzoe έφτασε η φωτιά - Ασφαλείς ένοικοι και προσωπικό

20:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Τζια

20:24

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών

20:19

ΗΠΑ: «Μπλόκο» βουλευτών κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

20:07

Gazprom: Καθυστερήσεις στις πληρωμές κουπονιών σε δολάρια και φράγκο για τους κατόχους ομολόγων της

20:07

Δεύτερες σκέψεις από Eurogroup για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία καθώς ξεφεύγει η ενεργειακή κρίση

20:03

Dimand: Στα 98 εκατ. ευρώ τα αντληθέντα κεφάλαια από τη Δημόσια Προσφορά - Από 6/7 οι μετοχές στο ΧΑ

19:51

Η Hellenic Cables εισέρχεται στην ασιατική αγορά προμηθεύοντας inter-array καλώδια

19:44

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό

19:40

doValue: Στην Αθήνα ο CEO του Ομίλου, A. Mangoni – Εύσημα για τις επιδόσεις της ελληνικής θυγατρικής

19:24

Morgan Stanley: Χειρότερη από το αναμενόμενο η επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ

19:20

ElvalHalcor: Ολοκληρώθηκε η διάθεση του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου

19:15

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη για τρεις περιφέρειες της χώρας

19:10

Η British Airways ακυρώνει εκατοντάδες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι

19:07

Ευρωαγορές: Ευρείες απώλειες με τον Stoxx 600 να χάνει άνω του 2%

18:56

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πομπέο την Τετάρτη 

18:45

Μπορέλ: Ο Πούτιν πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα κανόνια και το βούτυρο

18:31

Παπουτσάνης: Αύξηση 39% στον κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο - Αύξηση πωλήσεων 16% στην Ελλάδα

18:24

Επιστήμη: Ανακαλύφθηκε μεγάλη τρύπα του όζοντος πάνω από τους τροπικούς, επταπλάσια από εκείνη της Ανταρκτικής

18:14

Eurobank: 8 στους 10 εργαζόμενους υιοθέτησαν το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας

18:06

UniCredit: Πουλά τη ρωσική θυγατρική της, αφήνοντας «ανοιχτή πόρτα» για να επιστρέψει

18:05

ΤτΕ: Ποια είναι η γενική τάση στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

17:49

ΣΕΛΠΕ: 3 στους 4 καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με βασικό κριτήριο τη χρηματική δαπάνη

17:36

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο

17:34

Το Χρηματιστήριο έχασε και τις 780 μονάδες, με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

17:34

Garmin Smartwatches: Διακοπές με δράση και χωρίς φόρτιση!