INSIDE OUT

Πρωτοχρονιά στην Αράχωβα - Οι επιλογές Κυριάκου και Αλέξη - ΕΣΥ και πολιτικό κόστος

03-01-2022 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η νέα χρονιά ξεκίνησε ως συνέχεια της παλιάς. Ο νέος χρόνος βρήκε τους περισσότερους σε ουρές. Έξω από διαγνωστικά, από φαρμακεία, συνεργεία του ΕΟΔΥ και νοσοκομεία. Η πρώτη νύχτα του χρόνου με βρήκε στη γειτονιά, με πολύ μεγάλη παρέα. Παραδοσιακά, κάνω Πρωτοχρονιά στο χωριό, έτσι για το κλίμα. Δεν φεύγω ποτέ. Και γιατί άλλωστε; Η Αράχωβα είναι μαγική τέτοια εποχή και μόλις είκοσι χιλιόμετρα απ’ τους Δελφούς. Όλο το πρωινό το πέρασα βυθισμένη σε chaise longue ντυμένη με γούνα να χαζεύω τη θέα πίσω από τα μεγάλα μαύρα γυαλιά μου.

Το βράδυ της παραμονής ανέβηκαν κομβόι τα τελευταία Range και μία Jaguar. Ο δρόμος στολισμένος με φωτάκια, ο κόσμος έξω βολτάριζε. Στο φούρνο της εισόδου του χωριού, το απόγευμα φουρνίστηκαν οι τελευταίες φρατζόλες του ’21, ενώ στον ίδιο ρυθμό συνέχισε όλο το τριήμερο. Ευτυχώς είχα μεριμνήσει να κλείσω καλό, -εννοώ έξω-, τραπέζι στον Οίστρο. Σκεφτόμουν και την Παναγιώτα, αλλά χωρίς μουσική δεν λέει. Έτσι ήσυχα, συνωστισμένοι τη βγάλαμε την Πρωτοχρονιά. Ο αστυνομικός σταθμός διανυκτέρευε, ενώ πεζές περιπολίες επόπτευαν μάσκες και μουσική. Μοναδικό μελανό σημείο το κλειστό spa του Santa Marina. Τι να κάνω; Υπομονή.

Με τη Μαρέβα στο δρόμο

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός και η Πρώτη Κυρία μες την ταλαιπωρία, βγήκαν στους δρόμους του κέντρου να δώσουν γλυκά στους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που έκαναν την νυχτερινή βάρδια. Η Μαρέβα τους κέρασε έναν έναν, και σίγουρα τους γλύκανε τη διάθεση.

Υποσχέσεις

Ανήμερα ο Κυριάκος πήγε στο νοσοκομείο Σωτηρία για να εμψυχώσει νοσηλευτές και γιατρούς, ενώ έδωσε υπόσχεση πως θα προχωρήσει σε ότι αλλαγές χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Η κρίση ανέδειξε τις μεγάλες δυνάμεις αλλά και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τις ξέρουμε καλά πια, τις ξέρετε και εσείς που είστε στην πρώτη γραμμή, τις ξέρουμε κι εμείς και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διστάσουμε μπροστά στο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για να μην κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την απόδοση του κι άλλο». Έτσι ακριβώς το είπε. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει: Το πολιτικό κόστος, ή οι σημαντικές παρεμβάσεις;

Ένα παράδειγμα από το παρελθόν: Ο κρητικός Ιωακείμ Γρυσπολάκης, άνθρωπος που ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης έδωσε μάχες για μεταρρυθμίσεις, θυμήθηκε με αφορμή την υπόσχεση του Πρωθυπουργού, πως είχε προταθεί να γίνουν Κέντρα Υγείας τρία από τα σημερινά τέσσερα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου (Νεάπολη, Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιος Νικόλαος) και ένα να γίνει Νοσοκομείο. Όμως μπροστά στη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Καρχιμάκη τελικά δεν έγινε τίποτα.

Ούτε εγώ δεν μπορώ να προβλέψω αν ο Κυριάκος θα τα βάλει με το πολιτικό κόστος για να κάνει παρεμβάσεις που χρειάζεται το ΕΣΥ. Στο παρελθόν πάντως υπήρξαν αναλαμπές πολιτικών ηγετών που τα κατάφεραν με δύσκολες αποστολές. Το θύμισε ο Κώστας Σημίτης με το μήνυμά του για τα είκοσι χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ήταν εκείνη η υπέρλαμπρη Πρωτοχρονιά του 2002 όταν το ATM έβγαλε ευρώ!

«Ήταν ένας εθνικός στόχος που τον πέτυχαμε. Ήταν μια νίκη που προστάτευσε τη χωρά μας σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Ήταν μια σωστή επιλογή, στη σωστή συγκυρία, με εθνική συστράτευση», έγραψε ο Σημίτης. Πράγματι. Με τον «γίγαντα» Τουρκία σε αυτά τα οικονομικά χάλια δίπλα, δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία να το θυμηθούμε πόσο σωστή ήταν εκείνη η επιλογή τότε.

Το φλουρί

Τυχερός της χρονιάς ο Ανδρουλάκης, του έπεσε και το φλουρί της βασιλόπιτας. Παραμονή επισκέφτηκε και το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο Νίκος βρίσκεται σ’ εκείνο το σημείο μεταξύ της απόλυτης χαράς και του τρόμου, καθώς από εδώ και μπρος καλείται να αποκαλυφθεί. Η διαδρομή του είναι σαν σε χιόνι. Λευκή και άδεια. Εκείνος καλείται τώρα να γράψει. Εύκολο; Χμμμ. Θα δείξει.

Στο Αλεξάνδρα

Ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Απόλαυσε οικογενειακές στιγμές στο Σούνιο, με ηρεμία, βιβλία, ενώ απέφυγε τα πολλά πολλά. Ανήμερα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου συναντήθηκε με υγειονομικούς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές τους. Η επίσκεψη είχε υψηλό συμβολισμό, μια που η διοίκηση του νοσοκομείου είναι δια χειρός Πολάκη, μετά από διαγωνισμό φυσικά. Το μήνα Γενάρη λήγει η θητεία της όμως, όπως άκουσα στις σκιές, πίσω από την πλάτη του Αλέξη. Ίσως έτσι απελευθερωθούν και κάποιοι, από το ιδιότυπο εμπάργκο που τους έχει επιβληθεί και πουν ότι π.χ. βρέθηκαν με κορονοϊό πάνω από 600 έγκυες και αρκετές παλεύουν ακόμα με long covid. Ίσως η πληροφορία αυτή, βοηθήσει άλλες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έστω και τώρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:05

Σούπερ μάρκετ: Πώς «ξαναμοιράζει την τράπουλα» το deal Μασούτης - Κρητικός

08:01

Πόσα ζητά για το σπίτι του ο Πιτ Ντέιβιντσον

07:59

Γιατί ο Τραμπ ανέβασε συνέντευξη του Στ. Παπασταύρου στο Truth Social

07:49

Κλοπές βοοειδών στη Γερμανία: Δεν είναι μόνο το ακριβό κρέας αλλά και τα γενετικά χαρακτηριστικά

07:47

Πώς μπορούν να πάρουν σύνταξη 50.000 «εγκλωβισμένοι» οφειλέτες του ΕΦΚΑ

07:42

ΜΕΤΚΑ: «Βλέπει» EBITDA 140-150 εκατ. ευρώ το 2026 – Οι «πυλώνες» ανάπτυξης

07:38

Ο λογαριασμός του πολέμου έρχεται στη Βουλή

07:26

Εφορία: Ψηφιακό «μάτι» σε 4,8 εκατ. φορολογούμενους με χρέη - Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα που βαθμολογεί τους οφειλέτες

07:23

Το «ότι είπαμε, το κάναμε» του Κυριάκου - O «διάλογος» Άδωνι-Χατζηδάκη - H καρατόμηση Πολάκη για χάρη του Αλέξη

07:08

Μετά το RRF τι - Μια ενδιαφέρουσα διάταξη - Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

23:58

Ρόδος: Δύο γυναίκες νεκρές σε τροχαίο δυστύχημα

23:38

Ιράν: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής και πρόεδρος του κοινοβουλίου διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για την Κίνα

23:15

Ρωσία: Ένας Ινδός εργαζόμενος νεκρός από την επίθεση ουκρανικών drones στην περιφέρεια της Μόσχας

22:46

Ν.Κορέα: Ζήτησε εξηγήσεις απ' το Ιράν για επίθεση κατά νοτιοκορεατικού πλοίου στο Ορμούζ

22:18

Σκυλακάκης: Η ΤΝ απειλεί την εργασία - Ώρα πολιτικής αφύπνισης για την Ελλάδα του 2030

21:48

Τζιτζικώστας: Η μεγάλη μάχη τώρα είναι η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη

21:17

Χαρακόπουλος: Το Συνέδριο της ΝΔ εφαλτήριο για διεκδίκηση τρίτης αυτοδυναμίας

21:00

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μπαντρ Αμπντελατί

20:23

Τραμπ: Ο χρόνος τελειώνει για το Ιράν

20:03

Τι αγόρασε αλλά και τι πούλησε η Berkshire Hathaway

19:45

ΗΑΕ: Kαταγγέλλουν επικίνδυνη κλιμάκωση μετά το πλήγμα με drone σε πυρηνική εγκατάσταση

19:26

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς το Ισραήλ και τα στρατεύματά του στον Λίβανο

19:10

Νόσος Έμπολα: Νέος έκτακτος συναγερμός από τον ΠΟΥ, με 246 ύποπτα κρούσματα και 80 θανάτους απ' τον ιό Μπουντιμπουγκιό

19:00

Βρετανία σε πολιτική δίνη: Πέντε πρωθυπουργοί σε επτά χρόνια και φόβοι νέας κρίσης εξουσίας

18:54

Ανδρουλάκης από την Καππαδοκία: Έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές

18:35

Διαδήλωση στα Χανιά και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βάση στο Ακρωτήρι

18:29

ΑΠΘ: Ξεκίνησε το Aristotle Innovation Forum

18:11

Κούβα: «Στεγνό» από καύσιμα το νησί - Το καθεστώς θα επιβιώσει;

17:26

Ν. Κορέα-ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Τραμπ - Σι

17:00

Πόσο ακόμα πρέπει να ανέβει το πετρέλαιο;