INSIDE OUT

Πρωτοχρονιά στην Αράχωβα - Οι επιλογές Κυριάκου και Αλέξη - ΕΣΥ και πολιτικό κόστος

03-01-2022 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η νέα χρονιά ξεκίνησε ως συνέχεια της παλιάς. Ο νέος χρόνος βρήκε τους περισσότερους σε ουρές. Έξω από διαγνωστικά, από φαρμακεία, συνεργεία του ΕΟΔΥ και νοσοκομεία. Η πρώτη νύχτα του χρόνου με βρήκε στη γειτονιά, με πολύ μεγάλη παρέα. Παραδοσιακά, κάνω Πρωτοχρονιά στο χωριό, έτσι για το κλίμα. Δεν φεύγω ποτέ. Και γιατί άλλωστε; Η Αράχωβα είναι μαγική τέτοια εποχή και μόλις είκοσι χιλιόμετρα απ’ τους Δελφούς. Όλο το πρωινό το πέρασα βυθισμένη σε chaise longue ντυμένη με γούνα να χαζεύω τη θέα πίσω από τα μεγάλα μαύρα γυαλιά μου.

Το βράδυ της παραμονής ανέβηκαν κομβόι τα τελευταία Range και μία Jaguar. Ο δρόμος στολισμένος με φωτάκια, ο κόσμος έξω βολτάριζε. Στο φούρνο της εισόδου του χωριού, το απόγευμα φουρνίστηκαν οι τελευταίες φρατζόλες του ’21, ενώ στον ίδιο ρυθμό συνέχισε όλο το τριήμερο. Ευτυχώς είχα μεριμνήσει να κλείσω καλό, -εννοώ έξω-, τραπέζι στον Οίστρο. Σκεφτόμουν και την Παναγιώτα, αλλά χωρίς μουσική δεν λέει. Έτσι ήσυχα, συνωστισμένοι τη βγάλαμε την Πρωτοχρονιά. Ο αστυνομικός σταθμός διανυκτέρευε, ενώ πεζές περιπολίες επόπτευαν μάσκες και μουσική. Μοναδικό μελανό σημείο το κλειστό spa του Santa Marina. Τι να κάνω; Υπομονή.

Με τη Μαρέβα στο δρόμο

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός και η Πρώτη Κυρία μες την ταλαιπωρία, βγήκαν στους δρόμους του κέντρου να δώσουν γλυκά στους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που έκαναν την νυχτερινή βάρδια. Η Μαρέβα τους κέρασε έναν έναν, και σίγουρα τους γλύκανε τη διάθεση.

Υποσχέσεις

Ανήμερα ο Κυριάκος πήγε στο νοσοκομείο Σωτηρία για να εμψυχώσει νοσηλευτές και γιατρούς, ενώ έδωσε υπόσχεση πως θα προχωρήσει σε ότι αλλαγές χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Η κρίση ανέδειξε τις μεγάλες δυνάμεις αλλά και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τις ξέρουμε καλά πια, τις ξέρετε και εσείς που είστε στην πρώτη γραμμή, τις ξέρουμε κι εμείς και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διστάσουμε μπροστά στο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για να μην κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την απόδοση του κι άλλο». Έτσι ακριβώς το είπε. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει: Το πολιτικό κόστος, ή οι σημαντικές παρεμβάσεις;

Ένα παράδειγμα από το παρελθόν: Ο κρητικός Ιωακείμ Γρυσπολάκης, άνθρωπος που ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης έδωσε μάχες για μεταρρυθμίσεις, θυμήθηκε με αφορμή την υπόσχεση του Πρωθυπουργού, πως είχε προταθεί να γίνουν Κέντρα Υγείας τρία από τα σημερινά τέσσερα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου (Νεάπολη, Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιος Νικόλαος) και ένα να γίνει Νοσοκομείο. Όμως μπροστά στη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Καρχιμάκη τελικά δεν έγινε τίποτα.

Ούτε εγώ δεν μπορώ να προβλέψω αν ο Κυριάκος θα τα βάλει με το πολιτικό κόστος για να κάνει παρεμβάσεις που χρειάζεται το ΕΣΥ. Στο παρελθόν πάντως υπήρξαν αναλαμπές πολιτικών ηγετών που τα κατάφεραν με δύσκολες αποστολές. Το θύμισε ο Κώστας Σημίτης με το μήνυμά του για τα είκοσι χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ήταν εκείνη η υπέρλαμπρη Πρωτοχρονιά του 2002 όταν το ATM έβγαλε ευρώ!

«Ήταν ένας εθνικός στόχος που τον πέτυχαμε. Ήταν μια νίκη που προστάτευσε τη χωρά μας σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Ήταν μια σωστή επιλογή, στη σωστή συγκυρία, με εθνική συστράτευση», έγραψε ο Σημίτης. Πράγματι. Με τον «γίγαντα» Τουρκία σε αυτά τα οικονομικά χάλια δίπλα, δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία να το θυμηθούμε πόσο σωστή ήταν εκείνη η επιλογή τότε.

Το φλουρί

Τυχερός της χρονιάς ο Ανδρουλάκης, του έπεσε και το φλουρί της βασιλόπιτας. Παραμονή επισκέφτηκε και το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο Νίκος βρίσκεται σ’ εκείνο το σημείο μεταξύ της απόλυτης χαράς και του τρόμου, καθώς από εδώ και μπρος καλείται να αποκαλυφθεί. Η διαδρομή του είναι σαν σε χιόνι. Λευκή και άδεια. Εκείνος καλείται τώρα να γράψει. Εύκολο; Χμμμ. Θα δείξει.

Στο Αλεξάνδρα

Ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Απόλαυσε οικογενειακές στιγμές στο Σούνιο, με ηρεμία, βιβλία, ενώ απέφυγε τα πολλά πολλά. Ανήμερα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου συναντήθηκε με υγειονομικούς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές τους. Η επίσκεψη είχε υψηλό συμβολισμό, μια που η διοίκηση του νοσοκομείου είναι δια χειρός Πολάκη, μετά από διαγωνισμό φυσικά. Το μήνα Γενάρη λήγει η θητεία της όμως, όπως άκουσα στις σκιές, πίσω από την πλάτη του Αλέξη. Ίσως έτσι απελευθερωθούν και κάποιοι, από το ιδιότυπο εμπάργκο που τους έχει επιβληθεί και πουν ότι π.χ. βρέθηκαν με κορονοϊό πάνω από 600 έγκυες και αρκετές παλεύουν ακόμα με long covid. Ίσως η πληροφορία αυτή, βοηθήσει άλλες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έστω και τώρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:44

H Ρωσία άρχισε να εισάγει καύσιμα μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήρια

18:42

ΕΛΑΣ: Εκτός στόχου το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» για το άνοιγμα 25.000 κλειστών κατοικιών

18:32

Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να στείλει 50.000 στρατιώτες στη Ρωσία

18:16

ΣτΕ: Οριστικό τέλος στον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

18:14

Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση: 14 νέες παρεμβάσεις για την αύξηση προσφοράς προσιτής κατοικίας

18:01

Απαγορεύθηκαν στην Πορτογαλία μπούρκες ή νικάμπ

17:55

Επαναγορά μετοχών 28,7 δισ. δολαρίων από SK Hynix

17:52

Αλλάζει η στάση των νέων απέναντι στο ΑΙ - Στο επίκεντρο η απώλεια θέσεων εργασίας

17:39

Χρηματιστήριο: «Έπεσαν» οι 2.600 μονάδες - Διήμερες απώλειες 2,4% στις τράπεζες

17:37

Θεσσαλονίκη: Ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ

17:30

Σε χαμηλό τριμήνου το δολάριo μετά την παρέμβαση Μπέσεντ στα ομόλογα

17:21

Γαλλία: Επιπλέον 1.243 θάνατοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου

16:55

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη στο πλοίο «ΑΘΗΝΑ» - Δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο για Αίγινα και Αγκίστρι

16:55

Mε συμπτώματα Long COVID το 26,5% των εργαζόμενων στο βρετανικό ΕΣΥ

16:52

Wall Street: Ανοδική ώθηση μετά την επαναγορά ομολόγων - «Εκτόξευση» 130% της Moderna

16:46

Με δικαίωμα αγοράς έως και 12,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές της Marvell η Google

16:19

Πούτιν: Υποβάθμισε τις επιπτώσεις των ουκρανικών επιθέσεων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

16:17

Yπερδιπλασιάζει τα buybacks ομολόγων το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ - «Ανάσα» στην αγορά

16:15

Οριοθετήθηκε σε 15 λεπτά πυρκαγιά στον Γέρακα

16:08

Κοντογεώργης για αποπληρωμή χρέους: Ακατανόητη η κριτική της αντιπολίτευσης

16:02

Κένυα: Επτά νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου με τουρίστες

15:44

Η Άγκυρα έτοιμη για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία

15:27

ΔΕΗ: Πέντε χρόνια δράσεων για την προστασία των ελληνικών ακτών με νέο σταθμό τη Ρόδο

15:19

Λάιεν και Κόστα στηρίζουν το ΔΠΔ μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων

15:07

Θετικά αποτελέσματα σε εμβόλιο για τον καρκίνο από Moderna και Merck

15:02

Νέα χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στις υποδομές του Πανεπιστημίου Πατρών

14:55

Το 63% των Αμερικανών θεωρούν «ανάρμοστα» τα κέρδη του Τραμπ από κρυπτονομίσματα

14:54

Παπασταύρου για ιδιωτικά δίκτυα ενέργειας: Τον Σεπτέμβριο οι ανακοινώσεις για αυστηροποίηση του πλαισίου

14:46

ΥΠΕΘΟΟ: «Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια» - Στα 370 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από τη μείωση του χρέους

14:37

Πρώην στέλεχος «καίει» τη Meta: Δεν κατάφερα να προστατεύσω ούτε την κόρη μου