INSIDE OUT

Πρωτοχρονιά στην Αράχωβα - Οι επιλογές Κυριάκου και Αλέξη - ΕΣΥ και πολιτικό κόστος

03-01-2022 | 07:54
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η νέα χρονιά ξεκίνησε ως συνέχεια της παλιάς. Ο νέος χρόνος βρήκε τους περισσότερους σε ουρές. Έξω από διαγνωστικά, από φαρμακεία, συνεργεία του ΕΟΔΥ και νοσοκομεία. Η πρώτη νύχτα του χρόνου με βρήκε στη γειτονιά, με πολύ μεγάλη παρέα. Παραδοσιακά, κάνω Πρωτοχρονιά στο χωριό, έτσι για το κλίμα. Δεν φεύγω ποτέ. Και γιατί άλλωστε; Η Αράχωβα είναι μαγική τέτοια εποχή και μόλις είκοσι χιλιόμετρα απ’ τους Δελφούς. Όλο το πρωινό το πέρασα βυθισμένη σε chaise longue ντυμένη με γούνα να χαζεύω τη θέα πίσω από τα μεγάλα μαύρα γυαλιά μου.

Το βράδυ της παραμονής ανέβηκαν κομβόι τα τελευταία Range και μία Jaguar. Ο δρόμος στολισμένος με φωτάκια, ο κόσμος έξω βολτάριζε. Στο φούρνο της εισόδου του χωριού, το απόγευμα φουρνίστηκαν οι τελευταίες φρατζόλες του ’21, ενώ στον ίδιο ρυθμό συνέχισε όλο το τριήμερο. Ευτυχώς είχα μεριμνήσει να κλείσω καλό, -εννοώ έξω-, τραπέζι στον Οίστρο. Σκεφτόμουν και την Παναγιώτα, αλλά χωρίς μουσική δεν λέει. Έτσι ήσυχα, συνωστισμένοι τη βγάλαμε την Πρωτοχρονιά. Ο αστυνομικός σταθμός διανυκτέρευε, ενώ πεζές περιπολίες επόπτευαν μάσκες και μουσική. Μοναδικό μελανό σημείο το κλειστό spa του Santa Marina. Τι να κάνω; Υπομονή.

Με τη Μαρέβα στο δρόμο

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός και η Πρώτη Κυρία μες την ταλαιπωρία, βγήκαν στους δρόμους του κέντρου να δώσουν γλυκά στους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που έκαναν την νυχτερινή βάρδια. Η Μαρέβα τους κέρασε έναν έναν, και σίγουρα τους γλύκανε τη διάθεση.

Υποσχέσεις

Ανήμερα ο Κυριάκος πήγε στο νοσοκομείο Σωτηρία για να εμψυχώσει νοσηλευτές και γιατρούς, ενώ έδωσε υπόσχεση πως θα προχωρήσει σε ότι αλλαγές χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Η κρίση ανέδειξε τις μεγάλες δυνάμεις αλλά και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τις ξέρουμε καλά πια, τις ξέρετε και εσείς που είστε στην πρώτη γραμμή, τις ξέρουμε κι εμείς και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διστάσουμε μπροστά στο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για να μην κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την απόδοση του κι άλλο». Έτσι ακριβώς το είπε. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει: Το πολιτικό κόστος, ή οι σημαντικές παρεμβάσεις;

Ένα παράδειγμα από το παρελθόν: Ο κρητικός Ιωακείμ Γρυσπολάκης, άνθρωπος που ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης έδωσε μάχες για μεταρρυθμίσεις, θυμήθηκε με αφορμή την υπόσχεση του Πρωθυπουργού, πως είχε προταθεί να γίνουν Κέντρα Υγείας τρία από τα σημερινά τέσσερα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου (Νεάπολη, Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιος Νικόλαος) και ένα να γίνει Νοσοκομείο. Όμως μπροστά στη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Καρχιμάκη τελικά δεν έγινε τίποτα.

Ούτε εγώ δεν μπορώ να προβλέψω αν ο Κυριάκος θα τα βάλει με το πολιτικό κόστος για να κάνει παρεμβάσεις που χρειάζεται το ΕΣΥ. Στο παρελθόν πάντως υπήρξαν αναλαμπές πολιτικών ηγετών που τα κατάφεραν με δύσκολες αποστολές. Το θύμισε ο Κώστας Σημίτης με το μήνυμά του για τα είκοσι χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ήταν εκείνη η υπέρλαμπρη Πρωτοχρονιά του 2002 όταν το ATM έβγαλε ευρώ!

«Ήταν ένας εθνικός στόχος που τον πέτυχαμε. Ήταν μια νίκη που προστάτευσε τη χωρά μας σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Ήταν μια σωστή επιλογή, στη σωστή συγκυρία, με εθνική συστράτευση», έγραψε ο Σημίτης. Πράγματι. Με τον «γίγαντα» Τουρκία σε αυτά τα οικονομικά χάλια δίπλα, δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία να το θυμηθούμε πόσο σωστή ήταν εκείνη η επιλογή τότε.

Το φλουρί

Τυχερός της χρονιάς ο Ανδρουλάκης, του έπεσε και το φλουρί της βασιλόπιτας. Παραμονή επισκέφτηκε και το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο Νίκος βρίσκεται σ’ εκείνο το σημείο μεταξύ της απόλυτης χαράς και του τρόμου, καθώς από εδώ και μπρος καλείται να αποκαλυφθεί. Η διαδρομή του είναι σαν σε χιόνι. Λευκή και άδεια. Εκείνος καλείται τώρα να γράψει. Εύκολο; Χμμμ. Θα δείξει.

Στο Αλεξάνδρα

Ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Απόλαυσε οικογενειακές στιγμές στο Σούνιο, με ηρεμία, βιβλία, ενώ απέφυγε τα πολλά πολλά. Ανήμερα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου συναντήθηκε με υγειονομικούς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές τους. Η επίσκεψη είχε υψηλό συμβολισμό, μια που η διοίκηση του νοσοκομείου είναι δια χειρός Πολάκη, μετά από διαγωνισμό φυσικά. Το μήνα Γενάρη λήγει η θητεία της όμως, όπως άκουσα στις σκιές, πίσω από την πλάτη του Αλέξη. Ίσως έτσι απελευθερωθούν και κάποιοι, από το ιδιότυπο εμπάργκο που τους έχει επιβληθεί και πουν ότι π.χ. βρέθηκαν με κορονοϊό πάνω από 600 έγκυες και αρκετές παλεύουν ακόμα με long covid. Ίσως η πληροφορία αυτή, βοηθήσει άλλες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έστω και τώρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

23:36

Microsoft: Νίκησε τις προβλέψεις και έσοδα για το τρίμηνο - Ώθηση από AI

23:20

Άλμα για την μετοχή της Alphabet - 1ο μέρισμα στην ιστορία της

23:11

Απώλειες στη Wall Street - «Κόκκινα» τα ταμπλό από τα μάκρο των ΗΠΑ

23:01

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

22:51

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο - Σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 ημερών

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις