INSIDE OUT

Δεν είναι κακός, απλά λίγο ωραιοπαθής - Τα συγχαρητήρια της Ντόρας

23-12-2021 | 07:42
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ευρισκόμενη σε ντελίριο, μια ψυχική ευφορία ανείπωτη εξαιτίας της μεγάλης νύχτας που κρατάει τρεις μέρες και μετά, φευ, αρχίζει να την ψαλιδίζει πάλι σιγά σιγά αυτός ο αναιδής νεαρός, ο Ήλιος, σκέφτομαι τι θα βγάλω τα Χριστούγεννα. Στο δείπνο εννοείται. Στους Δελφούς δεν σερβίρεται τίποτα’ άλλο. Καμιά φορά μόνο κατ’ εξαίρεση, ένα λιτό πρωινό, λίγο πριν την αυγή. Έχω καταλήξει στα φαγητά, αλλά μου λείπει μια έκπληξη. Κάτι που θα κάνει το τραπέζι μου να λάμψει. Από καλεσμένους θα το κρατήσω τελικά μικρό: μόνο ο Τειρεσίας, ο Κάλχας και μερικά παιδιά απ’ το Νεκρομαντείο. Τα τελευταία είναι πολύ ταλαιπωρημένα με τους ανεμβολίαστους που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις αφίξεις σε Αχέροντα και χρειάζονται ένα διάλειμμα.

Η υπέροχη ομάδα του ΑΠΘ

Εάν το ‘άνοιγα’ πάντως, θα καλούσα σίγουρα και μερικούς εκλεκτούς από την επιστημονική κοινότητα. Ψιλοβαριέμαι τους καλλιτέχνες να πω την αλήθεια. Μ’ αρέσουν τα έργα τους. Στο τραπέζι μου όμως προτιμώ την επιστήμη. Στην λίστα θα ήταν σίγουρα η υπέροχη Διεπιστημονική Ομάδα Λυμάτων του ΑΠΘ: ο Πρύτανης Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Στυλιανίδης, οι καθηγητές Καραπάντσιος (Χημείας), της Ιατρικής ( Μ. Ροηλίδης, Σ. Μεταλλίδης και η Άννα Παπά), των Πολιτικών Μηχανικών Μαρία Πεταλά, ο Δόβας της Κτηνιατρικής, ο Σκλαβιάδης της Φαρμακευτικής. Ναι ξέρω κάποιοι πιάνουν ήδη την μύτη τους στην λέξη ‘λύματα’. Όμως η σπουδαία αυτή ομάδα, πριν ενάμιση χρόνο έφτιαξε ένα χρήσιμο εργαλείο: ανίχνευσης καταρχήν του κορονοϊού και ποσοτικοποιηση του. Χάρις αυτό το εργαλείο, ο Σωτήρης Τσιόδρας γνωρίζει τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή της χώρας.

Αποδέκτης

Το όνομα δεν το ανέφερα τυχαία. Αθόρυβα και αποτελεσματικά πριν ενάμιση χρόνο, φτιάχτηκε ένα δίκτυο επιδημιολογίας των λυμάτων βασισμένο στην δουλειά του ΑΠΘ. Την δουλειά της Αττικής την κάνει το ΕΚΠΑ. Τα πρωτογενή δεδομένα, τα στέλνουν όλοι μια φορά την εβδομάδα, στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Απουσιάζει

Από την Διεπιστημονική απουσιάζει ο Δημοσθένης. Ο καθηγητής Σαρηγιάννης έχει την έδρα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Ασχολείται δηλαδή με θέματα ρύπανσης και διασποράς στο περιβάλλον. Η ομάδα του κάνει εξαιρετική δουλειά πχ σε περιπτώσεις διαρροής αερίων σε έναν χώρο καθώς έχει αναπτύξει δικά της μοντέλα για την εξάπλωσή τους. Χθες αποφάσισε να κλέψει την δόξα του Τσιόδρα. Ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στο Μαξίμου με τις προβλέψεις του για την Όμικρον και τα μέτρα που πρέπει, κατά την γνώμη του να ληφθούν.

Την «είδε» Φάουτσι

Αφού σημειώσω πως στο δικό μου αξιακό σύστημα ένας Δημοσθένης δικαιούται της δόξας που του ανήκει, θα σημειώσω ορισμένα λακωνικά σχόλια που άκουσα στους πανεπιστημιακούς διαδρόμους: Δεν είναι κακός. Ήπιος, ευρωπαϊστής. Απλά είναι λίγο ωραιοπαθής. Θέλει να ξεχωρίζει. Εκ του αποτελέσματος, θα πω ότι ο κ. Σαρηγιάννης τα κατάφερε.

Δεν έπεσε ποτέ μέσα

Τώρα στο αμιγώς επιστημονικό κομμάτι, ενθαρρύνω τη ενασχόλησή του και με τη διασπορά ιών στη ατμόσφαιρα. Εάν το θέλει πολύ, γιατί όχι; Απλά θέλει λίγη δουλίτσα το μοντέλο. Τον περασμένο Μάρτιο πχ οι προβλέψεις του ήταν για 9.500-9.600 κρούσματα ημερησίως στις 15-18 Μαΐου. Ενώ τον Οκτώβριο προέβλεπε ότι τέλος του έτους, (δηλαδή τώρα), θα είχαμε 12.000 κρούσματα σε παιδιά. Can't wait για το γράμμα.

Δεν είναι Κούβελας

Ο Σαρηγιάννης μπορεί να διεκδικεί τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που του ανήκουν, αλλά δεν είναι Κούβελας. Θυμίζω τον άλλο, καθηγητή, της Φαρμακολογίας, που έχει επιλέξει στρατόπεδο στον κορονοϊό και δεν είναι αυτό της ορθής λογικής. Το ΑΠΘ έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά με την περίπτωσή του, ενώ στους ακαδημαϊκούς διαδρόμους θεωρούν βέβαιο πως θα κατέβει για βουλευτής με κόμμα τύπου Κουρτζίδη. Πιστεύουν ότι μόνο το επιστημονικό-επαγγελματικό του όργανο μπορεί να τον φρενάρει, δηλαδή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Σωθήκαμε.

Συγχαρητήρια

Μέχρι να μπει ο Κούβελας στην Βουλή πάντως, ο χρόνος κυλά ομαλά και κάπως αναμενόμενα. Το μόνο καινούργιο είναι το γραφείο της Ντόρας στην Πρωθυπουργική πτέρυγα, με την έλλειψη ηχομόνωσης και τους 4-5 συνεργάτες απ’ έξω. Την Ντόρα θυμίζω, επισκέπτονται βουλευτές ΝΔ, είτε κατόπιν χαλαρής πρόσκλησης της ίδιας πχ έλα να πιούμε έναν καφέ καιρό έχουμε να τα πούμε, είτε με δική τους πρωτοβουλία. Τις προάλλες πήγε μια τριάδα: Χατζηδάκης, Μπουκώρος και Μαρκόπουλος. Η ψηλή ήθελε να συγχαρεί όπως έμαθα, τον τελευταίο, γιατί χάρις την αντίδρασή του στο ‘είστε δολοφόνοι’, χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα την πρώτη του διαγραφή μετά από έντεκα χρόνια στην αρχηγία. Του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Το σκηνικό έγινε απόντος του Πρωθυπουργού που ήταν Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής. Ο Μαρκόπουλος ζήτησε να ανακαλέσει, σηκώθηκε κι ο Κουμουτσάκος, να μην επαναλαμβάνω, ο Αλέξης έφαγε τον βουλευτή. Τα είπαν λοιπόν με την Ντόρα, ήταν κι ο πρώην Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου στην παρέα, πολύ αγαπητός στην γαλάζια ΚΟ. Εκτονώνει καταστάσεις, όπως λένε. Γενικώς πέρασαν καλά.

Δείχνει άγχος

Η διαγραφή του βουλευτή από την ΚΟ του Συριζα, δείχνει αν μη τι άλλο, έναν αγχωμένο να δείξει ηγετικό προφίλ Αλέξη. Τώρα που διέβη τον Ρουβίκωνα όμως, δεν έχει επιστροφή. Η διαγραφή άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, κι όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τι θα γίνει αν πχ βγει αυθόρμητα όπως το συνηθίζει ο Πολάκης. Την ώρα της έντασης την άλλη μέρα με Γεραπετρίτη κι άλλοι βουλευτές του Συριζα έλεγαν διάφορα ‘γαλλικά’ από τα έδρανα- φυσικά ξέρω ποιοι. Γενικά υπάρχει ένα ασυγκράτητο στην αξιωματική, που ο Αλέξης θα βρει κάποια στιγμή μπροστά του.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:01

CVC: Ανεβάζει τον στόχο της IPO στα 2,3 δισ. ευρώ - Κρας τεστ την Παρασκευή

17:58

MIG: Αύξηση 13% του τζίρου το πρώτο τρίμηνο - Στις 240.000 ευρώ τα EBITDA

17:47

Space Hellas: Αύξηση τζίρου 148,1 εκατ. και EBITDA 66,29% το 2023

17:37

Ανατροπή στην υπόθεση Χάρβεϊ Γουάινστιν – «Δεν είχε δίκαιη δίκη» λέει το Εφετείο της Νέας Υόρκης

17:32

Εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο: Η σημασία του εμβολίου κατά της Ηπατίτιδας Β

17:25

Γάζα: Ένας εργαζόμενος της βελγικής υπηρεσίας ανάπτυξης σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό

17:20

Αυγενάκης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών

17:20

Δεν άντεξε στο διεθνές sell το Χρηματιστήριο

17:18

Άλμα 17,1% στην παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο δίμηνο του 2024

17:14

ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από κορωνοϊο, 6 διασωληνωμένοι - Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης την τελευταία εβδομάδα

17:10

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

16:59

Caterpillar: Η πτώση στις πωλήσεις επισκιάζει την κερδοφορία - Βουτιά 8% της μετοχής

16:59

Γαλλία: Οι προτάσεις Μακρόν για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τους «θανάσιμους κινδύνους» που αντιμετωπίζει

16:57

Τα αμερικανικά μάκρο «βάφουν» με «βαθύ κόκκινο» την Wall Street

16:43

Επ. Εργασίας: Πρόστιμα και παύση εργασιών σε δεκάδες οικοδομές και εργοτάξια τον Μάρτιο

16:40

Lidl Ελλάς: Νέες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων της

16:34

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

16:29

Λευκορωσία: Υποστηρίζει ότι απέτρεψε επίθεση της Λιθουανίας με drones - Διαψεύδει ο στρατός της Λιθουανίας

16:17

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

16:16

Ιωάννινα: Ποινή φυλάκισης 5 ετών σε τέως εισαγγελέα για εξαφανισμένες δικογραφίες

16:11

ΕΕ και Κίνα επεκτείνουν τη συνεργασία τους για την κυκλική οικονομία

16:11

Ιταλία: Απεργούν για τους «ασφυκτικούς ελέγχους» οι δημοσιογράφοι της Rai στις 6 Μαΐου

16:10

Με τη συμβολή της COSMOTE ο διασυνοριακός διάδρομος 5G μεταξύ Ελλάδας & Βουλγαρίας

16:09

Ευρωκοινοβούλιο: Ενισχύει την παραγωγή τεχνολογίας «Net-Zero» στην Ευρώπη

16:08

Υπογραφή συμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση-ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην Κρήτη

16:05

Γεραπετρίτης από Κουβέιτ: Ενδιαφέρον για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας

16:03

Στ. Κασσελάκης: Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τους νησιώτες

16:01

Μιχαηλίδου: Ανοίγουμε την πρόσκληση για 700 γιατρούς στα ΚΕ.Π.Α.

15:58

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 9 εβδομάδων οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας

15:56

Μαρινάκης: Η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα εθνικό στοίχημα που θα το κερδίσουμε