INSIDE OUT

Η φάπα στον ΓΑΠ από το Καστελόριζο - Ο άνθρωπος κλειδί του Ανδρουλάκη

13-12-2021 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το χειρότερο ήταν το Καστελόριζο. 78-18 υπέρ Ανδρουλάκη. Υπήρξε κι ένας Καστελοριζιός που έριξε άκυρο, αλλά ίσως έκανε λάθος, ποιος ξέρει. Το νησάκι που έγινε παγκοσμίως γνωστό με το γνωστό διάγγελμα, γύρισε την πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Το δεύτερο χειρότερο ήταν η Σύμη. Το άλλο νησάκι που έγινε επίσης παγκοσμίως γνωστό με το περίφημο Συμπόσιο της Σύμης- επίσης εμπνεύσεως Γιώργου Παπανδρέου. Τι Πρωθυπουργούς, τι Αρχηγούς Κρατών, τι πανεπιστημιακούς και εκλεκτούς διανοούμενους έφερνε κάθε φορά κάτω από την σκέπη του Συμποσίου της Σύμης ο Γιώργος…Στράφι όλα. 29 Ανδρουλάκης, 12 Παπανδρέου. Καστελόριζο και Σύμη προτίμησαν το άγραφο χαρτί, το νέο, το άκαπνο. Μαζεύοντας τα κομμάτια του, συνεχάρη το νικητή, που απάντησε, «όλα θα γίνουν όπως πρέπει κύριε Πρόεδρε». Άλλωστε, όπως είπε κάποτε κι ο Ντέσμοντ Τούτου, το να νικάς είναι πολύ ωραίο, ωστόσο η αληθινή απόλαυση είναι, να παρηγορείς τον ηττημένο. Σε ότι τον αφορά πάντως θα συνεχίσει τον αγώνα «για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα».

Οι άνθρωποι του Νίκου

Το επόμενο διάστημα θα βρει το νικητή των εσωκομματικών του Κινάλ στην πιο απολαυστική περίοδο. Η σαρωτική νίκη και η λευκή επιταγή από το αποτέλεσμα της κάλπης, του δίνει την μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει τα πάντα όπως ακριβώς επιθυμεί. Να οργανώσει το κόμμα, να διαμορφώσει πολιτική πρόταση, να βάλει τις δικές του γραμμές στα μείζονα, να επιλέξει επιτελείο και συνεργάτες. Στο γραφείο, στο κόμμα, στην Βουλή. Οι άνθρωποι του Νίκου ωστόσο, σε αντίθεση με τους χιλιάδες ψηφοφόρους δεν είναι πολλοί. Ο εξής ένας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός από την Παραμυθιά.

Γεννημένος πέντε χρόνια μετά το ’81. Χαμηλών τόνων, πραγματιστής, με αίσθηση του χιούμορ. Στην Βουλή, οι δικοί του άνθρωποι είναι ο πολυμήχανος (αν και Αρκάς), Οδυσσέας Κωνσταντινίδης, και ο Μιχάλης Κατρίνης, (που όλοι ξέρετε ότι είναι πιθανόν ο άνθρωπος που θα προταθεί για αντ’ αυτού στην Βουλή). Η προταση Ανδρουλάκη για Βουλή θα ανακοινωθεί σήμερα, θα γίνει ψηφοφορία στην ΚΟ του Κιναλ, και θα κάνει ντεμπούτο στο τέλος της εβδομάδας, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή.

Το πρόγραμμα

Παρ’ ότι το βάρος έπεσε στην προεκλογική εκστρατεία θέλω να σας αποκαλύψω ότι ο Νίκος ήδη ‘δουλεύει’ πρόγραμμα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά μεθοδικά, παράλληλα με τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, διαμορφώνονται θέσεις, και ιδέες. Ολ’ αυτά θα παρουσιαστούν στον καιρό τους και θα έχουν πολλές εκπλήξεις.

Συγχαρητήρια

Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα χαράς. Μεταξύ των τηλεφωνημάτων που δέχτηκε, κι αυτό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα αρκετά νωρίς. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τηλέφωνο δεν χτύπησε από πλευράς Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου παρ’ ότι το’ βλεπε, δεν το ‘ παιξε. Ηχηρή αμηχανία.

Ονειρεύεται συγκυβέρνηση

Στον Συριζα θα πιέσουν Κινάλ και Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στην επόμενη αναμέτρηση. Όπως λέει ο Πάνος Σκουρλέτης, «επιτέλους αυτό το κόμμα να προσδιοριστεί στρατηγικά, στη βάση και της ιστορικότητάς του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, με τον οποίο θα μπορούμε να συγκυβερνήσουμε στην προοπτική της απλής αναλογικής». Και ο Κώστας Ζαχαριάδης, «εμείς από Δευτέρα θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει ένας γόνιμος πολιτικός διάλογος για την επόμενη μέρα στη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή, ότι η σημερινή διακυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ανατροφοδοτούμενες κρίσεις και αδιέξοδα. Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση». Μέχρι να φανεί που το πάει ο Νίκος. Η, για άλλους, μέχρι να δουν αν οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να γράφουν διψήφιο ποσοστό στο Κιναλ. Γιατί τότε, μπορεί ν’ αλλάξει η στρατηγική.

Με Σολτς

Αυτός που θα δει πάντως πρώτος τον Ολαφ Σολτς, το νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, θα είναι ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη έχει Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, (ατζέντα: πανδημία, τιμές ενέργειας, μεταναστευτικό, Ουκρανία), ενώ θα προηγηθεί μεθαύριο Τετάρτη η Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ο Σολτς και το SPD, θα είναι και το πεδίο της πρώτης «αναμέτρησης» Τσίπρα-Ανδρουλάκη καθώς οι ευρωσοσιαλιστές αποκτούν άλλο ενδιαφέρον με Γερμανό Καγκελάριο. Θα πατήσει πόδι ο Νίκος, ή θα αφήσει τον Αλέξη να παραμένει στο κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας, έστω και στην γωνία ως παρατηρητής;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:12

Η Ελλάδα ανακτά το επίσημο καθεστώς χώρας απαλλαγμένης από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών

10:00

Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της

09:53

Αρτοποιός: 110 drones της Πυροσβεστικής σε 24ωρη επιτήρηση - 308 συλλήψεις από την αρχή του έτους

09:38

Μαρινάκης: Τα μέτρα της ΔΕΘ θα είναι μόνιμα και θα αφορούν όλους τους πολίτες

09:37

Έτοιμη να ακούσει νέες προτάσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία η Ρωσία

09:22

Η Banca Monte dei Paschi ετοιμάζει πρόταση εξαγοράς των BPM, Banca Generali έναντι 34 δισ. ευρώ

09:05

Οι ΗΠΑ απειλούν όποια χώρα αψηφήσει τον οικονομικό πόλεμό τους εναντίον του Ιράν

08:54

Σε τροχιά για δεύτερη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο - Παραμένει πάνω από τα 93 δολ. το Brent

08:44

Κολομβία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 15 νομοί εξαιτίας του σεισμού - 319 οι νεκροί

08:35

Ιαπωνία: Στο υψηλότερο επίπεδο φέτος ο πληθωρισμός - Ενισχύονται οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων

08:26

Ανακαίνιση Κατοικίας: Ποιοι προλαβαίνουν ακόμη επιδότηση έως 36.000 ευρώ

08:19

Επτά χώρες καλούν το Ισραήλ να «βάλει τέλος στην επέκταση» του εποικισμού της Δυτικής Όχθης

08:15

Η Διώρυγα του Παναμά μειώνει τις διελεύσεις πλοίων λόγω Ελ Νίνιο

08:11

Θα πληρώνατε 10.000 ευρώ για ένα μαρτίνι;

08:10

ΟΗΕ: Νέα «ενδεικτική» ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιλογή νέας ή νέου ΓΓ

08:10

Ηλεκτροπληξία και φωτιά: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

08:04

«Παράθυρο» για αύξηση του επιδόματος παιδιού ανοίγουν οι συστάσεις ΟΟΣΑ

08:02

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Τελευταία ημέρα για την υποβολή αιτήσεων

07:45

Υποδομές: Ποιος όμιλος «καπαρώνει» σημαντικό αρδευτικό έργο στη Β. Ελλάδα

07:41

Η Αθήνα απαντά σε Άγκυρα - Η πρώτη συνάντηση της Πρέσβειρας - Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%

07:30

Φοιτητική Κατοικία: Πόσο «ψηλώνουν» τα ενοίκια στην Αθήνα - Οι προσιτές επιλογές και η συγκατοίκηση

07:23

Πετρέλαιο: Επιστρέφουν τα σενάρια για τα 100 δολάρια - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

07:15

Παράταση της επιδότησης στο diesel «δείχνει» το ράλι του πετρελαίου - Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

07:11

Το χειρόφρενο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης - Το «μικρό» πορτοφόλι των τουριστών - Το club των μονόκερων που μεγαλώνει

23:57

Αφγανιστάν: Απελευθερώθηκαν μέλη του προσωπικό του ΟΗΕ που είχαν συλληφθεί

23:49

Reuters: Οι 9 βασικοί εμπορικοί εταίροι του Ιράν που κινδυνεύουν από την «οικονομική D-Day»

23:32

Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της κουρδικής κυβέρνησης στο συριακό κράτος

23:18

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street - «Ξεθώριασε» η ανακούφιση στην αγορά ομολόγων

23:00

«Η Σεούλ παίρνει αυτό που της αξίζει» σχολιάζει η Βόρεια Κορέα

22:43

Η IPO της Anthropic μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ της SpaceX