INSIDE OUT

Η φάπα στον ΓΑΠ από το Καστελόριζο - Ο άνθρωπος κλειδί του Ανδρουλάκη

13-12-2021 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το χειρότερο ήταν το Καστελόριζο. 78-18 υπέρ Ανδρουλάκη. Υπήρξε κι ένας Καστελοριζιός που έριξε άκυρο, αλλά ίσως έκανε λάθος, ποιος ξέρει. Το νησάκι που έγινε παγκοσμίως γνωστό με το γνωστό διάγγελμα, γύρισε την πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Το δεύτερο χειρότερο ήταν η Σύμη. Το άλλο νησάκι που έγινε επίσης παγκοσμίως γνωστό με το περίφημο Συμπόσιο της Σύμης- επίσης εμπνεύσεως Γιώργου Παπανδρέου. Τι Πρωθυπουργούς, τι Αρχηγούς Κρατών, τι πανεπιστημιακούς και εκλεκτούς διανοούμενους έφερνε κάθε φορά κάτω από την σκέπη του Συμποσίου της Σύμης ο Γιώργος…Στράφι όλα. 29 Ανδρουλάκης, 12 Παπανδρέου. Καστελόριζο και Σύμη προτίμησαν το άγραφο χαρτί, το νέο, το άκαπνο. Μαζεύοντας τα κομμάτια του, συνεχάρη το νικητή, που απάντησε, «όλα θα γίνουν όπως πρέπει κύριε Πρόεδρε». Άλλωστε, όπως είπε κάποτε κι ο Ντέσμοντ Τούτου, το να νικάς είναι πολύ ωραίο, ωστόσο η αληθινή απόλαυση είναι, να παρηγορείς τον ηττημένο. Σε ότι τον αφορά πάντως θα συνεχίσει τον αγώνα «για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα».

Οι άνθρωποι του Νίκου

Το επόμενο διάστημα θα βρει το νικητή των εσωκομματικών του Κινάλ στην πιο απολαυστική περίοδο. Η σαρωτική νίκη και η λευκή επιταγή από το αποτέλεσμα της κάλπης, του δίνει την μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει τα πάντα όπως ακριβώς επιθυμεί. Να οργανώσει το κόμμα, να διαμορφώσει πολιτική πρόταση, να βάλει τις δικές του γραμμές στα μείζονα, να επιλέξει επιτελείο και συνεργάτες. Στο γραφείο, στο κόμμα, στην Βουλή. Οι άνθρωποι του Νίκου ωστόσο, σε αντίθεση με τους χιλιάδες ψηφοφόρους δεν είναι πολλοί. Ο εξής ένας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός από την Παραμυθιά.

Γεννημένος πέντε χρόνια μετά το ’81. Χαμηλών τόνων, πραγματιστής, με αίσθηση του χιούμορ. Στην Βουλή, οι δικοί του άνθρωποι είναι ο πολυμήχανος (αν και Αρκάς), Οδυσσέας Κωνσταντινίδης, και ο Μιχάλης Κατρίνης, (που όλοι ξέρετε ότι είναι πιθανόν ο άνθρωπος που θα προταθεί για αντ’ αυτού στην Βουλή). Η προταση Ανδρουλάκη για Βουλή θα ανακοινωθεί σήμερα, θα γίνει ψηφοφορία στην ΚΟ του Κιναλ, και θα κάνει ντεμπούτο στο τέλος της εβδομάδας, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή.

Το πρόγραμμα

Παρ’ ότι το βάρος έπεσε στην προεκλογική εκστρατεία θέλω να σας αποκαλύψω ότι ο Νίκος ήδη ‘δουλεύει’ πρόγραμμα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά μεθοδικά, παράλληλα με τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, διαμορφώνονται θέσεις, και ιδέες. Ολ’ αυτά θα παρουσιαστούν στον καιρό τους και θα έχουν πολλές εκπλήξεις.

Συγχαρητήρια

Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα χαράς. Μεταξύ των τηλεφωνημάτων που δέχτηκε, κι αυτό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα αρκετά νωρίς. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τηλέφωνο δεν χτύπησε από πλευράς Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου παρ’ ότι το’ βλεπε, δεν το ‘ παιξε. Ηχηρή αμηχανία.

Ονειρεύεται συγκυβέρνηση

Στον Συριζα θα πιέσουν Κινάλ και Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στην επόμενη αναμέτρηση. Όπως λέει ο Πάνος Σκουρλέτης, «επιτέλους αυτό το κόμμα να προσδιοριστεί στρατηγικά, στη βάση και της ιστορικότητάς του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, με τον οποίο θα μπορούμε να συγκυβερνήσουμε στην προοπτική της απλής αναλογικής». Και ο Κώστας Ζαχαριάδης, «εμείς από Δευτέρα θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει ένας γόνιμος πολιτικός διάλογος για την επόμενη μέρα στη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή, ότι η σημερινή διακυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ανατροφοδοτούμενες κρίσεις και αδιέξοδα. Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση». Μέχρι να φανεί που το πάει ο Νίκος. Η, για άλλους, μέχρι να δουν αν οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να γράφουν διψήφιο ποσοστό στο Κιναλ. Γιατί τότε, μπορεί ν’ αλλάξει η στρατηγική.

Με Σολτς

Αυτός που θα δει πάντως πρώτος τον Ολαφ Σολτς, το νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, θα είναι ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη έχει Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, (ατζέντα: πανδημία, τιμές ενέργειας, μεταναστευτικό, Ουκρανία), ενώ θα προηγηθεί μεθαύριο Τετάρτη η Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ο Σολτς και το SPD, θα είναι και το πεδίο της πρώτης «αναμέτρησης» Τσίπρα-Ανδρουλάκη καθώς οι ευρωσοσιαλιστές αποκτούν άλλο ενδιαφέρον με Γερμανό Καγκελάριο. Θα πατήσει πόδι ο Νίκος, ή θα αφήσει τον Αλέξη να παραμένει στο κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας, έστω και στην γωνία ως παρατηρητής;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Exxon Mobil: Δεν έχουμε δει ακόμη το πλήρες σοκ στην προσφορά πετρελαίου - Προειδοποιεί για άνοδο τιμών

23:28

Πρωτομαγιά με δύο νέα ρεκόρ στην Wall Street

23:10

Γερμανία: Πρώτη μέρα της εφαρμογής έκπτωσης του φόρου στα καύσιμα -Πώς πήγε;

22:51

Πτώση για το πετρέλαιο μετά το «παράθυρο» διαπραγμάτευσης που άνοιξε στο Ιράν

22:24

Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

21:45

UBS: Μειώνει τις προβλέψεις για το ασήμι λόγω ασθενέστερης ζήτησης

21:32

Σαουδική Αραβία: Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική επίσημη κάβα της χώρας

21:15

Τραμπ: Πιθανή συμμετοχή στη G7 εν μέσω εντάσεων για Ιράν και εμπόριο

20:54

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»

20:41

Ο Τραμπ διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Αβάνας

20:31

Bitcoin: Ισχυρό ράλι τον Απρίλιο, αλλά με «εύθραυστα» θεμέλια

20:12

Κατασχέθηκαν πάνω από 500 κιλά κάνναβης στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

19:58

Big Tech: Ρεκόρ επενδύσεων σε ΑΙ το 2027 - Απογειώνονται τα κέρδη στη Wall Street

19:38

Τραμπ: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την τελευταία πρόταση του Ιράν

19:12

Ο Τραμπ θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

19:06

Το Πεντάγωνο κατέληξε σε συμφωνία με κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

18:59

Βουτιά 25% για τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ από την «Ημέρα Απευλευθέρωσης»

18:33

Αδιέξοδο στη διάσωση της Spirit Aviation, καταρρέει η μετοχη

18:18

Βρέθηκε το αγαλματίδιο Όσκαρ για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin»

18:05

SOS από την Chevron για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

17:46

Δεν αποκλείεται να δούμε μια μεγάλη αλλαγή στις Magnificent 7

17:30

Πυροσβεστική: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

17:09

«Χτίζει» πάνω στο ρεκόρ της η Wall Street με τη βοήθεια της Apple

16:55

Ένα δισεκατομμύριο συσκευές συνδεδεμένες: Η σιωπηλή επανάσταση του IoT

16:35

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα

16:22

Ακρίβεια: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στην αγορά, νέο κύμα ανατιμήσεων «βλέπει» η βιομηχανία τροφίμων

16:07

Υπ. Κλιματικής Κρίσης για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, οι ποινές για τους παραβάτες

15:50

Ιράν: Έστειλε νέα πρόταση, μέσω Πακιστάν, για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ - «Ουδέν σχολιο» από τον Λ. Οίκο

15:31

ΟΗΕ: Ο νέος νόμος για τη θανατική ποινή στο Ισραήλ διαιωνίζει τη φυλετική διάκριση

15:16

Estee Lauder: Σχεδιάζει έως και 3.000 ακόμη απολύσεις, αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη