INSIDE OUT

Η φάπα στον ΓΑΠ από το Καστελόριζο - Ο άνθρωπος κλειδί του Ανδρουλάκη

13-12-2021 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το χειρότερο ήταν το Καστελόριζο. 78-18 υπέρ Ανδρουλάκη. Υπήρξε κι ένας Καστελοριζιός που έριξε άκυρο, αλλά ίσως έκανε λάθος, ποιος ξέρει. Το νησάκι που έγινε παγκοσμίως γνωστό με το γνωστό διάγγελμα, γύρισε την πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Το δεύτερο χειρότερο ήταν η Σύμη. Το άλλο νησάκι που έγινε επίσης παγκοσμίως γνωστό με το περίφημο Συμπόσιο της Σύμης- επίσης εμπνεύσεως Γιώργου Παπανδρέου. Τι Πρωθυπουργούς, τι Αρχηγούς Κρατών, τι πανεπιστημιακούς και εκλεκτούς διανοούμενους έφερνε κάθε φορά κάτω από την σκέπη του Συμποσίου της Σύμης ο Γιώργος…Στράφι όλα. 29 Ανδρουλάκης, 12 Παπανδρέου. Καστελόριζο και Σύμη προτίμησαν το άγραφο χαρτί, το νέο, το άκαπνο. Μαζεύοντας τα κομμάτια του, συνεχάρη το νικητή, που απάντησε, «όλα θα γίνουν όπως πρέπει κύριε Πρόεδρε». Άλλωστε, όπως είπε κάποτε κι ο Ντέσμοντ Τούτου, το να νικάς είναι πολύ ωραίο, ωστόσο η αληθινή απόλαυση είναι, να παρηγορείς τον ηττημένο. Σε ότι τον αφορά πάντως θα συνεχίσει τον αγώνα «για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα».

Οι άνθρωποι του Νίκου

Το επόμενο διάστημα θα βρει το νικητή των εσωκομματικών του Κινάλ στην πιο απολαυστική περίοδο. Η σαρωτική νίκη και η λευκή επιταγή από το αποτέλεσμα της κάλπης, του δίνει την μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει τα πάντα όπως ακριβώς επιθυμεί. Να οργανώσει το κόμμα, να διαμορφώσει πολιτική πρόταση, να βάλει τις δικές του γραμμές στα μείζονα, να επιλέξει επιτελείο και συνεργάτες. Στο γραφείο, στο κόμμα, στην Βουλή. Οι άνθρωποι του Νίκου ωστόσο, σε αντίθεση με τους χιλιάδες ψηφοφόρους δεν είναι πολλοί. Ο εξής ένας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός από την Παραμυθιά.

Γεννημένος πέντε χρόνια μετά το ’81. Χαμηλών τόνων, πραγματιστής, με αίσθηση του χιούμορ. Στην Βουλή, οι δικοί του άνθρωποι είναι ο πολυμήχανος (αν και Αρκάς), Οδυσσέας Κωνσταντινίδης, και ο Μιχάλης Κατρίνης, (που όλοι ξέρετε ότι είναι πιθανόν ο άνθρωπος που θα προταθεί για αντ’ αυτού στην Βουλή). Η προταση Ανδρουλάκη για Βουλή θα ανακοινωθεί σήμερα, θα γίνει ψηφοφορία στην ΚΟ του Κιναλ, και θα κάνει ντεμπούτο στο τέλος της εβδομάδας, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή.

Το πρόγραμμα

Παρ’ ότι το βάρος έπεσε στην προεκλογική εκστρατεία θέλω να σας αποκαλύψω ότι ο Νίκος ήδη ‘δουλεύει’ πρόγραμμα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά μεθοδικά, παράλληλα με τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, διαμορφώνονται θέσεις, και ιδέες. Ολ’ αυτά θα παρουσιαστούν στον καιρό τους και θα έχουν πολλές εκπλήξεις.

Συγχαρητήρια

Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα χαράς. Μεταξύ των τηλεφωνημάτων που δέχτηκε, κι αυτό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα αρκετά νωρίς. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τηλέφωνο δεν χτύπησε από πλευράς Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου παρ’ ότι το’ βλεπε, δεν το ‘ παιξε. Ηχηρή αμηχανία.

Ονειρεύεται συγκυβέρνηση

Στον Συριζα θα πιέσουν Κινάλ και Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στην επόμενη αναμέτρηση. Όπως λέει ο Πάνος Σκουρλέτης, «επιτέλους αυτό το κόμμα να προσδιοριστεί στρατηγικά, στη βάση και της ιστορικότητάς του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, με τον οποίο θα μπορούμε να συγκυβερνήσουμε στην προοπτική της απλής αναλογικής». Και ο Κώστας Ζαχαριάδης, «εμείς από Δευτέρα θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει ένας γόνιμος πολιτικός διάλογος για την επόμενη μέρα στη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή, ότι η σημερινή διακυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ανατροφοδοτούμενες κρίσεις και αδιέξοδα. Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση». Μέχρι να φανεί που το πάει ο Νίκος. Η, για άλλους, μέχρι να δουν αν οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να γράφουν διψήφιο ποσοστό στο Κιναλ. Γιατί τότε, μπορεί ν’ αλλάξει η στρατηγική.

Με Σολτς

Αυτός που θα δει πάντως πρώτος τον Ολαφ Σολτς, το νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, θα είναι ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη έχει Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, (ατζέντα: πανδημία, τιμές ενέργειας, μεταναστευτικό, Ουκρανία), ενώ θα προηγηθεί μεθαύριο Τετάρτη η Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ο Σολτς και το SPD, θα είναι και το πεδίο της πρώτης «αναμέτρησης» Τσίπρα-Ανδρουλάκη καθώς οι ευρωσοσιαλιστές αποκτούν άλλο ενδιαφέρον με Γερμανό Καγκελάριο. Θα πατήσει πόδι ο Νίκος, ή θα αφήσει τον Αλέξη να παραμένει στο κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας, έστω και στην γωνία ως παρατηρητής;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σκέρτσος για το τραγούδι του Light: Τα άτομα με αναπηρία αξιώνουν ουσιαστικό σεβασμό

23:37

Σκιάθος: Τα έργα συντήρησης στα μοναστήρια του νησιού επισκέφθηκε η Λ. Μενδώνη

23:16

OHE: Καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στη Συρία

22:46

Ρέθυμνο: Νέα χρηματοδότηση για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων στον Δήμο Μυλοποτάμου

22:17

Τσουκαλάς: Όσα συνέβησαν στη Νομική αποκάλυψαν την απόλυτη επιτελική αποτυχία του κράτους Μητσοτάκη

21:49

Τζιτζικώστας: Από τον τουρισμό πρέπει να ωφελούνται πάντα όλοι οι πολίτες και οι τοπικές επιχειρήσεις κάθε προορισμού

21:18

Καβάλα: Σύλληψη διακινητή - Μετέφερε τέσσερις αλλοδαπούς στο επικαθήμενο του φορτηγού που οδηγούσε

21:01

Υεμένη: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του

20:52

Νέο βίντεο με έναν Ισραηλινό όμηρο δημοσιοποίησε η Χαμάς

20:47

ΝΔ για αμφισβήτηση γνησιότητας των βίντεο των Τεμπών: Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτογελοιοποιείται

20:35

Ερντογάν: Μόνο μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα νέα διαπραγμάτευση στη Κύπρο

20:16

Ζελένσκι: Τι συζήτησα με τον Ντ. Τραμπ στο Βατικανό

20:02

Ινδονησία: Σεισμός 6 βαθμών στην περιοχή του Σουλαουέζι, δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι

19:52

Βατικανό: Συνεχίζονται οι συναντήσεις των καρδιναλίων πριν το κονκλάβιο

19:40

Φάμελλος: Η Ομάδα Αλήθειας αποτελεί παρακρατική ομάδα και παραμάγαζο της ΝΔ των Μητσοτάκη - Γεωργιάδη

19:23

Ολοκληρώθηκε η εξεταστική διαδικασία για εισαγωγή 2.155 μαθητών στα Πρότυπα και Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία

19:12

Η επέλαση των ξένων αλυσίδων μόδας «ξαναγράφει» τον χάρτη του λιανεμπορίου

19:00

Υπ. Τουρισμού: Διευκρινίσεις για τον νόμο 5170/2025 για τα τροχόσπιτα/τροχοκινούμενα

18:46

Εκρηκτικά βρέθηκαν στο διαμέρισμα της 38χρονης που σκοτώθηκε από την έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

18:39

ΕΛΑΣ: Προσοχή σε πλαστό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

18:10

Αυστραλία: Το Εργατικό Κόμμα νικητής των εκλογών

17:55

ΟΠΕΚ+: Οκτώ χώρες ανακοίνωσαν νέα αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Αναμένεται νέα πτώση τιμής

17:20

Berkshire Hathaway: Μείωση λειτουργικών κερδών - Ο Μπάφετ προειδοποιεί για αβεβαιότητα λόγω δασμών

17:03

Ακαθάριστα οικόπεδα: Αυξανόμενοι ρυθμοί φέτος για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις

17:00

Buybacks άνω των 750 εκατ. κινητοποιούν άμεσα οι τράπεζες

16:34

Ερντογάν: Βρίσκεται στα Κατεχόμενα για να εγκαινιάσει τη «Βουλή» του ψευδοκράτους

16:20

Πακιστάν: Ο στρατός πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους

15:43

Σιγκαπούρη: Το εμβληματικό Αεροδρόμιο Changi στέφθηκε πάλι Νο.1 παγκοσμίως για το 2025

15:33

Κεφαλογιάννη: Συνάντηση της υπ. Τουρισμού με την υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ

15:16

Απομακρύνεται ο Λιμενάρχης Αλοννήσου