INSIDE OUT

Η φάπα στον ΓΑΠ από το Καστελόριζο - Ο άνθρωπος κλειδί του Ανδρουλάκη

13-12-2021 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το χειρότερο ήταν το Καστελόριζο. 78-18 υπέρ Ανδρουλάκη. Υπήρξε κι ένας Καστελοριζιός που έριξε άκυρο, αλλά ίσως έκανε λάθος, ποιος ξέρει. Το νησάκι που έγινε παγκοσμίως γνωστό με το γνωστό διάγγελμα, γύρισε την πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Το δεύτερο χειρότερο ήταν η Σύμη. Το άλλο νησάκι που έγινε επίσης παγκοσμίως γνωστό με το περίφημο Συμπόσιο της Σύμης- επίσης εμπνεύσεως Γιώργου Παπανδρέου. Τι Πρωθυπουργούς, τι Αρχηγούς Κρατών, τι πανεπιστημιακούς και εκλεκτούς διανοούμενους έφερνε κάθε φορά κάτω από την σκέπη του Συμποσίου της Σύμης ο Γιώργος…Στράφι όλα. 29 Ανδρουλάκης, 12 Παπανδρέου. Καστελόριζο και Σύμη προτίμησαν το άγραφο χαρτί, το νέο, το άκαπνο. Μαζεύοντας τα κομμάτια του, συνεχάρη το νικητή, που απάντησε, «όλα θα γίνουν όπως πρέπει κύριε Πρόεδρε». Άλλωστε, όπως είπε κάποτε κι ο Ντέσμοντ Τούτου, το να νικάς είναι πολύ ωραίο, ωστόσο η αληθινή απόλαυση είναι, να παρηγορείς τον ηττημένο. Σε ότι τον αφορά πάντως θα συνεχίσει τον αγώνα «για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα».

Οι άνθρωποι του Νίκου

Το επόμενο διάστημα θα βρει το νικητή των εσωκομματικών του Κινάλ στην πιο απολαυστική περίοδο. Η σαρωτική νίκη και η λευκή επιταγή από το αποτέλεσμα της κάλπης, του δίνει την μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει τα πάντα όπως ακριβώς επιθυμεί. Να οργανώσει το κόμμα, να διαμορφώσει πολιτική πρόταση, να βάλει τις δικές του γραμμές στα μείζονα, να επιλέξει επιτελείο και συνεργάτες. Στο γραφείο, στο κόμμα, στην Βουλή. Οι άνθρωποι του Νίκου ωστόσο, σε αντίθεση με τους χιλιάδες ψηφοφόρους δεν είναι πολλοί. Ο εξής ένας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός από την Παραμυθιά.

Γεννημένος πέντε χρόνια μετά το ’81. Χαμηλών τόνων, πραγματιστής, με αίσθηση του χιούμορ. Στην Βουλή, οι δικοί του άνθρωποι είναι ο πολυμήχανος (αν και Αρκάς), Οδυσσέας Κωνσταντινίδης, και ο Μιχάλης Κατρίνης, (που όλοι ξέρετε ότι είναι πιθανόν ο άνθρωπος που θα προταθεί για αντ’ αυτού στην Βουλή). Η προταση Ανδρουλάκη για Βουλή θα ανακοινωθεί σήμερα, θα γίνει ψηφοφορία στην ΚΟ του Κιναλ, και θα κάνει ντεμπούτο στο τέλος της εβδομάδας, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή.

Το πρόγραμμα

Παρ’ ότι το βάρος έπεσε στην προεκλογική εκστρατεία θέλω να σας αποκαλύψω ότι ο Νίκος ήδη ‘δουλεύει’ πρόγραμμα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά μεθοδικά, παράλληλα με τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, διαμορφώνονται θέσεις, και ιδέες. Ολ’ αυτά θα παρουσιαστούν στον καιρό τους και θα έχουν πολλές εκπλήξεις.

Συγχαρητήρια

Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα χαράς. Μεταξύ των τηλεφωνημάτων που δέχτηκε, κι αυτό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα αρκετά νωρίς. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τηλέφωνο δεν χτύπησε από πλευράς Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου παρ’ ότι το’ βλεπε, δεν το ‘ παιξε. Ηχηρή αμηχανία.

Ονειρεύεται συγκυβέρνηση

Στον Συριζα θα πιέσουν Κινάλ και Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στην επόμενη αναμέτρηση. Όπως λέει ο Πάνος Σκουρλέτης, «επιτέλους αυτό το κόμμα να προσδιοριστεί στρατηγικά, στη βάση και της ιστορικότητάς του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, με τον οποίο θα μπορούμε να συγκυβερνήσουμε στην προοπτική της απλής αναλογικής». Και ο Κώστας Ζαχαριάδης, «εμείς από Δευτέρα θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει ένας γόνιμος πολιτικός διάλογος για την επόμενη μέρα στη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή, ότι η σημερινή διακυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ανατροφοδοτούμενες κρίσεις και αδιέξοδα. Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση». Μέχρι να φανεί που το πάει ο Νίκος. Η, για άλλους, μέχρι να δουν αν οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να γράφουν διψήφιο ποσοστό στο Κιναλ. Γιατί τότε, μπορεί ν’ αλλάξει η στρατηγική.

Με Σολτς

Αυτός που θα δει πάντως πρώτος τον Ολαφ Σολτς, το νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, θα είναι ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη έχει Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, (ατζέντα: πανδημία, τιμές ενέργειας, μεταναστευτικό, Ουκρανία), ενώ θα προηγηθεί μεθαύριο Τετάρτη η Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ο Σολτς και το SPD, θα είναι και το πεδίο της πρώτης «αναμέτρησης» Τσίπρα-Ανδρουλάκη καθώς οι ευρωσοσιαλιστές αποκτούν άλλο ενδιαφέρον με Γερμανό Καγκελάριο. Θα πατήσει πόδι ο Νίκος, ή θα αφήσει τον Αλέξη να παραμένει στο κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας, έστω και στην γωνία ως παρατηρητής;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:40

Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. οι πωλήσεις οχημάτων της Gelly το 2025

20:33

Ο Τραμπ εξετάζει επισταμένως την αγορά της Γροιλανδίας - Συνάντηση Ρούμπιο με αξιωματούχους της Δανίας

20:21

Σέινμπαουμ: Το Μεξικό εξελίσσεται σε σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου για την Κούβα λόγω Βενεζουέλας

20:15

Κλιμακώνουν οι αγρότες σε Νίκαια, Μάλγαρα και Μπράλο - 18 μπλόκα ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη

20:07

Κατάληψη τάνκερ από ΗΠΑ: Τι επιδιώκουν οι Αμερικανοί, οι δρόμοι του πετρελαίου

19:56

Ιράν: Η Αυστραλία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα

19:42

Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών - Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή

19:26

Μαρινάκης στους αγρότες: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να κοπεί η χώρα στα δύο

19:18

CrediaBank: Στο 50,172% το ποσοστό της Thrivest

19:12

Απώλειες στις ευρωαγορές πλην DΑΧ - Τέταρτη ημέρα κερδών στις μετοχές άμυνας λόγω Γροιλανδίας

19:01

Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε σε δύο λιμάνια κοντά στην Οδησσό

18:44

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ρωσικό τάνκερ στον Ατλαντικό - «Πράξη πειρατείας» λέει η Μόσχα

18:29

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων: «Κανείς δεν μιλά για χρήση στρατού στη Γροιλανδία»

18:15

ΗΠΑ: Ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών τον Δεκέμβριο

18:04

Νέα υψηλά 16ετίας στο ΧΑ με στήριξη από ισχυρά «χέρια»

17:55

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιχείρησε να σερβίρει στους αγρότες «ξαναζεσταμένη σούπα»

17:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα «είναι πάντα δίπλα» στo ΝΑΤΟ ακόμα και αν εκείνο δεν θα είναι εκεί για εμάς

17:35

Βενεζουέλα: Η αμερικανική Ακτοφυλακή συνέλαβε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στον Ατλαντικό

17:21

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Δύο νεκροί και 30 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά

17:19

Εμείς συζητάμε για 1 ή 1,5 λεπτό φθηνότερο ρεύμα, όταν η αγροτική υφήλιος φλέγεται…

16:59

Wall Street: Νέα ρεκόρ κυνηγούν οι δείκτες

16:57

Γερμανία: Σχεδόν 3 εκατ. οι άνεργοι το 2025 - Τα υψηλότερα επίπεδα από το 2013

16:36

Ο Ζελένσκι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον Τραμπ

16:22

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

16:10

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να λύσει τα προβλήματα

15:53

ΗΠΑ: 41.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο

15:38

Kaspersky: Πενταπλάσια αύξηση στις επιθέσεις phishing μέσω κωδικών QR το β' εξάμηνο του 2025

15:31

Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας του ΕΒΕΠ με το Ελληνο-Κενυατικό Επιμελητήριο

15:28

Βενεζουέλα: Απόπειρα σύλληψης τάνκερ από τις αμερικανικές δυνάμεις έπειτα από εβδομάδες καταδίωξης

15:23

Πρώτη αντίδραση αγροτών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης: «Σκέτη απογοήτευση»