INSIDE OUT

Τι πιστεύει ο Νίκος για τον Γιώργο - Τι πιστεύει ο Αλέξης για το Νίκο

10-12-2021 | 07:36
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ξεκινάω από τα ασήμαντα, για να μην χάνουμε χρόνο. Κάνει κρύο, η ουρά έξω τεράστια. Τους βλέπω που πλένουν χέρια στην Κασταλία. Υδρατμοί στο φουλ. Δεν θ’ ασχοληθώ σοβαρά τώρα, με το εάν ο Αλέξης αποφάσισε να βγάλει δίπλωμα ταχύπλοου. Τουναντίον το επικροτώ. Θα ήταν επικίνδυνο να οδηγεί πλεούμενο χωρίς δίπλωμα. Επίσης, οι βόλτες σ’ ανοιχτά νερά καθαρίζουν το μυαλό, και οξύνουν το πνεύμα. Χωρίς να με έχει επισκεφτεί (ακόμα), εκτιμώ πως τα χρειάζεται και τα δύο. Οπότε όλα καλά.

Χωρίς δίπλωμα

Σε αντίθεση με τον Αλέξη, που συνετά μαθαίνει τους κανόνες πριν ανοιχτεί, ο πρώην Πρωθυπουργός φέρεται σα να μην ξέρει καν τι είναι η πυξίδα. Η εικόνα που συμπαθεστατου εισηγητή του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση Γιώργου Αρβανιτίδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και ένθερμου Παπανδρεϊκού, είναι ενδεικτική. Δυο μέρες τώρα κλαίει. Μου το είπαν κάτι κωλωπετσωμένα αθηναϊκά περιστέρια,

που νταραβερίζονται τ’ απογεύματα με τα comme il faut της πλατείας Συντάγματος. Όλοι θέλουν ένα «βρώμικο», μη νομίζετε.

Στα χωριά της Κρήτης

Η σοβαρή καταγγελία Παπανδρέου, περί νοθείας στις κάλπες του α’ γύρου δημιούργησε σάλο, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες του β’ γύρου. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι στις εκλογές του 2007, υπήρξε λέει χωριό της Κρήτης με 20 κατοίκους, στου οποίου την κάλπη βρέθηκαν 190 ψήφους. Από αυτές οι 189 ήταν Παπανδρέου και 1 Βενιζέλος.

Ποιος κάνει τους ελέγχους;

Η καταγγελία έπεσε κεραυνός εν αιθρία λοιπόν. Όπως υποστήριξε ο ίδιος στη ανακοίνωσή του, «ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που δια πιστεύτηκαν για να ψηφίσουν, – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο».

Οπότε προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: η οργανωτική ομάδα ενός υποψηφίου, –σε ένα όργανο μάλιστα που αφθονούν οι δικοί του-, μπορεί να τσεκάρει το αποτέλεσμα όποτε θέλει, όπως θέλει και με όποιον τρόπο νομίζει;

Πού το πάει ο Γιώργος;

Οι υποψίες ότι ο πρώην Πρωθυπουργός πολώνει κι άλλο το κλίμα, και ότι ίσως ψάχνει αφορμή για να ‘ακυρώσει΄ τον β’ γύρο αυξάνονται. Κάποιοι μάλιστα εκτίμησαν ότι ίσως ψάχνει αφορμή για να αποσυρθεί και να ‘ακυρώσει’ την εκλογή Ανδρουλάκη. Κάποιοι άλλοι το πάνε ακόμα παραπέρα, μιλώντας ακόμα και για διάσπαση την Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΔΗΣΟ παραμένει ζωντανό. Δηλαδή ο Πρόεδρος ενός κόμματος, κατεβαίνει για Πρόεδρος ενός άλλου κόμματος (ΚΙΝΑΛ), χωρίς να διαλύσει το δικό του. Θα μιλήσω ως αυτή που είμαι: Άλλο τώρα. Άλλο την Δευτέρα.

Πάντως από το επιτελείο του Νίκου εκτιμούν, (ή ελπίζουν), πως δεν θα εγκαταλείψει, ούτε θα διασπάσει. Άλλωστε στο όνομα της ενότητας δεν κατέβηκε;

Ο φακός στον Σπίρτζη

Παρ’ ότι ο ΓΑΠ μιλάει για νοθεία, και δείχνει σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα, στα άλλα πασοκικά στρατόπεδα μουρμουρίζουν για κινητοποίηση παπανδρεϊκών του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του. Όμως δεν το κάνουν θέμα. Απλά κατανοούν πως ο μοναδικός που θα μπορούσε να το κάνει αυτό είναι ο Χρήστος ο Σπίρτζης.

Αλλαγή στρατηγικής

Η Κουμουνδούρου πάλι, με τον Αλέξη σε περιοδεία στην Ήπειρο

συνειδητοποιεί ότι με Ανδρουλάκη Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ χρειάζεται άμεσα αναπροσαρμογή στρατηγικής. Κι ενώ μέχρι τώρα πήγαινε σε Συνέδριο με κάπως φλουταρισμένες θέσεις, αρχίζει και συζητείται η ανάγκη να διαμορφωθούν σκληρές προγραμματικές αιχμές. Το έχουν καταλάβει το έργο πως με το αντι-δεξιό, και το ώριμο φρούτο δεν θα πάνε μακριά.

Πλεονέκτημα Νίκου

Πάντως τους πάω. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν βαρίδι, αυτοί βλέπουν πλεονέκτημα! Αναφέρομαι στην ιδιότητα Ανδρουλάκη ως ευρωβουλευτή, μέχρις ότου γίνουν εκλογές, η οποία εκ των πραγμάτων τον κρατάει μακριά από τις κοινοβουλευτικές μάχες. Το μεταφέρω όπως μου το είπαν γιατί είναι τέλειο: Είναι πλεονέκτημα ότι είναι στην Ευρωβουλή γιατί θα έχει την δυνατότητα να δίνει συνεντεύξεις και να διαμορφώνει τις θέσεις του εκ του ασφαλούς. Η Βουλή τι είναι; Πέντε πλάνα και τρεις ατάκες. Κι αυτές άκαπνες. Γλιτώνει έτσι την πίεση. Δεν θα μπορεί να χτυπηθεί live ούτε από Αλέξη, ούτε από Κυριάκο. Και θα έχει την πολυτέλεια να ετοιμάζει το προγραμματικό του πέσιμο. Magnifique.

Demagogue

Γαλλικά μίλησε και ο Κυριάκος στο διαδικτυακό φόρουμ του Μπάιντεν για την Δημοκρατία. Καθόλου τυχαίο ασφαλώς. Μιλώντας για την Δημοκρατία λοιπόν, εκτός από τον Κλεισθένη, αναφέρθηκε και στον Πεισίστρατο (σας τα ‘λεγα χθες, ελπίζω ν’ ανοίξατε κανένα βιβλίο ή έστω την Wikipedia).

«Ο αυταρχικός ηγέτης ήταν «tyrant», ή «τύραννος» στα ελληνικά. Και ο λαϊκιστής πολιτικός που προσέφερε πολύ εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα λεγόταν «demagogue» ή «δημαγωγός» στα ελληνικά.

Και οι Αθηναίοι γρήγορα αναγνώρισαν και απέρριψαν εκείνους που έκλιναν προς την τυραννία και τη δημαγωγία, ακριβώς επειδή ήταν καλά εκπαιδευμένοι ως πολίτες: επέλεγαν τους ηγέτες τους, τους κρατούσαν υπόλογους, δρώντας ως δικαστές και συμμετέχοντας ενεργά στον πολιτικό διάλογο».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:18

Μπλίνκεν: ΗΠΑ και Κίνα οφείλουν να χειρίζονται τις διαφωνίες τους «υπεύθυνα»

08:00

Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην ατζέντα του νέου Ευρωκοινοβουλίου

07:57

Συντάξεις Μαΐου: Ποιοι θα πληρωθούν νωρίτερα και πόσοι θα λάβουν αναδρομικά έως 15.000 ευρώ

07:53

Elpedison: Συνάντηση Helleniq Energy & Edison για την τύχη της εταιρείας

07:48

Prodea Investments: Αυξημένα έσοδα και «πωλητήρια» ακινήτων – Οι στοχεύσεις της ΑΕΕΑΠ

07:40

ΑΙΓΙΣ: Τι περιλαμβάνει η «προίκα» της Ελλάδας για φυσικές καταστροφές και έκτακτη ανάγκη

07:35

Οι επόμενες καλές ειδήσεις που περιμένει η ελληνική οικονομία – Ορόσημο το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ.

07:30

Πώς το τουριστικό «Project Voria» με καζίνο θα μεταμορφώσει το Μαρούσι – Οι οδικές παρεμβάσεις, το Μετρό, το ΟΑΚΑ

07:25

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά η υποβολή - Οι νέοι κωδικοί για εισοδήματα, φόρους και εκπτώσεις

07:23

Το χαρτί της σοβαρής αντιπολίτευσης παίζει ο Ανδρουλάκης - Αδιάβαστος στα του προϋπολογισμού ο Κασσελάκης - Ζήλιες για τον Ναύαρχο

07:17

Άνοιξε μπεργκεράδικο λίγο πριν χρεοκοπήσει: «Έβγαλα 700.000 ευρώ το 2023»

07:15

Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού

07:14

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο - Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

07:11

Αισιοδοξία για τα τραπεζικά μερίσματα – Κληρώνει για τον κανονισμό το ΧΑ - Το track record της Ideal

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»