INSIDE OUT

Inside out: Πράσινος πυρετός στην Αθήνα - Καιρίδης στη Βαυαρία - Τι τους έφταιξε η Κάλλας;

11-10-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ανηφόρισα για Μόναχο μη χάσω το Oktoberfest. Φυσικά πήγα σαν άνθρωπος, όχι σαν το σπασίκλα τον Καιρίδη. Ταξίδεψα με το πάσο μου. Πήρα τραίνο για να δω την εξοχή. Και κατέληξα τύφλα ένα βράδυ με πικρή μπύρα και λουκάνικα, σε κάτι τουριστικά στενάκια. Έχουν κι οι Πυθίες το δικαίωμα να το ρίχνουν λίγο έξω νομίζω αυτές τις μεγάλες νύχτες του Βορρά.

Είδε Χριστιανοκοινωνιστές

Τώρα ο βουλευτής Καιρίδης, τι να πω. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έκανε μονοήμερη Αθήνα-Μόναχο-Αθήνα, δεν ήπιε γουλιά μπύρα, και φυσικά την έβγαλε με τοστ είμαι σίγουρη. Έβγαλε και φωτογραφία πρωί-πρωί με το μετρό και τον προαστιακό στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Πήγε για μια μέρα, φιλοξενούμενος από το Hanns Seidel Stiftung των Χριστιανοκοινωνιστών, για ανταλλαγή απόψεων λέει, για την πορεία της Ευρώπης μετά τις γερμανικές εκλογές.

Καταξοδευτηκε ο Χριστιανοκοινωνιστής έχω να πω. Ο δε βουλευτής βορείων της ΝΔ, κατενθουσιασμένος βρήκε την ευκαιρία να μας θυμίσει γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βαυαρία: «Η Βαυαρία κυβερνιέται από τον πόλεμο και μετά από τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Αρχικά ήταν η πιο φτωχή και πιο αγροτική περιοχή της Δυτικής Γερμανίας. Σήμερα είναι το πλουσιοτερο κρατιδιο της. Η αντίστιξη με την πρώην Ανατολική Γερμανία παραμένει πολύ έντονη, παρά τα δισεκατομμύρια που επένδυσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ανατολή. Η Βαυαρία, που δεν κυβερνήθηκε ποτέ από την Αριστερά, πέτυχε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Γερμανίας. Ελεύθερη αγορά με πλούσια χρηματοδοτούμενη, από την ανάπτυξη, κοινωνική προστασία. Το συμπέρασμα δικό σας...», έγραψε. Αν είναι να πηγαίνουμε Μόναχο αυθημερόν, χωρίς Oktoberfest, μη σώσουμε κύριε Καιρίδη μας να γίνουμε Βαυαρία.

Έρχεται η πράσινη Βούλα

Μένοντας στο Βορρά, όχι τον σνομπ του Μονάχου, το Βορρά των Πρασίνων που έχουν κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ενημερώνω ότι αυτή την εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο ευρωπαίων πρασίνων. Η Βελγίδα Evelyne Huytebroeck, συμπρόεδρος και η Βούλα Τσέτση μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, καταφτάνουν την Παρασκευή στην πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, για να δουν τι σώζεται, (αν σώζεται), από τον χώρο αυτό. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ιδρύθηκε στη Ρώμη το 2004 και σήμερα που μιλάμε περιλαμβάνει επτά κόμματα (μεταξύ των οποίων σε Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σκωτία) σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και περιμένουμε Γερμανία. Φυσικά οι Γερμανοί Πράσινοι προϋπήρχαν και θαυματουργούσαν. Με το μικρό, αλλά δυναμικό 7% το 1998 μάλιστα, συγκυβέρνησαν με Σρέντερ, ενώ ο ηγέτης τους, Γιόσκα Φίσερ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Ο ροκ 70’αρης, ως Πυθία, το 2018 δήλωνε πως η Ευρώπη, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι λόγω των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων είναι μόνη, αφού η ευρω-ατλαντική τάξη πραγμάτων κλονίζεται. Κλείνει η παρένθεση.

Ποιους θα δει;

Το ερώτημα ποιους θα δει η Βούλα, πλανιέται στην υγρή ατμόσφαιρα της Αθήνας. Θα δει δύο σχήματα λοιπόν. Το ένα που κρατάει τυπικά την σφραγίδα των πάλαι ποτέ Οικολόγων Πράσινων, (οι δύο πρώην υπουργοί στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κ.κ. Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς). Και τους Πράσινους: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, Θανάσης Γούρης, Κώστας Λουκέρης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Μαρία Καβούρη. Οι τελευταίοι έχουν υποβάλλει αίτημα να μπούνε μέσα στους Ευρωπαίους Πράσινους ως παρατηρητές. Επίσης έχουν προτείνει ένα Φόρουμ διαλόγου με την Πράσινη Αριστερά, το Κόμμα για τα Ζώα, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους (Τσιρώνης, Δημαράς κι ότι άλλο έχει μείνει).

Δημοσκοπήσεις

Στις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν υπάρχει ένα μικρό, αλλά ευδιάκριτο 1,1% στο χώρο. Οπότε δημιουργούνται ελπίδες. Δίπλα σ’ αυτά, αλλά χωρίς την Βούλα, υπάρχει και το Πράσινο Κίνημα του Κώστα Καλογράνη και της Ρίας Ακρίβου που συνομιλεί με την Σοσιαλιστική Προοπτική (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης) και την Πράσινη Αριστερά (Θράσσος Φωτεινός).

Στις 13 στη Φιλοθέη

Την εβδομάδα που ξεκινά, εκτός από τις λεπτεπίλεπτες διεργασίας στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, σημαντική είναι η σύναξη της καραμανλικής συνιστώσας της Φιλοθέης. Για να δούμε, θα υπάρχει πάλι κοινή είσοδος Καραμανλή-Σαμαρά;

Έμεινα άγαλμα

Εάν, λέμε, εάν, περάσει σε κάποιον το μυαλό να με κάνει άγαλμα στην Αθήνα, παρακαλώ μην με αναθέσετε σ’ αυτόν που έκανε την Μαρία Κάλλας, ότι κι αν σας πει ο Δήμαρχος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Γαλλία: Προτείνει νέο «τέλος διαχείρισης» σε μικρά δέματα από το εξωτερικό

23:49

Visa: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 30 δισ. δολαρίων - Αύξηση κερδών στο β' τρίμηνο

23:39

«Πικρά» τα οικονομικά μεγέθη β' τριμήνου για την Starbucks

23:30

Μπέσεντ: Καμία εμπορική συμφωνία μέχρι να το πει ο Τραμπ

23:29

Ρούμπιο: Τέλος η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από Ρωσία - Ουκρανία

23:15

Κέρδη στην Wall Street από το «μυστικό» εμπορικό deal: «6 στα 6» για Dow Jones - S&P 500

23:02

Δύο νεαροί train surfers έχασαν τη ζωή τους στο Βερολίνο

22:48

Πτώση 1,1% για τον χρυσό

22:34

Επανεξελέγη πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο Μάνφρεντ Βέμπερ

22:20

Γερμανία: Προβάδισμα της AfD σε νέα δημοσκόπηση

22:06

Τζόκερ κλήρωση 29/4/2025: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 4,3 εκατ. ευρώ

22:05

Αιχμηρό βίντεο από Κίνα κατά ΗΠΑ για δασμούς Τραμπ: Αντισταθείτε στον νταή - Δεν θα γονατίσουμε

21:52

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων το πετρέλαιο με απώλειες άνω του 2,5%

21:39

Επικυρώθηκε ο διορισμός του εκλεκτού Τραμπ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα

21:26

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 98 εκατ. ευρώ

21:16

Πρώτη συμφωνία των ΗΠΑ για δασμούς Τραμπ - Αποκάλυψη του υπ. Εμπορίου

21:11

Ηράκλειο: Νέα σύσκεψη για το γεωδυναμικό φαινόμενο στις Βούτες

21:08

Κεφαλογιάννης: Παραγγελία 8 πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου

20:55

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη η ΝΔ με 24% - Θετικά τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές

20:46

Θεοδωρικάκος: Σταθερή πολιτική μας η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών

20:45

Μπλακάουτ και στην ισπανική οικονομία; - Ένας πρώτος απολογισμός

20:40

Λάιεν από ΕΛΚ: Να κάνουμε περισσότερα για την άμυνά μας - Η απειλή της Ρωσίας δεν θα εκλείψει

20:30

Ισπανία: Τουλάχιστον τρεις θάνατοι ενδέχεται να συνδέονται με το μπλακάουτ σε όλη τη χώρα

20:30

Carlsberg: Μποϊκοτάζ σε Coca-Cola και άλλα brands των ΗΠΑ από Δανούς καταναλωτές

20:25

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή

20:20

Πρώτο αίτημα προς ΗΠΑ για εξορύξεις σε διεθνή ύδατα από την καναδική TMC

20:14

ΣτΕ: Διευκρινίσεις για διατάγματα που αφορούν στους όρους δόμησης και τη μη επέκταση οικισμών

20:06

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 3 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος 0,298 ευρώ ανά μετοχή

19:58

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ – Επιτακτική η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

19:53

Μαρινάκης: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων