INSIDE OUT

Inside out: Πράσινος πυρετός στην Αθήνα - Καιρίδης στη Βαυαρία - Τι τους έφταιξε η Κάλλας;

11-10-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανηφόρισα για Μόναχο μη χάσω το Oktoberfest. Φυσικά πήγα σαν άνθρωπος, όχι σαν το σπασίκλα τον Καιρίδη. Ταξίδεψα με το πάσο μου. Πήρα τραίνο για να δω την εξοχή. Και κατέληξα τύφλα ένα βράδυ με πικρή μπύρα και λουκάνικα, σε κάτι τουριστικά στενάκια. Έχουν κι οι Πυθίες το δικαίωμα να το ρίχνουν λίγο έξω νομίζω αυτές τις μεγάλες νύχτες του Βορρά.

Είδε Χριστιανοκοινωνιστές

Τώρα ο βουλευτής Καιρίδης, τι να πω. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έκανε μονοήμερη Αθήνα-Μόναχο-Αθήνα, δεν ήπιε γουλιά μπύρα, και φυσικά την έβγαλε με τοστ είμαι σίγουρη. Έβγαλε και φωτογραφία πρωί-πρωί με το μετρό και τον προαστιακό στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Πήγε για μια μέρα, φιλοξενούμενος από το Hanns Seidel Stiftung των Χριστιανοκοινωνιστών, για ανταλλαγή απόψεων λέει, για την πορεία της Ευρώπης μετά τις γερμανικές εκλογές.

Καταξοδευτηκε ο Χριστιανοκοινωνιστής έχω να πω. Ο δε βουλευτής βορείων της ΝΔ, κατενθουσιασμένος βρήκε την ευκαιρία να μας θυμίσει γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βαυαρία: «Η Βαυαρία κυβερνιέται από τον πόλεμο και μετά από τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Αρχικά ήταν η πιο φτωχή και πιο αγροτική περιοχή της Δυτικής Γερμανίας. Σήμερα είναι το πλουσιοτερο κρατιδιο της. Η αντίστιξη με την πρώην Ανατολική Γερμανία παραμένει πολύ έντονη, παρά τα δισεκατομμύρια που επένδυσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ανατολή. Η Βαυαρία, που δεν κυβερνήθηκε ποτέ από την Αριστερά, πέτυχε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Γερμανίας. Ελεύθερη αγορά με πλούσια χρηματοδοτούμενη, από την ανάπτυξη, κοινωνική προστασία. Το συμπέρασμα δικό σας...», έγραψε. Αν είναι να πηγαίνουμε Μόναχο αυθημερόν, χωρίς Oktoberfest, μη σώσουμε κύριε Καιρίδη μας να γίνουμε Βαυαρία.

Έρχεται η πράσινη Βούλα

Μένοντας στο Βορρά, όχι τον σνομπ του Μονάχου, το Βορρά των Πρασίνων που έχουν κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ενημερώνω ότι αυτή την εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο ευρωπαίων πρασίνων. Η Βελγίδα Evelyne Huytebroeck, συμπρόεδρος και η Βούλα Τσέτση μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, καταφτάνουν την Παρασκευή στην πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, για να δουν τι σώζεται, (αν σώζεται), από τον χώρο αυτό. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ιδρύθηκε στη Ρώμη το 2004 και σήμερα που μιλάμε περιλαμβάνει επτά κόμματα (μεταξύ των οποίων σε Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σκωτία) σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και περιμένουμε Γερμανία. Φυσικά οι Γερμανοί Πράσινοι προϋπήρχαν και θαυματουργούσαν. Με το μικρό, αλλά δυναμικό 7% το 1998 μάλιστα, συγκυβέρνησαν με Σρέντερ, ενώ ο ηγέτης τους, Γιόσκα Φίσερ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Ο ροκ 70’αρης, ως Πυθία, το 2018 δήλωνε πως η Ευρώπη, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι λόγω των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων είναι μόνη, αφού η ευρω-ατλαντική τάξη πραγμάτων κλονίζεται. Κλείνει η παρένθεση.

Ποιους θα δει;

Το ερώτημα ποιους θα δει η Βούλα, πλανιέται στην υγρή ατμόσφαιρα της Αθήνας. Θα δει δύο σχήματα λοιπόν. Το ένα που κρατάει τυπικά την σφραγίδα των πάλαι ποτέ Οικολόγων Πράσινων, (οι δύο πρώην υπουργοί στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κ.κ. Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς). Και τους Πράσινους: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, Θανάσης Γούρης, Κώστας Λουκέρης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Μαρία Καβούρη. Οι τελευταίοι έχουν υποβάλλει αίτημα να μπούνε μέσα στους Ευρωπαίους Πράσινους ως παρατηρητές. Επίσης έχουν προτείνει ένα Φόρουμ διαλόγου με την Πράσινη Αριστερά, το Κόμμα για τα Ζώα, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους (Τσιρώνης, Δημαράς κι ότι άλλο έχει μείνει).

Δημοσκοπήσεις

Στις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν υπάρχει ένα μικρό, αλλά ευδιάκριτο 1,1% στο χώρο. Οπότε δημιουργούνται ελπίδες. Δίπλα σ’ αυτά, αλλά χωρίς την Βούλα, υπάρχει και το Πράσινο Κίνημα του Κώστα Καλογράνη και της Ρίας Ακρίβου που συνομιλεί με την Σοσιαλιστική Προοπτική (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης) και την Πράσινη Αριστερά (Θράσσος Φωτεινός).

Στις 13 στη Φιλοθέη

Την εβδομάδα που ξεκινά, εκτός από τις λεπτεπίλεπτες διεργασίας στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, σημαντική είναι η σύναξη της καραμανλικής συνιστώσας της Φιλοθέης. Για να δούμε, θα υπάρχει πάλι κοινή είσοδος Καραμανλή-Σαμαρά;

Έμεινα άγαλμα

Εάν, λέμε, εάν, περάσει σε κάποιον το μυαλό να με κάνει άγαλμα στην Αθήνα, παρακαλώ μην με αναθέσετε σ’ αυτόν που έκανε την Μαρία Κάλλας, ότι κι αν σας πει ο Δήμαρχος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:10

Από τον κουμπαρά στο χρηματιστήριο: Αλλάζει ο τρόπος που χτίζονται περιουσίες

21:09

Η Λάιεν θα παρουσιάσει πρόταση για την πρόσβαση των ανηλίκων στα social media την επόμενη εβδομάδα

21:07

Anthropic: Μπλόκαρε πιθανές προσπάθειες ανάπτυξης βιολογικών όπλων με ΑΙ

20:43

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επενδύσουν 40 δισ. ευρώ στη Γερμανία για data centers

20:37

Αφγανιστάν: Είναι «υποκρισία» να ζητούν δικαιώματα για τις γυναίκες ενώ μειώνουν τη βοήθεια προς αυτές

20:28

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην 90η ΔΕΘ

20:21

Πυροσβεστική: Συνολικά 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DBRS: Σε «θετικό» από «σταθερό» το trend της Eurobank - Τι θα οδηγήσει σε αναβάθμιση

20:00

Δανία: Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στο δημοτικό και το γυμνάσιο

19:32

Ζελένσκι: Ο Καναδάς συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία ένα μεγάλο πακέτο στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας

19:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 34 τραυματίες σε ρωσική επιδρομή σε εμπορικό κέντρο

19:27

Σκέρτσος: «Μισθοί Πορτογαλίας και όχι Βουλγαρίας στην Ελλάδα το 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat»

19:24

Πολλά αμερικανικά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές από τους ιρανικούς βομβαρδισμούς στην Ιορδανία

19:12

Πτώση στις ευρωαγορές στον απόηχο της ΕΚΤ

19:09

Λάιεν για την 11η Σεπτεμβρίου: «Σε στιγμές κινδύνου, οι συμμαχίες και η ενότητά μας έχουν σημασία»

18:49

ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται στο 3% το 2026, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί

18:46

Δένδιας: Κύπρος και Ελλάδα συνιστούν άξονα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

18:38

Μητσοτάκης για τα μέτρα ΔΕΘ: «Ένα συνεκτικό σχέδιο για καλύτερα εισοδήματα και στήριξη της κοινωνίας»

18:37

ΔΥΠΑ: «Καθόλα νόμιμες οι διαδικασίες αποπεράτωσης του νέου κτιρίου - Προχωρούν κανονικά οι εργασίες»

18:33

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Καθαρά κέρδη στα 2,34 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2026

18:18

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου

18:18

Ίλυδα: Ισχυρό άλμα 96,3% στα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο του 2026

18:15

Σκάλκος: Θα ξεπεράσουμε τον στόχο για άνοδο 40% στις ξένες επενδύσεις έως το 2030 - Η σημασία της ασιατικής στροφής

18:03

Χρηματιστήριο: Κράτησε «επαφή» με τις 2.700 μονάδες

18:02

Βαριές απώλειες -5% στα μέταλλα - Πτώση πάνω από 1% ο χρυσός

17:51

Ελβετία: Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την οικογενειακή κατάσταση του «διαζευγμένου» σε επίσημα έγγραφα

17:51

Σχέδια Βελτίωσης: Αυξημένες ανάγκες, συρρικνωμένος προϋπολογισμός

17:42

Στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων ο Μητσοτάκης την Παρασκευή

17:30

Κεραμέως: Η μεγαλύτερη «Ημέρα Καριέρας» με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη

17:29

Nasdaq: Επενδύει 100 εκατ. δολ. στη μητρική του Kraken - Έρχονται οι συναλλαγές «tokenized» μετοχών το 2027