INSIDE OUT

Inside out: Πράσινος πυρετός στην Αθήνα - Καιρίδης στη Βαυαρία - Τι τους έφταιξε η Κάλλας;

11-10-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ανηφόρισα για Μόναχο μη χάσω το Oktoberfest. Φυσικά πήγα σαν άνθρωπος, όχι σαν το σπασίκλα τον Καιρίδη. Ταξίδεψα με το πάσο μου. Πήρα τραίνο για να δω την εξοχή. Και κατέληξα τύφλα ένα βράδυ με πικρή μπύρα και λουκάνικα, σε κάτι τουριστικά στενάκια. Έχουν κι οι Πυθίες το δικαίωμα να το ρίχνουν λίγο έξω νομίζω αυτές τις μεγάλες νύχτες του Βορρά.

Είδε Χριστιανοκοινωνιστές

Τώρα ο βουλευτής Καιρίδης, τι να πω. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έκανε μονοήμερη Αθήνα-Μόναχο-Αθήνα, δεν ήπιε γουλιά μπύρα, και φυσικά την έβγαλε με τοστ είμαι σίγουρη. Έβγαλε και φωτογραφία πρωί-πρωί με το μετρό και τον προαστιακό στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Πήγε για μια μέρα, φιλοξενούμενος από το Hanns Seidel Stiftung των Χριστιανοκοινωνιστών, για ανταλλαγή απόψεων λέει, για την πορεία της Ευρώπης μετά τις γερμανικές εκλογές.

Καταξοδευτηκε ο Χριστιανοκοινωνιστής έχω να πω. Ο δε βουλευτής βορείων της ΝΔ, κατενθουσιασμένος βρήκε την ευκαιρία να μας θυμίσει γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βαυαρία: «Η Βαυαρία κυβερνιέται από τον πόλεμο και μετά από τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Αρχικά ήταν η πιο φτωχή και πιο αγροτική περιοχή της Δυτικής Γερμανίας. Σήμερα είναι το πλουσιοτερο κρατιδιο της. Η αντίστιξη με την πρώην Ανατολική Γερμανία παραμένει πολύ έντονη, παρά τα δισεκατομμύρια που επένδυσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ανατολή. Η Βαυαρία, που δεν κυβερνήθηκε ποτέ από την Αριστερά, πέτυχε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Γερμανίας. Ελεύθερη αγορά με πλούσια χρηματοδοτούμενη, από την ανάπτυξη, κοινωνική προστασία. Το συμπέρασμα δικό σας...», έγραψε. Αν είναι να πηγαίνουμε Μόναχο αυθημερόν, χωρίς Oktoberfest, μη σώσουμε κύριε Καιρίδη μας να γίνουμε Βαυαρία.

Έρχεται η πράσινη Βούλα

Μένοντας στο Βορρά, όχι τον σνομπ του Μονάχου, το Βορρά των Πρασίνων που έχουν κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ενημερώνω ότι αυτή την εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο ευρωπαίων πρασίνων. Η Βελγίδα Evelyne Huytebroeck, συμπρόεδρος και η Βούλα Τσέτση μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, καταφτάνουν την Παρασκευή στην πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, για να δουν τι σώζεται, (αν σώζεται), από τον χώρο αυτό. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ιδρύθηκε στη Ρώμη το 2004 και σήμερα που μιλάμε περιλαμβάνει επτά κόμματα (μεταξύ των οποίων σε Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σκωτία) σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και περιμένουμε Γερμανία. Φυσικά οι Γερμανοί Πράσινοι προϋπήρχαν και θαυματουργούσαν. Με το μικρό, αλλά δυναμικό 7% το 1998 μάλιστα, συγκυβέρνησαν με Σρέντερ, ενώ ο ηγέτης τους, Γιόσκα Φίσερ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Ο ροκ 70’αρης, ως Πυθία, το 2018 δήλωνε πως η Ευρώπη, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι λόγω των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων είναι μόνη, αφού η ευρω-ατλαντική τάξη πραγμάτων κλονίζεται. Κλείνει η παρένθεση.

Ποιους θα δει;

Το ερώτημα ποιους θα δει η Βούλα, πλανιέται στην υγρή ατμόσφαιρα της Αθήνας. Θα δει δύο σχήματα λοιπόν. Το ένα που κρατάει τυπικά την σφραγίδα των πάλαι ποτέ Οικολόγων Πράσινων, (οι δύο πρώην υπουργοί στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κ.κ. Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς). Και τους Πράσινους: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, Θανάσης Γούρης, Κώστας Λουκέρης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Μαρία Καβούρη. Οι τελευταίοι έχουν υποβάλλει αίτημα να μπούνε μέσα στους Ευρωπαίους Πράσινους ως παρατηρητές. Επίσης έχουν προτείνει ένα Φόρουμ διαλόγου με την Πράσινη Αριστερά, το Κόμμα για τα Ζώα, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους (Τσιρώνης, Δημαράς κι ότι άλλο έχει μείνει).

Δημοσκοπήσεις

Στις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν υπάρχει ένα μικρό, αλλά ευδιάκριτο 1,1% στο χώρο. Οπότε δημιουργούνται ελπίδες. Δίπλα σ’ αυτά, αλλά χωρίς την Βούλα, υπάρχει και το Πράσινο Κίνημα του Κώστα Καλογράνη και της Ρίας Ακρίβου που συνομιλεί με την Σοσιαλιστική Προοπτική (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης) και την Πράσινη Αριστερά (Θράσσος Φωτεινός).

Στις 13 στη Φιλοθέη

Την εβδομάδα που ξεκινά, εκτός από τις λεπτεπίλεπτες διεργασίας στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, σημαντική είναι η σύναξη της καραμανλικής συνιστώσας της Φιλοθέης. Για να δούμε, θα υπάρχει πάλι κοινή είσοδος Καραμανλή-Σαμαρά;

Έμεινα άγαλμα

Εάν, λέμε, εάν, περάσει σε κάποιον το μυαλό να με κάνει άγαλμα στην Αθήνα, παρακαλώ μην με αναθέσετε σ’ αυτόν που έκανε την Μαρία Κάλλας, ότι κι αν σας πει ο Δήμαρχος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:06

Ήπιες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στο Νταβός

11:05

«Καμπανάκι» Citi προς ΕΕ: Άμεση ανάγκη για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

11:02

Η Ρουμανία απέκτησε λιμάνι στη Μολδαβία - Οι διατροφικές της φιλοδοξίες

10:45

Οι 10 τάσεις που διαμορφώνουν την εργασία το 2026

10:35

Η Γαλλία ζητάει να πραγματοποιηθεί άσκηση του ΝΑΤΟ στη Γροιλανδία

10:30

FT: Οι εντάσεις λόγω Γροιλανδίας έχουν εκτροχιάσει τα σχέδια για το σχέδιο βοήθειας προς την Ουκρανία

10:24

ΗΠΑ - Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν για τη Συρία και τη Γάζα

10:24

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης Μητσοτάκη για σύσταση διακομματικής για τα αγροτικά

10:03

Ήχησε το 112 στην Αττική - «Περιορίστε τις μετακινήσεις»

10:01

Παραγγέλνουμε από efood και Wolt; Τι ισχύει με τα ντελίβερι λόγω κακοκαιρίας

09:57

Ισπανία: Ένας νεκρός, πέντε σοβαρά τραυματίες σε νέα σιδηροδρομική καταστροφή

09:37

Με Ισραήλ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ για Γάζα

09:23

Τραμπ: «Το Ιράν θα αφανιστεί εάν ενορχηστρώσει τη δολοφονία μου»

09:19

Hellenic Train: Σταδιακή άφιξη των νέων τρένων το β´ τρίμηνο του 2027

09:10

«Απορρόφησαν» τους κραδασμούς από Ιαπωνία τα ελληνικά ομόλογα

09:09

Ισχυροί άνεμοι «δένουν» τα πλοία - Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε βασικά λιμάνια

09:08

Ισραήλ στον ΟΗΕ: Είμαστε σε υψηλή ετοιμότητα για Ιράν και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ

09:05

Τι σηματοδοτεί το deal EOS Capital Partners - Φάρμα Κουκάκη

09:01

PeopleCert: Υπερδιπλασιάζει τον τζίρο και κοιτάζει νέα επενδυτικά ανοίγματα

09:00

Έγκριση Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης για Θεσσαλία, Ήπειρο, Νότιο Αιγαίο

08:56

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Αυξάνει τις τιμές στόχους

08:56

Αιολική ενέργεια: 76 νέες ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα το 2025 - Αύξηση 6,4%

08:46

Eldorado Gold: Σημαντική αναπτυξιακή ώθηση για την Ελλάδα το 2026 με τρία έργα

08:34

Καθ' οδόν για το Νταβός ο Τραμπ - Θα φτάσει με καθυστέρηση «περίπου τριών ωρών»

08:30

Τι αποφάσισαν οι αγρότες: Αποχωρούν τα τρακτέρ από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

08:24

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη επιδημία ιλαράς των τελευταίων 30 ετών

08:17

Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας στην Ισπανία - Νεκρός ο μηχανοδηγός

08:14

Οι must-visit προορισμοί του 2026: Η «χρυσή» δεκάδα του Tripadvisor

08:07

Κακοκαιρία: Πώς να προστατευτείτε - Συστάσεις της ΓΓΠΠ

07:56

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Εκτοξεύτηκαν οι υπερωρίες