INSIDE OUT

Inside out: Πράσινος πυρετός στην Αθήνα - Καιρίδης στη Βαυαρία - Τι τους έφταιξε η Κάλλας;

11-10-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ανηφόρισα για Μόναχο μη χάσω το Oktoberfest. Φυσικά πήγα σαν άνθρωπος, όχι σαν το σπασίκλα τον Καιρίδη. Ταξίδεψα με το πάσο μου. Πήρα τραίνο για να δω την εξοχή. Και κατέληξα τύφλα ένα βράδυ με πικρή μπύρα και λουκάνικα, σε κάτι τουριστικά στενάκια. Έχουν κι οι Πυθίες το δικαίωμα να το ρίχνουν λίγο έξω νομίζω αυτές τις μεγάλες νύχτες του Βορρά.

Είδε Χριστιανοκοινωνιστές

Τώρα ο βουλευτής Καιρίδης, τι να πω. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έκανε μονοήμερη Αθήνα-Μόναχο-Αθήνα, δεν ήπιε γουλιά μπύρα, και φυσικά την έβγαλε με τοστ είμαι σίγουρη. Έβγαλε και φωτογραφία πρωί-πρωί με το μετρό και τον προαστιακό στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Πήγε για μια μέρα, φιλοξενούμενος από το Hanns Seidel Stiftung των Χριστιανοκοινωνιστών, για ανταλλαγή απόψεων λέει, για την πορεία της Ευρώπης μετά τις γερμανικές εκλογές.

Καταξοδευτηκε ο Χριστιανοκοινωνιστής έχω να πω. Ο δε βουλευτής βορείων της ΝΔ, κατενθουσιασμένος βρήκε την ευκαιρία να μας θυμίσει γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βαυαρία: «Η Βαυαρία κυβερνιέται από τον πόλεμο και μετά από τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Αρχικά ήταν η πιο φτωχή και πιο αγροτική περιοχή της Δυτικής Γερμανίας. Σήμερα είναι το πλουσιοτερο κρατιδιο της. Η αντίστιξη με την πρώην Ανατολική Γερμανία παραμένει πολύ έντονη, παρά τα δισεκατομμύρια που επένδυσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ανατολή. Η Βαυαρία, που δεν κυβερνήθηκε ποτέ από την Αριστερά, πέτυχε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Γερμανίας. Ελεύθερη αγορά με πλούσια χρηματοδοτούμενη, από την ανάπτυξη, κοινωνική προστασία. Το συμπέρασμα δικό σας...», έγραψε. Αν είναι να πηγαίνουμε Μόναχο αυθημερόν, χωρίς Oktoberfest, μη σώσουμε κύριε Καιρίδη μας να γίνουμε Βαυαρία.

Έρχεται η πράσινη Βούλα

Μένοντας στο Βορρά, όχι τον σνομπ του Μονάχου, το Βορρά των Πρασίνων που έχουν κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ενημερώνω ότι αυτή την εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο ευρωπαίων πρασίνων. Η Βελγίδα Evelyne Huytebroeck, συμπρόεδρος και η Βούλα Τσέτση μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, καταφτάνουν την Παρασκευή στην πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, για να δουν τι σώζεται, (αν σώζεται), από τον χώρο αυτό. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ιδρύθηκε στη Ρώμη το 2004 και σήμερα που μιλάμε περιλαμβάνει επτά κόμματα (μεταξύ των οποίων σε Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σκωτία) σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και περιμένουμε Γερμανία. Φυσικά οι Γερμανοί Πράσινοι προϋπήρχαν και θαυματουργούσαν. Με το μικρό, αλλά δυναμικό 7% το 1998 μάλιστα, συγκυβέρνησαν με Σρέντερ, ενώ ο ηγέτης τους, Γιόσκα Φίσερ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Ο ροκ 70’αρης, ως Πυθία, το 2018 δήλωνε πως η Ευρώπη, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι λόγω των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων είναι μόνη, αφού η ευρω-ατλαντική τάξη πραγμάτων κλονίζεται. Κλείνει η παρένθεση.

Ποιους θα δει;

Το ερώτημα ποιους θα δει η Βούλα, πλανιέται στην υγρή ατμόσφαιρα της Αθήνας. Θα δει δύο σχήματα λοιπόν. Το ένα που κρατάει τυπικά την σφραγίδα των πάλαι ποτέ Οικολόγων Πράσινων, (οι δύο πρώην υπουργοί στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κ.κ. Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς). Και τους Πράσινους: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, Θανάσης Γούρης, Κώστας Λουκέρης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Μαρία Καβούρη. Οι τελευταίοι έχουν υποβάλλει αίτημα να μπούνε μέσα στους Ευρωπαίους Πράσινους ως παρατηρητές. Επίσης έχουν προτείνει ένα Φόρουμ διαλόγου με την Πράσινη Αριστερά, το Κόμμα για τα Ζώα, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους (Τσιρώνης, Δημαράς κι ότι άλλο έχει μείνει).

Δημοσκοπήσεις

Στις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν υπάρχει ένα μικρό, αλλά ευδιάκριτο 1,1% στο χώρο. Οπότε δημιουργούνται ελπίδες. Δίπλα σ’ αυτά, αλλά χωρίς την Βούλα, υπάρχει και το Πράσινο Κίνημα του Κώστα Καλογράνη και της Ρίας Ακρίβου που συνομιλεί με την Σοσιαλιστική Προοπτική (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης) και την Πράσινη Αριστερά (Θράσσος Φωτεινός).

Στις 13 στη Φιλοθέη

Την εβδομάδα που ξεκινά, εκτός από τις λεπτεπίλεπτες διεργασίας στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, σημαντική είναι η σύναξη της καραμανλικής συνιστώσας της Φιλοθέης. Για να δούμε, θα υπάρχει πάλι κοινή είσοδος Καραμανλή-Σαμαρά;

Έμεινα άγαλμα

Εάν, λέμε, εάν, περάσει σε κάποιον το μυαλό να με κάνει άγαλμα στην Αθήνα, παρακαλώ μην με αναθέσετε σ’ αυτόν που έκανε την Μαρία Κάλλας, ότι κι αν σας πει ο Δήμαρχος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά της αεροασφάλειας και ανάμειξη στις εκλογές

23:52

Η Σίφνος ανάμεσα στα 58 νέα μέλη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO

23:44

WFP: Οι μερίδες τροφίμων στο Σουδάν θα πρέπει να μειωθούν λόγω ελλείψεων στη χρηματοδότηση

23:35

Η Λάρνακα ορίζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030

23:24

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street - Σχεδόν 2% κάτω ο Nasdaq

23:08

WSJ: Γουόρς και Χάσετ οι δύο επικρατέστεροι για την προεδρία της Fed

23:00

Tether: Προσφορά εξαγοράς της Γιουβέντους από την Exor - Επενδύει 1 δισ. ευρώ

22:47

Γάζα: Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από ασθένειες και μολύνσεις μετά από πλημμύρες

22:38

ΟΗΕ: Υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών στην ΛΔ του Κονγκό τάχθηκε η Ελλάδα

22:24

Μικρή πτώση για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά

22:12

Δεκάδες μετανάστες εισήλθαν στην Πολωνία μέσω κρυφής σήραγγας με τη Λευκορωσία

21:55

Γαλλία: Εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία πριν γίνουν διαπραγματεύσεις για το εδαφικό

21:42

Συνάντηση Πιερρακάκη - Κόστα: Σταθερότητα, ανάπτυξη, ανθεκτικότητα οι προτεραιότητες

21:28

«Βουτιά» 3% για το ασήμι μετά το ρεκόρ - Σε υψηλό επτά εβδομάδων ο χρυσός

21:14

Ο Τραμπ λέει ότι Καμπότζη και Ταϊλάνδη συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες

20:59

Πιερρακάκης: Ο προϋπολογισμός του 2026 είναι το θεμέλιο της επόμενης φάσης

20:54

ΕΕ: «Παγώνουν» επ' αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισ. ευρώ

20:42

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας

20:32

Μαρινάκης και Αγγελικούση στις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας

20:19

Ουκρανία: Η ένταξη στην ΕΕ από το 2027 προβλέπεται στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

20:08

Τουρκία: Ξεκινά στις 9 Μαρτίου η δίκη του Ιμάμογλου για διαφθορά

20:02

Η νέα στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ: Ιδεολογικές εμμονές και διεθνείς κίνδυνοι

19:48

Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στη βιώσιμη αεροπορική ανάπτυξη

19:35

ΑΑΔΕ: Νέα σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα - Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια

19:26

Ισπανία: Επικρίσεις στους Σοσιαλιστές για τον χειρισμό καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης

19:20

Ουκρανία: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο έφθασαν τους 155.368 νεκρούς

19:09

Κλιμακώνουν οι αγρότες: Κλειστή η Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη Νίκαια, αύριο η κρίσιμη σύσκεψη

19:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με την απεσταλμένη ΟΗΕ για την Κύπρο

18:53

Πτωτικό κλείσιμο στις ευρωαγορές με το focus σε νέα μάκρο

18:45

Q&R: ΑΜΚ με μετρητά ύψους 2,249 εκατ. ευρώ - Στα 1,10 ευρώ οι νέες μετοχές