INSIDE OUT

Inside out: Πράσινος πυρετός στην Αθήνα - Καιρίδης στη Βαυαρία - Τι τους έφταιξε η Κάλλας;

11-10-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ανηφόρισα για Μόναχο μη χάσω το Oktoberfest. Φυσικά πήγα σαν άνθρωπος, όχι σαν το σπασίκλα τον Καιρίδη. Ταξίδεψα με το πάσο μου. Πήρα τραίνο για να δω την εξοχή. Και κατέληξα τύφλα ένα βράδυ με πικρή μπύρα και λουκάνικα, σε κάτι τουριστικά στενάκια. Έχουν κι οι Πυθίες το δικαίωμα να το ρίχνουν λίγο έξω νομίζω αυτές τις μεγάλες νύχτες του Βορρά.

Είδε Χριστιανοκοινωνιστές

Τώρα ο βουλευτής Καιρίδης, τι να πω. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έκανε μονοήμερη Αθήνα-Μόναχο-Αθήνα, δεν ήπιε γουλιά μπύρα, και φυσικά την έβγαλε με τοστ είμαι σίγουρη. Έβγαλε και φωτογραφία πρωί-πρωί με το μετρό και τον προαστιακό στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Πήγε για μια μέρα, φιλοξενούμενος από το Hanns Seidel Stiftung των Χριστιανοκοινωνιστών, για ανταλλαγή απόψεων λέει, για την πορεία της Ευρώπης μετά τις γερμανικές εκλογές.

Καταξοδευτηκε ο Χριστιανοκοινωνιστής έχω να πω. Ο δε βουλευτής βορείων της ΝΔ, κατενθουσιασμένος βρήκε την ευκαιρία να μας θυμίσει γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βαυαρία: «Η Βαυαρία κυβερνιέται από τον πόλεμο και μετά από τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Αρχικά ήταν η πιο φτωχή και πιο αγροτική περιοχή της Δυτικής Γερμανίας. Σήμερα είναι το πλουσιοτερο κρατιδιο της. Η αντίστιξη με την πρώην Ανατολική Γερμανία παραμένει πολύ έντονη, παρά τα δισεκατομμύρια που επένδυσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ανατολή. Η Βαυαρία, που δεν κυβερνήθηκε ποτέ από την Αριστερά, πέτυχε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Γερμανίας. Ελεύθερη αγορά με πλούσια χρηματοδοτούμενη, από την ανάπτυξη, κοινωνική προστασία. Το συμπέρασμα δικό σας...», έγραψε. Αν είναι να πηγαίνουμε Μόναχο αυθημερόν, χωρίς Oktoberfest, μη σώσουμε κύριε Καιρίδη μας να γίνουμε Βαυαρία.

Έρχεται η πράσινη Βούλα

Μένοντας στο Βορρά, όχι τον σνομπ του Μονάχου, το Βορρά των Πρασίνων που έχουν κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ενημερώνω ότι αυτή την εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο ευρωπαίων πρασίνων. Η Βελγίδα Evelyne Huytebroeck, συμπρόεδρος και η Βούλα Τσέτση μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, καταφτάνουν την Παρασκευή στην πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, για να δουν τι σώζεται, (αν σώζεται), από τον χώρο αυτό. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ιδρύθηκε στη Ρώμη το 2004 και σήμερα που μιλάμε περιλαμβάνει επτά κόμματα (μεταξύ των οποίων σε Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σκωτία) σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και περιμένουμε Γερμανία. Φυσικά οι Γερμανοί Πράσινοι προϋπήρχαν και θαυματουργούσαν. Με το μικρό, αλλά δυναμικό 7% το 1998 μάλιστα, συγκυβέρνησαν με Σρέντερ, ενώ ο ηγέτης τους, Γιόσκα Φίσερ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Ο ροκ 70’αρης, ως Πυθία, το 2018 δήλωνε πως η Ευρώπη, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι λόγω των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων είναι μόνη, αφού η ευρω-ατλαντική τάξη πραγμάτων κλονίζεται. Κλείνει η παρένθεση.

Ποιους θα δει;

Το ερώτημα ποιους θα δει η Βούλα, πλανιέται στην υγρή ατμόσφαιρα της Αθήνας. Θα δει δύο σχήματα λοιπόν. Το ένα που κρατάει τυπικά την σφραγίδα των πάλαι ποτέ Οικολόγων Πράσινων, (οι δύο πρώην υπουργοί στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κ.κ. Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς). Και τους Πράσινους: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, Θανάσης Γούρης, Κώστας Λουκέρης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Μαρία Καβούρη. Οι τελευταίοι έχουν υποβάλλει αίτημα να μπούνε μέσα στους Ευρωπαίους Πράσινους ως παρατηρητές. Επίσης έχουν προτείνει ένα Φόρουμ διαλόγου με την Πράσινη Αριστερά, το Κόμμα για τα Ζώα, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους (Τσιρώνης, Δημαράς κι ότι άλλο έχει μείνει).

Δημοσκοπήσεις

Στις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν υπάρχει ένα μικρό, αλλά ευδιάκριτο 1,1% στο χώρο. Οπότε δημιουργούνται ελπίδες. Δίπλα σ’ αυτά, αλλά χωρίς την Βούλα, υπάρχει και το Πράσινο Κίνημα του Κώστα Καλογράνη και της Ρίας Ακρίβου που συνομιλεί με την Σοσιαλιστική Προοπτική (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης) και την Πράσινη Αριστερά (Θράσσος Φωτεινός).

Στις 13 στη Φιλοθέη

Την εβδομάδα που ξεκινά, εκτός από τις λεπτεπίλεπτες διεργασίας στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, σημαντική είναι η σύναξη της καραμανλικής συνιστώσας της Φιλοθέης. Για να δούμε, θα υπάρχει πάλι κοινή είσοδος Καραμανλή-Σαμαρά;

Έμεινα άγαλμα

Εάν, λέμε, εάν, περάσει σε κάποιον το μυαλό να με κάνει άγαλμα στην Αθήνα, παρακαλώ μην με αναθέσετε σ’ αυτόν που έκανε την Μαρία Κάλλας, ότι κι αν σας πει ο Δήμαρχος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:39

Θεοδωρικάκος: Τρία νέα αναπτυξιακά καθεστώτα για μεταποίηση, μεγάλες επενδύσεις και παραμεθόριες περιοχές

15:31

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Η στρατιωτική επιχείρηση στο Λίβανο δεν έχει ολοκληρωθεί»

15:20

Μπορούν ΗΠΑ και Ιράν να λήξουν οριστικά τον πόλεμο;

15:13

Αφρικανική Σκόνη: Ήταν πάντα τόσο μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα;

15:13

Οι εφεδρείες και η ανάγκη για… μέτρο

15:08

ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα

15:02

ΥΠΑΑΤ: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με κτηνοτρόφους, τυροκόμους, παραγωγούς και τοπικούς φορείς της Λέσβου

14:53

Μαγιάρ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την αποδέσμευση των «παγωμένων» κονδυλίων της ΕΕ

14:40

Διαβάσατε ειδήσεις το Πάσχα; Κάντε το κουίζ

14:33

Η Uber αυξάνει το ποσοστό της στην Delivery Hero έναντι 270 εκατ. ευρώ

14:31

5 λόγοι για να λατρέψετε τον Πόρο

14:15

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 22 Απριλίου

14:09

Διάσκεψη στο Παρίσι για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

14:02

«Αφόρητα ζεστή»: Η Ιαπωνία ορίζει νέο όρο για τις ημέρες του καύσωνα

13:45

Δήμας: «Με τη νέα Γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα κλείνουμε μια πληγή από τον Daniel»

13:18

Data4: Εγκαινίασε δεύτερο data center κοντά στη Βαρσοβία

13:11

Αυξήθηκε οριακά ο αριθμός των επισκεπτών σε μουσεία το 2025

13:10

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεταβλητότητα δεν φοβίζει τους επενδυτές

12:59

Κοντογεώργης: «Η τοξικότητα δεν συμφέρει την χώρα - Εκλογές το 2027»

12:56

Πλήθος επιχειρήσεων και ευρύ φάσμα ειδικοτήτων στην 55η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στην Πάτρα

12:29

Αναλυτές στο Bloomberg: «Δύσκολο» το υπόλοιπο του έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές

12:23

Ψηφιακό ευρώ: Στρατηγική αναγκαιότητα και όχι τεχνολογική επιλογή

12:21

Λίβανος: «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η Χεζμπολάχ σε περίπτωση ισραηλινών παραβιάσεων

12:04

Η Τράπεζα Πειραιώς ανανεώνει τη συνεργασία της με το YΠΕΘΑ

11:58

ING: Σενάριο για άνοδο των τιμών του αλουμινίου πάνω από τα 4.000 δολάρια

11:38

Μαρινάκης: «Δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια στον τοξικό λόγο, στα ψέματα και στην ανωνυμία»

11:36

Σκάνδαλο Μάντελσον- Έπστιν: Στο στόχαστρο και πάλι ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ μετά τις νέες αποκαλύψεις

11:35

Αυτές οι εταιρείες κυριαρχούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη

11:19

Η Cisco προχωρά σε μια σημαντική διοικητική τοποθέτηση

11:10

Alstom: Μεγάλη βουτιά επιστρέφει τη μετοχή σε επίπεδα 2023