INSIDE OUT

Inside Out: Το δράμα της αριστεράς σε Γερμανία και Ελλάδα - Κυριάκος, ομογένεια και Ελπιδοφόρος

27-09-2021 | 06:38
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Shocking silence. Με τις δύο αυτές λέξεις περιέγραψε ο απεσταλμένος της DW την πρώτη αντίδραση της γερμανικής αριστεράς , στα γραφεία τους όταν ανακοινώθηκε το exit poll. Γερμανική αριστερά = Die Linke, δηλαδή, το γερμανικό αδελφάκι του Συριζα. Απ’ ότι φαίνεται δύο θα είναι τα θρίλερ το επόμενο διάστημα μέχρις ότου καταμετρηθεί και η επιστολική ψήφος: ο σχηματισμός κυβέρνησης και από ποιους, και εάν θα μπει ή όχι η αριστερά στην Βουλή καθώς ο κόφτης εισόδου είναι 5%. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση θυμίζω πέρασαν έξι μήνες μέχρις ότου καταλήξει ο μεγάλος σχηματισμός με CDU και SPD γιατί οι άνθρωποι διαπραγματεύονταν πόντο- πόντο την προγραμματική συμφωνία. Και την διαπραγματευόταν, γιατί επρόκειτο να την τηρήσουν. Φαντάσου λοιπόν τώρα εάν πρέπει να σχηματιστεί τρικομματική κυβέρνηση. Αλλά κι αυτοί βρε αδελφέ, πως τα παίρνουν τόσο σοβαρά. Προγραμματικές θέσεις κι αηδίες. Εδώ ο Αλέξης αγκάλιασε τον Πάνο και ανέβηκαν στην σκηνή το ίδιο βράδυ στις εκλογές το Γενάρη του ’15. Ας βάλουν επιτέλους κι αυτοί λίγο συναίσθημα στις επιλογές τους, όλο λογική. Με ποιους αισθάνονται πιο όμορφα να κάθονται στο υπουργικό; Αυτούς να επιλέξουν.

Βραχυκύκλωμα στην Κουμουνδούρου

Shocking silence και στην Κουμουνδούρου μετά το exit poll, αν και η Ράνια η Σβίγκου προσπάθησε να το φέρει κάπως όμορφα τις προάλλες μιλώντας για τους δεσμούς με το Die Linke, και θυμίζοντας ότι ο Συριζα συνομιλεί και με το SPD και τους Πράσινους. Εάν τελικά οι SPDες πάρουν την Καγκελαρία, καθώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε ακόμα φως και δεν μπορούσα να δω καθαρά. Λογικά ο Πρόεδρος με τους στενούς του συνεργάτες (Τζανακόπουλος, Καλογήρου, Παπαδάκη, Καλπαδάκη κλπ) επεξεργάζονταν μια πρώτη αντίδραση.

Δεν ξεχνά

Πριν εφορμήσουν προς το μέλλον πάντως, θα χρειαστεί να υποστούν αρκετά απόνερα του παρελθόντος. Κι αν ο κυβερνητικός Συριζα καταφέρει να ξεχάσει πχ την στάση του κυβερνητικού SPD την εποχή των μνημονίων, αυτός που δεν ξεχνά τίποτε είναι ο Γιάνης. Χθες απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρώην Πρωθυπουργό του Αλέξη Τσίπρα. Η φράση που προκάλεσε την έκρηξη επιστολογραφίας από πλευράς Βαρουφάκη ήταν από το άρθρο του κ. Τσίπρα στην Die Zeit, με αφορμή την αποχώρηση της Μέρκελ: «Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Ποιος είδε τον πρώην πρώτο υπουργό Οικονομικών της, πρώτη φορά κυβέρνησης της αριστεράς στην Ελλάδα, και δεν τον φοβήθηκε.

Γιατί χώρισαν οι δρόμοι τους

«Εκεί, δηλαδή, που είχαμε ταχθεί στην υπέρβαση του δίπολου «λαϊκή εντολή», από τη μία, και «καταστροφικό Μνημόνιο», από την άλλη, εσύ σήμερα μιλάς για δίπολο «λαϊκή εντολή», από τη μία, και «ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης» από την άλλη – λες και η λαϊκή εντολή του Γενάρη του 2015 ερχόταν σε σύγκρουση όχι μόνο με το συμφέρον των λαών της Ευρώπης αλλά και με την… ειρήνη! Έως προχτές, ήθελα να πιστεύω ότι οι δρόμοι μας χώρισαν επειδή διαφωνήσαμε για το κατά πόσον η ρήξη με το Βερολίνο και την τρόικα ήταν ενδεδειγμένη κίνηση υπέρ του κοινού σκοπού – που δεν ήταν άλλος από το να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές ώστε να ανακουφιστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη» του γράφει σε πρώτο ενικό. «Λέω, «έως προχτές», επειδή με το άρθρο σου στην Die Zeit αποκήρυξες, έμμεσα αλλά σαφέστατα, όχι μόνο τη ρήξη αλλά και την λαϊκή εντολή που ζητήσαμε και πήραμε ως αντίθετη (άκουσαν άκουσαν!) με την… ειρήνη στην Ευρώπη. Κρίμα. Με αυτή τη δήλωση μετανοίας σου -και μάλιστα σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης- κατέβηκες το τελευταίο σκαλί της συνθηκολόγησής σου. Ουσιαστικά απαρνείσαι τη λαϊκή εντολή του Γενάρη του 2015. Δεν σου αρκούσε το ότι έχεις από πολλού χαρακτηρίσει «αυταπάτη» την ρήξη για την οποία είχαμε εκλεγεί; Ότι έκανες τα πάντα να μην γίνει το 2015, αλλά και να δαιμονοποιηθεί χωρίς να έχει γίνει;».

Fall season

Μακριά από τα άγχη των πρώην αριστερών, να σοσιαλδημοκρατικοποιηθούν, μπορώ να πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόλαυσε κάθε λεπτό στην , για μένα, πιο όμορφη εποχή της Νέας Υόρκης. Το φθινόπωρο. Μια χαρά πήγε η Νέα Υόρκη και σήμερα χαλαρώνει με δείπνο εργασίας στο Παρίσι (σας τα έγραψα από την Πέμπτη, μην επαναλαμβανόμαστε). Το υπερατλαντικό μου μάτι είδε να τον αποθεώνει η Ομογένεια – και ίσως κι ένα κλικ παραπάνω μετά την ‘κίτρινη’ σε Ελπιδοφόρο. Πραγματικά απόλαυσε την δεξίωση προς τιμήν του από το Hellenic Initiative με οικοδεσπότες τους George Stamas και Andrew Liveris. Ο τελευταίος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη και του κυβερνητικού έργου των τελευταίων δυο ετών, τονίζοντας ότι «αντιλαμβάνεται τον σημερινό κόσμο», αναφορικά με την διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Παρόντες στην δεξίωση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Κόκοτας με τον πρώην πρόεδρο Γιώργο Χωριάτη, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγκάκης, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός, η εκδότρια της αγγλόφωνης εφημερίδας του «Εθνικού Κήρυκα», Βανέσσα Διαματάρη, ο επικεφαλής της ALMA Bank, Ευστάθιος Βαλλιώτης, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Μανώλας κι άλλοι εκλεκτοί. Στην εκδήλωση δεν έδωσε τελικά το παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Πρωθυπουργός με την ωραιότατη κ. Βανέσσα Διαματάρη, κόρη του πρώην υφΥΠΕΞ Αντώνη Διαματάρη

Η «λεπτομέρεια» της απουσίας του κ. Ελπιδοφόρου από την δεξίωση, δεν θα πρέπει πάντως να ήταν ευχάριστη για την οικογένεια του πρώην υφυπουργού, καθώς μπορεί να τόνωσε μεν το πατριωτικό αίσθημα της ομογένειας, αλλά ο ίδιος έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον Αρχιεπίσκοπο. Θυμίζω, ότι πριν τέσσερις εβδομάδες, έγινε ο γάμος της Βανέσσας με τον εκλεκτό της Μάθιου, για το μυστήριο του οποίου άνοιξε η πατριαρχική Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στα Χανιά. Χρειάστηκε δε, ειδική άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό καθώς η Μονή δεν διατίθεται για μυστήρια, ενώ το ευτυχισμένο ζευγάρι πάντρεψε –μαντέψτε!-, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην τελετή παρεβρέθηκαν επίσης ο (μελλοντικός, καθώς δεν το ήξερε τότε), υπουργός Προπο Τάκης Θεοδωρικάκος, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και η αθόρυβα ικανότατη πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Την επόμενη ημέρα μέρα της δεξίωσης των ομογενών προς τιμήν του Πρωθυπουργού, έγινε η πολυπόθητη συνάντηση με τον κ. Ελπιδόφορο υπό το βλέμμα του Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, που έφευγε , όταν ο Αρχιεπίσκοπος ερχόταν. Ας πούμε ότι επιστήμη και θεολογία συναντήθηκαν για το καλό του ελληνισμού, κι ας πάμε παρακάτω. Έξυπνοι άνθρωποι είναι όλοι στην τελικοί, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Ελληνικό κορονοπάρτι στη Μόσχα

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός γεφύρωνε το χάσμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, στην ελληνική πρεσβεία μας στην Μόσχα εξελίσσονταν ανέμελο κορονοπάρτι. Όχι δηλαδή, για να μην λέτε ότι μόνο στο ΑΠΘ τα κάνουν αυτά. Η πρέσβης Αικατερίνη Νασίκα, λοιπόν υποδέχτηκε καμμιά διακοσαριά φοιτητές ρωσικών πανεπιστημίων που σπουδάζουν ελληνικά, στην γιορτή της ελληνικής γλώσσας. Πολύ χαρά, μάσκες μηδέν. Κλειστός χώρος. Λογικά αυτό είναι ρωσικό πρωτόκολλο, αλλά γιατί όμως; Οι Πρεσβείες δεν θεωρούνται ελληνική επικράτεια; Εκτός αν η Ρωσία κατάργησε όλα τα μέτρα προστασίας, όπως έκαναν Νορβηγοί και Δανοί, αλλά να το μάθουμε κι εμείς, μην μείνει μυστικό.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:28

Μητσοτάκης:Οι ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη ΝΔ που πρέπει να κερδηθεί

14:21

Άκτωρ: Παρέδωσε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Καλλονή – Σίγρι

14:19

Τουρκία: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

14:08

«Αξιοθρήνητη» η επίθεση στο Ιράν, λέει ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ

14:01

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκλεισε η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα

13:57

Ιράν: Ο πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά για τις πρωινές εκρήξεις στο Ισπαχάν

13:52

Σούνακ για επίθεση στο Ιράν: Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να κάνω εικασίες

13:46

Αναβάθμιση της κακοκαιρίας με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

13:45

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού - Εντοπίστηκαν κινητά, ναρκωτικά και μαχαίρι

13:36

Γεραπετρίτης: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο

13:24

Νέο ιστορικό υψηλό για το κακάο - Ξεπέρασε τα 11.500 δολάρια ανά τόνο

13:21

Κυρίαρχη η μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο το «θόρυβο» στη Μέση Ανατολή

13:13

Η Ελλάδα πρωτοπορεί για την Μεσογειακή - Αντιοξειδωτική Διατροφή

13:12

Φινλανδία: H ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει για να μπει τέλος στην εισροή μεταναστών από τη Ρωσία

13:05

Μαρινάκης: Η χώρα δεν περιμένει θαύματα, αλλά σκληρή δουλειά με αποτέλεσμα

12:55

Κατάρ: Σκοπεύει να πάψει να μεσολαβεί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς;

12:49

Συρία: Είκοσι οκτώ στρατιώτες και μαχητές πιστοί στη Δαμασκό σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του ISIS

12:41

Ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων

12:39

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

12:34

ΕΥΑΘ: Συνεχίζονται οι εργασίες στον υδαταγωγό της Αραβήσσου - Νέα συμφωνία για επέκταση εργασιών

12:25

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

12:22

Αεροπορικές εταιρίες εκτρέπουν πτήσεις μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

12:15

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα

12:09

Κίνα: Αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

12:06

Στη Θεσσαλία μεταβαίνει προληπτικά ο Β. Κικίλιας ενόψει της κακοκαιρίας

12:05

Βορίδης για υποψηφιότητα Μπελέρη: Ισχυρός συμβολισμός και μήνυμα και προς την Αλβανία

12:03

Λοβέρδος: Το σύστημα αξιολόγησης της ΝΔ αποτυγχάνει και στην τοποθέτηση των Διοικητών Νοσοκομείων

11:58

Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 24/4 - Διάθεση σε φυσικά πρόσωπα

11:56

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις

11:54

ΑΑΔΕ: Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής τη Δευτέρα 22/4