INSIDE OUT

Inside Out: Πετάει πετάει ο Αρχύτας! - Μαύροι χοίροι και χοιρομητέρες - Στην πυρά ο Κούλογλου

21-09-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Χαζεύω ένα γκατζετάκι που μου ‘στειλε ο φίλος μου ο Αρχύτας. Μα δεν φαντάζεστε πόσο νόστιμο είναι. Το έφτιαξε από ξύλο, κι έδεσε πολύ λεπτό φλοιό με λινάρι σε περίτεχνο σχέδιο κάτι σαν φτερά. Μοιάζει με πουλί, αλλά φυσικά δεν είναι, μην τρελαθούμε κιόλας. Του το λέω, ότι μόνο ο Ίκαρος κάπως τα καταφέρνει, ο άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να πετάξει. Ο φίλος μου, επειδή είναι στρατηγός στον Τάραντα και κολλητός με τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, και νικάει σ’ όλες τις μάχες, το ‘χει καβαλήσει νομίζω. Εντάξει, ασχολείται δε λέω. Και μαθηματικά ξέρει και αστρονομία ξέρει και μουσική και φιλοσοφία, αλλά αν τον δείτε είναι ένας κακομούτσουνος με μούσια. Προσπαθεί τώρα με την «πετομηχανή» ή «περιστερά» να εντυπωσιάσει. Σιγά! Το μόνο που μ’ εντυπωσίασε είναι που τον ξέρει ο Σταϊκούρας. Αλλά κι αυτός! Αντί να τρέχει στο Lamia night run, κάθεται τώρα και σκάει και με την ΕΑΒ. Τι να πω.

Πετάει η ΕΑΒ

Ανακοίνωσε λοιπόν ειλικρινά περήφανος, ότι η ΕΑΒ έχει αλλάξει πορεία, κι από εκεί που ήταν για κλείσιμο, πετάει. Μάλιστα θα πετάξει ακόμα πιο ψηλά όταν ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτο αυτόνομου, εναέριου οχήματος πολλαπλών χρήσεων (drone για να μην σας κουράζω). Ήδη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο, και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μην τα πολυλογώ, το πρόγραμμα το λένε «Αρχύτας», - α ρε κακομούτσουνε δόξα!-, και θα το χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Οικονομικών.

Και προσλήψεις

Γενικά ο Σταϊκούρας σπάνια βάζει το χέρι στην τσέπη, αλλά όταν το κάνει, ξέρει γιατί. Περί τους 700 προσλαμβάνει καταρχήν, οι οποίοι είναι το 30% νέων εργαζομένων, που θα προσληφθούν φέτος, ήτοι 2.100 άτομα. Ήδη έχουν προσληφθεί 270 άτομα τεχνικής κατεύθυνσης και προγραμματίζεται η άμεση πρόσληψη άλλων 530. Επίσης, θα προσληφθούν 100 άτομα, για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μιλάμε για οργασμό δουλειάς στην άλλοτε ετοιμοθάνατη ΕΑΒ: έχει τις αναβαθμίσεις των F-16 σε F-16V, των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης P-3 Orion, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό να εκτελέσει ναυτικές περιπολίες και αναγνωρίσεις, και των C-130. Μάλιστα εκεί θα γίνει κι ένα κέντρο συντήρησης για τα τελευταία, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Ο Αρχύτας διασκευάζει πολύ μ’ όλ’ αυτά, αλλά όσο να’ ναι τα 15’ λεπτά δημοσιότητας που του ανήκουν τα πήρε και με το παραπάνω, ακούγοντας Χρήστο Σταϊκούρα να τα εξαγγέλλει όλ’ αυτά στην Βουλή. Ευτυχώς ο ΥΠΟΙΚ έχει τα πολιτικά αντανακλαστικά να μείνει στα τεχνικά μόνο, γιατί ο φίλος μου ο Πυθαγόρειος από τον Τάραντα έχει πολύ ιδιαίτερες πολιτικά απόψεις. Στην πραγματεία του Περί Νόμου και Δικαιοσύνης υποστηρίζει την άποψη ότι η Σπάρτη είχε την τελειότερη νομοθεσία και το τελειότερο σύστημα διακυβέρνησης που κατόρθωνε να συνδυάζει τη βασιλεία, την αριστοκρατία, την ολιγαρχία και τη δημοκρατία με σωστό τρόπο. Όταν θέλω να τον πειράξω του λέω πόσο τυχερός είναι που δεν είχε στην εποχή του social media.

Σώζει τις χοιρομητέρες

Το χέρι στην τσέπη βάζει ενίοτε κι ο έτερος του υπουργείου Οικονομικών, ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ενέκρινε ενισχύσεις ύψους 15,5 ευρώ για χοιροτρόφους, και 3,2 εκ ευρώ για τις φίλες μου τις μέλισσες. Στις τελευταίες δίνει 3,39 ευρώ για κάθε κυψέλη, που δεν τα βρίσκω αρκετά για το σπουδαίο έργο που κάνουν, αλλά τέλος πάντων. Τουλάχιστον άνοιξε το πουγκί με τρυφερότητα στις χοιρομητέρες. Κι εκεί όμως βρε παιδί μου διακρίσεις: 253 ευρώ σε κάθε χοιρομητέρα, και 353 για κάθε χοιρομητέρα ή κάπρο μαύρου χοίρου. Εδώ έχουμε μια καταφανή ρατσιστική διάκριση απέναντι στις ροζουλί χοιρομητέρες, έναντι των μαύρων. Τι να πω. Τα πάνω κάτω γενικώς. Αυτός που κυνήγησε το θέμα, με την καλή έννοια του όρου, είναι ο Μάξιμος του κάμπου. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τον «παίζουν». Η «περιστερά» του Αρχύτα, (που έχει και μακριά γλώσσα), επιμένει ότι πληρώνει την κάποτε άποψή του για την διάρκεια του γάλακτος. Ποιος θα θυμάται τώρα αυτά;

Στην πυρά

Αποσύρομαι λιγάκι απ’ τον κάμπο και τις χοιρομητέρες. Θέλω ν’ απολαύσω την πυρά που άναψαν οι φίλοι της Κουμουνδούρου για τον δις ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου. Οι φλόγες τυλίγουν την μορφή του, σιγά σιγά η εικόνα του χάνεται απ’ τον πυρήνα της φυλής των ριζοσπαστών, προοδευτικών, σοσιαλδημοκρατών και σοσιαλιστών συνάμα , αλλά πάνω απ’ όλα κινηματικών των Βρυξελλών. Τόλμησε ο Κούλογλου να εξισώσει Κυριάκο και Αλέξη. Θα καεί όπως του πρέπει. Αργά και βασανιστικά, σαν σφακιανό οφτό. Του δίνω χρησμό να αυτονομηθεί γρήγορα. Να ανεξαρτητοποιηθεί τέλος πάντων, όπως το λένε σήμερα. Άντε το πολύ να γράψει κανένα άρθρο ακόμα πριν το κάνει.

Σας φιλώ,

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Γερμανία: Στα 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται η λεία της ληστείας σε τράπεζα του Γκελζενκίρχεν

23:48

Τουρκία: 357 συλλήψεις σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

23:42

Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο από την ανάπτυξη πυραύλων Oreshnik στη Λευκορωσία

23:35

Στο Ρίο η μεγαλύτερη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες

23:24

Σουηδία: Τα επεισόδια με πυροβολισμούς έχουν μειωθεί 63% από το 2022

23:13

Wall Street: Πτωτικά λίγο πριν το 2026 - Τρίτη ημέρα απωλειών για τον S&P 500

23:01

ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου με χημικά στο Κεντάκι

22:50

Ανησυχία από 10 χώρες για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα

22:37

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αμφιβάλει για την ουκρανική επίθεση σε κατοικία του Πούτιν

22:22

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 59 εκατ. ευρώ

22:12

Το Ισραήλ απειλεί να αναστείλει την πρόσβαση διεθνών ΜΚΟ στον παλαιστινιακό θύλακα

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 7,5 εκατ. ευρώ

21:59

Rebound στα πολύτιμα μέταλλα - Ολοταχώς για τα μεγαλύτερα κέρδη από το 1979 ο χρυσός

21:58

Γερμανία: Συμμεριζόμαστε την ανησυχία του Κιέβου για ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου

21:45

Ερντογάν: Παράνομη και απαράδεκτη η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ

21:31

Τι σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για Τραμπ και πώληση F-35 στην Τουρκία

21:20

Πρακτικά Fed: Ισχυρή διχογνωμία για την μείωση του Δεκεμβρίου

21:11

Flat το πετρέλαιο με το βλέμμα σε ρωσο-ουκρανικό και Μέση Ανατολή

21:00

Η Τουρκία ζήτησε τη βοήθεια της Γερμανίας για να εξακριβώσει τα αίτια της συντριβής του Falcon

20:51

Ταϊβάν: Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις απέτυχαν

20:42

Γεωργιάδης: Πετύχαμε απορρόφηση πόρων του ΤΑΑ ύψους 615 εκατ. ευρώ

20:32

Γροιλανδία: Το γεωστρατηγικό στοίχημα των ΗΠΑ και η ένταση με Δανία

20:20

Τι αλλάζει από 1/1 στα διόδια της Εγνατίας Οδού - Αναλυτικά οι νέες τιμές

20:13

Επιστροφή ενοικίου: Επιπλέον πληρωμές 8,9 εκατ. ευρώ σε 39.330 δικαιούχους

20:08

Υεμένη: Τα ΗΑΕ αποσύρουν τις δυνάμεις εν μέσω ρήξης με τη Σαουδική Αραβία

19:59

Πτώση 44% στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω αγωγών το 2025 - Χαμηλό 55 ετών

19:47

Γκίλφοϊλ: Η συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ να λάμψει ακόμα πιο φωτεινά την επόμενη χρονιά

19:38

Προς την ισχυρότερη μηνιαία άνοδο εδώ και σχεδόν 40 έτη η πλατίνα τον Δεκέμβριο

19:28

Ζελένσκι: Συζήτησε με Τραμπ το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων

19:21

Ιράν: Το κίνημα κατά της ακρίβειας εξαπλώνεται - Διαδηλώσεις φοιτητών