INSIDE OUT

Inside Out: Πετάει πετάει ο Αρχύτας! - Μαύροι χοίροι και χοιρομητέρες - Στην πυρά ο Κούλογλου

21-09-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Χαζεύω ένα γκατζετάκι που μου ‘στειλε ο φίλος μου ο Αρχύτας. Μα δεν φαντάζεστε πόσο νόστιμο είναι. Το έφτιαξε από ξύλο, κι έδεσε πολύ λεπτό φλοιό με λινάρι σε περίτεχνο σχέδιο κάτι σαν φτερά. Μοιάζει με πουλί, αλλά φυσικά δεν είναι, μην τρελαθούμε κιόλας. Του το λέω, ότι μόνο ο Ίκαρος κάπως τα καταφέρνει, ο άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να πετάξει. Ο φίλος μου, επειδή είναι στρατηγός στον Τάραντα και κολλητός με τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, και νικάει σ’ όλες τις μάχες, το ‘χει καβαλήσει νομίζω. Εντάξει, ασχολείται δε λέω. Και μαθηματικά ξέρει και αστρονομία ξέρει και μουσική και φιλοσοφία, αλλά αν τον δείτε είναι ένας κακομούτσουνος με μούσια. Προσπαθεί τώρα με την «πετομηχανή» ή «περιστερά» να εντυπωσιάσει. Σιγά! Το μόνο που μ’ εντυπωσίασε είναι που τον ξέρει ο Σταϊκούρας. Αλλά κι αυτός! Αντί να τρέχει στο Lamia night run, κάθεται τώρα και σκάει και με την ΕΑΒ. Τι να πω.

Πετάει η ΕΑΒ

Ανακοίνωσε λοιπόν ειλικρινά περήφανος, ότι η ΕΑΒ έχει αλλάξει πορεία, κι από εκεί που ήταν για κλείσιμο, πετάει. Μάλιστα θα πετάξει ακόμα πιο ψηλά όταν ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτο αυτόνομου, εναέριου οχήματος πολλαπλών χρήσεων (drone για να μην σας κουράζω). Ήδη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο, και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μην τα πολυλογώ, το πρόγραμμα το λένε «Αρχύτας», - α ρε κακομούτσουνε δόξα!-, και θα το χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Οικονομικών.

Και προσλήψεις

Γενικά ο Σταϊκούρας σπάνια βάζει το χέρι στην τσέπη, αλλά όταν το κάνει, ξέρει γιατί. Περί τους 700 προσλαμβάνει καταρχήν, οι οποίοι είναι το 30% νέων εργαζομένων, που θα προσληφθούν φέτος, ήτοι 2.100 άτομα. Ήδη έχουν προσληφθεί 270 άτομα τεχνικής κατεύθυνσης και προγραμματίζεται η άμεση πρόσληψη άλλων 530. Επίσης, θα προσληφθούν 100 άτομα, για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μιλάμε για οργασμό δουλειάς στην άλλοτε ετοιμοθάνατη ΕΑΒ: έχει τις αναβαθμίσεις των F-16 σε F-16V, των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης P-3 Orion, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό να εκτελέσει ναυτικές περιπολίες και αναγνωρίσεις, και των C-130. Μάλιστα εκεί θα γίνει κι ένα κέντρο συντήρησης για τα τελευταία, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Ο Αρχύτας διασκευάζει πολύ μ’ όλ’ αυτά, αλλά όσο να’ ναι τα 15’ λεπτά δημοσιότητας που του ανήκουν τα πήρε και με το παραπάνω, ακούγοντας Χρήστο Σταϊκούρα να τα εξαγγέλλει όλ’ αυτά στην Βουλή. Ευτυχώς ο ΥΠΟΙΚ έχει τα πολιτικά αντανακλαστικά να μείνει στα τεχνικά μόνο, γιατί ο φίλος μου ο Πυθαγόρειος από τον Τάραντα έχει πολύ ιδιαίτερες πολιτικά απόψεις. Στην πραγματεία του Περί Νόμου και Δικαιοσύνης υποστηρίζει την άποψη ότι η Σπάρτη είχε την τελειότερη νομοθεσία και το τελειότερο σύστημα διακυβέρνησης που κατόρθωνε να συνδυάζει τη βασιλεία, την αριστοκρατία, την ολιγαρχία και τη δημοκρατία με σωστό τρόπο. Όταν θέλω να τον πειράξω του λέω πόσο τυχερός είναι που δεν είχε στην εποχή του social media.

Σώζει τις χοιρομητέρες

Το χέρι στην τσέπη βάζει ενίοτε κι ο έτερος του υπουργείου Οικονομικών, ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ενέκρινε ενισχύσεις ύψους 15,5 ευρώ για χοιροτρόφους, και 3,2 εκ ευρώ για τις φίλες μου τις μέλισσες. Στις τελευταίες δίνει 3,39 ευρώ για κάθε κυψέλη, που δεν τα βρίσκω αρκετά για το σπουδαίο έργο που κάνουν, αλλά τέλος πάντων. Τουλάχιστον άνοιξε το πουγκί με τρυφερότητα στις χοιρομητέρες. Κι εκεί όμως βρε παιδί μου διακρίσεις: 253 ευρώ σε κάθε χοιρομητέρα, και 353 για κάθε χοιρομητέρα ή κάπρο μαύρου χοίρου. Εδώ έχουμε μια καταφανή ρατσιστική διάκριση απέναντι στις ροζουλί χοιρομητέρες, έναντι των μαύρων. Τι να πω. Τα πάνω κάτω γενικώς. Αυτός που κυνήγησε το θέμα, με την καλή έννοια του όρου, είναι ο Μάξιμος του κάμπου. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τον «παίζουν». Η «περιστερά» του Αρχύτα, (που έχει και μακριά γλώσσα), επιμένει ότι πληρώνει την κάποτε άποψή του για την διάρκεια του γάλακτος. Ποιος θα θυμάται τώρα αυτά;

Στην πυρά

Αποσύρομαι λιγάκι απ’ τον κάμπο και τις χοιρομητέρες. Θέλω ν’ απολαύσω την πυρά που άναψαν οι φίλοι της Κουμουνδούρου για τον δις ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου. Οι φλόγες τυλίγουν την μορφή του, σιγά σιγά η εικόνα του χάνεται απ’ τον πυρήνα της φυλής των ριζοσπαστών, προοδευτικών, σοσιαλδημοκρατών και σοσιαλιστών συνάμα , αλλά πάνω απ’ όλα κινηματικών των Βρυξελλών. Τόλμησε ο Κούλογλου να εξισώσει Κυριάκο και Αλέξη. Θα καεί όπως του πρέπει. Αργά και βασανιστικά, σαν σφακιανό οφτό. Του δίνω χρησμό να αυτονομηθεί γρήγορα. Να ανεξαρτητοποιηθεί τέλος πάντων, όπως το λένε σήμερα. Άντε το πολύ να γράψει κανένα άρθρο ακόμα πριν το κάνει.

Σας φιλώ,

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:12

Ζελένσκι προς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το δάνειο 90 δισ. ευρώ, εγγύηση της ανθεκτικότητάς μας

13:12

Η Metlen αναλαμβάνει νέο υβριδικό έργο 198 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο

13:12

Την Πέμπτη συνεδριάζει υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο

13:04

Επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό καταστήματος της Lidl Ελλάς στην Ιερισσό

12:52

Έχετε κρυπτονομίσματα; Υπολογίστε τον φόρο σας

12:47

Ρούτε: «Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας οφείλουν να βοηθούν καθημερινά μέχρι να τελειώσουν οι σφαγές»

12:45

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για 400 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία για «καθαρές» επενδύσεις

12:44

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός της ημέρας τα πορίσματα των κομμάτων

12:41

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών

12:40

O Μακρόν υπογραμμίζει την «τριπλή αποτυχία» της Ρωσίας στην Ουκρανία

12:36

ΒΙΚΟΣ: Το φυσικό μεταλλικό νερό που εμπιστεύονται οι Έλληνες - και όχι τυχαία

12:35

Κρεμλίνο: «Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί»

12:29

Μαύρος (ΔΕΗ): «Έχουμε διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ μας στη Ρουμανία»

12:25

Η FedEx στρέφεται κατά της κυβέρνησης Τραμπ για να της επιστραφούν δασμοί

12:24

Έρευνα - ορόσημο φωτίζει την διαφορετική ανάπτυξη του εγκεφάλου στο σύνδρομο Down

12:20

Ελάφρυνση 3,7 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές έως το 2034 από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ

12:20

Το Revolut Pay ενσωματώνεται στις επιλογές πληρωμής του efood

12:13

Μητσοτάκης: «Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας»

12:12

Ανοίγουν αύριο 5 φυσικά καταστήματα Shein στη Γαλλία

12:08

H ΑΒ Βασιλόπουλος επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των καταστημάτων της

11:46

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στη ρωσική Transneft

11:39

Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία: «Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να ανταμειφθεί» και «τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία»

11:33

Ουκρανία - Ρωσία: Τέσσερα χρόνια πολέμου σε πέντε σημαντικές φάσεις

11:30

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αποτρέπει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά - Και αυτό θα μπορούσε να σημάνει οικονομική καταστροφή

11:21

Διάστημα: Έλληνες αστρονόμοι μελετούν την εξέλιξη ενός υπεργίγαντα αστέρα σε πραγματικό χρόνο

11:21

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες, στήριξη στον Γενικό Δείκτη από μη τραπεζικά blue chips

11:13

Ιράν: Οι φοιτητές έχουν «δικαίωμα» να διαδηλώνουν, δεν πρέπει να παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές»

11:04

Χάνουν έδαφος οι ευρωαγορές στο νέο δασμολογικό τοπίο που διαμορφώνεται

10:28

Δασμοί ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέτρεψε μία ύφεση, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

10:26

Η Netcompany ανέλαβε την ψηφιακή αναβάθμιση του αεροδρομίου Heathrow