INSIDE OUT

Inside Out: Πετάει πετάει ο Αρχύτας! - Μαύροι χοίροι και χοιρομητέρες - Στην πυρά ο Κούλογλου

21-09-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χαζεύω ένα γκατζετάκι που μου ‘στειλε ο φίλος μου ο Αρχύτας. Μα δεν φαντάζεστε πόσο νόστιμο είναι. Το έφτιαξε από ξύλο, κι έδεσε πολύ λεπτό φλοιό με λινάρι σε περίτεχνο σχέδιο κάτι σαν φτερά. Μοιάζει με πουλί, αλλά φυσικά δεν είναι, μην τρελαθούμε κιόλας. Του το λέω, ότι μόνο ο Ίκαρος κάπως τα καταφέρνει, ο άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να πετάξει. Ο φίλος μου, επειδή είναι στρατηγός στον Τάραντα και κολλητός με τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, και νικάει σ’ όλες τις μάχες, το ‘χει καβαλήσει νομίζω. Εντάξει, ασχολείται δε λέω. Και μαθηματικά ξέρει και αστρονομία ξέρει και μουσική και φιλοσοφία, αλλά αν τον δείτε είναι ένας κακομούτσουνος με μούσια. Προσπαθεί τώρα με την «πετομηχανή» ή «περιστερά» να εντυπωσιάσει. Σιγά! Το μόνο που μ’ εντυπωσίασε είναι που τον ξέρει ο Σταϊκούρας. Αλλά κι αυτός! Αντί να τρέχει στο Lamia night run, κάθεται τώρα και σκάει και με την ΕΑΒ. Τι να πω.

Πετάει η ΕΑΒ

Ανακοίνωσε λοιπόν ειλικρινά περήφανος, ότι η ΕΑΒ έχει αλλάξει πορεία, κι από εκεί που ήταν για κλείσιμο, πετάει. Μάλιστα θα πετάξει ακόμα πιο ψηλά όταν ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτο αυτόνομου, εναέριου οχήματος πολλαπλών χρήσεων (drone για να μην σας κουράζω). Ήδη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο, και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μην τα πολυλογώ, το πρόγραμμα το λένε «Αρχύτας», - α ρε κακομούτσουνε δόξα!-, και θα το χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Οικονομικών.

Και προσλήψεις

Γενικά ο Σταϊκούρας σπάνια βάζει το χέρι στην τσέπη, αλλά όταν το κάνει, ξέρει γιατί. Περί τους 700 προσλαμβάνει καταρχήν, οι οποίοι είναι το 30% νέων εργαζομένων, που θα προσληφθούν φέτος, ήτοι 2.100 άτομα. Ήδη έχουν προσληφθεί 270 άτομα τεχνικής κατεύθυνσης και προγραμματίζεται η άμεση πρόσληψη άλλων 530. Επίσης, θα προσληφθούν 100 άτομα, για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μιλάμε για οργασμό δουλειάς στην άλλοτε ετοιμοθάνατη ΕΑΒ: έχει τις αναβαθμίσεις των F-16 σε F-16V, των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης P-3 Orion, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό να εκτελέσει ναυτικές περιπολίες και αναγνωρίσεις, και των C-130. Μάλιστα εκεί θα γίνει κι ένα κέντρο συντήρησης για τα τελευταία, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Ο Αρχύτας διασκευάζει πολύ μ’ όλ’ αυτά, αλλά όσο να’ ναι τα 15’ λεπτά δημοσιότητας που του ανήκουν τα πήρε και με το παραπάνω, ακούγοντας Χρήστο Σταϊκούρα να τα εξαγγέλλει όλ’ αυτά στην Βουλή. Ευτυχώς ο ΥΠΟΙΚ έχει τα πολιτικά αντανακλαστικά να μείνει στα τεχνικά μόνο, γιατί ο φίλος μου ο Πυθαγόρειος από τον Τάραντα έχει πολύ ιδιαίτερες πολιτικά απόψεις. Στην πραγματεία του Περί Νόμου και Δικαιοσύνης υποστηρίζει την άποψη ότι η Σπάρτη είχε την τελειότερη νομοθεσία και το τελειότερο σύστημα διακυβέρνησης που κατόρθωνε να συνδυάζει τη βασιλεία, την αριστοκρατία, την ολιγαρχία και τη δημοκρατία με σωστό τρόπο. Όταν θέλω να τον πειράξω του λέω πόσο τυχερός είναι που δεν είχε στην εποχή του social media.

Σώζει τις χοιρομητέρες

Το χέρι στην τσέπη βάζει ενίοτε κι ο έτερος του υπουργείου Οικονομικών, ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ενέκρινε ενισχύσεις ύψους 15,5 ευρώ για χοιροτρόφους, και 3,2 εκ ευρώ για τις φίλες μου τις μέλισσες. Στις τελευταίες δίνει 3,39 ευρώ για κάθε κυψέλη, που δεν τα βρίσκω αρκετά για το σπουδαίο έργο που κάνουν, αλλά τέλος πάντων. Τουλάχιστον άνοιξε το πουγκί με τρυφερότητα στις χοιρομητέρες. Κι εκεί όμως βρε παιδί μου διακρίσεις: 253 ευρώ σε κάθε χοιρομητέρα, και 353 για κάθε χοιρομητέρα ή κάπρο μαύρου χοίρου. Εδώ έχουμε μια καταφανή ρατσιστική διάκριση απέναντι στις ροζουλί χοιρομητέρες, έναντι των μαύρων. Τι να πω. Τα πάνω κάτω γενικώς. Αυτός που κυνήγησε το θέμα, με την καλή έννοια του όρου, είναι ο Μάξιμος του κάμπου. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τον «παίζουν». Η «περιστερά» του Αρχύτα, (που έχει και μακριά γλώσσα), επιμένει ότι πληρώνει την κάποτε άποψή του για την διάρκεια του γάλακτος. Ποιος θα θυμάται τώρα αυτά;

Στην πυρά

Αποσύρομαι λιγάκι απ’ τον κάμπο και τις χοιρομητέρες. Θέλω ν’ απολαύσω την πυρά που άναψαν οι φίλοι της Κουμουνδούρου για τον δις ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου. Οι φλόγες τυλίγουν την μορφή του, σιγά σιγά η εικόνα του χάνεται απ’ τον πυρήνα της φυλής των ριζοσπαστών, προοδευτικών, σοσιαλδημοκρατών και σοσιαλιστών συνάμα , αλλά πάνω απ’ όλα κινηματικών των Βρυξελλών. Τόλμησε ο Κούλογλου να εξισώσει Κυριάκο και Αλέξη. Θα καεί όπως του πρέπει. Αργά και βασανιστικά, σαν σφακιανό οφτό. Του δίνω χρησμό να αυτονομηθεί γρήγορα. Να ανεξαρτητοποιηθεί τέλος πάντων, όπως το λένε σήμερα. Άντε το πολύ να γράψει κανένα άρθρο ακόμα πριν το κάνει.

Σας φιλώ,

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Δίκη για τα Τέμπη: Συμπληρωματική διάταξη από το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

23:36

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν - Σώο το πλήρωμα

23:23

Γερμανία: Η AfD διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα από τους Χριστιανοδημοκράτες

23:11

Διπλό ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street

22:56

Γάζα: Στόχος ισραηλινής επίθεσης ο νέος ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:43

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: «Το ίδιο αμετανόητος και απαράλλαχτος»

22:36

Πετρέλαιο: «Άγγιξε» τα 100 δολάρια το brent εν μέσω ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή

22:20

Πιερρακάκης: «Γινόμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία παίρνει βάρη από τις επόμενες γενιές»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 26/05/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής απειλεί το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

21:46

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ), το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

21:43

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»

21:42

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας περιοχές στον νότιο λίβανο

21:33

Άλτμαν: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έφερε την «αποκάλυψη» που φοβόμασταν στις θέσεις εργασίας

21:25

Ιράν: Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου μετά από διακοπή τριών μηνών

21:06

Υπουργικό συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και ισότητα στις αμοιβές μεταξύ όσων συζητήθηκαν

21:04

Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης

20:58

Aegean: Υψηλές πληρότητες πτήσεων για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

20:47

Starlink-Amazon: Πιθανή η είσοδος στο σχέδιο της ΕΕ για το φάσμα δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας

20:44

E.IN.S.: Διπλασιασμός του τζίρου στο εξάμηνο - Στα 13 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

20:35

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συγκαλεί συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

20:26

Viohalco: Εγκρίθηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,27 ευρώ/μετοχή

20:17

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε Αργολίδα και Αττική - 57 συλλήψεις μέσα στο 2026

20:00

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασιών για τον Μάιο - Πνίγηκαν 4 έφηβοι

19:54

H Τσεχία εξασφάλισε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία

19:45

Cenergy Holdings: Διανομή μεικτού μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή - Από 24/6 η καταβολή

19:36

Από τα passwords στα synthetic faces: Πώς η AI αλλάζει τους κανόνες της κυβερνοασφάλειας

19:34

Ρωσία και Καζακστάν θα υπογράψουν συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

19:21

Σπανάκης: Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται τα έργα στον Ιλισσό, ενόψει ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

19:17

Εγκρίθηκε από το υπουργικό η σύμβαση λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας