INSIDE OUT

Inside Out: Το παρασκήνιο της μάχης της Μυκόνου, συγκίνηση στο Καστελόριζο

21-07-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μέρα που βρήκα κι εγώ να πετάξω στο Αιγαίο. Αδιανόητος νοτιάς στις Κυκλάδες. Έφτασα Δήλο με Ίκαρο και αμέσως νοστάλγησα τους Δελφούς. Όμως προβλέπω ως Πυθία, ότι από σήμερα γυρνάει σε βοριαδάκι. Σιχαμένος νοτιάς. Στις ακτές ξεβράζονται φύκια. Βγαίνεις να περπατήσεις και κολλάς από την υγρασία. Η Δήλος μια κούκλα. Άντε να φυσήξει βοριάς, να επιτρέψουν και την μουσική στους απέναντι να διασκεδάσουμε κι εμείς. Τα βράδια με Απόλλωνα είναι καυτά στην Δήλο και βαρέθηκα την άρπα.

Γεραπετρίτης-Χαρδαλιάς

Χαλαρώνω λίγο από το τζετ λαγκ, γιατί οι Κυκλάδες είναι σε άλλη φάση γενικώς το καλοκαίρι και μιλάω με διάφορους. Η απόφαση για κλείσιμο της Μυκόνου, ενώ ήταν στο πικ της σεζόν, ελήφθη γιατί οι κυβερνητικοί τρομοκρατήθηκαν από τους οι λοιμωξιολόγους. Χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις από μια τόσο δραστική λύση, το δίδυμο Γεραπετρίτης-Χαρδαλιάς το πήρε πάνω του. Έτσι αποφασίστηκε το δόγμα-σοκ με 24ωρη απαγόρευση μουσικής. Το τσουνάμι των αντιδράσεων στα νησιά που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη είναι τεράστιο. «Δηλαδή θες να πεις στον συνεπή πολίτη, που στήριξε τα μέτρα, που εμβολιάστηκε στην σειρά του και περίμενε πως και πως το καλοκαίρι για να πάρει ανάσα, ότι του κλείνεις την μουσική; Εδώ μιλάμε για μεσαία τάξη» μου λέει συνομιλητής-λάτρης των δημοσκοπήσεων.

Βουλευτές ΝΔ Κυκλάδων

Εκτός από τη Μονογιού που έχει την ατυχία να είναι βέρα μυκονιάτισσα, υπάρχουν και οι άλλοι δύο βουλευτές που έχει η ΝΔ στις Κυκλάδες. Ο Φίλλιπος Φόρτωμας, τυχερός γιατί είναι απ’ την Τήνο. Γιατί, τι να πει ο Νικ Χαρντ στους τηνιακούς, που έτσι κι αλλιώς τα κλείνουν από μόνοι τους όλα λίγο μετά τα μεσάνυχτα; Να τους περιορίσει την κυκλοφορία; Ούτε γάτες δεν κυκλοφορούν εκείνη την ώρα στην Χώρα. Όμως ο φόβος λήψης μέτρων είναι παρόν. Και το νησί έχει κόσμο. Ο έτερος βουλευτής και πρώην υπουργός, ο Ναξιώτης Γιάννης Βρούτσης νομίζει ότι την γλιτώνει ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά όσο να ‘ναι, δίπλα στη Νάξο βρίσκεται η Πάρος.

Αερομαχίες στο Αιγαίο

Μένοντας στα νησιά, επιστρέφω στην πτήση μου με Ικαρο χθες το πρωί. Εκτός από το νοτιά, γινόταν χαμός χθες από αερομαχίες στο Αιγαίο. Πλησιάζοντας στην Δήλο, βλέπαμε, αλλά κυρίως ακούγαμε τα τουρκικά με τα δικά μας. Αιτία της έξαρσης αυτό το «ήσυχο καλοκαίρι», ο ύπουλος ηγέτης της γειτονικής χώρας που ρίζωσε στο νησί της Αφροδίτης και δεν λέει να το κουνήσει. Όμως, ότι κερδίζεται με πόλεμο, δύσκολα χάνεται με άλλους τρόπους. Πήγε λοιπόν χθες στην Αμμόχωστο, ενώ οι δικοί του έκαναν επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο. Θα τους κανονίσουμε, λίγη υπομονή.

Συγκίνηση στο Καστελόριζο

Οι αερομαχίες ακούγονταν πιο δυνατά στο Καστελόριζο το οποίο εποίκησαν οι Δωριείς. Αυτοί το ονόμασαν Μεγίστη γιατί είναι το μεγαλύτερο από τα πολλά νησάκια τριγύρω. Ενώ η Μεγίστη, έκοβε τα δικά της νομίσματα, η μοίρα της από ένα σημείο και μετά εξαρτήθηκε από τους Ρόδιους, επίσης Δωριείς. Στα δικά σας χρόνια τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα: οι κάτοικοι σχεδόν εξαρτήθηκαν από τους γείτονες, την Τουρκία για τα καθημερινά τους, καθώς με το βαρκάκι απέχουν μόλις 15 λεπτά από την πόλη Κας. Στο Κας κάθε Παρασκευή γίνεται μεγάλη λαϊκή αγορά. Υπό αυτή την έννοια ήταν πολύ συγκινητικό χθες που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος της Βιανεξ, εγκαινίασε δωρεά για δημιουργία φαρμακείου στο νησί και σημαντικών μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας. Από το ’12 προσπαθούσαν τοπικά και κεντρικά ν ‘ ανοίξουν φαρμακείο. Θα ονομάζεται Παύλος Γιαννακόπουλος, στην μνήμη του ιδρυτή της φαρμακοβιομηχανίας ο οποίος ήταν ο ίδιος φαρμακοποιός. Η απόσταση από Ρόδο και Αθήνα κράτησε την τελετή σεμνή. Από βουλευτές ο Γιάννης Παππάς, κι από κυβέρνηση ο Μάριος Θεμιστοκλέους που κάνει σπουδαία δουλειά με εμβολιασμό. Πολλά παιδιά, γυναίκες και φαντάροι ζήταγαν να φωτογραφηθούν με τον Δημήτρη, που δεν χάλασε κανένα χατήρι. Ολ’ αυτά κάτω από φουλ αερομαχίες, αλλά οι καστελοριζιοί είναι συνηθισμένοι. Αρκεί να μην τους ξεχνούν.

Θέλει να ξεχάσουν

Αυτός που αναζητεί την λήθη είναι ο θρυλικός δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του στράτευση. Όπως λέει, εξετάζοντας τις πρόσφατες τάσεις της MRB έδειξε, για πρώτη φορά, ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα αρχίζει και ισοφαρίζει το αντιδεξιό ρεύμα. Μάλιστα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες που τροφοδοτούν οι πολιτικές της, οι οποίες φαίνεται να απομακρύνουν τη μνήμη του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Η «μνήμη του αντιΣυριζα» είναι λοιπόν που κάνει την ζημιά. Θα τους έδινα μερικά απ’ τα φύλλα μου για να τα ξεχάσουν όλα και να βρεθούν σ’ άλλη διάσταση, αλλά έχε χάρη που τώρα δεν υπάρχει παραγωγή.

Πρίγκιπες με τσιγάρο

Εκτός από τους παραολυμπιονίκες, στην Ακρόπολη ανέβηκε και η τέως βασιλική οικογένεια. Μερικά από τα νεότερα μέλη της μετά άραξαν στην Πλάκα μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι. Τι πιο φυσικό;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:25

Κικίλιας: Χτυπήθηκε ελληνόκτητο πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

09:16

Το καλύτερο θερινό σινεμά του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα

09:08

Γυναικείος αθλητισμός: Μια αγορά δισεκατομμυρίων που αναπτύσσεται εκρηκτικά – Οι διοργανώσεις με ρεκόρ προσέλευσης

09:04

Οι δισεκατομμυριούχοι της πράσινης εποχής: Ποιοι πλουτίζουν από την ενεργειακή μετάβαση

08:52

Στενά του Ορμούζ: Ο κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας και οι πιθανές επιπτώσεις στις τιμές πετρελαίου

08:35

Ακρίβεια: «Στενάζουν» οι καταναλωτές από τις τιμές στο ράφι – Δεν τους πείθουν τα νέα μέτρα

08:19

«Αλλάζουν όψη» τα Προσφυγικά στους Αμπελόκηπους - Προς χρήση κοινωνικής κατοικίας

08:14

Ιράν: Οι ΗΠΑ χτύπησαν το νησί Χαργκ, τον πετρελαϊκό κόμβο της Τεχεράνης

08:00

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ξεκινά η «κούρσα» υποβολής για 6,8 εκατομμύρια φορολογουμένους

23:54

Τι αναφέρει η Περ. Αττικής για τις βλάβες στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας

23:40

Ισραήλ: Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ - Συντρίμμια έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

23:38

Moody’s: Αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3 για Ελλάδα, σταθερό outlook

23:37

Λουκασένκο: «H Λευκορωσία πλήρωσε και αγόρασε από τη Ρωσία τον πύραυλο Oreshnik»

23:23

Κομβόι θα μεταφέρει στην Κούβα 20 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ενεργειακού εξοπλισμού

23:14

Ανοίγει η ψηφιακή εφαρμογή για υπεύθυνη δήλωση κατοχής αγροτεμαχίων για την ΕΑΕ 2025

22:56

Λίβανος: Στους 773 οι νεκροί από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

22:45

Η Χεζμπολάχ δηλώνει «έτοιμη για μια μακρά σύγκρουση με το Ισραήλ»

22:30

Δικαστής ακύρωσε την έρευνα σε βάρος του προέδρου της Fed Τζ. Πάουελ ως «προσχηματική»

22:17

Τσιάρας: «Μέχρι τέλος Μαΐου η οριστική πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης»

22:09

Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street με φόντο ανάπτυξη και πληθωρισμό

21:48

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο - Ράλι σχεδόν 50% από την αρχή του πολέμου

21:29

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 10 εκατ. δολάρια την ιρανική ηγεσία - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

21:20

Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ, το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό

21:06

Ιράν: Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones προς το Ισραήλ - Εκρήξεις στην Τεχεράνη

20:57

Back to back εβδομαδιαίες απώλειες για τον χρυσό

20:50

Πλαφόν στα καύσιμα: Τι προβλέπεται για τα νησιά

20:43

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 5.000 πεζοναύτες και πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή

20:38

«Η Κύπρος θα μπορούσε να παράγει φυσικό αέριο για εξαγωγή από το 2028» λέει ο ΥΠΕΝ

20:22

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν καταρρίψει 111 drones - Οι ΗΠΑ επικήρυξαν την ιρανική ηγεσία

20:13

Πετρέλαιο, γεωπολιτική ένταση και ευρωπαϊκή εταιρική πίστη: Πόσο ανθεκτικές είναι οι επιχειρήσεις