INSIDE OUT

Inside Out: Το παρασκήνιο της μάχης της Μυκόνου, συγκίνηση στο Καστελόριζο

21-07-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μέρα που βρήκα κι εγώ να πετάξω στο Αιγαίο. Αδιανόητος νοτιάς στις Κυκλάδες. Έφτασα Δήλο με Ίκαρο και αμέσως νοστάλγησα τους Δελφούς. Όμως προβλέπω ως Πυθία, ότι από σήμερα γυρνάει σε βοριαδάκι. Σιχαμένος νοτιάς. Στις ακτές ξεβράζονται φύκια. Βγαίνεις να περπατήσεις και κολλάς από την υγρασία. Η Δήλος μια κούκλα. Άντε να φυσήξει βοριάς, να επιτρέψουν και την μουσική στους απέναντι να διασκεδάσουμε κι εμείς. Τα βράδια με Απόλλωνα είναι καυτά στην Δήλο και βαρέθηκα την άρπα.

Γεραπετρίτης-Χαρδαλιάς

Χαλαρώνω λίγο από το τζετ λαγκ, γιατί οι Κυκλάδες είναι σε άλλη φάση γενικώς το καλοκαίρι και μιλάω με διάφορους. Η απόφαση για κλείσιμο της Μυκόνου, ενώ ήταν στο πικ της σεζόν, ελήφθη γιατί οι κυβερνητικοί τρομοκρατήθηκαν από τους οι λοιμωξιολόγους. Χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις από μια τόσο δραστική λύση, το δίδυμο Γεραπετρίτης-Χαρδαλιάς το πήρε πάνω του. Έτσι αποφασίστηκε το δόγμα-σοκ με 24ωρη απαγόρευση μουσικής. Το τσουνάμι των αντιδράσεων στα νησιά που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη είναι τεράστιο. «Δηλαδή θες να πεις στον συνεπή πολίτη, που στήριξε τα μέτρα, που εμβολιάστηκε στην σειρά του και περίμενε πως και πως το καλοκαίρι για να πάρει ανάσα, ότι του κλείνεις την μουσική; Εδώ μιλάμε για μεσαία τάξη» μου λέει συνομιλητής-λάτρης των δημοσκοπήσεων.

Βουλευτές ΝΔ Κυκλάδων

Εκτός από τη Μονογιού που έχει την ατυχία να είναι βέρα μυκονιάτισσα, υπάρχουν και οι άλλοι δύο βουλευτές που έχει η ΝΔ στις Κυκλάδες. Ο Φίλλιπος Φόρτωμας, τυχερός γιατί είναι απ’ την Τήνο. Γιατί, τι να πει ο Νικ Χαρντ στους τηνιακούς, που έτσι κι αλλιώς τα κλείνουν από μόνοι τους όλα λίγο μετά τα μεσάνυχτα; Να τους περιορίσει την κυκλοφορία; Ούτε γάτες δεν κυκλοφορούν εκείνη την ώρα στην Χώρα. Όμως ο φόβος λήψης μέτρων είναι παρόν. Και το νησί έχει κόσμο. Ο έτερος βουλευτής και πρώην υπουργός, ο Ναξιώτης Γιάννης Βρούτσης νομίζει ότι την γλιτώνει ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά όσο να ‘ναι, δίπλα στη Νάξο βρίσκεται η Πάρος.

Αερομαχίες στο Αιγαίο

Μένοντας στα νησιά, επιστρέφω στην πτήση μου με Ικαρο χθες το πρωί. Εκτός από το νοτιά, γινόταν χαμός χθες από αερομαχίες στο Αιγαίο. Πλησιάζοντας στην Δήλο, βλέπαμε, αλλά κυρίως ακούγαμε τα τουρκικά με τα δικά μας. Αιτία της έξαρσης αυτό το «ήσυχο καλοκαίρι», ο ύπουλος ηγέτης της γειτονικής χώρας που ρίζωσε στο νησί της Αφροδίτης και δεν λέει να το κουνήσει. Όμως, ότι κερδίζεται με πόλεμο, δύσκολα χάνεται με άλλους τρόπους. Πήγε λοιπόν χθες στην Αμμόχωστο, ενώ οι δικοί του έκαναν επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο. Θα τους κανονίσουμε, λίγη υπομονή.

Συγκίνηση στο Καστελόριζο

Οι αερομαχίες ακούγονταν πιο δυνατά στο Καστελόριζο το οποίο εποίκησαν οι Δωριείς. Αυτοί το ονόμασαν Μεγίστη γιατί είναι το μεγαλύτερο από τα πολλά νησάκια τριγύρω. Ενώ η Μεγίστη, έκοβε τα δικά της νομίσματα, η μοίρα της από ένα σημείο και μετά εξαρτήθηκε από τους Ρόδιους, επίσης Δωριείς. Στα δικά σας χρόνια τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα: οι κάτοικοι σχεδόν εξαρτήθηκαν από τους γείτονες, την Τουρκία για τα καθημερινά τους, καθώς με το βαρκάκι απέχουν μόλις 15 λεπτά από την πόλη Κας. Στο Κας κάθε Παρασκευή γίνεται μεγάλη λαϊκή αγορά. Υπό αυτή την έννοια ήταν πολύ συγκινητικό χθες που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος της Βιανεξ, εγκαινίασε δωρεά για δημιουργία φαρμακείου στο νησί και σημαντικών μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας. Από το ’12 προσπαθούσαν τοπικά και κεντρικά ν ‘ ανοίξουν φαρμακείο. Θα ονομάζεται Παύλος Γιαννακόπουλος, στην μνήμη του ιδρυτή της φαρμακοβιομηχανίας ο οποίος ήταν ο ίδιος φαρμακοποιός. Η απόσταση από Ρόδο και Αθήνα κράτησε την τελετή σεμνή. Από βουλευτές ο Γιάννης Παππάς, κι από κυβέρνηση ο Μάριος Θεμιστοκλέους που κάνει σπουδαία δουλειά με εμβολιασμό. Πολλά παιδιά, γυναίκες και φαντάροι ζήταγαν να φωτογραφηθούν με τον Δημήτρη, που δεν χάλασε κανένα χατήρι. Ολ’ αυτά κάτω από φουλ αερομαχίες, αλλά οι καστελοριζιοί είναι συνηθισμένοι. Αρκεί να μην τους ξεχνούν.

Θέλει να ξεχάσουν

Αυτός που αναζητεί την λήθη είναι ο θρυλικός δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του στράτευση. Όπως λέει, εξετάζοντας τις πρόσφατες τάσεις της MRB έδειξε, για πρώτη φορά, ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα αρχίζει και ισοφαρίζει το αντιδεξιό ρεύμα. Μάλιστα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες που τροφοδοτούν οι πολιτικές της, οι οποίες φαίνεται να απομακρύνουν τη μνήμη του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Η «μνήμη του αντιΣυριζα» είναι λοιπόν που κάνει την ζημιά. Θα τους έδινα μερικά απ’ τα φύλλα μου για να τα ξεχάσουν όλα και να βρεθούν σ’ άλλη διάσταση, αλλά έχε χάρη που τώρα δεν υπάρχει παραγωγή.

Πρίγκιπες με τσιγάρο

Εκτός από τους παραολυμπιονίκες, στην Ακρόπολη ανέβηκε και η τέως βασιλική οικογένεια. Μερικά από τα νεότερα μέλη της μετά άραξαν στην Πλάκα μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι. Τι πιο φυσικό;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:10

Σαββατοκύριακο στην Ερμούπολη: Εξερευνώντας την αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων

14:56

Κοντογεώργης: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2027» - Τι είπε για ΔΕΘ, καύσιμα και ΟΠΕΚΕΠΕ

14:51

Βιομηχανία τροφίμων: Με τζίρο 26,2 δισ. ευρώ και επενδύσεις 7,4 δισ. ευρώ στρατηγικός πυλώνας της οικονομίας

14:48

Βρετανία: Ο Αντι Μπέρναμ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο

14:47

Pepco: Άνοδος εσόδων 8,5% στο γ΄ τρίμηνο - Αναβαθμίζει το guidance του έτους

14:40

Ουκρανία: Δέκα οι νεκροί από τη χθεσινή ρωσική επίθεση σε εμπορικό πλοίο στα ανοικτά της Οδησσού

14:33

Στουρνάρας σε Αποστολάκη: «Η τιμολόγηση στα ασφάλιστρα υγείας είναι ελεύθερη»

14:32

Ο Μηταράκης επανέρχεται στα καθήκοντα του στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ

14:24

McKinsey: Το 63% των Ελλήνων καταναλωτών σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες του στα τρόφιμα

14:24

Βουλή: Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ο Συμεών Κεδίκογλου

14:07

Σχοινάς: 40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ - Πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως από ελέγχους στα τρόφιμα

14:07

Κομισιόν: Κατευθυντήριες γραμμές για τις υποχρεώσεις διαφάνειας της πράξης για την ΤΝ

13:58

Τέλος η χρήση ηλεκτρικών πατινιών σε άτομα κάτω των 17 ετών - Το νέο πλαίσιο με τις 4 βασικές παρεμβάσεις

13:58

Όμιλος AKTOR: Σύμβαση 132 εκατ. ευρώ με Qatar Airways για το αεροδρόμιο στη Ντόχα

13:56

Eurostat: Γυναικεία υπόθεση η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

13:48

Επ. Ανταγωνισμού: Παράταση της διαβούλευσης επί της πρότασης δεσμεύσεων της Booking

13:48

ΕΠΕ: Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

13:45

Προκηρύχθηκε ο δεύτερος κύκλος του καθεστώτος Αγροδιατροφής του αναπτυξιακού νόμου

13:44

Δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό λόγω καύσωνα

13:40

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από Κομισιόν

13:40

Αλλαγή σκυτάλης στην Βρετανία - Ο Μπέρναμ στη θέση του Στάρμερ

13:35

Μαρινάκης: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

13:32

Netflix: Εξαγόρασε την ΑΙ startup του Μπεν Άφλεκ έναντι 587 εκατ. δολαρίων

13:20

Δίκη για Τέμπη: Την απόρριψη των αιτημάτων για αναβολή της δίκης πρότεινε η εισαγγελέας

13:07

Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

13:05

Στα 360,106 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του α' τριμήνου

12:58

ΓΑΙΑΟΣΕ: Τρεις προσκλήσεις μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των ΣΣ Λάρισας, Πλαταμώνα και Κατάκολου

12:54

Στη Σεούλ ο Γεραπετρίτης - Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ν. Κορέας και τον πρόεδρο των πολεμικών πλοίων Hanwha

12:54

Υποτροφία 10.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές από Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

12:50

Δημιουργικά επαγγέλματα με άμεση αποκατάσταση: Τι να σπουδάσεις σήμερα αν «πιάνει το χέρι σου»;