INSIDE OUT

Inside Out: Θυμάστε τον Φάμπρ Αλέξη; - Όταν ο Θόδωρος τάπωσε Ευκλείδη

29-06-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα και της Ράνιας Σβίγγου σε Βρυξέλλες και Βερολίνο εξέφρασε ο Νίκος Μπίστης. Έτσι όπως μου έρχονται, ως κύματα αφρικανικής σκόνης, πυκνές και καυτές, οι πληροφορίες από όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Συριζα-ΠΣ, κατανοώ απολύτως γιατί στην selfie του αεροπλάνου, ήταν και οι δύο έξτρα χαρούμενοι. Και ο Πρόεδρος, και η Ράνια. Γλίτωσε ο άνθρωπος. Περπάτησε χωρίς «ομπρέλα» στο κεφάλι του και κατάλαβε τι σημαίνει η ελευθερία. Στην επίμαχη συνεδρίαση, η γκρίνια των βαρόνων για την προεδρική εισήγηση να υπερψηφίσουν την ενίσχυση της Fraport -καθώς η σύμβαση φέρει την δική τους υπογραφή άλλωστε-, τον έσκασε. Υπενθυμίζω στους Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη κλπ, ότι τέτοια, έκανε και ο αθώος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέχρι που εκείνο τον Αύγουστο του ’15 ο Αλέξης πήρε αποφάσεις. Κλείνει η παρένθεση.

Έξω πάμε καλά

Καιρός να πάμε και μέσα, έγραψε με νόημα ο φίλος μου ο Μπίστης, που δεν χάνει την μεγάλη εικόνα. Και ποια είναι η μεγάλη εικόνα στο μυαλό του Μπίστη; Το σύμφωνο συμβίωσης με το Κιναλ, (ο γάμος είναι passe στους προοδευτικούς κύκλους). Ο Μπίστης το τεκμηριώνει. Το χτίζει. «Ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών Σεργκέι Στάνιτσεφ αποκόμισε από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά στην σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών( PES )στο Βερολίνο, την εικόνα μιας προσέγγισης των δυο κομμάτων ως προς τα μείζονα , την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και την αντιμετώπιση της Δεξιάς και της Νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Και πράγματι, από τις τοποθετήσεις των δυο ηγετών, ένας τρίτος αυτή την εικόνα θα αποκόμιζε αβίαστα», σημειώνει. Με δεδομένο ότι στο πλάι του Προέδρου ήταν η Σβίγγου και ο Καλπαδάκης, αποκομίζω κι εγώ αβίαστα την εντύπωση ότι, α) του τα ‘πε η Ράνια, β) του τα ‘πε ο Καλπαδάκης (αφού τα είπε στον Βούτση), γ) του τα ‘πε ο ίδιος ο Τσίπρας. Να του τα ‘πε ολ’ αυτά ο Στάνιτσεφ, είναι επίσης μια πιθανότητα σύμφωνα με την στατιστική. Η ανάλυση Μπίστη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί τοποθετεί τον Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο των πολιτικών διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και κάτι τέτοιο έχει να συμβεί, από το καλοκαίρι του ‘15. «Οι σοσιαλιστές εδώ και καιρό, έχουν αποδεχθεί ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην σύγκλιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Σοσιαλιστών, Αριστεράς και Πρασίνων . Στην σύνοδο, ακόμα και σε θέματα όπου στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλες διαφορές, όπως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπήρξε ανάμεσα στους δυο ηγέτες μια δίοδος συνεννόησης, με την πρόταση για Ελσίνκι Νο2, και παραπομπή των διαφορών στην Χάγη. Όσο σημαντική και αν είναι αυτή η εικόνα , θα σημαίνει λίγα πράγματα, αν δεν γίνει κτήμα των Ελλήνων πολιτών και εμβρυουλκός εσωτερικών εξελίξεων, εν όψει μάλιστα εκλογών με απλή αναλογική . Καιρός να πάμε και μέσα καλά ξεπερνώντας αντιθέσεις και επουλώνοντας πληγές του παρελθόντος», κλείνει την ανάλυση ο Νίκος. Ειδικά για την θέση της Φώφης στα εθνικά, ναι ο Μπίστης έχει πέσει χοντρά μέσα.

Τσιμπιόμουνα

Μια χαρά τα πήγε ο Μητσοτάκης ως υφυπουργός του Σκέρτσου χθες. Αντελήφθην αμέσως ότι πρέπει να συμμορφωθεί, και να μην κάνει live μαγκιές στην σύσκεψη για το freedom pass των νέων , και όλα πήγαν καλά. Είπε ένα σεμνό κι αμήχανο, ‘ δεν έχω συνηθίσει να κάνω το συντονιστή’ κι έδωσε την μπαγκέτα στον Άκη , αγνοώντας τον βασικό κανόνα της τηλεόρασης, ότι ο συντονιστής κρατάει τα ηνία και κάνει το παιγνίδι. Ο Άκης , μ’ αυτό το εκφραστικό πρόσωπο και το γλυκό βλέμμα, την άρπαξε αμέσως: έδωσε τον λόγο σε υπουργούς και Πρωθυπουργό, μοίρασε το παιγνίδι και έκανε φινάλε. Μοναδικό λαθάκι ότι κάθονταν στο πλάι. Ανυπομονώ για το επόμενο, με τον κ. Σκέρτσο στην θέση που του αξίζει: στην κορυφή και μόνο. Επίσης, βλέπω ότι το επιτελικό Μαξίμου παίρνει πάνω του τον εμβολιασμό των πιτσιρικάδων, κι αφήνουν στην υπόλοιπη ομάδα να τα βγάλει πέρα με τους μεγαλύτερους. Δεν είναι κακό. Δουλειά, υπάρχει για όλους. Ψάχνω να βρω μόνο, ποιος έβαλε τον πρωθυπουργό να πει στα αγόρια και τα κορίτσια μας, «να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο». Αποκομίζω αβίαστα την εντύπωση ότι είναι 50+.

Δεν τσίμπησε

Ο Σκυλακάκης πάλι, μιλώντας στο μεσοπρόθεσμο, δεν τσίμπησε στην πρόκληση του Ευκλείδη, που είπε με το αγαπημένο μπλαζέ ύφος: «Η ΝΔ συνέταξε το μεσοπρόθεσμο με τα trickle-down economics. Οι φόροι περιουσίας (κεφαλαίου, ΕΝΦΙΑ) είναι σταθεροί. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται οι άλλοι φόροι. Άρα η συνεισφορά αυτών των φόρων μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα δεν βλέπετε κανένα λόγο να υπάρχει μια συνεισφορά των πιο πλουσίων στα βάρη λόγω πανδημίας». Το ‘πιάνει’ ο κύριος «Ελλάδα Μπροστά 2.0» και το κλείνει κατηγορηματικά. «Όχι κύριε Τσακαλώτε, δεν θα βάλουμε έκτακτους φόρους. Μαζεύουμε ακόμα τους τακτικούς της προηγούμενης κυβέρνησης».

Κάτω τα χέρια απ' τον Φαμπρ

Ώρες ώρες δεν σας κατανοώ εσάς τους σύγχρονους. Μαθαίνω ότι στο Βέλγιο τραβολογούν τον Γιαν Φαμπρ, γιατί δήθεν ενοχλούσε και παρενοχλούσε συνεργάτες του ψυχολογικά και σεξουαλικά. Τους καλούσε σπίτι του χωρίς περιβολή, κι όποιος αρνιόταν, δεν έβλεπε ποτέ τις μπροστινές καρέκλες στις παραστάσεις. Θυμίζω ότι ο Γιαν είναι ο καλλιτέχνης που παρουσίασε τα Παλλόμενα πέη, την μακράν αγαπημένη μου παράσταση στην Ελλάδα. Είχε κρουστά, είχε ρυθμό, είχε φυσικότητα. Μάλιστα είναι ο καλλιτέχνης που επί Αλέξη Τσίπρα και επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά στο ΥΠΠΟ, τοποθετήθηκε καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Αθηνών και λίγο αργότερα παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι αντιμετώπισε «εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον ενώ έφτασε με ανοιχτό μυαλό και καρδιά». Τς τς τς. Λάθος χρόνος αγαπητέ Γιαν. Τώρα θα έβρισκες την θέση σου στο ΥΠΠΟ, που απέκτησε και τομέα σύγχρονου Πολιτισμού. Είναι δυνατόν να ανοίξει δρόμους στην τέχνη ο Αριστείδης; Το πολύ πολύ να γράψει άλλο ένα κείμενο θέσεων του κόμματος, να υπάρχει. Μέχρις εκεί. Για την ιστορία, παραθέτω φωτό έργου Φαμπρ και θυμίζω ότι στην εποχή μου, έτσι και με λιγότερα, κυκλοφορούσαν παντού. Με εκπλήσσει πόσο πουριτανοί και συντηρητικοί έγιναν οι επίγονοι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

ΔΝΤ: Πώς η φορολογική διοίκηση στήριξε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

23:43

Ιράκ: Ο νέος πρωθυπουργός θέλει το κράτος να έχει το μονοπώλιο των όπλων

23:23

Wall Street: Ανακατέλαβε τις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:05

Κοντά στα 100 δολάρια παρέμεινε το αργό

22:43

Κατέληξε η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ

21:54

Αμελητέες μεταβολές για τον χρυσό

21:43

Ουγγαρία: Η ΥΠΕΞ Ανίτα Όρμπαν επικρίνει τη Ρωσία για τις επιθέσεις drones στην Υπερκαρπαθία

21:38

Nvidia: Πλησιάζει αποτίμηση 6 τρισ. δολαρίων - Εκτόξευση 20% της μετοχής σε επτά ημέρες

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:23

Allwyn: Μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γ.σ.

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

19:43

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν - Προσέφερε βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

19:33

Η σημασία του έργου GREGY για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

19:28

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές σε αυστηρώς πολιτικό φόντο

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας