INSIDE OUT

Inside Out: Η κλάση του original, η ομολογία του Ευκλείδη, η ζάχαρη του Άδωνι

25-06-2021 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σφίγγουν οι ζέστες και χώνομαι όλο και πιο βαθιά στη σπηλιά μου. Καμιά φορά ανεβαίνω πάνω, όταν έχει βαθύ σκοτάδι και λαλούν τα πετεινά. Οι ώρες περνούν αργά, αλλά απολαυστικά χάρις τον δαιμόνιο Πρόεδρο της Βουλής που είπαμε κατάγεται από τα χώματα της Δωδώνης και έχει ενσυναίσθηση. Αφήνει λοιπόν ανοιχτό τον ναό της δημοκρατίας και θα περάσουμε καλά όλο τον Ιούλιο παρέα με τη «δέλτα». Έχει και μεταρρυθμιστικές ορέξεις ο πρωθυπουργός ντάλα καλοκαίρι. Τεντώνω τ’ αυτιά μου και παίρνω ποπ κορν, (δεν ξέρω τι είναι αυτό, αλλά έτσι λένε όλοι, οπότε ακολουθώ το ρεύμα μην με πουν άσχετη).

Σκανδαλίδης δίνει μαθήματα

Από αλλού το περιμέναμε, από αλλού μας έρχεται - το αντιπολιτευτικό ρεύμα εννοώ. Στο extra large υπουργικό, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τις αλλαγές στα σχολεία και ο Τσακλόγλου δομική αλλαγή στο ασφαλιστικό. Μιλάμε για σεισμό, τηρουμένων των αναλογιών για την αριστερά. Τί δήλωσε πχ ο πολύς Νίκος Φίλης; «Η μάχη για ένα δημοκρατικό, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό σχολείο της γνώσης και της προκοπής θα δοθεί με ένταση μέσα και έξω από τη Βουλή. Και θα κριθεί στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, όταν θα ανοίξουν με το καλό τον Σεπτέμβριο». Του συνιστώ θερμά να ξεπεράσει την αλλεργία του και να μάθει μπαλίτσα από τους βαθυ-πασόκους. Τους original, σαν τον Κώστα τον Σκανδαλίδη. Γιατί την ώρα που οι αριστεροί περπάταγαν Γένοβα, ο Κώστας περπάταγε στην Α’ Αθήνας -από το 2000 ανελλιπώς. «Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έβαλε έναν κεντρικό στόχο, που είναι κατά τη γνώμη μου εν μέσω θερινών διακοπών η πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαμε imitation μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη φορολογία, στο επιτελικό, στην αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια. Τα πρώτα νομοσχέδια της Κυβέρνησης είχαν το χαρακτήρα μιας μεταρρυθμιστικής πνοής, υποτίθεται. Δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ψιλοπράγματα. Αν όμως μέχρι τώρα υπήρχαν imitation μεταρρυθμίσεις, ο κύριος Πρωθυπουργός διάλεξε τον χρόνο των θερινών διακοπών για να κάνει τις πραγματικές αντιμεταρρυθμίσεις, είτε αναφέρεται στο εργασιακό, είτε αναφέρεται στο ασφαλιστικό, είτε αναφέρεται αύριο στην υγεία και μεθαύριο στα πανεπιστήμια» είπε ο orinigal. Μάλιστα ήταν ο μοναδικός προχθές στην επέτειο θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου που τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή επί του «πασοκόμετρου» της Ολομέλειας.

Γιώργος χαλαρός

Την ώρα που οι πασόκοι απανταχού του πολιτικού τόξου, δίνουν την μάχη στο όνομα του ιδρυτή, ο εξ αίματος Παπανδρέου απόλαυσε με το παραπάνω την παραμονή του στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως εκπρόσωπος του Κιναλ.

Η ομολογία του Ευκλείδη

Μακριά από το Στρασβούργο η ζέστη πάντως τους κάνει όλους να παραφέρονται. Και δεν εννοώ τα συνήθη, (φόνοι, βιασμοί, βιτριόλια, αυτοκτονίες κλπ). Εννοώ βασικά συμπεριφορικά. Το παράδειγμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που έφτασε στο σημείο να πει καλή κουβέντα για το PSI, εκτιμώ πως είναι ενδεικτικό. «Το ερώτημα είναι αν το PSI μείωσε το ποσοστό χρέους. Προφανώς το μείωσε» είπε, ενώπιων του Άδωνι που δεν τα χάνει αυτά. Αμέσως χαρακτήρισε «ιστορική» την μέρα. «Είναι η πρώτη δημόσια αναφορά από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα του πρώην Υπουργού Οικονομικών ότι το PSI είχε θετική επίπτωση στην πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων της χώρας» είπε, ενώ όση ώρα μίλαγε, ο Νικήτας Κακλαμάνης μουρμούραγε συνέχεια στην έδρα κάτι σαν, «κλείστε τώρα», «άντε, άντε», «εννιά χρόνια πέρασαν», «ολοκληρώστε» κλπ. Ο υπουργός Ανάπτυξης παρέμεινε ψύχραιμος στο bulling της έδρας. Και απάντησε ΚΑΙ στις απορίες του Μπουκώρου για την ΕΒΖ , για την οποία χθες ψηφίστηκε η εκατομμυριοστή τροπολογία αυτό τον αιώνα.

Ζάχαρη ή βιοαέριο οέο;

Όπως είπε ο Άδωνις, (από τους ελάχιστους πολιτικούς που εκτιμώ γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα, ξέρει αρχαία ελληνικά), η συγκεκριμένη τροπολογία έχει συμφωνηθεί ότι δεν αποτελεί κρατική παρέμβαση, καθ’ όσον η εταιρεία λύεται και άρα δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης των αρχών του ανταγωνισμού. Υπενθύμισε ότι το 2015 έγινε πράγματι μία κρατική παρέμβαση στην ΕΒΖ, την εποχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Η παρέμβαση εκείνη οδήγησε σε άνοιγμα εξέτασης περί παραβιάσεως των όρων του ανταγωνισμού από την DGComp. Ο σχετικός φάκελος παραμένει ανοικτός. Αυτά τα δύο χρόνια έχουμε ανταλλάξει σωρεία επιστολών με την DGComp για να μην επιβληθεί πρόστιμο στο ελληνικό δημόσιο λόγω αυτής της παρέμβασης. Καταλαβαίνετε τώρα ότι η παρέμβαση εκείνης της εποχής ήταν εξαιρετικά ατυχής. Τα χρήματα τελικά σπαταλήθηκαν. Η εταιρεία δεν σώθηκε. Μας παραδόθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Σήμερα που μιλάμε, τα περιουσιακά της στοιχεία με δικαστική απόφαση έχουν περιέλθει στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω του 106Β΄ και ορισμένα από αυτά, το εργοστάσιο Σερρών, έχουν ενοικιαστεί στη Royal Sugar, το εργοστάσιο Σερρών, το οποίο ισχυρίζεται ο επενδυτής ότι τη χρονιά που έρχεται θα παράξει ζάχαρη. Τα πρώτα δύο χρόνια χρησιμοποιούνταν τα τεύτλα για την παραγωγή βιοαερίου. Έχουμε δρόμο ακόμα, για να μπορούμε να αναστήσουμε τη βιομηχανία ζάχαρης εν γένει στην Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους». Ομολογώ ότι τον προτιμώ όταν μιλάει αρχαία Ελληνικά. Καταρχήν μιλάει για «ζάχαρη», τι είν’ αυτό; Τεύτλα; Βιοαέριο; Τελικά από τα τεύτλα φτιάχνουν ζάχαρη ή βιοαέριο; Έχω καταμπερδευτεί.

Αποδομημένη νεολαία – Αποδομημένο σήμα

Αφήνω τις απορίες κατά μέρος γιατί εγώ είμαι εδώ για να δίνω απαντήσεις. Πάω στο βιντεάκι για το νέο σήμα της νεολαίας του Συριζα. Έσπαγα το ωραίο κεφάλι μου να βρω τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει. Στο τέλος μου ήρθε: Το σηματάκι της Νέας Δημοκρατίας με τα τρίγωνα που πετούσαν και όλοι ψάχναμε να βρούμε τον ...πυρσό! Εδώ έχουμε την αποδόμηση του αστεριού. Σαν τα επιμελώς άπλυτα της Golden Goose το κάνανε το σήμα οι ριζοσπάστες νεολαίοι. Το Σεπτέμβριο τους βλέπω να στήνουν το Φίλη στο ραντεβού στα πανεπιστήμια και να τρέχουν Αντίπαρο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:23

ΕΕΣ: Η ΕΕ πρέπει να ανεβάσει τον πήχυ όσον αφορά τη βελτίωση της παγκόσμιας πυρηνικής ασφάλειας

18:14

Lamda Development: Αύξηση 29% στα EBITDA του 2025 - Εισπράξεις 1,5 δισ. από ακίνητα στο Ελληνικό

18:06

Ουκρανία: Τουλάχιστον πέντε τραυματίες σε ρωσικές επιθέσεις σε σιδηροδρομικές υποδομές

18:00

Κομισιόν: Παρουσίασε τις νέες στρατηγικές για τη ναυτιλία και τα λιμάνια

17:58

Ανοδική «ανάσα» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:44

Πάνω από 700 οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων - Αποκλίσεις τιμών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές

17:40

Καμπανάκι υψηλού δομικού πληθωρισμού - Κρας τεστ για την ελληνική αγορά

17:34

Γερμανία: Το Βερολίνο δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο

17:32

Κομισιόν: Στροφή σε «Made in EU» και χαμηλό άνθρακα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής

17:30

Το ΣτΕ επέστρεψε στο Αρσάκειο - Μητσοτάκης: «Η Δικαιοσύνη κρίσιμος πυλώνας της Δημοκρατίας»

17:23

Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία αποκρύπτει το κόστος του πολέμου

17:18

Τούρκος ΥΠΕΣ για τη δραστηριότητα στα σύνορα με το Ιράν: «Συνήθης η κινητικότητα»

17:17

Πετρέλαιο: «Δειλή» υποχώρηση μετά από αναφορές για πιθανές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

17:14

Απογοητευτικό outlook από Adidas για το 2026 - Πιέσεις στη μετοχή

17:00

Wall Street: Προς αναζήτηση θετικού βηματισμού οι δείκτες

16:46

«Κύπρο και όχι Τουρκία στόχευε ο πύραυλος της Τεχεράνης» - Πάνω από 1.000 οι νεκροί στο Ιράν

16:34

Ιράν: Επιθέσεις κατά εξόριστων αντικαθεστωτικών οργανώσεων στο Κουρδιστάν

16:25

Στάρμερ: «Το Λονδίνο πρέπει να παραμείνει ψύχραιμο σχετικά με τη Μέση Ανατολή»

16:14

Χέγκσεθ: Νεκρός ο «εγκέφαλος» του σχεδίου δολοφονίας Τραμπ - Το Ιράν είναι τελειωμένο

16:13

ADP: Σε υψηλό 7 μηνών η αύξηση στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

16:05

Πιερρακάκης: Η Ευρώπη να κινηθεί γρήγορα στην ανησυχητική και βαθιά κρίση - Τέλος η γεωπολιτική αθωότητα

15:52

Έκθεση: Περισσότερα από 220 εκατ. παιδιά θα είναι παχύσαρκα έως το 2040

15:52

Bain & Company: Δυναμική ανάκαμψη του private equity

15:44

Ηλεκτροκίνηση: Σημαντικά οικονομικά οφέλη για εταιρικούς στόλους οχημάτων

15:42

Επίσκεψη Κυρανάκη στην Κύπρο - Η ατζέντα των συναντήσεων

15:33

Ασημένια Οικονομία: Ένα νέο αναπτυξιακό πεδίο για την Ελλάδα

15:24

Συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη - Πόσοι αναζητούν και δεύτερη δουλειά

15:15

Έρκυνα: Ο μαγευτικός ποταμός όπου η φύση συναντά τον μύθο μία «ανάσα» από την Αθήνα

15:11

Σειρήνες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ - Πλήγμα σε πλοίο στα στενά του Ορμούζ

15:05

Κόστα: «Η ΕΕ είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ισπανία»