INSIDE OUT

Inside Out: Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Εξαρτάται από τον κατώτατο

07-06-2021 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα ξεκινήσω μ’ έναν χρησμό, που έδωσα σε ομάδα αγωνιούντων γαλάζιων βουλευτών. Με επισκέφτηκαν χθες. Ήρθαν γεμάτοι αγωνία ζητώντας να μάθουν πότε θα γίνει ανασχηματισμός και αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Σε ότι αφορά το πρώτο, η απάντηση είναι, «αργότερα». Τώρα για εκλογές, ο χρησμός είναι ο εξής: Τον Ιούλιο ανακοινώνεται κατώτατος. Εάν είναι ο ίδιος, ή λιγάκι καλύτερος, βγάζουμε τετραετία. Εάν είναι θεαματικά αυξημένος, ψάξτε τις Κυριακές.

Με κουράζουν λιγάκι οι έγνοιες των απλών ανθρώπων, έστω κι αν είναι βουλευτές. Δεν μ’ αφήνουν να απολαύσω την συναυλία που λέγαμε ότι έγινε χθες στον τόπο μου, στους Δελφούς, με την Εβδόμη του Μπετόβεν, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 250 χρόνια της γέννησής του. Η μουσική ήταν υπέροχη.

Η Ρένα είχε ύφος

Υπέροχη ήταν και η Ρεματιά στο Χαλάνδρι, στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα τις προάλλες. Θυμίζω πως ήταν για την παρουσίαση της πρότασης του Συριζα για την κλιματική αλλαγή και το πρόγραμμα «Ελλάδα + Περιβάλλον». Έπιασα τον Πρόεδρο να απολαμβάνει την βραδιά, αλλά να βαριέται κάπως, γεγονός που δεν έκρυψε ούτε ο ίδιος. «Ήταν πολύ ωραία, μίλησαν και πολλοί» του ξέφυγε στο τέλος. Ξεχώρισα την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι το άθροισμα πλανήτης και οικονομία πρέπει να βγει θετικό για την ζωή. Και την έως αηδίας, υπερ-άνετη και με το γνωστό πολλά βαρύ ύφος, Ρένα Δούρου. Ο Αλέξης έμοιαζε να ‘ξύπνησε’ όταν στην οθόνη μέσω zoom εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Η ατάκα του περί ‘κανιβαλιστικού καπιταλισμού’ ενθουσίασε τον κ. Τσίπρα που την επανέλαβε στην σύνοψή του. Απόλυτα εναρμονισμένος με την ριζοσπαστική ορολογία ο ευρωβουλευτής έχω να πω, νόμιζα ότι άκουγα τα στελέχη πρώτης γενιάς του Συριζα. Αυτός που σχολιάζεται σε στενούς κύκλους της Κουμουνδούρου πάντως είναι ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια Παν. Πειραιά. Κάποιοι σιγοψιθυρίζουν ότι κινείται στις παρυφές της ακροδεξιάς, θου κύριε.

Τα ‘ριξε ο Χρυσόγελος

Εκτός από μένα, την εκδήλωση παρακολούθησε με το νι και με το σίγμα το ιδρυτικό στέλεχος των Οικολόγων-Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, -όταν οι ΟΠ είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή. Ανθρωπος με βαρύ βιογραφικό στα περιβαλλοντικά. Οχι μόνο παρακολούθησε, αλλά έγραψε κιόλας: «Βρε Αλέξη @alexistsipras μας δουλεύεις; Τώρα θυμήθηκες την "πράσινη επανάσταση"; Εσείς ως κυβέρνηση δεν προχωρήσατε σε τόσες συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα κι εξόρυξη υδρογονανθράκων στο 1/3 της χώρας; Εσείς δεν προωθούσατε τον EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου; Εσείς δεν ανοίξατε το δρόμο για την είσοδο σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ μέσω Αλεξανδρούπολης; Εσείς δεν είσαστε που δεν καταφέρατε ούτε για τα σκουπίδια να κάνετε τα στοιχειώδη (άσε τη Φυλή ή την εισαγωγή και καύση απορριμμάτων στο Βόλο); Εσείς δεν προσπαθήσατε να νομιμοποιήσετε και τα αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές; Εσείς δεν είχατε ένα από τα χειρότερα σχέδια για το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Εσείς δεν είσαστε που επιμένατε/επιμένετε ΚΑΙ στο λιγνίτη ΚΑΙ στο ορυκτό αέριο; Εσείς δεν πουλήσατε τον σιδηρόδρομο και απαξιώσατε τις δημόσιες συγκοινωνίες; Καταφέρατε να κάνετε κάτι για το ποδήλατο; Η πράσινη ...επανάσταση σας έλειπε!!! Αλλά φταίνε και αυτοί που σας έδωσαν και συνεχίζουν να σας δίνουν ακόμα και σήμερα το άλλοθι της ...συνεργασίας με τους πράσινους», κατέληξε ο Νίκος, θυμίζοντας ότι την περίοδο 2015-2019 είχαμε συγκυβέρνηση Συριζα-Ανελ-μερίδας Οικολόγων με δύο μάλιστα υπουργούς (Τσιρώνη και Δημαρά). Αυτό που ο Αλέξης δεν έκανε τίποτα για το ποδήλατο πάντως, το θεωρώ χτύπημα κατ’ απ’ την ζώνη από πλευράς Χρυσόγελου.

Ο Κυριάκος κάνει ποδήλατο

Την ώρα περίπου που ο Τσίπρας ήταν στην Ρεματιά, ο Πρωθυπουργός έκανε «ποδήλατο» στην Γλυφάδα σε άλλη εκδήλωση. Ανακοίνωσε ευρύτατο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα ξεκινάει από το Φάληρο και δυνητικά μπορεί να φτάσει πολύυυ μακριά, ακόμα και στο Σούνιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο ιδέα δεν είναι καινούργια, παρ’ ότι έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως τέτοια. Θυμάμαι πολύ καλά την δεκαετία του ’90 είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός-πολεοδομικός διαγωνισμός από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για την ενοποίηση του παράκτιου μετώπου και την διαμόρφωσή του σε έναν ενιαίο χώρο περιπάτου. Υπήρξε και νικητής: η πρόταση του σπουδαίου Ιταλού αρχιτέκτονα Vittorio Gregotti με τους Σάκη και Ανδρέα Διγενή. Φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σιγά μην άφηναν οι παράκτιοι ‘πασοκικοι’ δήμοι το παντεσπάνι από την μίσθωση χώρων και παραλιών, και η ‘νύχτα’ της παραλιακής, να γίνει χώρος περιπάτου. Παντοδύναμη υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τότε, ήταν η Βάσω Παπανδρέου. Για να δούμε τι θα πετύχει σήμερα ο Μητσοτάκης.

Στην Αμοργό

Αυτός που όμως έκλεψε τελικά την παράσταση την Εβδομάδα Περιβάλλοντος, δεν ήταν ούτε ο Κυριάκος, ούτε ο Τσίπρας. Ήταν ο Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Περιβάλλοντος που εθεάθη να μαζεύει με ομάδα εθελοντών σκουπίδια στην Αμοργό. Ιδού και η φωτό για τους άπιστους Θωμάδες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Γάζα: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς με στόχο διοικητή της Χαμάς

23:37

Νιγηρία: Μπαράζ επιθέσεων σε σχολεία και απαγωγές δεκάδων μαθητών

23:23

Trastor: Επιτυχής άντληση 150 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ - Στο 1 ευρώ/μετοχή η τιμή διάθεσης

23:15

Η άνοδος των ομολόγων πλήγωσε» την Wall Street

22:54

Εβδομαδιαίο ράλι άνω του 10% για το πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή

22:40

Σε χαμηλά μίας εβδομάδας ο χρυσός με απώλειες 2,5%, στο -8% το ασήμι

22:26

Σερβία: Συνελήφθη ο διοικητής της αστυνομίας Βελιγραδίου για συμμετοχή σε εγκληματική πράξη

22:11

Παρατείνεται για 45 ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ και Λιβάνου

21:46

Ισραήλ: Ο στρατός στοχοποίησε κορυφαίο διοικητή της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

21:35

Βουλή: O Φ. Οζγκιούρ ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Αριστερά

21:18

Κίνα: «Τραμπ και Σι συμφώνησαν να εφαρμόζουν όλες τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες»

21:10

Αγωγή κατά της Euroclear από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - Διεκδικεί αποζημίωση 249 δισ.

21:02

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μαζί για την Ελλάδα του 2030»

20:41

Βενεζουέλα: Πυρκαγιά σε πλατφόρμα επεξεργασίας αερίου στο Μαρακαΐμπο, έξι τραυματίες

20:25

Τσίπρας: Μετά το κόλπο της ΔΕΗ και τα υπερκέρδη των τραπεζών, ας δούμε τι γίνεται και με τα κόκκινα δάνεια

20:17

Τα ΗΑΕ απορρίπτουν τις κατηγορίες του Ιράν περί ενεργού ρόλου στον πόλεμο εναντίον του

20:04

Μερτς: «Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αδυναμίες κι εγώ επικοινωνιακό πρόβλημα»

19:51

Νέος γύρος απολύσεων στην Starbucks - Κόβονται 300 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

19:48

ΥΠΕΘΟΟ: «Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν πυροσβέστης στη φωτιά που ο ίδιος άναψε»

19:45

Ξεκίνησε το 16ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας - Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη

19:32

Πετρέλαιο: Η μάχη για τα 80 ή τα... 200 δολάρια και τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία

19:28

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ υπερδιπλασίασε μέσα σε ένα χρόνο την περιουσία του και μπήκε στο κλαμπ του 1 δισ.

19:16

ΗΠΑ - Κίνα: Ο Τραμπ αποκαλύπτει συνομιλία με τον Σι για τον Τζίμι Λάι

19:13

Επιφυλακτικότητα και ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:09

Παράνομος τζόγος: Ο νέος «ψηφιακός υπόκοσμος» των 2 δισ. ευρώ

18:59

Titan SA: Εγκρίθηκε από ΓΣ η διανομή μικτού μερίσματος 1,10 ευρώ/μετοχή

18:57

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ελέγχει σήμερα το 60% της Λωρίδας της Γάζας

18:51

ΕΕΕΠ: Καμπάνια στα τηλεοπτικά δίκτυα και έρευνα αναγνωρισιμότητας εν μέσω αλλαγών στην αγορά παιγνίων

18:42

«Η Οικονομία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αξιοποιώντας το παρελθόν για ένα βιώσιμο μέλλον»

18:38

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων κατά κινεζικών εταιρειών που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο