INSIDE OUT

Inside Out: Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Εξαρτάται από τον κατώτατο

07-06-2021 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα ξεκινήσω μ’ έναν χρησμό, που έδωσα σε ομάδα αγωνιούντων γαλάζιων βουλευτών. Με επισκέφτηκαν χθες. Ήρθαν γεμάτοι αγωνία ζητώντας να μάθουν πότε θα γίνει ανασχηματισμός και αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Σε ότι αφορά το πρώτο, η απάντηση είναι, «αργότερα». Τώρα για εκλογές, ο χρησμός είναι ο εξής: Τον Ιούλιο ανακοινώνεται κατώτατος. Εάν είναι ο ίδιος, ή λιγάκι καλύτερος, βγάζουμε τετραετία. Εάν είναι θεαματικά αυξημένος, ψάξτε τις Κυριακές.

Με κουράζουν λιγάκι οι έγνοιες των απλών ανθρώπων, έστω κι αν είναι βουλευτές. Δεν μ’ αφήνουν να απολαύσω την συναυλία που λέγαμε ότι έγινε χθες στον τόπο μου, στους Δελφούς, με την Εβδόμη του Μπετόβεν, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 250 χρόνια της γέννησής του. Η μουσική ήταν υπέροχη.

Η Ρένα είχε ύφος

Υπέροχη ήταν και η Ρεματιά στο Χαλάνδρι, στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα τις προάλλες. Θυμίζω πως ήταν για την παρουσίαση της πρότασης του Συριζα για την κλιματική αλλαγή και το πρόγραμμα «Ελλάδα + Περιβάλλον». Έπιασα τον Πρόεδρο να απολαμβάνει την βραδιά, αλλά να βαριέται κάπως, γεγονός που δεν έκρυψε ούτε ο ίδιος. «Ήταν πολύ ωραία, μίλησαν και πολλοί» του ξέφυγε στο τέλος. Ξεχώρισα την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι το άθροισμα πλανήτης και οικονομία πρέπει να βγει θετικό για την ζωή. Και την έως αηδίας, υπερ-άνετη και με το γνωστό πολλά βαρύ ύφος, Ρένα Δούρου. Ο Αλέξης έμοιαζε να ‘ξύπνησε’ όταν στην οθόνη μέσω zoom εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Η ατάκα του περί ‘κανιβαλιστικού καπιταλισμού’ ενθουσίασε τον κ. Τσίπρα που την επανέλαβε στην σύνοψή του. Απόλυτα εναρμονισμένος με την ριζοσπαστική ορολογία ο ευρωβουλευτής έχω να πω, νόμιζα ότι άκουγα τα στελέχη πρώτης γενιάς του Συριζα. Αυτός που σχολιάζεται σε στενούς κύκλους της Κουμουνδούρου πάντως είναι ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια Παν. Πειραιά. Κάποιοι σιγοψιθυρίζουν ότι κινείται στις παρυφές της ακροδεξιάς, θου κύριε.

Τα ‘ριξε ο Χρυσόγελος

Εκτός από μένα, την εκδήλωση παρακολούθησε με το νι και με το σίγμα το ιδρυτικό στέλεχος των Οικολόγων-Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, -όταν οι ΟΠ είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή. Ανθρωπος με βαρύ βιογραφικό στα περιβαλλοντικά. Οχι μόνο παρακολούθησε, αλλά έγραψε κιόλας: «Βρε Αλέξη @alexistsipras μας δουλεύεις; Τώρα θυμήθηκες την "πράσινη επανάσταση"; Εσείς ως κυβέρνηση δεν προχωρήσατε σε τόσες συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα κι εξόρυξη υδρογονανθράκων στο 1/3 της χώρας; Εσείς δεν προωθούσατε τον EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου; Εσείς δεν ανοίξατε το δρόμο για την είσοδο σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ μέσω Αλεξανδρούπολης; Εσείς δεν είσαστε που δεν καταφέρατε ούτε για τα σκουπίδια να κάνετε τα στοιχειώδη (άσε τη Φυλή ή την εισαγωγή και καύση απορριμμάτων στο Βόλο); Εσείς δεν προσπαθήσατε να νομιμοποιήσετε και τα αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές; Εσείς δεν είχατε ένα από τα χειρότερα σχέδια για το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Εσείς δεν είσαστε που επιμένατε/επιμένετε ΚΑΙ στο λιγνίτη ΚΑΙ στο ορυκτό αέριο; Εσείς δεν πουλήσατε τον σιδηρόδρομο και απαξιώσατε τις δημόσιες συγκοινωνίες; Καταφέρατε να κάνετε κάτι για το ποδήλατο; Η πράσινη ...επανάσταση σας έλειπε!!! Αλλά φταίνε και αυτοί που σας έδωσαν και συνεχίζουν να σας δίνουν ακόμα και σήμερα το άλλοθι της ...συνεργασίας με τους πράσινους», κατέληξε ο Νίκος, θυμίζοντας ότι την περίοδο 2015-2019 είχαμε συγκυβέρνηση Συριζα-Ανελ-μερίδας Οικολόγων με δύο μάλιστα υπουργούς (Τσιρώνη και Δημαρά). Αυτό που ο Αλέξης δεν έκανε τίποτα για το ποδήλατο πάντως, το θεωρώ χτύπημα κατ’ απ’ την ζώνη από πλευράς Χρυσόγελου.

Ο Κυριάκος κάνει ποδήλατο

Την ώρα περίπου που ο Τσίπρας ήταν στην Ρεματιά, ο Πρωθυπουργός έκανε «ποδήλατο» στην Γλυφάδα σε άλλη εκδήλωση. Ανακοίνωσε ευρύτατο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα ξεκινάει από το Φάληρο και δυνητικά μπορεί να φτάσει πολύυυ μακριά, ακόμα και στο Σούνιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο ιδέα δεν είναι καινούργια, παρ’ ότι έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως τέτοια. Θυμάμαι πολύ καλά την δεκαετία του ’90 είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός-πολεοδομικός διαγωνισμός από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για την ενοποίηση του παράκτιου μετώπου και την διαμόρφωσή του σε έναν ενιαίο χώρο περιπάτου. Υπήρξε και νικητής: η πρόταση του σπουδαίου Ιταλού αρχιτέκτονα Vittorio Gregotti με τους Σάκη και Ανδρέα Διγενή. Φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σιγά μην άφηναν οι παράκτιοι ‘πασοκικοι’ δήμοι το παντεσπάνι από την μίσθωση χώρων και παραλιών, και η ‘νύχτα’ της παραλιακής, να γίνει χώρος περιπάτου. Παντοδύναμη υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τότε, ήταν η Βάσω Παπανδρέου. Για να δούμε τι θα πετύχει σήμερα ο Μητσοτάκης.

Στην Αμοργό

Αυτός που όμως έκλεψε τελικά την παράσταση την Εβδομάδα Περιβάλλοντος, δεν ήταν ούτε ο Κυριάκος, ούτε ο Τσίπρας. Ήταν ο Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Περιβάλλοντος που εθεάθη να μαζεύει με ομάδα εθελοντών σκουπίδια στην Αμοργό. Ιδού και η φωτό για τους άπιστους Θωμάδες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:47

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

20:20

Γιατί τα σούπερ μάρκετ ποντάρουν στο έτοιμο φαγητό

19:35

Πυρκαγιά στην Εγνατία Οδό στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική

16:30

Telegraph: Το θαύμα της φύσης στην Ελλάδα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων

13:25

Η Ρωσία εκπαιδεύει τα παιδιά της για τους πολέμους του μέλλοντος

13:03

Ο πρόεδρος του Ιράν καλεί τους Ιρανούς «να αποδεχθούν» τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων

12:53

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο «πακέτο» της ΔΕΘ - Πόσο κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες