INSIDE OUT

Inside Out: Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Εξαρτάται από τον κατώτατο

07-06-2021 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Θα ξεκινήσω μ’ έναν χρησμό, που έδωσα σε ομάδα αγωνιούντων γαλάζιων βουλευτών. Με επισκέφτηκαν χθες. Ήρθαν γεμάτοι αγωνία ζητώντας να μάθουν πότε θα γίνει ανασχηματισμός και αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Σε ότι αφορά το πρώτο, η απάντηση είναι, «αργότερα». Τώρα για εκλογές, ο χρησμός είναι ο εξής: Τον Ιούλιο ανακοινώνεται κατώτατος. Εάν είναι ο ίδιος, ή λιγάκι καλύτερος, βγάζουμε τετραετία. Εάν είναι θεαματικά αυξημένος, ψάξτε τις Κυριακές.

Με κουράζουν λιγάκι οι έγνοιες των απλών ανθρώπων, έστω κι αν είναι βουλευτές. Δεν μ’ αφήνουν να απολαύσω την συναυλία που λέγαμε ότι έγινε χθες στον τόπο μου, στους Δελφούς, με την Εβδόμη του Μπετόβεν, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 250 χρόνια της γέννησής του. Η μουσική ήταν υπέροχη.

Η Ρένα είχε ύφος

Υπέροχη ήταν και η Ρεματιά στο Χαλάνδρι, στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα τις προάλλες. Θυμίζω πως ήταν για την παρουσίαση της πρότασης του Συριζα για την κλιματική αλλαγή και το πρόγραμμα «Ελλάδα + Περιβάλλον». Έπιασα τον Πρόεδρο να απολαμβάνει την βραδιά, αλλά να βαριέται κάπως, γεγονός που δεν έκρυψε ούτε ο ίδιος. «Ήταν πολύ ωραία, μίλησαν και πολλοί» του ξέφυγε στο τέλος. Ξεχώρισα την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι το άθροισμα πλανήτης και οικονομία πρέπει να βγει θετικό για την ζωή. Και την έως αηδίας, υπερ-άνετη και με το γνωστό πολλά βαρύ ύφος, Ρένα Δούρου. Ο Αλέξης έμοιαζε να ‘ξύπνησε’ όταν στην οθόνη μέσω zoom εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Η ατάκα του περί ‘κανιβαλιστικού καπιταλισμού’ ενθουσίασε τον κ. Τσίπρα που την επανέλαβε στην σύνοψή του. Απόλυτα εναρμονισμένος με την ριζοσπαστική ορολογία ο ευρωβουλευτής έχω να πω, νόμιζα ότι άκουγα τα στελέχη πρώτης γενιάς του Συριζα. Αυτός που σχολιάζεται σε στενούς κύκλους της Κουμουνδούρου πάντως είναι ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια Παν. Πειραιά. Κάποιοι σιγοψιθυρίζουν ότι κινείται στις παρυφές της ακροδεξιάς, θου κύριε.

Τα ‘ριξε ο Χρυσόγελος

Εκτός από μένα, την εκδήλωση παρακολούθησε με το νι και με το σίγμα το ιδρυτικό στέλεχος των Οικολόγων-Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, -όταν οι ΟΠ είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή. Ανθρωπος με βαρύ βιογραφικό στα περιβαλλοντικά. Οχι μόνο παρακολούθησε, αλλά έγραψε κιόλας: «Βρε Αλέξη @alexistsipras μας δουλεύεις; Τώρα θυμήθηκες την "πράσινη επανάσταση"; Εσείς ως κυβέρνηση δεν προχωρήσατε σε τόσες συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα κι εξόρυξη υδρογονανθράκων στο 1/3 της χώρας; Εσείς δεν προωθούσατε τον EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου; Εσείς δεν ανοίξατε το δρόμο για την είσοδο σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ μέσω Αλεξανδρούπολης; Εσείς δεν είσαστε που δεν καταφέρατε ούτε για τα σκουπίδια να κάνετε τα στοιχειώδη (άσε τη Φυλή ή την εισαγωγή και καύση απορριμμάτων στο Βόλο); Εσείς δεν προσπαθήσατε να νομιμοποιήσετε και τα αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές; Εσείς δεν είχατε ένα από τα χειρότερα σχέδια για το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Εσείς δεν είσαστε που επιμένατε/επιμένετε ΚΑΙ στο λιγνίτη ΚΑΙ στο ορυκτό αέριο; Εσείς δεν πουλήσατε τον σιδηρόδρομο και απαξιώσατε τις δημόσιες συγκοινωνίες; Καταφέρατε να κάνετε κάτι για το ποδήλατο; Η πράσινη ...επανάσταση σας έλειπε!!! Αλλά φταίνε και αυτοί που σας έδωσαν και συνεχίζουν να σας δίνουν ακόμα και σήμερα το άλλοθι της ...συνεργασίας με τους πράσινους», κατέληξε ο Νίκος, θυμίζοντας ότι την περίοδο 2015-2019 είχαμε συγκυβέρνηση Συριζα-Ανελ-μερίδας Οικολόγων με δύο μάλιστα υπουργούς (Τσιρώνη και Δημαρά). Αυτό που ο Αλέξης δεν έκανε τίποτα για το ποδήλατο πάντως, το θεωρώ χτύπημα κατ’ απ’ την ζώνη από πλευράς Χρυσόγελου.

Ο Κυριάκος κάνει ποδήλατο

Την ώρα περίπου που ο Τσίπρας ήταν στην Ρεματιά, ο Πρωθυπουργός έκανε «ποδήλατο» στην Γλυφάδα σε άλλη εκδήλωση. Ανακοίνωσε ευρύτατο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα ξεκινάει από το Φάληρο και δυνητικά μπορεί να φτάσει πολύυυ μακριά, ακόμα και στο Σούνιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο ιδέα δεν είναι καινούργια, παρ’ ότι έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως τέτοια. Θυμάμαι πολύ καλά την δεκαετία του ’90 είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός-πολεοδομικός διαγωνισμός από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για την ενοποίηση του παράκτιου μετώπου και την διαμόρφωσή του σε έναν ενιαίο χώρο περιπάτου. Υπήρξε και νικητής: η πρόταση του σπουδαίου Ιταλού αρχιτέκτονα Vittorio Gregotti με τους Σάκη και Ανδρέα Διγενή. Φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σιγά μην άφηναν οι παράκτιοι ‘πασοκικοι’ δήμοι το παντεσπάνι από την μίσθωση χώρων και παραλιών, και η ‘νύχτα’ της παραλιακής, να γίνει χώρος περιπάτου. Παντοδύναμη υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τότε, ήταν η Βάσω Παπανδρέου. Για να δούμε τι θα πετύχει σήμερα ο Μητσοτάκης.

Στην Αμοργό

Αυτός που όμως έκλεψε τελικά την παράσταση την Εβδομάδα Περιβάλλοντος, δεν ήταν ούτε ο Κυριάκος, ούτε ο Τσίπρας. Ήταν ο Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Περιβάλλοντος που εθεάθη να μαζεύει με ομάδα εθελοντών σκουπίδια στην Αμοργό. Ιδού και η φωτό για τους άπιστους Θωμάδες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:05

Παπαθανάσης: Τέλος Απριλίου το 8ο αίτημα για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα επόμενα βήματα

09:57

Εξαγοράζεται η Universal Music από τον Μπιλ Άκμαν

09:57

Στενά του Ορμούζ: Παραμένει αποκλεισμένο το ένα πέμπτο του παγκόσμιου LNG

09:52

Έκλεισε η γέφυρα που συνδέει Σαουδική Αραβία - Μπαχρέιν για λόγους ασφαλείας

09:40

Σε πτωτική τροχιά το bitcoin

09:32

Στην Ουγγαρία ο Τζέι Ντι Βανς για να στηρίξει τον Ορμπάν ενόψει των εκλογών της Κυριακής

09:25

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ προβλέπει «στροφή» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

09:11

Τρεις νεκροί σε επίθεση drones στη Ρωσία, ένας στην Ουκρανία

09:10

Στο μικροσκόπιο η πορεία των τιμών ενόψει Πάσχα - Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

09:07

Γάζα: Ο ΠΟΥ αναστέλλει επ’ αόριστον τις ιατρικές διακομιδές στην Αίγυπτο

09:04

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεδριάζει η επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας των «11» βουλευτών

08:58

Εξαγοράζει την Alpha Trust η Alpha Bank

08:57

Τι κομίζει ένας Ευρωπαίος πολιτικός στην παραμελημένη αγροτική μας οικονομία;

08:57

Χρηματοδοτήσεις 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις ορεινές περιοχές - Δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού

08:56

Μέση Ανατολή: Το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν εκπνέει σε λιγότερες από 24 ώρες

08:34

Τι να κάνετε εάν δεν πάρετε Δώρο Πάσχα

08:22

ΤτΕ: «Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα η διατήρηση του κόστους εργασίας σε χαμηλά επίπεδα

08:20

«Η σκληρή δουλειά έχει άλλη γεύση» - Case study η τεκίλα του Κέβιν Χαρτ

08:10

«Καμπανάκι» ΤτΕ για τον αγροτικό τομέα - Oι 7 προτάσεις για μέτρα θωράκισης

08:08

«Στα βράχια» το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής, ποιες ήταν οι απαιτήσεις του Δήμου - «Πλήγμα» για κυκλοφοριακό, Ελαιώνα

08:00

Βιομηχανία: Το ενεργειακό κόστος «κρατά το πάνω χέρι», παρά το πακέτο στήριξης - Τι αλλάζει με τα νέα μέτρα

07:52

Νέα δεδομένα για το Fuel Pass: «Με το δελτίο» και κατά σειρά ΑΦΜ οι αιτήσεις

07:31

Τράπεζες: Ισχυρή ζήτηση αλλά μικρότερα δάνεια από RRF, τραβούν εκταμιεύσεις μέχρι το 2029...

07:25

Tο ρουσφέτι, οι βουλευτές και το πελατειακό κράτος

07:18

Ακίνητα - ΤτΕ: Μείωση 25% στις ξένες επενδύσεις, στα ύψη το κόστος στέγασης - «Συγκρατημένα θετικές» οι προοπτικές

07:10

Προβλέψεις και πιέσεις - Το βαρύ κόστος της στέγασης - Η λεπτομέρεια που ξεχάστηκε

23:58

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από χιονοστιβάδα στη Νορβηγία

23:45

IAEA: «Οι επιθέσεις κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς πρέπει να σταματήσουν»

23:33

ΕΕ: Τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους προτιμούν τα ηλεκτρικά οχήματα

23:17

Visa Express: Πενταπλασιάστηκε ο αριθμός Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά