INSIDE OUT

Inside Out: Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Εξαρτάται από τον κατώτατο

07-06-2021 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα ξεκινήσω μ’ έναν χρησμό, που έδωσα σε ομάδα αγωνιούντων γαλάζιων βουλευτών. Με επισκέφτηκαν χθες. Ήρθαν γεμάτοι αγωνία ζητώντας να μάθουν πότε θα γίνει ανασχηματισμός και αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Σε ότι αφορά το πρώτο, η απάντηση είναι, «αργότερα». Τώρα για εκλογές, ο χρησμός είναι ο εξής: Τον Ιούλιο ανακοινώνεται κατώτατος. Εάν είναι ο ίδιος, ή λιγάκι καλύτερος, βγάζουμε τετραετία. Εάν είναι θεαματικά αυξημένος, ψάξτε τις Κυριακές.

Με κουράζουν λιγάκι οι έγνοιες των απλών ανθρώπων, έστω κι αν είναι βουλευτές. Δεν μ’ αφήνουν να απολαύσω την συναυλία που λέγαμε ότι έγινε χθες στον τόπο μου, στους Δελφούς, με την Εβδόμη του Μπετόβεν, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 250 χρόνια της γέννησής του. Η μουσική ήταν υπέροχη.

Η Ρένα είχε ύφος

Υπέροχη ήταν και η Ρεματιά στο Χαλάνδρι, στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα τις προάλλες. Θυμίζω πως ήταν για την παρουσίαση της πρότασης του Συριζα για την κλιματική αλλαγή και το πρόγραμμα «Ελλάδα + Περιβάλλον». Έπιασα τον Πρόεδρο να απολαμβάνει την βραδιά, αλλά να βαριέται κάπως, γεγονός που δεν έκρυψε ούτε ο ίδιος. «Ήταν πολύ ωραία, μίλησαν και πολλοί» του ξέφυγε στο τέλος. Ξεχώρισα την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι το άθροισμα πλανήτης και οικονομία πρέπει να βγει θετικό για την ζωή. Και την έως αηδίας, υπερ-άνετη και με το γνωστό πολλά βαρύ ύφος, Ρένα Δούρου. Ο Αλέξης έμοιαζε να ‘ξύπνησε’ όταν στην οθόνη μέσω zoom εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Η ατάκα του περί ‘κανιβαλιστικού καπιταλισμού’ ενθουσίασε τον κ. Τσίπρα που την επανέλαβε στην σύνοψή του. Απόλυτα εναρμονισμένος με την ριζοσπαστική ορολογία ο ευρωβουλευτής έχω να πω, νόμιζα ότι άκουγα τα στελέχη πρώτης γενιάς του Συριζα. Αυτός που σχολιάζεται σε στενούς κύκλους της Κουμουνδούρου πάντως είναι ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια Παν. Πειραιά. Κάποιοι σιγοψιθυρίζουν ότι κινείται στις παρυφές της ακροδεξιάς, θου κύριε.

Τα ‘ριξε ο Χρυσόγελος

Εκτός από μένα, την εκδήλωση παρακολούθησε με το νι και με το σίγμα το ιδρυτικό στέλεχος των Οικολόγων-Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, -όταν οι ΟΠ είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή. Ανθρωπος με βαρύ βιογραφικό στα περιβαλλοντικά. Οχι μόνο παρακολούθησε, αλλά έγραψε κιόλας: «Βρε Αλέξη @alexistsipras μας δουλεύεις; Τώρα θυμήθηκες την "πράσινη επανάσταση"; Εσείς ως κυβέρνηση δεν προχωρήσατε σε τόσες συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα κι εξόρυξη υδρογονανθράκων στο 1/3 της χώρας; Εσείς δεν προωθούσατε τον EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου; Εσείς δεν ανοίξατε το δρόμο για την είσοδο σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ μέσω Αλεξανδρούπολης; Εσείς δεν είσαστε που δεν καταφέρατε ούτε για τα σκουπίδια να κάνετε τα στοιχειώδη (άσε τη Φυλή ή την εισαγωγή και καύση απορριμμάτων στο Βόλο); Εσείς δεν προσπαθήσατε να νομιμοποιήσετε και τα αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές; Εσείς δεν είχατε ένα από τα χειρότερα σχέδια για το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Εσείς δεν είσαστε που επιμένατε/επιμένετε ΚΑΙ στο λιγνίτη ΚΑΙ στο ορυκτό αέριο; Εσείς δεν πουλήσατε τον σιδηρόδρομο και απαξιώσατε τις δημόσιες συγκοινωνίες; Καταφέρατε να κάνετε κάτι για το ποδήλατο; Η πράσινη ...επανάσταση σας έλειπε!!! Αλλά φταίνε και αυτοί που σας έδωσαν και συνεχίζουν να σας δίνουν ακόμα και σήμερα το άλλοθι της ...συνεργασίας με τους πράσινους», κατέληξε ο Νίκος, θυμίζοντας ότι την περίοδο 2015-2019 είχαμε συγκυβέρνηση Συριζα-Ανελ-μερίδας Οικολόγων με δύο μάλιστα υπουργούς (Τσιρώνη και Δημαρά). Αυτό που ο Αλέξης δεν έκανε τίποτα για το ποδήλατο πάντως, το θεωρώ χτύπημα κατ’ απ’ την ζώνη από πλευράς Χρυσόγελου.

Ο Κυριάκος κάνει ποδήλατο

Την ώρα περίπου που ο Τσίπρας ήταν στην Ρεματιά, ο Πρωθυπουργός έκανε «ποδήλατο» στην Γλυφάδα σε άλλη εκδήλωση. Ανακοίνωσε ευρύτατο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα ξεκινάει από το Φάληρο και δυνητικά μπορεί να φτάσει πολύυυ μακριά, ακόμα και στο Σούνιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο ιδέα δεν είναι καινούργια, παρ’ ότι έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως τέτοια. Θυμάμαι πολύ καλά την δεκαετία του ’90 είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός-πολεοδομικός διαγωνισμός από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για την ενοποίηση του παράκτιου μετώπου και την διαμόρφωσή του σε έναν ενιαίο χώρο περιπάτου. Υπήρξε και νικητής: η πρόταση του σπουδαίου Ιταλού αρχιτέκτονα Vittorio Gregotti με τους Σάκη και Ανδρέα Διγενή. Φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σιγά μην άφηναν οι παράκτιοι ‘πασοκικοι’ δήμοι το παντεσπάνι από την μίσθωση χώρων και παραλιών, και η ‘νύχτα’ της παραλιακής, να γίνει χώρος περιπάτου. Παντοδύναμη υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τότε, ήταν η Βάσω Παπανδρέου. Για να δούμε τι θα πετύχει σήμερα ο Μητσοτάκης.

Στην Αμοργό

Αυτός που όμως έκλεψε τελικά την παράσταση την Εβδομάδα Περιβάλλοντος, δεν ήταν ούτε ο Κυριάκος, ούτε ο Τσίπρας. Ήταν ο Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Περιβάλλοντος που εθεάθη να μαζεύει με ομάδα εθελοντών σκουπίδια στην Αμοργό. Ιδού και η φωτό για τους άπιστους Θωμάδες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:20

Χατζηδάκης: «Το επόμενο βήμα για το Κιλκίς είναι να εξάγει πάγο στους Εσκιμώους»

16:16

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): «Βαρίδι» ο πόλεμος στο Ιράν - Προειδοποίηση για πληθωρισμό και ανάπτυξη

16:14

ΥΠΕΘΟ - ΥΚΟΙΣΟ: «Η αλήθεια για τα προγράμματα Σπίτι μου Ι και Σπίτι μου ΙΙ»

16:14

Eurobank: Τι δείχνουν για την ελληνική οικονομία το ΑΕΠ και η ανεργία

16:08

Ρωσία: Οι πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας είχαν συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών

16:01

Σε υψηλό τετραετίας ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ - Άνοδος 6,5% τον Μάιο

16:01

Το Κρεμλίνο αντιδρά απαξιωτικά στις σχεδιαζόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών τραπεζών

15:51

Οι Σιδηρόδρομοι Ελλάδος προμηθεύονται 14 νέους προσομοιωτές εκπαίδευσης για μηχανοδηγούς και σταθμάρχες

15:42

Τραμπ για Ιράν: «Θα καταλάβουμε το νησί Χαργκ και άλλες ενεργειακές υποδομές»

15:38

Το καλοκαίρι που η τιμή της βενζίνης θα κριθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα

15:34

Διακοπές στην Άνδρο: Εξερευνώντας το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων

15:19

Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ

15:15

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2023 προχώρησε η ΕΚΤ

14:55

Η κατανάλωση αλκοόλ θα περιοριστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα

14:55

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας Χίλι λόγω διαφωνιών για τις στρατιωτικές δαπάνες

14:49

ΣΕΒ: Επανεκλογή Θεοδωρόπουλου στην προεδρία, αλλαγές σε αντιπροέδρους και ΔΣ

14:45

ΑΑΔΕ: Μπλόκο σε 5,6 εκατ. λαθραία τσιγάρα - Πάνω από 1,15 εκατ. ευρώ οι διαφυγόντες φόροι

14:45

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για διάθεση αδιάθετων επιταγών

14:44

ΟΟΣΑ: Πρωτιά για την Ελλάδα στη μείωση της ανεργίας τον Απρίλιο

14:31

Αυξάνονται κατά 33.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού

14:30

8 στους 10 Ευρωπαίους στηρίζουν την κοινή ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

14:24

JP Morgan: Ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ στα 25 ευρώ, διατηρεί overweight

14:23

Απόδραση για δύο: 5 ελληνικά νησιά για ρομαντικές διακοπές

14:22

Αδιάφοροι για το Μουντιάλ οι Αμερικανοί: Το 50% δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Μέσι

14:16

Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού: Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες

14:09

Εξάρχου: Η λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα

14:08

Μέση Ανατολή: Τουρκία και Σ. Αραβία κάνουν έκκληση για αποκλιμάκωση

14:03

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δρομολογεί ο όμιλος Fourlis - Σε τι αφορά

14:03

Δίκη για υπόθεση Βαλυράκη - Σαμαράς: «Ήταν μία βίαιη δολοφονία»

14:03

ΤτΕ: Αύξηση 5,1% στα γραφεία και 4,8% στα καταστήματα το 2025