
11 Αυγούστου το τέλος στα «τέλη»
Η τροπολογία για τις προμήθειες των τραπεζών στα ATMs κατατέθηκε και θα ισχύσει από τις 11 Αυγούστου. Το καινούριο στοιχείο είναι πως, σε ό,τι αφορά τους τρίτους παρόχους, αυτοί μπορούν να επιβάλουν ελεύθερες προμήθειες σε ό,τι αφορά τους κατόχους καρτών που δεν έχουν εκδοθεί από οργανισμό με εγκατάσταση στη χώρα μας. Κάποιοι, πάντως, ξένοι πάροχοι σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας και το target τους δεν είναι τα ATMs αλλά το ebanking.
Η Eurobank διαψεύδει
Διεύψευσε από την πλευρά της η Eurobank αναφορές που έλεγαν πως οι τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν τα ΑΤΜs τους. Οχι το θέμα αυτό δεν αφορά τη Eurobank. Το ότι οι τρίτοι πάροχοι θα φύγουν από τα νησιά δεν φαίνεται να ισχύει μιας και οι προμήθειες για τους τουρίστες, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν ελεύθερες και σίγουρα θα είναι υψηλές.
Να σημειωθεί πως η Eurobank διαθέτει ένα διευρυμένο δίκτυο ATMs στη χώρα που φτάνει τα 1.203 μηχανήματα σύμφωνα με τις μετρήσεις στα τέλη εξαμήνου.
Θετική εξέλιξη
Θετική εξέλιξη θεώρησαν οι αγορές τη συμφωνία ΗΠΑ με Ιαπωνία για δασμούς 15% καθώς αυτό δίνει τη δυνατότητα και για περαιτέρω διαπραγμάτευση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Πάντως όπως και να χει αυτό που οι αγορές θεωρούσαν στο πρόσφατο παρελθόν ως αδιανόητο, τώρα φαίνεται να το διανοούνται.
Αμφισβητήσεις
Η ιταλική εποπτική αρχή ανέστειλε για άλλες 30 ημέρες την προσφορά της Unicredit για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριας Banco BPM αναφέροντας ότι ήταν πολύ δύσκολο για τους επενδυτές της τράπεζας να λάβουν απόφαση εν μέσω διαφορών σχετικά με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση για τη συμφωνία. Τόσο αυτή η συμφωνία όσο και η αντίστοιχη προσφορά της ΒBVA για τη Sabadell που αντιμετωπίζει την αντίσταση της κυβέρνησης της Μαδρίτης, έχουν αρxίσει να ανοίγουν τη συζήτηση σχετικά με το ρόλο των κυβερνήσεων στις τραπεζικές συμφωνίες της Ε.Ε.
Ας μην ξεχνάμε δε και πως η επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ διαχειρίζεται τα θέματα σχετικά με τη FED.
Κληρώνει προ διακοπών
Στο τέλος του μήνα έχει συνέλευση η Ιντραλότ και φαίνεται πως λίγο πριν τις διακοπές του Αυγούστου θα δοθούν αναλυτικές πληροφορίες για το deal με τη Baly’s. Οι παρουσιάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα άφησαν καλές εντυπώσεις στους επενδυτές και τώρα το ζήτημα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγχώνευσης πράγμα που θα συμβεί στις αρχές του Φθινοπώρου. Η εταιρεία αλλάζει πίστα και βάζει πλώρη να είναι από τις μεγάλες εταιρείες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Περί κανόνων
Μπορεί το Χρηματιστήριο και ο Γιάννος Κοντόπουλος προσωπικά να έχει δώσει ρέστα για τους κανόνες διασποράς αλλά φαίνεται ότι αυτοί οι κανόνες δεν θα εφαρμοστούν ποτέ αν το ΧΑ περάσει στο Euronext. Γιατί εκεί τέτοια προχωρημένα συστήματα δεν υπάρχουν. Απλά η αγορά σε αφήνει εκτός ενώ το σύστημα ελέγχου εφαρμογής των κανόνων είναι αυστηρό και δεν εφαρμόζεται αναλόγως πως λένε τον επιχειρηματία. Γιατί αν δεν κάνω λάθος κάποιες λαθροχειρίες επιχειρήσεων πέρασαν στο ντούκου τώρα τελευταία, είτε μιλάμε για εισαγωγές είτε για άλλες εταιρικές κινήσεις.
Το πρώτο deal της Euronext στην Ελλάδα
Μαθαίνουμε, πάντως, ότι η Euronext έχει αναθέσει τη διαχείριση των επικοινωνιακών της αναγκών εντός Ελλάδος σε μεγάλη εταιρεία του κλάδου. Για την ακρίβεια, σε ένα από τα πιο γνωστά και μεγάλα agencies της χώρας. Μια κίνηση που δείχνει πόσο σοβαρά και μεθοδευμένα προσεγγίζει το όλο θέμα, παρόλο που προς το παρόν τηρεί χαμηλούς τόνους, εν αναμονή εξελίξεων στο κυοφορούμενο deal με την ΕΧΑΕ.
Στη Γερμανία «ακούνε» Στουρνάρα
Καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ και όλοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις διαθέσεις της σχετικά με τα επιτόκια, στη Γερμανία «ακούνε» τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Μεταξύ αναιμικής ανάπτυξης, πληθωριστικής πίεσης και ισχυρού ευρώ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Δρ. Jörg Krämer, ανέφερε σε σημείωμά του ήδη από τα τέλη Μαΐου ότι μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον Ιούλιο και προέβλεπε ότι η τελευταία μείωση θα γίνει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ο Krämer βασίστηκε για αυτή του την πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, και στις δηλώσεις που είχε κάνει μία εβδομάδα νωρίτερα στην «Καθημερινή» ο Γ. Στουρνάρας. «Πιστεύω ότι θα μειώσουμε τα επιτόκια άλλη μία φορά τον Ιούνιο και μετά προβλέπω μία παύση» δήλωνε τότε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank αξιολογούσε τη δήλωση του Γ. Στουρνάρα ως «σημαντική» (bemerkenswert), εξηγώντας ότι ο Έλληνας διοικητής δεν συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της ΕΚΤ.
Η αντίδραση των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο ταμπλό
Ανοδικά αντέδρασαν οι μετοχές των «νερών» στο ταμπλό, ήτοι των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στον απόηχο των γενικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη λειψυδρία, λογικά λόγω προσδοκιών ότι θα παίξουν πιο κεντρικό και επεκτατικό ρόλο στον χάρτη των υδρευτικών εταιρειών. Ελπίζοντας, η αγορά, ότι θα γίνουν αποδοτικότερες και λειτουργικότερες, τις πριμοδότησε με σχεδόν +13%. Μάλιστα, ο όγκος συναλλαγών εκτινάχθηκε στις δύο μετοχές θυμίζοντας παλιότερες εποχές, κάμποσων ετών πίσω. Πλέον, οι μετοχές «έσβησαν» τις όποιες απώλειες από τις αρχές του έτους και γράφουν θετικό πρόσημο. Βέβαια, στην αγορά λένε και κάτι ακόμα. Ό,τι η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα μπορεί να δείχνει πονταρίσματα προσδοκιών, ίσως όμως κρύβει και πωλήσεις θεσμικών – ιδιωτικών χαρτοφυλακίων που είχαν εγκλωβιστεί. Η συνέχεια, ίσως μας διαφωτίσει.
Πώς τα πήγε η Premia
Ως γνωστόν, ολοκληρώθηκε χτες η προσφορά της Premia και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ξεπέρασε τις προσδοκίες της διοίκησης της ΑΕΕΑΠ η κάλυψη που πέτυχε η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Για τους μικρομετόχους, όπως φαίνεται, μέτρησε το γεγονός ότι πριν ξεκινήσει η διαδικασία οι βασικοί μέτοχοι δεσμεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στην αύξηση με συγκεκριμένα ποσά. Και όχι μόνον αυτό, έφεραν και άλλους σημαντικούς μετόχους στην ΑΕΕΑΠ, σημάδι εμπιστοσύνης στις προοπτικές της, όπως οι Γ. Αντετοκούνμπο, Σκλαβενίτης κ.α.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.