ΕΚΤ: Το «pause» του Ιουλίου και οι άγνωστοι Χ για τη συνέχεια

Κώστας Οικονομάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Το «pause» του Ιουλίου και οι άγνωστοι Χ για τη συνέχεια
Προσωρινή παύση στις μειώσεις των επιτοκίων αναμένεται να βάλει στην αυριανή συνεδρίασή της η ΕΚΤ. Το θέμα είναι οι επόμενες κινήσεις της, με βάση τις επικρατούσες συνθήκες. Βασικό σενάριο παραμένει πάντως μία ακόμη μείωση το Σεπτέμβριο.

Προσωρινό στοπ στις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων αναμένεται να βάλει η ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση, την τελευταία πριν από το διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών, με πιθανή ωστόσο μία νέα κίνηση το Σεπτέμβριο, ανάλογα με τις επικρατούσες οικονομικές και πληθωριστικές συνθήκες.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τον «πάγο», με βασικό σενάριο ωστόσο να παραμένει μία ακόμη μείωση των επιτοκίων, πιθανόν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 1,75%, εάν δεν αλλάξουν σημαντικά οι συνθήκες.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουν αλλάξει οι προοπτικές από τη συνεδρίαση του Ιουνίου και συνεπώς δεν υπάρχει σαφήνεια για το πώς θα είναι οι τελικοί δασμοί των ΗΠΑ.

«Η ΕΚΤ θα προτιμήσει να περιμένει και να δει εάν οι εμπορικές διατλαντικές σχέσεις επιδεινωθούν και τεθούν εκτός ελέγχου με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους δασμούς», δήλωσε στο Reuters ο Σάλομον Φίλντερ, οικονομολόγος της Berenberg. Όλη η προσοχή λοιπόν είναι στραμμένη στο Σεπτέμβριο.

Οι κινήσεις μετά τον Ιούλιο

Η απειλή που θέτουν οι δασμοί στην Ευρωζώνη είναι μεγάλη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα γύρω από το θέμα αυτό, επομένως το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Σίγουρα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θα θελήσουν να δώσουν την εντύπωση ότι αντιδρούν σε μια απειλή, σημειώνει το Reuters.

Νέες προβλέψεις δεν αναμένονται αυτή την εβδομάδα, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα σενάριά της, δήλωσαν πηγές στο Reuters, καθώς το επίπεδο δασμών 30% που έχει απειλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι υψηλότερο από το 20% που προέβλεπε η ΕΚΤ στο πιο αρνητικό της σενάριο τον Ιούνιο.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη», δήλωσε επίσης στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies για την Ευρώπη, Μοχίτ Κουμάρ. «Περιμένω έναν τόνο αναμονής από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά την φρασεολογία της».

Είναι άγνωστο ποιο επίπεδο δασμών θα επιβάλουν οι ΗΠΑ, επομένως οι traders έχουν διατηρήσει τις προσδοκίες για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.

Σε δύο κατευθύνσεις οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αυτή τη στιγμή για την Ευρωζώνη κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Ο ένας αφορά σε μία πιθανή κλιμάκωση του πληθωρισμού από το σημερινό επίπεδο 2%, λόγω του «πολέμου» των δασμών και της ευμετάβλητης φύσης του Τραμπ, μίας νέας ενεργειακής κρίσης εν μέσω του έκρυθμου γεωπολιτικού σκηνικού, αλλά και των μαζικών δημοσιονομικών κινήτρων της Γερμανίας. Ο άλλος όμως κίνδυνος αφορά σε μία μεγάλη οικονομική επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση στην Ευρωζώνη με συνέπεια την πτώση της ζήτησης και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο Κουμάρ της Jefferies εκτιμά ότι ένας μέσος δασμολογικός συντελεστής 10-15% δεν θα απαιτούσε από την ΕΚΤ να μειώσει περισσότερο από μία φορά, αλλά ένας συντελεστής 30% θα αποδυνάμωνε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά περίπου 0,5% το επόμενο έτος και θα απαιτούσε μια επιπλέον μείωση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA, Τζιλς Μόεκ εκτιμά ότι οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, παρά το αδιέξοδο και τις απειλές του Τραμπ και υποτιμούν τις προοπτικές για περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. «Το βασικό στοιχείο είναι ότι στην πραγματικότητα καταλήγουμε με αρκετά υψηλούς δασμούς, πιθανώς όχι 30% αλλά όχι και 10% και θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη αποπληθωριστική πίεση από την Κίνα».

Aυτό που θέλουν να διασφαλίσουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός, τον οποίο βλέπουν να μειώνεται στο 1,4% στις αρχές του επόμενου έτους, δεν θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Η άνοδος του ευρώ

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής ανησυχούν και για τον αντίκτυπο του ισχυρού ευρώ στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος έχει προσδιορίσει ως «σημείο κινδύνου» το επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο σχεδόν 17% από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021, περίπου στο 1,18 ανά δολάριο.

Έκτοτε έχει υποχωρήσει ελαφρώς, δίδοντας μία ανάσα, όμως οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα της ανατίμησης είναι πραγματικά ανησυχητική. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα φτάσει τα 1,20 δολάρια σε ένα χρόνο, πολύ υψηλότερα από τα 1,13 δολάρια που υπέθεσε η ΕΚΤ για τα επόμενα δύο χρόνια τον Ιούνιο.

Το ευρώ είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η BNP Paribas αναμένει μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής ανεπτυγμένων αγορών Πολ Χολινγκσγουόρθ.

Η Morgan Stanley προβλέπει ράλι για το ευρώ στο 1,25 έναντι του δολαρίου έως το 2027 και αναμένει ότι αυτό θα μειώσει τον πληθωρισμό κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,7%, εμποδίζοντάς τον να φτάσει στον στόχο.

«Δίνουμε υπερβολική προσοχή στους ίδιους τους δασμούς παρά στο συναλλαγματικό ισοζύγιο», δήλωσε ο Μόεκ της AXA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Thessaly & Evros Pass 2025: Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher έως 200 ευρώ

Έλληνας το φαβορί για νέος CEO της Google - Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Το ΠΑΣΟΚ σε άμυνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκαλύψεις και διαψεύσεις- Η στρατηγική της Καμόρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider