BACKSTORY

Προσδοκίες και ερωτήματα – Κινητικότητα στην Περιφέρεια – Μεγάλη κίνηση ενόψει

05-06-2025 | 00:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσδοκίες και ερωτήματα – Κινητικότητα στην Περιφέρεια – Μεγάλη κίνηση ενόψει

Προσδοκίες και ερωτήματα

Βλέποντας τη συμπεριφορά της μετοχής της Frigoglass, διαπιστώνω ότι έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο ράλι μέχρι σήμερα. Και αναρωτιέμαι πώς αιτιολογείται. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί και δεν έχουν γίνει, θα φέρουν κάποια ουσιαστική μεταβολή; Γιατί, αν κάποιος δει το παρελθόν, μπορεί να αντιληφθεί ότι πολλά ανακοινώθηκαν, λιγότερα έγιναν και η μεταβολή δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη.

Κινητικότητα και οχήματα

Βλέπω καμία δύο μετοχές της περιφέρειας να έχουν ξυπνήσει και εκεί που ήταν νεκρές συναλλακτικά, να κάνουν κάποιες συναλλαγές και να σημειώνουν αξιοσημείωτες μεταβολές. Και αναρωτιέμαι πόσο τυχαίο είναι δεδομένου ότι έχουν πάρει την άγουσα προς την έξοδο από το ΧΑ λόγω των κανόνων Κοντόπουλου. Βέβαια, υπάρχει και άλλη εξήγηση. Να έχουν βρει αγοραστές που ενδιαφέρονται για οχήματα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Αυτό μένει να το δούμε, αν και από αυτά που ακούω δίνω πολλές πιθανότητες για το τελευταίο.

Μεγάλη κίνηση

Μια σημαντική κίνηση ακούγεται πως θα κάνει η Motor Oil και θα αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου έχει πλέον πολύ δυνατή παρουσία. Η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στο επενδυτικό πρόγραμμα και γενικότερα θα είναι θετική για τον όμιλο, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά στις νέες μορφές ενέργειας έχοντας την πρωτοκαθεδρία στις παραδοσιακές. Από ό,τι φαίνεται η κίνηση δεν θα αργήσει, καθώς ήδη έχει γίνει η σχετική προετοιμασία.

Εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελληνικές τράπεζες

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια επιφύλασσε η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, χαρακτηρίζοντάς τον ως υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό. Όπως αναφέρεται, η υψηλή κερδοφορία των τραπεζών ενίσχυσε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του κλάδου, με τα κέρδη του 2024 να ξεπερνούν ακόμα και τις πολύ καλές επιδόσεις του 2023, κυρίως λόγω της ισχυρής απόδοσης από καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών.

Η έκθεση, ωστόσο, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι, παρά το γεγονός πως τα κεφαλαιακά αποθέματα υπερβαίνουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει ζήτημα. Συγκεκριμένα, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) αντιστοιχούσαν στο 41% των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2024. (σ.σ. οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε επίσπευση της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει τη σύνθεση του κεφαλαίου στο προσεχές διάστημα).

Επιπλέον, η έκθεση κάνει αναφορά στην εντατικοποίηση των παρεμβάσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ενώ επισημαίνει και την αναμενόμενη βελτίωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.

Η Βουλγαρία ενόψει της υιοθέτησης του ευρώ και η παρουσία της Eurobank

Σύμφωνα με την έκθεση σύγκλισης του 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026. Το γεγονός αυτό είχε ήδη εκτιμηθεί και από τη Eurobank, η οποία διαθέτει ισχυρή τραπεζική παρουσία στη χώρα μέσω Postbank η οποία αναμένει σημαντικές αποδόσεις, ενόψει της ένταξης της βουλγαρικής οικονομίας στην ευρωζώνη.

Η αξιολόγηση της Βουλγαρίας βασίστηκε σε αίτημα των εθνικών αρχών της χώρας και συνιστά σημαντική εξέλιξη τόσο για την ίδια, όσο και για τις ελληνικές τράπεζες με στρατηγική παρουσία στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:39

Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν αφοπλισθεί η Χαμάς και αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα

23:15

ΠΑΕ Ατρόμητος: «Η σύλληψη του προέδρου μας οφείλεται αποκλειστικά σε τυπικούς λόγους»

22:41

Τραμπ: Στέλνει στις χώρες τους δύο επιζήσαντες αμερικανικού πλήγματος στην Καραϊβική

22:12

«Στην Ιταλία κινδυνεύει η δημοκρατία», λέει η κεντροαριστερά - «Παραλήρημα», απαντά η Μελόνι

21:39

Διασώθηκαν από το Λιμενικό 76 μετανάστες νότια της Γαύδου

21:19

Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία 310 Κιάτο-Αίγιο – Συνέχισαν με λεωφορείο οι 11 επιβάτες

20:59

Χρυσός: Οι τιμές είναι τόσο υψηλές, που ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες νιώθουν... FOMO

20:49

Η Χαμάς θα παραδώσει σήμερα τις σορούς δύο ισραηλινών ομήρων

20:30

Αέριο: Αυξημένη κατά 8% η κατανάλωση – Εκτίναξη των εισαγωγών LNG

20:19

«No Kings»: Εκατομμύρια αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Τραμπ

19:59

Σε τέλμα η διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια

19:45

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης, όσο και αν επιχειρεί επικοινωνιακά να παρουσιάσει ότι είναι «δίπλα στον πολίτη», αποτυγχάνει παταγωδώς

19:32

Γραφείο Νετανιάχου: Το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας

19:12

Λαγκάρντ: Νέος «παράγοντας αλλαγής» πλέον η Γερμανία στην Ευρώπη - Ποιος θα το φανταζόταν;

18:52

Υεμένη: Έκρηξη σε υγραεριοφόρο πλοίο - Εξέπεμψε σήμα κινδύνου

18:40

Ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση της Πυροσβεστικής με 4.500 ακόμα στελέχη έως το 2026 «τρέχει» η κυβέρνηση

18:28

Γάζα: Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα

18:15

Νάγκελ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός στόχου τα επόμενα χρόνια

17:56

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι δικηγόροι του ζητούν 20ετή κάθειρξη σε επικεφαλής εταιρείας ασφαλείας που τον κατασκόπευε

17:43

Συνελήφθη πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας της Αττικής

17:31

Παρουσιάστηκε το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι

17:21

ΟΗΕ: Στη Γάζα έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο έργο

16:55

Bloomberg: Η ΕΕ έχει επιτέλους ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την βιομηχανία ΗΠΑ-Κίνας, αλλά ίσως πλέον να είναι αργά

16:30

Ταμείο Ανάκαμψης: Σβήνουν – γράφουν το «Ελλάδα 2.0» για τα τελευταία 5,7 δισ. ευρώ επιδοτήσεων

16:19

Μαρινάκης: Ευθεία επίθεση στην ελευθερία του Τύπου η αποχώρηση Κωνσταντοπούλου από τηλεοπτικό πλατό

16:12

Γάζα: 9 νεκροί σε χθεσινά ισραηλινά πλήγματα – Το Ισραήλ επέστρεψε τις σορούς 15 Παλαιστίνιων

15:50

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε τις επενδύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία και τη νησιωτική Ελλάδα

15:43

Υεμένη: Δεξαμενόπλοιο με σημαία Καμερούν επλήγη από βλήμα

15:29

Κικίλιας: Η ναυτιλία χρειάζεται διεθνείς κανόνες αποδεκτούς από όλους και όχι τιμωρητικούς μηχανισμούς

15:16

Νίκη για τη Μελόνι: Η DBRS αναβάθμισε την Ιταλία στο υψηλότερο της επίπεδο από το 2018