BACKSTORY

Στοίχημα τα ενοίκια - Ανασφάλεια λόγω ΗΠΑ - Μυρίζει deal

23-04-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στοίχημα τα ενοίκια - Ανασφάλεια λόγω ΗΠΑ - Μυρίζει deal
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δύσκολα τα μέτρα στήριξης

Το υπερπλεόνασμα «τέρας» στο 4,8% του ΑΕΠ (έναντι 2,5% του ΑΕΠ στόχου) έφερε μέτρα στήριξης 1,1 δισ. ευρώ ή 0,46% του ΑΕΠ περίπου. Καλοδεχούμενα προφανώς και μοιρασμένα σε επιδόματα και αναπτυξιακές δράσεις (ΠΔΕ). Αλλά δείχνουν πόσο πιο δύσκολα και περίπλοκα είναι τα πράγματα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και το πλαφόν στην άνοδο δαπανών. Μακάρι να αποδώσουν (ειδικά το μέτρο στα ενοίκια) και μακάρι να έρθουν και άλλα αφού χώρος υπάρχει.

Στοίχημα τα ενοίκια

Ο τιμάριθμος στην κατηγορία ενοικίων πηγαίνει με πολύ πιο χαμηλή ταχύτητα από την… πραγματικότητα γιατί μετρά μόνο όσα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ. Δηλαδή αν κάποιος νοικιάζει σπίτι με 600 ευρώ αλλά δηλώνονται μόνο τα 200, τότε οι στατιστικές αυτό δείχνουν. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης λοιπόν για επιδότηση του 1/12 της δαπάνης για ενοίκια στοχεύει και στην μείωση των αδήλωτων ενοικίων υπό την πίεση που θα ασκήσουν οι δικαιούχοι επιδόματος. Το στοίχημα είναι τι θα γίνει στην πράξη, αν δηλαδή θα ισχύσει αυτό που συμβαίνει και σε άλλα επαγγέλματα: όταν ζητάς απόδειξη, τότε σου δίνουν τιμή με «καπέλο». Για να δούμε…

Όλοι στο ΔΝΤ

Ολοκληρώθηκε από σήμερα η προσωρινή «μετακόμιση» όλης της παγκόσμιας οικονομικής «ελίτ» στην έδρα του ΔΝΤ. Ο νέος ΥΠΕΘΟ Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής Θάνος Πετραλιάς, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού, αλλά και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας εκπροσωπούν την Ελλάδα.

Ο ΥΠΕΘΟ θα μετέχει και σε σεμινάριο « οι δρόμοι για την ευημερία, πολιτικές και συνεργασίες για επιτυχία». Θα μιλήσει για το ελληνικό «Success» μαζί με ομολόγους του από άλλα δύο κράτη: την Παραγουάη και το Μπενίν.

Με αναπτυξιακή λογική

Με αναπτυξιακή λογική ξεκίνησε η μεταπασχαλινή περίοδος. Δεν είναι τυχαίο που το Χρηματιστήριο «εξαργύρωσε» την αναβάθμιση ενώ οι τράπεζες προεξοφλούν τις δικές τους.
Έτσι εξηγούνται οι χθεσινές ανοδικές τάσεις...Εδώ που τα λέμε το χρονικό σημείο που η S&P έκανε κίνηση ήταν έκπληξη, καθώς δεν είχε προϊδεάσει για μια τόσο γρήγορη αναβάθμιση μετά την κατάταξη της Ελλάδας ως επενδύσιμη την προηγούμενη φορά.

Ανασφάλεια λόγω ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ παραμένουν τρόμος και φόβος για τις αγορές. Ποια ανεξαρτησία, ποιας κεντρικής τράπεζας; Ένα μάλλον βαθύ κράτος κρατάει τα σκήπτρα της ιστορίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και έτσι κανείς δεν ξέρει όλα αυτά που θα οδηγήσουν τις υπόλοιπες οικονομίες της Δύσης. Επομένως η προσοχή από τους επενδυτές πρέπει να θεωρείται απολύτως απαραίτητη.

Chips designed in Greece

Designed in Greece, made in Taiwan ενδέχεται να γράφουν στο μέλλον μερικά από τα chips του αμερικανικού κολοσσού της Qualcomm καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προχωρά στη στελέχωση γραφείου Έρευνας κι Ανάπτυξης στη χώρα μας. Η είδηση έρχεται λίγο μετά την έλευση της Nvidia, η οποία είχε μεν μικρή παρουσία στη χώρα μέσω στελεχών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πολύ πρόσφατα προχώρησε στη σύσταση εν Ελλάδι θυγατρικής.

Όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας αποκτά τη δική της κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη των ημιαγωγών - ευρύτερα γνωστών κι ως chips, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και ταχέων τεχνολογικών εξελίξεων λόγω AI. Ανθρώπινο δυναμικό, γεωγραφική θέση και αναπτυσσόμενη τεχνολογική σκηνή φαίνεται να αποτελούν προς το παρόν τις «προϋποθέσεις» που πληροί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον τέτοιων εταιρειών. Προϋποθέσεις που μένει να φανεί αν θα καταστούν ικανές να τις κρατήσουν εδώ, γιατί ως γνωστόν έχουν υπάρξει κι εκείνοι που ήλθον, είδον και απήλθον.

Ταξιδιωτικός φόβος

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Ιανουάριο Φεβρουάριο πήγαν καλά διότι ανά ταξίδι δαπανήθηκαν περισσότερα. Ωστόσο ήδη άρχισε να φαίνεται η ανασφάλεια. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 0,8%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 28,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Τις πταίει;

Βλέποντας τον κλάδο υγείας ορισμένων ασφαλιστικών το 2024 φαίνεται ότι ο κλάδος υγείας δεν πάει καλά. Κι εγώ αναρωτιέμαι ο αδαής αν έχουν δίκαιο οι ασφαλιστικές που ζητούν όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλίστρων ή απλά οι επικεφαλής τους που αδυνατούν να κάνουν καλές συμφωνίες.

Γιατί όπως και να το κάνουμε αυτοί είναι οι αγοραστές υπηρεσιών υγείας από τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν θεωρείται και τόσο λογικό να επιβάλλει ο πωλητής τις τιμές. Εκτός και αν ο πωλητής δουλεύει σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό.

Μυρίζει deal

Κατά τα λοιπά μπορεί όταν ρωτάς να υπάρχουν αρνητικές απαντήσεις αλλά εμένα μου μυρίζει τραπεζικό deal. Και έχω την αίσθηση ότι δεν θα αργήσει στο εξής, καθώς έχει αργήσει ήδη από τότε που άρχισε να φημολογείται. Το αφήνω λοιπόν εδώ για να υπάρχει και θα επανέλθω λεπτομερώς μετά από πιο ενδελεχή έλεγχο.

Ante portas

Κλείνω για σήμερα με την εισαγωγή της Qualco που μπορεί να μπήκε φρένο λόγω διεθνών αναταράξεων αλλά έχω την εντύπωση ότι πλέον δεν θα υπάρξει καθυστέρηση. Ήδη δημοσιεύτηκε και η διάθεση δωρεάν μετοχών σε στελέχη και το προσωπικό της εταιρίας υπό την αίρεση της εισαγωγής στο ΧΑ και ποσοστό μέχρι 1,19% του μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει μετά την εισαγωγή.

Πλώρη για Ιταλία βάζει η Pink Woman

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα «διεθνοποίησής» του κάνει αυτή την περίοδο ο όμιλος Intrafashion ο οποίος, με όχημα την Pink Woman, βάζει πλώρη για Ιταλία. Τα βήματα επέκτασης στην ιταλική αγορά θα ακολουθούν το ίδιο μοντέλο λιανικής που εφαρμόζει στη χώρα μας, δηλαδή θα δημιουργηθούν αποκλειστικά mono-brand καταστήματα. H είσοδος στην Ιταλική αγορά δε, θα γίνει από τον Νότο, με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στην περιοχή Taranto, στο εμπορικό κέντρο Porte Dello Jonio ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα εμπορικά hotspots της γείτονος, που προσελκύουν τα νεανικά κοινά. Το εγχείρημα έχει καλές προοπτικές. Άλλωστε το ελληνικό fashion brand του ομίλου έχει καταφέρει εντός ελληνικών συνόρων να ανταγωνιστεί επάξια πολυεθνικές όπως η Inditex (Zara), η H&M κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:12

Optima: Τιμή-στόχος 15,25 ευρώ για την Allwyn με σύσταση «buy»

12:12

Έρχεται η επέκταση της έγκρισης των patch ορμονοθεραπείας για εμμηνόπαυση και καρκίνο του προστάτη

12:09

Χατζηδάκης: Πλήρης ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μέσα στο 2026

12:06

Energean: Στις εγκαταστάσεις του Πρίνου η Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Μηχανικών Πετρελαίου

12:00

Κεραμέως: Επεκτείνουμε τα προγράμματα για ανέργους 55+ και άτομα με αναπηρία

12:00

ΤτΕ: Σε ισχυρότερη θέση η Ελλάδα - Βασική προϋπόθεση η διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας

12:00

ΔΥΠΑ: Παράταση επικαιροποίησης στοιχείων στο Μητρώο Εκπαιδευτικών

11:59

Εξαϋλώθηκαν 400 δισ. δολάρια για SpaceX σε 24 ώρες - Γιατί ξέσπασε sell off;

11:55

Τεχνητή νοημοσύνη: Πολλοί τη χρησιμοποιούν, λίγοι την εμπιστεύονται

11:52

Ευρωζώνη: Η επιχειρηματική δραστηριότητα δείχνει ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν

11:47

Χρυσοχοΐδης: Σε λίγες ημέρες τίθενται σε λειτουργία 300 κάμερες για τις παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη

11:44

Αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων με τα παγωμένα κεφάλαια του Ιράν ζητά ο Τραμπ

11:28

ΕΚΠΑ: Κατακτά την 61η θέση στην Ευρώπη και την 1η στα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια

11:20

Η Uni Systems αποκτά τέσσερις νέες σημαντικές διακρίσεις της Microsoft

11:20

Κατοχύρωση κερδών στη Λεωφόρο Αθηνών

11:18

H Πειραιώς Best in Business Transformation στα Project Management Awards 2026

11:14

Σε τι οφείλεται η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα - 5 δέσμες μέτρων από ΓΠΚΒ

11:12

Επένδυση του Halcyon Equity Partners στην Mailo’s ΑΕ

11:10

Όμιλος TITAN: Χρυσό Μετάλλιο στην αξιολόγηση βιώσιμης ανάπτυξης EcoVadis 2026

11:10

ΑΑΔΕ: Εντόπισε κατασκευαστική με τζίρο… 3 ευρώ - Μαύρο χρήμα άνω των 3 εκατ. μαζί με μεσιτικό γραφείο

11:06

Καύσωνας στη Γαλλία: 20 νεκροί από πνιγμό, διακοπή λειτουργίας πυρηνικού σταθμού

11:05

Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα έξω από το σπίτι του Ν. Χαρδαλιά

10:53

Μανουσάκης: Αλλάζει πίστα ο ΑΔΜΗΕ μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

10:51

Δίκη για τα Τέμπη: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για τηλεοπτική κάλυψη και εμφάνιση των κατηγορουμένων

10:47

Σε δημόσια διαβούλευση το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής του AI Act

10:47

Alpha Bank: Συμβουλευτική Τραπεζική σε περισσότερες από 220 ΜμΕ σε Πάτρα, Ζάκυνθο, Κω και Ρέθυμνο

10:41

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης το αίτημα άρσης ασυλίας του Δ. Αβραμόπουλου

10:35

Ευρωαγορές: Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας

10:34

Cenergy: Σε θεσμικούς επενδυτές το 3% του μετοχικού κεφαλαίου

10:30

Metlen: Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών 600 εκατ. ευρώ