BACKSTORY

Ζημιές με συνέχεια - Χωρίς ενθουσιασμό – Μια κρύο, μια ζέστη στη Jumbo

21-02-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ζημιές με συνέχεια - Χωρίς ενθουσιασμό – Μια κρύο, μια ζέστη στη Jumbo
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αλλιώτικη εκδήλωση

Mια εκδήλωση αλλιώτικη από τις άλλες, πρωτοποριακή, μια εκδήλωση καινούριας επιχειρησιακής κουλτούρας που συγκέντρωσε περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, τις θυγατρικές του Ομίλου και το Δίκτυο Καταστημάτων, πραγματοποίησε η Alpha Bank όπου και παρουσίασε επίσημα το νέο εταιρικό σκοπό του Ομίλου και τις αξίες που τον συνοδεύουν.

Ζημιές με συνέχεια

Εντυπωσιακές οι ζημιές της ΕΚΤ που σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας θα συνεχιστούν. Οι ζημιές αυτές είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ και οφείλονται στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ΕΚΤ τον πληθωρισμό. Έτσι λοιπόν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης δεν θα πάρουν μερίδιο από κέρδη καθώς τέτοια δεν υπάρχουν.

Το αισιόδοξο μήνυμα πως μπορεί οι ζημιές να μην τελειώνουν άμεσα (με πιθανότητες μιλάμε) αλλά θα τελειώσουν και η ΕΚΤ θα επανέλθει στα κέρδη.

Χωρίς ενθουσιασμό

Δεν δηλώνουν και ενθουσιασμένοι οι Αμερικανοί κατά πλειοψηφία για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Τραμπ. Όπως και να χει αυτό δεν πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες αλλαγών στον τρόπο που θα συνεχίσει να πολιτεύεται ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Και βέβαια στην Ευρώπη οι πάντες συζητούν στην παρούσα φάση ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του σε σχέση με τους ενδεχόμενους δασμούς.

Ναι στα μέτρα για το κλίμα

Η ΕΚΤ θα επιμείνει στα μέτρα για το κλίμα ότι και αν λένε οι πολιτικοί. Αυτό είναι το μήνυμα και από την πρόσφατη ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα που μεταξύ άλλων πρόβλεψε 0,5% μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης από ενδεχόμενους δασμούς Τραμπ.

Κρύο-ζέστη στη Jumbo

Μπορεί η Jumbo να ζει τις ημέρες των μαύρων προβλέψεων Βακάκη για τις επιδόσεις της οικονομίας και των πολύ συγκρατημένων προβλέψεων για τις επιδόσεις της ίδιας της εταιρείας, αλλά η χρηματική διανομή κοντά στο μισό ευρώ ανά μετοχή δεν μπορεί παρά να αποτελεί έκπληξη. Και ο ίδιος και οι μέτοχοι που έχουν διακρατήσει τη μετοχή την τελευταία διετία θα πρέπει να είναι υπέρ του δέοντος ευχαριστημένοι. Από την άλλη πλευρά η απόδοση από τη χρηματική διανομή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή με βάση τα δεδομένα του πρόσφατου παρελθόντος.

Σωστές κινήσεις

Σταθερά στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους συνεχίζει η Νίκη Κεραμέως. Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές σε υπερωρίες, νυχτερινά και εργασία σε αργίες, χωρίς να επηρεάζονται οι προσαυξήσεις των εργαζομένων, επιβεβαιώνει τη στόχευση αυτή. Το μέτρο ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας.

Συνολικές κινήσεις

Η ρύθμιση Κεραμέως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών κινήσεων: Ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού έχει «κλειδώσει» και η νέα αύξησή του έρχεται τον Απρίλιο, με ορίζοντα τα 950 ευρώ το 2027 που είναι και δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, διευρύνεται η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται όσες ώρες εργάζονται και να ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:16

Η Νορβηγία αναβαθμίζει τη νεοσύστατη ταξιαρχία της στην Αρκτική

20:59

Υψηλό άνω των 3 εβδομάδων για το πετρέλαιο με κερδοφόρο 5 στα 5

20:42

Πυροσβεστική: 25 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

20:32

Φον ντερ Λάιεν: Εκστρατεία «υβριδικού πολέμου» κατά της ΕΕ

20:22

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ αγόρασε κάστρο του 19ου αιώνα στην Ιρλανδία

20:10

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία

19:55

Σε χαμηλό σχεδόν 3 εβδομάδων οι ευρωαγορές με πτωτικό 7x7

19:42

Εμπορική συμφωνία Ελβετίας - Κίνας για αδασμολόγητες εξαγωγές

19:29

Χάκαμπι προς Ισραηλινούς εποίκους: «Ου κλέψεις» τις περιουσίες Αμερικανοπαλαιστινίων στη Δυτ. Όχθη

19:19

Παρατείνονται έως 3 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

19:09

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Ξεκάθαρη η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

19:02

ΕΛΑΣ σε ΥΠΕΝ για AntiNero: «Ανεξάρτητη αξιολόγηση του προγράμματος αντί κυβερνητικής αυτοεπιβεβαίωσης»

18:52

ΗΠΑ: Η «οικονομική D-Day» κατά Ιράν απομακρύνει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση - Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα

18:52

«Οικονομική τρομοκρατία»: Η Τεχεράνη καταδικάζει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

18:44

Αυστρία και Φινλανδία ζητούν από την Ιταλία να δεχθεί επιστροφές αιτούντων άσυλο

18:32

«Παράθυρο» από Μπέσεντ για επαναγορές ομολόγων άνω των 4 δισ. δολαρίων ανά έκδοση

18:22

Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη με αδύναμο τζίρο

18:19

Επιθέσεις των Χούθι σε αεροδρόμιο και εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

18:11

Ντάλι: Η αγορά ομολόγων εμπιστεύεται τη νομισματική πολιτική της Fed

17:57

Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Αττική κι Εύβοια

17:41

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ

17:25

Βραχυπρόθεσμη η «ανακούφιση» στην αγορά ομολόγων από την απόφαση Μπέσεντ

17:06

Μία νεκρή και εκτεταμένες ζημιές από σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους σε περιοχές της Γερμανίας

16:52

Πιέσεις στη Wall Street από πετρέλαιο και ομόλογα

16:45

Απευθείας πτήσεις Αθήνα - Σιάτλ από Alaska Airlines: Πότε ξεκινούν

16:35

Υψηλά 15 μηνών για την ακατέργαστη ζάχαρη

16:26

Ουκρανικό το drone που καταρρίφθηκε στον λετονικό εναέριο χώρο

16:17

Τουρκία, Αίγυπτος και Κατάρ καταδικάζουν το Ισραήλ για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γάζα

16:11

Μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ρεύματος με debt flagging - Θα προστατεύονται οι συνεπείς

16:01

Φόροι, προκαταβολές και ενέργεια: Το «πακέτο» της ΔΕΘ για επιχειρήσεις και βιομηχανία