BACKSTORY

Τα εύσημα της Handelsblatt – Πού το πάει η Metlen με το ρεύμα; - Άξιος κριτής

03-10-2024 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα εύσημα της Handelsblatt – Πού το πάει η Metlen με το ρεύμα; - Άξιος κριτής

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Κάθε μήνα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υποβάλλει στοιχεία για τη διαχείριση του προϋπολογισμού που ο Γερμανός ομόλογός του μπορεί και να τα ζηλεύει. Τάδε έφη Handelsblatt και... έχει ο καιρός γυρίσματα. H γερμανική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από «μαύρο πρόβατο» πριν από 10 χρόνια σε υπόδειγμα δεν το λες και λίγο.

Πού το πάει η Metlen με το ρεύμα;

Πού το πάει η Metlen, με τις συνεχείς σταθερές τιμές ρεύματος για τους οικιακούς και χαμηλούς επαγγελματικούς καταναλωτές (90% της συνολικής πελατείας); Είναι ένα προσωρινό μέτρο ενίσχυσης πελατολογίου ή υπάρχουν άλλα, μακροπρόθεσμα σχέδια;

Άξιος κριτής

Το placement της Εθνικής στα 7,55 ευρώ υπερκαλύφθηκε 12 φορές και κυρίως από long funds. Δεν αμφέβαλε κανείς πως το μια έκδοση 10% θα καλυπτόταν τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα.

Υπήρξε πάντως πολύ φιλολογία για την τιμή. Θα δούμε τελικώς πως θα αντιδράσει η αγορά που είναι και ο μόνος άξιος κριτής.

Να ξέρουν τι αγοράζουν

Με αφορμή τη διάθεση μετοχών της Εθνικής θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πως προσδιορίζεται από τους αναδόχους τους συμβούλους και τους παρασυμβούλους το εύρος τιμών. Για τη μεθοδολογία προφανώς μιλάμε με βάση την οποία γίνεται αυτό. Γιατί μέχρι σήμερα σε καμία δημόσια εγγραφή δεν έχουμε μάθει πως στο καλό φτάνουν σε ένα αποτέλεσμα οι ανάδοχοι. Βέβαια ο κάθε μέτοχος που πουλά μετοχές ή η κάθε εταιρεία που κάνει αύξηση κεφαλαίου μπορεί ελεύθερα και αυθαίρετα να καθορίζει όποια τιμή θέλει. Το θέμα είναι όμως οι επενδυτές οι οποίοι αποφασίζουν να γνωρίζουν τα πάντα για τον τρόπο καθορισμού της τιμής. Να ξέρουν τι αγοράζουν δηλαδή. Αυτό λέγεται διαφάνεια.

Πονηρός χρηματιστής

Μου λένε ότι ένας πονηρός χρηματιστής έχει πιάσει μια μετοχή μέσω φίλιων δυνάμεων και την έχει κάνει πύραυλο. Υποθέτω ότι η συμπεριφορά της που δεν έχει καμία οικονομική λογική έχει απασχολήσει τις αρχές. Ή μήπως όχι. Επανέρχομαι σε... soft ιστορίες για αγρίους.

Περί χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα επενδυτή στην προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Να υποθέσουμε ότι έχει κάτι συμφωνήσει με το υπουργείο Παιδείας και γι’ αυτό έχει καλέσει την Ζέττα Μακρή αρμόδια υφυπουργό για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να χτυπήσει το κουδούνι στις 7 του μήνα. Βέβαια έχω την αίσθηση ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός έχει επεκταθεί στις νεότερες γενιές και για αυτό ελάχιστοι νέοι άνθρωποι περνούν την πόρτα του ελληνικού χρηματιστηρίου με όλα αυτά που βλέπουν. Και αν ο κ. Κοντόπουλος θεωρεί ότι αυτό δεν ισχύει καλό θα ήταν να δώσει στοιχεία για την ηλικιακή διάρθρωση των ενεργών επενδυτών φυσικών προσώπων του ΧΑ. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.

Όλα τα ίδια μένουν

Oλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Αυτά όσον αφορά τα επιτοκιακά περιθώρια που παραμένουν αμετάβλητα και σταθερά υψηλά

Τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα τον Αύγουστο, στο 0,54% και 5,84% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Ετσι, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 5,30 εκατοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:15

Οικονομικό Βαρόμετρο ΒΕΘ: 4 στους 10 βιοτέχνες εξάγουν τα προϊόντα τους

13:05

Γιατί η Binance έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα: Η εξήγηση του co-CEΟ

12:58

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για συνέχιση των εργασιών

12:51

Χρήση του πυραύλου Cruise 9M729 από Μόσχα στην Ουκρανία

12:50

Πόρισμα ΕΜΠ για Βιολάντα: Ο ανεπαρκής σχεδιασμός της εγκατάστασης οδήγησε στην έκρηξη

12:42

Οι γεννήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν το 2025 για δέκατη σερί χρονιά

12:30

Κατά 14,8% αυξήθηκε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο

12:24

Βέλγιο: Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας θα εγκατασταθεί το 2027 στο λιμάνι της Αμβέρσας

12:15

Από τον σχεδιασμό στην επιχειρησιακή ετοιμότητα: Η παρουσία της Hellas Sat στο Battlefield ReDEFiNED

12:12

Αγορές και εμπόριο στην «κινούμενη άμμο» των δασμών - Η αβεβαιότητα ήρθε για να μείνει

12:11

Αυτιάς στην Ευρωβουλή: Πρόταση με 5 κομβικές χρηματοδοτήσεις για Ελλάδα

12:10

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων παρουσιάζει την καμπάνια ενημέρωσης για την αξία του εμβολιασμού

12:04

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνει 196,9 εκατ. ευρώ σε 592.761 δικαιούχους

12:02

Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία τα λείψανα 1.000 στρατιωτών με αντάλλαγμα τις σορούς 35 Ρώσων

12:01

Φάκελος «Έπστιν»: Κρίσιμες καταθέσεις των Κλίντον σήμερα

11:44

Κινεζική εταιρεία μοίρασε το 70% των κερδών στους υπαλλήλους της - «Πάρτε όσα μπορείτε»

11:40

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ να παρακολουθεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό»

11:39

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην πράξη, ας μην ταράζονται οι «επαγγελματίες ανησυχούντες»

11:31

ΧΑ: Προσπάθεια για τις 2.300 μονάδες εν μέσω αποτελεσμάτων

11:27

Κεραμέως: Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός έως το 2027

11:26

Λαζαρίδης: «Το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε βαθύ και διαχρονικό»

11:18

Profile Software: Ενδυναμώνει τις τράπεζες με έξυπνες και ενσωματωμένες χρηματοοικονομικές λύσεις

11:16

Παραμένει σε επιφυλακή ο Έβρος - Μάχη με τα νερά σε Λάβαρα και γύρω περιοχές

11:01

Ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε την αντίθεσή του στην κατασκευή πυρηνικών όπλων

11:01

ΑΑΔΕ: Προσωρινή παύση λειτουργίας εφαρμογών Μητρώου έως 10/3

11:01

Vodafone: Επιχειρησιακός μετασχηματισμός και νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

10:52

Δίκη για Predator: Ένοχοι και οι 4 κατηγορούμενοι - Συνολικές ποινές 126 ετών και 8 μηνών

10:51

Η Χίλαρι Κλίντον θα καταθέσει σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου για την υπόθεση Έπστιν

10:47

Ευρωαγορές: Ψάχνουν βηματισμό στον «χορό» των εταιρικών αποτελεσμάτων

10:47

ΕΚΤ: «Ναι» στην υποψηφιότητα του Μπόρις Βούτσιτς για τη θέση του αντιπροέδρου