BACKSTORY

Τα εύσημα της Handelsblatt – Πού το πάει η Metlen με το ρεύμα; - Άξιος κριτής

03-10-2024 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα εύσημα της Handelsblatt – Πού το πάει η Metlen με το ρεύμα; - Άξιος κριτής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Κάθε μήνα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υποβάλλει στοιχεία για τη διαχείριση του προϋπολογισμού που ο Γερμανός ομόλογός του μπορεί και να τα ζηλεύει. Τάδε έφη Handelsblatt και... έχει ο καιρός γυρίσματα. H γερμανική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από «μαύρο πρόβατο» πριν από 10 χρόνια σε υπόδειγμα δεν το λες και λίγο.

Πού το πάει η Metlen με το ρεύμα;

Πού το πάει η Metlen, με τις συνεχείς σταθερές τιμές ρεύματος για τους οικιακούς και χαμηλούς επαγγελματικούς καταναλωτές (90% της συνολικής πελατείας); Είναι ένα προσωρινό μέτρο ενίσχυσης πελατολογίου ή υπάρχουν άλλα, μακροπρόθεσμα σχέδια;

Άξιος κριτής

Το placement της Εθνικής στα 7,55 ευρώ υπερκαλύφθηκε 12 φορές και κυρίως από long funds. Δεν αμφέβαλε κανείς πως το μια έκδοση 10% θα καλυπτόταν τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα.

Υπήρξε πάντως πολύ φιλολογία για την τιμή. Θα δούμε τελικώς πως θα αντιδράσει η αγορά που είναι και ο μόνος άξιος κριτής.

Να ξέρουν τι αγοράζουν

Με αφορμή τη διάθεση μετοχών της Εθνικής θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πως προσδιορίζεται από τους αναδόχους τους συμβούλους και τους παρασυμβούλους το εύρος τιμών. Για τη μεθοδολογία προφανώς μιλάμε με βάση την οποία γίνεται αυτό. Γιατί μέχρι σήμερα σε καμία δημόσια εγγραφή δεν έχουμε μάθει πως στο καλό φτάνουν σε ένα αποτέλεσμα οι ανάδοχοι. Βέβαια ο κάθε μέτοχος που πουλά μετοχές ή η κάθε εταιρεία που κάνει αύξηση κεφαλαίου μπορεί ελεύθερα και αυθαίρετα να καθορίζει όποια τιμή θέλει. Το θέμα είναι όμως οι επενδυτές οι οποίοι αποφασίζουν να γνωρίζουν τα πάντα για τον τρόπο καθορισμού της τιμής. Να ξέρουν τι αγοράζουν δηλαδή. Αυτό λέγεται διαφάνεια.

Πονηρός χρηματιστής

Μου λένε ότι ένας πονηρός χρηματιστής έχει πιάσει μια μετοχή μέσω φίλιων δυνάμεων και την έχει κάνει πύραυλο. Υποθέτω ότι η συμπεριφορά της που δεν έχει καμία οικονομική λογική έχει απασχολήσει τις αρχές. Ή μήπως όχι. Επανέρχομαι σε... soft ιστορίες για αγρίους.

Περί χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα επενδυτή στην προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Να υποθέσουμε ότι έχει κάτι συμφωνήσει με το υπουργείο Παιδείας και γι’ αυτό έχει καλέσει την Ζέττα Μακρή αρμόδια υφυπουργό για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να χτυπήσει το κουδούνι στις 7 του μήνα. Βέβαια έχω την αίσθηση ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός έχει επεκταθεί στις νεότερες γενιές και για αυτό ελάχιστοι νέοι άνθρωποι περνούν την πόρτα του ελληνικού χρηματιστηρίου με όλα αυτά που βλέπουν. Και αν ο κ. Κοντόπουλος θεωρεί ότι αυτό δεν ισχύει καλό θα ήταν να δώσει στοιχεία για την ηλικιακή διάρθρωση των ενεργών επενδυτών φυσικών προσώπων του ΧΑ. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.

Όλα τα ίδια μένουν

Oλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Αυτά όσον αφορά τα επιτοκιακά περιθώρια που παραμένουν αμετάβλητα και σταθερά υψηλά

Τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα τον Αύγουστο, στο 0,54% και 5,84% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Ετσι, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 5,30 εκατοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:42

Ο πόλεμος που πληρώνει ολόκληρος ο πλανήτης: Νεκροί, ακρίβεια και οικονομική ασφυξία

09:41

ΟΗΕ: Οι περισσότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες το 2025 ήταν κρατικές

09:38

Οι θέσεις του συνδέσμου εταιριών φωτοβολταϊκών επί του σχεδίου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ

09:24

ΑΑΔΕ: Έναρξη υποβολής ενδικοφανών προσφυγών για παρεμβάσεις αγροτικής ενίσχυσης ετών 2024 και 2025

09:20

Χατζηδάκης: 10 δισ. επιπλέον στην Ελλάδα από ΕΕ με συνεργασία πανεπιστημίων - επιχειρήσεων

09:20

Ρωσία: «Μεγάλης κλίμακας» ουκρανική επίθεση εναντίον της Μόσχας με 180 drones

09:07

Η Κάρπαθος «πρωταγωνιστεί» στην Ιταλία ως το νησί με την «εξωπραγματική» θάλασσα

08:58

Theon: Συμφωνία αποκλειστικότητας για την εξαγορά της γαλλικής HGH

08:49

Σκέρτσος: Η βιομηχανία ενισχύεται διαρκώς

08:24

Ακρίβεια: Στο μικροσκόπιο οι πολυεθνικές για τις διαφορές των τιμών στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

08:05

Tripadvisor: Το καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου - Από μόνο 40 ευρώ η βραδιά

07:51

Το PosoKanei «κατεβαίνει» τζάμπα - Ο έτοιμος Πολάκης για προεδρία - Το «μεσσηνιακό σωματείο» του Σαμαρά

07:43

Φουλ για τις 2.800 μονάδες - Το μεγάλο εύρος των προθεσμιακών - Άνοδος έκπληξη

07:34

Στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής ο Κυρ. Μητσοτάκης

07:32

Κιαρτζής (Helleniq Energy): Γιατί το πράσινο υδρογόνο παραμένει δύσκολη εξίσωση για τη βιομηχανία

07:24

ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν εξ αποστάσεως τη συμφωνία

07:18

Επιθεώρηση εργασίας: Εστίαση, μεταφορές και εμπόριο κρατούν τα σκήπτρα της παραβατικότητας

07:11

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» οι επενδύσεις σε υδρογόνο και πράσινα αέρια - Ο «φόβος» του ETS

07:08

Φορολογικά κίνητρα για hedge funds και private equity - Στόχος η μετατροπή της Αθήνας σε επενδυτικό hub

23:58

Αφγανιστάν: Απαγορεύεται η χρήση smartphone στους δημόσιους υπαλλήλους

23:53

Η Τεχεράνη εξετάζει την υπογραφή συμφωνίας από τους προέδρους Ιράν και ΗΠΑ

23:47

Στο παλάτι των Βερσαλλιών ο Τραμπ για το δείπνο με τον Μακρόν

23:32

Βρετανία: Το BBC θα καταργήσει 550 θέσεις εργασίας έως τον Μάρτιο του 2027

23:24

Πιερρακάκης: «Η ισχυρή πορεία της οικονομίας δεν έχει αξία αν δεν βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη»

23:13

Απώλειες στη Wall Street μετά το «παράθυρο» για αυξήσεις επιτοκίων από Fed

22:56

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 1% έφερε η νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν

22:47

Τραμπ: Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν «για κάποιο διάστημα» στην περιοχή του Κόλπου

22:22

Τουρκία: Απορρίπτει ως «αβάσιμη και ανακριβή» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

22:14

Χρυσός: Απώλειες 1% μετά την «παύση» Fed

21:55

Το πρώτο μήνυμα Γουόρς στην προεδρία της Fed - Τι αλλαγές φέρνει